#pb食在荔枝角 #pb日式系列 二訪 - 荔枝角高質日式料理🍱今次介紹嘅呢間位於荔枝角工業中心內嘅日式料理我2年前佢岩岩開業嘅時候都介紹過😋 其實我一直都係佢嘅fans 以前係旺角間唔中都會食件蛋糕😍 依家搬左荔枝角億利工業中心 環境大左好多 裝修以橙、白為主 環境好舒服🥰 平日下午2點幾去冇咩人 可以慢慢坐 同朋友仔傾下計🤪.佢主打蛋糕、日式定食、意粉😋 Lunch有意粉、炒飯、定食等選擇 價錢$68-$90不等 包湯、熱茶 價錢唔太貴👍🏻 另外仲可以以$36-$38加配蛋糕 每日有4-5款蛋糕😍🔹鰻魚雜錦芝麻醬凍烏冬🍝推介❤️ 估唔到有咁多配料🤪 除左鰻魚 佢仲有帶子群邊、中華沙律、蟹子、薯仔沙律、漬物等 好足料👍🏻 烏冬夠凍 芝麻醬份量剛剛好 食落唔會好漏😋🔹日式芝士咖喱吉列豬扒飯伴糖心蛋🍛吉列豬扒唔太大塊 不過幾鬆脆 肉質仲係好嫩😋 芝士咖喱配埋糖心蛋口感好豐富 咖喱有微微辣味 幾好送飯👍🏻🔹伯爵茶戚風配糖漬蘋果🍰推介❤️ 戚風蛋糕口感好鬆軟😋 配埋伯爵茶醬 茶味好濃👍🏻 蛋糕整體唔太甜 加左糖漬蘋果 有少少甜味剛剛好😍🔹熱 - 鐵觀音🍵🔹熱 - 茉莉綠茶🍵.整體✨ 一直都好中意
#pb食在荔枝角 #pb日式系列
二訪 - 荔枝角高質日式料理🍱

🔹鰻魚雜錦芝麻醬凍烏冬🍝

🔹日式芝士咖喱吉列豬扒飯伴糖心蛋🍛

🔹伯爵茶戚風配糖漬蘋果🍰

🔹熱 - 鐵觀音🍵
🔹熱 - 茉莉綠茶🍵

整體✨ 一直都好中意呢間位於荔枝角工業中心內嘅日式料理🥰 店內環境好舒服 岩哂同朋友仔敘舊😍 食物質素好高 而且價錢合理 值得一去再去👍🏻

小念頭 (億利工業中心) (荔枝角) · 🤝🏻🤪
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心9樓903號舖
2024-04-06 3150 瀏覽
晏晝同朋友食完鐵板燒夜晚想搵間可以食埋甜品既係社交平台搵到呢間見蛋糕好吸引就嚟試下我地叫左個日式柚子雞扒配日本米飯、麵豉湯$122~飲品加$10揀左凍既黑糖奶蓋鐵觀音少冰,加$38咖啡酒烤芝士蛋糕雞扒份量十足,雞扒好juicy,配柚子醬汁&柚子肉,好清新。底下成碗沙律菜,今餐營養均衡。日本米飯粒粒分明,好有咬口,細食既女士一個餐兩份,加埋蛋糕好夠飽。黑糖奶蓋鐵觀音:奶蓋唔太甜鐵觀音茶味濃,呢個配搭唔錯。咖啡酒烤芝士蛋糕:芝士蛋糕係軟心芝士,我鍾意既口感,餅皮少少脆口,食得出有酒香,好有層次。朋友再加杯熱飲同蛋糕熱玫瑰杞子桂圓$30一倒出嚟已經聞到好香玫瑰花味,飲落甜甜地,成個人暖晒好養生。鐵觀音芝士蛋糕$46第一層鐵觀音cream十分濃郁,鐵觀音jelly都唔錯,芝士口感比較實,亦都係我朋友喜歡既口感,大家都叫中自己心頭好。環境座位都十分寬敞,好啱同朋友食完吹下水,店員們亦好nice,下次會想嚟試埋其他蛋糕。
晏晝同朋友食完鐵板燒
夜晚想搵間可以食埋甜品
係社交平台搵到呢間見蛋糕好吸引就嚟試下

我地叫左個日式柚子雞扒配日本米飯、麵豉湯

黑糖奶蓋鐵觀音:奶蓋唔太甜鐵觀音茶味濃,呢個配搭唔錯。

朋友再加杯熱飲同蛋糕
熱玫瑰杞子桂圓$30

鐵觀音芝士蛋糕$46

2024-04-06
  • 咖啡酒烤芝士蛋糕
  • 日式柚子雞扒
  • 鐵觀音芝士蛋糕
荔枝角除咗D2 place之外 其實仲有棟大廈叫億利工業中心都幾多嘢食🤭之前去過食台灣嘢今次就去咗食間價錢親民嘅日式西餐🤪聽聞佢哋嘅蛋糕幾出名仲有原個蛋糕訂😳咁史努比梗系有嗌件cake啦🤭👍🏿日式柚子雞扒 $74呢個set包茶飲 湯品同埋飯另外可以揀多飯 少飯或者系走飯~用咗珍珠米 口感正常唔會太硬 亦冇話太淋太多水👍🏿雞扒切咗做4大件史努比唔食雞皮媽媽👩🏻話雞皮好香脆好好食😂但可能因為咁所以邊邊位有少少燶 偏硬同乾🤏🏿雞扒幾厚身😳雞肉尚算嫩滑配搭柚子醬甜甜地幾開胃😆另外有啲柚子肉 甜得嚟唔酸唔苦 估唔到又唔錯喎😚仲有大量沙律菜😆但底部浸得太多柚子醬 搞到好甜😅湯系麵豉湯 入面有一小件豆腐同一片竹輪味道ok ge唔太鹹~Overall呢個set都叫抵食😆At least佢嘅質素對得住個價錢味道: 7/10性價比: 8/10👌🏿日式明太子意粉 $88呢個set同樣包茶飲同湯品份量好足 好大碟意粉😳不過呢個價錢又唔好期望太多啦~意粉嘅質感就好似平時茶記意粉咁😂比較軟淋 應該系本身意粉品質問題汁水好多 但明太子醬比較稀味道唔算太濃 反而主要系食到七味粉嘅味道🤔帶微微嘅辛辣抵讚嘅系落咗好多蟹籽
荔枝角除咗D2 place之外
仲有原個蛋糕訂😳
咁史努比梗系有嗌件cake啦🤭

👍🏿日式柚子雞扒 $74
呢個set包茶飲 湯品同埋飯
另外可以揀多飯 少飯或者系走飯~
用咗珍珠米 口感正常

仲有大量沙律菜😆
但底部浸得太多柚子醬 搞到好甜😅
日式柚子雞扒

湯系麵豉湯 入面有一小件豆腐同一片竹輪
味道ok ge唔太鹹~
Overall呢個set都叫抵食😆
At least佢嘅質素對得住個價錢
味道: 7/10
性價比: 8/10
麵豉湯

👌🏿日式明太子意粉 $88
呢個set同樣包茶飲同湯品
份量好足 好大碟意粉😳
不過呢個價錢又唔好期望太多啦~
意粉嘅質感就好似平時茶記意粉咁😂

價錢唔過百算系咁 都系嗰句 對得住個價😗
味道: 6/10
性價比: 7/10
日式明太子意粉

👍🏿咖啡酒烤芝士蛋糕 +$36(原價$46)
嗌套餐可以優惠價加配蛋糕
史努比頭先都講咗佢啲cake幾出名
果然冇令史努比失望嘅😆
外圍就似美式cheesecake 芝士味rich啲
質感亦比較厚實 忌廉感重~
而中間就軟身少少🤏🏿
媽媽👩🏻反而就幾欣賞個餅底🤣
味道: 8/10
性價比: 7.5/10
咖啡酒烤芝士蛋糕

👍🏿茉莉綠茶 $0(跟set)
茶底可以揀走甜
明顯地飲到香醇茶味
濃郁甘香 唔錯嘅~
茉莉綠茶+鐵觀音

👍🏿鐵觀音 $0(跟set)
媽媽👩🏻揀咗杯鐵觀音
史努比真系好唔習慣飲茶系甜嘅😂

*不設加一服務費*

食完就明點解佢哋嘅蛋糕比較出名
主食就真系普通啦 但對得住個價錢🤭
服務唔話非常之好 但啲staff系友善嘅
以唔收加一嚟講服務算幾好🤣
小結系可以試下佢啲蛋糕😂
網店仲有原個蛋糕賣~

整體評分:
味道: 7/10
環境: 8/10
服務: 7.5/10
衛生: 7.5/10
抵食: 7.5/10
回頭率: 4/10
咖啡酒烤芝士蛋糕
🍗🥗🍵小念頭 @littleideacakeshop 秘製他他醬南蠻炸雞 配麵豉湯、熱茉莉綠茶 $74涼拌蒜蓉麻醬娃娃菜(+$10)南蠻炸雞啖啖肉 嫩滑有肉汁點埋他他醬 甜甜酸酸咁幾開胃不過呢個他他醬係冇蛋沙律嘅🫨鍾意佢哋喺炸雞下面舖滿沙律菜🥗帶甜酸味嘅醬汁同蔬菜幾夾感覺仲營養均衡啲😛另外加咗一份娃娃菜 蒜蓉醬亦好惹味工廈食肆嘅環境唔期望裝修得好靚好別緻 但清潔程度係每間餐廳都需要重視🧹步入餐廳一刻feel到對鞋同地板有莫明嘅吸引力💁🏻飯枱相對冇咁嚴重 但都足以黐住收據 唔怕比風吹走💨希望下次去會有改善啦🫶🏻~評分💫:味道:3.5/5環境:2/5價錢:3/5
🍗🥗🍵
小念頭 @littleideacakeshop
配麵豉湯、熱茉莉綠茶 $74
涼拌蒜蓉麻醬娃娃菜(+$10)
秘製他他醬南蠻炸雞 配麵豉湯、熱茉莉綠茶

南蠻炸雞啖啖肉 嫩滑有肉汁
點埋他他醬 甜甜酸酸咁幾開胃
不過呢個他他醬係冇蛋沙律嘅🫨
秘製他他醬南蠻炸雞 配麵豉湯、熱茉莉綠茶 $74 涼拌蒜蓉麻醬娃娃菜(+$10)

鍾意佢哋喺炸雞下面舖滿沙律菜🥗
帶甜酸味嘅醬汁同蔬菜幾夾
感覺仲營養均衡啲😛
另外加咗一份娃娃菜 蒜蓉醬亦好惹味

工廈食肆嘅環境唔期望裝修得好靚好別緻
但清潔程度係每間餐廳都需要重視🧹
步入餐廳一刻feel到對鞋同地板有莫明嘅吸引力💁🏻
飯枱相對冇咁嚴重 但都足以黐住收據 唔怕比風吹走💨
希望下次去會有改善啦🫶🏻~

評分💫:
味道:3.5/5
環境:2/5
價錢:3/5
涼拌蒜蓉麻醬娃娃菜
麵豉湯
秘製他他醬南蠻炸雞 配麵豉湯、熱茉莉綠茶
2024-08-11 576 瀏覽
說到工廈美食,觀塘以外,荔枝角也有不少隱世小店這家餐廳主打日式西餐,重點是點選主食後可以特惠價$36加配各款芝士蛋糕,對我等甜品胃非常吸引還是先來主食和風煎牛仔粒. 牛汁金菇. 汁煮蘿蔔賣相意想不到的美,牛仔粒放在長身葉子型玻璃碟上,旁邊伴著青翠的葱花和金黃的蒜片,底下還有新鮮的生菜。牛仔粒煎得稍為過熟,但入口無筋肉味夠,夾些葱花蒜片和芥末籽醬倒也香口。喜歡重一些口味還可以點附上的即磨黑椒和乾香草碎回想起來,其實可以試試用生菜包着牛仔粒/葱花蒜片和芥末籽醬,像北京填鴨的吃法應該不錯牛汁金菇:金菇切碎,口感依然爽口但容易咀嚼,配濃香的牛汁下飯正好汁煮蘿蔔:煮得軟稔又入味,清甜的蘿蔔可以中和主菜的濃味雲吞麵當然不是港式雲吞湯麵。雲吞是手工炸蝦雲吞,麵是尼泊爾Momo Chutney 汁意大利麵雲吞皮炸得金黃香脆,餡料是鮮味蝦肉和薯仔,大概是尼泊爾風格的配搭,口感比港式的軟棉,但襯上甜辣中帶蕃茄香的Momo Chutney 汁,味道比港式炸雲吞更有層次。只可惜這個汁太多油,碟底的意汁都浸在油裏,不得不放棄。涼拌蒜蓉麻醬娃娃菜蒜蓉和麻醬都香味濃郁,令娃娃菜的味道變得豐富熱苿莉花茶:這是跟餐的飲
說到工廈美食,觀塘以外,荔枝角也有不少隱世小店

還是先來主食

和風煎牛仔粒. 牛汁金菇. 汁煮蘿蔔

汁煮蘿蔔:煮得軟稔又入味,清甜的蘿蔔可以中和主菜的濃味

雲吞麵

涼拌蒜蓉麻醬娃娃菜
蒜蓉和麻醬都香味濃郁,令娃娃菜的味道變得豐富

熱苿莉花茶:這是跟餐的飲品,但賣相不馬虎,小巧的茶壼和精微的玻璃杯放在花型木托盤上,很好打卡,不過味道略淡。

凍手煮蘋果愛玉茶(+$18):蘋果蓉香甜有蘋果味,但可能因為小甜,攪勻後就不太夠味了

咖啡酒烤芝士蛋糕 (+$36)
這個晚餐最值得期待的一道菜。入口是一陣香醇咖啡味,然後滲出淡淡酒香。芝士蛋糕口感綿密而實在,味道濃而不膩,一件蛋糕包含三種不同的味道但互相襯托,甜品胃非常滿足

兩個人吃得飽飽,結賬才$252。縱有一點瑕疵,但這個價錢實在不能要求更多吧
2024-08-11 369 瀏覽
依家天氣閒閒地都33-35度係香港,冷氣真係好緊要今日呢間鋪嘅冷氣真係唔掂成間鋪大約400-500呎眼見佢開左4部冷氣仲加埋風扇去吹散但溫度上真係唔得見台台客都自己開風扇仔/撥扇問店員可唔可以教涼啲個冷氣店員話已經最低溫但要台台客都自備風扇去進食希望店家可以整整冷氣熱住食,真係你唔限時我都自己走定係另類翻台策略?* 本身鋪頭就有90分鐘限時食事後發生啲小插曲得1.5個樓面店員,所以佢地好忙希望你地可以改善下包場booking 叫人交台程序*食物還可以,但配搭呢個環境,定價有小小高牛舌芯定食 $92牛舌芯厚度可以,好似有7舊,口感脆口軟熟,唔硬,燒得唔錯牛舌上面有啲類似炒香左嘅飯素,幾惹味用黎撈飯食幾好但唔知點解伴菜有一大堆蔥?啲蔥係多得唔合理伴菜仲有啲蘿蔔漬,雖然凍,唔算好清甜,但冇渣個麵豉湯係暖,無特別凍茶+$2 再加左奶蓋 +$5奶蓋唔係我口味,真係得奶味,無芝士無鹽唔岩個人口味*整體定價少貴,未必會encore
依家天氣閒閒地都33-35度
係香港,冷氣真係好緊要
今日呢間鋪嘅冷氣真係唔掂
問店員可唔可以教涼啲個冷氣
店員話已經最低溫
但要台台客都自備風扇去進食
希望店家可以整整冷氣
熱住食,真係你唔限時我都自己走
定係另類翻台策略?
本身鋪頭就有90分鐘限時食
事後發生啲小插曲
得1.5個樓面店員,所以佢地好忙
希望你地可以改善下包場booking 叫人交台程序
食物還可以,但配搭呢個環境,定價有小小高
牛舌芯定食 $92
牛舌芯厚度可以,好似有7舊,口感脆口軟熟,唔硬,燒得唔錯
牛舌上面有啲類似炒香左嘅飯素,幾惹味
用黎撈飯食幾好
但唔知點解伴菜有一大堆蔥?
啲蔥係多得唔合理
伴菜仲有啲蘿蔔漬,雖然凍,唔算好清甜,但冇渣
個麵豉湯係暖,無特別
凍茶+$2 再加左奶蓋 +$5
奶蓋唔係我口味,真係得奶味,無芝士無鹽
唔岩個人口味
牛舌芯定食

整體定價少貴,未必會encore

2024-08-11
今天朋友請我食生日飯 黎左呢間荔枝角既文青日式西餐廳 ❤️之前已經同朋友黎食過 係唔錯今次都冇失望 水準依舊!🐷鰻魚雜錦芝麻醬凍烏冬 🍜十分足料 有好多配菜 烏冬煙煙韌韌 十分好吃加左鐵觀音 $2同愛玉凍$8 茶味極濃 苦左d 冇咩甜味 鍾意濃茶既朋友應該會鍾意再加左$36 叫左焦糖烤芝士蛋糕 🍰好食 🤤芝士係硬身既款cheesecake 入面夾左焦糖既醬 ,食落唔會太甜 岩岩好🐷朋友叫左日式明太子意粉 🍝我試左啖 好食過我個個烏冬,好入味,加埋蛋更加夾 ❤️咖啡酒烤芝士蛋糕 🍰+$38 我本身唔係好鍾意加左酒味既野 不過呢個又出奇地好食 唔會好重酒味 係慢慢一絲絲咁帶出黎 口味好特別 佢會配上個忌廉 可以解膩🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽
今天朋友請我食生日飯
黎左呢間荔枝角既文青日式西餐廳 ❤️
之前已經同朋友黎食過 係唔錯
今次都冇失望 水準依舊!

🐷鰻魚雜錦芝麻醬凍烏冬 🍜
十分足料 有好多配菜 烏冬煙煙韌韌 十分好吃

再加左$36 叫左焦糖烤芝士蛋糕 🍰

🐷朋友叫左日式明太子意粉 🍝
我試左啖 好食過我個個烏冬,好入味,加埋蛋更加夾 ❤️

咖啡酒烤芝士蛋糕 🍰+$38
佢會配上個忌廉 可以解膩

🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽
2024-07-16
2024-07-10 618 瀏覽
今日同朋友收工黎食個飯 ,佢話想試呢間餐廳好耐 係工業大廈樓上店黎,去到唔洗排隊 冇咩人. 可能因為荔枝角 做中午生意居多 🐷試左朋友個個日式明太子意粉 好味 😙 好夠汁 加左d蛋汁 明太子都好足料 成碟都係❤️套餐包埋阿薩姆紅茶 ☕️ 唔洗加錢 佢話正常紅茶味🐷我個個係日式照燒汁牛舌丼 牛舌係切粒 好足料 比左好多 食唔晒 分左d比朋友 個汁甜甜地 牛舌食落好厚同大粒 幾好食 會有埋飯加埋啲蛋汁一齊食 一流👍🏻🐷麵豉湯 應該係湯包麵豉湯 得海帶係入面 見到隔離枱有叫到蛋糕食 我地個日就冇加錢叫 下次試埋佢既蛋糕🍰

套餐包埋阿薩姆紅茶 ☕️ 唔洗加錢 佢話正常紅茶味

🐷麵豉湯 應該係湯包麵豉湯 得海帶係入面

• 日式明太子意粉
2024-07-04 587 瀏覽
喜歡食小店,幫襯香港地道嘢食,寫下食評同大家分享喺長沙灣MCL睇戲,當然要喺出名多嘢食嘅憶利大廈搵食試咗一間地方寬敞嘅日式飯店,主打想食甜品多d😂鹽燒五花腩定食,有湯&飯整體ok, 但飯唔夠熱,感覺差d加錢嘅飲品,但忘記咗咩名堂😂,菠蘿奶蓋咩茶味道唔錯,有茶香味,唔會太甜,但環保飲管唔得,好易爛,應該要轉下比較好,以免浪費朋友嘅XX牛肉飯定食,肉質剛剛好,味道唔錯的,配上美味嘅前菜,特別少少!軟殼蟹炒飯,夠晒熱😂飯炒到粒粒分明,不會太咸,好食😋另加了小食,煎餃子,雞翼,整體味道滿意的另加帶子群邊,夠凍唔會太咸,啱我食!老闆話佢哋原先食做餅先的所以兩件蛋糕都美味,芝士味剛剛好鐵觀音味好香,入口有陣陣茶香味道,兩款都唔會太甜,我喜歡的👍

喜歡食小店,幫襯香港地道嘢食,寫下食評同大家分享

喺長沙灣MCL睇戲,當然要喺出名多嘢食嘅憶利大廈搵食
試咗一間地方寬敞嘅日式飯店,主打想食甜品多d😂
鹽燒五花腩定食,有湯&飯整體ok, 但飯唔夠熱,感覺差d

加錢嘅飲品,但忘記咗咩名堂😂,菠蘿奶蓋咩茶

軟殼蟹炒飯,夠晒熱😂
飯炒到粒粒分明,不會太咸,好食😋
另加了小食,煎餃子,雞翼,整體味道滿意的

另加帶子群邊,夠凍唔會太咸,啱我食!

老闆話佢哋原先食做餅先的
所以兩件蛋糕都美味,芝士味剛剛好

2024-07-02 624 瀏覽
71 假期,去開荔枝角上網見到呢間就上嚟試吓叫咗呢兩個午餐價錢唔係平賣相其實都幾靚,但係杯嘢飲就失色咗啲個牛仔粒都幾好食,配菜都好特別,個金菇唔錯另外嗰個牛舌丼飯比較偏淋,我就喜歡食爽的,整體還可以

71 假期,去開荔枝角上網見到呢間就上嚟試吓

叫咗呢兩個午餐價錢唔係平

賣相其實都幾靚,但係杯嘢飲就失色咗啲

個牛仔粒都幾好食,配菜都好特別,個金菇唔錯

另外嗰個牛舌丼飯比較偏淋,我就喜歡食爽的,整體還可以
2024-05-20 620 瀏覽
繼續po繼續record🙌🏼😳🙈日式柚子雞排幾好食😍清新唔算油膩我自己幾鍾意❤️軟殼蟹炒飯聞落好香 反而味道食落比較淡咖喱味軟殼蟹有啲太油 不過唔算好大油溢味咖啡酒芝士蛋糕都幾濃酒味覺得唔係咁啱口味🍽️ 不過口感係滑的6.9/10小念頭 (億利工業中心) (荔枝角)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心9樓903號舖
繼續po繼續record🙌🏼😳🙈

日式柚子雞排幾好食😍清新唔算油膩
我自己幾鍾意❤️
軟殼蟹炒飯聞落好香 反而味道食落比較淡咖喱味
軟殼蟹有啲太油 不過唔算好大油溢味
咖啡酒芝士蛋糕都幾濃酒味
覺得唔係咁啱口味🍽️ 不過口感係滑的
6.9/10

小念頭 (億利工業中心) (荔枝角)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心9樓903號舖
2024-05-08 565 瀏覽
✨伯爵茶戚風配糖漬蘋果蛋糕食落好鬆軟,配埋伯爵茶加忌廉整出嚟嘅cream淋係蛋糕上面,食落唔會好甜,加埋糖漬蘋果更加有口感😜✨榛子朱古力烏龍茶蛋糕上層嘅榛子朱古力食落唔會好乾且好香濃,蛋糕面頭仲鋪咗脆脆杏仁碎,下層嘅烏龍茶蛋糕散發出淡淡嘅茶香味,芝士食落唔會好漏,所以食嘅時候口感層次更加豐富😝✨玫瑰奶蓋青茶奶蓋飲落質地好幼滑,所以飲落唔會好漏,將濃厚嘅鹹甜奶蓋配青茶一齊飲,青茶茶味夠哂香,面頭仲會有少量玫瑰花碎做點綴,賣相好吸引😆✨黑糖奶蓋鐵觀音黑糖奶蓋整到唔會太甜,同埋都幾香滑,加埋鐵觀音嘅茶味夠哂香濃,原來呢個配撘都幾夾!食完蛋糕再飲返杯茶仲可以解膩添🤩
✨伯爵茶戚風配糖漬蘋果

✨榛子朱古力烏龍茶蛋糕

✨玫瑰奶蓋青茶

✨黑糖奶蓋鐵觀音
2024-05-03 583 瀏覽
最近好多餐廳相繼結業,搞到我對於食好嘢好絶望,所以決定一有時間就去試菜,今晚揀左去荔枝角一間和風 fusion 餐廳,我有打電話去訂位,都驚佢冇位,去到果然都有八成入座率,當然全部都係年輕人 👫👭👬🧑‍🤝‍🧑主菜 🍽#和風煎牛仔粒配牛汁金菇牛仔粒香口夠嫩,配炸蒜片同葱粒或沙律菜一齊食牛汁金菇咸咸地,送飯啱曬#日式照燒汁牛舌丼牛舌有d 厚,照燒汁送飯好味 😂 #日式芝士咖哩吉列豬扒伴流心蛋(辛) 豬扒炸得好鬆脆,咖哩辣得好味三款小食 :#芝麻鷄翼好快凍左,但都好香脆好好味#日式炸餃子肉餡多,味道可以#日式牛肉薯餅炸野係做得好食,夠曬香脆自家制蛋糕 :一定要試 😋😋😋#咖啡酒烤芝士蛋糕必食之一,咖啡同酒味沒有互搶,都幾夾,加埋少少雲呢拿 cream,蛋糕底有 d 榛子 ,有口感#紅茶金莎巴斯克芝士蛋糕必試精選,味道有層次感,食一啖有回憶感,原來係金沙 feel 😆今晚食得太豐富,起碼要斷食一個禮拜先得 🤣🤣🤣(今餐係我自己真金白銀去食的一餐,食完覺得真係好先分好架!)

主菜 🍽
#和風煎牛仔粒配牛汁金菇
#日式照燒汁牛舌丼
牛舌有d 厚,照燒汁送飯好味 😂
#日式芝士咖哩吉列豬扒伴流心蛋(辛)
豬扒炸得好鬆脆,咖哩辣得好味

三款小食 :
#芝麻鷄翼
好快凍左,但都好香脆好好味
#日式炸餃子
肉餡多,味道可以
#日式牛肉薯餅
炸野係做得好食,夠曬香脆

自家制蛋糕 :
一定要試 😋😋😋
#咖啡酒烤芝士蛋糕
必食之一,咖啡同酒味沒有互搶,都幾夾,加
埋少少雲呢拿 cream,蛋糕底有 d 榛子 ,有口感
#紅茶金莎巴斯克芝士蛋糕

今晚食得太豐富,起碼要斷食一個禮拜先得
🤣🤣🤣

凍熱鐵觀音

和風煎牛仔粒配牛汁金菇飯

日式照燒汁牛舌丼飯

日式芝士咖哩吉列豬扒伴流心蛋(辛)

紅茶金莎巴斯克芝士蛋糕
和風煎牛仔粒配牛汁金菇飯
日式芝士咖哩吉列豬扒伴流心蛋(辛)
紅茶金莎巴斯克芝士蛋糕
5點未夠去到店只有一張枱有客人(而只有佢地隔離張4人枱放左留位牌),然後我問可否坐最近植物櫃位置,一位帶眼鏡短髮矮肥女職員望一望後無特別回應得唔得,只指示我地坐另一邊,等到職員執好枱,我再問一次,帶眼鏡短髮矮肥女職員聲稱一陣有九位客人要坐,但明明係6人枱,其後亦無放過留位牌,到叫完野食,見到後來黎既客人杯野飲都好快就上左,就問我地個杯野飲有未?睇住她行去水吧位搵野咁再行番去部落單機度撳左幾下咁答道:你杯茶要焗4mins....當時離落單已經過左3個字有多,然後茶送到時隻玻璃杯邊係彬左口,一倒茶 直情成隻杯裂開左,當下真係呆左,即時同個位職員講後,她係毫無歉意咁收走左,然後過左一陣由第二位後生女過黎同我地道歉話唔好意思...一間店食物再好,有咁既職員都係👎🏼👎🏼👎🏼

2024-05-01
  • 伯爵茶戚風糖漬蘋果蛋糕
荔枝角工廈休閒cafe 主打日式西餐 但更多人鐘意佢地蛋糕 每次行過都會買件蛋糕試試 仲有原個蛋糕可以選擇 @littleideacakeshop 有興趣可以睇睇.呢次下午茶時段黎到 岩岩午飯爆場忙完 唔洗等位⭐️日式明太子意粉$88好鐘意佢地明太子意粉 醬汁量比較多落咗少少七味粉 大量嘅蟹籽 脆卜卜紫菜 溫泉蛋 拌埋蛋汁一齊食 大滿足.⭐️日式軟殼蟹炒飯$90用左日式咖喱汁炒飯 炒飯粒粒分明加左蔥 蒜 成個飯幾香 小小鑊氣表面有蛋黃醬 最吸睛係表面隻軟殼蟹.蛋糕跟餐會平啲⭐️咖啡酒烤芝士蛋糕$36最多人推介呢一款蛋糕 用咗杏仁碎做底外面口感比較厚實 加咗一層奶蓋cream甜度適中中間芝士味幾濃 口感滑 帶有少少咖啡酒香⭐️伯爵茶戚風蛋糕$36 表面有糖漬蘋果戚風蛋糕做到軟綿綿 會聞到伯爵茶香味配埋蘋果醬 整體清新幾夾..#小念頭 (億利工業中心) (荔枝角)地址:荔枝角長沙灣道883號億利工業中心9樓903號舖.⭐️評分:味道:4/5環境:4/5服務:4/5抵食:4/5.
呢次下午茶時段黎到 岩岩午飯爆場忙完 唔洗等位
中間芝士味幾濃 口感滑 帶有少少咖啡酒香
⭐️伯爵茶戚風蛋糕$36 表面有糖漬蘋果
戚風蛋糕做到軟綿綿 會聞到伯爵茶香味
配埋蘋果醬 整體清新幾夾

#小念頭 (億利工業中心) (荔枝角)
地址:荔枝角長沙灣道883號億利工業中心9樓903號舖
⭐️評分: