2016-04-17 641 瀏覽
自上次後,一直對小甜谷充滿好感,好想再去食多次,不過因為CHICKEN一直唔得閒所以擱置左,有位朋友話一直想去試下,所以即刻約定佢XD滿足下我既個人食慾~好多菜式都好吸引呢~歐陸簡約既門面設計,比人一種清新甜蜜蜜既感覺~我亦好開心可以再次入谷去覓食,一於食盡佢! 環境當然都係走簡約風,牆上既公仔壁畫充滿童真,係一次愉快既用餐~ 餐牌上有好多唔同既菜式,主菜同甜品都一樣咁豐富! 溫泉蛋黑松露卡邦尼意大利麵,黑松露既份量唔算太多,可以稍作調味,而意粉既口感creamy,味道係濃濃既卡邦尼香,軟滑溫泉蛋令意粉更滑身,煙肉同野菌既份量都幾多,口感層次都好高,而且卡邦尼係我既至愛~ 韓式咖哩蜜糖豬仔骨配薯條,朋友竟然嗌左全份既份量,實在有啲過頭!豬仔骨肉質爽韌,偏乾身。而醬汁既配搭,味道甜得黎又帶惹辣,口感好豐富!另外伴既薯條比較幼長,食落香脆可口,不過炸得有少許窿,感覺較heavy 抹茶牛奶,螺旋既拉花,充滿抹茶甘甜同牛奶既香濃,會飲到少少抹茶既粉末,粉末會帶抹茶既澀,濃度同甜度都把握得好!可惜擺涼左味道就昃有偏差,味道變得偏甜。紅果樂,朋友既飲品,只偷飲左幾啖xd味道好freah唔會假,草莓
自上次後,一直對小甜谷充滿好感,
有位朋友話一直想去試下,所以即刻約定佢XD
滿足下我既個人食慾~好多菜式都好吸引呢~
歐陸簡約既門面設計,比人一種清新甜蜜蜜既感覺~
我亦好開心可以再次入谷去覓食,一於食盡佢!
餐牌上有好多唔同既菜式,主菜同甜品都一樣咁豐富!
溫泉蛋黑松露卡邦尼意大利麵
韓式咖哩蜜糖豬仔骨配薯條
韓式咖哩蜜糖豬仔骨配薯條,朋友竟然嗌左全份既份量,
抹茶牛奶
抹茶牛奶,螺旋既拉花,充滿抹茶甘甜同牛奶既香濃,
可惜擺涼左味道就昃有偏差,味道變得偏甜。
紅果樂
紅果樂,朋友既飲品,只偷飲左幾啖xd
味道好freah唔會假,草莓香之餘會帶少少菠蘿果肉,上面果個乳酸cream都好正!
朱古力心太軟
朱古力心太軟,心太軟既外層偏軟熟,如果硬身啲更好,
流心效果唔錯,朱古力既甜度亦適中,另外有雲尼拿雪糕可以中和番個味道~
法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕
法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕,要先預告一下,如果你地冇兩個胃就要小心衡量了xd
依個甜品好飽膩,但口感同味道都very good!梳乎蛋多士口感軟淋,似啫喱又似蒸蛋,
兩種質感既中間點,再加上同佢super match既焦糖漿,甜中帶軟滑,不過會偏膩~
如果冇兩個胃既人,只嗌依個做甜品已經好足夠囉~
溫泉蛋黑松露卡邦尼意大利麵
抹茶牛奶
紅果樂
法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕
2016-04-15 208 瀏覽
今日去左銅鑼灣做物理治療,男人有腰醱骨痛真係唔係講笑,一定要快D睇完佢之後約左老婆食飯,睇完醫生都夜啦,所以係附近食,所以我地去左小甜谷夜晚9點幾,唔算太多人,輕易有位餐廳menu好精緻,咸食為主,甜品都相當吸引我地食左個牛勒骨配薯條,牛勒骨幾香,幾多肉,而且好易切開,伴菜沙津都好好味薯仔炸得過硬,所以無乜食到蒜蓉包煮蜆,蜆肉好香好滑,配埋舍湯食更加惹味不過個包就硬左小小,如果係用黎配湯會好d黑松露溫泉蛋煙肉意粉,黑松露味道唔算好強烈,拌勻之後無乜味,但忌廉汁味道唔錯,而且上枱果陣夠曬熱,所以食起上黎味道唔錯,意粉唔會太韌,口感一流最後食左個綠茶芭菲,綠茶味道好香,雪糕好滑,同下面d脆脆一齊食好好味,口感同味道都係very good,唔怪得咁多人叫啦老婆同我都非常鍾意依度呀,下次睇完醫生會再食

夜晚9點幾,唔算太多人,輕易有位
餐廳menu好精緻,咸食為主,甜品都相當吸引

薯仔炸得過硬,所以無乜食到
蒜蓉包煮蜆,蜆肉好香好滑,配埋舍湯食更加惹味

不過個包就硬左小小,如果係用黎配湯會好d

老婆同我都非常鍾意依度呀,下次睇完醫生會再食
2016-04-14 568 瀏覽
謝斐道一帶都集中了很多餐廳,平時都只是吃對面的快餐店米線之類,朋友介紹才知道的小甜谷,開始還以為只有甜品吃的,原來也有lunch set和其他食物,沒想到這裡有一間好吃又好看的cafe。平日的中午時段,店內的坐位都頗滿座,不過我跟朋友只有兩個所以不用等就入坐。經過開放式設計的廚房,感覺很好的店面裝修,很舒適的環境。在近街的窗口位置坐下,突然後悔沒有帶相機來!白色牆身跟歐式的設計風格真的好吸引,感覺似去high,tea,還是叫朋友幫我拍了照哈哈。點餐時已經豫猶了很久要吃all day breakfast還是墨汁意粉,因為看圖片都太吸引啦最後點了下面兩個set熱狗配薯條$68這個餐來到時讓我吃驚了,嘩好大份呀!第一時間想能不能吃完啊⋯最後當然是清曬啦。最上面是一條條蒜味的,薯條又熱又外脆內軟,熱狗包著兩條香腸上面灑滿了香辣肉醬,麵包很香軟配上香腸和辣肉醬的味道也很夾,好吃!吃到一半覺得太咸的話又有沙律可以中和一下,不錯不錯海鮮珍珠焗飯$88珍珠米是黃色的,海鮮有帶子青口魷魚蝦,每隻都好大粒鋪滿飯面,還有白汁包裹住海鮮和飯,每一口都吃得好滿足好滋味!美中不足的是吃到一半會覺得有點咸~薄荷朱古
最後點了下面兩個set
熱狗配薯條$68

海鮮珍珠焗飯$88
薄荷朱古力曲奇冰$25
抹茶牛奶冰$25
以上兩款是lunch set加錢換的,抹茶的不錯,有一點苦澀抹茶味而且不會太甜,但另一杯的薄荷味太重了,蓋過了朱古力味。
追加的兩款甜品 抹茶雪糕/燉蛋多士
抹茶雪糕是我的最愛,抹茶味濃郁,像雪芭的口感而且融得快。燉蛋多士就像西多士但中間夾住的是燉蛋,蛋的部份香甜幼滑,多士整得很軟 入口即融,好味呀。
lunch set的價錢令我吃驚,在CWB來說應該算是抵食吧!下次一定會再吃
2016-04-11
2016-04-13 484 瀏覽
小甜谷給我的印象....一直以來都是一間只賣甜品的店~原來在去年銅鑼灣謝斐道開了一家新店, 不只有甜品, 還有意粉 , 三文治等等的輕食**供應午餐和晚餐, 也有下午茶...上星期因工作關係, 下午要去銅鑼灣~所以就相約了在銅鑼灣上班的朋友一起去吃午飯!!!路過小甜谷被店內客人桌上的大大個菠蘿吸引, 就決定內進試試**店面雖然不算很大...但是坐得蠻舒服的!!!LUNCH MENU魔鬼珍寶肉醬熱狗配手製薯條份量很大...熱狗上有肉醬和幾款不同的醬汁, 酸酸的~旁邊還有沙律菜....味道不錯!!但熱狗和薯條也略嫌不夠熱**68溫泉蛋黑松露卡邦尼意大利麵意粉軟硬適中, 卡邦尼醬汁不會過咸~很CREAMY又有濃濃的黑松露味道....接著就來到這餐飯的重點了!!! XD**鮮榨神奇菠蘿汁我進來的目的就是它....所以即使是LUNCH SET不包, 要單點我也堅持要喝**果然沒有讓我失望喔!!用一整個新鮮的菠蘿盛載著~每一口都有新鮮的菠蘿肉**超喜歡...朋友點的玫瑰花柚子果蜜....聽她說也很滋潤好喝!!!來到小甜谷, 又怎能不吃甜品呢?惠顧午餐...可以加$10任選一款甜品一件~我就選了蜂蜜
小甜谷給我的印象....
一直以來都是一間只賣甜品的店~
供應午餐和晚餐, 也有下午茶...
上星期因工作關係, 下午要去銅鑼灣~
所以就相約了在銅鑼灣上班的朋友一起去吃午飯!!!
店面雖然不算很大...
但是坐得蠻舒服的!!!
LUNCH MENU
魔鬼珍寶肉醬熱狗配手製薯條
份量很大...
熱狗上有肉醬和幾款不同的醬汁, 酸酸的~
旁邊還有沙律菜....
味道不錯!!
但熱狗和薯條也略嫌不夠熱**
68溫泉蛋黑松露卡邦尼意大利麵
意粉軟硬適中, 卡邦尼醬汁不會過咸~
很CREAMY又有濃濃的黑松露味道....
接著就來到這餐飯的重點了!!! XD**
鮮榨神奇菠蘿汁
我進來的目的就是它....
所以即使是LUNCH SET不包, 要單點我也堅持要喝**
果然沒有讓我失望喔!!
用一整個新鮮的菠蘿盛載著~
每一口都有新鮮的菠蘿肉**
超喜歡...
朋友點的玫瑰花柚子果蜜....
聽她說也很滋潤好喝!!!
來到小甜谷, 又怎能不吃甜品呢?
惠顧午餐...可以加$10任選一款甜品一件~
我就選了蜂蜜梳乎窩夫....
外脆內軟, 真想多來一份呀!!
朋友則另外點了一個「朱古力心太軟」.....
 外層微脆~
一切開....內裡的朱古力漿就不停的流出來~
濃濃的牛油和朱古力味, 太滿足了!!!
2016-04-06
2016-04-12 462 瀏覽
在網上看到不少人好評這餐廳,就選了來為朋友慶生,我們4人每人點了一個餐,再叫了每人一個甜品主菜無論是賣相及味道也很好!夠熱,份量也足夠,加上環境很浪漫,很適合情侶拍拖及三五個女仔聊天除了主菜,我們也加$10換了湯/沙律,同樣物超所值,用料新鮮,另外跟餐的水果茶甜度適中,水果新鮮甜品叫了2個楊枝甘露布丁,未茶雪糕,焦糖蛋多士,味道都很好,是自家制,未茶味道濃郁,蛋多士似疏乎里外熱內軟,楊枝甘露似是芒果布丁,甜美!美中不足的是甜品是用膠杯而非用menu所示的玻璃杯盛載。我們一致認為會再來光顧其他菜式4人午餐共花費$471

我們一致認為會再來光顧其他菜式
4人午餐共花費$471
2016-04-12 480 瀏覽
星期一既大約1點30分黎到餐廳,唔洗等位 被安排坐窗口位,雖然對住街好多人望入黎,但都感覺好好,好靚! 一個lunchset包main,甜品,飲品(某些飲品要加錢)。 先黎兩杯飲品,抹茶冰沙同薄荷朱古力冰沙。夏天飲的確透心涼,可惜太重薄荷味完全冇左朱古力味 點既時候冇諗過係咁大份!黎到真係嚇親!薯條好脆,熱狗仲有兩條腸,勁多肉醬,超級足料好好味! 朋友既海鮮焗飯。 最後可揀甜品,店員指兩個餐可以加錢叫六款甜品,但實在太飽了我地只加了兩款。抹茶雪糕同燉蛋多士。燉蛋多士幾甜好特別好好味!下次可以黎淨食甜品,好吸引
星期一既大約1點30分黎到餐廳,唔洗等位

朋友既海鮮焗飯。

下次可以黎淨食甜品,好吸引
  • 梳乎蛋多士
2016-04-12 475 瀏覽
在出發去<<暹粒>>前,跟女友來到銅鑼灣買背包。然後來到小甜谷開飯,七時半已經有好幾位在排隊,很幸運,只有了十五分鐘就有位,還坐在大落地玻璃窗門前。餐牌很可愛,而且圖文並茂。所以我很快就揀好了今晚食D乜。先來點了個 <<和風芝味單骨雞翼>>,一碟有四隻,每隻雞翼分半,即單骨落去煎。入口幾重芝士味,而且外皮香脆,一咬下去骨肉分離。再來的是<<香草濃酒忌廉汁煮蜆>>,而且是跟蒜香多士。白酒配上忌廉汁,兩者調得不錯,令到湯底十分野味。蜆肉配上蘑菇,紅椒及黃椒等一齊煮,都令到蜆肉味到有滋味。最重要是沒有吃到沙粒呢。蒜蓉多士有點硬,不過可以點一點湯底,蒜蓉味加忌廉味,軟化後更加易入口。<<香草松子大啡菇蕃茄忌廉汁扁意大利麵>>,這是全素的組合, 加入大啡菇,車厘茄,松子仁,洋蔥等炮製而成, 賣相健康,最適合女朋友愛美愛健康的要求。因為點了晚餐關係,可以加$45換飲品及甜品。飲品我們點了<<冰凍鮮果錫蘭茶>>,加入了很多水果肉,奇異果、草莓

在出發去<<暹粒>>前,跟女友來到銅鑼灣買背包。

餐牌很可愛,而且圖文並茂。
所以我很快就揀好了今晚食D乜。

再來的是<<香草濃酒忌廉汁煮蜆>>,而且是跟蒜香多士。
白酒配上忌廉汁,兩者調得不錯,令到湯底十分野味。

因為點了晚餐關係,可以加$45換飲品及甜品

飲品我們點了<<冰凍鮮果錫蘭茶>>,加入了很多水果肉,奇異果、草莓 和蜜桃等。入口酸酸甜甜,學女友講又好咬口,不過個人覺得如果可以多啲冰更好。
甜品就是揀了三款。不過因為本人及女友都是綠茶控,所以就揀了兩個<<宇治抹茶軟雪糕>>及一款<<楊枝甘露奶凍慕絲>>。

個人覺得<<宇治抹茶軟雪糕>>幾濃抹茶味,不過有點苦。而<<楊枝甘露奶凍慕絲>>亦都好有楊枝甘露的味道,加上奶凍慕絲的口感,味道創新。相比下,<<楊枝甘露奶凍慕絲>>更出色。
2016-04-03
15 分鐘 (堂食)
  • 楊枝甘露奶凍慕絲
  • 和風芝味單骨雞翼
  • 草松子大啡菇蕃茄忌廉汁扁意大利麵
  • 香草濃酒忌廉汁煮蜆
2016-04-11 463 瀏覽
小甜谷食甜品就多 估唔到依家連西餐都做埋 陪女友行完街行過就入左黎等位 等左15分鐘左右就有位 我地叫左個白酒忌廉汁炒蜆香濃的白酒的味道,配上忌廉汁唔會太流,酒又開胃蜆肉又肥美作為前菜果真不錯 仲有個燒雞焗墨汁飯 都幾流,2個人食真係好飽 佢有黑松露係面芝士加上墨汁真係流左少少1個人食一定會好飽不過其實又幾惹味 我覺得墨汁個稀度調較得好好唔會令個飯太痴/太濕 燒雞都好滑,燒得好香 我覺得2個人食就會岩岩好我地仲加左45蚊要左個甜品-宇治焙茶芭菲呢度唔只得綠茶 仲有焙茶!!簡直係我同女友最愛 呢個芭菲勁高!有好多層濃濃的焙茶軟雪粒有著小丸子 有可可米,cream,果凍配搭得好好 小甜谷有西餐食都幾好ge但覺得可以更好不過可以食完唔洗之後搵甜品都唔錯食完都係覺得個甜品做得最出色
小甜谷食甜品就多

估唔到依家連西餐都做埋

陪女友行完街行過就入左黎等位

等左15分鐘左右就有位

我地叫左個白酒忌廉汁炒蜆
白酒忌廉汁炒蜆
香濃的白酒的味道,配上忌廉汁
唔會太流,酒又開胃

1個人食一定會好飽
不過其實又幾惹味

我覺得墨汁個稀度調較得好好
唔會令個飯太痴/太濕

燒雞都好滑,燒得好香

我覺得2個人食就會岩岩好

簡直係我同女友最愛

呢個芭菲勁高!
有好多層
濃濃的焙茶軟雪粒有著小丸子

有可可米,cream,果凍
配搭得好好

小甜谷有西餐食都幾好ge
但覺得可以更好
不過可以食完唔洗之後搵甜品都唔錯
食完都係覺得個甜品做得最出色

2016-04-05
15 分鐘 (堂食)
白酒忌廉汁炒蜆
燒雞焗墨汁飯
宇治焙茶芭菲
2016-04-11 357 瀏覽
假日去完山頂後,就乘巴士到銅鑼灣用餐,來到這間小甜谷。 帶子鮮蝦墨汁麵 $128意粉質地適中,蝦肉、帶子算彈牙,如果意粉是用上墨汁製成,而不是白色意粉加墨汁醬來煮會更好。 白酒忌廉汁炒蜆 $88小甜谷跟名牌餐具LC合作,所以部份菜式會以LC餐具上檯。蒜蓉包有點硬,不過朋友就還脆也可以的,而醬汁有白酒香、輕輕的忌廉味,蜆肉新鮮沒有沙。 套餐加$45有飲品及甜品選擇,可選迷你甜品3件。我選了荔枝奶凍慕絲、咖啡奶凍慕絲及抹茶紅豆蛋卷。荔枝的清新、咖啡的很香濃、而卷蛋的抹茶味進步了,不過卷蛋未夠鬆軟。 今次再來有了不少新菜式,而且like facebook 還有優惠!
假日去完山頂後,就乘巴士到銅鑼灣用餐,來到這間小甜谷。

帶子鮮蝦墨汁麵 $128

帶子鮮蝦墨汁麵 $128

白酒忌廉汁炒蜆 $88

小甜谷跟名牌餐具LC合作,所以部份菜式會以LC餐具上檯。

Q  Dessert  bar

2016-04-11 439 瀏覽
今日係特別日子,同男朋友去左食小甜谷慶祝 由於時間尚早,所以可以即刻入座,一坐低侍應就奉上水同Dinnier MenuDinner Menu有好多食物選擇,真係眼花繚亂,樣樣都想食,仲可以加$45跟甜品同埋飲品,結果我同朋友就叫左爆谷蝦蜜糖芥末醬、帶子鮮蝦墨魚汁意大利麵、黑松露野菌燒雞焗墨魚汁珍珠飯,另外加$45要左自家製冰果茶同抹茶心太軟 點餐後先奉上飲品,自家製冰果茶內有士多啤梨、蜜桃、奇異果肉,甜甜酸酸好開胃!爆谷蝦蜜糖芥末醬,爆谷蝦炸得好香口,而且唔太油,蝦肉好爽口,而且唔會醃得過鹹,配埋蜜糖芥末醬同沙律菜一齊食好好味,食完都唔覺得熱氣 帶子鮮蝦墨魚汁意大利麵,一上枱已經聞到好香的味道,意大利麵軟硬適中,因為我好怕食到太淋或太硬的意大利麵,墨魚汁好香濃,每條意大利麵都沾滿墨魚汁,我仲隱約食到奶油味,真係好好味呀 配料方面,帶子同蝦肉肉質彈牙,鮮味十足,Very Good! 黑松露野菌燒雞焗墨魚汁珍珠飯,焗飯面鋪滿黑松露芝士,成個焗飯都香噴噴燒雞份量十足,雞皮燒得香脆,雞肉好juicy嫩滑,醃得好入味,而且我好欣賞廚房預先將雞肉切好,唔洗食客親自落手,岩哂我呢啲懶人墨魚汁
今日係特別日子,同男朋友去左食小甜谷慶祝
墨魚汁珍珠飯好濕潤,唔會因為無汁而焗到好乾,而且珍珠飯配埋野菌一齊食,味道好夾
食完前菜同主菜,最後當然要食甜品
抹茶心太軟整得好靚,切開後即刻流心,配上香濃的呍呢嗱雪糕,感覺非常match,正呀

總結:非常滿意今餐的質素,侍應服務態度良好,下次會再光顧小甜谷!
2016-04-10
慶祝紀念
紀念日
  • 爆谷蝦帶子鮮蝦墨魚汁意大利麵,黑松露野菌燒雞焗墨魚汁珍珠飯
2016-04-11 300 瀏覽
經過竟然唔使等一行5人直接衝入去仲係最旺既飯後時間鋪頭唔算大坐得有少少迫一望倒大大幅圖即刻嗌呢個!用LC鐵板上既綠茶waffle😍 店員好細心會提醒大家小心手因為真係非常熱!附上綠茶醬一黎到就倒d落去 d汁就同個鐵板打得火熱睇倒都興奮面頭再加綠茶雪糕 味道唔錯唔太甜原本我地2個人share 最後發現係3大舊waffle下仲有一大片toast建議3-4人食!好好味 會有下一次👏🏻
經過竟然唔使等

一行5人直接衝入去

仲係最旺既飯後時間

鋪頭唔算大

坐得有少少迫

一望倒大大幅圖即刻嗌呢個!

用LC鐵板上既綠茶waffle😍

店員好細心會提醒大家小心手

因為真係非常熱!

附上綠茶醬

一黎到就倒d落去 d汁就同個鐵板打得火熱

睇倒都興奮

面頭再加綠茶雪糕 味道唔錯唔太甜

建議3-4人食!

好好味 會有下一次👏🏻
與仍是男朋友的老公讀大學時,常常到港島遊走。到處逛逛,說一些沒內容的話題,又一天。簡單但快樂。幸好,現在也能享受這種時光,工作必需放下,多伴陪家人,多見見朋友。初認識小甜谷是大坑的第一店。只知道是谷祖琳的店,甜品款式頗特別,但味道不算太突出。只拜訪了兩次左右。之後便是尖沙咀店,只到訪過一次,沒有再品嚐的意欲。因此,得知小甜谷在銅鑼灣開店,也沒有衝動到訪。但得知此店也供應熱食,便想一嚐。假日下午到訪,只需等候一會兒,可能我們較晚到達吧。小甜谷的訂價不算太高,而且餐點會送一杯飲品。但這裡其他的飲品外觀很吸引,因此忍不住點了一杯smoothie。今次點的是藍。藍:是由藍莓、香蕉、橙及蜂蜜乳酪混打已成。表面再配上厚厚的忌廉及一塊薄荷葉。外面很有心思的配上數塊香蕉,令到其外觀更吸引。通常乳酪飲品也不會難喝,而這裡出品的味道也很好。藍莓味道為主,不會過份濃厚,水果和乳酪的比例拿捏得很好。如果份量能增加多一點就更好,因為兩三下便喝完整杯了,哈哈。慢煮龍脷魚柳配芝士濃汁薯蓉:龍脷魚柳是相對上較為便宜的魚類,通常街外吃的肉質也較粗。小甜谷的做得很好!魚肉十分滑溜,沒有雪藏味道。魚煎得脆身,不會過油,最值

初認識小甜谷是大坑的第一店。
之後便是尖沙咀店,只到訪過一次,沒有再品嚐的意欲。

假日下午到訪,只需等候一會兒,可能我們較晚到達吧。

小甜谷的訂價不算太高,而且餐點會送一杯飲品。
今次點的是藍。
藍:
是由藍莓、香蕉、橙及蜂蜜乳酪混打已成。
表面再配上厚厚的忌廉及一塊薄荷葉。
外面很有心思的配上數塊香蕉,令到其外觀更吸引。
通常乳酪飲品也不會難喝,而這裡出品的味道也很好。
藍莓味道為主,不會過份濃厚,水果和乳酪的比例拿捏得很好。
如果份量能增加多一點就更好,因為兩三下便喝完整杯了,哈哈。
慢煮龍脷魚柳配芝士濃汁薯蓉:
龍脷魚柳是相對上較為便宜的魚類,通常街外吃的肉質也較粗。
小甜谷的做得很好!魚肉十分滑溜,沒有雪藏味道。
魚煎得脆身,不會過油,最值得讚賞的是熱度十足。
不過,慢煮食物的溫度不是應該較平常的低嗎?

底下的薯蓉芝士味很濃!
薯蓉打得滑身,不會靠加入大量牛油來增加滑溜質感。
好吃。
溫泉火山口咖喱豬柳焗珍珠飯:
這個等了很久,但品嚐後便覺得十分值得。
珍珠飯粒粒分明,不會太濕潤黏口。
最欣賞那個飯已用咖哩炒熱,不只是配上咖哩汁的焗飯!
豬柳不會含有過量油脂,而且也很鬆軟,亦是值得推介的菜式。

本來想品嚐甜品,始終小甜谷也是以甜點起定嘛。
但胃部實在沒有多餘的空間了。
小甜谷的dessert bar甜品套餐十分抵吃。
$58便可點算指定的三款甜品,看到其他食客點選的份量也不少!
絕對沒有將貨就價。

意想不到小甜谷在主食方面更拿手,
心裡已打算再訪,要再試一試他們甜點的水準!

2016-03-26
5 分鐘 (堂食)
2016-04-10 185 瀏覽
話說呢日同男朋友去食入到去好有心安排左一張大枱座得好舒服幾好👍🏻鋪面都好清潔企理👍🏻每人各食左一個套餐,主菜+甜品。先講我啦!食左呢個帶子鮮蝦墨魚汁意大利麵帶子有兩個勁大粒同都幾鮮甜蝦都好大隻都超好食😍唔會有冰鮮味👍🏻至於麵方面墨魚味好香濃食完成個口都黑曬超正男朋友食左小甜谷漢堡包一上枱O左嘴👍🏻放得好靚已經不在話下個包好大料都好足食完已經飽左七成我覺得最正都係個薯條熱辣辣加埋個茄汁 簡直就係絕配!真係好好食!至於甜品方面我食左朱古力心太軟距係會即叫即整!一拮落去朱古力爆曬出黎香超好食值得一試😋加埋距的雪糕好滑都幾好應該都係高級野男朋友食左蜜糖窩夫加抹茶雪糕蜜糖窩夫好脆好好食係必食嫁😉最後我地兩個都食到肚都就爆正常兩個人一定食唔曬!一定會食完又食的餐廳😁
話說呢日同男朋友去食

入到去好有心安排左一張大枱座得好舒服幾好👍🏻

鋪面都好清潔企理👍🏻

每人各食左一個套餐,主菜+甜品

先講我啦!

簡直就係絕配!

真係好好食!

至於甜品方面

我食左朱古力心太軟

距係會即叫即整!

一拮落去朱古力爆曬出黎

香超好食值得一試😋

加埋距的雪糕好滑都幾好應該都係高級野

男朋友食左蜜糖窩夫加抹茶雪糕

蜜糖窩夫好脆好好食係必食嫁😉

最後我地兩個都食到肚都就爆正常兩個人一定食唔曬!

一定會食完又食的餐廳😁
2016-04-06
30 分鐘 (堂食)
2016-04-09 236 瀏覽
甜品起家的,甜品的水準是不在話下, 但如果想再進一步提供咸食, 是一個很有挑戰性的決定!始終是名人的店子, 大家對餐廳總有一點寄望!甜品打出名堂, 如果咸食做得不夠甜品出色, 客人也和從前一樣, 吃過晚餐才來吃甜品。原來這店位置很便利, 但要在眾多餐廳的銅鑼灣吸引一眾客人, 確是需要一點努力吧!朋友們說要留肚吃甜點, 於是我們就各點一主菜, 再留肚子給心儀的甜品!先點一杯薄荷朱古力曲奇沙冰, 很典型的 cookies & creams 味道, 入口很順滑, 沒有粒粒沙冰的感覺, 倒更適合我口味。黑松露野菌忌廉寬條麵是一個非常有驚喜的意粉,足料非常!不論是黑松露或是雜菌的份量,令你可以啖啖也嚐到菌香的味道。而黑松露更清晰可見,很吸引呀!雜菌的鮮嫩和彈牙的意粉,很有水準,超讚!很有趣的梳夫尼芝士海蝦帶子焗飯, 以梳夫尼為概念是很有諗頭!賣相很吸引!以有名的廚房器皿盛著, 相信必受到追棒者的熱愛!熱呼味, 軟綿綿的梳夫尼芝, 質感和味道也不錯呢!內裡是足料海蝦帶子焗飯, 帶子和蝦肉鮮夠爽彈, 最怕就是吃到太軟太多汁的焗飯。而這個飯粒分明, 醬汁濃稠剛好, 很有驚喜的焗飯。壓軸出場的是鐵板宇治

黑松露野菌忌廉寬條麵是一個非常有驚喜的意粉,足料非常!
以有名的廚房器皿盛著, 相信必受到追棒者的熱愛!
熱呼味, 軟綿綿的梳夫尼芝, 質感和味道也不錯呢!
壓軸出場的是鐵板宇治抹茶窩夫, 以鐵板上陣, 霸氣十足!
三片原伴窩夫, 伴以雪糕, 紅荳和抹茶醬, 很期待的一個甜品...
好了, 將抹茶倒下, 鐵板隨即發出聲響, 這時應該要用餐巾擋一擋吧!
又暖又凍的, 軟滑的抹茶雪糕, 香脆的窩夫和香濃的抹茶醬, 很出色的一個甜品!
2016-04-08 276 瀏覽
女友Jessica 說她要到銅鑼灣做facial, 我剛好放大假,當然想要sweet sweet 拍拖,所以决定去小甜谷吃一個happy Lunch.大概一時半,己坐無虚席,幸好給我找到sofa seat, 女友看到很多菠蘿放在open kitchen 外面, 她先叫了一個菠蘿汁,果然菠蘿很大隻,也是原隻上,味道清甜香怡, 我們share 一個,真的很解喝!我們叫了兩個dish, 一個是 XTR All Day Breakfast including Scrambled Egg with Hokkaido Milk, HerbsPork Sausage, Smoked Salmon, Bacon, Tomato, Mushroom, Baked Beans and Fig Wheat Baguette!   嘩,真的很足料,有美味的黑松露炒蛋,黑松露配蛋,香噴噴! 也有大大條的豬肉腸,煙肉也脆卜卜,感覺不錯!温泉蛋黑松露卡拜尼意粉 (Hot Spring Egg Black Truffle Carbonara) 香噴噴,温泉蛋口感一流,配上煙肉和黑松露,加上意粉,又香又甜又好味!加ex
加extra 59元for the Lunch set, 我們各叫了三款甜品! Totally have Six Desserts including Souffle French Toas, Honey Souffe Waffle, Uji Matcha Ice-cream, Uji Matacha Azuki Roll, and two Pomelo Mango PannaCotta , 女友是甜品專家,她說紅荳抹茶蛋糕很有綠茶味,一問之下原來用上新鮮的綠茶粉! 我就最欣賞楊枝甘露慕絲,清甜的芒果在我的味蕾齒夾流香,超有果味! 抹茶雪糕味道濃旭,很有大阪feel.
小甜谷果然別樹一格,做出水準!
2016-04-07
1 分鐘 (堂食)
  • Hot Spring Egg Black Truffle Carbonara
  • XTG All Day Breakfast