2022-09-21 33 瀏覽
見到呢間位於女人街既台灣餐廳好光猛,入面牆身有台灣士林夜市嘅卡通,覺得好得意就入去試下。樓面都幾大,我地今晚入去食嘅時候都已經差唔多坐滿,見到每台枱上面都有大大碗既麵或者飯,都令到我突然之間食慾大振。🤤打開menu,最eye-catching就係佢有一個set係自選主食+自選菜+自選小食+前菜+飲品!超多野食都只係$78 一set! 好抵食!今晚我地兩個人叫左以下既items:🔶️ 嘉義雞肉定食(雞肉麪+太陽蛋+阿嫲炸餃兩隻 ($68,8.8/10)雞肉拌麫麪質彈牙,唔會太咸,雞絲夠多。佢太陽蛋煎得超級靚,呢度原來俾左個名俾佢叫日出,改得好!😂佢有微微燶邊,蛋黃仲係半流心,出色! 炸餃新鮮炸起,好香口!👍🏻🔶️肉燥乾拌麵+鹽酥雞扒+麻辣鴨血+ 炸台灣腸+ 小青瓜 ($78,9/10)推介!肉燥乾拌麵唔會太咸太油膩,鹽酥雞扒好香口好juicy好正又大塊! 麻辣鴨血少少辣但好入味!一個set可以mix & match咁多樣野,好抵食!🔶️芋泥地瓜球3粒 ($18,9.9/10)香口得黎好煙靭!芋頭同地瓜兩隻味都好出!!!!食多3粒都得!🍵 珍珠奶茶(跟餐加$9, 9/10)勁大杯!啤酒咁大杯!同
今晚我地兩個人叫左以下既items:

🔶️芋泥地瓜球3粒 ($18,9.9/10)

🍵 珍珠奶茶(跟餐加$9, 9/10)
勁大杯!啤酒咁大杯!同埋好香奶茶味,珍珠咬口好適中!好有台灣地道感覺!

🍵洛神花茶(跟餐加$6, 9.3/10)
有大大舊洛神花!十分足料!飲落酸酸甜甜,十分推介!可以中和油膩及飽肚感!!!

🍨珍珠紅豆仙草凍 (跟餐加$6, 7/10)
勁癲!$6有多碗甜品,仲要好多料!飽到!

✏️總括黎講,性價比超高,每人一百蚊有找,食到反肚。食物都有地道台灣風味。😁
肚腩中學畢業旅行都係同好朋友去台灣架🇹🇼以前成日出旺角已經覺得好多野行,好多衫買👗👛勁開心🤣今日終於重拾番呢種年輕的感覺💈綜合鹵味拌麵 HK$68晚市食到一百蚊樓下又高質就真係唔多選擇🧐但係呢間鹵麵夠出色,有豬耳🐷豬大腸、甜不辣、雞翼尖🍗花枝丸🦑仲有兩條新鮮的生菜🥬鋪到成碗麵滿曬就知真係好用心💕都唔係虛有其表架,鹵水味都幾香😋仲有得揀麵款,揀左台灣拉麵幾有咬口🤓份量都好大🤭月見鍋巴飯 HK$68幾特別😳因為未見過鹵肉飯整到韓式石鍋飯咁就叫左,之後先知仲有唔同鹵肉揀,我就揀左麻辣鹵肉啦😍我幾中意佢有菠菜紅蘿蔔同芽菜🥕麻辣係幾夠味🌶️加埋蛋黃香同埋個石鍋係熱辣辣,冬天食應該幾開心😜蒜片小香腸 HK$18講起夜市點可以唔叫台式小香腸🥓甜甜地加埋蒜片真係好正😍涼拌小王瓜 HK$20呢個幾清新,小甜,不過不失🥒炸芋泥地瓜球 HK$18雖然唔係玩流心爆漿gimmick 野,但係都幾香口😆珍珠紅豆仙草凍 (跟餐 +HK$6)呢個一定要加😆唔好睇小🤩平時都係覺得某啲大Brand 甜品得水,唔夠料🥹第一次覺得太多料🍼🤣🤣仙草珍珠紅豆花生,要咩有咩🥜而且甜度都適中,食完大滿足🫶🏼😽肚腩個分不嬲都係睇性價比,

綜合鹵味拌麵 HK$68

月見鍋巴飯 HK$68

蒜片小香腸 HK$18
講起夜市點可以唔叫台式小香腸🥓甜甜地加埋蒜片真係好正😍

涼拌小王瓜 HK$20
呢個幾清新,小甜,不過不失🥒

炸芋泥地瓜球 HK$18
雖然唔係玩流心爆漿gimmick 野,但係都幾香口😆

珍珠紅豆仙草凍 (跟餐 +HK$6)

肚腩個分不嬲都係睇性價比,貴啲自然要求高啲💰叫左咁多野食,人均都係HK$99咋,細細碟嘅小食反而可以試到更多唔同口味,咁嘅價錢咁嘅質素,個人覺得比之前評論過嘅鐵牛好好多🤔
2022-09-17
2022-09-18 33 瀏覽
同朋友行過旺角通菜街,見到一個好搶眼既黃色招牌,行過去發現係一間台式餐廳,就入去試下。食物選擇好多,而且整體價錢都唔貴。🔎 酸菜玉子麻辣鴨血鍋燒麵($78)麵可以揀拉麵、新竹米粉或王子麵,我地揀左新竹米粉,比較索湯~整體辣度偏辣,不過越食越惹味。配料包括:玉子、甜不辣、炸蝦棒🍤、麻辣鴨血同酸菜。🔎 大滿足定食套餐($78)定食套餐可以揀一個飯/麵、主菜、小食,仲附送台灣小香腸同涼拌小黃瓜🥒,非常豐富。我地揀左:▪️ 肉燥乾拌麵:麵質彈牙,而且肉燥好香。▫️ 黃金雞扒:炸得香脆,調味唔會太鹹。▪️ 葱油灼青菜🥬:青菜加上葱油,非常香。🔎 鹽酥雞($18)上枱熱辣辣,食落卜卜脆,而且有肉汁。🔎 凍珍珠奶茶(跟餐+$9)我仲加左胚牙(+$3),珍珠奶茶🧋大大杯,珍珠食落煙韌有咬口。🔎 凍鳳梨綠茶(跟餐+$9)茶味比較出,飲到淡淡鳳梨味🍍,唔會太甜。#小麻吉滷肉飯 #給你窮遊台灣好味道 #旺角 #旺角美食

🔎 酸菜玉子麻辣鴨血鍋燒麵($78)
配料包括:玉子、甜不辣、炸蝦棒🍤、麻辣鴨血同酸菜。

🔎 大滿足定食套餐($78)
我地揀左:
▪️ 肉燥乾拌麵:麵質彈牙,而且肉燥好香。
▫️ 黃金雞扒:炸得香脆,調味唔會太鹹。
▪️ 葱油灼青菜🥬:青菜加上葱油,非常香。

🔎 鹽酥雞($18)
上枱熱辣辣,食落卜卜脆,而且有肉汁。

🔎 凍珍珠奶茶(跟餐+$9)

🔎 凍鳳梨綠茶(跟餐+$9)
茶味比較出,飲到淡淡鳳梨味🍍,唔會太甜。

#小麻吉滷肉飯 #給你窮遊台灣好味道 #旺角 #旺角美食
2022-09-12 44 瀏覽
💕小麻吉小店鋪仔細細,餐牌選擇卻相當豐富✔️猶如迷你版嘅台灣夜市🗺熱門小食都可以一站式食到,仲有必食嘅滷肉飯、滷肉湯麵🍜甚至熱辣辣嘅石鍋飯都有🤤.🌈大滿足定食 $78以傳統滷肉飯為基礎,加上花椒嘅麻辣食落更惹味🌶自選配料揀咗鹽酥雞,鹹香之中外皮酥酥脆脆,配飯或者做小食都唔錯🫶🏽另外仲有麻辣鴨血、台灣小香腸、涼拌小黃瓜,一個套餐可以食到幾款經典小食,果然係大滿足🥰.🌈玉子經典鍋燒麵 $75同樣係配料豐富,配料有玉子、甜不辣、餃子、炸蝦棒、生菜🥬花枝丸,配上酸酸甜甜蕃茄濃湯🍅感覺豐富當中最鍾意煙煙韌韌嘅甜不辣,好有口感,玉子亦有心思地印上店名,誠意滿滿🥰鍋燒麵唔係得個名,真係熱辣辣咁上枱,慢慢食都keep到溫度,食到尾聲個湯依然係熱熱哋,呢方面好加分👍🏽.🌈肉燥淋青菜 $20肉燥令平凡嘅生菜🥬生色不少,份量亦俾得慷慨,有食菜至係完滿嘅一餐🧡.🌈珍珠奶茶食台灣菜嘅重點一定係珍奶🤣佢哋嘅珍奶幾有茶香奶香並重,感覺正宗👍🏽.🌈蜂蜜綠茶+珍珠手搖嘅蜂蜜綠茶甜度適中,清新解渴,加埋最愛嘅珍珠,大大杯啱晒大熱天氣飲🫶🏽.值得一讚小店嘅服務非常親切,感受到同台灣一樣濃厚嘅人情味🧡
💕小麻吉

小店鋪仔細細,餐牌選擇卻相當豐富✔️

🌈大滿足定食 $78

🌈玉子經典鍋燒麵 $75

🌈肉燥淋青菜 $20

🌈珍珠奶茶

🌈蜂蜜綠茶+珍珠
值得一讚小店嘅服務非常親切,感受到同台灣一樣濃厚嘅人情味🧡
2022-09-10 60 瀏覽
嗰陣堂食見到menu最後話有快煮包可以買就買左包返去同屋企人試!🐖 甘香滷肉真空包300g $45根據店員嘅指引,將滷肉快煮包放入滾水淥15分鐘,唔洗預先剪開架。一搣開嘅時候已經聞到好香嘅滷肉味!倒岀黎嘅時候見到好多肉粒,有好多肥肉同時又有瘦肉,肉量一啲都唔孤寒啊,滿足到食肉獸🫡今次為咗減低食滷肉嘅罪惡感,用咗豆腐磚做底,相信喜歡撈白飯嘅朋友會好愛呢個滷肉包,唔洗岀門口都享受到台灣味~👅味道:4/5💰性價比:4/5👀回頭率:4/5▫️📍小麻吉滷肉飯 (旺角)旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖

嗰陣堂食見到menu最後話有快煮包可以買
就買左包返去同屋企人試!

🐖 甘香滷肉真空包300g $45

👅味道:4/5
💰性價比:4/5
👀回頭率:4/5
▫️
旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖
每次係旺角唔知食咩 就會去通菜街周圍搵. ̫ .除左cafe 西餐 茶記 餃子仲有今次試嘅呢間台灣菜🇹🇼𓂃 𓈒𓏸𑁍午市套餐🐖 滷肉蔥燒豬軟骨飯 $55🐣 肉燥鹽酥雞麵 $60 午市套餐有滷肉便當同麵食滷肉半肥瘦又夠汁 豬軟骨定滷肉定飯量都好多~至於麻醬拌麵 醬夠多 再撈埋肉燥 勁滿足🤰🏻𓂃 𓈒𓏸𑁍午市加配🫘 珍珠紅豆仙草凍 呢碗糖水真係值得加!!!入面啲料份量好多~食完飯再順便食埋飯後甜品真係飽到落夜晚( ˊᵕˋ )𓂃 𓈒𓏸𑁍小食🍠 甘梅脆薯 $20🍡 酥炸花枝丸 $18🥠 炸甜不辣 $28小食有好多選擇!份量細細份 可以試多幾款都得︎︎~最鍾意甘梅脆薯 係粗蕃薯條嚟🤤𓂃 𓈒𓏸𑁍飲品🧋 凍珍珠咖啡 🧋 凍仙草奶茶 飲品都係大大杯 仙草珍珠份量又勁多🤰🏻總結!午市套餐好抵食 份量夠大碗 小食好多選擇 同朋友去share食幾款有種去台灣夜市掃街嘅感覺(๑›‿‹๑)👅味道:4/5💰性價比:4/5👀回頭率:4/5▫️📍小麻吉滷肉飯 (旺角)旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖
每次係旺角唔知食咩 就會去通菜街周圍搵. ̫ .
除左cafe 西餐 茶記 餃子
仲有今次試嘅呢間台灣菜🇹🇼

𓂃 𓈒𓏸𑁍午市套餐
🐖 滷肉蔥燒豬軟骨飯 $55
🐣 肉燥鹽酥雞麵 $60 [麻醬拌麵+$5]
午市套餐有滷肉便當同麵食
滷肉半肥瘦又夠汁 豬軟骨定滷肉定飯量都好多~
至於麻醬拌麵 醬夠多 再撈埋肉燥 勁滿足🤰🏻

𓂃 𓈒𓏸𑁍午市加配
🫘 珍珠紅豆仙草凍 [午市套餐+6]
呢碗糖水真係值得加!!!
入面啲料份量好多~
食完飯再順便食埋飯後甜品
真係飽到落夜晚( ˊᵕˋ )

𓂃 𓈒𓏸𑁍小食
🍠 甘梅脆薯 $20
🍡 酥炸花枝丸 $18
🥠 炸甜不辣 $28
小食有好多選擇!
份量細細份 可以試多幾款都得︎︎~
最鍾意甘梅脆薯 係粗蕃薯條嚟🤤

𓂃 𓈒𓏸𑁍飲品
🧋 凍珍珠咖啡 [午市套餐+6]
🧋 凍仙草奶茶 [午市套餐+6]
飲品都係大大杯 仙草珍珠份量又勁多🤰🏻

總結!午市套餐好抵食 份量夠大碗
小食好多選擇 同朋友去share食幾款
有種去台灣夜市掃街嘅感覺(๑›‿‹๑)

👅味道:4/5
💰性價比:4/5
👀回頭率:4/5
▫️

滷肉蔥燒豬軟骨飯
午餐
滷肉蔥燒豬軟骨飯
2022-09-04 46 瀏覽
早幾日去左依邊食海鮮,見到有間台灣餐廳,記得之前係大埔個邊食過,見佢有幾多小食嘅,今日黎食過午餐滿足下係台灣食夜市嘅味道。牛肉燥卷餅裡面除左牛肉,重有生菜,增加口感又可以減減油膩感。特色木魚炸互腐2件依排好鍾意食豆腐,台式炸豆腐更加外脆內嫰。滷肉鹽酥雞飯份量十足,鹽酥雞炸得夠香脆,吸左滷肉汁嘅白飯,真係無得輸。肉燥口水乾拌麵依個定食跟餐會跟3份小食,我地揀左鐵路炸豬扒、麻辣鴨血和小香腸,飽肚感十足重可以滿足食夜市小食嘅願望。飲埋杯凍台灣咖啡和凍茉香綠茶,為依餐台式午餐劃上一個句號。

牛肉燥卷餅
裡面除左牛肉,重有生菜,增加口感又可以減減油膩感。

特色木魚炸互腐2件
依排好鍾意食豆腐,台式炸豆腐更加外脆內嫰。

滷肉鹽酥雞飯
份量十足,鹽酥雞炸得夠香脆,吸左滷肉汁嘅白飯,真係無得輸。

肉燥口水乾拌麵

飲埋杯凍台灣咖啡和凍茉香綠茶,為依餐台式午餐劃上一個句號。

係通菜街見到呢間食台式小店,入到去見到成福牆身都係壁畫,畫住台灣夜市好繽紛😛呢到小食價錢較低,細細份好似夜市咁~🔸大滿足定食(HK$78)呢個set有一個飯/麵,再配小食同飲品~主食叫左照燒豚肉飯以及肉燥麻辣擔擔湯麵,照燒汁夠味,豚肉肥膏位比較多🐖而湯麵份量都算多,麻辣擔擔嘅味道再濃郁啲會更惹味🍜另外配左鐵路炸豬扒同逢甲鹽酥雞,兩款嘅椒鹽味都幾重,兩款嘅肉質都偏瘦~小食就有一粒酥炸花枝丸以及芋泥地瓜球,可以過下口癮😈每個set仲會附送台灣小香腸同涼拌小黃瓜~🔸紅豆手抓餅 (HK$25)​小食都多選擇,叫左呢款手抓餅,略為扁身嘅手抓餅,紅豆雖然唔多,不過甜味都足夠啦🤘🏻🔸胚芽奶茶&珍珠奶茶(跟餐 +HK$9) 特飲跟餐有優惠價,大大杯,可以叫少甜🍹

🔸大滿足定食(HK$78)
呢個set有一個飯/麵,再配小食同飲品~

🔸紅豆手抓餅 (HK$25)

🔸胚芽奶茶&珍珠奶茶(跟餐 +HK$9)
特飲跟餐有優惠價,大大杯,可以叫少甜🍹
2022-09-01 441 瀏覽
台式料理一直是安全的選擇,而且有辣有唔辣大人小孩都可以吃,今天特地選了一間賣超多小吃的台式餐廳試試看🤩 而且價錢不貴,性價比很高~寫食後感前首先想讚讚小店的服務態度,不但在點菜送餐的時候態度很親切有耐心,當天有人來買外賣也有提供位置讓人可以坐在室內等,很貼心😍 (因為真的很多餐廳都不能做到這一點,況且這店其實不大)店內畫了很多台灣夜市的壁畫,我超想念台灣的食物😣 不知道什麼時候才能去呢...🤧 看Menu也看得眼花撩亂,實在可以有太多不同的搭配啦 🤩✨️➡️ 月見鍋巴飯 $68 🍛本來想要點「大滿足定食」(即包括主食、主菜、小食、飲品)的我,在看到很eye-catching的Bibimbap拌飯就移不開眼睛了🤩 台式 x 韓式 非常特別 😄 實在太想吃它了😍除了固定搭配的芽菜、菠菜、甘筍絲、生蛋黃外也可以選不同的肉和飲料肉類方面可選:滷肉/ 麻辣滷肉/ 照燒豚肉/ 滷牛肉燥附送的飲品可選:冬瓜茶/ 烏梅汁 有選擇困難症的人來這裡應該超痛苦的因為選擇真的超多😂我選了滷牛肉燥 比一般用豬肉的肉燥肉味更濃郁更突出 😍牛肉有肥有瘦 口感超棒的QQ拌著蛋黃、芽菜、菠菜、甘筍絲、芝麻和附上

(因為真的很多餐廳都不能做到這一點,況且這店其實不大)

➡️ 月見鍋巴飯 $68 🍛

台式 x 韓式 非常特別 😄
實在太想吃它了😍

除了固定搭配的芽菜、菠菜、甘筍絲、生蛋黃外
也可以選不同的肉和飲料
肉類方面可選:滷肉/ 麻辣滷肉/ 照燒豚肉/ 滷牛肉燥
附送的飲品可選:冬瓜茶/ 烏梅汁

有選擇困難症的人來這裡應該超痛苦的
因為選擇真的超多😂

我選了滷牛肉燥
比一般用豬肉的肉燥肉味更濃郁更突出 😍
牛肉有肥有瘦 口感超棒的QQ
拌著蛋黃、芽菜、菠菜、甘筍絲、芝麻和附上的醬料一起吃😋😋😋
最後再刮刮鍋底的金黃飯焦 完美👍🏻

➡️ 肉燥蔥燒豬軟骨湯麵 $58 (轉蕃茄濃湯湯底+$8) 🍜

蕃茄湯很濃 酸酸甜甜的
有不少真蕃茄在裡面
豬軟骨很軟綿 也很入味👍🏻

➡️ 珍珠紅豆仙草凍(小) +$6
惠顧主食可以+$6換購
超超超超超便宜 🤓

把仙草、紅豆、珍珠和花生加到花奶裡面
冰冰的透心涼
而且紅豆味很濃 珍珠也很Q

➡️ 飲料:胚芽仙草奶茶 (跟餐+$12) & 檸檬可樂 (跟餐+$12)

我們都各自加錢點了想喝的飲料
這裡除了珍珠奶茶外 也提供不少特別的飲料
例如芭樂梳打泡泡、鳳梨梳打泡泡
胚芽仙草奶茶充滿小麥的味道 讓奶茶味道更有層次 👍

本來我們來這裡之前是想要起碼點一個小吃的
但沒想到會被其它食物吸引
看來下次要帶多幾個朋友一起來再試多一點台灣小吃啦(目標是甘梅脆薯 炸芋泥地瓜球 滷水雞腎❕❕❕)
2022-08-14 631 瀏覽
  通菜街出左名好多美食既小店林立,有時去到都好難揀食邊間好🤣今日想食台灣野,就黎到呢間小麻吉滷肉飯😉星期六食飯時間黎到,好彩落雨天唔太多人,唔洗等位可以直入😗餐廳食物種類都算多,而且價錢都好合理😍小食亦都有唔同既選擇,好有台灣既風味👍🐷滷肉照燒豚肉飯($55)黎食台灣野一定要叫我最中意食既滷肉飯🤗呢個滷肉飯性價比高,大大碗😝滷肉量多,夠晒撈成碗飯😋滷肉仲有微微既酒香💯照燒豚肉亦好軟林入味,超正‼️飯仲用左珍珠米,口感好好食☺️配菜既茄子好搭,必叫😍🍅鍋燒蕃茄麵($68)原鍋上既蕃茄麵上到枱都仲熱辣辣滾緊🤩我地揀左拉麵,係比較粗身既白色拉麵🤭配料亦好豐富,有餃子、甜不辣、墨魚丸、炸蝦同菜🤤當中最好食我覺得係甜不辣,估唔到配湯麵都咁好食😁🍢酥炸花枝丸($18/ 3粒)花枝丸熱辣辣,新鮮炸起😛咬落去好彈牙,好食👍🍡炸芋泥地瓜球($18/3粒)地瓜球同樣都係新鮮炸起,外脆內軟😚味道甜甜地,值得一試👏🐣鹽酥雞($18/ 5粒、辣味)鹽酥雞同樣都好出色😍一黎炸得香脆,二黎可以做到外面脆皮,入面既雞肉嫩滑💯而且冇雪雞味😁推介☺️🧋珍珠奶茶(跟餐+$9)珍珠奶茶係入黎之前上網見到啲相已經想試🤓味道唔錯而且
  通菜街出左名好多美食既小店林立,有時去到都好難揀食邊間好🤣
今日想食台灣野,就黎到呢間小麻吉滷肉飯😉
星期六食飯時間黎到,好彩落雨天唔太多人,唔洗等位可以直入😗
餐廳食物種類都算多,而且價錢都好合理😍
小食亦都有唔同既選擇,好有台灣既風味👍

🐷滷肉照燒豚肉飯($55)
黎食台灣野一定要叫我最中意食既滷肉飯🤗
呢個滷肉飯性價比高,大大碗😝
滷肉量多,夠晒撈成碗飯😋
滷肉仲有微微既酒香💯
照燒豚肉亦好軟林入味,超正‼️
飯仲用左珍珠米,口感好好食☺️
配菜既茄子好搭,必叫😍
滷肉照燒豚肉飯

🍅鍋燒蕃茄麵($68)
原鍋上既蕃茄麵上到枱都仲熱辣辣滾緊🤩
我地揀左拉麵,係比較粗身既白色拉麵🤭
配料亦好豐富,有餃子、甜不辣、墨魚丸、炸蝦同菜🤤
當中最好食我覺得係甜不辣,估唔到配湯麵都咁好食😁
鍋燒蕃茄麵

🍢酥炸花枝丸($18/ 3粒)
花枝丸熱辣辣,新鮮炸起😛
咬落去好彈牙,好食👍

🍡炸芋泥地瓜球($18/3粒)
地瓜球同樣都係新鮮炸起,外脆內軟😚
味道甜甜地,值得一試👏

🐣鹽酥雞($18/ 5粒、辣味)
鹽酥雞同樣都好出色😍
一黎炸得香脆,二黎可以做到外面脆皮,入面既雞肉嫩滑💯
而且冇雪雞味😁
推介☺️
鹽酥雞

🧋珍珠奶茶(跟餐+$9)
珍珠奶茶係入黎之前上網見到啲相已經想試🤓
味道唔錯而且好大杯😌
細細粒既珍珠好煙韌彈牙👍
好耐冇飲珍珠奶茶既我覺得好滿足😚

🥤烏梅汁
烏梅汁係跟鍋燒蕃茄麵既,唔洗另外加錢😁
味道酸甜好開胃👍
岩晒夏天飲😋

🍧珍珠紅豆仙草(跟餐+$6/ 小)
跟餐仲可以加個細仙草😊
除左珍珠紅豆做配料之外,最驚喜既係加左脆脆既花生🥰
令成碗仙草既口感提升😋

滷肉照燒豚肉飯
鹽酥雞
  • 珍珠奶茶
2022-08-12 88 瀏覽
平嘆台灣夜市美食(旺角) ====================鄰近油麻地地鐵站,黃色招牌十分醒目,有多款台灣小食選擇,套餐價錢便宜,店內環境乾淨,店員都很有禮貌。 🔸️石鍋月見滷牛肉飯+凍洛神花茶 $68 +$6夏天解暑飲品,甜度剛好,比較特別的是可以看到整朵洛神花在杯中。 飯裏面有很多配料,有菠菜,紅蘿蔔絲,芽菜,牛肉,口感十分豐富,牛肉肥瘦剛剛好。 🔸️鍋燒麻辣擔擔麵(王子麵)+烏梅汁 $68這是一款套餐,裏面包括炸蝦棒,花枝丸,餃子和甜不辣多款台灣小食,炸蝦炸都很脆,肉質彈牙,湯底有少少麻辣,烏梅汁酸酸甜甜。 烏梅汁酸酸甜甜的, 十分醒胃。 🔸️甘梅脆薯🥰🥰 $20脆薯配上好多甘梅粉一起食,酸酸甜甜, 十分可口。 🔸️香酥炸豬扒👍🏻$29雞扒份量很充足,而且炸得很香脆。 🔸️炸芋泥地瓜球👍🏻$18地瓜球外脆內軟,芋泥味十足。 🔸️紅豆手爪餅 $25餅皮脆且薄🙈,加入紅豆蓉味道十分特別。.....📍小麻吉滷肉飯📍旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖
平嘆台灣夜市美食(旺角)

====================

🔸️石鍋月見滷牛肉飯+凍洛神花茶 $68 +$6

🔸️鍋燒麻辣擔擔麵(王子麵)+烏梅汁 $68

烏梅汁酸酸甜甜的, 十分醒胃。

🔸️甘梅脆薯🥰🥰 $20
脆薯配上好多甘梅粉一起食,酸酸甜甜, 十分可口。

🔸️香酥炸豬扒👍🏻$29
雞扒份量很充足,而且炸得很香脆。

🔸️炸芋泥地瓜球👍🏻$18
地瓜球外脆內軟,芋泥味十足。

🔸️紅豆手爪餅 $25
餅皮脆且薄🙈,加入紅豆蓉味道十分特別。
📍小麻吉滷肉飯
📍旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖
2022-08-11 70 瀏覽
之前食完豬軟骨覺得好好食,見到有快煮料理包可以買,所以就帶左一包返屋企煮~!呢個秘製豬軟骨,是小麻吉參照台灣傳統蔥燒方法再加入咗日式調味料,熬出濃濃的台式日風的醬汁😋  同到店食嘅豬軟骨味道相比,料理包更能夠食到豬軟骨本身嘅味道,而去一定要送麵或者送飯食✨因為個醬料本身都係比較濃郁偏鹹香,而且份量都唔少,足夠分二人食用,好抵食之餘又方便懶人食用,快煮料理包黎講真係幾不錯,應該會回購,因為同係店鋪食到既味道無分別!🤪

2022-08-02 100 瀏覽
好味指數:😋😋😋😋推薦指數:⭐⭐⭐⭐約咗朋友旺角附近食lunch,呢間餐廳性價比幾高,我地叫咗好多台灣小食😍見餐廳個名幾得意,上網睇原來麻吉嘅意思代表很好的朋友,幾有意思🤔✅滷肉黃金雞扒拼小香腸飯 $55肉燥同雞扒嘅份量好多,完全唔使擔心唔夠食🤣雞扒炸得啱啱好,小香腸用咗台灣香腸✅鍋燒蕃茄麵$68配料有炸蝦棒.花枝丸.甜不辣.餃子,另外揀咗新竹米線😋普通蕃茄麵就食得多,用鍋燒嘅台灣麵真係比較少,咁樣可以保持食物嘅溫度,又可以令米線更入味😙✅炸芋泥地瓜球$18芋泥地瓜球外脆內軟,係台灣風味嘅小食~✅甘梅脆薯 $20粗薯條配上甘梅粉,甘梅粉酸酸甜甜同薯條都幾夾🍟✅紅豆手抓餅$25外皮香脆,內裏有紅豆蓉🫘呢款小食最有驚喜!記得趁熱食,凍咗啲皮會冇咁酥脆😆✅奶茶$6跟餐加$6轉咗台式奶茶,味道不錯,值得一試🧋📍小麻吉滷肉飯 (旺角)地址:旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖
好味指數:😋😋😋😋
推薦指數:⭐⭐⭐⭐
✅滷肉黃金雞扒拼小香腸飯 $55

✅鍋燒蕃茄麵$68

✅炸芋泥地瓜球$18
芋泥地瓜球外脆內軟,係台灣風味嘅小食~
✅甘梅脆薯 $20
粗薯條配上甘梅粉,甘梅粉酸酸甜甜同薯條都幾夾🍟

✅紅豆手抓餅$25

✅奶茶$6
跟餐加$6轉咗台式奶茶,味道不錯,值得一試🧋

地址:旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖
2022-07-29 78 瀏覽
一間小店食嘅台灣菜,店舖位置不在大街,但性價比超高嘅台灣菜今次小編就叫咗煎蛋滷肉飯,綜合你滷味拌麵,黃金雞扒,小香腸,滷水豬耳+麻辣,豬肉肉燥卷餅,凍胚芽奶茶及凍冬瓜檸檬茶煎蛋滷肉飯份量都幾大,台灣嘅滷肉飯,再配上煎雞蛋,別有一番風味,五花肉充滿滷水汁,好夠味,撈飯食一流👍🏻綜合你滷味拌麵,裏面有滷水豬大腸,豬耳,甜不辣,雞翼尖同墨魚丸再配上玉子麵,滷水好入味,豬大腸唔會太油膩,豬耳滿骨膠原小店裏面嘅小食都超高質,黃金雞扒類似係椒鹽雞扒,肉質好Juice,豬肉肉燥卷餅,手抓餅包住啲豬肉碎再加啲生菜+青瓜絲,好有台灣嘅風味😃,燒香腸再加蒜片,令我諗翻起之前去台灣食嘅台灣腸,so yummy😝最後,依家天氣咁熱,我哋梗係要去飲下凍胚芽奶茶及凍冬瓜檸檬茶,兩杯嘢飲都唔會太甜,而且解渴一流💪🏻
一間小店食嘅台灣菜,店舖位置不在大街,但性價比超高嘅台灣菜

唔知點解最近係咁食台灣野🤔🙈呢間餐廳又係主打台式料理,不過佢哋菜式都幾多,單係小食都有24款,價錢仲好抵,少少錢就可以食到幾款菜餚!淨係見到啲圖都令人垂涎呀🤤✎ 煎蛋滷肉飯 菜新鮮爽口又多汁,鍾意食菜既我絕對俾佢過關!蛋煎到薄薄地,勁滑嫩,底又唔會煎到燶哂👍🏻飯粒粒分明,少濕但唔係爛飯🤤飯桶既我表示okok!茄子表皮唔係硬硬地,嫩嫩地,冇煮到老哂!成碟飲嘅重點滷肉一啲都唔乾身,幾濕潤,少肥膏 ,亦都唔會太鹹。😋✎ 鍋燒麻辣擔擔麵 湯底勁麻辣,但係未至於辣到唔開胃,佢都幾惹味😋餃子皮薄,餡多但少肥膏😳至於炸蝦炸到金黃色,好脆🍤伴菜仲有煙韌既甜不甩,令到成碗麵口感層次多變~✎ 牛肉燥卷餅 表皮脆,入面有生菜包住牛肉碎,牛肉味濃得黎又有清新感!🌯✎ 凍珍珠奶茶 多珍珠,少甜,奶茶味濃。✎ 凍洛神花茶 酸酸甜甜,幾似岀面野飲舖買嘅洛神花茶既味道🤣💓✎ 珍珠紅豆仙草凍材料有紅豆、花生、珍珠、仙草,濃郁奶味,少甜。

✎ 煎蛋滷肉飯

✎ 鍋燒麻辣擔擔麵

✎ 牛肉燥卷餅
表皮脆,入面有生菜包住牛肉碎,牛肉味濃得黎又有清新感!🌯

✎ 凍珍珠奶茶
多珍珠,少甜,奶茶味濃。

✎ 凍洛神花茶
酸酸甜甜,幾似岀面野飲舖買嘅洛神花茶既味道🤣💓

✎ 珍珠紅豆仙草凍
材料有紅豆、花生、珍珠、仙草,濃郁奶味,少甜。
鍋燒麻辣擔擔麵
煎蛋滷肉飯

2022-07-26
10 分鐘 (堂食)
鍋燒麻辣擔擔麵
煎蛋滷肉飯