2024-05-20
今次黎到荃灣,同大家介紹既系一間由三個九十後主理既荃灣隱世平民越泰式料理 一 小越廚 @lesaigoncuisinehk🌟火車頭河粉 $60湯底以牛骨清湯熬製,香味濃郁之餘,搭配香料,經典泰越式味道,而配料亦非常豐富,分別有牛丸、牛筋、肥牛,而,其中我覺得牛筋最為出色,以香葉燘煮至腍而不爛。🌟越式小食拼盤 $98越式拼盤有四款小食:蒜香雞翼、順化豬肉串、泰式酸辣鳳爪、河內芋頭海鮮春卷蒜香雞翼:雞翼炸得香口,帶蒜香之餘亦帶有香料味順化豬肉串:啖啖肉之餘帶有香料味泰式酸辣鳳爪:口感爽脆,搭配泰式酸辣汁,酸酸辣辣,作為前菜會幾開胃河內芋頭海鮮春卷,經典越式米紙春卷,炸得香口之餘,帶芋頭香氣📍小越廚地址:荃灣享和街49號都城大廈地下D號舖#荃灣 #小越廚 #泰菜 #越菜 #泰越菜 #覓食荃灣 #食在荃灣 #泰式料理 #越式料理 #蒜香雞翼 #為食關注組 #火車頭河粉 #順化豬肉串 #荃灣食乜好 #隱世泰越菜 #越式小食拼盤 #香港美食地圖 #泰式酸辣鳳爪 #河內芋頭海鮮春卷 #九十後行到邊食到邊
🌟火車頭河粉 $60
🌟越式小食拼盤 $98
越式拼盤有四款小食:
蒜香雞翼、順化豬肉串、泰式酸辣鳳爪、河內芋頭海鮮春卷
蒜香雞翼:雞翼炸得香口,帶蒜香之餘亦帶有香料味
順化豬肉串:啖啖肉之餘帶有香料味
📍小越廚