這條街上有兩間口碑甚好的小店是我一直都想去吃飯的。一間是還未幫襯的「馬來爺爺」,另一間就是這晚獨個兒去光顧的「小島料理」。話說這晚忽然、偶然、突然地要自己一個吃晚飯,於是在放工後六時前來到這裡,還未到六點,相距不遠的「馬來爺爺」和「小島料理」都未開門營業,兩間店外正在等候的顧客也不多,只得三幾個人,正好讓我不用排隊,只需靜靜等候片刻,便可入內用餐。在兩個選擇中,今次我就先選擇了「小島料理」,吃它最有名的「慢煮西冷牛丼」($78/並盛)做晚餐。丼飯未到,細細碟的「日式醃菜」和少少鹹的「海帶湯」先行奉上。再過一會,這晚的主角「並盛慢煮西冷牛丼」便已送上。這牛肉丼真是很「靚仔」的,賣相很美,與餐牌上繪畫的樣子也非常相似。十多片薄切的慢煮西冷牛肉、兩塊厚切翠玉瓜、一根粟米仔、一團白色的自家製乳酪醬和中間的一隻橙黃色的日本蛋黃,鮮明亮麗的顏色,十分悅目,也讓我對這丼飯特別感到期待。先把蛋黃戳破,讓蛋汁流淌在飯面之上,再隨心所欲地把蛋汁與飯撈勻,然後把立刻開餐。這丼飯的西冷牛肉的確是不錯的,肉味濃而有點嚼勁,蘸點只是微酸的乳酪醬,都幾開胃。其他配菜雖然不多,也很新鮮。不算很便宜,也不算昂貴的一餐晚

不算很便宜,也不算昂貴的一餐晚餐,丼飯的質數的確不錯,以這價錢可以吃到,都算物有所值,怪不得隨了全場滿座外,店外一直都有一條大約有十人的人龍在排隊,也有人願意花費半個小時等候外賣回家。
這晚我為了拍照,特地捨棄了其他桌子可以坐得更加舒服的靠背椅,選擇了坐在正對著外面的街,上面擺放有很多動漫人物角色的擺設和其他裝飾品的高身吧櫈坐,坐得是不舒服的,不過可以一邊吃飯,一邊看著有趣的裝飾,也不錯呢!

2024-05-08 56 瀏覽
🔹慢煮西冷牛丼 (並盛$78)西冷肉質柔軟,入口易咬,唔會韌,而且肉味夠晒濃😍😍配合埋放喺上面嘅日本蛋🥚一篤穿,成碗都係蛋黃汁🤤送飯食一流🤤🔹肉眼牛丼 (並盛$110)肉眼平身就比較厚切,所以要啲牙力😂 同埋對比起西冷,呢個飯係比較細🤣 我哋兩個都叫並盛,但個碗size都唔係一樣,但兩個飯都有俾蛋你🤤🤤🤞🏻不過我哋都覺得西冷好食啲,肉眼厚身係好 但有啲韌👉🏻👈🏻
🔹慢煮西冷牛丼 (並盛$78)

🔹肉眼牛丼 (並盛$110)

• 慢煮西冷牛丼
//📍大角咀慢煮牛丼 — 小島料理KOJIMA🌊🐂呢間餐廳我已經bookmark咗好耐🥹今次星期五黎食dinner,估唔到超長人龍!😱睇黎真係好高人氣,我都排咗一個鐘🤣大家想食真係要早啲黎!(六點左右)𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙙 𝙄 𝙚𝙖𝙩 ??? (´ε` )🐂慢煮西冷牛丼(並盛) $78套餐有前菜同埋湯,不過今日湯賣晒,所以轉咗玄米茶🍵講返個西冷牛丼先!賣相真係好靚好打卡able😍😍牛嘅份量都幾多,大概有十幾片~好有咬口👅配埋自家乳酪醬同埋生蛋黃都幾開胃!仲有翠玉瓜同埋粟米仔做配菜~✰⋆�。:゚・*☽:゚・⋆�。✰⋆�。:゚・*☽:゚・⋆�。✰⋆�。:゚・*☽總括黎講覺得呢間小店好用心,而且性價比好高!💯晚餐竟然都唔收加一服務費!🤩餐牌都設計得好靚~好有溫馨日式小店嘅感覺🥰🥰不過位置就真係少咗啲,如果要排咁耐隊嘅話我未必會再黎🤣不過下次早啲到嘅話應該可以唔使等太耐~推薦!🤤賣相:🌟🌟🌟🌟💫味道:🌟🌟🌟🌟💫性價比:🌟🌟🌟🌟推薦度:🌟🌟🌟🌟📍 小島料理KOJIMA🔖地址:小島料理 (大角咀) @kojima_kitchen 大角咀櫸樹街58號地舖🕤營業時間:星期一至六 12:15-15:00 /
📍大角咀慢煮牛丼 — 小島料理KOJIMA🌊🐂

𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙙 𝙄 𝙚𝙖𝙩 ??? (´ε` )

🐂慢煮西冷牛丼(並盛) $78

賣相:🌟🌟🌟🌟💫
味道:🌟🌟🌟🌟💫
性價比:🌟🌟🌟🌟
推薦度:🌟🌟🌟🌟

📍 小島料理KOJIMA

大角咀櫸樹街58號地舖

🕤營業時間:星期一至六 12:15-15:00 / 18:00-21:00 星期日公休
2024-04-23 90 瀏覽
小島料理 (大角咀)📍大角咀櫸樹街58號地舖🔸慢煮肉眼牛丼 $110前菜涼拌磨菇芝麻醬好味👍🏻味道吾錯牛肉薄片有7-8塊牛肉重牛味慢煮牛吾會好銀味道吾錯8.1/10🔹塔可豬肉飯 $58醬汁係類似墨西哥醬 忌廉芝士醬+蕃茄豬肉碎好入味有大量椰菜絲減低油膩感帶有墨西哥菜風味整體好滿足8.8/10🔸北海道牛乳鬆餅 $16牛乳忌廉味好淡鬆餅味道普通Teaxture 鬆軟👍🏻整體無咩特別可以吾試~7.0/10
小島料理 (大角咀)
📍大角咀櫸樹街58號地舖

整體無咩特別
可以吾試~
7.0/10
  • 沖繩豬肉塔可飯
呢日去左一間日式小店~佢主打慢煮牛丼同咖哩大概7:30去到, 已經有3枱人等緊Around等左30分鐘就入得去,唔算等太耐不過由於牛板腱已經冇哂,所以最後只有西冷牛可以揀有3個唔同分量可以揀, 分別為小盛• 並盛 •大盛食飯之前有個細細碟既涼拌前菜(海哲)同海帶湯海哲好爽口同帶點開胃, 湯亦唔會太味精🥩慢煮西冷牛丼(並盛) $78一黎到個賣相好吸引🤤個丼除左牛 仲有翠玉瓜🥒🌽生雞蛋同乳酪肉質好嫩又唔會太厚,加埋乳酪一齊食好開胃平民價錢可以食到咁高質既牛 真係絕對超值!
呢日去左一間日式小店~
佢主打慢煮牛丼同咖哩
大概7:30去到, 已經有3枱人等緊
Around等左30分鐘就入得去,唔算等太耐
不過由於牛板腱已經冇哂,所以最後只有西冷牛可以揀
有3個唔同分量可以揀, 分別為小盛• 並盛 •大盛

食飯之前有個細細碟既涼拌前菜(海哲)同海帶湯
海哲好爽口同帶點開胃, 湯亦唔會太味精

慢煮西冷牛丼(並盛)

🥩慢煮西冷牛丼(並盛) $78

一黎到個賣相好吸引🤤
個丼除左牛 仲有翠玉瓜🥒🌽生雞蛋同乳酪
肉質好嫩又唔會太厚,加埋乳酪一齊食好開胃
平民價錢可以食到咁高質既牛 真係絕對超值!

2024-04-16
慢煮西冷牛丼(並盛)
  • 慢煮西冷牛丼
是二訪了~剛好假期在大角嘴附近!時間也很早!記起這間小店!便衝也!1800前在門口排隊等候~大概1750就已經有4-5組排隊了! 幸好早到了!可惜遇上假期本來的菜單的慢煮牛早早就賣完了店家把原本的以M9和牛跟SRF極黑和牛沙巴當替上雖然價格番倍但不得不說依然使味蕾讚嘆好幾番😳就!也很值得! 🔸ORDERED: ▫️慢煮M9和牛丼油脂分布較高!口感入口即溶~~ ▫️慢煮SRF極黑和牛沙巴當丼比較有牛味!啖啖肉! 丼裡還會加入蔬菜絲~可中和一次吃多量牛肉的膩感還有生蛋黃!把蛋黃液掛在慢煮牛上!おいしい(๑˃ᴗ˂๑)還會附送湯品跟開胃菜!讚!ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪♡ 📍| 小島料理🗺| 大角咀櫸樹街58號地舖🕰| Mon-Sat - 12:15-15:00 | 18:00-21:00 Sun - CLOSED

是二訪了~剛好假期在大角嘴附近!時間也很早!
記起這間小店!便衝也!1800前在門口排隊等候~
大概1750就已經有4-5組排隊了!

幸好早到了!
可惜遇上假期本來的菜單的慢煮牛早早就賣完了
店家把原本的以M9和牛跟SRF極黑和牛沙巴當替上
雖然價格番倍但不得不說依然使味蕾讚嘆好幾番😳
就!也很值得!

🔸ORDERED:

▫️慢煮M9和牛丼
油脂分布較高!口感入口即溶~~

▫️慢煮SRF極黑和牛沙巴當丼
比較有牛味!啖啖肉!

丼裡還會加入蔬菜絲~可中和一次吃多量牛肉的膩感
還有生蛋黃!把蛋黃液掛在慢煮牛上!
おいしい(๑˃ᴗ˂๑)
還會附送湯品跟開胃菜!讚!ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪♡

📍| 小島料理
🗺| 大角咀櫸樹街58號地舖
Sun - CLOSED
2024-04-01
2024-04-02 137 瀏覽
📌bookmark咗呢間小店好耐,決定專程搭車去試吓🚗小店得大約10個座位。下晝2點去到,好彩排咗唔洗10分鐘就入到 🎉 我哋兩個人叫咗一個慢煮牛板腱丼大盛🥩,一個奶油咖哩雞飯🍛份量都幾大,差啲食唔曬🤣牛板腱丼:牛肉好有牛味🐮,肉質好嫩,仲有勁多塊!底下嘅飯就略嫌唔夠調味。不過呢個價錢食到咁高質嘅牛,絕對超值!💰咖哩雞都好creamy🍗,雞件唔鞋,朋友都話好好食👍整體黎講一定會encore!👏
📌bookmark咗呢間小店好耐,決定專程搭車去試吓🚗

慢煮牛板腱丼(大盛)

奶油咖哩雞飯

咖哩雞都好creamy🍗,雞件唔鞋,朋友都話好好食👍

整體黎講一定會encore!👏
2024-04-01
慢煮牛板腱丼(大盛)
奶油咖哩雞飯
📍大角嘴人氣慢煮牛丼‼️· 軟嫩腍身牛板腱😋 — 小島料理🥩·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_大角咀#pigfoodiexhk_日本菜==============================Bookmark咗呢間人氣牛丼小店好耐啦!前排終於約到朋友一齊嚟試吓🤩當晚7:30去到有4-5人等緊,好彩等咗10分鐘左右就入到👍餐廳環境狹小,坐得有啲逼,未必適合一大班朋友嚟食🤣—————————————————————⭐️慢煮牛板腱牛丼 $75 (4.3/5)雖然只係叫咗小盛,但係牛肉份量都好多,有成9塊!🤩每件都粉嫩腍身,肉味濃郁😍加埋生蛋黃同乳酪撈飯口感濕潤又好香😋另外仲有唔少菜,性價比幾高!👍·⭐️芝士撻 $16 (3/5)芝士餡正常發揮,但係整體偏散同乾,可以唔洗試😂————————————————————賣相:3.9/5味道:4.3/5性價比:3.9/5推介度:3.8/5———————————————————📍小島料理 @kojima_kitchen 大角咀櫸樹街58號地舖
#pigfoodiexhk_大角咀
#pigfoodiexhk_日本菜
—————————————————————
⭐️慢煮牛板腱牛丼 $75 (4.3/5)

⭐️芝士撻 $16 (3/5)

芝士餡正常發揮,但係整體偏散同乾,可以唔洗試😂
————————————————————
———————————————————
📍小島料理 @kojima_kitchen
大角咀櫸樹街58號地舖
2024-03-16 273 瀏覽
星期六6點去已經滿座😵店內有5張枱 等左7個字先入到全店只有6款主菜選擇 主打慢煮牛 另外都有豬、咖哩雞同壽喜牛丼唔使加一👍🏼 所有丼飯都有前菜同湯前菜係菇菌 湯係海帶湯 幾清新慢煮西冷牛丼 (並盛 $78)賣相好吸引 十幾塊牛肉片加隻蛋黃同幾片野菜 配個乳酪醬牛肉本身唔算好有味 都唔係好有牛味本身飯有個汁同椰菜 拌埋食都ok好彩食落又唔算好生 都唔難咬牛小排丼 (並盛 $110)份量感覺上比西冷細少少 但味道好過西冷 一黎熟少少二黎有牛味d 肉質口感比咬好唔怪之得貴d🤭 咁係真係好食d其他配料一樣 蛋黃椰菜野菜乳酪醬整體幾好食 不過要預時間排隊等位~

星期六6點去已經滿座😵
店內有5張枱 等左7個字先入到
全店只有6款主菜選擇 主打慢煮牛
另外都有豬、咖哩雞同壽喜牛丼
唔使加一👍🏼 所有丼飯都有前菜同湯
前菜係菇菌 湯係海帶湯 幾清新

慢煮西冷牛丼 (並盛 $78)
賣相好吸引 十幾塊牛肉片
加隻蛋黃同幾片野菜 配個乳酪醬
牛肉本身唔算好有味 都唔係好有牛味
本身飯有個汁同椰菜 拌埋食都ok
好彩食落又唔算好生 都唔難咬

牛小排丼 (並盛 $110)
份量感覺上比西冷細少少
但味道好過西冷 一黎熟少少
二黎有牛味d 肉質口感比咬好
唔怪之得貴d🤭 咁係真係好食d
其他配料一樣 蛋黃椰菜野菜乳酪醬

整體幾好食 不過要預時間排隊等位~
2024-02-17 718 瀏覽
終於有一次係唔洗排隊架啦,經過n多次想試下,但都要等位,今日好好吃,入去即刻有位,叫左個慢煮牛丼小盛。本以為會好細碗冇咩肉,但估唔到份量幾足,一個女仔都食得飽。d牛肉熟度啱啱好,好話。佢個menu畫到超似。值得一試嘅小店。
2024-01-29 561 瀏覽
~ Sirloin Beef Donburi 🍱•I recently visited Kojima Kitchen in Tai Kok Tsui for dinner 🍽️. I tried their well-known sirloin beef donburi, which served with miso soup and a side dish. The sirloin beef was perfectly cooked and generously served atop a bed of fluffy rice 🍚. It was tender and juicy, which I think is a must-try if you have the chance to visit this restaurant 🫶🏻. On top of the rice, there was a raw egg, which I think was a perfect combination of the donburi😆. On the side, there were som
~ Sirloin Beef Donburi 🍱

I recently visited Kojima Kitchen in Tai Kok Tsui for dinner 🍽️. I tried their well-known sirloin beef donburi, which served with miso soup and a side dish. The sirloin beef was perfectly cooked and generously served atop a bed of fluffy rice 🍚. It was tender and juicy, which I think is a must-try if you have the chance to visit this restaurant 🫶🏻. On top of the rice, there was a raw egg, which I think was a perfect combination of the donburi😆. On the side, there were some veggies, which made the meal well-balanced 🥗. It is also noteworthy that the price of the sirloin beef bonburi is reasonably priced, which is affordable!👍🏻 I’d recommend this place to anyone who wants to try out the sirloin beef donburi with affordable price.

2023-12-21
一直心心念念要推俾大家嘅一間小店--就係主打慢煮牛丼嘅小島料理🍚每次嚟親都要排隊但絕對值得٩( 'ω' )و食飯之前有啲前菜同湯~涼盤小碟口感好似海蜇咬落好爽🍽️湯亦都唔會話勁味精🥣✧ 慢煮西冷牛丼雖然有牛板腱同西冷揀🐄但有時唔夠早/當日冇貨就冇得揀不過本豬試哂兩個之後覺得兩個都超級好食個丼除咗牛仲有雜菜🥒🥗、生菜、日本生蛋🥚、乳酪~請大家務必唔好揀小盛!一場嚟到要食多啲牛🥩慢煮嘅技巧成功保留大部分肉汁食落絕對唔係平時咬成嚿半色肉咁可以話係質感同口感兩者並存✌🏻另外乳酪加生蛋黃撈埋粒粒分明嘅珍珠米都超級開胃(*≧∀≦*)✧ 奶油咖喱雞飯雖然呢個唔係主打但係超級好食!具體嚟講最特別嘅位係個咖喱🍛佢個咖哩食落好似blend咗啲蔬果入去咁🍅🧅但因為完全融入啖咖喱入面🥄所以就算唔鐘意食蔬果嘅小朋友都會不知不覺咁愛上食個汁👶🏻而且仲加咗cooking cream同香料食落係又香又滑冇誇張(*´꒳`*)
一直心心念念要推俾大家嘅一間小店--
就係主打慢煮牛丼嘅小島料理🍚
每次嚟親都要排隊但絕對值得٩( 'ω' )و
食飯之前有啲前菜同湯~
涼盤小碟口感好似海蜇咬落好爽🍽️
湯亦都唔會話勁味精🥣
✧ 慢煮西冷牛丼
雖然有牛板腱同西冷揀🐄
但有時唔夠早/當日冇貨就冇得揀
不過本豬試哂兩個之後覺得兩個都超級好食
個丼除咗牛仲有雜菜🥒🥗、生菜、日本生蛋🥚、乳酪~
請大家務必唔好揀小盛!
一場嚟到要食多啲牛🥩
佢個咖哩食落好似blend咗啲蔬果入去咁🍅🧅
但因為完全融入啖咖喱入面🥄
所以就算唔鐘意食蔬果嘅小朋友都會不知不覺咁愛上食個汁👶🏻
而且仲加咗cooking cream同香料
食落係又香又滑冇誇張(*´꒳`*)
奶油咖喱雞飯
2023-10-28
奶油咖喱雞飯
  • 奶油咖哩雞飯
大角咀越嚟越多性價比高嘅隱世小店,今次發現呢一間隱世日式小店,性價比幾高,我就係俾間餐廳嘅慢煮牛丼吸引咗入去!!平日晏奏都等位等咗15分鐘,始終店面唔大又多人排隊。憑印象記得大約擺到6張2人枱咁上下同埋兩個望街嘅吧枱位。用餐時間無限時,所有丼飯套餐都包埋湯、前菜,另外加$13就可以轉自家制薏米水或黑豆水!牛丼size分為小盛、並盛、大盛,肉量隨size 增加,但飯量不變。而我就叫咗個((期間限定))薩摩牛,為咗食多啲肉肉我就叫咗”大盛”!沙律唔錯幾開胃,昆布湯熱上,味道還可。啲飯嘅飯量都幾多吓,多到我食唔曬!碗內有粟米仔、翠肉瓜、日本蛋黃同乳酪醬。我未試過蛋黃溝乳酪醬咁食,不過原來係絕配,食落有層次感,撈勻食好好味!肉質好軟腍,食落去一啲都唔膩,大滿足!個人覺得呢個價錢嚟講都幾抵食,大家想試嘅話記得早啲去排隊!
薩摩牛(大盛)

個人覺得呢個價錢嚟講都幾抵食,大家想試嘅話記得早啲去排隊!
薩摩牛(大盛)
2023-12-20 468 瀏覽
呢間舖頭食過幾次雖然喺大角咀但每次都好多人等位店舖雖小但好有日本隱世小店嘅feel坐得都好舒服店員雖然得兩個點餐同上餐都需要d時間但好值得等因為真係好高質可以根據自己想要部位同份量揀唔同size配埋蔬菜同翠玉瓜更加清新配菜都好好食蛋黃撈飯更加加分
呢間舖頭食過幾次

配埋蔬菜同翠玉瓜更加清新
配菜都好好食
蛋黃撈飯更加加分
2023-11-23 615 瀏覽
細細間但勁多人排隊,想食既記得早啲去排個日係開門前20分鐘排,好快後面已經排滿哂人啦~~每日有限量既丼飯分左3個size 我覺得小盛已經夠哂~每個飯都有跟昆布熱湯&牛蒡絲前菜慢煮西冷牛丼 $63(小盛)肉味濃郁,肉嫩多汁再加上 沙律菜 翠肉瓜 粟米仔增加層次感黎到勁香牛油味慢煮牛板腱牛丼 $75(小盛)肉質軟淋 質量算高脂肪最低 如果唔鐘意食油脂重既朋友仔可以簡佢牛味出哂黎~乳酪醬再加上蛋黃係絕配混合一齊食 正到呢😋😋😋個醬勁creamy2款肉量勁多真係岩哂牛魔王🐮本身想試肉眼但晚市我地第一枱入已經賣哂豆乳$12香蕉&抹茶我地以為係小店自家製作既 點知原來係盒裝既😂😂食完已經飽到唔洗再食甜品下次有機會要再試下肉眼#Foodie_aki #yum_yum

細細間但勁多人排隊,想食既記得早啲去排
個日係開門前20分鐘排,好快後面已經排滿哂人啦~~
每日有限量既丼飯
分左3個size 我覺得小盛已經夠哂~
每個飯都有跟昆布熱湯&牛蒡絲前菜

慢煮西冷牛丼 $63(小盛)
肉味濃郁,肉嫩多汁
再加上 沙律菜 翠肉瓜 粟米仔
增加層次感
黎到勁香牛油味

慢煮牛板腱牛丼 $75(小盛)
肉質軟淋 質量算高
脂肪最低 如果唔鐘意食油脂重既朋友仔可以簡佢