2019-07-02 133 瀏覽
和民居食屋已經好多年。小朋友細時成日都帶他們出去食。近年少了很多。因為工作地點較遠。加上屯門沒有分店。所以囡囡同我講太子道有和民。好想去食。今晚帶佢一齊回味她細時最愛的刺身, 豪華刺身盛合.今次沒有吞拿魚, 所以選了兩份帶子. 大大粒帶子, 色澤保持光澤感, 厚切三文魚,鮮味大蝦, 以百多元來說已經好親民薯條食得多.日本產有機蕃薯條, 一家要食. 超甜之餘, 仲要有蕃薯味. 加上滾油大火炸.把內裡的心炸得更透入口鬆化. 皮脆, 加上切得厚身令口感更好.沾上少少蜜糖, 食時好有滿足感連吃兩個小食.雖然不覺肚餓, 但依然想繼續搵其他食物,因為食了刺身, 想食一些熱食.便叫了個濃湯盛滿海鮮鍋(大)一個鍋子內有超過10款海鮮及蔬菜材料非常豐富, 更以特製柚子胡椒濃湯令食物味道更突出,有兩片牛油. 帶有油份令肉質滑,而且蠔的光澤不錯.一定要食. 整個鍋的材料配合剛好.扇貝不是想像中細.加上有不少連殼蜆仔令湯底更鮮日本豆腐嫩滑及蔬菜配料,好快吸收海鮮味道, 蠔仔同蜆仔都是我最愛,可以有牛油. 令蠔的肉不會被滾太久而變老身.一個鍋子, 可以說不大不細.但豐富食物材料,不用10分鐘, 已被我們全吃光了
今晚帶佢一齊回味她細時最愛的刺身, 豪華刺身盛合.

今次沒有吞拿魚, 所以選了兩份帶子.
大大粒帶子, 色澤保持光澤感, 厚切三文魚,鮮味大蝦,
以百多元來說已經好親民

薯條食得多.
日本產有機蕃薯條, 一家要食. 超甜之餘,
仲要有蕃薯味. 加上滾油大火炸.
把內裡的心炸得更透

入口鬆化. 皮脆, 加上切得厚身令口感更好.
沾上少少蜜糖, 食時好有滿足感

連吃兩個小食.
雖然不覺肚餓, 但依然想繼續搵其他食物,
因為食了刺身, 想食一些熱食.
便叫了個濃湯盛滿海鮮鍋(大)
一個鍋子內有超過10款海鮮及蔬菜
材料非常豐富, 更以特製柚子胡椒濃湯
令食物味道更突出,
有兩片牛油. 帶有油份令肉質滑,
而且蠔的光澤不錯.
一定要食. 整個鍋的材料配合剛好.

扇貝不是想像中細.
加上有不少連殼蜆仔
令湯底更鮮
日本豆腐嫩滑及蔬菜配料,
好快吸收
海鮮味道,
蠔仔同蜆仔都是我最愛,
可以有牛油. 令蠔的肉不會被滾太久而變老身.

一個鍋子, 可以說不大不細.
但豐富食物材料,
不用10分鐘, 已被我們全吃光了.
今日再次來臨和民居食居
除了水準食舊, 食物亦改變不少.
遲些再來. 希望再次有衝擊我的味蕾。
2019-06-26
1 分鐘 (堂食)
  • 日本產有機蕃薯條
  • 濃湯盛滿海鮮鍋(大)
2019-07-01 104 瀏覽
話說成幾年冇食過和民,啱啱冇幾耐前見到佢有promotion,只要like左佢地FB/IG加食滿主餐牌一定價錢就有指定菜式半價優惠,見佢幾抵食就拉埋屋企人一齊去食個晚飯🤘🏻========================牛肉壽喜燒 $69 (+$39加配烏冬)作為今次半價嘅菜式之一點可以唔嗌🤘🏻一人份量嘅細牛肉壽喜燒算抵食,牛肉大概有五六片,採用左火鍋最啱配嘅肥牛,點少得加埋隻點烏冬附加嘅雞蛋入甜甜地嘅壽喜燒湯底入邊呢🍳湯底用左昆布調味,仲可以食到蔬菜配料同牛肉嘅鮮味,甜得嚟又唔膩,果然係我最鍾意嘅和式湯底,而KY亦強烈建議大家追加壽喜燒必配嘅烏冬😆========================酥炸軟殼蟹壽司卷 $89軟殼蟹卷上菜時間就比較耐,正正因為軟殼蟹係即叫即炸嘅🤪紫菜卷外有一粒粒蟹籽,而內裏嘅軟殼蟹的確香脆,入面仲有牛油果🥑生菜🥬青瓜🥒等等配料幫手中和炸物嘅油膩感,係值得一嚐嘅卷物😛.========================滑蛋豬柳盒子飯 $69雖然已經有海鮮又有鍋物,但填飽個肚又點可以唔嗌個飯呢🍚平時論豬扒飯個人就麻麻哋嘅,但加上滑蛋兩者夾到一個點就會即刻令胃口全開
========================
牛肉壽喜燒 $69 (+$39加配烏冬)
酥炸軟殼蟹壽司卷 $89
滑蛋豬柳盒子飯 $69
雖然已經有海鮮又有鍋物,但填飽個肚又點可以唔嗌個飯呢🍚平時論豬扒飯個人就麻麻哋嘅,但加上滑蛋兩者夾到一個點就會即刻令胃口全開🤩滑蛋炒得唔老,食得出係混入咗日式高湯煮制而成,加埋肉質嫰滑嘅豬柳齊齊仲有滑蛋內嘅洋蔥絲,話咁快就清晒成個飯啦😆.
======================== .
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 居食屋「和民」 (太子)
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #美食
和民始創店位於 太子始創中心地庫, 由地鐵站行過嚟其實只需要五分鐘, 勁方便。 餐廳富有日式風格, 坐得舒服, 想食各式種類不同的日本菜式, 和民就正符合我嘅要求。超甜日本產有機蕃薯條 先叫咗一客 超甜日本產有機蕃薯條 選用日本高品質的番薯, 炸得外脆內軟,蕃薯條鬆軟不油,高纖維營養豐富,感覺不會太膩。-鰻魚牛肉盒子飯一盒飯有齊和風料理蒲燒鰻魚與及日式牛肉, 鰻魚經烤過後塗上蒲燒醬汁,吃起來香甜可口,魚肉肉質細嫩肥美,鮮嫩多汁, 以日式上湯煮過的牛肉鮮美肉嫩 , 一盒飯有兩種餸 ,一次過滿足兩個需求,價錢親民質素高,prefect。----照燒雞肉pizza這裡的日式照燒雞肉pizza是一種簡簡單單看起來很清爽的披薩, 有我愛的照燒雞絲配搭日式美乃滋,餅皮薄、照燒汁香濃味美。--大阪椰菜燒大阪燒以鐵鍋送上 , 溫度得以保持熱辣辣 。大阪燒裏面除了有滿滿的椰菜之外,還加上蛋和芝士、燒汁和沙律醬,這個酸酸甜甜的配搭真是百吃不厭,營養豐富又飽肚 , 如果上高還有一點 飄下飄下 木魚絲的話會更開心呢。---多彩炙燒鮭魚壽司-鮭魚壽司即是三文魚壽司, 卷物入面亦有蟹柳牛油果, 面頭亦蓋上了三文魚

先叫咗一客 超甜日本產有機蕃薯條
鰻魚牛肉盒子飯

一盒飯有齊和風料理蒲燒鰻魚與及日式牛肉,

照燒雞肉pizza

有我愛的照燒雞絲配搭日式美乃滋,餅皮薄、照燒汁香濃味美。

大阪椰菜燒

大阪燒以鐵鍋送上 , 溫度得以保持熱辣辣 。
這個酸酸甜甜的配搭真是百吃不厭,營養豐富又飽肚 ,
 如果上高還有一點 飄下飄下 木魚絲的話會更開心呢。

多彩炙燒鮭魚壽司
鮭魚壽司即是三文魚壽司, 卷物入面亦有蟹柳牛油果, 面頭亦蓋上了三文魚,非常美味。

豚骨醬油拉麵

食滿200蚊,like完和民facebook,原來 豚骨拉麵有半價, 當然唔好執輸叫番碗 。
拉麵掛湯能力非常強, 湯底濃郁充滿了豚肉的精華,不錯。

2019-06-26 79 瀏覽
同朋友去完聯合廣場行, 有啲肚餓就去咗 始創中心嗰度食嘢啦晚餐時間周圍都多人,見到呢一間和民比較少所以就入咗去食啦我哋點咗鍋物,炸物,壽司卷等等牛肉壽喜燒內裏有牛肉,冬菇,蔥,蔬菜, 醬汁夠濃味又鮮甜, 牛肉同埋配料都充分吸收到湯底嘅味道番薯天婦羅天婦羅炸得夠脆,炸粉又唔會太過厚仲食到有蕃薯少少甜味,厚燒玉子共有四件玉子,好嫩滑,煎得啱啱好充滿蛋香,但又唔會太過油加州卷總共有六件, 細細件一啖一不仁啱啱好佢嘅飯黏度適中,唔會一夾就散煎餃子六隻煎餃子,即叫即做。 上菜嘅時候送埋一支醋同辣油畀你淋上去飲品草莓沙冰&奇異果沙冰兩種都保留咗生果嘅鮮味埋單都唔算好貴,正常一餐晚飯嘅價錢
同朋友去完聯合廣場行, 有啲肚餓就去咗 始創中心嗰度食嘢啦

晚餐時間周圍都多人,見到呢一間和民比較少所以就入咗去食啦
我哋點咗鍋物,炸物,壽司卷等等

牛肉壽喜燒

番薯天婦羅

天婦羅炸得夠脆,炸粉又唔會太過厚
仲食到有蕃薯少少甜味,

厚燒玉子

共有四件玉子,好嫩滑,煎得啱啱好
充滿蛋香,但又唔會太過油

加州卷

總共有六件, 細細件一啖一不仁啱啱好
佢嘅飯黏度適中,唔會一夾就散

煎餃子

六隻煎餃子,即叫即做。
上菜嘅時候送埋一支醋同辣油畀你淋上去

飲品

草莓沙冰&奇異果沙冰
兩種都保留咗生果嘅鮮味

埋單都唔算好貴,正常一餐晚飯嘅價錢
2019-06-23 96 瀏覽
窮遊香港-埋單發現有半價.呢日講下之後食過既日本餐廳.呢日叫左 ⭐️濃湯盛滿海鮮鍋$99👍🏻一人份量 但其實份量幾多配上柚子胡椒濃湯 其實柚子唔算重主要似壽喜燒海鮮湯多d 唔錯既餐牌見到佢仲有$149大鍋選擇 係2-3份量.⭐️壽司卷盛$129呢個有5款 每款2舊顏色幾靚 有三文魚 帶子.....有選擇困難症可以揀佢(呢個會睇番當日有咩新鮮食材再出比你).⭐️豚骨醬油拉麵$79👍🏻味道似一蘭 都幾重骨味👍🏻但呢個似係2倍濃 偏咸(我去一蘭都係揀2倍濃)表面有落蔥 有蔥香 拉麵表面都唔多油(我鐘意有層油保溫 香口d 但當然都肥d)👌🏻塘心蛋我就鐘意 再流心d👍🏻叉燒 半肥瘦 正😱埋單果時發現原來有優惠正 有半價 勁抵食(掛住影相 影到紫菜軟左 本身脆既).讚好和民fb或 ig 滿$200就可以半價點選以下4款食品其中1款牛肉壽喜燒(S)日本産有機蕃薯條豚骨醬油拉麵日本產原條魷魚燒.整體環境唔錯 乾淨 舒服2人坐4人位全店有小小穿透嘅木架做間格 比較有私人感但亦都因為咁 店員比較難見到你可能要比多小小時間等店員行到門前再服務你啦.#和民居食屋 (太子)地址:太子彌敦道750號始創中心地庫B01A
窮遊香港-埋單發現有半價
主要似壽喜燒海鮮湯多d 唔錯既
餐牌見到佢仲有$149大鍋選擇 係2-3份量
⭐️壽司卷盛$129
呢個有5款 每款2舊
顏色幾靚 有三文魚 帶子.....
有選擇困難症可以揀佢
(呢個會睇番當日有咩新鮮食材再出比你)
⭐️豚骨醬油拉麵$79
👍🏻味道似一蘭 都幾重骨味
👍🏻但呢個似係2倍濃 偏咸(我去一蘭都係揀2倍濃)
表面有落蔥 有蔥香 拉麵表面都唔多油
(我鐘意有層油保溫 香口d 但當然都肥d)
👌🏻塘心蛋我就鐘意 再流心d
👍🏻叉燒 半肥瘦 正
😱埋單果時發現原來有優惠
正 有半價 勁抵食
(掛住影相 影到紫菜軟左 本身脆既)
讚好和民fb或 ig
滿$200就可以半價點選以下4款食品其中1款
牛肉壽喜燒(S)
日本産有機蕃薯條
日本產原條魷魚燒
整體環境唔錯 乾淨 舒服2人坐4人位
全店有小小穿透嘅木架做間格 比較有私人感
但亦都因為咁 店員比較難見到你
可能要比多小小時間等店員行到門前再服務你啦
#和民居食屋 (太子)
地址:太子彌敦道750號始創中心地庫B01A,B10-12及B14號舖
⭐️評分:
味道:4/5
環境:4.5/5
服務:3.5/5
抵食:4/5
去了和民吃晚餐, 因為它們正在做推廣優惠, 幾抵吃的。我們點了鍋物、炸物、壽司卷、刺身和串燒一起分享。牛肉壽喜燒 (一人前) 裏面有牛肉、冬菇、蔥、蔬菜🥬, 醬汁夠濃味, 好鮮甜呢!牛肉和配料都充分吸收到湯底的味道。天婦羅盛合🍤 - 天婦羅炸得夠脆, 炸粉不會太過厚。厚燒玉子 - 一共有四件, 玉子很嫩滑, 煎得剛剛好, 不乾身, 充滿蛋香, 不會太過油膩。鮭魚刺身盛合 - 有三件炙燒過的三文魚、三件三文魚刺身、三文魚籽。三文魚刺身很肥美, 咬落去, 有油脂香, 刺身還是厚切的呢!加州卷🍣 - 壽司卷上有牛油果片🥑, 壽司裏面有蟹柳絲、青瓜絲和醃黃瓜。味道很清新, 牛油果片的份量也算多, 壽司飯夠軟熟。由即日至7月5日期間, 讚好 Facebook ”香港居食屋「和民」” 或 Instagram “watami_hk” 可享指定食品半價優惠 ~ 指定4款食品: 牛肉壽喜燒、日本産有機蕃薯條、豚骨醬油拉麵、日本產原條魷魚燒。

天婦羅盛合🍤 - 天婦羅炸得夠脆, 炸粉不會太過厚。

2019-06-18
  • 海鮮鍋
2019-06-16 80 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生   好味日記✿ ˚*•✰。和民.驚喜石鍋飯。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤❤ 太子開了不少引人食店 今次和朋友飯聚的是和民居酒屋除了夏天2人餐之外,再點了炸雞都可以try try  青柑桔柚子梳打+柚子蜜梳打 酸甜刺激,沖洗夏天的熱氣!套餐包的沙律,質素幾新鮮海老牛油果pizza 小巧的一份,味道香濃,每人2塊仔,OK的小食意式薄切三文魚酸香清爽,適合做開胃前菜季節前菜:漬物包括蓮藕、牛蒡、蘿蔔入晒味,夠日本FEEL,味道足,好好食原味炸雞及辣醬炸雞 原味炸雞已夠香脆多汁,雞肉很嫩 而辣醬炸雞真係要食得辣先好叫好熱辣辣,HOT 到爆!牛肉壽喜燒 湯底好有日本風味牛肉香滑,豆腐鮮嫩和民石鍋泡菜飯 非常有水準,唔知以為在韓食店食緊飯 味道極具韓風味,韓式香氣濃夠飽飽!小評: 味道:★★★☆☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆❤ 和民居食屋 太子始創中心地庫B01A,B10

雜感女生   好味日記
˚*。和民.驚喜石鍋飯。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

太子開了不少引人食店
今次和朋友飯聚的是和民居酒屋

除了夏天2人餐之外,再點了炸雞

都可以try try

青柑桔柚子梳打+柚子蜜梳打
酸甜刺激,沖洗夏天的熱氣!
套餐包的沙律,質素幾新鮮
海老牛油果pizza
小巧的一份,味道香濃,每人2塊仔,OK的小食
意式薄切三文魚

酸香清爽,適合做開胃前菜
季節前菜:漬物包括蓮藕、牛蒡、蘿蔔

入晒味,夠日本FEEL,味道足,好好食
原味炸雞及辣醬炸雞
原味炸雞已夠香脆多汁,雞肉很嫩
而辣醬炸雞真係要食得辣先好叫

好熱辣辣,HOT 到爆!
牛肉壽喜燒
湯底好有日本風味

牛肉香滑,豆腐鮮嫩
和民石鍋泡菜飯
非常有水準,唔知以為在韓食店食緊飯
味道極具韓風味,韓式香氣濃

夠飽飽!
抵食:★★★★☆

和民居食屋
太子始創中心地庫B01A,B10-12及B14號舖
2019-04-15 241 瀏覽
尋晚同太太兩個人到太子分店,門口無人帶位,唯有入去店內搵人帶位,時間係19:30左右,但店內都無咩人,侍應帶左去我地去一張二人檯,我地即時已經反映想食火鍋,張檯太細,戴眼鏡短髮的後生女侍應睇都唔睇下,即時答無位,太太表示後面有張吉o既4人檯,問可唔可以過去,女侍應話o個邊唔開,仲即時走開左,完全唔理我地。當時另一邊明明有幾張檯仲食緊,點會唔開?再過半分鐘,竟然有兩個人坐左落去張4人檯,我地再叫人,但該女侍應竟然無視我地,激氣到起身走,以後都唔會去食!
2019-04-01
2019-03-21 194 瀏覽
今日晚餐透過網上外賣平台叫左和民。 本身和民畀我嘅印像會好貴, 但點知見到透過agent買都係80蚊樓下。我叫左照燒蒜香雞扒便當,意外嘅係佢有兩三款前菜 (蓮藕粒,蟹柳,蛋。。) 仲另外分開咗個照燒蒜香汁。食物分量都幾多下。等咗三十分鐘左右,個飯仲係暖嘅 。👍首先講下幾款前菜,前菜都幾就質素,尤其是個蛋,好滑。 👍個照燒蒜香汁味道好濃,蒜味比較重。 不過食落幾野味,好岩餸飯,配佢雞肉都幾夾。至於雞肉方面,雞本身冇乜味,要配佢個醬汁先至得。佢肉質幾嫩下。 切件上,方便客人食。
等咗三十分鐘左右,個飯仲係暖嘅 。👍
首先講下幾款前菜,前菜都幾就質素,尤其是個蛋,好滑。 👍

2019-03-15
30 分鐘 (外賣送餐)
2019-02-15 245 瀏覽
新年都要返工已經好慘,就算喺旺角返工10間有九間嘅餐廳都休息。但係過年又唔想食得咁隨便點知比我發現咗原來和民係冇休息呀。搵埋幾個同事一齊落去食返餐好嘅先,今次叫叫咗個四人餐,又有沙律又有得壽司,仲可以揀多個火鍋類的。其實這個四人餐,都好豐富。不得不提係呢個三文魚刺身食得多唔會覺得好膩,而且仲好好食添。個四人餐仲有兩碟一定夠食喇。呢個Pizza又薄,又有口感牛油果同蝦真係好好嘅配搭。呢個係小小嘅嘅前菜,薯蓉嚟㗎。又唔膩又唔會硬繃繃。加咗少少沙律醬。但牛肉壽司,雖然牛肉冇乜味但係口感都唔錯。

其實這個四人餐,都好豐富。

呢個Pizza又薄,又有口感牛油果同蝦真係好好嘅配搭。

但牛肉壽司,雖然牛肉冇乜味但係口感都唔錯。

2018-12-31 311 瀏覽
聽好多朋友講話和民無以前咁好食, 呵~原來係真。 激到我真心要寫食評!今日2018年12月31日同家姐黎食🎄🎊,8:15pm入座,一坐低就點野食因爲等左她耐坐,要食咩都諗好哂,服務員黎左落order,家姐話;我地想點個「橫浜風味味噌牛鍋」🐄服務員態度勁差咁答:無哂啦。咁問:仲有咩野係有既?佢反哂白眼咁話:🙄不如你地諗好食咩先咁我黎點菜好無?我仲有好多野做,要去執台! 我真心嬲左出黎 我問:點解吾可以依家點?我都簡好哂啦,個樣無我米點其他囉🙄你識反眼我吾識?聖誕忙我明,但大佬你幫人落order吾洗咁串姐?家姐問我要野菜定什菌你就吾耐煩?🤔係米想趕客走早d收工先?————————————————————好彩野食上左黎,味道都吾算差我地點左個大鍋「牛肉喜壽燒」追加烏冬同野菜,再點左個軟殼蟹roll🤗講番個鍋先:份量吾大,二人份其實都吾夠飽...牛肉吾係重點,因為無咩特別,重點係野菜,d菜吸哂d湯,食落去好甜好好食,烏冬都好正,最後都係要一直追加肉😂因爲真心份量好少。至於個roll,好遺憾地落左單一個鐘後先黎同得地講話無哂蟹籽,所以得飯同隻蟹..成件事好kai,所以最後cancel左今晚結論係
家姐話;我地想點個「橫浜風味味噌牛鍋」🐄

服務員態度勁差咁答:無哂啦。
咁問:仲有咩野係有既?
我真心嬲左出黎

我問:點解吾可以依家點?我都簡好哂啦,個樣無我米點其他囉
————————————————————
好彩野食上左黎,味道都吾算差

今晚結論係:食物吾太出色,要點咩就無咩.....服務態度一個字
差!環境..好蟹兩個人都坐四人台 所以出面排哂長龍扮人多,味道尚可,有進步空間,我唯一點讚既係菜🥰
Happy new year🎊希望新一年會好食d🤪
2018-12-31 949 瀏覽
一個月一次嘅細胞小組活動,今趟輪到小弟負責,我搞親嘅都喺戶外嘢,所以,趁秋涼,一於帶大家行吓山。正所謂糧草先行,出發前就梗喺要食飽飽啦,拉大隊落太子嘅「和民」,貪佢地方大,選擇多,適合一大棚人嚟。呢間店確喺好大,不過,以通花屏風間開晒,所以,睇相唔覺,實際,有好多行用餐區。此外,裝修又幾雅致,一室暖木系,雖然無乜具日式嘅擺設,但感覺好和風。仲有一啲小區域,自成一角,擺到3、4張枱,我哋成十多人,正正安排呢啲用餐區域,一字長形拍晒啲枱,成個空間就好似喺我哋嘅獨立個室咁,又巧妙用全身鏡嚟增加空間感。上文都講過啦,佢哋嘅菜式選擇多,單喺個冬日套餐都睇到你眼花,其實,嚟嚟去去都喺2人或4人套餐,只不過有多種級別定價,每個套餐又有好多種配搭而已。此外,時值冬季,自不然加入季節限定嘅「冬之鍋」特集。由於我哋人多,大家又唔嫌煩,就一於散點,揀啲心水菜式。況且,喺啲媽咪先知佢哋嘅細路口味嘛。影餐牌都有排影,同樣又喺花多眼亂,唔多講,自己睇圖啦。海老牛油果沙律 $58顧名思義,個沙律除咗有沙律菜、燈籠椒、青瓜及車厘茄外,就仲有凍蝦及牛油果,色彩繽紛醒神,而醬汁另上,方便唔同人對醬汁嘅需要,而味道有啲似千
仲有一啲小區域,自成一角
此外,時值冬季,自不然加入季節限定嘅「冬之鍋」特集。
,唔多講,自己睇圖啦。
海老牛油果沙律 $58

顧名思義,個沙律除咗有沙律菜、燈籠椒、青瓜及車厘茄外,就仲有凍蝦及牛油果,色彩繽紛醒神,而醬汁另上,方便唔同人對醬汁嘅需要,而味道有啲似千島。整體味道幾清爽,啲食材亦頗新鮮,喺一道唔錯嘅開胃沙律。
海老牛油果沙律
和民健康照燒雞肉沙律 $68

相對嚟講,大家就偏愛呢一款沙律,相信一來因為有照燒雞粒,惹味啲,二來淋上日式胡麻醬,令味道濃香咗,可以講喺變得色香味全。
和民健康照燒雞肉沙律
加州卷 $58

常見嘅加州卷多數都喺將牛油果捲入其中,但依家牛油果成為大熱食物,健康有營,加上吸晴嘅翠綠色,「和民」嘅加州卷索性將佢變成「主角」放上面,裡面就捲住蟹柳、青瓜絲,味道不俗,喺嫌啲飯爛咗少少。
加州卷
鮭魚牛油果卷 $68

既然牛油果咁有益,就再下一城點多客有牛油果搭三文魚做主角嘅卷物,同樣裡面都喺捲住蟹柳及青瓜條,面頭就放上牛油果及薄薄嘅三文魚,入口柔香軟滑,若非啲飯差咗少少,呢款卷物肯定俾佢90分。
鮭魚牛油果卷
壽司卷盛 $108

本應一客卷盛有齊火炙三文、帶子、芒果、三文魚及燒牛肉共10件壽司卷,不過,燒牛肉未有貨,咁就梗喺揀帶子嚟代替啦。色澤鮮艷,不過,啲飯粒切到甩晒,唔齊口,賣相要扣分。整體而言哋,食材嘅味道鮮,尤其啲帶子,厚肉鮮甜。
壽司卷盛
和風煙肉、雜菌批薩 $48

咪見佢啲薄餅賣48蚊咁平,其實,直徑大概8吋,仲喺薄批,就算一個人食晒都濕濕碎,但勝在可以試到多啲唔同菜式。個批本身做得唔差,薄身脆口,夾雜啲煙肉同雜菌,加埋啲芝士,鹹香不俗。
和風煙肉、雜菌批薩
照燒雞肉批薩 $48

而照雞雞肉就相對惹味多啲,配薄餅,一樣唔錯,尤其啲雞肉又無話焗到「嚡霎霎」,啲照燒汁又香濃,夾芝士,掂喎,所以,呢道菜我哋亦有「安哥」。
照燒雞肉批薩
北海道名物!十勝豚肉盒子飯 $78

個名講到咁明,重點就梗喺啲豚肉啦,難得有好多豚肉鋪晒晌飯面,真喺無欺場,而且,啲豚肉有啲質素喎,軟腍有肉香,咬落去唔會唔知自己食緊咩肉。
北海道名物!十勝豚肉盒子飯
滑蛋豬柳盒子飯 $68

個豚肉飯做得唔失禮,咁個豬柳丼又點呢?大大塊吉列豬柳,算得上鬆化,不過,滑蛋就變咗熟蛋,而飯底嘅珍珠米俾起做壽司卷嘅飯底好好多。
滑蛋豬柳盒子飯
石鍋黑椒牛肉飯 $58

最後,再追加多一客飯、一客拉麵。啲牛肉喺生牛肉,以石鍋嘅熱力逼熟,所以,啲牛肉頗為嫩滑,再將啲飯撈勻,底下有些微飯焦,又幾好食喎。
石鍋黑椒牛肉飯
豚骨醬油拉麵 $78

以豬骨湯加入醬油為賣點,估唔到又唔太差啫,湯頭嘅豬骨味幾濃郁,而麵條唔喺話好爽,叉燒亦偏肥,最正應該喺隻溏心蛋嘞!
豚骨醬油拉麵
咪睇我哋唔喺點好多嘢,其實,分段點,有啲好食嘅翻兜再點,似乎最開心喺啲細路仔。「和民」啲嘢唔算好高班,亦唔算差,仲偶有意外收獲添,而且勝在花款多,定價又唔算貴,可以一次過試到多啲嘢食,食飽飽,喺時候出發起行喇!
慶祝紀念
聖誕節
和民健康照燒雞肉沙律
照燒雞肉批薩
2018-12-29 160 瀏覽
We booked Table of 8people on 27Dec 8pm in Pioneer Centre MongKok, the Booking was confirmed But they find no reserve record for our booking. We wait for 45 mins until we get in. Totally waste of our time.We have no service at all, 4 orders was missing, and the Hotpot should coming with free plate of Veg & Mushroom was missing as well. Fraud is totally not acceptable .Please be advise that we demand a better service for customer and get the improvement the soonest.

2018-12-27
45 分鐘 (堂食)
2018-12-13 203 瀏覽
今日中午黎到太子始創中心搵野食,見到和民有位,就衝左入去。平時夜晚呢到好多人,通常等好耐先有位,但今日食lunch就唔使等位直入。我哋叫咗幾個Lunch set,有日本產花魚燒定食 ,石鍋鮭魚帶子蒜蓉牛油飯定食同埋照燒蒜香雞扒定食。呢個燒魚味道一般但叫做燒得幾均勻。每個set都有沙律同一碗湯鮭魚同帶子感覺唔算新鮮不過味道還可以最後到蒜香雞扒呢個餐,仲配左薯條,啱啱炸好比想像中好食。蒜香雞扒肉質唔錯,味道幾好感覺係幾個set裏面最好食。60幾蚊個餐都算係幾抵,如果四人同行仲有八五折!
今日中午黎到太子始創中心搵野食,見到和民有位,就衝左入去。

呢個燒魚味道一般但叫做燒得幾均勻。
每個set都有沙律同一碗湯

鮭魚同帶子感覺唔算新鮮不過
味道還可以

60幾蚊個餐都算係幾抵,如果四人同行仲有八五折!
2018-12-12 120 瀏覽
只要諗唔到吃咩,吃和民!人多要找位,去和民!想吃連鎖隱陣有保證的日式午餐,找和民!和民的午市選擇很多!除了星期一至五的特定餐外,仲有一整版的定食比你選!愛吃魚魚的我又叫左日本產花魚燒定食!賣相,份量都係預期之內!算不錯!魚肉咸香,也很嫩!呢個照燒蒜香雞扒定食,係寒冷的冬天吃,又真係幾不錯!可惜油左少少,可以比較適合男生!和民石煱泡菜飯又係暖烘烘,很窩心!而且泡菜辣辣的,非常開胃!咖哩溫泉玉子烏冬比較淡口!不過份量就好夠!和民的特色飲料都好多選擇! 我至愛的熱生薑茶!
只要諗唔到吃咩,吃
!人多要找位,去
和民
!想吃連鎖隱陣有保證的日式午餐,找

和民的午市選擇很多
!除了星期一至五的特定餐外,仲有一整版的定食比你選!

魚肉咸香,也很嫩!

呢個照燒蒜香雞扒定食,係寒冷的冬天吃
,又真係幾不錯!可惜油左少少,可以比較適合男生!

和民石煱泡菜飯又係暖烘烘,很窩心
!而且泡菜辣辣的,非常開胃!

咖哩溫泉玉子烏冬比較淡口
!不過份量就好夠!

和民的特色飲料都好多選擇!

我至愛的熱生薑茶!