其實呢間都食過好幾次,呢一次係食物種類最少既一次,生蠔都係最小型既一次,連螺都係有沙架,蟹腳唔知係咪浸咸水存放地超咸⋯最好食係豆腐花⋯甜品還可,keep到水準(可能因為係買既貨,唔駛餐廳自己做)。河粉都好食,係個清湯底都偏咸咗d,不過在無咩野好食之下,呢一碗河粉已經屬於佳品⋯我推介大家試下個魚蛋,食一口就會諗起20年前返大陸坐長途車時,在中途休息站食既魚蛋,怪味,我都好耐無食過呢個味,我媽都係食半粒就唔食啦⋯火雞真係唔知係咪擺咗幾日,乾到用鋼牙都會覺得難咬開(雖然我係真牙)刺身都係得啖笑,我揀爭鮮都會覺得仲新鮮⋯雞軟骨串都好似隔夜翻熱咁⋯服務員態度好既,但明顯人手不足(仲要未滿場)人頭優惠後大約$600一位,但這一餐係$300都不值⋯唉⋯諗住方便就腳揀返將軍澳食⋯食咗咁多次,越做越差⋯經過埋今晚,可以列入黑名單嚕⋯

刺身都係得啖笑,我揀爭鮮都會覺得仲新鮮⋯

雞軟骨串都好似隔夜翻熱咁⋯

服務員態度好既,但明顯人手不足(仲要未滿場)

人頭優惠後大約$600一位,但這一餐係$300都不值⋯

2022-12-28
慶祝紀念
聖誕節
團購
2022-12-29 1541 瀏覽
屋企人見到尚廚breakfast buffet 好抵所以晨早就叫醒我去一齊食🥱😋.🌟Breakfast Buffet ($90).自助餐當然唔少得沙律🥗早餐都一樣有沙律吧可以按自己口味去整 都有蕃茄🍅、栗米🌽等等嘅蔬菜配搭.西式早餐可以話係主打例如有炒蛋🍳、漢堡排、香腸、薯仔🥔、茄汁豆 、燒蕃茄🍅等等仲有各式麵包 🥐🍞🥖加埋一齊就係一個豐富嘅all day breakfast!.中式早餐就有饅頭、炒飯🍚、炒麵、娃娃菜🥬等等仲有白粥 主要係碳水化合物為主😂😂.咖啡係呢度其中一樣最吸引我嘅野 ☕可以坐低慢慢食早餐同飲咖啡令人賞心樂事😌.雖然選擇唔算好多 味道亦都係普通但比起食物 更加欣賞酒店嘅環境加上無時限 只要係Lunch buffet前走就得 可以係呢度渡過悠閒嘅早上😎
屋企人見到尚廚breakfast buffet 好抵
所以晨早就叫醒我去一齊食🥱😋
🌟Breakfast Buffet ($90)
自助餐當然唔少得沙律🥗
早餐都一樣有沙律吧
可以按自己口味去整 都有蕃茄🍅、栗米🌽等等嘅蔬菜配搭

西式早餐可以話係主打
例如有炒蛋🍳、漢堡排、香腸、薯仔🥔、茄汁豆 、燒蕃茄🍅等等
仲有各式麵包 🥐🍞🥖
加埋一齊就係一個豐富嘅all day breakfast!

中式早餐就有饅頭、炒飯🍚、炒麵、娃娃菜🥬等等
仲有白粥 主要係碳水化合物為主😂😂
咖啡係呢度其中一樣最吸引我嘅野 ☕
可以坐低慢慢食早餐同飲咖啡令人賞心樂事😌

雖然選擇唔算好多 味道亦都係普通
但比起食物 更加欣賞酒店嘅環境
加上無時限 只要係Lunch buffet前走就得
可以係呢度渡過悠閒嘅早上😎
$90 (早餐)
這間餐廳真的做到了...................    一向只看, 沒有openrice account 的我, 都忍唔住開 account出食評, 這食評絕對真心個人感受, 不是打手. 入正提....本人一向對食物要求不高, 基本上入到口唔太差, 我都接受. 講返個自助餐, 餐廳坐位排得很密, 有些位置要側身行先過到, 經APP 優惠訂了這間餐廳, 我們一行三人被安排近窗位置算是比較好. 盡量不坐近通道便不會被撞, 食物種類不多, 味道屬於正常水平. 最不滿有以下幾點...1. 蟹腳 - 除左第一轉見到有蟹腳之外, 基本上全程放蟹腳的地方都係 "吉" 既. 本人出去不下10 次, 沒有一次成功夾到蟹腳. 最後忍唔住企係那位置等, 等了大慨4 分鐘後, 企隔離處理刺身的伯伯先過黎講 "唔好意思, 負責同事行開左忙緊", 跟手拿10數條蟹腳出黎. 4 分鐘看似不太久, 但我經過幾次都有人企在那邊等候. (當日有其他人和我一樣感受的可留言)   其實味道是OK 的, 比較咸左少少, 但可以接受明白酒店要控制成本, 但這樣不是任食的自助餐只會使人反感, 永遠不會再黎. (其實食過紅磡
本人一向對食物要求不高, 基本上入到口唔太差, 我都接受.

其實味道是OK 的, 比較咸左少少, 但可以接受
明白酒店要控制成本, 但這樣不是任食的自助餐只會使人反感, 永遠不會再黎. (其實食過紅磡的那間海X君X 酒店 (價錢差不多), 蟹腳比這間酒店淡味, 但勝在任食任拎, 起碼是真的自助餐感受)
估計這是我唯一的食評, 希望唔會再遇到有第二間迫我出手啦

2. 生蠔- 鬼祟的放在後面, 沒有正式counter, 好像廚房通道口的地方拿, 如果唔係見到有人排隊, 我會以為是沒有生蠔.  洗蠔慢, 不太多人拿都成日排住幾個人.

3. 收碟慢, 經常要舉手示意 waiter
4. 禮貌 - 中下水平, 由其係凍海鮮果邊, 員工們就好似拿多少少便會被扣糧一樣的臉孔
雪糕是員工幫客人"畢", 其中一位員工是極品, 黑面到我太太唔敢拿太多款, 另外排隊期間, 前面一位食客因為講慢少少要邊款口味便被那員工責備 "你要一次過講丫麻"   <--- 酒店??
服務評分星星 , 如果可以選零分或負分, 我會毫不猶疑地選零或負.
其實餐廳不盡快改善, 只會慢慢步上滅亡, 盡對的失望用餐體驗, 盡對的不會有下次. 因為唔會再黎, 所以食評不是希望餐廳改善, 只是忍唔住要出聲, 其他準備去又想體驗一下難民配給制的, 不妨試下及寫食評.
(當然不知是否那日是很差, 平時會不會便不得而知, 但起碼我當日是實實在在的失望)

多謝看到這裡的各位, 我講晒心中的不滿,  舒服多了.
2022-11-27
優惠券
2022-12-22 1365 瀏覽
諗住近近地喺將軍澳附近食自助餐,慶祝家人生日。一行三人去食,兩人有食蠔,事後又屙又嘔帶眼鏡中年男開蠔師傅手腳極慢,皺晒眉頭又界爛啲蠔。自助餐質素還好,食物選擇不多,呢個價錢可以唔洗encore。事後仲要洗多幾百蚊睇醫生
帶眼鏡中年男開蠔師傅手腳極慢,皺晒眉頭又界爛啲蠔。
官網早前有折扣lunch buffet計埋+1$350/位酒店buffet黎講 算幾抵食但款式就真心唔多一round都食哂比較感興趣既野·生蠔 幾新鮮 但個廚師開蠔速度待改進·羊扒 夠羶 但少韌·土耳其烤肉 要夠厚面皮叫師傅拎即切果啲先好食·刺身 得四款 全部試晒 得三文魚可以擺入口·冷盤海鮮 有黃金螺 松葉蟹腳 青口 蝦 蜆蝦同蜆幾新鮮 厚實 黃金螺ok既 有少少沙 松葉蟹腳好鹹😭青口唔新鮮 可skip·葡撻 好食!甜品款式都唔算多 食雪糕好過·雪糕 係哈根大師 味道選擇都算多·飲品得4款 茶 咖啡 兩款特飲,汽水要+$$其他都係啲 煮下麵 煮下海鮮粥 食下點心 炒下菜 燒味飯 咁個人而言 對呢啲不太感興趣
官網早前有折扣lunch buffet計埋+1
·雪糕 係哈根大師 味道選擇都算多
·飲品得4款 茶 咖啡 兩款特飲,汽水要+$$

個人而言 對呢啲不太感興趣
2022-12-06 1412 瀏覽
同同事一大班人貪近過來試吓不過沒期望就沒失望雖然價錢折左但係食物質素都打折生蠔🦪細隻到跟本吃不到肉,要排多幾轉去攞全場爆滿但只有一個職員負責開蠔,開場時排隊等得比較慢其他海鮮/刺身都只是不過不失,長腳蟹腳很幼很少基本上主攻熟食為主,但是燒羊架同一口牛都煮得好靭好蘇部分食物只出一次就沒有再出,手快有手慢無蛋糕甜品種類算多,全部都係一啖大細,雪糕不是獨立杯裝,口味都算多平日如果隨便找一間都應該很多選擇
同同事一大班人貪近過來試吓
不過沒期望就沒失望
雖然價錢折左但係食物質素都打折
生蠔🦪細隻到跟本吃不到肉
,要排多幾轉去攞
全場爆滿但只有一個職員負責開蠔,開場時排隊等得比較慢

其他海鮮/刺身都只是不過不失,長腳蟹腳很幼很少
基本上主攻熟食為主,但是燒羊架同一口牛都煮得好靭好蘇
部分食物只出一次就沒有再出,手快有手慢無

平日如果隨便找一間都應該很多選擇

2022-12-05
2022-12-05 1121 瀏覽
呢間自助餐,呢幾年都幫襯過不下10次無他嘅,又平,又方便,質素又唔差,呢個價錢嚟講都算多嘢食我早餐,午餐,下午茶,晚餐都有食過,由疫情前未有”staycation”呢個概念,我已經會嚟食,耐唔耐想食buffet又唔捨得食咁貴又會嚟食吓。呢度食評不嬲好壞參半,個個人標準唔同,有人覺得好麻麻,我都會照嚟。環境係一般d,但始終覺得性價比高。可惜,今日嚟食,出現咗d我接受唔到嘅嘢。我寧願食到昆蟲,起碼最多腸胃炎,痾嘔吓。但係今次個炒菇入面有舊玻璃🥶🥶🥶🥶🥶🥶好彩屋企人見到,冇畢埋入口⋯⋯唔好話吞落肚咁驚,放咗入口𠝹親咀,或者梗親牙都咁好啦雖說係酒店,但係經理收咗個碟,話叫廚師check吓就完喇🥶🥶🥶 嗰陣先係啱啱開始食沙律,但嗰個section嘅嘢我哋都唔敢再食喇🥶🥶🥶 唔知會唔會有d碎d嘅玻璃就大鑊🥶🥶🥶
呢間自助餐,呢幾年都幫襯過不下10次
無他嘅,又平,又方便,質素又唔差,呢個價錢嚟講都算多嘢食
可惜,今日嚟食,出現咗d我接受唔到嘅嘢。
我寧願食到昆蟲,起碼最多腸胃炎,痾嘔吓。
但係今次個炒菇入面有舊玻璃🥶🥶🥶🥶🥶🥶
2022-12-05
2022-11-23 1828 瀏覽
呢間我8年前食過,仲記得有片皮鴨。今次再食,我比起以前更著重味道多過款式,太多花巧野只會忽略美味。海鮮有生蠔,龍蝦,松葉蟹,青口,螺,鮮蝦,蜆;刺身有三文魚,馬刀貝,希零魚,吞拿魚;前菜有沙律吧,冷麵,壽司,芝士,南瓜忌廉湯;熟食有燒味,蒸比目魚,鐵板燒例如一口牛,雞軟骨,八爪魚,豬肉片,秋葵,冬菇;肉食有牛西冷,雲耳蒸雞,燒排骨,吉列蠔,肉丸,魚柳,鴨肝;麵檔有喇沙湯底,雜丸;甜品有巴斯克芝士蛋糕,焦糖泡芙,拿破倫,芝麻竹炭卷,TIRAMISU,歌劇院,黑森林,朱古力噴泉,可麗餅,HAAGEN-DAZS,雞蛋仔,葡撻。水果奶茶咖啡。龍蝦無味,松葉蟹都仲有鹹味,蝦都新鮮,想有特色,可以剝蟹肉龍蝦肉落南瓜忌廉湯,提昇層次享受。熟食就正正常常,鐵板燒系列比較鹹,喇沙湯底比較辣。甜品比較出色既係歌劇院,香滑朱古力味,但巴斯克芝士蛋糕太淡芝士味。地點:皇冠假日酒店入面,POPCORN有出口去到酒店門口。環境:攞野食位置都方便,一眼睇曬,行出行入距離唔會太遠,但冇環境可言。價錢:$550一位,平食之選。服務:可能我地坐太入,執碟比較慢。

地點:

皇冠假日酒店入面,POPCORN有出口去到酒店門口。

環境:

價錢:

$550一位,平食之選。

服務:

可能我地坐太入,執碟比較慢。
2022-11-11 1915 瀏覽
因為疫情都好耐冇去食自助餐,見雙11其間有優惠就應朋友安排兼為友人慶祝生日,老遠由九龍走到入將軍澳食晚飯,可惜實在太令人失望,唔會再有下次,亦唔會推介,見議可以的勿選!其實西式自助餐來來去去食物都係咁上下,有啲熱食,冷盤,壽司,少許鱼生刺身,甜品之類一般,都冇乜驚喜。客人主要都係想能夠與友人團聚開開心心食返餐,希望環境服務可以補救,卻兩者都欠奉!🤬客人早到未能安排入座要在外等候是理解的,等候片刻跟著排隊掃安心做了一大堆功夫可以放行,原以為進入餐廳後放下背包手袋就可以開開心心去取食物,誰知只差幾分鐘,就在我想取食物時突然被喝停,廚部侍應從遠邊極冇禮貌一路大叫的走過來:喂,未夠鐘呀小姐,啲食物唔攞得!嚇得我以為自己係賊唔知偷食咗佢啲乜嘢食,但其實啲食物已經预早擺放好!跟著就同佢理論,既然外面接待已經讓客進場而又冇特別指示,兼距離正餐時間都不過5分鐘,為何酒店員工可以這麽不禮貌呼喝叫停客人?!酒店經理過來了解事件,卻又不停跟我說係原則問題。既然你咁守原則,5分鐘前接待就唔好讓客人入餐廳啦!究竟客人來食餐定食你啲所謂原則?!酒店業服務態度以禮待客啲原則又去哂邊呀?一進場就令到客人咁唔開心,實在
其實西式自助餐來來去去食物都係咁上下,有啲熱食,冷盤,壽司,少許鱼生刺身甜品之類一般,都冇乜驚喜。
客人早到未能安排入座要在外等候是理解的,等候片刻跟著排隊掃安心做了一大堆功夫可以放行,原以為進入餐廳後放下背包手袋就可以開開心心去取食物,誰知只差幾分鐘,就在我想取食物時突然被喝停,廚部侍應從遠邊極冇禮貌一路大叫的走過來:喂,未夠鐘呀小姐,啲食物唔攞得!嚇得我以為自己係賊唔知偷食咗佢啲乜嘢食,但其實啲食物已經预早擺放好!跟著就同佢理論,既然外面接待已經讓客進場而又冇特別指示,兼距離正餐時間都不過5分鐘,為何酒店員工可以這麽不禮貌呼喝叫停客人?!酒店經理過來了解事件,卻又不停跟我說係原則問題。既然你咁守原則,5分鐘前接待就唔好讓客人入餐廳啦!究竟客人來食餐定食你啲所謂原則?!酒店業服務態度以禮待客啲原則又去哂邊呀?一進場就令到客人咁唔開心,實在太勞氣!唔好話有優惠價,就算以後有免費都唔會再來!🤬
座位安排太擠迫,地方唔大但又要放高大有背椅,攪到客人背對背坐,就連枱與枱之間隙縫都竟然要放多個座位,攪乜?又唔係全院滿座!攪到客人出入都要起身讓路極唔方便!😕
食物冇驚喜,份量少,鱼生刺身太乾,好似放咗一日已經風乾了!只有甜品免强可以接受!😐
開蠔枱面鬼鼠收到廚部後面,驚死被客發現!要排隊等配给,阿姐見條隊差不多十個八個先慢慢開蠔,每隻蠔沖水廾秒,每人只配给兩隻!最憎啲咁嘅所謂自助餐,愛吃蠔者一定失望,勿到!🤬
清枱員工見你枱上碟子用餐完畢,刀义都未放低就已經拿走隻碟,但走到去取食物時卻又經常缺碟要等,要自己四圍找碟,究竟係清洗唔切,定太少? 相信餐廳管理層心裡有數最清楚,請檢討,但勿要客人呆等!😒
其他已經冇心情再提,相片都只拍咗一兩張,其實都冇乜興緻上載!😒
客人就自行決定取捨啦!😑
2022-11-10
15 分鐘 (堂食)
團購
2022-11-07 867 瀏覽
剛剛星期六日係皇冠酒店2日一晚的staycation,本來都唔想comment佢嘅自助餐早餐有幾差———可以話係我哩2年系香港8-10次洒店staycation 中最差的一個早餐。因為個自助早餐完全冇料到冇乜嘢食,所以亦冇影相(因為原本無諗住comment所以無影相)但今日上OpenRice 睇完佢一個今年2022/8/8 嘅post(主題係不一様的早餐)覺得好奇怪,個食客非常讚酒店的自助早餐非常豐富,post出嚟嘅相片上嘅食物的確非常豐富,但同我哋剛剛食完嘅自助早餐完全天淵之別,我就好奇怪打去酒店問個究竟,酒店回覆話個post上的食物內容係2年前佢地早餐內容,酒店話佢哋都覺得好奇怪喎⋯⋯如洒店所說所實,究竟點解個食客會post 番2年前的野,箇中原因就自行去考究。(哩個就係我comment的原因總之哩間洒店嘅早餐就無好野食,屋企人話仲衰過快餐店,快餐店都有塊牛扒😅。究竟哩間酒店有咩食,見下面參考:-update左(打交叉) 上前食客2022/8/8post上的食物內容-肉類:見過好薄嘅漢堡扒,但第一轉見過吓,第二轉想夾來試吓已經無啦,之後亦無再出現過,亦無見過有其他肉類。-三角薯丁1

究竟哩間酒店有咩食,見下面參考:
-三角薯丁10點嘅時候先見到(10:30收埸),好奇怪的會咁
-唯一可讚嘅系有3款蛋可供選擇(烚蛋、太陽蛋、炒蛋)🤣
-中式點心只有一款蒸齊包,西式點心有3款,試過2款,1款OK,另一款可以話係難食。

酒店話佢個早餐價值$268,如果問我值幾多?咁我會認同我屋企人嘅講法:「千仲衰過快餐店,快餐店都有塊牛扒」
2022-11-01 1526 瀏覽
沙律螺絲粉幾好食,熱食普遍還好,但覺得普遍都偏鹹。甜點方面,確實有點失望,大多都外表好睇但唔好食,只有雞蛋仔和葡撻還可,豆腐花完全唔滑,「鞋」過豆腐。最後,個人認為碗碟衛生麻麻地,有可見污漬(不是水漬),只好放低拎過第2隻😅
2022-10-20 4282 瀏覽
仔仔的慶生飯.都唔知食乜好.突然想起將軍澳嘅(假日皇冠酒店-尚廚)呢間Buffet我哋之前已經食過兩次.兩次都令我哋都算唔錯.啲嘢食都好多選擇.每次都有食生蠔🦪.啲蠔都幾鮮美.經過家人相量.便決定揀選「尚廚」作為仔仔啲慶生飯.便在綱上預定咗今日星期四嘅「蠔得喜自助午餐Buffet」共四位.用餐時段12:00至14:30 .我哋喺「PopCom」商場平台花園進入尚廚.這個門口進入便是接侍處.估唔到今日係平日都咁爆.入座排隊都等咗十分鐘.好彩四個人被安排到牆身一角四人枱唔使係大堂正中同人迫.之前我哋嚟食都唔係咁多人.環境清幽.食物款式超級之煩多.依家好嘈好熱鬧.好似係大酒樓飲茶咁.行去睇吓有啲乜嘢食.已經被人撞到幾次.啲人好似唔使錢咁.今日入座率都有九乘九.唔理咁多睇吓有乜嘢食先.總括來講比之前少咗款式.我哋係綱上預定閑日七五折.再加1服務費費.即係實際每位$288元但係呢個價錢都還算可以啦!呢度係有生蠔🦪食.生蠔🦪唔算大隻.食落都好鮮味.有少少海水鹹味.無沙.每人每次祗可有兩隻.要食就要排多幾次隊.日本🇯🇵和食刺身祗有四款唔多.本人喜愛三文魚.其他的沒有點選。海洋有蜆🥠/東風螺🐚中蝦🦐📌
生蠔🦪
白切雞/叉燒/烤牛仔肉/牛肋條/蝦餅
雞蛋仔/芒果拿破崙/葡撻/芒果撻/芝士蛋糕
芒果撻/木糠布甸
火龍果/西瓜/菠蘿
Haagen-Dazs三色雪糕.曲奇雲呢拿/焦糖脆餅/士多啤梨
餐廳送上祝福蛋糕
📌尚廚 (將軍澳)
將軍澳唐德街3號香港九龍東皇冠假日酒店1樓
2022-10-06
生蠔🦪
  • 甜品
  • 芝士蛋糕
2022-10-12 2223 瀏覽
上網買咗佢哋個自助餐套票,轉系食生蠔嘅,嚟到嘅時候出邊非常之多人排隊,不過職員都非常之有禮貌,而且安排得非常之好。入到去食嘢嘅時候,佢哋生蠔嘅質素呢都非常之新鮮,另外都有其他嘅海鮮例如松葉蟹,青口,蠔,蜆肉,,各樣海鮮都唔錯。至於刺身方面,佢哋嘅三文魚同埋白蠟都好正,赤身就爭少少。最滿意嘅一點都係佢哋嘅甜品,佢哋嘅甜品種類非常之多,而且仲好易任食Häagen-Dazs嘅雪糕。其中最推薦佢哋一個忌廉泡芙,幾乎只可以攞到一轉,之後已經俾人攞晒,另外佢哋個奶凍都好正,雖然好似轉移左視線但係佢哋各樣食物嘅質素都唔錯,值得一試
之前去staycation 食過黃金海岸同北角海逸酒店既自助餐,都覺得好好食,好享受。所以完全都冇諗過今次幫襯既酒店自助餐,水準可以差到甘😢。完全係用難受黎形容。主打既 松葉蟹,好咸😢好霉,我懷疑係咪要咸味黎遮蓋猩味?第二主打係蠔,好細隻😢吾太新鮮同猩;第三主打鴨肝,食左半啖冇期望過,吾識形容。刺身方面得4款,三文魚 吞拿魚 馬刀貝 黃色吾記得咩魚,總之得呢4款,連我最其望亦覺得最基本既蝦都冇。。。冇。。。壽司得4款…我想講樓下爭鮮啲壽司仲好食😭 老公原本好期待食牛同羊,點知啲牛好生…啲羊架好似岩岩係微波爐叮出黎既甘。天,每人4百幾五百蚊,究竟食左啲咩落肚…未試過食自助餐或者放題,食完可以甘空虛😮‍💨 我哋全家一張相都冇影,食自助餐可以冇意欲影相,大家自己估我哋有幾失望。
2022-10-03
2022-10-06 3651 瀏覽
又要前文提要吓先,由於同老婆入咗嚟將軍澳嘅「九龍東智選假日酒店」宅渡假,整個套票包入住當日自助午餐、標準客房、免費借用單車及翌日自助早餐($1,100+10%),都算抵玩。前文就分享咗個自助午餐,依篇就講講個自助早餐,享用地點都喺晌番對面「九龍東皇冠假日酒店」嘅「尚廚」。噚日自助午餐嘅入座率就可以講空前盛況咁,目測都有9乘滿,而今朝(喺星期六嚟),可能時間尚早,才7:30am左右,成間餐廳暫得幾枱客,環氣氛變得較清靜,點坐都得,當然揀番個窗口位啦,加上高樓底環境,悠閒舒服。自助早餐唔知收幾錢位,而確認信亦話只喺「simple breakfast buffet」,睇過啲食評都知唔會好多嘢食,所以,可能打咗底,以早餐計,選擇都唔少,又覺得OK喎。不過,好老實,跟之前同樣喺宅渡假時包早餐嘅酒店比較,如「黃金海岸」、「帝逸」、「富諾特東薈城」,呢度確喺明顯低一、兩班。但既來之,則安之,事事比較亦意義唔大,反正,食得幾多吖,夠食、啱食咪OK囉。飲品區對比噚日午餐,除咗種類選擇少咗,每個種類嘅款式亦無咁多,就以飲品為例,主要就喺茶啡同橙汁,再有啲檸檬片沖吓檸水、檸茶。先一杯橙汁配沙律,之後就再一杯
,當然揀番個窗口位啦,加上高樓底環境,悠閒舒服。
飲品區

對比噚日午餐,除咗種類選擇少咗,每個種類嘅款式亦無咁多,就以飲品為例,主要就喺茶啡同橙汁,再有啲檸檬片沖吓檸水、檸茶。先一杯橙汁配沙律,之後就再一杯咖啡襯我嘅DIY全日早餐,哈哈。
飲品區
沙律吧、生果、粟米片

呢幾類喺自助早餐嘅必然種類,沙律吧就只有2款沙律菜、8款配料、3款醬,話多唔多,話少亦叫OK,而生果喺得兩款,粟米片就無試,反而見有啲乳酪,就唔錯過。
沙律吧
生果、粟米片
通常第一轉會先食啲開胃嘢,所以,先嚟一碟拼盤,沙律吧有嘅食材都樣樣要啲,再淋上隻意大利汁,另外加啲生果同乳酪,一份健康嘅「前菜」就此誕生
。真喺喺食自助餐先會咁,啲食材都算新鮮,沙律菜入嗉嗦聲,隻汁醬亦好醒胃,生果夠晒甜,最緊要喺夠健康。
烘焙、熱盤、粥品

再行過少少,有烘麵包機,亦有個暖櫃放咗少少牛角酥、丹麥酥,而熱盤呢?款式比較偏向西式啲,如薯蓉、炒滑蛋、茄汁豆……等等,再加啲炒飯、甘筍粥……等,就唔會好似午餐咁,有啲即煮麵檔、粥檔。果然喺「simple」,不時晌自助早餐都有嘅粉麵、點心、煙肉……,甚或甜品,都唔見有。
烘焙
粥品
點都好,總之左砌右搭,都砌咗一整碟,都有啲似一份「全日早餐」
。啲牛角包、丹麥酥都幾好食,鬆軟富牛油香,薯蓉又打得幾柔滑。質素上,突出就唔突出,勝在平平穩穩,無咩大問題。
整體嚟講,選擇確喺少咗啲,但啲嘢食質素都叫OK,況且,以一般人而言,早餐都唔會食太多,簡簡單單填飽肚。
早餐