2024-03-01 212 瀏覽
因為工作關係去開紅磡嗰頭做嘢,但係之後又要趕住時間,所以都係決定買外賣,行落去附近睇咗一陣唔同嘅舖頭突然間見到呢一間小店,醒起曾經有人同我提過話佢嘅味道好有四川嘅感覺,所以就買來試吓。主菜叫咗個冒菜泉水雞,佢個湯啱啱開始唔知道,食咗兩啖發現要撈得勻循先至會更加好食,主要個味道真係好有正宗四川嘅感覺,泉水雞方面可能有少少辣,所以唔係好食得出有乜嘢特別嘅味道,同埋份量會比較少,下次可能都係會試吓嗌幾個餸,睇吓感覺會唔會唔同啲。另外加咗一個青瓜絲川北涼粉,睇落好似好辣咁但係食落其實都唔算太辣,味道都有中國風味,整體嚟講應該仲會返去試吓第二啲菜。

2024-01-28
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2023-03-22 595 瀏覽
路過紅磡,看到這家冒菜館,十分嘴饞想試😋店裏小小的,只能坐下不到20人,裝修就是簡單地道的川菜館的感覺。老闆娘是四川人,很爽朗,會和顧客聊天。餐牌是自選菜品,價格非常實惠。可以選單獨的冒菜,也可以選擇套餐,另外還有多種川菜小食。套餐包含自選菜品、米線或麵、一杯酸梅湯。午市直接選擇了4餸套餐,轉薯粉。老闆真的是四川人,小辣也是特別辣,滿滿的紅油!全程不停流鼻水。不能吃辣一定要點清湯或微辣。湯底配料很多種,一定要拌勻吃,不然沒有味道。
路過紅磡,看到這家冒菜館,十分嘴饞想試😋
冒菜套餐
冒菜套餐

2023-02-06 414 瀏覽
🏠店名:小竹篓冒菜💰人均:80HKD/人📍地址:明安街9号地下之前看評價褒貶不一所以一直都不敢來,今天本來也是來吃聚味館的,結果週一不開門就順勢來到了小竹簍,也可能是一種緣份吧。味道挺好的,唯一的感覺就是有點少,但是其他方面還不錯呢,店裏只有阿姨一個人,也不知道是不是傳說中的那個阿姨 但是呢味道算蠻正宗的了(個人觀點)但是真的沒吃飽啊,81塊沒吃飽,可能是自己食量太大了吧。下次還想來試試更多菜品
🏠店名:小竹篓冒菜
💰人均:80HKD/人
📍地址:明安街9号地下

味道挺好的,唯一的感覺就是有點少,但是其他方面還不錯呢,店裏只有阿姨一個人,也不知道是不是傳說中的那個阿姨[笑哭] 但是呢味道算蠻正宗的了(個人觀點)但是真的沒吃飽啊,81塊沒吃飽,可能是自己食量太大了吧。

下次還想來試試更多菜品
2022-11-02 326 瀏覽
真的是無語了,很久沒來了,打風下雨想吃一口辣的,點了八送,結果吃一半發現又少了牛肉!這麼多年 味道沒怎麼變,每次都少送這個槽點,也沒有變啊!到底是記性不好還是就是貪小便宜缺斤短兩,好好做生意不行麼
2022-06-12 453 瀏覽
大大話話呢間冒菜都食咗十幾次啦,每次黎食都覺得好頂癮比起出邊既麻辣燙、冒菜都抵食,經常有好多內地留學生幫襯,應該有思鄉既味道次次都係食小辣,食過一次中辣真係辣到食唔到,可能係我太廢佢既麻做得好出色,就算小辣都食到個咀麻曬,真係孖潤腸咁,但食得多太油,啲腸胃唔太頂到,第日真係會爆菊花所以都係少食多滋味啦,每次食親都要跟飯先夠飽,就咁食淨餸個份量就少左啲,勝在多選擇呢間真係學生飯堂黎,希望個份量可以多啲,海帶同肥牛唔洗得一舊啦!
大大話話呢間冒菜都食咗十幾次啦,每次黎食都覺得好頂癮

次次都係食小辣,食過一次中辣真係辣到食唔到,可能係我太廢

2022-03-29 360 瀏覽
執著到介紹埋個fd嚟火燒together😎事緣本人當日極耐冇食過呢間野啦然後好想食啦🔥🔥然後個friend喺附近啦然後就話一齊買個外賣啦跟住見冇乜人坐喺度食埋啦🪑🪑跟住就享用呢個盼左好耐嘅東西好早期都有同大家講過不過嗰陣迴響唔大咁解🥲佢係一個42蚊可以揀六餸揀埋麵嘅東西然後仲可以揀埋少鹽健康人生(怕鹹)嘅朋友就啱曬食完唔會口渴不過會辣爆💥💥🌻但辣得嚟又好有層次佢個辣底有西芹有豆豉有兩款辣椒有花椒碎有埋荽茜(利申茜派🍀)六款餸我就理所當然地6款都叫曬肉🤣其實佢有三大行野成二三十樣野揀仲要好多都係菜好happy的😂歡迎大家去感受吓火燒後欄之美😎🔥
執著到介紹埋個fd嚟火燒together😎
其實佢有三大行野成二三十樣野揀仲要好多都係菜
好happy的😂
歡迎大家去感受吓火燒後欄之美😎🔥
2022-01-06 311 瀏覽
次次不给够菜 不仅是我去吃遇到了 每次吃的时候也看到其他人同样中招 不管你是内地人还是香港人 一视同仁 照坑不误;除了菜少给,在收钱时也要耍小聪明,收对钱后过一会儿还要说没给够钱来骗钱 那为什么收钱的时候不说 就想欺骗老实人或者记性不好的人?次次都是如此 老板全贪这种小便宜 太可恶了 这样做生意不如早点倒闭 怎么会有这样做生意的嘛 恨不得找有关部门投诉。从来不评论的我这次都不得不曝光一下这家店 免得后人遭殃 简直是太可恶了!
2021-12-15 246 瀏覽
本身鍾意食辣嘢見到依間諗住試吓~店仔細細10個座位左右~店裏面空氣好唔流通好焗~坐一陣間都成身味叫咗碗冒菜系列六個淨餸$33~有:牛肉、魚肉、豬腸、筍、香芋果、麻吉燒~最主要係想試吓佢個湯底好唔好食~湯底唔算太嘢味~湯面頭勁多油~有芫荽~每樣餸嘅份量都好少一兩舊~牛肉、魚肉好細舊喺湯到由生煮到熟~所以一定入味~麻吉燒係年糕食落煙煙韌韌~但係甜嘅同D湯唔係好夾外賣另加$1~服務麻麻冇禮貌仲要等勁耐

六個淨餸
外賣另加$1~服務麻麻冇禮貌仲要等勁耐
2021-10-20
外賣自取
2021-08-16 410 瀏覽
每一种送只有四五片菜或者两个丸子,真的很少,点了八个净送,作为一个饭量不大的女生,根本没吃饱,微辣也一点也不辣,汤底也很一般,小某书上种草的,拔草了。店里座位也很少,两条大桌子也没有隔板
忍唔住要黎openrice寫食評,真係難食到嘔!冒菜外賣自取,叫了六樣嘢 - 肥牛,雞肉,腸仔,生菜等等。點知每一道菜嘅份量都超級少,例如“肥牛”,我只係找到一小片肥牛咁大把,痴線。叫了「小辣」,點知鹹到痴線,好似鹽水咁樣,個口被鹹到冇曬感覺,味蕾都失效。要用兩碗清水隔兩次,都依然好鹹。店舖嘅環境已經唔係好乾淨,仲見到飯上面有頭髮,好唔衛生呀。34蚊買咗一碗地獄級垃圾。其實冒菜嘅作法好簡單,咁樣都可以搞到咁難食。
要用兩碗清水隔兩次,都依然好鹹。
店舖嘅環境已經唔係好乾淨,仲見到飯上面有頭髮,好唔衛生呀。
34蚊買咗一碗地獄級垃圾。
其實冒菜嘅作法好簡單,咁樣都可以搞到咁難食。
冒菜
2021-01-17
外賣自取
老板娘态度奇差,点餐交完钱开始无限制的等,等了15分钟毫无进展,追问食物的进度。老板娘问你付钱了吗?! 感情我站在旁边是个摆设啊?! 15分钟都没轮到我,服务糟糕,食物不好吃!脏乱差!

2019-05-04 1144 瀏覽
大陸周圍都係呢種辣小店,之前在北京都成日吃,因為唔想煮。 當大陸好抵吃,呢杯45定50連一杯好難飲的酸梅湯。呢個中辣,由於店主應該是國內人,說國語,個辣真係國內的中辣,不是說笑的冒菜。由於之前在國內連湯都飲埋俾人笑,所以今次拿吉碗夾試來吃。久不久吃一次ok,日日甘吃胃都穿呢,so far so good. 6.5分。服務還可接受,得兩個人,12個位甘的小店 唔好有什麼service.好想吃那個紅油抄手,店員話老闆不在無人識整。

由於之前在國內連湯都飲埋俾人笑,所以今次拿吉碗夾試來吃。

2019-04-12
5 分鐘 (堂食)
2019-04-20 859 瀏覽
去吃了很多次招呼一定沒有!但是一去久了!就算點十個餸也是很少!不及一些大學生六個餸多!也是不緊要!但是去久了!老闆娘開始對我說話好不客氣!吃到沒有意思!不會再去這個店吃!吃要吃得開心!受氣更好吃也是不想再去!何況好一般!只是本人喜歡吃辣才會去!
2019-01-18 820 瀏覽
服务很差,只能付现金。人一多煮得就非常非常慢。把手填单弄丢已经不是一次两次了。外卖从来都是先付钱的。这次等了快一小时,老板娘轻描淡写的告诉我我的单子没了,我重填以后竟然问我钱付了没有?拜托!!哪次外卖老板娘不是巴巴着要先付钱的!!等了那么久把单子弄丢了老板娘丝毫不觉得歉意。仗着高峰期生意好嘴脸太难看。再也不会去了!一点服务意识都没有!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
60 分鐘 (外賣自取)
2018-07-23 1225 瀏覽
上午在紅磡附近結束工作, 自己一個人,想快食。LUNCH TIME又不想尷尷尬尬走進去說1位然後跟陌生人搭枱,你眼望我眼。經過這間完全不起眼的小店,看看餐牌,吃辣,兼claim自己全港唯一冒菜,咁把炮再看看裡面沒幾個人,都是單丁自己埋頭苦吃,正適合面皮薄的我,好,就試試佢。冒菜淨餸8個 $41對於一個不愛吃主食既小鳥胃,淨餸最好不過。8個菜選了肥牛/豬紅/冬菇/娃娃菜/凍豆腐/筍片/蘿蔔/餐肉莞茜蔥花椒超多,很香很麻很辣點微辣但覺得都頗辣,點少鹽覺得都頗咸(本人吃辣程度為譚仔五小辣等級)慶幸自己有先見之明知道有風險。好足料,好抵食,食材其實沒有處理,就是白灼,沒有哪款讓人印象深刻,燙熟後扔入麻辣湯,其實同麻辣燙無大分別。簡單快速的一餐,也不求甚麼,就享受下一個人寧靜的時光,當然,若冷氣機不要一直滴水會更好。
然後跟陌生人搭枱,你眼望我眼。

經過這間完全不起眼的小店,看看餐牌,吃辣,
兼claim自己全港唯一冒菜,咁把炮

再看看裡面沒幾個人,都是單丁自己埋頭苦吃,
正適合面皮薄的我,好,就試試佢。

冒菜淨餸8個 $41
對於一個不愛吃主食既小鳥胃,淨餸最好不過。

淨餸8個

莞茜蔥花椒超多,很香很麻很辣
點微辣但覺得都頗辣,點少鹽覺得都頗咸
(本人吃辣程度為譚仔五小辣等級)
慶幸自己有先見之明知道有風險。

好足料,好抵食,食材其實沒有處理,
就是白灼,沒有哪款讓人印象深刻,
燙熟後扔入麻辣湯,其實同麻辣燙無大分別。

簡單快速的一餐,也不求甚麼,
就享受下一個人寧靜的時光,
當然,若冷氣機不要一直滴水會更好。
2018-07-16