餐廳: 尚廚
資訊:

2024-08-05 4314 瀏覽
係網上平台買 每人$170,抵食。今次主題係榴連主題,有唔同榴連既鹹食和甜食,整體黎講,榴連主題唔太突出,對於榴連控就唔夠。不過,以下午餐自助餐黎講,都算多款式,有多款haagen dazs雪糕,絕對值得去!
係網上平台買 每人$170,抵食。
2024-08-04
2024-08-04 3699 瀏覽
東瀛美食連甜品都特別吸引,沒想到在「東瀛滋味嘉年華」自助晚餐中還可以享用到甲羅燒、芝士焗龍蝦、蒲燒鰻魚飯等等,滋味倍增。即開美國生蠔,新鮮爽嫩,高質﹗而冰鎮海鮮,有紐西蘭青口、松葉蟹腳、黃金螺、麵包蟹、白蜆、熟蝦、龍蝦鉗、紐西蘭青口,特別推介這裡的麵包蟹,蟹肉鮮甜,蟹膏濃郁甘香,且不像平時吃的那樣硬實啊﹗ 剌身有肥美三文魚、甜蝦、北寄貝、白鱲,星期六、日、公眾假期及其前夕更供應松葉蟹腳、油甘魚及阿根廷天使粉紅蝦刺身。 旁邊有壽司、冷麵、冷盤、沙律等等……  熱葷方面,先來碗日式牛肉木魚湯烏冬,不得了,瞬間啟動味蕾,投入和風美食之旅。 蒲燒鰻魚飯,香氣誘人,鰻魚入口軟綿美味。日式醬燒帆立貝、豚肉生薑燒、日式燒茄子、照燒鯖花魚、娘惹醬燒牛腩、燴忌廉雞肉、杏汁蝦肉蟹鉗、印度海鮮咖喱、匈牙利燴牛肉、串燒、燒羊脾等,款式選擇多。敲鐘時間開始,竟然有燒焗蟹籽味噌焗蟹蓋 (甲羅燒),每枱客人可用烤爐自行把甲羅燒烤熟,把蟹蓋內的蟹籽、蟹肉、蟹膏、鵪鶉蛋拌勻後燒約3分鐘即可食用,入口濃郁香滑,還可配脆多士伴吃呢﹗ 敲鐘時間也有芝士焗龍蝦﹗切肉區除了有鮮嫩多汁的紐西蘭燒肉眼,也有燒豬鞍,照顧周到﹗日式天婦

即開美國生蠔,新鮮爽嫩,高質﹗

旁邊有壽司、冷麵、冷盤、沙律等等……

蒲燒鰻魚飯,香氣誘人,鰻魚入口軟綿美味。

切肉區除了有鮮嫩多汁的紐西蘭燒肉眼,也有燒豬鞍,照顧周到﹗

日式天婦羅,有茄子、南瓜、蝦、軟殼蟹等,外衣輕盈酥脆;旁邊則有滷水拼盤及海南雞。

這晚的中西湯品是合掌瓜煲唐排及磨菇忌廉湯, 飲品區果汁、咖啡、茶無限供應。

來到繽紛的甜品區,多款日式甜點如Tiramisu、香芋西米糕、蜂蜜柚子芝士蛋糕、抹茶紅豆糕、芒果千層酥、藍莓芝士蛋糕,特別推介日式布丁燒、北海道雙層芝士蛋糕、櫻花水信玄餅。

小朋友至愛的朱古力噴泉及配料、多款新鮮水果

另邊廂的凍櫃有菠蘿椰子奶凍、芒果布甸及橘子凍

即製法式班戟也很受歡迎,就來個女孩子至愛的草莓班戟,打卡一流;最後,別忘了8款口味Haagen-dazs雪糕及滑溜的豆腐花。
2024-07-19
5 分鐘 (堂食)
小編前排同朋友仔豪一豪,lunch 去食個buffet!平日嘅lunch buffet都人頭湧湧,座滿晒!餐廳位於一間五星級酒店入面,樓底高,嘢食都擺得幾集中,款式都多,可以一次過攞好幾款。職員都幾細心,好多時都會過嚟睇睇有冇嘢要收。依家上官網訂位,仲可以低至78折就食到全新「環球美食盛宴」buffet啦,有任食即叫即整片皮鴨架😎😎∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 沙律前菜🥗除咗有平時都有嘅ham、煙三文魚同芝士,仲有日式冷麵。特別嘅係呢度提供多款水耕菜作沙律菜,新鮮得嚟夠環保!❥ 海鮮刺身壽司🦀當日刺身有四款:三文魚、甜蝦、醋鯖魚同白立魚,新鮮肥美!凍海鮮有螺、青口、蝦同蜆,螺肉同蝦肉夠晒彈牙!Lunch就有任食即開生蠔,好抵!味道幾鮮甜!❥ 肉類熟食🥩選擇都幾多!點心區有蝦肉燒賣、素翅餃等多款點心任你夾湯麵區有車仔麵,無論係湯底、麵底都可以揀,配料仲多達7款!即切烤肉有牛扒同羊鞍,小編去到,牛扒已經一掃而空熟食區有10多種美食,當中有韓式炸雞、蒜辣牛油虎蝦,仲有土耳其旋轉烤肉等等。小編最開心係lunch buffet居然有

❥ 沙律前菜🥗

❥ 海鮮刺身壽司🦀
當日刺身有四款:三文魚、甜蝦、醋鯖魚同白立魚,新鮮肥美!
凍海鮮有螺、青口、蝦同蜆,螺肉同蝦肉夠晒彈牙!
Lunch就有任食即開生蠔,好抵!味道幾鮮甜!

❥ 肉類熟食🥩
選擇都幾多!點心區有蝦肉燒賣、素翅餃等多款點心任你夾
湯麵區有車仔麵,無論係湯底、麵底都可以揀,配料仲多達7款!
即切烤肉有牛扒同羊鞍,小編去到,牛扒已經一掃而空
熟食區有10多種美食,當中有韓式炸雞、蒜辣牛油虎蝦,仲有土耳其旋轉烤肉等等。小編最開心係lunch buffet居然有北京填鴨食,餅皮仲要即叫即整,食嗰陣仲係熱辣辣!

甜品🍨
鍾意食雪糕嘅小編第一時間就睇有咩雪糕食,竟然係Haagen daze,仲要可以任食!!
雪糕隔離就係即叫既整crepe,當日有香蕉同紅莓兩仲口味,加埋cream,口感軟糯幼滑
仲有朱古力噴泉、水果同超多款甜品去選擇,日式布甸燒、北海道雙層芝士蛋糕呢度都搵到!

2024-07-29 3298 瀏覽
開始放暑假,大人小朋友都放輕鬆所以就趁暑假約好耐無見的契仔同佢媽咪即我的好友一齊見見面~所以就入咗將軍澳搵食,朋友帶我去九龍東皇冦假日酒店食尚廚全新「環球美食盛宴」自助午餐,現時經app預訂仲有7折優惠,每人唔使$250,價錢非常親民,仲抵食過北上,而且食物款式頗多,中美日韓台的美食都齊備,怪不得假日期間爆滿,好多一家大細都一齊黎食🥳酒店位置非常方便,港鐵將軍澳站一出行3分鐘就到,非常的方便易搵,食物種類多,冷盤海鮮有即開生蠔、凍蝦、松葉蟹腳、翡翠螺、青口等,新鮮好食,而且refill 速度快,轉頭又一大盤了🤩除了冷盤海鮮必食外,日本魚生刺身及壽司都唔好錯過,特別推介油甘魚及阿根廷天使粉紅蝦,是星期六、日及公眾假期限定的,超鮮甜,我同朋友食咗幾轉🤭至於熱食方面都十分豐富,燒羊髀、韓燒炸雞、韓燒牛仔骨、蒜辣牛油虎蝦、即製北京填鴨、即煮湯麵等等,選擇夠多,最特別係有即製北京填鴨,師傅會即製新鮮pancake皮,再幫你包好,第一次用pancake 皮包北京填鴨,原來都好ok,而且熱辣辣食超正,唔夠喉仲有即煮湯麵,可以自選湯底、麵及配料,啱晒要飽肚的朋友~如果甜品控就唔好錯過甜品Corner,
開始放暑假,大人小朋友都放輕鬆
所以就趁暑假約好耐無見的契仔同佢媽咪即我的好友一齊見見面~
除了冷盤海鮮必食外,日本魚生刺身壽司都唔好錯過,特別推介油甘魚及阿根廷天使粉紅蝦,是星期六、日及公眾假期限定的,超鮮甜,我同朋友食咗幾轉🤭
如果甜品控就唔好錯過甜品Corner,除咗多款新鮮生果外,仲有即製花型班戟、北海道芝士蛋糕、日式布丁燒、櫻花水信玄餅、蜂蜜柚子芝士蛋糕、抹茶紅豆蛋糕等等,連雪糕都有八款口味的Haagen-Dazs雪糕及朱古力噴泉,款式豐富,不能盡,我地大人連小朋友都食得好開心好滿意
  • 阿根廷天使粉紅蝦
2024-07-29 2366 瀏覽
講到尾,最受香港人歡迎的餐種,仍然係自助餐。這次大家Crazy Friday的聚會地點,經商議後,也鐵定在九龍東皇冠假日酒店食Buffet。Cold Cut、三文魚、芝士和沙律嗰啲唔多講,由凍海鮮開始,基本既蟹腳、凍蝦、青口、翡翠螺等自然不缺,仲有爆羔的麵包蟹,同埋港人至愛的生蠔供應。生蠔隻隻新鮮,但年紀大了真不能像後生時一打半打咁隊,淺嚐兩隻就好。講起,家陣很多星級酒店都已不再供應生蠔了,想吃的話,嚟呢度!平時食自助餐,或會跳過壽司及刺身類,但今次唔同,因為我見到有粉紅蝦刺身,所以又去拎一點。粉紅蝦肯定是好東西,其他的都好鮮美,特別欣賞帆立貝,與及油甘魚。起初來到,見每枱都放上了小火爐,都覺得好奇,原來品嚐自助餐,是會有甲羅燒,讓大家自行動手炮製。將鵪鶉蛋與蟹羔拌勻,烹煮四、五分鐘,香氣撲鼻,便可塗上香脆的多士上同吃。好味,好邪惡!另一重點係芝士焗龍蝦,聽到叮叮聲便可排隊出去拎。呢個做法,無乜可能會唔好食,這勝在肉質唔會過韌,但真係好飽肚。咪以為粉麵檔口可以略過,這兒的烏冬是超高質,木魚湯頭濃香可口,大概是我在自助餐嚐過最出色的湯底。當然,牛肉都好有質素,十分嫩滑。不愛烏冬的朋友,亦

講到尾,最受香港人歡迎的餐種,仍然係自助餐

平時食自助餐,或會跳過壽司刺身類,但今次唔同,因為我見到有粉紅蝦刺身,所以又去拎一點。粉紅蝦肯定是好東西,其他的都好鮮美,特別欣賞帆立貝,與及油甘魚。
咪以為粉麵檔口可以略過,這兒的烏冬是超高質,木魚湯頭濃香可口,大概是我在自助餐嚐過最出色的湯底。當然,牛肉都好有質素,十分嫩滑。不愛烏冬的朋友,亦可揀日式拉麵,甚至公仔麵。
熱食都有蠻多的海鮮選項,仲要日式居多,如日式醬燒帆立貝、鰻魚飯、燒鯖魚等。另外仲有蟹鉗、咖喱海鮮,但最深得我心的,要數到清蒸比目魚,調味非常之出色。
至於非海鮮類的熱食,我會推薦和牛粒,入口甘香嫩滑。羊架火侯控制唔錯,但幾有個性。娘惹醬燒牛腩幾有東南雪特色,忌廉雞肉唔怕嚡口,日式茄子燒非常有驚喜,連續吞下三粒才收手。
海南雞肉質嫩滑,記緊要拿三色醬去配撘。
估唔到呢度既甜品陣容都唔弱,幾款蛋糕都有啲水準,如提拉米蘇夠濕潤,藍莓芝士蛋糕香濃,拿破崙鬆脆,如果層次可以多番啲仲正。除此以外,日式布丁燒都好香滑,即制班戟更加係必吃項目。
恃住人多,有人拎齊八球雪糕回來,大家分甘同味。與相熟的朋友吃自助餐就可以如斯不拘小節。

又飽到第二朝既早餐都可以慳番~
2024-07-27 1747 瀏覽
日本美食相信大部分香港人也愛吃,每到假日更有不少人直接飛過去享用;但未有假期的我,留港消費當然也要食好啲!🤭知道將軍澳九龍東皇冠假日酒店內的尚廚,現正推出這個「東瀛滋味嘉年華」,便立即約好友們一齊來試吓。😋七彩繽紛的甜品區,就在入口處,繼而有飲品區、最受歡迎的凍海鮮區、刺身及壽司區、凍盤區、自座沙律吧、還有鮮甜又大隻的即開生豪、木魚湯烏冬更是必吃之選、蒲燒鰻魚飯、擁有多款美食的熱葷區、以及新鮮即炸的天婦羅區,真係未正式食已開始心心眼。😍有什麼凍海鮮係最多人問的話題?這裏有鮮甜肥美的即開美國生蠔、翡翠螺、青口、松葉蟹腳、大蝦、大蜆、龍蝦鉗 及 麵包蟹*,全部新鮮爽甜,真係每樣食少少都可以飽到一個點。😂首先拿了大大的一碟凍海鮮,麵包蟹*肉質紮實飽滿,蟹膏甘甜濃郁,必吃;生蠔、翡翠螺及松葉蟹腳也很不錯。😋刺身區有帶子*、三文魚、油甘魚、馬刀貝及阿根廷天使粉紅蝦*,自己最喜歡當中鮮甜的帶子及味濃又軟滑的天使粉紅蝦。😙熱葷有蒲燒鰻魚飯、日式醬燒帆立貝*、豚肉生薑燒、日式茄子燒、照燒鯖花魚、匈牙利牛肉、煎羊架、雞軟骨串、煎牛肉粒、冬菇節瓜 及 即煮日式牛肉或蟹肉湯烏冬;中湯係合掌瓜煲唐排,味道香濃
七彩繽紛的甜品區,就在入口處,繼而有飲品區、最受歡迎的凍海鮮區、刺身壽司區、凍盤區、自座沙律吧、還有鮮甜又大隻的即開生豪、木魚湯烏冬更是必吃之選、蒲燒鰻魚飯、擁有多款美食的熱葷區、以及新鮮即炸的天婦羅區,真係未正式食已開始心心眼。😍
熱葷有蒲燒鰻魚飯、日式醬燒帆立貝*、豚肉生薑燒、日式茄子燒、照燒鯖花魚、匈牙利牛肉、煎羊架、雞軟骨串、煎牛肉粒、冬菇節瓜 及 即煮日式牛肉或蟹肉湯烏冬;中湯係合掌瓜煲唐排,味道香濃又入味,當然不能錯過。😉
每晚7時源源不絕供應的蟹籽味噌焗蟹蓋(甲羅燒),更是重點推介;不要單看細細隻,蓋內裏放有蟹籽、鵪鶉蛋、蟹肉及膏,放上燒爐上,攪拌均勻後再燒大約3分鐘就食得,味道鮮甜香滑,淨食或配多士同樣出色。🦀🦀🦀
自助飲品區有凍紅茶、檸檬茶、檸檬水、橙汁、蘋果汁、即磨咖啡、熱水及熱英式紅茶,飲了大大杯的熱紅茶來消消膩;休息過後便正或進入甜品時間。(另加$98可升級任飲指定紅、白酒)🍺🍸🍻
甜品區除了有多款蛋糕外,還有生果、巧克力噴泉、Häagen-Dazs雪糕 及 必吃的即製法國班戟;每一款也相當有水準,尤其喜歡當中的班戟、北海道隻層芝士蛋糕、日式布丁燒、芒果拿破崙 及 Tiramisu,拿了大大的一碟回去好好享用。🍮
Häagen-Dazs雪糕 有8款口味(芒果、夏威夷果仁、士多啤梨、雲呢拿、曲奇雲呢拿、抹茶、比利時朱古力、焦糖脆餅),朋友每樣拿了一球,製作成雪糕拼盤,咁就可以一次過試齊8款口味了,超正。🍧🤭
(* 留意部分食物只在星期五、六、日、公眾假期及其前有供應)

食物酒店級水準,但可能因處在將軍澳,價錢明顯比市區平了不少,當晚眼看也有不少街坊幫襯;如唔嫌遠,其實幾值得一試!🤔

資訊如下:
「東瀛滋味嘉年華」自助晚餐,供應時間由晚上6時30分至9時30分。

逢星期一至四
價錢:每位成人$598、長者$518、小童$418(網上商店預付可享75折優惠)

逢星期五至日、公眾假期及前夕
價錢:每位成人$638、長者$558、小童$458(網上商店預付可享8折優惠)

#自助餐 #將軍澳 #尚廚 #pancake #布丁燒 #刺身 #羅甲燒 #

尚廚
地址: 將軍澳唐德街3號香港九龍東皇冠假日酒店1樓
電話: 39830618
2024-07-20
15 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
  • 甜品
  • 刺身
  • dinner buffet
  • 熱盤
2024-07-26 1389 瀏覽
過氣黑洞又要出山因為呢日要同朋友去食自助餐!真係想唔認老都唔得而家嘅胃口已經冇以前咁勁,所以食自助餐要揀得精明日本主題就最啱感覺冇咁飽呀嘛哈哈。呢日我哋去咗香港九龍東皇冠假日酒店嘅尚廚食東瀛滋味嘉年華自助晚餐。未夠六點半去到都未見有人以為好靜!點知去到七點已經全場爆滿,喺而家咁嘅市道下呢個自助餐都真係幾好生意。入得場第一時間去睇吓有咩好嘢食先!嗰條自助餐線好長都好多嘢食吓。首先有日式冷麵同埋壽司咦點解唔見咗刺身嘅!跟住就係冰鎮海鮮檔入面擺咗好多款,有海蝦、蜆、龍蝦鉗、黃金螺、紐西蘭青口、麵包蟹同埋松葉蟹腳,鍾意食海鮮嘅老婆大人睇到流晒口水。我最鍾意食嘅刺身原來喺呢度!呢日有帶子、三文魚、油甘魚、馬刀貝同埋天使粉紅蝦刺身,油甘魚同帶子刺身睇落好得喎。再行前啲凍盤專區擺咗好多前菜好似有芝士、煙三文魚同埋凍火腿,仲有現成嘅大蝦雜果沙律、香辣大樹菠蘿沙律、德國薯仔沙律同埋中華沙律,迷你雪糕嘅煙三文魚伴魚子醬水牛芝士脆筒的的式式仲幾好味添。再行前啲呢度仲有即開生蠔!全晚任食每次可以攞三隻食多幾轉回本好易啦。鍾意食菜嘅有水耕菜自助沙律,加埋其他新鮮嘅配菜想食得健康容乜易吖。如果你鍾意食湯麵咁就開心
首先有日式冷麵同埋壽司咦點解唔見咗刺身嘅!
如果你鍾意食湯麵咁就開心喇!因為呢度嘅木魚湯底好食到不得了,仲有豬骨湯底可以揀不過我就冇試到!
跟住仲有好多熱辣辣嘅菜式可以揀!但係最吸眼球肯定係呢件清蒸比目魚。
至於食肉獸當然都會照顧得到啦!呢日就有紐西蘭燒肉眼同埋燒豬鞍。
跟住仲有十幾款嘅熱食真係目不暇給啊!
話明係日本主題首先有蒲燒鰻魚飯,跟住仲有日式醬燒帆立貝、豚肉生薑燒、燴忌廉雞肉、日式燒茄子同埋燒鯖花魚,鍾意食日本嘢嘅朋友可以大擦一餐。呢晚有中式同西式湯分別係係合掌瓜煲唐排同埋蘑菇忌廉湯。
繼續仲有好多異國風情嘅嘢食!好似印度海鮮咖喱、匈牙利燴牛肉、杏片蝦肉蟹鉗、煎雞肉串、烤羊架同埋勁好食嘅香煎和牛粒。
走到盡頭仲有即炸新鮮熱辣嘅天婦羅、滷水拼盤同埋海南雞,如果食晒呢條自助餐線嘅嘢應該會飽到癲咗。
甜品迷係唔係係好心急呢!鹹食種類勁多甜品都唔少嘢㗎。
首先有甜蜜蜜嘅香芒布甸、橘子果凍同埋菠蘿椰子奶凍。隔離仲有八款口味嘅Häagen-Dazs雪糕任食。不過最吸引我覺得係呢個即製嘅法式班戟,記住一定要留位食埋佢呀正嘢嚟㗎。仲有原桶豆腐花同埋蛋撻,鍾意食包包嘅話呢度都有幾款揀㗎。
呢一張超長嘅甜品枱上面擺咗好多日式同經典嘅甜品
日式甜品有抹茶紅豆蛋糕、柚子芝士蛋糕、櫻花水信玄餅等等。轉過彎仲有朱古力噴泉同埋好多新鮮嘅生果。覺得唔夠喉加少少錢就可以升級任飲!唔同價錢有唔同選擇可以無限任飲橙汁、啤酒、汽水同埋紅、白酒。
大家都會好想問飲品有冇得任飲先!放心呢個自助餐有冷熱紅茶、咖啡、果汁都係任飲嘅。
同大家睇完有咩食而家就到我開餐喇!乜都唔使講首先隊返半打生蠔就係王道,又肥又飽滿嘅生蠔食落去好綿滑,鮮味都好夠最緊要係好新鮮。

跟住梗係要嘆我最鍾意嘅刺身啦!柔潤嘅油甘魚同埋軟綿綿嘅帶子刺身係我嘅推介。
食食吓聽到響鈴聲就知道出面有好嘢攞啦!原來呢個自助餐會有甲羅燒食咁開心嘅。枱上已經擺咗個小火爐將甲羅燒撈勻之後燒佢4分鐘搞掂食得,將蟹膏放上去脆卜卜嘅多士一齊食真係好鬼滋味。
呢個時候整碗合掌瓜唐排靚湯飲吓先!呢個湯煲得幾濃吓唔會好似飲水咁唔錯喎。
飲完湯冇耐又聽到響鈴嘅呼喚呢次係芝士焗龍蝦!每人可以攞半隻食完可以再攞㗎,芝士加龍蝦都係冇得輸嘅組合嚟,最緊要龍蝦唔會焗到鞋霎霎仲鬼死咁多膏添。
老友攞咗一大碟天婦羅返嚟我梗係抽吓水啦!食咗天婦羅蝦個脆漿炸得幾香同埋唔油蝦肉好新鮮仲好彈牙添,估唔到自助餐嘅出品幾有水準喎。
呢碟熱食老婆大人攞埋我嗰份,坐喺度印印腳就可以坐享其成爽呀!呢碟面我就最鐘意海南雞同埋照燒茄子,海南雞皮爽肉嫩唔使點醬都好好食,日式照燒茄子香滑得嚟仲好鬼入味勁正。
牛魔王梗係要食返件紐西蘭燒肉眼啦!順手攞埋羊架同埋和牛粒,呢三款都係我嘅必食推介。勁粉嫩多汁嘅燒肉眼好香滑牛味都好出,不過和牛粒嘅油香仲更加正斗,平時我唔係特別鍾意食羊不過呢度嘅燒羊架我覺得要食,大前提你要鍾意嗰朕羊嘅羶味先得哈哈。
最後整多碗牛肉木魚湯烏冬呢一餐就非常完美!呢個湯底好香濃加埋烏冬同牛肉質素都唔錯,如果唔係咁飽真係想隊多碗呀。
甜品雖然唔係我最鍾意但係都會陪老婆大人食啲嘅,點知個傻婆一拎就攞咗八球雪糕返嚟!好彩朋友多一人食啲啲搞掂咗佢。
頭先講嗰個即製法式班戟真係靚到一個點啊!葵廣食一件都要幾十蚊呢可以任砌爽啊,個餅皮做得好軟熟加埋香滑嘅忌廉同新鮮生果真係好正。
最後仲有呢一碟甜品有好通透嘅水信玄餅,同埋又香又滑嘅日式布丁燒都好正㗎。
食飽飽整返碟生果幫助消化先!呢個自助晚餐星期五至日同埋公眾假期$638一位,記得去酒店嘅網上商店訂位同俾錢有八折㗎。
2024-07-19
Happy Friday最好就跟一班好朋友去食自助餐!每位都可找到自己心水美食不用特別遷就,所以這天我們飯聚就去吃自助晚餐。餐廳就是位於香港九龍東皇冠假日酒店內的尚廚The Chef’s Table,這期餐廳推出東瀛滋味嘉年華自助晚餐,有我喜歡吃的日本美食之外更有超多海鮮供應,麵包蟹、松葉蟹腳、生蠔、龍蝦全部也可任吃,性價比超高海鮮迷萬物錯過啊。甫踏進餐廳便是琳瑯滿目的甜品區!先由香芒布甸、橘子果凍、菠蘿椰子奶凍來迎接我們。雪糕有八款口味的Häagen-Dazs出品!當中包括有芒果、夏威夷果仁、士多啤梨、雲呢拿、曲奇雲呢拿、抹茶、比利時朱古力及焦糖脆餅,看來又要重演一次過吃8球雪糕的經典場面。這個即製法式班戟絕非平時自助餐供應的模樣!待會甜品時間才給大家驚喜吧。而中式甜品有原桶豆腐花及蛋撻,另外更有多款餐包可以滿足澱粉質的需要。中間的甜品Island非常精彩色彩繽紛的甜品有待大家發掘品嚐。抹茶紅豆蛋糕、藍莓芝士蛋糕、芒果千層酥、北海道芝士蛋糕、柚子芝士蛋糕、日式布丁燒、意大利芝士蛋糕及櫻花水信玄餅,款款也超精美真的好吸引喔。另一邊擺滿了新鮮的切件及原個水果!包括有哈密瓜、西瓜、菠蘿、火
中間的甜品Island非常精彩色彩繽紛的甜品有待大家發掘品嚐。抹茶紅豆蛋糕、藍莓芝士蛋糕、芒果千層酥、北海道芝士蛋糕、柚子芝士蛋糕、日式布丁燒、意大利芝士蛋糕及櫻花水信玄餅,款款也超精美真的好吸引喔。另一邊擺滿了新鮮的切件及原個水果!包括有哈密瓜、西瓜、菠蘿、火龍果、原隻蘋果、香橙及青蘋果等,還有朱古力噴泉小朋友見到必定開心到飛起。
自助飲品區內有冷、熱英式紅茶、咖啡、檸檬、及果汁可以任飲。另外還有自動咖啡機供應多款不同口味的咖啡。如果大家喜歡飲酒更可升級無限量任飲!只需$58/位便可無限暢飲橙汁、汽水及啤酒,再豐富一點加$98/位更可無限享用紅白酒、橙汁、汽水及啤酒超爽。
然後我們直驅凍海鮮專區的心臟地帶!這夜有超級豐富的冰鎮海鮮等著我們。打頭陣先有日式冷麵及壽司卷物等東瀛美食。
然後便是豐富的冰鎮海鮮專區!星期五特別豐富有麵包蟹、黃金螺、紐西蘭青口、松葉蟹腳、鮮蝦、蜆及龍蝦鉗等,這陣容海鮮迷一定不會失望。
再往前走就是我喜歡的刺身專區!這天有帶子、三文魚、油甘魚、馬刀貝及天使粉紅蝦刺身
凍盤專區有芝士拼盤、煙三文魚、凍火腿、煙三文魚伴魚子醬水牛芝士脆筒、大蝦雜果沙律、香辣大樹菠蘿沙律、德國薯仔沙律、中華沙律、帆立貝忌廉蟹肉醬及醉雞翼。接力還有水耕菜自助沙律吧!內裏放滿多款新鮮的沙律菜,另外還有橄欖、芝士、粟米、藜麥、紅腰豆、薏米、車厘茄、紅菜頭及青瓜等,配襯數款經典沙律醬汁大家可以發揮自己小宇宙炮製美味沙律。
自助餐大受歡迎的即開生蠔這兒也有供應!超級飽滿的生蠔非常肥美好靚仔,如果您是粉絲必定要吃多幾轉啊。
前菜冷盤區已經非常豐富熱葷區亦不遑多讓選擇超多!我超級推介這兒粉麵檔的出品!以日式配料作主打配襯木魚或豬骨湯底,當中的木魚湯底好香濃真的非吃不可。
然後有這一整邊的清蒸比目魚看上去非常嫩滑真的好吸引!
喜歡吃牛肉的當然不要錯過紐西蘭燒肉眼,而不吃牛的我也有燒豬鞍可以選擇。
接下來還有蒲燒鰻魚飯、日式醬燒帆立貝、豚肉生薑燒、燴忌廉雞肉、娘惹將燒牛腩、日式茄子燒及照燒鯖花魚,好多日式風味美食真的超合我胃口。
湯品方面會有中西兩款選擇!中湯是合掌瓜煲唐排而西湯則是蘑菇忌廉湯。
未完的繼續行我們見到有印度薄脆、印度海鮮咖喱、匈牙利燴牛肉、杏片蝦肉蟹鉗、煎雞肉串、香煎和牛粒、烤羊架及烤翠玉瓜香菇勁豐盛。
之後還有這個現場即炸的日式天婦羅專區,另外有滷水拼盤及超美味的海南雞守尾門。

超長的buffet Line終於介紹完大家是否睇到好肚餓呢!這一刻我也忍不住要大開吃界了。
自助餐基本法先吃水果及蔬菜!這碟當中不難知道我喜歡哪一款,就是我永遠的最愛新鮮菠蘿。
取來豐富的前菜跟車爸爸一起分享!煙三文魚魚子醬水牛芝士脆筒口感和味道也好正,如果您喜歡大樹菠蘿那香辣大樹菠蘿沙律就必定要吃了。
刺身很新鮮水準非常之高!當中我最推介帶子、油甘魚及天使粉紅蝦刺身,要回頭多吃幾轉才對得起自己的嘴巴。
冰鎮海鮮最吸引我肯定是爆膏的麵包蟹!香軟不硬的蟹膏味道好甘香,而則松葉蟹腳則充滿海水鮮味怪好吃耶。
生蠔取回來以叉輕碰裙邊即時有反應新鮮到不得了!吃下去口感好Creamy而且好鮮。
合掌瓜唐排湯好足料味道也濃香,蘑菇忌廉湯保持了蘑菇顆粒口感十足。
吃到這個時候聽見鈴聲響起!原來是開始取期間限定的甲羅燒時間。
怪不得坐下便看見有個小火爐原來是要來親手炮製甲羅燒,有得吃之餘還可以親手炮製美食好好玩喎。先將鵪鶉蛋跟蟹膏拌勻然後放在小火爐上烹煮,大約4分鐘待鵪鶉蛋熟透便可享用,可以用香脆多士伴上蟹膏來品嚐好滋味。
另一亮點也是期間限定的芝士焗龍蝦!同樣地聽到鈴聲便可以取來享用,鹹香芝士醬加爽彈的龍蝦永遠也是Perfect Match。
自助餐的天婦羅出品也非省油燈炸得不油膩麵衣亦香脆,我就特別推介軟殼蟹天婦羅。
蒲燒鰻魚飯趁熱吃質素也不俗!日式茄子燒好吃到要Encore,而海南雞的表現也非常出色。
這一碗木魚湯烏冬的湯頭非常濃郁香甜實在太美味了!從未在自助餐吃過這樣高質素的湯底味道超讚。
終於來到甜品環節恃着人多取來八球雪糕拼盤,一人一匙羹取來享用這畫面太開心了吧。
之前賣的關子現在揭曉這即製班戟賣相是否很美麗呢!口味有草莓、Lotus焦糖脆餅及香蕉可選,軟熟可口的餅皮加上香滑忌廉甜美好吃。
這兒的日式甜品特別吸引取來幾款心水跟車爸爸一起分享!當中這個日式布丁燒超有水準,口感香滑的布丁好甜美而且蛋香味濃,最重要足甜度恰好真心吸引。芒果千層酥亦是必吃之物!完熟香甜的芒果配襯脆脆的千層酥,小小一件放入口吃好滿足。喜歡抹茶的朋友就要品嚐這件抹茶紅豆蛋糕!甘香的抹茶味總是討人歡喜,加上內裏甜蜜的紅豆餡非常有日式風味。
東瀛滋味嘉年華自助晚餐收費星期一至四收費成人$598/位、長者$518/位、小童$418/位,網上商店預付可享75折優惠。
星期五至日、公眾假期及前夕收費成人$638/位、長者$558/位,小童$458/位,網上商店預付可享8折優惠。
2024-07-15 10536 瀏覽
這間西餐廳位於將軍澳的香港九龍東皇冠假日酒店內,主打豐盛的自助餐,滙聚世界各地佳餚,裝飾以小木屋為主題,寬敞舒適又悠閒寫意。環球美食盛宴自助午餐 - $388/成人星期六、日及公眾假期時間: 12時至2時30分即開生蠔蠔肉肥美滑嫩,海水味較淡,沒有法國蠔的濃郁海水兼金屬味,容易接受且清甜,有多款醬汁及配料供應。凍海鮮方面,長長的松葉蟹腳有著細緻的蟹肉,帶濃郁的海水鹹香,還有紐西蘭青口、黃金螺、白蜆及熟蝦等。刺身方面,阿根廷天使粉紅蝦刺身,蝦頭有滿滿的蝦膏,蝦身艷紅飽滿細膩,口感鮮嫩腴滑;三文魚脂肪豐富鮮美;幼滑細膩油甘魚充斥魚油香氣,等六款刺身,還有六款壽司供應。即製北京填鴨一片片肥美飽滿的烤鴨,酥脆油亮的鴨皮,連著一厚嫩滑多汁的鴨肉,帶點煙燻香氣,再鋪上蜜瓜及京蔥等,餅皮煙韌富彈性。燒紐西蘭草飼西冷牛扒切出一片片粉嫩的西冷扒,緊實且帶有適度的油花,鮮嫩細膩且牛味香濃。燒羊脾鮮嫩多汁而不膩,肥瘦比例比例平均,幾乎沒有筋膜,香草醃料掩蓋羊羶味。水耕菜沙律吧多款新鮮翠綠的蔬菜有不同醬汁及配料組合。熱盤豉椒炒青口鮮甜無沙很惹味;花膠冬菇炆豬腩肉,有肥瘦兼備的五花腩,又有富膠質煙韌的花膠;中東

環球美食盛宴自助午餐 - $388/成人
星期六、日及公眾假期
時間: 12時至2時30分

燒紐西蘭草飼西冷牛扒
燒羊脾

水耕菜沙律吧

水耕菜沙律吧
多款新鮮翠綠的蔬菜有不同醬汁及配料組合。
中式點心
中東旋轉烤肉

熱盤
豉椒炒青口鮮甜無沙很惹味;花膠冬菇炆豬腩肉,有肥瘦兼備的五花腩,又有富膠質煙韌的花膠;中東旋轉烤肉檔,將雞肉一塊塊削下來,夾著麵包、菜等…

即煮粉麵檔
公仔麵、拉麵及烏冬三款麵底選擇,又有魚湯及豬骨湯均真材實料新鮮熬製,最喜歡能加入所有配料如牛肉片、竹輪及鳴門卷等幾近滿溢。
日式布丁燒
Haagen-Dazs雪糕
花型班戟

甜品方面,十多款自家製的甜品如北海道芝士蛋糕、櫻花水信玄餅、蜂蜜柚子芝士蛋糕、抹茶紅豆蛋糕,當中日式布丁燒最為搶手,綿密密的輕乳酪蛋糕甜而不膩,又有軟嫩細膩的布蕾;還有草莓朱古力噴泉及即製花型班戟。而Haagen-Dazs雪糕更有八款口味幼滑細膩。

飲品方面,可任飲即磨咖啡、紅茶、檸檬水等,亦可加配升級無限暢飲紅白酒、汽水及橙汁等。
2024-07-14
午餐
其實好耐冇寫食評,亦都本身唔打算寫食評,所以都基本冇乜點樣影相。但今次嘅體驗真係好差,呢度嘅buffet有即開生蠔,但佢嘅生蠔其實吾可以話係即開。因為佢放左係後面張枱上面等人拎,你其實吾知放左幾耐。我當時仲以為係display, 但開蟓師傅就叫我拎枱上面嗰碟,拎到番去一食入口臭到即刻吐出黎😓 然後唯有同經理講,經理話會同師傅反映,亦都有道歉!之後再出去睇,佢哋都冇再張🦪放喺枱上面隔多陣覺得吾舒服,衝左入廁所嘔,所以今次體驗真係好差。就算冇發生呢件事呢度嘅自助餐選擇其實都好少,唯一值得讚係佢可以加$98任飲紅白酒汽水,算抵。

隔多陣覺得吾舒服,衝左入廁所嘔,所以今次體驗真係好差。

2024-06-01
2024-06-01 2170 瀏覽
將軍澳尚廚餐廳是一家提供自助餐的餐廳,我最近有機會去那裡用餐,以下是我的食評:首先,將軍澳尚廚餐廳的環境非常舒適和寬敞。餐廳的裝潢設計簡潔,現代感十足。餐桌之間的空間寬敞,讓用餐者能夠擁有私密的用餐體驗。整個餐廳的氛圍非常輕鬆愉快,讓人感到放鬆和舒適。其次,將軍澳尚廚餐廳提供的自助餐選擇非常多樣化。他們的自助餐台上擺滿了各種美食,包括中式、西式和日式菜餚。無論你喜歡什麼口味的食物,這裡都能夠滿足你的需求。他們的海鮮區更是令人驚艷,新鮮的海鮮提供了多種烹飪方式,讓人垂涎欲滴。我特別喜歡他們的沙拉吧。他們提供了各種新鮮的蔬菜和水果,以及多種美味的沙拉醬。這使得我能夠根據自己的喜好創造出不同口味的沙拉。此外,他們的甜點區也是一個不可錯過的地方。各種精美的甜點,包括蛋糕、布丁和冰淇淋,都為我的用餐體驗增添了一份甜蜜的結尾。值得一提的是,將軍澳尚廚餐廳的服務非常出色。工作人員始終保持友好和專業,他們迅速地為客人提供幫助和服務。他們經常巡視餐桌,確保用餐者的需求得到滿足。這種周到的服務態度讓人感到賓至如歸。總的來說,將軍澳尚廚餐廳是一家值得推薦的自助餐餐廳。他們提供多樣化的美食選擇,舒適的環境和出

總的來說,將軍澳尚廚餐廳是一家值得推薦的自助餐餐廳。他們提供多樣化的美食選擇,舒適的環境和出色的服務。如果你正在尋找一家可以滿足不同口味需求的餐廳,將軍澳尚廚餐廳絕對是一個不錯的選擇。無論是與家人、朋友還是同事一起用餐,這裡都能夠為你帶來一個愉快和美味的用餐體驗。
慶祝紀念
生日
  • 燒牛肉
2024-05-17 1832 瀏覽
特登嚟到將軍澳食母親節自助餐,但係令人失望😖😖😖 選擇嚟講相對唔算太多,本身就係衝着麵包蟹而來,但係感覺唔算太新鮮,冇乜口感比較乾。 不過扒類方面就比較有驚喜,叫咗七成但係都唔會太乾👍
2024-05-12 1851 瀏覽
用餐日期:2024/04/29可用餐時段:12:00-14:30,2小時30分鐘用餐費用(每人):$209餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 檯與檯之間闊落 坐得舒服服務:服務員服務態度好 收碟及時 食物及時refill沙律吧:有約6款沙律菜 15款配料 4款已調好味的沙律 5款醬汁 1款火腿片 1款煙三文魚片 1款冷麵 沙律菜配料調好味的沙律都選擇不錯味道好 煙三文魚味道好但有點偏咸 如配料可多些 有黑醋醬/柚子醋更好 希望店方改善 芝士:只有2款選擇 包括較少見的羊奶芝士 羊奶芝士質感嫩滑羊味十足 推薦 希望店方增加芝士口味選擇生蠔:這家有提供生蠔 這是酒店自助午餐較少有提供的 也是食物服務加分的地方 試了3隻生蠔 生蠔新鮮味道鮮甜爽滑 推薦冰鎮海鮮:有4款(青口 蜆 蝦 黃金螺)試了蝦 味道正常鮮甜 推薦 刺身/壽司:有4款刺身(甜蝦 三文魚 醋鯖魚 白立)+5款壽司 試了甜蝦+醋鯖魚 2款都新鮮味道好 如有提供吞拿魚油金魚更好 希望店方增加刺身種類選擇麵包:有2款麵包+1款蛋撻 這家的麵包是在保暖箱內 是酒店中午自助餐少見 也是服務加分的地方 試1款麵包 因麵包是熱關係味道好 推
用餐日期:2024/04/29
可用餐時段:12:00-14:30,2小時30分鐘
用餐費用(每人):$209
餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 檯與檯之間闊落 坐得舒服
服務:服務員服務態度好 收碟及時 食物及時refill

麵包:有2款麵包+1款蛋撻 這家的麵包是在保暖箱內 是酒店中午自助餐少見 也是服務加分的地方 試1款麵包 因麵包是熱關係味道好 推薦
湯品:有1款中湯蓮藕煲唐排+1款西式蘑菇忌廉湯 試了蘑菇忌廉湯 這菇湯夠濃不咸味道好 推薦

泡飯:這家有花膠螺片泡飯檔口 有8款配料(蝦/魚/蜆/幾款菜)客人先拿碟夾自己喜愛的配料再交於廚師 廚師煮熟配料後再加入飯+花膠+螺片 這個泡飯湯底清甜 配料份量足味道非常好 超推薦給喜愛花膠螺片泡飯的客人

熱食:有約14款熱食+6款烤物(烤肉眼+烤腸仔+炸餃子+烤雞翼+烤瓜+烤菇)+4款點心+麵檔 試了烤肉眼+雜錦滷水+魚肉+幾款菜 肉眼烤得香口肉質嫩滑沒筋味道好但有點肥 其他的幾款熟食味道不錯 推薦 如烤肉眼少肥些更好 希望店方改善

甜品:有款中式甜品蛋白杏仁茶+2款糖果+約12款西式甜品/糕餅+朱古力噴泉 試了蛋白杏仁茶 +3款西式甜品 蛋白杏仁茶有香濃杏仁味內有不少蛋白味道非常好 另3款西式甜品也都不過甜味道好 推薦
水果:有5款 其中1款沒去皮 試了去皮的3款 味道正常鮮甜 推薦 如水果都是去皮的更好 希望店方改善

雪糕:有8款haagen-dazs雪糕 因不是獨立包裝沒試 這家也有提供即製香蕉船 haagen-dazs這品牌用料好不過甜 如是獨立包裝更衛生方便 希望店方改善

飲品:有冷茶 熱茶 熱水檸檬片 2部可出奶類的熱加啡機 試了Latte 這家的咖啡機有額外加熱奶選擇 Latte+額外熱奶後奶泡厚實咖啡不苦味道好 如凍飲有果汁/汽水選擇更好 希望店方改善

總結:這家環境舒適 服務員服務態度好 拿取食物不用怎排隊 現在kxday有買一送一優惠自助午餐價錢吸引 沙律菜海鮮刺身熟食泡飯麵檔甜品水果雪糕飲品都選擇多味道好 如烤肉眼少肥些 增加芝士選擇 有提供柚子醋/黑醋醬 自助區有提供果汁/汽水冷飲 雪糕獨立包裝 更好 整體是值得推薦的自助午餐餐廳

餐廳資訊:
2024-04-29
2024-04-26 1281 瀏覽
食物方面:-熟食樣樣都ok-海鮮都ok,要讚既係長腳蟹,鮮甜,鹽水味剛剛好👍🏼👍🏼👍🏼-刺身都新鮮-甜品都ok,個草莓tart特別好食,比較特別既係有芒果拿破崙蛋糕,正!雪糕係haagen dazs-有敲鐘環節,限量定時食物,芝士龍蝦同鮑魚花膠燉蛋,好正!記得去排隊😆服務方面:正常,收碟都快環境方面:坐得舒服,傾計都ok性價比方面:晚餐連加一,大約$400,個人覺得咁既食物質素,都幾抵食👍🏼備註:記得網上預訂先有75折
食物方面:
-熟食樣樣都ok
-刺身都新鮮

服務方面:
正常,收碟都快

環境方面:
坐得舒服,傾計都ok

性價比方面:

備註:記得網上預訂先有75折
2024-04-25
2024-03-31 1177 瀏覽
今期尚廚推出「蠔得喜」自助午餐,因為用了65折優惠,係假日二百幾蚊已經食到豐富美味嘅酒店自助!凍海鮮有即開生蠔、紐西蘭青口、黃金螺、白蜆、熟蝦,星期六、日及假期仲有松葉蟹腳、吞拿魚及油甘魚刺身,冷盤有四款刺身、六款壽司、水耕菜沙律吧。熱食都好得,中西餐點都有,有多款頭盤、主菜、點心、中西餐湯、燒紐西蘭草飼西冷牛扒、豉椒炒青口、花膠冬菇炆豬腩肉、中東旋轉烤肉檔、花膠螺片上湯泡飯、即煮粉麵檔等等。我至愛嘅甜品區有兩枱,十多款細細件甜品、八款口味的Haagen-Dazs雪糕、朱古力噴泉、蛋撻、即制法式班戟等。飲品當然有自助任飲即磨咖啡、紅茶、檸檬水等等。綜合來說,是豐富又抵食嘅自助午餐!

飲品當然有自助任飲即磨咖啡、紅茶、檸檬水等等。

綜合來說,是豐富又抵食嘅自助午餐!