2024-07-04 209 瀏覽
食過元朗嗰間幾次,覺得幾好食,今次喺天水圍特登嚟試一次,點知好失望,碗米線聞落好香但其實除咗麻同辣之外係咩味都無,唯獨甜酸菜係最有味,同埋米線太腍,一夾就斷哂,唯一欣賞嘅係啲配料樣樣有啲,菇同菜份量都唔少,而且南乳雞件真係好惹味,$45包飲品又唔算貴,啲姐姐都好好招呼
2024-07-04
2024-04-04 354 瀏覽
招牌小窩米線(配牛展):跟餐豆漿—-$45牛展好硬,難咬,湯底無叫辣味,所以味道偏淡。過橋米線 :跟餐豆漿—-$45湯底一樣無叫辣味,所以味道都係偏淡。跟餐加配:蒜泥白肉+ $13蒜泥香口,白肉肥瘦均勻,唔錯嘅。
招牌小窩米線(配牛展):跟餐豆漿—-$45
牛展好硬,難咬,湯底無叫辣味,所以味道偏淡。

過橋米線 :跟餐豆漿—-$45
湯底一樣無叫辣味,所以味道都係偏淡。

跟餐加配:蒜泥白肉+ $13
蒜泥香口,白肉肥瘦均勻,唔錯嘅。
2024-03-04 289 瀏覽
之前喺元朗食過呢間小窩米線,覺得呢到嘅米線幾有特色,對呢到嘅米線印象幾好,今次就嚟到位於天水圍天一商城呢間分店晚餐~招牌小窩米線 + 蒜香雞扒💰HK$45 +跟餐加凍奶茶$2朋友唔食得辣,所以揀咗清湯!呢度嘅清湯係主打雞肉豬骨湯,但飲落味道好淡,成個米線都冇味!蒜香雞扒就正常水準~ 自選米線 + 手撕雞 + 小酸辣💰HK$40明明叫咗酸辣,但係湯底顏色睇落似清湯,味道飲落去都係清湯,成個湯底最有酸辣味嘅應該就係得酸辣甜酸菜!自選米線係有埋啲酸辣炸醬嘅,結果係得果一兩粒!手撕雞肉質亦非常柴,好失望~蒜香雞中翼💰HK$28份量算多,有6隻!雞中翼外層好酥脆,充滿啖啖嘅蒜香味!係成餐飯最有味道嘅野食~

招牌小窩米線 + 蒜香雞扒💰HK$45 +跟餐加凍奶茶$2

手撕雞米線
2024-03-01
蒜香雞中翼
2023-10-03 338 瀏覽
自選米線(自選餸:南乳雞件)酸辣少辣 $40.00配料:芽菜、腐皮、菜、酸辣肉碎、秘制甜酸菜湯底夠味,唔會好咸,唔夠麻辣/辛辣嘅話可以自己再加,唔錯唔錯!!!米線唔算話好爽,但起碼唔會太腍或太漿。南乳雞件炸得好香脆,南乳味濃,腌得夠入味!凍奶茶小甜 +$2.00好夠凍,茶味比較出,所以澀澀地,奶味唔係幾夠。好少有餐廳會同時提供即棄筷子同普通筷子,所以幾特別,可能會有人覺得唔環保,但另一個角度睇,會衞生啲!
自選米線(自選餸:南乳雞件)酸辣少辣 $40.00
配料:芽菜、腐皮、菜、酸辣肉碎、秘制甜酸菜

米線唔算話好爽,但起碼唔會太腍或太漿。
南乳雞件炸得好香脆,南乳味濃,腌得夠入味!

凍奶茶小甜 +$2.00
好夠凍,茶味比較出,所以澀澀地,奶味唔係幾夠。

2023-08-05 348 瀏覽
地點近我住,都食過幾次。酸辣湯就麻麻地,麻辣湯好食啲。每次都會叫麻辣中辣招牌小鍋米線,餸就叫咗蒜香雞扒,飲品係附送豆漿,成個餐$45+$2外賣費。佢個湯底唔係好濃同麻辣唔算好辣,如果鐘意食濃味湯及辣未必啱。本身已經包咗好多配料,有菇,雞肉,酸菜,肉碎,芽菜,腐竹。配料最好食係酸菜,係甜甜地爽脆嘅口感,個人係幾鐘意食,其它配料就正正常常。米線爽口,好食。蒜香雞扒都ok ,肉質唔太靭,雞皮有少少脆,成嚿食落去係舒服,如果蒜味重多少少就好。飲品附送豆漿,豆漿幾好飲,唔太甜,都重豆味。
地點近我住,都食過幾次。酸辣湯就麻麻地,麻辣湯好食啲。
飲品附送豆漿,豆漿幾好飲,唔太甜,都重豆味。
翻工之前食個lunch先,今日心思思想食米線但係附近無譚仔🥲行過呢間雲南米線望望menu,同平時食開雲x川,貴x園嗰啲好唔同,有幾款set好囇餸嘅米線,用左雲南唔同嘅地名命名。今次我就叫左碗大理米線 $45,有蕃茄 豬肉 金針菇 茶樹菇 牛肝菌 芽菜 甜酸菜同生菜,我另外加左份豬軟骨 $9,份量都唔少。講翻味道先,我本身好中意食菇類,所以今次嘅評價就比較主觀。因為落左好多種菇落去煮,個湯底真係極鮮甜,飲得出少少豬骨味同各種菇味,開心過飲忌廉蘑菇湯。重點推介下佢個茶樹菇同牛肝菌,乾貨嘅佢地大家可能見得多,新鮮嘅應該無咩鋪頭會有得賣,不過今次有驚喜。新鮮茶樹菇嘅入面吸滿左湯,口感上似比較有咬口嘅白玉菇,亦都比較有菇味。而牛肝菌嘅菌柄比較脆身,其餘部分滑身,比較軟,整體上餸嘅份量多,好好食,會瘋狂encore嘅程度😋😋😋

2023-05-06 247 瀏覽
叫左個豬軟骨酸辣小鍋米線同咖喱牛腩飯豬軟骨酸辣米線-豬軟骨硬、無咩味-米線ok lo-酸辣湯吾酸吾辣似清湯咖哩牛腩飯-無咖哩味又吾椰香-牛腩嚡-飯正常奶茶同檸茶難飲澀!
叫左個豬軟骨酸辣小鍋米線同咖喱牛腩飯

咖哩牛腩飯
-無咖哩味又吾椰香
-牛腩嚡
-飯正常

奶茶同檸茶難飲澀!
2023-05-03
  • 俾錢買難受
2022-10-13 906 瀏覽
好耐之前喺元朗食過,而天水圍呢間已經幫襯過唔知幾多次,堂食又試過,外賣又試過。飯同粉麵都試過,每次都冇失準。今次叫咗招牌小鍋米線小辣配大腸、腩肉 $50(配料:雞肉、鮮菌、酸辣肉碎、炸醬、腐皮、芽菜、菜、秘制甜酸菜) 湯底一如既往濃郁,配料亦非常多,大腸有啲較肥,有啲就清得幾乾淨,腩肉嘅肥肉唔多,有啲都幾嫩,有啲就乾乾地,而配料嘅雞肉就麻麻地。薯粉夠彈牙。凍奶茶少甜 +$2真係好淡,茶底唔掂!一向食開都知冇服務可言架啦,都係只求食碗麵。所以要服務的人,看開點!

今次叫咗招牌小鍋米線小辣配大腸、腩肉 $50

凍奶茶少甜 +$2
真係好淡,茶底唔掂!

一向食開都知冇服務可言架啦,都係只求食碗麵。
所以要服務的人,看開點!

2022-08-19 436 瀏覽
湯無味,酸菜都係得嗰幾條好細嘅,雞絲勁少又鞋,重點係米絲好硬,見到每條都幼幼咁,有硬心,我肚餓已經唔理照食,但食食下都係頂唔順,因為有d係超硬,有d又好少少,中伏,唔會再幫襯!
2022-04-26 547 瀏覽
今日肚餓懶懶地唔想出街於是叫左熊貓外賣 一碗招牌小鍋米線,兩餸雜菌雞絲,麻辣中辣,另外再叫左個青瓜,自動幫我分左湯,非常貼心😋湯底酸酸辣辣非常開胃,湯底有少量肉醉,酸菜,同芽菜,佢d酸菜夠酸香脆口,好好味而且雜菌非常足料,而雞絲相比之下份量就比較少,而且比較鞋口,另外青瓜小食大量蒜蓉,好香,而且有醋香味,非常惹味

另外青瓜小食大量蒜蓉,好香,而且有醋香味,非常惹味

外賣送餐
2022-04-18 358 瀏覽
幫襯左呢間米線兩年幾,每次食完都好滿足。覺得佢嘅湯底同其他舖頭嘅味道係唔一樣嘅,所以都有keep住幫襯。最愛就係招牌小窩米線,貪佢湯底多料每次食完都好飽。今次介紹埋朋友一齊食。叫返平時食開的小辣同跟餐配料。跟餐配料味道保持水準,南乳雞翼依然好惹味香炸豬扒依然鬆軟薄切。但最重要嘅米線同湯底味道非常之差米線口感冇彈性,好似浸咗好耐咁!湯底剩係得辣味冇鹹味冇豬骨味冇香味同之前食嘅味道都唔一樣!簡直同清水加啲辣椒冇分別!超級失望!湯底配料一碗正常份量,另一碗偏小招牌小窩米線(小辣)配腐皮、南乳雞翼~飲豆漿跟餐配料:腐皮份量超小湯底配料嘅菇豆芽肉碎酸菜比平時小好多第2份:招牌小窩米線(小辣)配蘿蔔(好入味)、香炸豬扒(即炸)~飲豆漿跟餐配料:蘿蔔份量超多湯底配料嘅菇豆芽肉碎酸菜同平時一樣咁多(如下圖最後一張)
,南乳雞翼依然好惹味
香炸豬扒依然鬆軟薄切
。但最重要嘅米線同湯底味道非常之差

招牌小窩米線(小辣)配腐皮、南乳雞翼~飲豆漿
跟餐配料:腐皮份量超小
湯底配料嘅菇豆芽肉碎酸菜比平時小好多

跟餐配料:蘿蔔份量超多
湯底配料嘅菇豆芽肉碎酸菜同平時一樣咁多(如下圖最後一張)
2022-04-14
外賣送餐
2022-04-01 331 瀏覽
天一小鍋米線係我天水圍推介嘅米線鋪首選,有中學時係元朗食嘅味道! 3月月中同尾各食左一次,疫情下午餐堂食少左人,外賣隊就長🤣一向走酸辣嘅我月中為左食肉碎就試左小辣,原來都有酸味配菜,果然唔岩我口味😛 所以今次都係叫返清湯,走酸走辣,甜甜地嘅湯底先岩我食☺️是次點餐:自選米線$40配3餸《蒜香雞扒、魚腐+$5、鴨胸+$5》,埋單共$50蒜香雞扒外脆內軟有咬口;魚腐2塊,軟身甜甜的;鴨胸驚喜地有5塊,算係量多,味濃偏軟身。三款餸都好食,但食到最尾都幾飽,平時叫2餸都夠食🤣見到同場有幾枱客都叫南乳雞件,望落香脆可口,相信都係出名之選。可惜唔食南乳嘅我就無緣試食啦🤣附上月中食自選米線配2餸小辣嘅圖😁餐牌:

3月月中同尾各食左一次,疫情下午餐堂食少左人,外賣隊就長🤣

自選米線3餸

附上月中食自選米線配2餸小辣嘅圖😁
自選2餸,小辣

餐牌:
2022-03-31
自選米線3餸
2022-03-27 258 瀏覽
小鍋米線 (天水圍) 第一次幫襯,見到menu好多選擇,就吸引咗我入去。 員工服務唔差,但短短一餐嘅時間已經聽到員工們出錯嘅頻率好高,仲會不斷推卸責任~~甚至前一秒同廚房講完新單有嘢要改,後一秒出嚟都係冇改到…🔺無加一服務費~雞絲用咗雞胸肉,偏乾~粉皮偏厚,有彈性,口感唔錯原本叫雞絲粉皮,以為佢係落麻醬果隻(因為佢有雞絲粉皮&麻辣雞絲粉皮),但order嘅時間先知原來冇得叫唔辣,不過都想試下~可能覺得我地唔食得辣,放多咗好多蒜水👍🏻,雖然同想像中有啲出入,但整體嚟講唔錯嘅😋點咗BB辣,偏酸~豬腸滷得唔久耐,冇咩味🥲配菜好足料👍🏻👍🏻會再嚟食💜清湯,湯底偏甜~有雞有豬,都滑嘅,唔會好多渣👍🏻個酸菜尤其好味😋甜甜酸酸,唔會酸到那喉嚨👍🏻👍🏻
小鍋米線 (天水圍)
第一次幫襯,見到menu好多選擇,就吸引咗我入去。

🔺無加一服務費~

雞絲用咗雞胸肉,偏乾~
粉皮偏厚,有彈性,口感唔錯
雞絲份皮

點咗BB辣,偏酸~
豬腸滷得唔久耐,冇咩味🥲
配菜好足料👍🏻👍🏻會再嚟食💜
招牌小鍋米線

清湯,湯底偏甜~
有雞有豬,都滑嘅,唔會好多渣👍🏻
個酸菜尤其好味😋甜甜酸酸,唔會酸到那喉嚨👍🏻👍🏻
過橋米線

2022-03-24
雞絲份皮
招牌小鍋米線
2022-03-16 207 瀏覽
話說本人好鍾意食元朗嗰間小鍋米線 因為覺得湯底冇咁紅油 但係又有麻辣嘅味道甜酸菜 10分好味呢間天水圍食過一次 上次食覺得都OK 但係味道冇元朗個間好味 但今次食 真係比較差 甜酸菜唔係之前食開嗰隻味 冇乜甜嘅味道🥲叫咗中辣都唔辣嘅 元朗係有麻又有辣嘅味道今次叫中辣都唔辣 (對比上次 上次都辣啲)湯底冇乜層次 得小小死鹹之前睇呢一間天水圍嘅評論不是太好 但今次食真係覺得不是太好🥲同埋呢一間好明顯米線少啲 份量等於元朗我識嘅小米線對比元朗呢間 雖然外賣 但我10分鐘就返到屋企 啲雞扒比較乾身我諗下次 我都係路過元朗先再食元朗嗰間🥲
話說本人好鍾意食元朗嗰間小鍋米線

同埋呢一間好明顯米線少啲
份量等於元朗我識嘅小米線

我諗下次 我都係路過元朗先再食元朗嗰間🥲

2022-02-11 240 瀏覽
Lunch堂食叫咗個招牌小窩米線,南乳雞件(炸雞件嚟),加凍飲$44,味道唔錯,中規中矩,無伏。特別係個南乳炸雞件算幾出色。地方好細,得十幾個位,但都乾淨。咁嘅價錢值得一試。