2022-12-02 206 瀏覽
超級後悔食呢間 佢除左個牛骨湯我覺得幾好飲之外 講真真係份量好少啊 完全就係食左幾啖就冇 肥牛得幾塊 然後就$18 佢地算係Openkitchen嘅 就見到好似唔太衛生 完全冇下次
2022-10-18 216 瀏覽
  個外賣碗望落去好大,但係一打開已經覺得分量少得可憐,要係碗低搵返啲餸上嚟。啲肥牛爛晒同埋應該煲太耐好硬,腐皮都晒變左碎片,椰菜花都煲太耐好淋,一咬落去都爛晒,脆皮腸應該算係好少少,起碼唔會一咬落去爛晒夾唔起,米線份量都偏少,小朋友食幾啖已經無晒,而且似係煲太耐,一夾起斷晒,要用匙羹食,個湯無乜菇菌味,但係好油好油,買比小朋友食,但係佢食完都唔飽。但係佢食物真係夠熱,呢樣比較好,拎到返屋企都仲係熱辣辣。但係61蚊呢個價錢四餸可能食x仔或者有更多其他選擇會更加飽肚。
菌湯
2022-09-05 122 瀏覽
地址香港大學B1出口附近 好多學生來吃喺香港食慣聚味館嘅麻辣湯,突然我心血來潮嚟到呢間食麻辣燙,好驚訝嘅係佢哋係開放式嘅廚房,可以好清楚見到佢哋製作嘅過程😍今次我哋試咗兩份唔辣同小辣嘅麻辣牛骨湯,有肥牛,響鈴,同埋其他丸類特別推介叫酸蘿蔔,喺美味小食嘅部份。仲有王老吉食辣嘅時候特別推介飲咗一啖所有辣都消失晒食嘅時候可以感覺到啲食材好新鮮,因為之前係聚味館食到一啲唔新鮮嘅肥牛😅好食 有興趣都可以來嘗試
地址香港大學B1出口附近 好多學生來吃

好食 有興趣都可以來嘗試
2022-09-05 133 瀏覽
警世,千其千其唔好去食,中大大大伏!今日,我和同事叫了三碗外賣自取,我嗰碗係蕃茄麻辣米線加($12)牛柏葉、($9)厚海帶、($18)滷肥腸,嗌外賣時老闆娘話冇米線,轉咗(12條)寬粉。話等15分鐘,點知等咗25分鐘。點知攞到返嚟一打開,我以為我嗰碗俾人食過,份量勁少,張圖係我打開蓋之後未食就影:1. 畢出來嘅牛柏葉,$12嘅牛栢葉變牛栢葉絲,少得可憐,好似人地咬淨加好考刀功囉切咁少條,喺香港未試過俾人咁樣呃錢;2. 蕃茄湯底變咗牛骨湯底,冇心跟單整;3. 厚海帶呢?成碗一條都冇!漏單!4. 肥腸呢?$18嘅肥腸得四塊,又係細舊到不得了!5. 真心,成碗都唔好食!好似食緊廚餘!於是,我放工去呢間鋪頭問佢,一個帶有內地口音嘅老闆娘埋緊數,好唔禮貌咁回應我:牛栢葉煮咗就會縮。我話:咁你縮到成條絲咁,係咪違反餐單商品說明呀?你應該寫牛栢葉絲,同埋份量少到邊個會用$12去加呀?過程雖然佢肯俾返漏單嘅海帶錢,但語氣非常不客氣,好心佢做街坊生意就唔好咁「漏單、呃秤」啦,重點又唔係好食喎!論質素、服務、性價比,絕對係西環最唔值得去的小店。除非你想俾$55食「少少少寬粉同幼到頭髮咁嘅牛栢葉加難食肥腸」

2. 蕃茄湯底變咗牛骨湯底,冇心跟單整;
3. 厚海帶呢?成碗一條都冇!漏單!
4. 肥腸呢?$18嘅肥腸得四塊,又係細舊到不得了!
5. 真心,成碗都唔好食!好似食緊廚餘!

論質素、服務、性價比,絕對係西環最唔值得去的小店。除非你想俾$55食「少少少寬粉同幼到頭髮咁嘅牛栢葉加難食肥腸」啦!

牛栢葉海帶腸腸麻辣寬粉
2022-09-05
30 分鐘 (外賣自取)
2022-09-03 91 瀏覽
有四川貢菜 魔芋還有炸小酥肉 好吃 有內地麻辣燙的味道我常來點外賣 店也很乾淨 食物也乾淨 我腸胃比較敏感 吃完沒有任何問題老闆給我展示了她熬十幾個小時的牛骨湯 以後還會一直光顧的
有四川貢菜 魔芋還有炸小酥肉 好吃
有內地麻辣燙的味道
我常來點外賣
店也很乾淨 食物也乾淨 我腸胃比較敏感 吃完沒有任何問題
老闆給我展示了她熬十幾個小時的牛骨湯
以後還會一直光顧的
2022-08-12 63 瀏覽
外賣有九折,叫左三樣菜:鵪鶉蛋,腐竹,凍豆腐。主食:米線。湯底:麻辣牛骨湯,小辣。加左甜品桂花涼粉。老實講份量算少,碗偏淺,面佔左好大部分,菜嘅份量得兩三塊,特別係凍豆腐,淨係得兩塊。湯偏鹹,feel唔到辣味。腐竹好硬,唔係好入味,最難食係鵪鶉蛋,外型散碎碎,夾都夾唔起就碎開左。味道怪怪地軟林林,食左一個唔夠膽再食。冰粉就冇咩味,可能桂花蜜同紅糖汁唔夠多。形狀都係散開嘅唔係成塊透明啫喱。雖然冇甜味但係食到好多桂花,唔係好鍾意個口感。$71黎講覺得性價比唔高,如果好食都話算,但真係偏難食,唔會再幫襯。湯底真係好鹹好油,好彩外賣係湯麵分開,我加左半碗水落去先叫做啱啱好。沈澱左一陣底下就好多褐色顆粒⋯⋯

2022-07-15 107 瀏覽
幫襯過呢間小店幾次每次都係叫麻辣牛骨湯底$8因為本身好中意食辣野所以呢間既中辣、大辣、勁辣都試過每次都會選擇加麻可惜無論選擇咩辣度 最後食落分別都不大湯底偏淡 唔夠辣亦無麻香今次選擇左主食烏冬$9 + 媽媽手工雲吞6隻$18而主食方面 烏冬份量正常但手工雲吞既size係細細粒小雲吞個種配菜選擇左凍豆腐$9 (3-4粒)油麥菜$9 (6-7小片)肥牛片$18 (2片)之前亦曾選擇過其他配菜整體而言 配菜份量較少食完基本上係唔飽肚所以建議小店調整下食材份量或者價格否則顧客難有再回頭光顧既意欲
幫襯過呢間小店幾次
每次都係叫麻辣牛骨湯底$8
因為本身好中意食辣野
所以呢間既中辣、大辣、勁辣都試過
每次都會選擇加麻
可惜無論選擇咩辣度 最後食落分別都不大
湯底偏淡 唔夠辣亦無麻香
今次選擇左
主食烏冬$9 + 媽媽手工雲吞6隻$18
而主食方面 烏冬份量正常
但手工雲吞既size係細細粒小雲吞個種
配菜選擇左
凍豆腐$9 (3-4粒)
油麥菜$9 (6-7小片)
肥牛片$18 (2片)
之前亦曾選擇過其他配菜
整體而言 配菜份量較少
食完基本上係唔飽肚
所以建議小店調整下食材份量或者價格
否則顧客難有再回頭光顧既意欲

麻辣牛骨湯肥牛烏冬
10 分鐘 (外賣自取)
午餐
2022-07-13 51 瀏覽
foodpanda外賣左$68 4樣嘢。送過黎成碗湯,我用筷子猛緊搵啊搵先搵到沉底個一dd嘢。d湯鹹到撲街,食物又少,仲要收68,認真唔抵!仲要d牛柏葉酸酸地,我心唸我都冇點番茄湯,你個一兩條牛柏葉酸成咁我真係唔夠膽食⋯⋯
外賣送餐
今天从港大出来,走到山脚发现一家全新的麻辣烫小辣椒。男友是麻辣烫忠实粉丝(带他去米其林3星,都宁愿吃麻辣烫那种)。正巧,饥肠辘辘的我们,欢欣鼓舞的冲了进去。OMG,同学们!这是一家绝对让你流泪忘返的小店。点菜之后,就听到厨房唯一的厨师大叫:“妈耶,点菜单丢进锅里了”。只有我们两个顾客的餐厅,却等了半个小时。考完Final之后等待出Grade,都没有这次这般漫长。终于,老板娘在从地板上拣菜、倒勾兑化学汤底、从碗里将头发捞出来后,在饿到晕厥前一秒我们终于吃上了。哇哦!菌菇汤大概是海底捞汤底稀释100倍后的味道。而金色肥牛汤,直接没有任何盐味!我的老母亲再也不用担心我在外面吃得太油太咸,真是急父母所急,莘莘学子的爱心店铺,为我们健康保驾护航!看!9块钱的金针菇,给了小拇指粗的3条;冬瓜3片;生菜3片……Brilliant!回家以后我不用开抖音和刘畊宏一起跳操了呢,分分钟更Fit。这成本,Marketing老师看到都要男默女泪。难怪香港商科好,赚钱真是容易。老板娘不停hard sell:“冰粉好靓哦”。好!我试试:真不错,没有葡萄干、山楂片、坚果,只有淡淡黑糖味,和麻辣烫一样健康。埋单173蚊

OMG,同学们!这是一家绝对让你流泪忘返的小店。

埋单173蚊,通胀果然严重,金管局和美联储要赶快加息,抑制如此严重的物价飞涨。
我等穷人的消费券,还是经不起此般折腾。

(吃完,肚子疼,拉肚子了)
金汤
30 分鐘 (堂食)