2023-07-24 189 瀏覽
Dinner Set 🌟4/5 💰1680👉🏻前菜,7款刺身,7款壽司,鐵板料理,湯品,甜品😍海膽刺身非常鮮甜!本身個人係唔鍾意食鮑魚,嗰陣見到佢上咗碟鮑魚係有少少抗拒咁去試,結果係十分嫩口,出乎意料咁食曬。生蠔都非常新鮮同鮮甜,完全唔怕有腥味。最後一道壽司亦有配上一杯Sake,味道十分配搭。魚湯亦都煲得好好飲,食到最後嘅抹茶奶凍都豪不失色,又滑又好食😋-食物:8/10環境:7/10服務:7/10
Dinner Set 🌟4/5 💰1680
👉🏻前菜,7款刺身,7款壽司,鐵板料理,湯品,甜品
生蠔都非常新鮮同鮮甜,完全唔怕有腥味。
食物:8/10
環境:7/10
服務:7/10
2022-08-10 504 瀏覽
遲來既食評,呢間餐廳係6月時同朋友去試午市鐵板,一直太忙冇時間寫食評。係openrice 網上訂座,訂座時記得寫明係食鐵板定omakase,因為呢間餐廳既omakase 都非常之受歡迎。餐廳將鐵板燒同omakase 分開兩個用餐區,兩邊裝修風格完全兩極,omakase 個邊用上白色,非常明亮,相反鐵板燒個邊就以黑色為主調。當日鐵板燒午餐餐牌得一款,沒有其他選擇,但有齊鮑魚,鱈魚,帶子同薄燒牛肉,當然仲有必備既沙律,炒野菜,炒飯同甜品。鐵板燒師傅只係為我地一台服務,會主動介紹每一道菜既食物,裝飾,感覺非常良好。食材非常新鮮,擺盤精美好有藝術感,服務員招呼殷勤。

午餐
2022-07-08 379 瀏覽
上次去咗山女魚食性價比高嘅Omakase,好多朋友睇見之後個個去試完都話又正又抵食!今次佢哋嘅Teppanyaki都開咗,急不及待即刻去試吓!有44年teppanyaki經驗嘅Kei師父全程同我哋有講有笑,仲教咗我一招,煎牛扒之前落幾滴紅酒,成件事即刻唔同晒!(大家喺屋企煮飯仔嘅時候都可以試吓有幾神奇)好欣賞三成熟同四成熟嘅牛肉真係有分別,有真功夫先做得出!另外推介燒澳洲鮑魚,拌碟嘅黃西椒配冬瓜味道清新特別,用鮑魚肝造成汁醬,鮮味非常!
今次佢哋嘅Teppanyaki都開咗,急不及待即刻去試吓!

(大家喺屋企煮飯仔嘅時候都可以試吓有幾神奇)
好欣賞三成熟同四成熟嘅牛肉真係有分別,有真功夫先做得出!

• 鐵板燒二人套餐
今日同朋友黎到位於銅鑼灣既哩間鐵板燒餐廳。餐廳環境寬敞舒適,佈置用心,有可以睇到廚師製作鐵板燒或壽司既吧枱位置,亦另設獨立房間。餐牌上有唔同價錢既套餐可以選擇,而且食材相當新鮮有質素。✨鐵板燒 二人晚餐 $2880🔸日式沙律沙律菜新鮮爽脆,加上蕃茄仔,淋上沙律醋,味道酸甜開胃。🔸特上刺身三點一上枱即刻心心眼,擺盤好靚好用心!三款刺身包括鰤魚、鮫鰈魚及中拖羅,三樣都超級新鮮。鰤魚質感肥美軟腍;鮫鰈魚質感爽身,醬汁微酸;中拖羅入口半融,充滿魚油香,真係高質好食👍🏻🔸澳洲龍蝦龍蝦新鮮彈牙,鮮味十足,配上由龍蝦膏製成既醬汁,味道香濃。🔸香煎鴨肝鴨肝超驚喜超好味❗️外皮煎得香脆,一咬落去入口即溶,成個口滿佈油脂香,係口腔迴盪,係會有種唔捨得食晒既感覺🥹另外配有三文魚籽同埋微酸既醬汁,能夠中和油膩感,超好食推薦👍🏻🔸鐵板白鱈魚 白鱈魚魚肉嫩滑,充滿油脂香,同樣入口即融,師傅另外將魚皮煎成薄脆片,咬落去非常香脆。🔸A5 日本和牛薄燒 A5 Wasyu Beef 和牛薄燒超級juicy好味,附有鹽、Wasabi、蒜片及醬汁,建議第一舊先試原汁原味,之後再按師傅推介加上Wasabi及蒜片一齊食,兩款食法都

餐牌上有唔同價錢既套餐可以選擇,而且食材相當新鮮有質素。

✨鐵板燒 二人晚餐 $2880
🔸日式沙律
沙律菜新鮮爽脆,加上蕃茄仔,淋上沙律醋,味道酸甜開胃。

🔸特上刺身三點

🔸澳洲龍蝦
龍蝦新鮮彈牙,鮮味十足,配上由龍蝦膏製成既醬汁,味道香濃。

🔸香煎鴨肝

🔸鐵板白鱈魚

🔸A5 日本和牛薄燒 A5 Wasyu Beef
和牛薄燒超級juicy好味,附有鹽、Wasabi、蒜片及醬汁,建議第一舊先試原汁原味,之後再按師傅推介加上Wasabi及蒜片一齊食,兩款食法都非常好食👍🏻

🔸湯品:龍蝦湯
龍蝦湯味道香濃,飲得出用上大量龍蝦殼熬製而成,入面仲有彈牙既龍蝦肉。

🔸炒飯
炒飯炒得乾身,粒粒分明,配料亦好豐富,有蝦乾、煙肉、雞蛋同蔥花,非常香口。

🔸時合野菜
野菜有芽菜、蘿蔔絲、韭菜、生菜絲等,配埋炒飯一齊食,真係可以完全清晒~

🔸甜品
甜品每日不同,今日就係柚子雪芭同綠茶蕨餅,柚子雪芭柚子味超濃,裏面仲要有柚子果肉,味道清新香甜,而且能夠解膩;綠茶蕨餅質感煙靭,帶有淡淡茶香。

整體黎講,餐廳環境舒適,每一樣食物都好高質素,係超級滿足既一餐,真係好適合黎慶祝生日、周年紀念等等特別既日子💕

2022-07-04 306 瀏覽
銅鑼灣Cubus出名多高級餐廳,而家仲新開咗間日本餐廳<山女魚>,裡面全部都係omakase menu,仲有鐵板燒同壽司嘅選擇~✨️壽司omakase dinner set $1680p.p🍣💠刺身🔸️富山灣白蝦 北海道海膽 土佐啫喱 杯白蝦肥美腍口;海膽味道鮮甜;自家製啫喱酸酸地好開胃🔸️岩手県生蠔 配 蘿蔔蓉、紫蘇花、蔥花生蠔勁大隻,分咗4大啖食🤩,口味鮮甜而且好有口感,Creamy得來又帶海水味,正~🔸️磯煮鮑魚 肝醬鮑魚用大筋和Sake郩製一個鐘以上,軟腍得來保留彈牙口感,再用肝醬帶出鮮味🔸️北海道帆立貝配柚子皮貝身好大粒之餘,配撘柚子味道又清新🔸️真鯛有2片,配上酸汁好開胃🔸️黑鯥黑鯥魚配麵屎醬,先燒一燒外皮,魚油豐富甘香💠壽司🔸️深海池魚 配 肝醬用咗池魚嘅腩位,厚切口感十足,油份充足🔸️赤牡丹蝦 配 燒蝦膏蝦身肥美腍口,蝦膏燒熱過後好香口惹味🔸️池魚同深海池魚比較,口感較林身🔸️中拖羅 配 紫蘇花芥末籽中拖好魚油甘香肥美,入口即溶🔸️saba青魚 配 青魚酒青魚表面經火灸,將魚油迫出,口感超肥美😋而且好大舊食得好滿足仲配埋杯青魚sake🥰🔸️ 右口魚邊 配 松露醬用火槍燒一燒,魚油唧曬出嚟🤩,油香

💠刺身

🔸️富山灣白蝦 北海道海膽 土佐啫喱 杯
白蝦肥美腍口;海膽味道鮮甜;自家製啫喱酸酸地好開胃

🔸️岩手県生蠔 配 蘿蔔蓉、紫蘇花、蔥花

🔸️磯煮鮑魚 肝醬

🔸️北海道帆立貝配柚子皮
貝身好大粒之餘,配撘柚子味道又清新
🔸️真鯛
有2片,配上酸汁好開胃
🔸️黑鯥
黑鯥魚配麵屎醬,先燒一燒外皮,魚油豐富甘香

💠壽司

🔸️深海池魚 配 肝醬
用咗池魚嘅腩位,厚切口感十足,油份充足

🔸️赤牡丹蝦 配 燒蝦膏
蝦身肥美腍口,蝦膏燒熱過後好香口惹味

🔸️池魚
同深海池魚比較,口感較林身

🔸️中拖羅 配 紫蘇花芥末籽
中拖好魚油甘香肥美,入口即溶

🔸️saba青魚 配 青魚酒
青魚表面經火灸,將魚油迫出,口感超肥美😋
而且好大舊食得好滿足
仲配埋杯青魚sake🥰

🔸️ 右口魚邊 配 松露醬
用火槍燒一燒,魚油唧曬出嚟🤩,油香超豐富入口即溶,配埋松露醬食好香口

🔸️A4和牛鐵板燒
薄切和牛要了四成熟,牛味香濃肉質嫩滑,包裹住蔥花好香口,配埋蒜片同牛肉汁食perfect😋

🔸️鯛魚湯
魚湯呈奶白色,鮮味十足

🔸️黑豆奶凍
2022-06-30
2022-07-03 163 瀏覽
呢間「山女魚」主打高級廚師發板同埋鐵板燒,一次過滿足兩個願望呀!餐廳環境優雅高貴,充滿藝術感,分別有壽司吧枱區同埋鐵板燒區。我就選擇咗晚餐Dinner Set $1680/位,包含咗前菜、刺身七款、壽司七貫、鐵板料理、湯品同埋甜品🍮非常之豐富呀!✨前菜✨富山縣白蝦+北海道海膽海鮮杯第一道上嘅前菜已經令人眼前一亮🤩海鮮杯上面鋪上食用金箔,奢華感滿滿!白蝦加上海膽,勁鮮甜,撈埋土佐啫喱一齊食,酸酸地好開胃~岩手縣生蠔 🦪第二道菜都相當浮誇!呢隻岩手縣生蠔勁大隻,足足要分四啖先食得完,充滿海水味又creamy,配搭蘿蔔蓉、紫蘇花同埋酸汁,味道更有層次。磯煮鮑魚配鮑魚肝醬製作過程有啲複雜,用昆布及大根最少蒸煮1小時,鮑魚唔會韌夠軟腍,鮑魚肝醬味道超特別!配搭一小口白飯撈埋啲醬佢唔好嘥~北海道帆立貝,真鯛,黑鯥三款刺身擺盤精緻,擺上食用花好靚呀~帆立貝配搭青檸皮,口味清新而又鮮甜。真鯛配上酸汁,清爽開胃。網燒黑鯥配麵豉醬,表皮帶有啲焦香,咬落油香十足。最後再來一粒山桃潰,酸酸地唔錯。日本薑注重細節,選用正宗日本薑,製作繁複,係我食過最好食嘅薑呀!唔會太辣~壽司🍣🔸深海池魚壽司芝麻及肝醬,厚切油份

✨前菜✨
富山縣白蝦+北海道海膽海鮮杯

岩手縣生蠔 🦪

磯煮鮑魚配鮑魚肝醬

北海道帆立貝,真鯛,黑鯥

日本薑

壽司🍣

🔸深海池魚壽司
芝麻及肝醬,厚切油份充足又爽口
🔸赤牡丹蝦壽司
上面有燒蝦膏,好香口
🔸池魚壽司
肉質軟腍,同剛才食嘅深海池魚好唔同
🔸拖羅壽司
油香十足又無根,入口即溶!配搭紫蘇花芥末籽,味道更為豐富~
🔸白昆布saba青魚壽司
超特別嘅一件,食落唔會腥,仲會配青魚專用酒~

🔸醬油漬右口魚壽司
呢件係我的最愛❤️肉質好肥美,咬落去成口油,仲配搭黑松露醬,一試難忘!

鐵板燒香蔥豚肉卷
食完壽司同埋刺身之後,仲會有鐵板料理,由於我唔食牛肉,所以轉左食香蔥豚肉卷,配有炸蒜片同鹽花點埋一齊食,香口惹味!

鯛魚湯
成碗白色好似牛奶咁,勁濃郁,由鯛魚嘅精華熬製而成。

最後再來飯後甜品牛奶布丁🍮香濃軟滑,好滿足呀!

2022-07-02 88 瀏覽
銅鑼灣Cubus的這間山女魚,餐廳環境又大又寬敞,裝修以「魚」為主題,非常特別。場內分為兩個區域,夜晚提供omakase和鐵板燒兩款料理。當晚相約朋友去試鐵板燒。師傅有40年鐵板燒的經驗,質素果然沒有令人失望!晚餐的鐵板燒套餐有兩款,今次試了第一款二人前晚餐。套餐包括前菜、日式沙律、5款鐵板料理、鐵板炒時令野菜、炒飯,最後還有湯和甜品,非常豐富。整體食材高質不在話下,每一道料理不單止擺盤好看,還會搭配其他食材,很有心思。吃完前菜沙律直接進入重頭戲。香煎南非鮑魚太出色了。鮑魚好大一隻,肉質爽脆彈牙,鮮味十足!旁邊配搭鮑魚肝醬,很鮮味很濃郁,滿分之作!日本帶子燒和鮑魚一樣大隻又厚肉。帶子燒到剛剛好,入面的肉質保持軟滑,搭配魚子醬、海膽和清甜的紅椒蓉,所有食材搭配上來很夾,但不會蓋過帶子本身的鮮味。鐵板大虎蝦很高質。虎蝦肉質扎實彈牙,鮮甜無比!鐵板白鱈魚。魚肉嫩滑無比,魚油香豐腴,魚皮燒到卜卜脆,擠上少少檸檬汁減低了油膩感,再沾少少蛋黃醬,好吃!主角之一的美國牛肉薄燒。牛肉薄燒還會包起炒蒜和香蔥,口感和味道同樣豐富!吃的時候再加入炸蒜片和少許wasabi更別有一番風味呢。差不多尾聲的時候還有
場內分為兩個區域,夜晚提供omakase和鐵板燒兩款料理。

晚餐的鐵板燒套餐有兩款,今次試了第一款二人前晚餐。

吃完前菜沙律直接進入重頭戲。
香煎南非鮑魚太出色了。

日本帶子燒和鮑魚一樣大隻又厚肉。

鐵板大虎蝦很高質。
虎蝦肉質扎實彈牙,鮮甜無比!

鐵板白鱈魚。

主角之一的美國牛肉薄燒。

差不多尾聲的時候還有炒野菜和鐵板炒飯。
特別喜歡炒飯,鑊氣十足,炒得粒粒分明,很惹味香口!
最後還有麵豉湯和清新開胃的柚子雪糕作結。

太滿足的一餐了!
  • 鐵板燒
2022-06-30 920 瀏覽
這間🇯🇵日本菜餐廳主打高級🍣廚師發辦、🥩鐵板燒。餐廳裝修充滿藝術感之餘,感覺好優雅,而且環境寬敞舒適。我同朋友都好鍾意食鐵板燒,所以就提早預訂了品嚐一下😋.最喜歡就是坐在吧檯前,可以一路欣賞師傅的手藝和交流之餘,還可以一路品嚐美食👍🏻餐廳選用的食材都好高質,難得一場來到,我們就選了較貴的鐵板燒餐💕.鐵板燒二人前(晚餐) $2880.🥗日式沙律沙律菜好新鮮,入面還有車厘茄,配上沙律醋好開胃。.🍣特尚刺身三點這個造型真的超精緻,三款刺身🐟分別係:鰤魚、鮫鰈魚配柚子汁、中拖羅配芥末籽。由左至右食起,慢慢品嘗由淡到濃的層次。最後還配有一粒山桃漬,俾你清一下口腔,繼續品嚐下一道菜💕.🦞澳洲龍蝦龍蝦好新鮮,而且肉質彈牙,鮮味十足,配上由師傅調製的蝦膏特調的醬汁一起食,味道更加惹味😋.🦆香煎鴨肝這個真的有驚喜👍🏻第一次食到甘出色的香煎鴨肝。鴨肝外層煎得好香脆,咬下去有口感入口即溶的幼滑感覺,令人難忘🥰.🐟鐵板白鱈魚白鱈魚的魚皮煎得好香脆,雪白的魚肉經煎後,食落外微脆內嫩滑,充滿魚油香。.🐮A5日本和牛薄燒又係我至愛嘅和牛薄燒,用上高質A5日本和牛。師傅將和牛🐮輕煎,再捲入炸蒜蓉和香葱,已經聞到陣陣香

鐵板燒二人前(晚餐) $2880
🥗日式沙律
沙律菜好新鮮,入面還有車厘茄,配上沙律醋好開胃。
🍣特尚刺身三點

🦞澳洲龍蝦

🦆香煎鴨肝

🐟鐵板白鱈魚

🐮A5日本和牛薄燒
又係我至愛嘅和牛薄燒,用上高質A5日本和牛。師傅將和牛🐮輕煎,再捲入炸蒜蓉和香葱,已經聞到陣陣香氣。配上伴碟的Wasabi和師傅自家製的🧄蒜片一齊吃,食落口感和味道都好豐富,充滿肉汁,真係好滿足💕

🍚鐵板燒炒飯
炒飯夠乾身,而且粒粒分明。每粒飯都沾滿蛋漿,配上香蔥、煙肉、雜菜,食落十分香口惹味😋
🥬時令野菜
入面有椰菜絲、芽菜、紅蘿蔔絲等,口感清爽。
🥣湯品
龍蝦湯十分足料,師傅用上大量🦞龍蝦殼等煮成,味道好香濃,口感creamy之餘,重有啖啖龍蝦肉。

🍨甜品
是日甜品係柚子雪芭、抹茶日式蕨餅,賣相好和風。柚子雪芭🍨酸酸甜甜,一解油膩感,感覺好清新;抹茶日式蕨餅🍵散發著淡淡茶味甘香,為完美的一餐畫上句號💕
2022-06-29 621 瀏覽
好耐冇食過Teppanyaki啦。Cubus呢間山女魚最近好多人推介,一於試下!裝潢貴氣又不失型格,感覺年輕有活力!山女魚分Omakase同鐵板燒兩個areas,兩個areas都劃分清晰,可以感受到兩種截然不同嘅氣氛。食鐵板燒當然要坐喺吧枱,欣賞師傅烹調嘅手勢啦。是晚招待我哋嘅老師傅已經做鐵板燒40多年,經驗豐富,我哋都好期待呢餐呢!鐵板燒二人前晚餐($1980)前菜日式沙律香煎南非鮑魚用上矜貴嘅南非鮑魚,Size超巨型,師傅燒到啱啱好,肉質好腍,鮮味濃郁,配搭鮑魚肝醬,鮮味加倍!我亦都好鍾意食伴碟嘅黃椒,甜甜地,同鮑魚意想不到地配合!鐵板大虎蝦/鵝肝套餐本身係鐵板大虎蝦,但因為我對蝦敏感,所以師傅就貼心地幫我改成鐵板燒鵝肝。鵝肝燒至表面焦脆,內裡軟滑豐腴,配搭黑醋汁及無花果減輕膩感。多士脆卜卜,同軟綿嘅鵝肝一齊食,口感好有對比!朋友嘅大虎蝦好吸引呢!日本帶子燒帶子好厚身,燒至表面金黃,內裡柔軟,食落好有鮮味!底下墊有甜甜嘅紅椒蓉,並以矜貴嘅魚子醬同海膽作點綴,貴氣十足。鐵板白鱈魚魚皮煎到脆卜卜,鱈魚肉則嫩滑油潤,好食!美國牛肉薄燒師傅先將蒜蓉炒香,然後輕煎牛肉數秒,三兩下手勢師傅就用

裝潢貴氣又不失型格,感覺年輕有活力!

鐵板燒二人前晚餐($1980)
前菜
日式沙律
香煎南非鮑魚
鐵板大虎蝦/鵝肝
朋友嘅大虎蝦好吸引呢!
日本帶子燒
鐵板白鱈魚
魚皮煎到脆卜卜,鱈魚肉則嫩滑油潤,好食!
美國牛肉薄燒
師傅先將蒜蓉炒香,然後輕煎牛肉數秒,三兩下手勢師傅就用燒牛肉將香蔥同蒜蓉通通卷起。俐落的推、撥、炒、灑鹽,好一場『表演』。味道同分量都剛剛好,配少少wasabi味道更加提升,食完唔會太飽膩。
時令野菜
色彩繽紛,有芽菜,椰菜,金菇,蘿蔔條及青椒等,炒得甚有鑊氣,份量都好足!
炒飯
鐵板燒嘅重點當然係炒飯啦!鐵板燒即炒,好有鑊氣。飯粒粒粒分明,每粒飯都沾滿蛋汁同材料,香氣撲鼻!
湯品
甜品
最後送上麵豉湯及雪葩,滿足嘅一餐!
2022-06-26 560 瀏覽
在這個風雨飄搖的時代,愈來愈多人更懷緬上世紀的舊香港。然而,如歌詞「懷緬過去常陶醉,一半樂事,一半令人流淚」所言,凡事皆有正負兩面,事情是好是壞,有部分是取決於自己的心態與想法。例如昔日日本的清酒「山女魚」屬只許獻給王室的珍稀上品,但現今於銅鑼灣的「山女魚」主理人就將其呈現到普羅百姓面前,打破了特權階級,讓平凡如你和筆者的市民都可嚐到昔日的珍饈美饌。環境:✨餐廳以魚為設潢主題,設計師巧妙地以不同形態的魚貫穿不同房間,打造空間層次鮮明的簡約品味。✨店內展出多款不同大小的潮流玩具,不但活躍了店家氣氛,亦營造出新潮的時代感。✨店家非常歡迎包場,空間寬敞舒適及富彈性,適合舉辦不同聯誼活動。服務:✨餐廳所有職員均非常健談友善,言談間得知主廚尤其經驗豐富,整晚氣氛愉快和諧。筆者是日晚上享用了Omakase Dinner Set ($1680)。食物:🥢 前菜✨北海道帆立貝海膽杯:打頭陣的刺身杯已能讓人感受到「皇室待遇」,全份呈黃金色,清甜肉厚的帆立貝拌上港人喜愛的肥美海膽,再加以酸汁及食用金箔作裝飾,非常開胃解膩。🐟 刺身✨岩蠔:肥美肉厚,口感creamy,蠔味濃郁,帶少許海水味及咸香,以酸汁、辣

環境:

服務:

食物:
🥢 前菜

🐟 刺身
✨岩蠔:肥美肉厚,口感creamy,蠔味濃郁,帶少許海水味及咸香,以酸汁、辣椒蔥花及紫蘇花提味。

✨喜之次:極高的油脂比例,經炙燒過後,帶出更濃郁的魚香,肉質軟嫩無比。

✨鮫鰈:以魚肉裹着燒過的右口魚邊,同樣充滿油脂,但油而不膩。

✨鰤魚:口感清爽且有回甘,肉質細緻。

🐚 磯煮鮑魚

✨採用日本黑鮑作烹調,肉質彈牙,肝醬味濃,附着力強,配飯很不俗。

🥩 鐵板料理

✨A4和牛西冷角燒:油脂分佈平均,肉質柔嫩,牛味尚算濃郁,師傅建議配搭炸蒜片及wasabi同吃,刺激感頓時倍增!😂

🌽 白粟米:奶香甜美而多汁,作解膩之用。

🍣 壽司

✨北海道活北寄貝:自然甜味與口感一流,富彈性,以柚子皮增味已令人難忘。

✨活赤貝:肉質比北寄貝爽厚,帶脆感,以日本橘子增味,感覺清新。

✨赤鯥:師傅以網燒赤鯥逼出油脂,豐腴滑嫩的口感極為迷人,三星漬為其添加辣香感。

✨右口魚邊:炙燒後的效果同樣脂香甘美,但口感更軟腍,黑松露更能突顯其鮮味。

✨鯖魚:這個非常有趣!一般人普遍認為鯖魚味道較濃,師傅加入昆布調整味道,吃過後,再喝一杯專用清酒,口中沒有可怕的魚腥味,反之迎來一份清爽感!

✨大拖羅:不用多說,就是入口即融的滋味感。

✨北海道根室馬糞海膽:濃厚鮮美,烏魚子粉的使用更成功增加味道層次感。

🥣 天然鯛魚湯
✨色澤奶白,入口香滑及鮮甜,完全沒有腥味,令筆者好想外賣一大煲回家繼續喝😂。

🍮 甜品
✨抹茶奶凍:筆者不是抹茶控,害怕苦澀味,但味道比例良好,奶味完美地中和了濃郁的茶香,苦中帶點,再以甜黑豆點綴,讓人忍不住一口接一口!

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-06-20
2022-06-26 93 瀏覽
用上食用金箔作點綴,單是賣相已相當吸睛!牡丹蝦香滑爽彈,鹽水海膽鮮甜,鮮味十足,再加上自家製土佐啫喱,酸酸甜甜,清爽開胃,別有一番滋味滿足!鮑魚蒸了4個小時,肉質軟腍又彈牙,輕易便咬開,再伴上味道濃郁的鮑魚肝醬,每一口都鮮味無窮。鮮帶子厚身,灑上清新芳香的柚子皮,令帶子倍感清新。鮫鰈肉質緊實爽脆,裙邊稍微炙燒過後豐富的油脂完全釋出,豐潤嫩滑又香口,配上自家製的酸汁來吃,不油不膩。師傅將黑陸魚皮燒一燒,將逼出魚油,入口分外甘香。吞拿魚中骨下面近腩位的位置,口感軟滑而無筋,一試難忘,叫人滿足!拖羅油潤香嫩,富光澤而口感柔軟,配搭微甜的山葵漬,實在是頂級滋味。A4和牛燒脂香四溢,油分滲出,入口肥美嫩滑,佐以蒜片,waabi及岩鹽同吃,相當香口。長野縣茄果灑上岩鹽,鹹鹹甜甜,靜岡白粟米清甜多汁,讓味蕾回復清新才享用主菜。活赤貝爽厚表面灑上柚子皮,帶有淡香柚子味,讓鮮味更突出。伊左木爽口,加上火焰的洗禮,散發陣陣脂香,魚肉與魚油交融令味道格外甘香,加上胡椒柚子,添上少許的辣味,錦上添花。金目鯛魚味香濃,配上微辣惹味的三星漬和酸香富鮮果芳香的果醬果實同吃,味道層次豐富,清新醒胃。深海池魚王腩位鮮嫩
用上食用金箔作點綴,單是賣相已相當吸睛!
鮮帶子厚身,灑上清新芳香的柚子皮,令帶子倍感清新。
師傅將黑陸魚皮燒一燒,將逼出魚油,入口分外甘香。
活赤貝爽厚表面灑上柚子皮,帶有淡香柚子味,讓鮮味更突出。
深海池魚王腩位鮮嫩肥美,入口細膩爽彈,加上魚肝和七星芝麻,增添了額外的香口之感。
鯖魚白昆布漬
鯖魚細緻嫩滑,白昆布漬清澈甘鮮,配合鯖魚的日本酒 SABA de SHU,有助帶出鯖魚的鮮味。
中拖羅充滿光澤,肉質嫩滑,每一口魚肉都包裹在油香中,令人無可抗拒。
北海道根室海膽柔潤creamy,濃郁甘香,味道鮮甜。
鯛魚湯湯色奶白,魚味鮮濃。
2022-06-25 117 瀏覽
早已聽聞銅鑼灣開平道Cubus 有間優質日本菜,主打高級廚師發辦,設有壽司、鐵板燒等主題,名「山女魚」當然要即時訂位嚐嚐!餐廳環境優雅高貴、氣派十足,並設有不同區域,今次先食壽司的廚師發辦:前菜、刺身、壽司、鐵板料理、湯品、甜品…多款優質食材,非常豐富。師傅先來準備他們自家製的漬物,味道酸酸甜甜,特別醒胃!再來就是刺身了,以鮮甜的牡丹蝦加上甘甜的鹽水海膽,而且更放上自家調製的土佐啫喱,及金箔,食起來味道爽口酸甜,層次豐富,非常醒胃。鮑魚配鵝肝醬 大大隻鮑魚見到廚師一刀又一刀切下,已可到軟腍嘅感覺,還加上鵝肝醬汁,味道濃郁,鮮味彈牙。刺身三點一次過三款刺身:帶子、鮫鰈、黑鯥。帶子厚身鮮嫩,添上灑上柚子皮,令味道鮮甜外更添上一份清新。鮫鰈刺身更加上裙邊及酸汁,豐潤酸甜,細嫩鮮美。黑鯥經廚師香燒外皮,逼出魚油,魚肉香滑,外皮煙韌,鮮美細膩。刺身的最後兩款吞拿魚:赤身、大掃羅。這款赤身比平常吃到的有點不同,口感有點似中掃羅,更加上芥末籽,入口無筋,油脂甘香。大掃羅加上山葵漬,入口即溶,油脂肥美,更多了一份香甜嘅幽香。鐵板料理 - A4和牛燒點了五成熟的A4和牛,和牛薄片包上香蔥、炸蒜片,和牛味
餐廳環境優雅高貴、氣派十足,並設有不同區域,今次先食壽司廚師發辦:前菜、刺身壽司、鐵板料理、湯品、甜品…多款優質食材,非常豐富。
師傅先來準備他們自家製的漬物,味道酸酸甜甜,特別醒胃!

鮑魚配鵝肝醬
刺身三點
一次過三款刺身:帶子、鮫鰈、黑鯥。

帶子厚身鮮嫩,添上灑上柚子皮,令味道鮮甜外更添上一份清新。
鮫鰈刺身更加上裙邊及酸汁,豐潤酸甜,細嫩鮮美。
刺身的最後兩款吞拿魚:赤身、大掃羅。

鐵板料理 - A4和牛燒
點了五成熟的A4和牛,和牛薄片包上香蔥、炸蒜片,和牛味濃,更可加上芥末、岩鹽、炸蒜片,令味道更有層次,更惹味。
食完一道鐵板料理後,送上長野縣車厘茄及靜岡白粟米,好讓我們清一下味蕾,迎接接著的壽司7貫。
活赤貝
師傅輕輕拍打,赤貝上下郁動,更加上柚子皮,入口爽脆中幼嫩,又帶微微清新。
伊左目
把伊左目輕輕烤燒,迫出魚油香,再加點胡椒柚子,點點香辣中又有清甜,香口煙韌口感。
金目鯛
金目鯛油份飽滿,魚味香濃,添上三星漬,帶點微微香辣,更顯惹味。
深海池魚
今次用上深海池魚王的腩位位置,再放上魚肝及七星芝麻,肉質細緻爽口,味道香甜,油脂香濃郁。
鯖魚
鯖魚油脂豐潤更加上白昆布漬,師傅還特別送上Saba清酒,令魚味更能突出,更清香。
中拖羅
中拖羅顏色粉嫩,加上芥末籽醬,入口油分適中,入口無筋即溶,魚味軟腍濃郁,令人回味。
北海道根室海膽
以日本北海道根室水產的海膽味道濃厚甘甜,鮮味回甘,奶滑甘甜。
鯛魚湯
一打開已聞到淡淡的甜美芳香味,那雪白無比的鯛魚湯,入口細膩優雅,味道清甜。
柚子雪葩
柚子雪葩入口即融,酸酸甜甜,香氣濃郁,味道清爽,為這餐畫上完美的句號。
2022-06-21 108 瀏覽
今個六月是嘴巴幸福的月份試咗幾間omakase 質素都很好今次分享嘅哩一間都很不錯用料好新鮮!!赤貝上菜時仲會郁架~除咗刺身壽司仲有鐵板燒一次過可以享受哂唔同嘅美食!.🍣$980/位🍣(前菜、茶碗、刺身、壽司、鐵板料理、湯品、甜品).🔸刺身:✦ 富山灣白蝦、牡丹蝦、北海道根室海膽❤️當造嘅白蝦味道淡雅、質地軟綿,牡丹蝦則甘甜鮮味,口感爽彈。再配根室海膽又稱”雲丹”,號稱日本三大珍味之一。味道的鮮甜,質感細滑,三種口感和味道,三重享受。加埋土佐醋啫喱,酸酸甜甜好開胃!.✦ 岩手縣真蠔 ❤️新鮮又大隻!口感好爽滑,好清甜,海水味適中,加紫蘇花 、酸汁、辣蘿蔔蓉一齊食,味道豐富。.✦ 深海池魚:魚肉清香爽口,配香濃肝醬、酸汁 ,口味好夾。✦ 帶子:肉厚甘甜,好有鮮味,灑上柚子皮好fresh。✦ 黑陸❤️:網燒過後,迫出魚油香,肉質好爽彈,配果醬一齊食,好好味!.✦ 日本磯煮鮑魚超厚身嘅鮑魚,慢煮左4小時,煮得入味有醬油香,加埋鮑魚嘅肝醬令口味更豐富。.🔸鐵板料理❤️師傅用咗日本豬肉片燒香再卷香蔥,配蒜片一片食,肉軟蔥脆蒜香,鐵板燒好出色。.🔸壽司:✦ 赤貝❤️新鮮活赤貝,上菜時仲會郁,十分新鮮!口感爽
今個六月是嘴巴幸福的月份
試咗幾間omakase 質素都很好
今次分享嘅哩一間都很不錯
用料好新鮮!!
赤貝上菜時仲會郁架~
除咗刺身壽司仲有鐵板燒
一次過可以享受哂唔同嘅美食!
🍣$980/位🍣
(前菜、茶碗、刺身壽司、鐵板料理、湯品、甜品
🔸刺身
✦ 富山灣白蝦、牡丹蝦、北海道根室海膽❤️
加埋土佐醋啫喱,酸酸甜甜好開胃!
✦ 岩手縣真蠔 ❤️
新鮮又大隻!
✦ 深海池魚:魚肉清香爽口,配香濃肝醬、酸汁 ,口味好夾。
✦ 帶子:肉厚甘甜,好有鮮味,灑上柚子皮好fresh。
✦ 日本磯煮鮑魚
🔸鐵板料理❤️
🔸壽司
✦ 赤貝❤️
新鮮活赤貝,上菜時仲會郁,十分新鮮!口感爽脆、味道甘甜,師傅加咗啲柚子皮,令口味好清新。
✦ 新鮮北寄貝
哩款比赤貝更為清淡一點,多咗份清甜味,同樣爽口新鮮。
✦ 銀雪魚
同幼期嘅銀雪魚,所以肉質好滑,燒香後迫出魚油香,好滋味。
✦ 中拖羅
新鮮嘅中拖羅,有魚香、油脂感適中,入口軟滑,師傅加咗黃芥末籽嚟提升香味。
✦ 腦天
係吞拿魚天靈蓋,部位稀有,口感軟滑、入口即溶,燒香咗再用紫菜包住食,好好味。
🔸龍蝦湯 ❤️
湯好香、好濃郁,廚師用咗大量龍蝦殼、魚,焗香後再煲,啖啖都有勁豐富嘅龍蝦味,仲多一份魚嘅甜味,好好飲!
最後仲有🍵抺茶牛奶布丁
布丁勁滑,好有奶香,抺茶甘甜,好味。
2022-06-18 162 瀏覽
Omakase愈開愈多,有啲仲有鐵板燒,平時壽司款食得多,今次就揀鐵板燒試試啦~一入店係壽司吧台,再入一間房先係鐵板燒area,2邊牆身仲係酒杯櫃,形成feature wall,飲酒嘅可以揀吓鐘意嘅酒杯,都幾得意🍶🍅前菜🥗日式沙律🥬時令野菜- 主食 -🥢香煎南非飽魚好爽好腍好新鮮,配上鮑魚肝醬,更具鮮味🉐🥢日本帶子燒好大粒帶子,剛剛熟所以入面仲有少少粉嫩,非常鮮甜,有番茄打成嘅醬汁,再加上黑魚子,非常矜貴🉐🥢鐵板白鱈魚魚皮煎到好似薯片咁脆,魚油豐富,可沾上黃椒醬減膩🥢美國牛肉薄燒師傅會問客人想要幾成熟,好貼心牛肉薄燒包住蔥花,非常香口,仲有炸蒜片可增加口感🉐- 湯品-🥄赤麵豉湯- 甜品 -🍴抹茶嶡餅💰$638/2ppl(2邊入門版都係$580,壽司omakase$980,鐵板燒晚餐分別有$1980同$2880)🚩山女魚 (銅鑼灣)📍銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓

一入店係壽司吧台,再入一間房先係鐵板燒area,

🍅前菜
🥗日式沙律
🥬時令野菜

- 主食 -
🥢香煎南非飽魚
好爽好腍好新鮮,配上鮑魚肝醬,更具鮮味🉐

🥢日本帶子燒

🥢鐵板白鱈魚
魚皮煎到好似薯片咁脆,魚油豐富,可沾上黃椒醬減膩

🥢美國牛肉薄燒
師傅會問客人想要幾成熟,好貼心
牛肉薄燒包住蔥花,非常香口,仲有炸蒜片可增加口感🉐

- 湯品-
🥄赤麵豉湯

- 甜品 -
🍴抹茶嶡餅

💰$638/2ppl
🚩山女魚 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓
2022-06-17
8 分鐘 (堂食)
2022-06-17 163 瀏覽
山女魚主打高質日式料理,提供多款鐵板燒套餐,一人前鐵板餐($580)挑選新鮮食材入饌,搜羅了活鮑魚、新鮮帆立貝等,是鮮味的盛宴,坐在吧枱位置,慢慢細味品嚐。香煎鮑魚新鮮的鮑魚放在爐端上,還會生猛的郁動,師傅先切成一小口size,方便品嚐。鮑魚的肝製成醬汁,把鮑魚沾滿膏汁,入口挺身彈牙,味道甘甜,鮮味十足,邊緣帶少許焦香,令人大快朵頤!燒日本帆立貝在高温下,帆立貝慢慢燒至金黃色,十分治癒!帆立貝肥美、圓厚,半熟口感,加上誘人海膽及黑魚子,令貝肉更加鮮味油滑,每口都是鮮香,回味無窮。鐵板白鱈魚 銀鱈魚外皮煎封至焦脆,鱈魚細嫰柔滑,沾上濃稠蛋黃醬,咀嚼時魚油豐盛,油潤可口! 美國牛肉薄燒五成熟內𥚃嫩紅,在鐵板上燒幾秒,再快快捲入香蔥,柔軟質感,細嫩的肉汁在口中散發,牛香迷人。佯碟蒜片香脆,蒜香吸引,沾上少許岩鹽,肉汁充沛,令人垂涎。鐵板炒飯/ 鐵板燒日本野菜/ 味噌湯米飯炒字粒粒分明,十分乾爽,用上櫻花蝦、葱粒、煙肉爆香,啖啖惹味。炒椰菜及芽菜,十分清爽,再喝一口味噌湯,感覺溫暖。甜品: 抹茶雪糕綠茶蕨餅有咬口,煙煙韌韌,配上抹茶雪糕,充滿和風特色。茶香醇滑、濃郁,每口濃甜蜜意。

香煎鮑魚

燒日本帆立貝