餐廳: 小雨天 (士丹利街)
資訊:

2024-05-13 289 瀏覽
入去食野,周圍都係吉枱,求其坐低左一張枱,比個侍應罵,叫我起返身,坐去第二張枱。個豬軟骨湯飯好難食,啲骨硬到咬唔入,啲湯又清到水咁,啲肉得個咸字,最差係服務態度。重有啲烏藪周圍飛,飛上個頭到爬下爬下。價錢又唔係平,簡直係巨伏。本身諗住佢張枱夠大,點能知個侍應要我坐張勁細勁逼既枱,我想反佢枱,不過我無咁做,我決定上黎寫臭呢間鋪,寫衰呢間鋪,想試下咩叫伏,大家可以去試下,包你一去無回頭,恭喜呢間鋪得到負評,恭喜哂。
晏晝12點過嚟,全部都係地盤佬,幾年前食過而家想食多次,但係見到咁嘅狀況已經冇癮。呀姐又好笑,地盤佬就幫人拎埋水。我話要杯水,佢就叫我自己黎。你啲嘢食平都唔係咁樣嘅態度呀老細. 臨走嘅時候餐廳門口仲有幾隻老鼠 🐁,衛生情況惡劣。加上枱面同餐牌又油,以後不再幫襯。叫咗個小鍋米線,飲咗一啖湯已經好後悔。 小窩米線不單止唔酸唔辣,仲要衰過清湯。墨魚丸絕對係冇口感,完全唔彈牙,全部都係麵粉。牛肉完全搞唔掂,勁硬。建議廚師試食返自己煮嘅嘢先好拎出嚟俾客人。 總括嚟講呢間嘢服務態度惡劣,嘢食又惡劣,環境都好惡劣。 差差差!

2024-03-26 206 瀏覽
每次黎中環揾朋友食lunch,我都會揀左小雨天,因為覺得在坐得比較鬆動,傾計舒服啲,同埋價錢不算貴,而且我好中意食啲酸菜,今次都唔例外。原來下午茶嘅時間,仲可以免費送餐飲檸檬茶,今次我叫左豬腸雞翼酸菜米線,除左豬腸雞翼之外,已經有腐竹,肉醬同埋最鍾意嘅芫茜蔥,今次酸菜好似淡左,但雞翼好入味。不過坐位已經爛都唔換,呢樣野真係要改善一下。而且d姐姐好心急,只要你一日未嗌野,佢會不停問你叫左野未,叫左野未。

2023-12-29 555 瀏覽
平時幫襯開葵廣小雨天 雖然唔係話好好食 但正正常常都唔差 今日返工放lunch行行吓見到中環竟然都有小雨天 諗都冇諗就坐低平平地食餐飯 諗住落單 舉手叫咗幾次 明明冇乜客 都好似見我唔到咁 之後先施施然行過嚟問我落乜我冇睇menu 直接諗住叫個骨湯蠔仔肉碎上海麵 好好禮貌問佢唔該想問有冇得加肥牛 諗住佢可能有肥牛 佢就同我講要加12蚊 我問佢 咁加雞肉呢? 佢勁唔耐煩話都係加12蚊㗎啦 跟手我再望一望個menu 冇寫到有肥牛 得滑牛 就問:咦 呢度係咪冇肥牛? 個阿姐:係呀冇肥牛呀得滑牛㗎咋 咪寫咗囉跟住我已經少少燥 話:咁我一開始咪問你有冇肥牛加 你又要答我有 其實你態度可以唔使咁差囉阿姐:肥牛加12蚊就有?發夢啦你!聽到我成肚火 價錢唔係問題 係你亂答嘢呀阿姐 落完單 個阿姐仲要行埋一兩邊繼續口噏噏鬧我態度差到我想嘔  令到我未食已經谷住啖氣走咗以後絕對唔會嚟幫襯
平時幫襯開葵廣小雨天 雖然唔係話好好食 但正正常常都唔差

阿姐:肥牛加12蚊就有?發夢啦你!
聽到我成肚火 價錢唔係問題 係你亂答嘢呀阿姐

落完單 個阿姐仲要行埋一兩邊繼續口噏噏鬧我
態度差到我想嘔  令到我未食已經谷住啖氣走咗

以後絕對唔會嚟幫襯
2023-12-29
下午茶
2023-10-27 551 瀏覽
以前喺中環返工,呢間茶餐廳一向都係飯堂,因為啲嘢食質素ok,而且價錢合理又唔算貴,一到下午茶時間,仲可以包埋野飲,最鐘意食佢地嘅🌟骨湯豬肝肉碎上海麵$52大大碗,豬潤同菜都好多,肉碎都好食,。事隔幾年再嚟食,keep到質素,非常好
2023-10-26
  • 骨湯豬肝肉碎上海麵
1K
📍位置:近香港站C出口,在大排檔旁邊。🏠環境:設地面和一樓,經挺骯髒的樓梯上一樓,門口旁是洗碗,室內面積不大,設靠窗卡座、木枱,環境真一般,算不上乾淨衛生,跟朋友吃過一次就算了😐。🤵🏻服務:人手下單,不收加一。🍽️午市:提供多款套餐,有雲吞麵、泡飯和鍋飯等。🥢骨湯雙併豬肉餃子🥟上海麵🍜 $51六粒餃子🥟大粒而足料☺️,分別是椰菜和韮菜豬肉餡,韮菜比椰菜更香😋,不過豬肉口感有點軟爛,麵條軟韌十足,湯底清而無味道😐,有冬菇、梅菜伴麵,整體十分飽肚又不難吃😅。
📍位置:近香港站C出口,在大排檔旁邊。

🤵🏻服務:
人手下單,不收加一。

🍽️午市:
提供多款套餐,
有雲吞麵、泡飯和
鍋飯等。

🥢骨湯雙併豬肉餃子🥟上海麵🍜 $51

六粒餃子🥟大粒而足料☺️,
分別是椰菜和韮菜豬肉餡,

2023-09-26
2023-04-13 937 瀏覽
中環去完大館、PMQ食返碗米線先~之前食過荃灣小雨天米線湯底都係偏淡~個人比較鍾意重口味加偏酸~下午茶時段米線跟飲品叫咗腩肉小辣雲南小鍋米線~賣相麻麻~腩肉冇調味係水煮嘅得豬肉味~仲要好肥~似五花腩片~湯底好淡又冇味~有韭菜、芫荽~好彩有炸醬~如果唔係真係食唔落~酸菜唔酸嘅~一D都唔好食跟餐可以選擇凍、熱飲品~凍奶茶少冰茶味濃不過偏甜應該唔會再食小雨天~湯底淡到呢~絕對唔係我鍾意嘅口味~價錢又唔係平

跟餐可以選擇凍、熱飲品~凍奶茶少冰茶味濃不過偏甜
腩肉小辣雲南小鍋米線
2023-04-10
2023-03-26 578 瀏覽
喺中環一直都諗唔到食咩,行行吓就見到呢間中環嘅小雨天餐廳,見佢平平地就試下👍🏻見到都幾多枱嘅人叫咖喱雞柳飯,於是都即管試吓🤣雞柳入口幾嫩滑,薯仔都煮得幾冧,食落仲要有咖喱嘅微微辣味,整體覺得個飯都幾惹味!喺中環嚟講,呢間餐廳都算平價,想食平平哋嘅話去呢間就啱啦!

2023-02-06
2021-10-26 2619 瀏覽
想經濟實惠啲 所以今次叫左佢既酸菜冬菇牛腩飯 午餐會多杯飲品 冷熱同價 本身$50用左openrice discount code $40搞掂 真系幾抵打開蓋顏色吾大吸引 但食落味道都吾錯 牛腩有瘦肉(吾中意)有啲柴 但佢有根既牛腩就幾吾錯 夠軟但又吾會無咬口 酸菜味道普通 冬菇吸哂腩汁味 正😋

酸菜冬菇牛腩飯

2021-10-25
外賣自取
酸菜冬菇牛腩飯
才不過三十元吧了!這裡有十七款醒晨早餐可揀,公仔麵、上海麵、米線、通粉都可以,湯底可改鮮茄湯,不另加錢,帶骨豬扒大大件,也有點脂膏,而且還不吝嗇地下了不少黃芽白做配菜,冷熱飲品同價,不會凍飲加三元,還要大大一杯。更重要的是,整碗「秘製鮮茄豬扒上海麵」味道不差,雖不算是甚麼精彩美食,但卻既飽肚,又豐富。在中環區,還不算是其中一處最抵食的早餐好去處?有此性價比,雖然店舖其貌不揚,無論門面還是內攏也不吸引,這間主要吃雲南米線的店子仍是個吃早餐的好地方。這天初次光顧這間「小雨天」,是在一個大雨天,有意思。
這天初次光顧這間「小雨天」,是在一個大雨天,有意思。
$30 (早餐)
2021-05-27 1553 瀏覽
食物質素差,又貴!呢啲時勢要保持社交距離,竟然要搭枱但唔隔板???繁忙時間搭枱係好合理,但唔該做足設施!!結果個服務員好唔服氣,話冇晒位要我哋坐門口位,明明之後係咁有客都有位坐,大佬 係你哋冇跟足規矩,我真係好唔想喺度食,無奈我同事想食,服務態度又差,唔會有下一次!今次叫咗碗過橋米線,湯底完全冇味,其實我覺得自己食咗碗質素差但貴嘅普通米線囉,係咁以加啲酸菜就話係過橋米線⋯總括來講今次呢餐午餐係浪費金錢,嘥咗我食嘢嘅quota!

2021-01-27 1798 瀏覽
平時成日經過,見到好多人食出面食飯,都冇留意到呢間小雨天,今日用OpenRice 外賣自取,買左蠔仔肉碎泡飯$48,仲要包飲品,抵食。個碗都幾大,食得夠飽,骨湯好味,唔太鹹冇味精既味道,泡飯係底,吸左d湯幾好食,但略嫌湯太多,飯比較爛,蠔仔唔錯,冇”send”味,同肉碎幾夾,另外菜好多,感覺健康。整體來講,抵食,性價比高,下次再幫襯。

骨湯蠔仔肉碎泡飯

整體來講,抵食,性價比高,下次再幫襯。
外賣自取
骨湯蠔仔肉碎泡飯
2020-11-05 2083 瀏覽
午飯時間又和同事來了小雨天吃個米線,今天選了雲吞和豬大腸,同事點了大腸和牛丸。杯麵好快上,剛落單轉頭已到,熱辣辣。我鍾意佢嘅小鍋米線係因為湯底都幾濃,有好多酸菜同肉碎。今次點左小辣,是可接受的程度,不過今次啲豬腸比較細塊,細到似條幼橡根,無什麼咬口!雲吞都大粒,牛丸夠彈牙!飲品就叫了熱奶茶和凍檸茶,味道都好濃,水準令人收貨。午飯時間越來越多人,已經開始回到搭枱的日子,不過要是能有塊膠板給食客隔一隔,那就更好!

2020-11-05
2020-06-17 1963 瀏覽
本來想外買日式烏冬,但要等20分鐘。所以路過見到呢間有位便坐底,點了碗雲南風味小窩米線加墨魚丸&雲吞,再加$6叫了杯凍奶茶。上餐超快、等一分鐘就有野飲,再多一分鐘就有得食~唔想等嘅朋友可以嚟呢間(不過就算幾餓我都唔想再嚟🤐)奶茶正常,如果多啲花奶會好啲碗麵賣相不佳,食咗第一啖就有了想「放棄整碗麵」嘅念頭。我第一次有呢種諗法。亦驅使我第一次喺呢度寫食評🤪碗湯有好重嘅胡椒粉味同埋辣椒油味,啲肉碎有啲特別,顏色好深,冇乜味。啲酸菜都係冇乜味。裏面仲有芽菜、韭菜同埋芫荽。雲吞唔掂,啲皮好厚,味道淡。可能因為一早煮好嘅關係,有隻啲皮都破了。墨魚丸一般,正常。好嘅一餐,唔好嘅又一餐。但我只會喺度食一餐!🤭

奶茶正常,如果多啲花奶會好啲

墨魚丸一般,正常。

好嘅一餐,唔好嘅又一餐。但我只會喺度食一餐!🤭
雲南風味小鍋米線
2020-06-17
2020-06-15 854 瀏覽
又到午餐時間,同事想不到吃什麼,我就提議不如吃個米線。來到了小雨天,下面堂食的位置已全滿,我們走上了一樓的鋪。位置雖然比較偏暗,但堂食的人也不少,我點了個兩餸小窩米線,大腸配墨丸,同事就點了冬瓜蠔仔肉碎飯。中環食飯的速度是比較快的,所以這裏上餐都很快。小雨天價錢不算貴,但份量令人滿意。我的米線味道不差,滿滿的酸菜芫荽,食落帶點酸辣。豬大腸醃得入味,墨丸也可以。同事的好使肉碎粥,蠔仔和肉碎份量都很多,湯底夠清,但同事喜歡狂加胡椒粉,令湯底飲起來辣一點,刺激味蕾。期間同事點的凍檸茶上了熱檸茶,店員很迅速地給她更換,態度和服務都很好。這裏平靚正,難怪午餐時間都逼滿人!

2020-06-04