2022-01-01 257 瀏覽
估唔到第一次食已經係最後一次😢😢😢😢😢😢😢😢路過屯門睇下搵下有咩嘢食,見到呢間餐廳話最後2日營業,2022就要👋👋,雖然lunch食扒有點而過份,但都係忍唔住要試下😋😋😋😋😋😋😋😋一入門口睇得出間鋪頭好有心機去裝修,有各式掛畫,有手寫餐牌,好warm好舒服☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️坐左一陣就有嘢食laaaaaaaa~🐟🍜🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🐟🐟🐟特大蒲燒鰻魚烏冬🐟🐟🐟一上枱 塊鰻魚真係大過塊面湯底係濃郁嘅豬骨湯估唔到豬骨同鰻魚又夾到做朋友🤝烏冬真係稻庭烏冬好彈牙好入味🥩🥩🥩岩石燒西冷牛扒 配珍珠白飯🥩🥩🥩牛扒上枱自己切自己燒鐘意燒幾多成都自己控制自己話事好得意~~~牛扒質素都係高質,呢個價錢完全無得彈😋😋🍻🍻🍻🍻🍻🍻🍻🍻🍻之後同老闆娘傾偈先知老闆逆市加租好難頂而期間都見到好多熟客過嚟話唔捨得證明食物味道同老闆態度都係優質🈵期待之後「石岩2.0」再見後會有期👋👋👋👋👋👋
估唔到第一次食已經係最後一次

🥩🥩🥩岩石燒西冷牛扒 配珍珠白飯🥩🥩🥩
牛扒上枱自己切自己燒
鐘意燒幾多成都自己控制自己話事
好得意~~~
牛扒質素都係高質,呢個價錢完全無得彈😋😋
🍻🍻🍻🍻🍻🍻🍻🍻🍻
後會有期
👋👋👋👋👋👋
2021-12-30
2021-09-17 359 瀏覽
尋日老婆打電訂岩石枱去慶祝週年日,睇到下面個劣評就問下老闆石板燒有冇石板跟,點知佢話原來係比D無聊打手老作既,老闆仲話自己食石燒點會冇石跟架!即係同牛扒屋冇牛扒有咩分別只係話因為個陣個焗爐壞左,所以換唔到石板。。不過事但啦!人冇我有最緊要跟手嗌左份小丸子+羊西冷套餐同埋牛肩甲套餐。蟹子小丸子,好多蟹子,第一次食咁既配搭,口感唔錯。頭盤沙律好靚,好fresh!雖然D野食等得比較耐,不過逐步逐步上菜個感覺唔錯,同埋老闆係咁同我哋講唔好意思,因為佢哋全部野食都係即叫即整,所以時間會比較長,好欣賞佢D薯角而且佢哋D扒都幾大件,咁既價錢咁既環境食到咁既野食,真係抵。最緊要佢地連+1都冇收,老闆又好吹又有招呼,正!
跟手嗌左份小丸子+羊西冷套餐同埋牛肩甲套餐。

蟹子小丸子,好多蟹子,第一次食咁既配搭,口感唔錯。

頭盤沙律好靚,好fresh!

最緊要佢地連+1都冇收,老闆又好吹又有招呼,正!

2021-09-16
紀念日
  • 沙律
  • 水果茶
  • 岩石雪花牛肩甲
十二點半左右去到都係岩岩開鋪,冷氣都未開始涼無石板,無意粉,都算近廚房位仲有小朋友(不是客人)坐係度大大聲玩遊戲機,聲響效果嘈又尖叫。如果話嘈既係其他客人小朋友都算啦。禮拜放假搵人湊仔好難咩兩個人食,叫一份西冷,一個石板既牛肩西冷果份真係三成熟,不過切開後牛味欠奉刀利多少少會好d話焗爐壞左無石板,其實都係有石板拿出來但用明火果種燈想燒番石板牛肉夾起很實,未解凍完咁原本是睇評語話唔錯先試點知食到谷氣雖然店家有講唔好意思但都係沒下次了

十二點半左右去到
都係岩岩開鋪,冷氣都未開始涼

無石板,無意粉,都算
如果話嘈既係其他客人小朋友都算啦。
禮拜放假搵人湊仔好難咩

兩個人食,叫一份西冷,一個石板既牛肩
西冷果份真係三成熟,不過切開後牛味欠奉
刀利多少少會好d

牛肉夾起很實,未解凍完咁

原本是睇評語話唔錯先試
點知食到谷氣
雖然店家有講唔好意思
但都係沒下次了

伏餐廳琴晚8點附近,4條友叫左4個扒set $188-208,落單個陣話無石板,但提前6點鐘打電話book個陣又唔講!都算,好攰,費時又轉其他餐廳,照叫。之後,本身個set有前菜,但佢上左個扒先,塊扒食唔到牛味,差過花園餐廳,又細件。食食下途中,後邊個枱突然上石板,我地緊係嬲啦!呃人話無石板!之後問佢,佢解釋一輪廢話,最後先比一塊石板我地,喂,大佬,自己間鋪叫岩石但無石板提供比客人燒?仲要好似求佢咁,佢先比一塊石板我地4條友燒,真傻定玩食客?仲有,聽到其他枱話加意粉,佢話無貨,叫其他又話無,個個客人個樣都嬲嬲地咁!食完牛扒,佢先上前菜,前菜都ok,但成餐食完唔會有飽既感覺,平時其他餐廳鋸排食完都話會有飽肚感,成個用餐過程就係比錢買難受!要唔要幫襯,你地自己諗,人均二百!講真,我寧願食個m記仲好!
伏餐廳

都算,好攰,費時又轉其他餐廳,照叫。

要唔要幫襯,你地自己諗,人均二百!
講真,我寧願食個m記仲好!

牛柳,西冷牛扒
牛柳,西冷牛扒
2021-09-04
  • 凍檸茶吧
2021-07-03 1215 瀏覽
02.07.2021岩石牛扒屋今日有家人生日,專登上Open Rice訂定「岩石牛扒屋」,之前跟同事試過午餐,因為無試石板燒,今次來食晚餐,就為了美味嘅石板燒。因為時間尚早,只得我哋一枱,即使後期有幾枱食客入座,大家都好清靜傾談,好享受舒適。雖然店舖少少,但佈置有特式,大家可自行欣賞。呢間石板燒,有全日供應嘅東京石板燒套餐,包括牛肩胛肉、醬油牛里脊、牛舌心肉、羊西冷肉。本身有白飯、飲品;加$10有沙律、餐湯或薯角。除咗呢幾款套餐,仲有岩石套餐,都係牛扒、牛柳、牛肩胛、羊架、羊西冷同黑豚肉;仲有其他小食,例如帶子、蝦剌身,若要食生蠔,要預早訂。我哋最後揀咗一人一份牛肩胛肉,肉質鮮嫰美味,另加一份羊西冷肉,也不錯;薯角熱辣辣卜卜脆,好好味。沙律也不錯,食肉加啲沙律係健康之選。餐湯係粟米湯,creamy,無乜特別。最好笑係我哋連墊底椰菜都唔放過,只要加少少燒肉醬,都可以燒得好好味!家人叫咗麒麟生啤,好啱口味,而且佢哋話呢款日本生啤,唔係度度有得飲,所以第日會嚟再飲。起初得一個老闆娘招呼,雖然好忙碌,但招呼週到,之後連老闆都出現,原來用Open Rice book枱,店舖要俾credit,唔講
02.07.2021

岩石牛扒屋

牛肩胛肉

起初得一個老闆娘招呼,雖然好忙碌,但招呼週到,之後連老闆都出現,原來用Open Rice book枱,店舖要俾credit,唔講唔知。

晩餐:
牛肩胛肉、羊西冷肉
沙律、薯角、粟米湯
百香果茶、荔枝紅茶、麒麟生啤

食物質素、環境、服務都滿意,下次再來幫襯!
羊西冷肉
百香果茶、荔枝紅茶
  • 牛肩胛肉石板燒
  • 羊西冷肉石板燒
2021-05-31 582 瀏覽
29.05.2021今日跟同事一齊來岩石牛扒屋試新嘢,上Open Rice見不少好評,所以特意來試試。打電話book位,職員有禮指示我用WhatsApp 留低資料訂位,好快就回覆我,好方便呀。去到坐下已經不少客人用膳中,牆上貼滿了五、六十年(或者更久遠...)懷舊的照片。我們分別叫了「岩石燒西冷牛扒」、「岩石燒法式羊架」同「岩石燒牛仔音」,原來午餐不是每一款讓你自己岩石燒,牛扒同羊架碟上,牛仔骨就岩石燒。分量也不少,牛扒不夠熱,但味道同肉質鮮嫩;羊架同事說太生,所以放上岩石燒,而另一個牛仔骨在石上自己燒,好有新鮮感,好味道,可能有油,會彈到手同身上,自己要小心一點。午餐包餐湯或沙律,我們選擇了沙律,分量算多,味道佳。還有餐飲,揀了特飲茘枝紅茶(加$8)、檸檬利賓納(加$5)。下次要來食晚餐,試試真正的岩石燒。
29.05.2021

荔枝紅茶

下次要來食晚餐,試試真正的岩石燒。
岩石燒西冷牛扒
岩石🔥法式羊
2021-05-29
荔枝紅茶
岩石燒西冷牛扒
岩石🔥法式羊
沙律
去親屯門都聽人講話紅橋附近好多野食,點知行到過去男朋友突然胃唔舒服🤢,唯有快快手入一間唔使排隊等位嘅餐廳。本來以為呢間係普通嘅日式料理餐廳,點知入面嘅設計又好特別。貼滿咗美式海報又播英文歌,又有俄羅斯🇷🇺彩蛋牙籤筒,仲用咗平時飲麵豉湯嘅日式碗仔裝西式忌廉湯,個反差都幾得意🤣🤣。我哋叫咗兩個lunch sets,每個套餐價錢都包珍珠白飯,沙律or餐湯及嘢飲,學生👨‍🎓仲有得減$5免費升級做特飲。岩石套餐可以選擇美國牛柳、安格斯西冷牛扒、雪花牛肩甲、法式羊架、日本黑豚肉眼扒、羊西冷同埋牛仔骨,選擇都算幾豐富啊。🪨 岩石燒牛仔骨 $78店員會送上鋪滿牛仔骨嘅大石頭,都有大概5-6塊。記得影相打卡📸一分鐘內就儘快翻面啊,如果唔係就可能會太熟。一路燒一路聞到香味,仲會聽到油花燒緊嘅吱吱聲,真係令人好心急想食🤤。可能我食開重口味,味道上覺得啲肉比較淡,我就落咗玫瑰鹽吊味,旁邊好似仲有燒肉汁可以落。牛仔骨肉質唔錯,但啲筋比較多會難咬,不過以呢個價錢嚟講算係CP值幾高。燒完肉之後仲可以將飯旁邊嘅配菜擺上去燒,包括有翠肉瓜🥒、番茄🍅同四季豆,啲菜吸滿肉汁更加正。整體份量都夠食,的確有驚喜,大眾化嘅價錢食

🪨 岩石燒牛仔骨 $78
店員會送上鋪滿牛仔骨嘅大石頭,都有大概5-6塊。記得影相打卡📸一分鐘內就儘快翻面啊,如果唔係就可能會太熟。一路燒一路聞到香味,仲會聽到油花燒緊嘅吱吱聲,真係令人好心急想食🤤。可能我食開重口味,味道上覺得啲肉比較淡,我就落咗玫瑰鹽吊味,旁邊好似仲有燒肉汁可以落。牛仔骨肉質唔錯,但啲筋比較多會難咬,不過以呢個價錢嚟講算係CP值幾高。燒完肉之後仲可以將飯旁邊嘅配菜擺上去燒,包括有翠肉瓜🥒、番茄🍅同四季豆,啲菜吸滿肉汁更加正。整體份量都夠食,的確有驚喜,大眾化嘅價錢食到咁嘅石燒牛都算係幾唔錯嘅選擇喔。
👅評分:8/10

🍛 日式咖喱吉列豬扒飯 $62
相比之下個咖喱飯就比較普通,豬扒肉質比較乾同埋柴。咖喱唔知點解偏綠色,好似唔夠平時啲咖喱咁濃味,但勝在醬汁比得多,豬扒都算好大份,所以男朋友都食得好飽,而且啲醬汁都唔會話食到最後就無晒。
👅評分:7/10
日式咖喱吉列豬扒飯

🍹 柚子茶 & 荔枝紅茶 & 忌廉餐湯
柚子茶俾得好夠料,唔會好似出面偷工減料嗰啲咁淡貿貿。荔枝紅茶都係正常水平,中規中矩。餐湯係忌廉蘑菇湯,入面都幾多菇🍄,所以菇味好重。男朋友唔鍾意菇味就俾晒我飲,我就覺得好入味好好飲😛。
👅評分:8/10

柚子茶 & 荔枝紅茶
2020-10-26 1862 瀏覽
公眾假期都有lunch set👍🏻不過等左大概半個鐘。叫左個西冷薯菜,會附上一塊岩石板自己燒熱塊西冷。西冷很大塊,牛味重,也juicy, 凍檸檬茶很大杯,不過要加$5。可以叫多飯,大胃王都唔怕肚餓。會再去👍🏻

會再去👍🏻
2020-10-26
2020-09-20 1330 瀏覽
今年想搵間未去過既日式餐廳同老公慶祝生日,搵咗一輪發現呢間餐廳,又見食評都ok,於是一家三口黎試。餐廳唔大,但感覺都舒服,有特色。餐牌野食選擇唔多,我地揀咗1個餐(岩石雪花牛肩甲),仲有2款石板燒(醬油牛里脊、牛脷)。點完餐冇耐,侍應先送上果茶,仲有頭盤同餐湯,份量少少,我地一人一啲試少少,好好食,如果可以散叫我地一定會再order😆😆。之後就送上2款石板燒,睇落好靚,一啲都唔hea,而且都好多件,於是我地就開始用石板燒黎食,2款都好好食,好香又唔un,尤其是牛脷,阿囡好鍾意。食咗一陣套餐既牛肩甲就到,賣相一般,原本惗住雪花應該有啲肥油部份,不過睇就唔見有,配菜就好似幾好食,落刀切牛甲,真係有啲un,入面有啲筋位切唔斷😅味道ok,配菜都ok,仲有隻炸蠔都幾好食。食完問過老公滿唔滿意,佢都覺得唔錯,會再黎試其他野食。仲有呢間餐廳免加一服務費👍👍👍
2020-09-19
生日
  • 醬油牛里脊、牛脷
2020-08-03 1357 瀏覽
又揾到隱世石燒牛🤤🤤小店細細間坐落於虹橋一角,店內帶點懷舊ge裝修風格。。餐牌上可以選擇ge肉類款式唔多今次叫左特別推介其中一個 - 和牛肩肉!一黎到真係流晒口水,肉ge脂肪分佈都幾平均😍 賣相吸引!放係燒熱左嘅石板上面,自己控制生熟程度再配上自己ge調味,充滿玩味牛肉一放上去燒已經香噴噴,入口肉質幾嫩,牛味重之餘非常軟腍食落唔會覺得成口油,有d入口即軟化ge感覺!正啊! 送飯一都一流,甘就唔怕太“膩“!總括而言,e間小店性價比比軟高,不防去試下!🥰
又揾到隱世石燒牛🤤🤤
小店細細間坐落於虹橋一角,店內帶點懷舊ge裝修風格。。

餐牌上可以選擇ge肉類款式唔多
今次叫左特別推介其中一個 - 和牛肩肉!
一黎到真係流晒口水,肉ge脂肪分佈都幾平均😍 賣相吸引!
放係燒熱左嘅石板上面,自己控制生熟程度
再配上自己ge調味,充滿玩味
牛肉一放上去燒已經香噴噴,入口肉質幾嫩,牛味重之餘非常軟腍
食落唔會覺得成口油,有d入口即軟化ge感覺!
正啊! 送飯一都一流,甘就唔怕太“膩“!

總括而言,e間小店性價比比軟高,不防去試下!🥰

2020-07-12
2020-07-25 840 瀏覽
呢度嘅肉葉得幾好再加上佢嘅淮鹽好能夠釣到個味出嚟 我都食過其他差唔多嘅燒肉店 會好容易彈到油同埋個火候會太大成日好似要好快食完走咁 所以一開始入嚟食都有諗過會唔會唔可以坐得耐 但係佢好細心咁樣有嘢圍住個爐唔會彈到油火候亦都係比較溫和 冇咁緊迫好似要快啲食完熄火咁樣 入面嘅環境亦都暗暗地幾有格調 性價比高因為相同嘅價錢比起同類店舖份量多啲肉都好啲 呢度附近都有好多黃店係高質素所以非常推介大家去發掘下屯門嘅好西😍😍😍
性價比高因為相同嘅價錢比起同類店舖份量多啲肉都好啲

2020-07-22 574 瀏覽
屯門有一間近期非常熱爆岩石牛扒店,想吃岩石牛嘅朋友可以唔使去到咁遠,小店位於屯門巿廣場附近交通十分方便,價錢也相當親民.店內以卡位為主,裝修風格充滿美國懷舊風,座位與座位之間也有一段距離,令食客食得安心。店徐了有熱石牛扒也有西冷牛扒,食品選擇也非常多~今日我們點了三份套餐,岩石牛扒套餐百元已經有一份,非常抵食!自己動手煎牛扒生熟程度自己又可以調教,又好玩又好味😋我都係第一次吃岩石料理1. 岩石美國穀飼西冷牛扒牛扒肉質細嫩,滿口牛香牛味重,令人一口接一口。2. 岩石和牛肩肉牛肉顏色粉嫩新鮮,放上岩石燒2成熟已經可以入囗,記得配上燒烤汁更加香口。3. 岩石牛肩胛一半肥肉一半瘦肉,自己可以烤至三成熟肉汁軟淋,再配上自家製牛肉汁令牛肉更加惹味。

1. 岩石美國穀飼西冷牛扒
牛扒肉質細嫩,滿口牛香牛味重,令人一口接一口。

2. 岩石和牛肩肉

3. 岩石牛肩胛
十年都唔入一次屯門,呢日入來行下,食晚餐就揀左間專食石燒牛嘅街坊食店,性價比都幾高,百五有找就有個石燒牛餐,仲包沙律同野飲添👍🏻-我地試左👉🏻和牛肩肉($138)同牛肩胛 ($128),兩個其實係差唔多部位,所以望落都差唔多,色水好靚,有雪花❄️😍食落油花充足,和牛肩肉就比較嫩滑d,而牛肩胛食落就韌一dd,如果唔想舊肉變鞋記住煎5至6成熟就啱啱好,最食到肉汁同油花嘅香味之後點岩鹽或者燒汁都好正✨
2020-07-05 179 瀏覽
星期五放工特別開心,因為嚟緊會有兩日假期,所以決定同男朋友入屯門食餐飯,迎接呢一個週末假期!男朋友話想食西餐佢帶咗我嚟呢一間岩石牛扒屋,裏面嘅裝修都幾特別,日式風格又帶點歐美風!環境令到我好似放假一樣?我哋叫咗兩個套餐套餐會跟白餐湯同刺身沙律刺身沙律都幾豐富有大大粒帶子同爽爽嘅蝦, 仲有買玉子燒!好開胃岩石美國穀飼牛西冷 $208呢個西冷牛扒份量都唔少㗎齋食呢塊牛扒已經好飽啦!牛扒脂肪同肉嘅比例啱啱好,入口好香牛肉味,肉質好嫩滑多汁!200幾蚊就有塊大牛扒都幾抵食!岩石紐西蘭羊架 $178男朋友叫咗個紐西蘭羊架配白飯兩件厚切嘅羊架,四邊都煎到金黃色,肉質唔會硬,香口又多汁!仲好香羊肉本身嘅香味,幾出色!食西餐當然要飲番少少酒,我哋兩個嗌左兩杯啤酒淺嘗一下!感恩星期五晚俾我哋遇上一間高質抵食嘅晚餐!
環境令到我好似放假一樣?
我哋叫咗兩個套餐套餐會跟白餐湯同刺身沙律

岩石美國穀飼牛西冷 $208

岩石紐西蘭羊架 $178
男朋友叫咗個紐西蘭羊架配白飯

食西餐當然要飲番少少酒,我哋兩個嗌左兩杯啤酒淺嘗一下!

感恩星期五晚俾我哋遇上一間高質抵食嘅晚餐!
2020-07-04 201 瀏覽
返左一個星期工,星期五放工緊係要食返餐好既😊朋友帶我去食牛🥩,仲可以係自己燒黎食叫完野先黎個胡麻沙律🥗新鮮既生菜配蘋果🍎,加上胡麻醬,清新既組合。食完主角就到東京石板燒 雪花和牛肩肉 $138 🥩雪花較多,口感軟熟,燒出黎既油香味好正,配上白飯為最佳選擇。建議五成熟,並配上wasabi食。牛肩甲肉$128🥩油脂較少,但肉味不比和牛肩肉少。配上椒鹽油食,又係另一個層次。飲品有香橙百香果水果茶🍸,解一解油膩感。
返左一個星期工,星期五放工緊係要食返餐好既😊
朋友帶我去食牛🥩,仲可以係自己燒黎食
叫完野先黎個胡麻沙律🥗
新鮮既生菜配蘋果🍎,加上胡麻醬,清新既組合。

食完主角就到
東京石板燒

雪花和牛肩肉 $138 🥩

牛肩甲肉$128🥩

飲品有香橙百香果水果茶🍸,解一解油膩感。