2023-03-24 388 瀏覽
同朋友無地方去,於是lunch 就去屋子空間Hea 下抖一抖,入到去地下落order俾錢,之後拎食物上去上層坐係到食。小食+米飯就$95我叫咗個咖喱豚扒飯+抹茶起司薯條味道整體嚟講普通,飯米比較濕,份量偏細。主要都係抖雪抖Hea下就唔錯環境都幾好。

小食+米飯就$95
我叫咗個咖喱豚扒飯+抹茶起司薯條
味道整體嚟講普通,飯米比較濕,份量偏細。
主要都係抖雪抖Hea下就唔錯環境都幾好。

2023-03-14 198 瀏覽
🍽️ 屋子空間 📍大圍大圍村9街12A-💫平日套餐($88)🥄黑糖珍珠奶蓋小鬆餅小鬆餅配合奶蓋、忌廉、雲呢拿雪糕,又香又甜,天衣無縫😍😍一啖一啖食落去停唔到口🥄明太子烤起司雞唐揚 店員落咗超級多明太子醬,食落係滿滿既幸福感覺🥹🥹🥹雞唐揚多汁嫩滑,好好食!💫關西牛肉茶漬飯($60)相比起上面兩個小食,反而茶漬飯較為樸實,牛肉份量多。-🌟店舖總共有三層,亦有室內及室外空間🌟店內氣氛好輕鬆,見到有唔少食客都係同朋友仔一齊去傾偈、食吓輕食。推薦指數:4/5抵食指數:3/5#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #TaiWai #大圍 #屋子空間
🍽️ 屋子空間
📍大圍大圍村9街12A

💫平日套餐($88)

🥄黑糖珍珠奶蓋小鬆餅

🥄明太子烤起司雞唐揚

💫關西牛肉茶漬飯($60)
相比起上面兩個小食,反而茶漬飯較為樸實,牛肉份量多。
🌟店舖總共有三層,亦有室內及室外空間

推薦指數:4/5
抵食指數:3/5

2023-02-26 176 瀏覽
呢間喺路邊嘅Cafe 有三層,好似文青風嘅舊式唐樓,每層都有個露台仔,細細地但環境好清幽寧靜,一入到去就已經有好寫意、好relax嘅感覺☺️。佢係行自助形式,自己喺地下度order俾錢,再自己上樓搵位,最後自己攞返啲餐具落地下,但overall都算方便。食物方面主打精緻健康清新輕食,我哋叫咗山芋梅子茶漬飯、關西牛肉茶漬飯、抹茶起司薯條同埋桂花烏龍奶蓋茶。佢哋嘅茶漬飯有得俾你揀普通茶漬飯定係醬油味,感覺好似講究啲😉,我哋就揀咗醬油味嘅。山芋梅子茶漬飯真係好好食,個梅子同山芋個味好fresh,好夾,連埋個茶漬飯一齊食好有驚喜!關西牛肉茶漬飯驚喜冇咁大,但都好食。抹茶起司薯條新鮮炸起熱辣辣好好味,而且份量好大,食得好滿足!整體來講,性價比都算高,無論文青打卡、同朋友食嘢傾偈或者自己一個hea下都非常適合, 十分推介!👍

2023-02-12
2023-02-16 145 瀏覽
咖啡店有幾層 採用自助式不會有店員打擾 整體感覺很舒服不過要自律點 將吃完的餐具收好台灣滷肉飯感覺偏素食系的滷肉飯冬菇比肉多 有種菌類的鹹香肉碎和菇都切到偏碎 飽滿米粒有沾到醬汁 很好吃山藥泥牛肉鳥龍麵想不到那麼搭山藥泥增添湯底的濃稠度另外加上溫泉蛋 整碗風味很濃厚鳥龍麵也有彈性 牛肉也爽身蒙布朗栗子小鬆餅用數個鬆餅疊在一起 鬆餅質地很鬆軟栗子味微淡的 中間夾雪呢拿雪糕熱冷相交 鬆餅可配雪糕有蛋乳香配栗子有淡栗味 細膩的栗子奶油呈現出麵條狀的蒙布朗 造型加分明太子芝士烤雞類似唐揚炸雞般的做法不會有太多粉感表面鋪滿混合好的芝士明太子醬
咖啡店有幾層 採用自助式

類似唐揚炸雞般的做法
不會有太多粉感
表面鋪滿混合好的芝士明太子醬
2023-02-02 116 瀏覽
本身住沙田區,上次經過見到呢間cafe好似好靚裝修就入去試下~🤹🏻‍♂️🗺環境方面:餐廳有3層,買野食要係最低個層,跟住就可以上去坐😙😙好中意窗邊位,可以望街道風景🍃,靜靜地歎吓好自在☀️🍕🥂野食方面:一定要介紹我最中意嘅芋圓牛奶😫😫因為佢真係好好飲!係好好飲!! 佢嘅牛奶完全唔偷工減料,超重奶味。芋圓都係好有咬口 (已經推介咗我朋友飲😂🤣🤣) 另外我好中意佢個牛肉烏冬,唔好睇佢好似好細碗,其實好夠飽。呢間 cafe係 me time一流~

🤹🏻‍♂️🗺環境方面:

🍕🥂野食方面:
2022-12-20 194 瀏覽
去大圍美田邨training,放lunch搵食,美田邨冇乜好食,行咗出大圍街市附近,最後㨂咗一間我食過既屋子空間。本身係3層村屋,地下order俾錢🤌同取餐,樓梯上1/F同2/F搵位。我叫咗烤飯團🍙茶漬飯(茶湯)配熱latte,套餐$70。俾完錢職員👩‍💼俾個dodo機你,上樓上搵位等do。條樓梯都ok行到既1樓同2樓差唔同多,都係有室內靠牆table位、bar枱窗口位同室外bar枱位,最後我坐2/F我部dodo機響就落樓取餐,烤飯團🍙茶漬飯(茶湯)配熱latte係套餐,飯團🍙烤過面頭脆同香,成個浸落茶漬飯好夾,個茶湯🍵正,仲有醬油湯可揀。不過分量少,唔係好夠。latte咖啡☕️味同奶味balance。不過真係唔夠食同埋想試下名物小鬆餅🧇,就落樓叫咗蜂巢烤焦糖香蕉小鬆餅。呢間小鬆餅🧇好好食🤤之前食過,個粉漿較得好好👍配埋配料食好滿足。總結:文青cafe可encore,小鬆餅🧇必叫

條樓梯都ok行到既

蜂巢烤焦糖香蕉小鬆餅

總結:文青cafe可encore,小鬆餅🧇必叫
2022-12-06
  • 烤飯團茶漬飯
  • Latte
2022-12-04 134 瀏覽
今次黎到大圍呢間日系cafe,位置都算方便,落火車後行幾分鐘就到😋平日中午唔洗排隊,坐到樓上望街景都幾chill~食物方面就正正常常,唔好太高要求,$6x既烏冬,主要食個環境,靜靜地嘆下lunch

2022-11-25 135 瀏覽
依間餐廳已經係好一段時間幫襯了,印象中餐廳係大圍街頭既角落,有得上樓,雖然地方唔算太大,但係都叫舒舒服服,氣氛都幾舒適,適合同朋友去食下野傾下計👭食物方面就正常發揮😆都可以一試既😆經過大圍有位都可以試試🤣✨關西牛肉溫烏龍麵✨草莓吉士奶油小鬆餅✨黑糖珍珠牛乳

食物方面就正常發揮😆
都可以一試既😆經過大圍有位都可以試試🤣

✨關西牛肉溫烏龍麵
✨草莓吉士奶油小鬆餅
✨黑糖珍珠牛乳
相約友好但還未到見面時間,難得到來大圍(除剪髮外)就來找個空間喝一杯,接近黃昏時份這店是空無一人可以讓我停下來靜一下焙茶牛乳 $38最近不喝咖啡就在喝焙茶latte了,這次也不例外的也來一杯,拉花很漂亮,大個兒的心形拉花令人心花怒放,不過茶的顏色比想像中淺,入口也如預期中差,奶味太重把焙茶的味道近乎遮蓋,茶味不突出,喝不出焙茶的甘澀茶香,坦白說是有點失望的;再加上客人無論是堂食或外賣,店家會以外賣紙杯作為盛載容器,無論份量、保暖能力跟賣相也是大打折扣作為元祖二店,這店跟後兩條街的元祖店無論環境跟氣氛也是截然不同:二店是整橦村屋三層,統一白色跟木色的日系裝潢,地下是點餐的地方,下單後就可到樓上找個位置,有室內也有小露台的座位。也許到訪當天是平日的黃昏,人流很少但多帶一份寧靜感另一方面,店家供應的與元祖店也很大分別:這店天傾向是一家咖啡店而後者則定義為一間廳,有種和而不同的感覺,特別在食物供應方面款式就已經差很多了,CP值也會完全不一樣,就看你需要再行選擇了!
焙茶牛乳 $38
2022-10-03
2022-11-07 135 瀏覽
╹ 屋子空間 - 大圍 Tai Wai╹#tori大圍ʅ間中嚟到大圍 都會經過呢間坐落喺街尾一角嘅日式咖啡店🌸今次可以試吓啦😋餐廳嘅外牆純白色 裝修以簡潔木系為主🤍氣氛寧靜舒適 適合假日休閑~☀️✨餐廳佔據三層 地面係廚房、點餐位置而樓上兩層分別設室內外座位🪟ʅ🟠明太子冷烏龍麵 ($69) (8.5/10分)橙粉色嘅明太子醬汁好吸晴😙味道鮮鹹帶少許辛辣味🌶️烏龍麵非常煙靭幾有咬口🍜🥚溫泉蛋令整體口感更滑~面頭有啲紫菜碎、蔥花😋🐖味噌豚肉溫烏龍麵 ($68) (8.5/10分)️係家的味道~ ☺熱乎乎嘅烏冬 喺呢幾日見涼嘅天氣食就最好不過🎐味噌湯連同配料(豚肉片、紅蘿蔔、洋蔥、大根)一齊燉煮 炆得幾腍 而配料好入味🌸飲品方面,我哋就叫咗:☕️Iced latte ($36 + $5 iced)Iced cappuccino ($36 + $5 iced)ʅvewdie回頭率:🐽🐽🐽🐽(4/5)ʅ 📍屋子空間大圍大圍村9街12Aʅ#hkig #hkiger #hkigshop #hkigfood #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkgirl #hkcafe #h
╹ 屋子空間 - 大圍 Tai Wai╹
#tori大圍
間中嚟到大圍 都會經過呢間坐落喺街尾一角嘅日式咖啡店🌸
今次可以試吓啦😋
餐廳嘅外牆純白色 裝修以簡潔木系為主🤍
氣氛寧靜舒適 適合假日休閑~☀️✨
餐廳佔據三層 地面係廚房、點餐位置
而樓上兩層分別設室內外座位🪟
ʅ
🟠明太子冷烏龍麵 ($69) (8.5/10分)
橙粉色嘅明太子醬汁好吸晴😙味道鮮鹹帶少許辛辣味🌶️
烏龍麵非常煙靭幾有咬口🍜
🥚溫泉蛋令整體口感更滑~
面頭有啲紫菜碎、蔥花😋

🐖味噌豚肉溫烏龍麵 ($68) (8.5/10分)
️係家的味道~ ☺
熱乎乎嘅烏冬 喺呢幾日見涼嘅天氣食就最好不過🎐

飲品方面,我哋就叫咗:
☕️Iced latte ($36 + $5 iced)
ʅ
vewdie回頭率:🐽🐽🐽🐽(4/5)
📍屋子空間
大圍大圍村9街12A
ʅ
#hkig #hkiger #hkigshop #hkigfood #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkgirl #hkcafe #hkiger #hkcafe #foodie #taiwaifood #打卡 #假日好去處 #香港美食 #香港美食地圖 #咖啡 #cafehk #新界美食 #大圍美食 #屋子空間 #日系咖啡店
2022-10-15 195 瀏覽
呢間係我好中意既一間小店環境好舒服 好寧靜有indoor同outdoor既位我最中意坐係窗口位 望住出面 靜靜地思考下/放空慢慢細味品嘗住食物你中意坐幾耐都得 唔會有店員打擾你(我都係係非繁忙時間去)_________________________🤩屋子空間🤩<海苔明太子烏龍麵>中意紫菜既我表示一拎餐就聞到好香紫菜味😍明太子好多 烏龍麵都變左橙粉色😂但唔會過咸👍🏻烏龍麵其實係台灣用語 姐係烏冬烏冬係有咬口 q彈果種黎💕重有流心蛋💰$68 (單叫); $95 (配飲品)<布朗尼栗子小鬆餅>好靚😍幾重栗子🌰味 不過我覺得過甜中間重有雪糕☺️配小鬆餅好正鬆餅勁香‼️勁好食😍邊邊有啲啲脆 入面鬆軟必食‼️唔食呢個味都要試其他味💰$60<袖子氣泡水咖啡>都係想像到既味道不過袖子味唔算好出但袖子既果甜可以令咖啡更有層次⭐️飲前記住要攪勻佢💰$40 (單叫)_________________________總結: 好啱需要寧靜同空間既人當然同朋友傾計都絕對適合小鬆餅必食😍回頭率 :🐥🐥🐥🐥🐥/5
呢間係我好中意既一間小店
環境好舒服 好寧靜
有indoor同outdoor既位
我最中意坐係窗口位
望住出面 靜靜地思考下/放空
慢慢細味品嘗住食物
你中意坐幾耐都得
唔會有店員打擾你
(我都係係非繁忙時間去)
_________________________

但唔會過咸👍🏻
烏龍麵其實係台灣用語 姐係烏冬
烏冬係有咬口 q彈果種黎💕
重有流心蛋
💰$68 (單叫); $95 (配飲品)

<布朗尼栗子小鬆餅>

都係想像到既味道
不過袖子味唔算好出
但袖子既果甜可以令咖啡更有層次
⭐️飲前記住要攪勻佢
💰$40 (單叫)

_________________________

回頭率 :🐥🐥🐥🐥🐥/5
  • 小鬆餅
1K
2022-10-03 628 瀏覽
假日約了友人到大圍食野,本身想去的店假日冇得book,只好walk in,去到實在太多人了只好轉場...唔熟大圍即上網搵下有咩食,見到"屋子系列",揀了屋子空間。二樓。三層樓高的白色樓宅,店子有裝潢簡約有日系之感,以白色及木系為主,感覺柔和有空間,我們上了二樓,當日唔太多人,感覺輕鬆自在及寧靜。店子主打輕食及外賣,不過當日因為是假期加上會轉新餐牌,有部份食物及飲品未能提供。先付款後取餐,自取木餐具。草莓拿鐵,$39,雖則用紙杯及只在咖啡面層上灑草莓乾碎粒感覺好HEA,但都有個拉花嘅,咖啡味道不果不失,有草莓乾之下味道酸甜。關西牛肉溫烏龍麵,$68,牛肉份量多,味道甜甜地,有隻溫泉蛋伴食,烏冬口感煙韌,味道正常水準。友人的飲品。食物水準普通,價格上少貴,但環境取勝,唔單止因為日系打卡之類,而係感覺比較自在,窗口吧位單拖坐下食下野抖下都冇尷尬,加上唔限時,HEA之選。大圍大圍村9街12ALUNCH周圍行,見到好懷舊的理髮店及可愛的塗鴉。
二樓。
先付款後取餐,自取木餐具。
草莓拿鐵
關西牛肉溫烏龍麵
友人的飲品。

大圍大圍村9街12A
LUNCH周圍行,見到好懷舊的理髮店及可愛的塗鴉。
午餐
哩間咖啡店我自己都去過幾次🥰成棟野真係好靚好似日本𝚍郊外𝚌𝚊𝚏𝚎咁💖其實成間𝚌𝚊𝚏𝚎既氣氛都好日系,好似去左日本咁😆𝚌𝚊𝚏𝚎總共有三層比客人入座,我星期六日下午去到仲係樓上搵到位✨最高個層既座位同檯好闊落✨做手工或者做自己野都好啱✨最近哩次坐二樓覺得𝚋𝚊𝚛檯張木凳吾係好舒服🤔大家想坐耐𝚍建議坐最頂個層~咖啡店仲有好多款主食同埋甜品可以食🍲全部係用紙碗裝既,取餐係自助模式,個人覺得小貴🫢大家有興趣可以試下✨🍍鳳梨梳打$𝟹𝟿超級推薦✨飲落好清新,淡淡果肉得黎個甜味又唔會好假,有驚喜🍍鳳梨拿鐵$𝟹𝟿有鳳梨果肉,意外同咖啡幾搭,咖啡味道正常冇加糖漿,有鳳梨果肉係面頭,飲落有果香同埋小小甜味😙完全唔酸又好順滑✨🍓草莓拿鐵$𝟹𝟿哩杯反爾就冇果肉係咖啡裡面,得面頭有,都吾似有落糖漿🤔所以飲落其實就係普通拿鐵😂冇咩特別,菠蘿個款好飲好多🫢

🍍鳳梨梳打$𝟹𝟿
超級推薦✨飲落好清新,淡淡果肉得黎個甜味又唔會好假,有驚喜

🍍鳳梨拿鐵$𝟹𝟿

🍓草莓拿鐵$𝟹𝟿
2022-08-22 335 瀏覽
點解我話純打卡,因為食物質素真係令人失望😢如果只係想放鬆啲打發下時間食少少野都可以接受,坐耐啲感覺上抵啲🙈Cafe位置都算近地鐵站,好易搵到,大大間3層高既白色小屋比較顯眼,入到cafe其實地方唔算大,第一層主要係落單同廚房,仲有幾張bar枱櫈,上第2,3層就多啲座位,當日係星期日5-6點食,所以顧客唔算多,坐得都幾舒服,唔逼,只係冷氣略嫌有少少唔夠🫣🚩明太子烏龍麵$69🚩加配 野菜天婦羅餅 $30賣相真係幾靚,見到明太子份量都幾多,而且又有溫泉蛋,紫菜絲,粟米粒,沙律醬做配菜,滿心歡喜咁撈勻佢😅咁就後悔莫及😅敗筆係沙律醬,沙律醬個味totally遮晒明太子同溫泉蛋既味道,搞到似有少少粉紅色既沙律醬撈烏冬😓😓😓😓其實冷烏冬麵質好好,煙煙韌韌,而且本身碗底都已經有啲冷麵汁,想客人加沙律醬野味啲就分開上會好好多😭另外真心問沙律醬係咪唔洗錢⁉️野菜天婦羅都鋪滿沙律醬🫠都係果句,分開上好嗎?🫠塊餅偏軟身,已經分唔清係沙律醬整濕左定係原先粉漿炸得唔夠脆🙈$30加呢個小食就真係有啲唔抵🫠原來呢間同之前係將軍澳食果間係同一系列,果然貫徹始終正餐係麻麻地🙊不過今次冇試甜品評價唔到🙊

🚩明太子烏龍麵$69
🚩加配 野菜天婦羅餅 $30

2022-08-14 272 瀏覽
離開了香港幾個月,返到來又忙了一陣,今日得閒就去已經幫襯多年的屋子啡一啡。Order 了iced cappuccino,雖然味道依然不錯,但份量卻係少了一半。好失望。

2022-08-14