2021-06-03 660 瀏覽
今日收工同左屋企人仲有h先生一齊去食飯^_^媽咪介紹咗呢間餐廳話好好味 咁我梗係要試吓啦難得佢推介😂😂(母親大人平時食嘢好腌尖)haha去到嘅時候都要等位啊 入面基本上都坐滿晒☹️我哋都等咗一陣喺附近行下先入得 餐廳入面嘅環境都幾靚 都坐得幾舒服😌最特別嘅係有得飲荔枝茶(好似酒樓咁不過唔係係水仙,普洱個d)-印尼炒飯配沙嗲串燒 $88 (4/5分)⭐️⭐️⭐️⭐️d炒飯夠乾身 雞肉沙嗲串燒好好味(≧▽≦)我哋四個都好鍾意 沙嗲汁甜甜地 個飯雖然有我討厭嘅三色青色豆😂不過整體黎講都好好味 另外仲有啲印尼蝦片同埋一隻好靚嘅蛋 配菜有少少腰果同青瓜👍🏻👍🏻👍🏻推介推介 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-菠蘿雞粒炒飯 $88 (3/5分)⭐️⭐️⭐️呢個炒飯就覺得有少少普通 雖然望落去金黃色好靚(´Д` )提子乾比較多😋甜甜地 加埋豬肉鬆 雞粒就唔太多☹️炒飯比較濕少少冇咁乾身 份量都唔太多所以有啲普通~~-明爐冬陰功烏頭 $99 特價 (4/5分)⭐️⭐️⭐️⭐️見到做緊特價所以我哋四個人就叫咗一條魚試吓啦~(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)冬陰功湯同平時泰國餐廳嗰啲都真係幾唔同!!感覺係偏甜同酸 我自己就覺得一啲都唔辣🤣(鍾意辣啲嘅冬陰功 個個嘅

-印尼炒飯配沙嗲串燒 $88 (4/5分)⭐️⭐️⭐️⭐️
👍🏻👍🏻👍🏻推介推介 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

-菠蘿雞粒炒飯 $88 (3/5分)⭐️⭐️⭐️

見到做緊特價所以我哋四個人就叫咗一條魚試吓啦~(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)冬陰功湯同平時泰國餐廳嗰啲都真係幾唔同!!感覺係偏甜同酸 我自己就覺得一啲都唔辣🤣(鍾意辣啲嘅冬陰功 個個嘅口味唔同我媽咪就好鍾意啦)◉‿◉不過條魚嘅肉質又夠滑 好嫩😚 如果再辣啲應該會更加好味 原價好似係198 琴日咁啱好似做緊特價所以就平啲🙊可以一試 ^ ^

-馬拉盞炒通菜 $58(4/5分)⭐️⭐️⭐️⭐️
馬拉盞炒通菜基本上食泰國菜我都特別鍾意叫❤️今次都有叫 仲要比起平時個啲更加好味😋啲通菜好靚又好夠鑊氣炒得好香!!

-印度手拍酥餅 $40 (3/5分)⭐️⭐️⭐️
甜甜地 咖喱汁再加手拍酥餅 口感好酥脆 仲有啲煙un 嘅感覺 點少少🤏🏻咖喱汁 都好香口 不過如果唔點咖喱汁 就咁食酥餅 就會有少少咸🙊

-椰汁紅豆冰 $28 (3/5分)⭐️⭐️⭐️
椰汁紅豆冰就比較普通~紅豆唔算特別多 而且啲冰真係超級超級超級多😂😂😂

Menu嘢食唔算太多不過質素都唔錯既(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)下次經過都可以再食下❤️四個人大概$500左右~ 如果嘢食有多啲選擇就好啦
2021-06-01
10 分鐘 (堂食)
  • 印尼炒飯
  • 印度薄餅
  • 馬拉盞通菜
2021-06-02 431 瀏覽
去葵廣買嘢,點知啲小店朝早未開門,去咗新都會睇吓有咩食,見到呢間少爺18部份菜式半價入嚟試吓。坐低問佢,只要正價叫超過$100,就可以用半價叫圖上面嘅菜式。😲我叫咗肉骨茶,同埋蠔餅,再用半價加個滷水拼盤($98半價後$49)。肉骨茶夠熱好食👍🏻,滷水OK。蠔餅係淋嗰隻,好多粉漿唔好食😐茶錢就$12位,覺得幾好飲,佢話係荔枝茶。埋單兩個人$266。樣樣嘢份量都好大,兩個人食三樣野食到反眼😂。

肉骨茶夠熱好食👍🏻,滷水OK。
蠔餅係淋嗰隻,好多粉漿唔好食😐

茶錢就$12位,覺得幾好飲,佢話係荔枝茶。

Hot
2021-06-02 261 瀏覽
Quite enjoy the hainan chicken here. Quite consistent but recently seems they reduced the menu into a much smaller dinner menu. And for some reason don’t know if I the ac broken or what. The restaurant is soooo hot
2021-05-17 349 瀏覽
🌸葵芳美食🌸少爺18👨‍🍳今日同同事黎到新都會廣場既少爺18品嘗午餐,整體黎講算唔錯❗️價錢以商場餐廳黎講都算抵👍🏻而且餐廳環境尚算寬敞,如果係附近返工既話而又申請左新都會廣場Jetso Plus 既話仲可享有8折添❗️是日午餐:1️⃣京都骨配飯 $68美味指數:⭕️⭕️⭕️❌❌賣相指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌抵食指數:⭕️⭕️⭕️❌❌2️⃣青咖喱雞配飯 $68美味指數:⭕️⭕️⭕️❌❌賣相指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌抵食指數:⭕️⭕️⭕️❌❌
🌸葵芳美食🌸少爺18👨‍🍳

抵食指數:⭕️⭕️⭕️❌❌
京都骨配飯
青咖喱雞飯
2021-03-17
5 分鐘 (堂食)
京都骨配飯
青咖喱雞飯
  • 招牌海南雞飯
2021-05-16 315 瀏覽
今日同朋友去新都會行街,行到肚餓諗住周圍行下搵野食😋,經過見到間少爺18,食東南亞菜好似幾吸引,同朋友商量後入去試下😜。可能因為時間尚早,所以唔算太多人。同朋友入到去坐低睇左陣餐牌决定好,就叫左侍應過嚟幫我落單😙,點左冬陰公湯同菠蘿炒飯,之後位侍應問我哋要唔要試下做緊半價優惠的菜式🤔!原來主餐牌叫滿$100,2人可以選佢哋既指定半價優惠菜式一份架😳最後我哋揀咗麥片蝦球😋等左10分鐘左右,菠蘿炒飯就來了,真係有個菠蘿🍍😳熱辣辣味道唔錯,份量ok😋冬蔭公好香,辣度ok,仲有個爐喺下面熱住,keep住個湯夠熱唔會咁快就凍👍🏻麥片蝦球夠香口,份量夠,半價真係好抵食😜食物質素ok😋,侍應服務態度良好😊價錢又唔貴👍🏻下次可以同屋企人或者約多幾個朋友再黎食過,試多幾款菜式😎
麥片蝦球夠香口,份量夠,半價真係好抵食😜
食物質素ok😋,侍應服務態度良好😊價錢又唔貴👍🏻
下次可以同屋企人或者約多幾個朋友再黎食過,試多幾款菜式😎
2021-05-15
2021-05-13 332 瀏覽
今日在葵芳新都會廣場食午餐,在少爺18門口看見一個大大個招牌寫得好清楚,2-4人有一個餸半價,我入到餐廳發現原來只限於晚餐,很多人都以為有一個餸半價,發現沒有半價餸便走了!我抱著既來之,便留下來吃午餐,我叫了一個炒貴刁,貴刁來了令我一呆,你估是什麽!這裡的貴刁,竟然是一半炒面加一半貴刁粉的混合物!,加上很肥的臘腸及魚片,原來星馬泰的炒貴刁是這樣的!十分難食!另一個波蘿炒飯,完全沒有味道,雞肉完全沒有味道,波蘿少得可憐而且用的是波蘿芯非常、十分、不好食,這間餐廳只始一次下不為例!失望!

另人誤會的餐牌

炒貴刁

波蘿炒飯

非常、十分、不好食,這間餐廳只始一次下不為例!失望!

2021-05-09 307 瀏覽
入到去坐低,睇完餐牌諗住叫嘢食我: 唔該,我想要個麻將雞絲沙律,仲有...職員: 無我: 下?(心諗,佢話邊樣嘢冇?)職員: 都話呢個無,賣晒我: ummm... 咁我要個菜苗職員: 都無我: 咁啊😳等我睇吓先... 個職員即刻返左我白眼,我18:00入座已經乜嘢都無得賣,我知道母親節,生意都比較好,大家都比較忙,但係都唔使發我脾氣㗎嘛🥲到上菜:職員: 餅啊!(真係一啲禮貌都無😰)真係超受氣,個女職員之後喺我隔離同佢個經理講,’就係呢一枱啦’ ,之後打眼色🥲係我有問題,定係個職員態度有問題?
入到去坐低,睇完餐牌諗住叫嘢食
我: 唔該,我想要個麻將雞絲沙律,仲有...
職員: 無
我: 下?(心諗,佢話邊樣嘢冇?)
職員: 都話呢個無,賣晒
我: ummm... 咁我要個菜苗
職員: 都無
我: 咁啊😳等我睇吓先...

到上菜:
職員: 餅啊!
(真係一啲禮貌都無😰)

因為唔想再有人中伏⋯所以忍唔住出post放假經過,見到佢門口有一個order第二個半價嘅點餐牌就俾佢誤導咗入去。坐低先至係晚餐先可以有呢個優惠😒既然入咗去,就唯有照食啦!因為賣相一啲都唔吸引,相都唔想影😌1)新加坡椰香海鮮喇沙 係我食過最難食嘅喇沙湯底~勁多油又咸 米線超淋 (不是油麵)溝咗少少米粉 印象中有幾隻蝦、一片魷魚圈、幾個豆卜 **某個碼頭街市嗰間正宗好多**2) 印尼炒飯配沙嗲串燒 完全有驚無喜 炒飯冇特別一個咸字 豬頸肉半塊都係根 ~唔敢換驚廚房加料😅3) 蠔餅 其實係煎蛋加幾粒超細幾蠔 色香味欠奉 如果佢唔話係一間東南亞餐廳 可以接受佢啲嘢咁難食lot
因為唔想再有人中伏⋯所以忍唔住出post

坐低先至係晚餐先可以有呢個優惠😒

1)新加坡椰香海鮮喇沙
係我食過最難食嘅喇沙湯底~勁多油又咸
米線超淋 (不是油麵)溝咗少少米粉
印象中有幾隻蝦、一片魷魚圈、幾個豆卜
**某個碼頭街市嗰間正宗好多**

色香味欠奉

如果佢唔話係一間東南亞餐廳 可以接受佢啲嘢咁難食lot
2021-04-05
2021-03-12 673 瀏覽
無骨鳳爪 HKD 28配菜很多很鮮 鳳爪數量也挺多 唯辣椒粒比較多 酸味不太突出泰式金邊粉 HKD 88韮菜十分吝嗇 豆干乾而無味 銀芽更是生的蝦米只有幾粒 乾葱頭和蛋液不見蹤影蝦腸有挑走 蝦肉尚算彈牙金邊粉乾身至一團麵餅 把一小瓣青檸榨汁也於事無補金邊粉基本上沒有味道即使加上旁邊的辣椒粉 再另叫辣椒醬幾經辛苦攪拌後 味道還是不夠所以千萬不要點這個泰式金邊粉冬陰功湯 HKD 98 半價優惠只須HKD 49用瓦煲助熱 保持温度超多草菇另有泰國茄子 但沒有去除蒂部香味不錯 香茅和檸檬葉份量十足味道偏淡 辣度欠缺順帶一提門外一大塊半價優惠的廣告牌店員也不斷推廣但到點餐的時候第一次點半價的烏頭 店員告知剛剛售罄 當時才大概晚上七點第二次點黃咖喱軟殼蟹 店員告知沒有黃咖喱 即是半價的黃咖喱牛筋腩煲也沒有被騙的感覺馬上湧現第三次點餐才成功點上這個半價的食品此外 餐牌食物款式不多第二次點餐時 問了店員還有什麼食物是不供應的的 店員才告知馬拉盞炒通菜也售罄了其實店員應主動提早告次吧泰式豬頸肉HKD 98這應該是西式豬頸肉配泰式辣醬豬頸肉面上灑上大量合胡椒粒最大敗筆之處是橫紋切嚴重影響口感 浪費食材整體

無骨鳳爪 HKD 28

店員殷勤有禮 十分勤快 座位寬敞
但點餐感覺不良好
食物質素有很大的進步空間
2021-03-11 539 瀏覽
今天去葵芳新都會廣場原本想吃日本餐,但朋友話貴叫我吃便宜一點的,於是選了Hawker 18。午市套餐也有頗多選擇,我們叫了招牌海南雞飯及印尼炒飯配沙嗲串燒。招牌海南雞飯$88 也相當不錯,雞的份量也頗多,皮爽肉嫩還保持肉汁,兩條青菜都用心處理,保持青綠又熟透的菜心,可口,最怕有啲食肆所提供的青菜還是生生的,好似做裝飾。雞湯非常濃郁還加上幾粒杞子,油飯香口而且飯粒分明,不錯。印尼炒飯配沙嗲串燒$78 惹味,串燒是雞肉串燒但做得很惹味,燒得很香,印尼炒飯又有雞肉、大蝦、洋蔥粒、青豆粒等,還有一隻太陽蛋,材料豐富,印尼炒飯又怎樣少得印尼蝦片呢,可口的午餐。

2021-02-27 550 瀏覽
大家千祈唔好俾門口個優惠呃到 覺得好抵!首先一坐埋去俾你裝水隻杯係黐立立,叫個waiter同我換咗佢,佢換咗隔離枱嗰個俾我點知轉個頭就有人坐咗落去嗰張枱,咁咪即係俾咗嗰隻杯人哋。嘢食叫咗個菠蘿炒飯同炒貴叼,兩樣嘢食都勁重顏色 個菠蘿炒飯入面啲菠蘿粒係一啲味都冇,炒貴叼加臘腸我都係第一次見。仲加錢叫咗2杯泰式奶茶你都係一啲甜味都冇,顏色仲要勁深但係我心諗泰國嗰啲顏色深都算啦,人哋起碼有甜味,佢嗰杯真係一啲味都冇,個嘴已經唔叫叼但真係覺得依間嘢係伏。
大家千祈唔好俾門口個優惠呃到 覺得好抵!
2021-02-18 431 瀏覽
食物呢,就正常的。但服務真係一般,可能因為lunch time太多人;可能因為今日第一日開返四人同枱;可能因為疫情下,餐廳生意少咗,少咗人手,咁事實上,都見到真係少侍應嘅,但葵芳餐廳眾多,食物唔係特別出色,又唔係特別平,咁真係好多選擇。再上OpenRice一睇,原來服務差,早已聞名。嗯,以後識揀了。講返呢個係印尼炒飯+串燒($72)飯有少少濕,個串燒係燒得幾香嘅。同行朋友食冬蔭功湯底湯麵($58),但個湯冇乜辣味,得個色。呢間可以👋🏻👋🏻
食物呢,就正常的。
講返呢個係印尼炒飯+串燒($72)
飯有少少濕,個串燒係燒得幾香嘅。
呢間可以👋🏻👋🏻
印尼炒飯+串燒
2021-02-18
滷水拼盤溏心蛋蛋黃部分五成熟,甘香軟黏。蛋白滑溜,滷得入味,滷水屬於少少甜的醬油味,配搭鴨蛋出色 但豬手肉乾柴。雞腳似滷得過久,有點縮水脫骨。整體中規中矩,可以一試價錢:$98味道:7/10性價比:6/10菠蘿炒飯微微咖喱味,配搭主要來自提子乾的甜和肉鬆咸甜,加上腰果的脆脆口感,味道Okay。要讚佢炒得乾身,飯粒粒分明,而且唔油。但菠蘿切得細,菠蘿炒飯但食唔出菠蘿味較可惜。雞肉粒有雪藏味,似解凍時間不足/沒有事先醃過,我選擇挑開黎食價錢:$48 (半價優惠)味道:6/10性價比:8/10 (半價優惠)餐廳推介程度:中等如住附近,或者行過想醫肚,唔洗等可以一試。餐廳座位闊落,環境舒適。樓面人手不太足夠,但上菜快,10分鐘內上齊。

價錢:$98
味道:7/10
性價比:6/10

菠蘿炒飯
價錢:$48 (半價優惠)
味道:6/10
性價比:8/10 (半價優惠)
菠蘿炒飯

餐廳推介程度:中等

題外話/補充資料: 現有2人以上,部分菜色半價
2021-01-30
15 分鐘 (堂食)
2021-01-29 301 瀏覽
新加坡肉骨茶,湯色唔深,藥材味岩岩好,入口甘甜,唔會越飲越渴,骨有四條,肉稔入味。紅棗去左核,好細心。Nice喇沙,配料自選要左芝心丸,蘿蔔豬皮。都冇乜功夫可言,喇莎既咖哩椰奶味偏淡,覺得係合格。另外,想講下個service,午市食客唔多,👀店面有4人,疫情下環處理外賣,堂食落單/埋單係忙,啊經理唔好向食客同員工發脾氣好冇? 你既語氣同支體語言令人有hard feeling。

2021-01-29
5 分鐘 (堂食)
2020-12-15 394 瀏覽
平時黎葵芳要醫肚都會過隔離商場掃街,但今日一拖二就黎番新都會呢邊食野。正值食飯時間見呢間唔太多人就入去坐,做緊推廣3折可以品嚐13款美食/飲品優惠2至3人叫1款,5至7人可以叫2款人數愈多可以叫既款式就愈多泰式菠蘿雞粒炒飯(原價$88)以3折優惠只係$26飯大大碟,肉鬆提子乾腰果粒非常多,薑黃味有啲重。另外要左2個小食泰式蝦餅$78又係大大件,小朋友爭住食泰式蝦餅$78印度手拍酥餅配咖喱汁$40酥餅鬆化,咖喱汁偏辣少少,可以加個白飯來吃坐位有小咕握住都幾舒服食完飯仲可以出去平台草坡玩下坐下非常寫意。
平時黎葵芳要醫肚都會過隔離商場掃街,
但今日一拖二就黎番新都會呢邊食野。
正值食飯時間見呢間唔太多人就入去坐,

做緊推廣3折可以品嚐13款美食/飲品
優惠2至3人叫1款,5至7人可以叫2款
人數愈多可以叫既款式就愈多

泰式菠蘿雞粒炒飯(原價$88)
以3折優惠只係$26
飯大大碟,肉鬆提子乾腰果粒非常多,
薑黃味有啲重。另外要左2個小食
泰式蝦餅$78
又係大大件,小朋友爭住食

泰式蝦餅$78

印度手拍酥餅配咖喱汁$40
酥餅鬆化,咖喱汁偏辣少少,可以加個白飯來吃

坐位有小咕握住都幾舒服

食完飯仲可以出去平台草坡玩下坐下非常寫意。