2024-11-05 151 瀏覽
尚海人家:爆汁生煎包生煎包如圖所見,咬下去除了肉餡還有快要滿出來的肉汁,但你不知道的是這肉汁已經是我吸了一口的情況下,還如此的爆汁。當時購買的人流不多,包子並不是現做的,但你想像不到它還是熱騰騰,被爆出來的肉汁燙到嘴,所以大家要小心燙喔~生煎包的份量算大,而包子皮不算厚,生煎包的底部好脆,肉很飽滿,帶有一點點的胡椒味,對於我這個不愛胡椒的人也很愛,因為它的胡椒味不強卻突出了肉香和調味,更不用說它的肉汁,脆脆的皮加上爆汁的肉餡,吃下去真的很滿足。對於22港幣有兩個的生煎包,這個價錢真的划算且好入手。本來只是因為發哥(周潤發)有與店主合照而感興趣,但是真的很慶幸當時有試試看,就發現了一家好吃的上海菜店啦。店家開了好多年,好吃的香港小店當然有支持,所以絕對會回訪的!好食指數:💛💛💛💛性價比:💛💛💛💛回訪指數:💛💛💛💛
尚海人家:爆汁生煎包

好食指數:💛💛💛💛
性價比:💛💛💛💛
回訪指數:💛💛💛💛
  • 生煎包
2024-07-17 333 瀏覽
响外賣app落order, 叫咗一個上海排骨菜飯,半個鐘之內送到。個菜飯已經凍凍地,不過我接受到。打開個排骨,完全唔係一塊完整嘅豬扒切出嚟,全部好似搭頭搭尾,仲要返炸完再炸,又硬又凍,又多肥膏,真係好難食。我根本影唔落相,食咗兩舊就已經丟咗,以後都唔會幫襯呢間舖頭。

2024-07-17
外賣送餐
2024-04-18 462 瀏覽
返工放lunch突然想食上海嘢發現咗呢間嘢就買嚟試吓,去到見到好多人等緊,可以排隊嘅位好窄,店內比較舊,店內得兩個人應付緊所有嘢,超級忙碌。我叫咗佢個皇牌S1嚟試,排骨飯嘅排骨醃到好鞋,質感好差,唔會話太鹹,但係唔好食。個菜飯都麻麻地,我自己會覺得其他上海菜餐廳多數都好食過呢間。而我最期待嘅生煎包,的確好多汁,但係唔可以算得上好食。個皮係有啲脆脆地,但係好似唔加醋就完全唔夠味咁。所有嘢都好似麻麻地,雖然唔知佢係咪每日水準好飄忽,但係都係無下次啦如果真係好想試,建議直接入去店裡面order,因為我冇用app落單反而早過好多人攞到外賣
題外話/補充資料: 有個等送外賣嘅亞裔人士一直塞住喺排隊位到,本身覺得佢阻住人落單,但係行出去街外面又真係乜嘢都聽唔到,但係老闆娘又唔用大聲公嗰啲叫號碼,場面好混亂w有一堆外賣袋放晒喺枱面,但係冇一個屬於喺出面等嘅人,所以大家都係唔好用app落單啦www
2024-04-17
15 分鐘 (外賣自取)
2024-04-16 420 瀏覽
同事發現拎錯外賣,幾分鐘即刻落去比返佢哋,同佢哋道歉,點知個老細狂轟炸,狂鬧,話唔小心攞錯佢好麻煩,一直講一直鬧,但原定自己嗰份又未整好,所以無得走,我陪住同事等拎,隔一陣以為佢鬧完就收口,點知鬧完又重複同重新再鬧,長達十幾分鐘,老細停二十秒,諗諗下又再鬧,其實呢啲會經常發生嘅問題,老細都放到咁大嚟嘈,呢啲外賣小店,係咪咁唔可以受挫折呀🤣🤣🤣
外賣自取
千祈唔好以為有米芝蓮同埋發哥嘅加持一定好 !!!今日路經上環,見到呢間舖頭貼咗發哥張相出嚟咪順便買外賣返公司食,點知中伏。買咗排骨菜飯,大碗雞絲酸辣湯加兩隻招牌生煎飽。首先講吓酸辣湯 :個湯得個酸字、冇辣味,亦冇食材應有嘅味道,簡直唔似酸辣湯,湯大量打芡,冇乜料,入面幾乎搵唔到雞絲,全部係木耳絲、少量筍絲加幾粒豆腐,湯多過料,所有材料加埋都佔唔整碗湯嘅十分之一。排骨菜飯,排骨好柴、好鹹,調味料過重,令到排骨冇咗應有嘅質感及肉味,而個菜飯份量唔多,淡而無味、亦香氣欠奉。招牌生煎飽係有汁,不過啲肉冇鮮味,完全唔稱得上好食。以上咁嘅水準仲話係由前米芝蓮推介嘅廚師主理,食物水準低成咁真係點收人錢?成套餐加埋 80 幾蚊,咁嘅價錢係上環甚至中環都可以搵到比呢間好好多嘅選擇。
千祈唔好以為有米芝蓮同埋發哥嘅加持一定好 !!!
買咗排骨菜飯,大碗雞絲酸辣湯加兩隻招牌生煎飽。
招牌生煎飽係有汁,不過啲肉冇鮮味,完全唔稱得上好食。
2024-03-27
5 分鐘 (外賣自取)
午餐
2024-02-25 345 瀏覽
已經特登喺7:10網上order,顯示27分可以攞外賣,我29分左右到,等咗10分鐘我忍唔住就問佢我個order點,然後我見到佢先㩒我張單,好明顯係漏咗我張單,一句唔好意思好忙就無數。搞到我最後企咗喺度等咗差唔多20分鐘先攞到。即係咁,大家時間一樣寶貴,我咁同親自去嗌外賣係冇分別,我就係有嘢做唔想企喺到等先網上提前order。
2023-12-23 321 瀏覽
麻雀雖小 深藏不露雖則是外帶店 卻是由米芝蓮主廚製作回去辦公室請同事吃 每個人都吃到手指頂呱呱生煎包是真的令我一試難忘外脆內軟 肉汁大爆發味道非常好上海排骨菜飯菜飯才是重點香港已經好難找到好吃的茶飯大多店舖的菜飯 都煮到飯和菜都爛巴巴的爽口的菜 + 粒粒分別的飯 出色麻醬手撕雞粉皮一吃你就知道這個是新鮮雞做的騙不了人 再加上份量極上的黃瓜絲清新不油膩 三兩分鐘我們就清盤了
麻雀雖小 深藏不露

一吃你就知道這個是新鮮雞做的
騙不了人 再加上份量極上的黃瓜絲
清新不油膩 三兩分鐘我們就清盤了

2023-12-04 385 瀏覽
逢星期五多數同朋友嗌下外賣一齊食,今次就試吓呢間喺朋友公司附近嘅餐廳🍴。因為朋友奔跑返嚟,啲嘢食仲係熱㗎😍😍😍我最鍾意佢上海菜飯啲飯粒粒分明,唔會濕粒粒。飯嘅份量都幾多,唔使另外在煮飯。另外嗌咗個豬扒粗麵,大大份,啲面味道啱啱好,唔會太鹹,亦都唔會太淡,夾埋個好香口嘅豬扒。豬扒唔會因為外賣易變淋左,仲有少少脆口🤤🤤🤤🤩最欣賞佢爆到好香口嘅乾蔥,放咗啲豬扒上邊🤤🤤🤤🤤仲有個搞笑嘅趣聞,朋友話有個外國人經過呢間舖頭話啲嘢食好好味😂😂🤣跟住我話個外國人嘅反應同我一樣,因為每次食開啲好嘢我都會介紹俾啲朋友✌️✌️

因為朋友奔跑返嚟,啲嘢食仲係熱㗎😍😍😍

最欣賞佢爆到好香口嘅乾蔥,放咗啲豬扒上邊🤤🤤🤤🤤

1K
2023-11-30 630 瀏覽
📍位置:近上環站 A2 出口,步行約5分鐘,在菜檔旁邊。🏠環境:深紅的招牌,門面如粉麵檔的裝潢,有一個狹長的位可以下單或排隊。🤵🏻服務:可人手或WhatsApp下單,不設堂食,只限外賣。🍽️午市:提供套餐,主打上海菜和招牌生煎包,價錢在中環區來算是很親民。🥢招牌上海🐷排骨🥬菜飯🍚+生煎包1隻 $54生煎包底煎得金黃而脆口,小心咬開,因為一定會爆汁😆,餡內有很多湯汁🤩,招牌果然出色🤤。豬扒炸得酥香,並已切塊,菜飯很好吃,粒粒分明而滿油香,👍真心推介。🥢麻醬手撕🐔雞絲粉皮+生煎包2隻 $54採用新鮮雞肉撕成雞絲,芝麻醬汁調得剛好,再拌均滑嫩嫩的粉皮和青瓜絲,🤤使人胃口大開,只是份量不多😆。🥢鮮雞湯小雲吞🥟10粒+生煎包2隻 $54一口大小的小雲吞,肉餡不多,口感滑嫩😉,配有菜心和清雞湯,味道較清淡。🥢迷你雞絲酸辣湯🥣+生煎包6隻 $54湯水一點也辣,反而是酸味較重🤭,較開胃且解油膩😚,湯料有雞絲、雲耳絲、豆腐粒等,跟生煎包很配合👍。
📍位置:近上環站 A2 出口,步行約5分鐘,在菜檔旁邊。
🤵🏻服務:
可人手或WhatsApp下單,不設堂食,只限外賣。
🍽️午市:
🥢招牌上海🐷排骨🥬菜飯🍚+生煎包1隻 $54
生煎包
生煎包底煎得金黃而脆口,小心咬開,因為一定會爆汁😆,
生煎包
餡內有很多湯汁🤩,招牌果然出色🤤。
豬扒炸得酥香,並已切塊,
菜飯很好吃,粒粒分明而滿油香,👍真心推介。
🥢麻醬手撕🐔雞絲粉皮+生煎包2隻 $54
🥢鮮雞湯小雲吞🥟10粒+生煎包2隻 $54
🥢迷你雞絲酸辣湯🥣+
生煎包6隻 $54
2023-11-22
8 分鐘 (外賣自取)
  • 上海🐷排骨🥬菜飯
2023-11-27 251 瀏覽
係公司附近尋覓有咩食,行到差唔多到上環街市附近,有呢間上海外賣餐廳,見門口貼住啲新聞報道,話由前米芝蓮主廚煮食物,一於試下。想健康啲/小食一族,可以叫菜飯&輕食套餐,有多一啲選擇。⭐️皇牌生煎包主打皇牌食物。食呢個包要小心啲,因為一啖咬落去,係會爆汁❗️入面嘅豬肉餡料好多汁鮮嫩,調味剛剛好,推薦👍🏻。⭐️麻醬手撕雞絲粉皮粉皮好特別,係卷成圓筒狀的。上面有青瓜絲、雞絲、麻醬,雞絲幾嫩滑,唔錯😋。

⭐️皇牌生煎包

⭐️麻醬手撕雞絲粉皮

2023-11-10 388 瀏覽
發現公司附近有間上海外賣店,由米芝蓮主廚製作,價錢不貴又方便,所以決定放工買外賣回家跟家人一起食,小店有不少麵和飯餐,麵都會分湯上以免過淋,最出色的當然是他們的生煎包,一咬開入面爆汁都是湯,回家品嘗時湯仍是熱的,另外小食雞絲粉皮也很不錯,採用新鮮雞肉,醬汁調得剛好。我們點了兩個麵,擔擔麵的辣度很好,但如不能吃辣建議食炸雞扒麵,雞扒炸得香脆,不會只食到炸粉。如不愛麵可試菜飯,我們配了糖醋排骨,每口都是滿足又不韌。另外亦添了一配酸辣湯,很是開胃。這裡最好賣的應是排骨,今次無緣吃到,下次必會再來試試。.🥂招牌生煎包6隻 $50🥂麻醬手撕雞絲粉皮 $40🥂生炸雞扒湯麵 $52🥂招牌擔擔麵 $52🥂糖醋炸排骨菜飯 $57🥂雞絲酸辣湯 $30.Overall rating: 7/10jsv_foodie

🥂招牌生煎包6隻 $50

🥂雞絲酸辣湯 $30
Overall rating: 7/10
jsv_foodie
2023-02-27 1501 瀏覽
今日同同事見尚海人家在熊貓都有4.4/5分,所以都一試叫外賣。我點嘅係經典鹹肉菜飯餐(原價$87折左$78.3)。諗住收我呢個價錢都應該可以掛,點知。。。由袋拎出來我地都嘩左一聲,$78.3得半盒飯,四片鹹肉。。。我係女仔都唔夠食啦,見到盒飯令我嘅星期一更加blue🙃🙃🙃🙃第一次試呢間亦都係最後一次。🫠🫠🫠🫠
經典鹹肉菜飯餐
2023-02-27
2022-12-28 1252 瀏覽
我平日中午經過上環,當然要看看附近的地道美食。近上環街市見到有一間小店中午時分門外排了10多位客人,我便在門外看看有什麼特別菜式,原來是一間上海小店,買各式各樣的上海菜,價錢中等,於是我叫了酸辣湯餃子。問他們那一個菜式是最出名,師傅自信及充滿熱忱地叫我一定要試他們的生煎包,於是加多兩個生煎包。坐定後先咬一口生煎包,因為生煎包一定要熱烘烘的才可以真正感受到師傅的工架。果然皮薄餡靚、多肉汁,非常有驚喜👍🏻👍🏻。建議各位一定要試他們的生煎包。至於酸辣雲吞因為價錢的關係只收$30+所以用料不夠豐富是正常的,酸辣味不錯,雲吞皮有少少厚。可能上海傳統雲吞是這樣的。 第二日再去賣豬扒菜飯套餐,只是$60+ 已包括2隻小籠包及豆奶。豬扒大大件,有醃過,頗入味,但較多油,至於菜飯如果可以熱點會更好。總結,如果是新鮮出爐,生煎包是有水準的,值得一試。

總結,如果是新鮮出爐,生煎包是有水準的,值得一試。
2022-11-28 931 瀏覽
午餐想食個上海菜點左糖醋排骨飯,配生煎包 💲7️⃣0️⃣菜飯好濕🙈生煎包Ok 👌🏻👌🏻👌🏻排骨就🥴🥴🥴um… 唔知以為食緊肉乾,超級硬🥲🥲🥲雖然上環黎講價錢都算係咁,但睇埋質素,就唔想再幫襯☹️過一排遲d試下幫襯其他餐,睇下會唔會有唔同啦!
午餐想食個上海菜

點左糖醋排骨飯,配生煎包 💲7️⃣0️⃣

菜飯好濕
🙈

生煎包Ok 👌🏻👌🏻👌🏻

排骨就🥴🥴🥴um… 唔知以為食緊肉乾,超級硬🥲🥲🥲

雖然上環黎講價錢都算係咁,但睇埋質素,就唔想再幫襯☹️
過一排遲d試下幫襯其他餐,睇下會唔會有唔同啦!
2022-07-07 1619 瀏覽
食中午飯果陣週圍間間好多人等,貪佢冇人排隊,所以食左呢間點知原來冇人等係有原因,中大伏,啲野難食到永不回頭生煎包個皮幾脆,入面係暖但啲肉唔生鮮除左生煎包,其他野全部全都係又凍又難食返公司得果唔夠5分鐘路程,30度天氣,唔會係因為遲返去所以唔熱個飯又硬又難食,似生米飯個肉燥似開個罐頭就咁掉落去叫左排骨又比雞扒我,完全唔明點解得我一個客,有工個職員都會執錯啲員工到底比客食之前有冇試過味洗左70蚊叫我食啲咁既野
食中午飯果陣週圍間間好多人等,貪佢冇人排隊,所以食左呢間

點知原來冇人等係有原因,中大伏,啲野難食到永不回頭
生煎包個皮幾脆,入面係暖但啲肉唔生鮮
除左生煎包,其他野全部全都係又凍又難食

個飯又硬又難食,似生米飯

個肉燥似開個罐頭就咁掉落去

啲員工到底比客食之前有冇試過味
洗左70蚊叫我食啲咁既野
2022-07-06
1 分鐘 (外賣自取)