2024-04-27 86 瀏覽
. 小麻吉滷肉飯🍱想食台灣野既冬甩女😆今次就去左女人街搵食🤤食個飯再食埋個甜品😬😬#冬甩仔女_旺⻆#冬甩仔女_台灣野🍩冬甩仔👦🏻🍩食評👅👦🏻滷肉鹽酥雞飯🐥🍱 (7/10) $60滷肉味道濃郁😚多汁 份量都吾少🤫送飯食👍🏼再配鹽酥雞一齊食🥰鹽酥雞外脆內嫩,調味適中😛仲會有白菜仔🥬、茄子🍆 、車厘茄🍅可解一解中和反吾好咁邪惡同油膩😆🍩冬甩女👧🏻🍩食評👅👧🏻滷肉黃金雞扒飯🐥🍱(7/10) $60黃金雞扒都好大塊🫣霸佔咗成個碗😆都係外脆內嫩😚亦配有滷肉又多汁🥰都有白菜仔🥬 、茄子🍆👧🏻珍珠奶茶🧋 (7/10) 跟餐+$9甜度適中😉大大杯,珍珠亦有咬口😬🍩冬甩仔女👦🏻👧🏻🍩食評👅👦🏻👧🏻蒜片小香腸 🧄(7/10) $22淡淡既蒜香味😍中意食蒜既你不用錯過👍🏼可連蒜片一齊食口感更加豐富👦🏻👧🏻珍珠紅豆仙茶涷🧋🍮🫘 (7/10) 跟餐+$9+$9就有個甜品食😆😆超抵🫣配料有正如甜品既名,有珍珠、紅豆、仙草、花生配淡奶,味道不會太甜😉🍩冬甩小資訊🍩1️⃣不收服務費❌💲抵食:7/10👅好味:7/10🍩推薦:7/10📍小麻吉滷肉飯 (旺⻆)旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下2C號舖🕛 11:30 - 22:3
[旺⻆美食推介🍽 ] 小麻吉滷肉飯🍱

#冬甩仔女_旺⻆
#冬甩仔女_台灣野

🍩冬甩仔👦🏻🍩食評👅
👦🏻滷肉鹽酥雞飯🐥🍱 (7/10) $60

🍩冬甩女👧🏻🍩食評👅
👧🏻滷肉黃金雞扒飯🐥🍱(7/10) $60

👧🏻珍珠奶茶🧋 (7/10) 跟餐+$9

甜度適中😉大大杯,珍珠亦有咬口😬

🍩冬甩仔女👦🏻👧🏻🍩食評👅
👦🏻👧🏻蒜片小香腸 🧄(7/10) $22

👦🏻👧🏻珍珠紅豆仙茶涷🧋🍮🫘 (7/10) 跟餐+$9

🍩冬甩小資訊🍩
1️⃣不收服務費❌

💲抵食:7/10
👅好味:7/10
🍩推薦:7/10

📍小麻吉滷肉飯 (旺⻆)
旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下2C號舖
🕛 11:30 - 22:30 (Mon to Sat)

💗最近心血來潮想品嚐道地的台灣美食,就找到了這家位於旺角的餐廳,他們的價格相宜,而且提供多款道地的台灣小食~🤤ꕤ𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐒𝐞𝐭 - 健怡肉燥飯 ($𝟖𝟏)✧慢煮蔥燒豬軟骨✧麻辣鴨血✧烏梅汁平時喜歡吃肉燥飯,但有時又擔心肉燥太油膩🥺然而,我發現了這家餐廳提供健怡版的肉燥飯,他們選用了更瘦的豬肉來烹煮😋🐖保持了豬肉的軟嫩口感,同時減少了過多的肥肉,可以更毫無憂慮地享受美味的肉燥飯濃郁的肉燥湯汁與蔥的香氣完美融合,而且又不會太鹹,拌上米飯一起吃十分滋味🍚🥄❤️配菜方面,慢煮蔥燒豬軟骨,每件都熬煮到超入味,不但口感軟腍,而且還充滿肉汁,再加上麻辣鴨血和炸花枝丸增添了不少層次,令整個套餐更加豐富多樣🍱✧珍珠紅豆仙草凍(小)(+$𝟗)🍧還可以追加一份小甜品~我選擇了珍珠紅豆仙草凍作為甜點,仙草細膩滑溜的口感,搭配上豐富的花生🥜、珍珠和紅豆🫘,帶來甜蜜滿滿的享受💕ꕤ鹽酥雞-辣味 ($𝟐𝟎)香脆的鹽酥雞外皮包覆著辣味調味料,每一口都散發著濃郁的香辣滋味,鹽酥雞酥脆得來又不會太乾,令人垂涎欲滴🐣🌶️ꕤ甘梅脆薯($𝟐𝟐) 炸至金黃酥脆的番薯條灑上甘酸可口的梅粉,結合了酸甜的滋味,讓人欲罷不能🍠🍟ꕤ炸蝦棒(

ꕤ𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐒𝐞𝐭 - 健怡肉燥飯 ($𝟖𝟏)
✧慢煮蔥燒豬軟骨
✧麻辣鴨血
✧烏梅汁

平時喜歡吃肉燥飯,但有時又擔心肉燥太油膩🥺

✧珍珠紅豆仙草凍(小)(+$𝟗)

ꕤ鹽酥雞-辣味 ($𝟐𝟎)

ꕤ甘梅脆薯($𝟐𝟐)

ꕤ炸蝦棒($𝟐𝟎)
蝦棒炸至金黃,外脆內嫩的口感令人驚艷,每一口都散發著鮮甜的蝦香🍤😚

ꕤ肉燥淋青菜($𝟐𝟎)
清脆的生菜淋上濃郁的肉燥醬汁,口感清爽味道濃郁而不油膩🥬🫗

ꕤ百香綠茶($𝟐𝟎)🥤

❥𓂃𓏧總括來說,這家餐廳不僅價格相宜,還提供了多款道地的台灣小食,每一道菜都充滿了台灣的風味和特色,讓顧客們彷彿置身於台灣的夜市街頭,推薦大家去這裡一試喔꒰ঌ(⃔ ⌯' '⌯)⃕໒꒱

📍 小麻吉滷肉飯 (旺角)
🐰: 𝟒.𝟑/𝟓

#eatwithkeikei #小麻吉滷肉飯
#sweetiedaily_mongkok
#給你窮遊台灣好味道 #旺角 #旺角美食

2024-04-06 99 瀏覽
一個人行街自由自在,係女人街比我搵到呢間超抵食下午茶👍🏻只係$37滷肉飯好有台灣味道鹽酥雞係台灣夜市嘅味道脆香雞翼大大隻花枝丸夠彈牙配多杯阿薩姆紅茶唔好以為$37就細細份,份量一d都唔馬虎。當然如果你係大食量就一定唔夠。真心推介呢間又平又好食嘅台灣小店👍🏻

滷肉飯好有台灣味道

甘香鹵肉飯
2024-04-06
甘香鹵肉飯
2024-04-02 84 瀏覽
主打親民價台式食堂🥢滷肉飯更是這𥚃的招牌菜🍛肥美豬肉加上香濃醬汁💦白飯更用上珍珠米,綿密香噴噴🍚台飯套餐以木盤送上🍱有好多配菜選擇😃其他大熱既菜式有軟腍入味既豬軟骨🐷燘得軟腍入味,入口即化醬汁味道香甜濃郁,惹味十足🤤酥脆既黃金雞排,熱辣辣新鮮炸起🔥大大塊超厚肉😍外層做到酥脆、內層軟滑😋肉燥麵主要以瘦肉製成🐽吃下去能吃到肉的質感😙還可以掛汁上麵條🍜拌勻食簡直香濃入味😁
主打親民價台式食堂🥢
滷肉飯更是這𥚃的招牌菜🍛
肥美豬肉加上香濃醬汁💦
白飯更用上珍珠米,綿密香噴噴🍚
台飯套餐以木盤送上🍱
有好多配菜選擇😃

其他大熱既菜式有軟腍入味既豬軟骨🐷
燘得軟腍入味,入口即化
醬汁味道香甜濃郁,惹味十足🤤

酥脆既黃金雞排,熱辣辣新鮮炸起🔥
大大塊超厚肉😍
外層做到酥脆、內層軟滑😋

肉燥麵主要以瘦肉製成🐽
  • 香濃豬軟骨
  • 肉燥口水乾拌麵
  • 甘香滷肉飯
2024-03-31 62 瀏覽
如果平時喺旺角附近想食台灣嘢,小麻吉滷肉飯係個幾好嘅選擇,餐廳牆身有特式壁畫,環境乾淨企理👍🏻同埋餐牌比較多選擇🤣大滿足定食套餐仲可以自己mix and match!另外套餐都會配有小食。黃金雞扒(加辣加$2)配肉燥麻辣擔擔湯麵🍜雞扒好厚身,咬落有肉汁,炸到脆卜卜,建議如果食得辣嘅朋友可以加錢加辣,因為個辣粉都幾正🌶️肉燥麻辣擔擔湯麵,湯底好濃郁,肉碎份量都幾多,個湯越食越辣🤣個麵好掛湯。小食本身配有小黃瓜,台灣腸,自選嗰個揀咗芋泥地瓜球。小食質素都唔錯👍🏻滷肉脆香雞翼肉燥飯🍚雞翼好大隻🤣外皮都係脆卜卜,雞翼配滷肉飯呢個配搭,應該唔會出錯!呢個小食揀咗麻辣鴨血,個麻辣汁好惹味,加少少麻辣汁撈埋個飯食都幾夾😋另外更餐加$9加咗個珍珠紅豆仙草凍🫘,如果飯後想食個甜品都幾建議可以試吓,入邊都幾多配料,珍珠亦都煮得好軟腍。餐飲嗌咗一杯烏梅汁同珍珠奶茶,烏梅汁酸酸甜甜都幾解渴。珍珠奶茶都幾不錯,唔會太甜,珍珠亦都煮得幾好🧋

黃金雞扒(加辣加$2)配肉燥麻辣擔擔湯麵🍜

滷肉脆香雞翼肉燥飯🍚

2024-03-23 48 瀏覽
🇹🇼小麻吉滷肉飯🇹🇼🌌旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號鋪🌶️肉燥麻辣囗水乾拌麵 set $85配青瓜、煎台灣腸愛吃拌麵人士必揀(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)呢排好鍾意食台灣拌麵有麻醬加麻辣嘅撈麵好難唔好食(๑•᎑•๑)食落少少麻好惹味🐣逢甲鹽酥雞即炸都幾脆熱辣辣送到( ´▽` )ノ🪩芋泥地瓜球(1粒)正放題必食嘅芋泥球(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)外脆內有芋泥蓉🍰珍珠紅豆仙草凍(小)+$9 加幾蚊有個甜品一次過食到珍珠紅豆仙草(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)似係花奶🧋茉香奶綠(凍)+$9微甜少冰揀左微糖所以唔太甜,相對健康(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)茶味較奶味出🐷肉燥蔥燒豬軟骨湯麵 $60睇落好清但其實食落都濃味豬軟骨煮到半淋狀態🍹蜂蜜檸檬紅茶(凍)+$12少甜少冰似平時飲嘅檸檬茶加蜂蜜🍤炸蝦棒 $20好脆ʕ •ᴥ•ʔ似唱K食到嘅炸蝦無收加一服務費多謝你睇到呢度🤍希望大家多多支持ヾ(〃^∇^)ノ鍾意嘅話可以比個like嘛\(* ¨̮*)/\(*¨̮ *)/有興趣嘅朋友快啲share比fd一齊去啦!٩(๑>∀<๑)۶#nww_旺角#hkfoodie#foodie#foodblogger #hkfoodblogger #hk
🇹🇼小麻吉滷肉飯🇹🇼
🌌旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號鋪

🌶️肉燥麻辣囗水乾拌麵 set $85
配青瓜、煎台灣腸
愛吃拌麵人士必揀(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
呢排好鍾意食台灣拌麵
有麻醬加麻辣嘅撈麵
好難唔好食(๑•᎑•๑)
食落少少麻好惹味

🐣逢甲鹽酥雞
即炸都幾脆
熱辣辣送到( ´▽` )ノ

🪩芋泥地瓜球(1粒)

放題必食嘅芋泥球(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
外脆內有芋泥蓉

🍰珍珠紅豆仙草凍(小)+$9
加幾蚊有個甜品
一次過食到珍珠紅豆仙草(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
似係花奶

🧋茉香奶綠(凍)+$9
微甜少冰
揀左微糖所以唔太甜,相對健康(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
茶味較奶味出

無收加一服務費

多謝你睇到呢度🤍
希望大家多多支持ヾ(〃^∇^)ノ

#nww_旺角

#hkfoodie#foodie#foodblogger #hkfoodblogger #hkig #hkcafe #foodtography #hkfood #hkfood #小麻吉滷肉飯 #旺角美食 #旺角餐廳 #台灣菜 #旺角台灣菜
2024-03-12 70 瀏覽
通菜街好多小店,今日黎呢邊搵食見呢間價錢好優惠試試佢呢度主打叫套餐多,今次試大滿足定食套餐包A+B+C各選一款+台灣小香腸+涼拌小黃瓜我揀左甘香滷肉飯+逢甲鹽酥雞+麻辣鴨血+熱黑糖薑母茶+珍珠紅豆仙草凍($9)老公揀滷肉飯+慢煮蔥燒豬軟骨+酥炸花枝丸+珍珠奶茶滷肉飯肉嫩,唔會太肥太油膩,味道岩岩好,撈飯食一流。鹽酥雞外酥內嫩,唔鞋口。熱黑糖薑母,岩曬呢幾日轉涼,少甜舒緩好夠辣,好好飲。而珍珠紅豆仙草凍清涼粉推薦一試,加$9就可以試好抵。另外套餐嘅小香腸同花枝丸意外係超好食,好似去左台灣夜市咁人流好快,好多小情侶黎食飯

通菜街好多小店,今日黎呢邊搵食
見呢間價錢好優惠試試佢
呢度主打叫套餐多,今次試大滿足定食套餐
包A+B+C各選一款+台灣小香腸+涼拌小黃瓜

老公揀滷肉飯+慢煮蔥燒豬軟骨+酥炸花枝丸+珍珠奶茶

滷肉飯肉嫩,唔會太肥太油膩,味道岩岩好,撈飯食一流。
鹽酥雞外酥內嫩,唔鞋口。
熱黑糖薑母,岩曬呢幾日轉涼,少甜舒緩好夠辣,好好飲。

人流好快,好多小情侶黎食飯

鹽酥雞
  • 台式小香腸
  • 甘香滷肉飯
  • 台灣小香腸
  • 肉燥飯
以前已經幫襯過小麻吉滷肉飯,今次再嚟重拾返回憶中嘅味道🤓🔖肉燥麻醬乾拌麵配逢甲鹽酥雞套餐💰85乾拌麵質感有咬口🤓麻醬味好濃郁,每一啖都香㗎😍加上青瓜絲,就可以中和返麻醬嘅味道,增添一份清新感啊🥒至於逢甲鹽酥雞方面有6舊,口感酥脆🐥而且炸粉都唔話好厚㗎!💫推薦指數: 8.5/10🔖嘉義雞肉定食套餐💰68如果想食得健康啲嘅話,不妨可以選擇呢一個嘉義雞肉定食套餐🫶🏻雞肉唔會好乾,帶有陣陣嘅蔥油香味😛呢個套餐可以選配阿嬤炸餃子或者麻辣鴨血~我就揀咗炸餃子,味道就係平時普通嘅韭菜餃,不過就欣賞佢炸到好香脆🥟💫推薦指數: 8/10🔖百香綠茶(+仙草)💰9 (套餐加配價)(+$6)飲品方面我哋揀咗清新嘅百香綠茶,甜度係微糖,不過個人認為如果揀返半糖嘅話應該會更加好飲啊🙈而仙草同呢杯飲品都幾夾㗎🤣如果鍾意食仙草嘅朋友仔嗌呢杯飲品嘅時候不妨可以加配啊🙌🏻💫推薦指數: 7.5/10-溫馨提示👉🏻肉燥麻醬乾拌麵配逢甲鹽酥雞套餐配咗台灣小香腸同涼拌小王瓜🥒👉🏻兩個套餐都可以揀配冬瓜茶/烏梅汁🤓免費㗎!
以前已經幫襯過小麻吉滷肉飯,今次再嚟重拾返回憶中嘅味道🤓

🔖肉燥麻醬乾拌麵配逢甲鹽酥雞套餐
💰85
💫推薦指數: 8.5/10

🔖嘉義雞肉定食套餐
💰68
💫推薦指數: 8/10

🔖百香綠茶(+仙草)
💰9 (套餐加配價)(+$6)
💫推薦指數: 7.5/10

溫馨提示
👉🏻兩個套餐都可以揀配冬瓜茶/烏梅汁🤓免費㗎!
  • 鹽酥雞
  • 台灣小香腸
1K
👧🏻😋👅🍽✨台灣風味🥰 大滿足定食套餐好抵‼️-小麻吉滷肉飯🇭🇰 旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下2C號舖 🇭🇰-🇹🇼 門口大大個直式書寫既餐牌, 加上店內天燈裝飾同夜市主題壁畫, 好有台灣夜市感覺🇹🇼 單點主食主要有便當同麵食, 定食套餐包好多野更豐富更抵食, $80起包前菜+飯麵+主菜+小食+飲品-🍜 肉燥麻醬乾拌麵 $85 (套餐價)💯乾拌麵彈牙有咬口, 麻醬好香又夠重手, 每一條麵都可沾滿醬, 再撈埋肉燥味道更豐富唔會淨係得麻醬咁寡, 仲有爽甜青瓜絲更清新-🍚甘香滷肉飯 $80 (套餐價)✨滷肉好juicy, 肥得黎唔油膩真係幾甘香, 撈勻珍珠飯食超夾!-🥒 前菜💯兩小兜分別係台灣小香腸同涼拌小王瓜, 份量唔多但做前菜岩岩好, 香腸烤到好脆但保留肉汁甜甜地; 青瓜爽脆用蒜汁醃左好開胃-🐓 黃金雞扒 (辣味+$2)✨酥炸到金黃色好脆口, 肉厚爆汁; 辣味係灑左辣粉上面, 隻粉又幾好食-🐖 慢煮蔥燒豬軟骨💯慢煮豬軟骨連肉既部位都好腍, 有燒汁浸住好入味-🍢小食✨麻辣鴨血: 鴨血好滑, 特別一提面頭個辣醬用左薑蓉煮令辣味更有層次✨酥炸花枝丸: 得一粒試唔真🤣不過佢主打小份夜市風味,
👧🏻😋👅🍽✨
台灣風味🥰 大滿足定食套餐好抵‼️
小麻吉滷肉飯
🇭🇰 旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下2C號舖 🇭🇰

🍜
肉燥麻醬乾拌麵 $85 (套餐價)

🍚
甘香滷肉飯 $80 (套餐價)

🥒
前菜
🐓
黃金雞扒 (辣味+$2)

🐖
慢煮蔥燒豬軟骨
💯慢煮豬軟骨連肉既部位都好腍, 有燒汁浸住好入味

🍢
小食
✨酥炸花枝丸: 得一粒試唔真🤣不過佢主打小份夜市風味, 又抵食, 都OK既! 炸到金黃色係幾彈牙
✨甘梅脆薯 (單點 $22): 甜薯橙黃色超甜又冇渣, 炸粉唔會太厚, 用梅粉再突出番薯香甜!!

🧋
飲品
💯包冬瓜茶/烏梅汁, 亦可加錢轉配其他; 冬瓜茶清甜抵飲!
💯珍珠奶茶 +$9 大大杯可揀少甜, 珍珠軟熟, 茶底唔算濃但奶好香滑

2024-02-07 80 瀏覽
-突然間想食台灣野 收工朋友經過~以前成日都會去食下小麻吉 一黎價錢相宜 2黎又好似真係去左台灣咁❤️‍🔥第一下入去發現係有裝修過 空間感大左好多 同埋坐位舒適左 AND 好光猛😯雖然D野變晒 但我發現野食都係如一咁好食😆我同朋友都係簡左 大滿足套餐💰$80+😊 *餐會跟台灣小香腸同埋涼拌小黃瓜*✌🏻肉燥麻醬乾拌麵💰$+5滿滿既麻醬 份量好多 每啖麵可以掛汁😍另外係TOPPING上面有D青瓜絲 即時可以解膩😜慢煮蔥燒豬軟骨好夠味同埋入口融化嘅豬軟骨🤩唔好睇佢係細碟裝住 都有5-6舊肉 絕對比您想像中多😜麻辣鴨血小小辣都唔算 鴨血煮得夠入味☺️會想令您一啖又一啖咁食😎甘香滷肉飯滷肉有肥有瘦煮得好嫩😳另外飯底係適中 唔會濕同埋淋😉落埋d 夠晒味既汁 就岩岩好😌逢甲鹽酥雞(原味)外層炸粉唔厚,仲好酥脆😋入面係濕潤既雞肉 一D都唔覺得”鞋”😘一樣都係有5-6粒 好飽ar🤭芋泥地瓜球呢個真係好驚喜 好足料😏一咬落去有滿滿既芋泥入面 外表炸得岩岩好 唔會有油膩感🥳飲品: 芋香奶綠 同埋 蜂蜜檸檬綠茶黎得食台灣野 梗係要叫番杯手搖嫁啦🥤呢到既野飲又係大大杯 好抵飲🫡特別一提 蜂蜜檸檬綠茶 唔會好甜 岩岩
突然間想食台灣野 收工朋友經過~
雖然D野變晒 但我發現野食都係如一咁好食😆

甘香滷肉飯
滷肉有肥有瘦煮得好嫩😳
另外飯底係適中 唔會濕同埋淋😉
落埋d 夠晒味既汁 就岩岩好😌

逢甲鹽酥雞(原味)
外層炸粉唔厚,仲好酥脆😋
入面係濕潤既雞肉 一D都唔覺得”鞋”😘

呢到既野飲又係大大杯 好抵飲🫡
特別一提 蜂蜜檸檬綠茶 唔會好甜 岩岩好 唔錯🤓😇

小麻吉滷肉飯
📍通菜街2A-2P號鴻光大廈地下2C號舖

#hkfoodie #香港美食 #hkig #hkfood #hkfoodblogger #打卡一流 #打卡餐廳 #生日飯 #聚會之選 #美食餐廳推薦 #美食推薦 #份量班 #性價比餐廳 #旺角 #女人街 #台灣野 #鹽酥雞 #滷肉飯 #小麻吉滷肉飯#給你窮遊台灣好味道
2024-02-01 90 瀏覽
我睇OpenRice睇到呢間餐廳評價都幾好,所以好期待去試下。但係實際上,真係好令人失望啊!話真嘅,啲好評肯定係假㗎!滷肉飯一啖都冇味,肉又硬又油,汁都唔夠!特別係佢嘅鹽酥雞,真係嚡到你唔敢相信!試過之後真係難忘!仲要收我$80,真係貴到你黐線啦!完全唔值得!真係香港劣食啊!我真係好後悔當初相信呢間餐廳嘅評價!諗返起嚟,我應該睇多啲評論,唔應該咁輕易就相信啲好評啦!最嘔心嘅就係個價錢!佢哋竟然收我哋$80,真係貴到黐線!

2024-02-01
2024-01-20 72 瀏覽
行過通菜街見到呢間台灣小店,裝修企理,價錢又合理,就試下,估吾到cp值咁高😆🍳🍲煎蛋麻辣滷肉飯 $63滷肉非常軟腍,油脂入口即溶,覺得膩的時候可以篤穿個太陽蛋,將蛋汁同滷肉撈勻,口感會變得更加順滑🤤佢嘅麻辣醬汁非常香,絕對要試下!☕️檸檬紅茶(熱)$6紅菜一啲都吾澀,入口柔和同時有檸檬的清香

🍳🍲煎蛋麻辣滷肉飯 $63

☕️檸檬紅茶(熱)$6
紅菜一啲都吾澀,入口柔和同時有檸檬的清香
2024-01-19 77 瀏覽
係油麻地辦完事在附近搵地方食晏,見到呢間個餐牌都有好多選擇,裏面又有人幫襯,即管入來試試。午餐有飯有麵、跟埋飲品;仲有多款台灣地道小食、細細份但價錢相宜,有台灣夜市街頭覓食好滿足嘅感覺😍😍😍💟煎蛋滷肉飯 $49滷肉好香濃夠味但不會太肥膩,煎蛋仲係流心,配埋啲飯一齊好吃😋其實好大碗、下次記得叫少飯😝💟肉燥黃金雞扒湯麵 $54轉麻辣乾拌麵 (+8) 加煎蛋(+$8)炸雞扒的粉漿都算薄、味道OK㗎。麻辣乾拌麵少少麻少少辣好惹味,麵質如果硬番些少會更好🧋凍珍珠奶茶 (跟餐+$9)🥛凍芋香鮮奶 (跟餐+$12)🫘珍珠紅豆仙草凍 (跟餐+$9)🧄蒜片小香腸 $22☘️肉燥淋青菜 $20🍠炸芋泥地瓜球 $20

💟煎蛋滷肉飯 $49

💟肉燥黃金雞扒湯麵 $54
轉麻辣乾拌麵 (+8) 加煎蛋(+$8)

🧋凍珍珠奶茶 (跟餐+$9)
🥛凍芋香鮮奶 (跟餐+$12)
🫘珍珠紅豆仙草凍 (跟餐+$9)

🧄蒜片小香腸 $22
麻辣乾拌麵
肉燥淋青菜、蒜片小香腸
炸芋泥地瓜球
芋香牛奶、珍珠奶茶
位於旺角通菜街,一間台式餐廳小店—小麻吉滷肉飯,店鋪以柔和色調、小燈籠,營造出溫馨、別緻既氛圍🏮 餐牌上,大滿足定食套餐,包括一款台式飯/麵主食、主菜、小食及飲品,更指定配有台灣小香腸、涼拌小王瓜,相當豐富,推介麻辣滷肉飯,香麻口味有別於一般普通滷肉飯;另外推薦,鐵路炸豬扒,炸得外脆內軟,表面灑上椒鹽粉,酥脆又唔會油膩~ 飲品方面,經典珍珠奶茶,味道夠地道正宗,屬於旺角鬧市中一間唔錯既台灣菜選擇🥢
2023-12-31 54 瀏覽
今日嘗咗間台灣餐廳嘅招牌菜—滷肉飯,呢個滷肉有嘢講喇!係咁滑口,肥瘦相間嘅肉塊充滿咗肉汁,同埋個汁勁惹味!添上太陽蛋,乍望之下好平凡,但蛋邊煎得金黃鬆脆,蛋黃流黃沙,一開始就出晒戲🍳!走埋小食區,嘗咗鹽酥雞和涼拌青瓜,啲雞肉香脆得嚟唔油膩,涼拌青瓜鮮爽,減低咗腥味,食落去清新解膩。佢哋嘅麻辣乾拌麵絲毫唔輸,呢碗麵,眞係,勁正😍!麵體Q彈牙卜,配上嗰隻肉燥同微麻嘅辣味,簡直係過癮!結尾飲咗杯台式飲品,相信我,涼快清甜,讓整頓飯落肚後,感覺舒服滿足。喺呢個小店,真係食到回味無窮嘅台灣風情,食得開心又滿足!有機會我一定會再返嚟,攞條友一齊嚟飽饗一頓!👌🤤🥤