2024-07-28 19 瀏覽
山崎麵包係來自於日本🇯🇵,喺香港都好受歡迎👏,一直提供優質、美味的麵包🥖 我欣賞🫶🏻佢哋一直堅持使用日本麵粉,這份堅持果然吸引好多食客😋我們一家都經常幫襯💰【食後感】📝1. 法式合桃包🥯麵包好柔軟又厚實,好有彈性。加入合桃堅果🌰,讓原本健康的麵包立即充滿豐厚的感覺,被早餐視為之上選👍2. 牛角包🥐食到淡淡嘅奶油🧈香味,一啖咬落去,薄脆😬層次立即出晒嚟。我哋鍾意原味,因為鹹香味充足,配搭咖啡☕️或者茶🫖簡直一流。3. 小餐包🫶🏻奶油香氣十足,輕巧軟熟。一啖咬落去,鹹香味真係好滋味😋讓人忍唔住食完一啖再一啖✨如果焗到🔥熱熱的,食就更加好啦🥰
我們一家都經常幫襯💰

【食後感】📝
1. 法式合桃包🥯
2. 牛角包🥐
3. 小餐包🫶🏻
2024-07-27
5 分鐘 (外賣自取)
2022-04-08 250 瀏覽
今次朋友請左我食3款蛋糕,之前我都冇試過食,但味道都唔錯🤤性價比都高。呢個朱古力蛋糕,朱古力味都夠,上面加埋朱古力粉令朱古力味更重,但蛋糕質地比較乾,同埋cream嘅份量都比較多🙈呢個檸檬芝士蛋糕🍋,酸酸地,有淡淡嘅檸檬味,加埋cream cheese,都幾開胃,後面會有d杏仁碎,不過蛋糕比較少,creamcheese有點過多😮‍💨呢個千層蛋糕都係 cream cheese味,算係比較冇咁膩,都推薦

2022-04-08 71 瀏覽
今日經過就試下啲甜品,發現每種西餅都好味千層蛋糕🍰唔太甜,啱啱好檸檬芝士有陣陣檸檬🍋味,應該用左cream cheese 做?仲有個朱古力爆炸有好多朱古力係裹面,不過cream多左小小。總括嚟講都可以一試
今日經過就試下啲甜品,發現每種西餅都好味
千層蛋糕🍰唔太甜,啱啱好

總括嚟講都可以一試
2019-02-08 355 瀏覽
山崎麵包其中一樣好好食既就係麻薯波波,成日經過都會買黎食,朱古力味最正。麻薯波波夠煙煙韌韌,好好咬。朱古力味唔會太甜,而且價錢都唔貴,可以買好多係咁食。一定會再買!
2018-03-12 471 瀏覽
今日返工,中午時分好肚餓。冇時間食飯,同同事ana 經過麵包店,試下呢個雜果仁卷同埋吞拿魚包。雜果仁卷好好食好鬆化, 用料好足冇小氣, 食落好有果仁嘅味道。噉麵包好鬆軟,出邊啲麵包唔同。之後有啲肚餓,再試下個吞拿魚包。用料好足,吞拿魚好新鮮,好似啱啱新鮮採摘。兩個包加埋唔夠20文。覺得好滿足,不過我覺得佢哋選擇唔夠多,雖然有豆漿,但係冇減肥可樂。 嗯,總括而言,個麵包好大比外邊嘅麵包鋪更加新鮮,值得一提服務態度友善。
2018-02-23 508 瀏覽
入濕地公園前,一定要食飽飽,所以預先在MTR買食物。這麵包店內款式超多。看到這三角形獨立包裝的蛋糕,方便又衛生,快快趣付款後,去乘搭輕鐵了。香軟煎蛋  三角形蛋糕,外形似日式厚身玉子,氣孔又密又很平均。 手感軟棉棉,鬆泡泡。無需太多牙力,就可以一口咬下去,真係無牙長者都食到。蛋糕帶點蛋味,頗甜,但是感覺好油膩。  這種是大量生產的食物,可以長時間保存,不易變壞,應該加左好多野。只是自己平時是少甜少油,真的有點不習慣這蛋糕的甜和油。
入濕地公園前,一定要食飽飽,所以預先在MTR買食物。
這麵包店內款式超多。

香軟煎蛋
三角形蛋糕,外形似日式厚身玉子,氣孔又密又很平均。
蛋糕帶點蛋味,頗甜,但是感覺好油膩。

香軟煎蛋

只是自己平時是少甜少油,真的有點不習慣這蛋糕的甜和油。
2017-10-29
外賣自取
$11.5 (午餐)
2016-09-18 602 瀏覽
是日下午又來到天水圍的單位工作,一踩便需到夜晚,為了讓自己多點精力,便想在山崎看看有沒有自己吃得到又飽肚一點的東西吃,看到這款蛋白撻好像頗為吸引,不知是否較為高身,看上去似乎較為大件,感覺比常吃的p&t店較為抵吃,便買來一件試試。買時店員會把一支膠匙放進袋內,方便客人食用,做法亦頗為貼心。我用膠匙把中間的蛋白餡舀起來吃,冰冷冷的餡料較為失色,蛋白餡亦不滑,甜度有點過高,幸而撻皮厚實之餘亦尚算脆口,吃完亦能感到飽肚,但索價$9.5我覺得不值,我寧願買p&t連鎖店的來吃,起碼較為便宜。
蛋白撻
$9.5
2016-07-10 480 瀏覽
要展開連續幾小時的面談工作前,為免自己的肚子打鼓,也要先吃點東西打底,來到這間麵包店看看有沒有自己可吃的,本來想離開之際,看到這款芝士蛋糕,心想同樣是芝士蛋糕,我應該能吃的,便買下它了。本身對於此類蛋糕沒有特別期望是好吃的,但當我一打開它時,竟傳來陣陣的香氣!我撕下一小塊,感覺其質地十分柔軟。果然吃下去很軟熟,意外的是芝士味很濃郁,比起平時經常吃的NY/blueberry cheese cake味道更突出!卻不過份油膩,飽肚而不heavy!真的很讚!以後來到這裡又可多一個選擇了,真開!

香軟芝士餅
以後來到這裡又可多一個選擇了,真開!
2016-06-01 310 瀏覽
為左第二朝有早餐食,衝衝忙忙中左入去,已差唔多到打烊的時間,可選擇的麵包真係剩下少之又少,見到原味美味棒仲有最後一個,完全唔使考慮下即買走,之後又趕去搭西鐵。記憶中山崎的美味棒最初只有原味,後來先再出多隻黑糖味,兩隻味小妹都試過,個人比較鐘意原味多尐原味的美味棒係長長的包中間夾住吉士醬,麵包好軟淋,即使隔左夜都唔影響佢嘅鬆軟,中間的吉士醬總是那麼洽到好處,提供足夠嘅香甜又不會過份的漏,食入口好有滑溜感

2016-05-17 244 瀏覽
母親大人收工時會經過呢間餅店,好多時佢會響度買埋第二朝GE早餐,有一次佢帶左呢隻"香軟芝士餅"($9.5)返黎,個樣真係普通過唔普通,冇咩吸引人之處,但一吃之下發現個樣同味道並不掛鉤,只係順口讚左一句,從此呢隻餅就成日響我娘家出現。佢有咩特別之處?首先由一開個包裝已經有一陣好濃郁ge芝士味飄出黎,一咬落香軟實在,唔會好似d蛋糕仔咁,咬落似陣風,而且每咀嚼一下都有芝士ge香味及蛋糕ge香甜味,好好食,但都係少食多滋味
2016-05-16
2016-05-03 314 瀏覽
草莓雙層蛋糕:份量睇落好大舊,三層薄薄的多糕加兩層忌廉,一層係普通白色奶油忌廉,一層係夾士多啤梨肉的忌廉。蛋糕咬落層次分明,又香甜又軟熟,夾士蛋多啤梨肉的忌廉帶住少少酸may may,有利化走食得太多忌廉而出現油漏感。都算唔錯嘅一款蛋糕
都算唔錯嘅一款蛋糕
2016-04-24 216 瀏覽
手指三文治 拎上手好有分量, 長大概11cm到,共有4層,上下層係原味蛋糕,中間2層係咖啡味。原味蛋糕比較鬆軟,帶有淡淡雞蛋香味,中間嘅咖啡味蛋糕比較實。一層原味一層咖啡味一齊食,口感會很好
一層原味一層咖啡味一齊食,口感會很好
手指三文治
2015-10-08 363 瀏覽
.............芝士火腿批 $10 👍👍👍👍💋 (5分滿分).............👉其實其實 想食依個#麵包 好內 😗💋但每次都會買左其他包🙈👉其實其實 我好中意食 #山崎麵飽 😗💋我有諗過去個到做😂👉其實其實 已經不能叫#平價 佢d包越黎越貴😱😱😢我以前中學日日買 而家一個月先幾次😂😂😂👉👉#芝士火腿 :此組合根本無得輸✌芝士火腿包左係個麵包入面 要咬先見到 但我林 只係佔左個包既1/3😱������勁細塊👉👉#芝士 :吾係好濃好咸既芝士👉👉#火腿 :細到食吾太到係咩味🙈👉👉#穌皮 :好好吃😚雖然未至於脆到有聲 不過我大愛#蘇皮 但我食吾太出有無味😂上面#芝士粉 吾小但味道不夠濃但我覺得比較起中學的時候,質素不斷下降中,無數朋友都有此感覺
.............
芝士火腿批 $10 👍👍👍👍💋 (5分滿分)
.............

👉其實其實 想食依個#麵包 好內 😗💋
但每次都會買左其他包🙈

👉其實其實 我好中意食 #山崎麵飽 😗💋
我有諗過去個到做😂

👉👉#芝士 :吾係好濃好咸既芝士
👉👉#火腿 :細到食吾太到係咩味🙈

5 分鐘 (外賣自取)
2014-03-15 1188 瀏覽
一直很喜歡山崎麵包這間連鎖店的麵包,在麵包的種類及製作上感覺都比美某和聖某某都較用心且較新穎,每次進店都有種花多眼亂的感覺,這點實在太得肥妹的歡心了。昨天(14/3)跟朋友外出至晚上9時多才歸家,竟發現店舖尚未閉門,細心一想又好像很久都沒幫襯過山崎了,便決定進去逛逛,買個麵包當明天的午餐。全麥麵包(8片入) $14這麵包的顏色有別於一般的全麥麵包,它較深啡,有點像黑糖或焦糖味道的麵包,而這深厚的顏色亦是吸引肥妹購買的原因。打開包裝,聞下去都是小麥的天然清香,即使吃下去也會發現麥味其實不濃,是淡淡的,不像其他麵包會有很香濃很重的味道,這亦是全麥麵包的吸引之處。厚切鬆軟的麵包就最適合配上果醬了!塗上咖哋醬和蘋果肉桂醬,甜甜酸酸的每口都份外好吃!

全麥麵包(8片入) $14

2014-03-15
  • 全麥麵包
2012-05-09 126 瀏覽
山崎的Cup cake 推出新味道 -- 橙味售價比原味貴一蚊咁多不過我唔太鍾意橙味既蛋糕所以放棄雖然帶有一點點的奶油香但卻失去了蛋糕應有的鬆軟口感只有硬崩崩和乾涸食落仲有d un 胃tim細小的cup cake, 用黎頂肚也可的吧
山崎的Cup cake 推出新味道 -- 橙味
售價比原味貴一蚊咁多
不過我唔太鍾意橙味既蛋糕所以放棄
原味Cup cake
雖然帶有一點點的奶油香
但卻失去了蛋糕應有的鬆軟
口感只有硬崩崩和乾涸
食落仲有d un 胃tim

細小的cup cake, 用黎頂肚也可的吧
$5.5