2020-03-02 18 瀏覽
不嬲都知厚福街多野食 今次黎到岸久市場 係地下已見廣告Banner叫左岸久漁師特上井 Set $218會配埋麵豉湯 沙律 炸餃子炸餃子即叫即炸Crispy Juicy主角岸久漁師特上井 原本係會有成板海膽跟 原惜可能因為太早去到關係 Waiter話海膽未返貨 故此轉左三文魚子比我井飯由Tuna + 魷魚 + 三文魚子, 仲有D甜蛋同紫菜 魚生新鮮 三文魚子亦都粒粒都爆汁好味道另外仲有跟埋魚湯比你拌飯 個湯鮮甜 食法特別

叫左岸久漁師特上井 Set $218
會配埋麵豉湯 沙律 炸餃子
炸餃子即叫即炸Crispy Juicy

主角岸久漁師特上井

井飯由Tuna + 魷魚 + 三文魚子, 仲有D甜蛋同紫菜
魚生新鮮 三文魚子亦都粒粒都爆汁好味道
另外仲有跟埋魚湯比你拌飯 個湯鮮甜 食法特別
2020-02-22 28 瀏覽
夜晚約咗朋友食飯,尖沙咀一向都人流好多,食飯排隊又耐,用餐時間又短。所以今次我哋試吓去到尖沙咀厚福街刺客日本料理。今次我哋揀咗11樓嘅岸久市場👋🏻我哋大概八點左右入座,用餐時間佢冇限制,而且空氣流通,氣氛唔錯!佢嘅壽司都新鮮,好似話壽司餐牌係新加👍🏻蟹蓋味道鮮甜,值得推介一試因為我自己比較鍾意食蒜蓉,所以牛舌加咗蒜蓉味道亦相當唔錯,錦上添花要食方便我哋兩個人嗌左唔係好多。

要食方便我哋兩個人嗌左唔係好多。

2020-02-21
2020-02-22 26 瀏覽
岸久市場-有驚喜日式料理一進店內,充斥着滿滿傳統日式居酒屋的味道,日式的木屏風、簾布、紙燈籠、紙傘,牆壁上亦掛住很多日系的海報、手畫的畫作。吉列蟹肉忌廉餅、唐揚雞翼脆身的吉列外皮包著忌廉感十感的蟹餅;滿滿芝麻香的唐揚雞翼,雞肉多汁一點也不乾。壽司Set配鰻魚丼壽司Set包含的種類很多,有厚切三文魚、油甘魚、吞拿魚、蟹籽和加州卷,另外還配有鰻魚丼,厚身的鰻魚配上香濃的鰻魚汁,嫩滑厚肉,伴著蛋絲和紫菜碎一拼吃。SUKI牛魔王鍋份量十足的牛肉鍋,海量多的肥牛片配上甜甜的壽吉燒湯底,上面再加上一隻生雞蛋,伴飯一流而且熱騰騰的暖意十足,鍋上還加入大量菜,隨着時間煮得入味可口。最後不得不提就是餐具使用即棄的還有濕紙巾清潔之用,非常貼心。
岸久市場-有驚喜日式料理

吉列蟹肉忌廉餅、唐揚雞翼
脆身的吉列外皮包著忌廉感十感的蟹餅;
滿滿芝麻香的唐揚雞翼,雞肉多汁一點也不乾。

壽司Set配鰻魚丼

SUKI牛魔王鍋

2020-02-18 31 瀏覽
近期因為疫情關係都減少外出,星期六難得外出,去了H8,選了我喜歡的日本菜,餐廳店員都戴上口罩。午市套餐有多款選擇,丼飯、刺身、壽司一應俱全。我們倆選了自由配搭的套餐,包括沙律、小食、麵豉湯、一客刺身和一碗丼飯,感覺比較豐富化算。我們還為食追加了多一款小食呢。首先來的是沙律,有淡淡的柚子味,清新爽口。再來是跟餐小食和麵豉湯。炸餃子脆卜卜,很香口。麵豉湯咸香,配料還有蜆呢!我們追加的小食是螢光魷魚沖漬,很鮮味,咬下去多汁,軟滑而且有點爽口。刺身非常新鮮,有大赤蝦、帶子、三文魚和馬刀貝。本來餐牌寫的不是馬刀貝,是海膽,但店員告知沒貨。想不到馬刀貝很有驚喜,超爽脆鮮甜。另外,我最愛吃赤蝦,勁大隻,除了蝦身,蝦頭是重點,蝦膏甘香鮮甜,超好吃。鰻魚丼有兩件鰻魚,都算厚肉肥美,飯配上鰻魚汁很好吃。照燒牛仔骨肉質鬆軟,燒汁一點點甜,很好餸飯。

午市套餐有多款選擇,丼飯、刺身壽司一應俱全。我們倆選了自由配搭的套餐,包括沙律、小食、麵豉湯、一客刺身和一碗丼飯,感覺比較豐富化算。我們還為食追加了多一款小食呢。

首先來的是沙律,有淡淡的柚子味,清新爽口。

想不到馬刀貝很有驚喜,超爽脆鮮甜。

鰻魚丼有兩件鰻魚,都算厚肉肥美,飯配上鰻魚汁很好吃。

照燒牛仔骨肉質鬆軟,燒汁一點點甜,很好餸飯。
午餐
最近大家都唔敢出街食飯,豬太郎都唔例外。出去食嘅時候如果見到餐廳有準備酒精搓手液,絕對加分呀!同朋友嚟呢間位於厚福街嘅岸久市場嘅日本菜,店舖鋪滿酒嘅招紙同日本圖片嘅畫,天花仲有好多紙傘裝飾,好有特色!假期嚟到都有得食午市套餐,跟餐有前菜(餃子)、沙律同麵豉湯,套餐好多款,刺身、壽司、丼飯、鍋物等等。A1套餐配鰻魚丼 刺身:三文魚、帶子、海膽、赤蝦 雖然係一人前,份量都好足,刺身新鮮甜味,私心推薦海膽同赤蝦!套餐仲有鰻魚丼,香濃嘅醬汁令食慾大增呀!最正係饅魚冇乜骨,食落更亨受~A2套餐 配牛肉烏冬壽司:三文魚、油甘魚、蟹柳、加州卷一set有6件壽司,油甘魚食落比三文魚清爽,仲有淡淡香氣𠻹!牛肉烏冬大滿足呀!牛肉唔會太乾太咸,鍾意食烏冬嘅不妨一試!臨走嘅時候見到啲staff set緊晚市燒烤嘅爐多口問下晚市食物有咩唔同,原來除咗刺身壽司,仲有得燒海鮮𠻹㗎!下次要再嚟試下~
假期嚟到都有得食午市套餐,跟餐有前菜(餃子)、沙律同麵豉湯,套餐好多款,刺身壽司、丼飯、鍋物等等。
A1套餐配鰻魚丼
刺身:三文魚、帶子、海膽、赤蝦

A2套餐 配牛肉烏冬
壽司:三文魚、油甘魚、蟹柳、加州卷
牛肉烏冬大滿足呀!牛肉唔會太乾太咸,鍾意食烏冬嘅不妨一試!

2020-02-08
  • A1套餐配鰻魚丼
  • A2套餐配牛肉烏冬
2020-02-11 15 瀏覽
好耐冇食過好野,聽同事介紹呢間公司附近既居酒屋唔錯,收工就黎獎勵下自己。特選浜燒盛合 ($268)種類好豐富,我鐘意食既海鮮都有齊,燒得岩岩好,十分新鮮。 未至於上台仲郁郁下,但食得出係當日採購既海產。岸久漁師特選丼 ($168)材料多到諗起爆丼屋,食到最後一啖都有餸,兩個人分岩岩好。芝士玉子燒 ($48)神秘隱世邪惡拉絲,芝士好香好軟滑,出面日本餐廳賣$78都唔過份,好抵食。蘋果味生啤 ($58)有麥味又唔會太苦,岩哂女仔口味。

特選浜燒盛合 ($268)

岸久漁師特選丼 ($168)
材料多到諗起爆丼屋,食到最後一啖都有餸,兩個人分岩岩好。

芝士玉子燒 ($48)

蘋果味生啤 ($58)
有麥味又唔會太苦,岩哂女仔口味。
2020-02-11 21 瀏覽
今日去左尖沙咀食日本野,👍🏼抵食又好味!我一開始就俾佢個banner 吸引左,🥰好大個岸久市場。再加上見到佢有好多折扣優惠,所以就上咗去試吓。🤑因為😷肺炎嘅關係條街都少咗好多人,呢度樓上都有兩台客,真係要支持下本地嘅食肆。😤門口有個消毒酒精搓手液,非常貼心。😍餐牌有兩大版,我覺得價錢合理,有啲其實$60都食到,喺尖沙咀食到日本野黎講係相當之抵食!😋佢嘅午餐都會跟❤️飯、漬物、沙律同麵豉湯。⭐️沙律配上左柚子醋🥗⭐️麵豉湯好鮮甜,入邊有蜆肉啊!⭐️刺身定食三文魚、油金魚、赤蝦同帶子三文魚同油甘魚非常之肥美而且好厚身,好滿足。赤蝦得一隻,而帶子就切開左四片,每一片都會有檸檬格住。⭐️壽司set配牛肉烏冬牛肉烏冬好正,牛肉懷疑佢用咗日本牛肉所以肉味濃而且肥膏又唔多。烏冬佢就用咗日本烏冬所以好煙韌。我哋仲追加左⭐️三文魚刺身。⭐️吉列蟹肉忌廉餅

佢嘅午餐都會跟❤️飯、漬物、沙律同麵豉湯。

⭐️沙律配上左柚子醋🥗

⭐️麵豉湯好鮮甜,入邊有蜆肉啊!

⭐️刺身定食
三文魚、油金魚、赤蝦同帶子
三文魚同油甘魚非常之肥美而且好厚身,好滿足。
赤蝦得一隻,而帶子就切開左四片,每一片都會有檸檬格住。

⭐️壽司set配牛肉烏冬

我哋仲追加左⭐️三文魚刺身

⭐️吉列蟹肉忌廉餅
2020-02-10 9 瀏覽
幾個月前食過磯野水產超級滿足,同店員吹水講到同集團仲有間岸久市場,個名太入腦既關係一直記住要黎捧場,今晚終於有機會。特選浜燒盛合 ($268)廣島蠔、魷魚、蝦同蜆全部新鮮爽甜,定價合理。 魷魚簡簡單單用幼鹽調味已經好夠甜,其餘海鮮清酒煮後更引出鮮味,有衝動買佢枝清酒返屋企試下燒。美中不足係全店只有一人主力燒海鮮,多客既時段未必顧到咁多,要自己睇住海鮮有冇煮過火。岸久漁師特選丼 ($168)一見堆到山咁高既丼即時胃口大開,蟹棒同吞拿魚蓉用料毫不手軟,食極都仲有,份量仲多過飯。特選丼有三重食法,除左撈wasabi直接食之外,可以用紫菜包黎食,最後可加入魚湯拌吃。 多種食法係好玩既,但我都係覺得傳統食法最好,魚湯拌飯好易凍哂,反而獨立咁飲就熱辣辣好味,最後我當左佢係例湯咁飲。吉列蟹肉忌廉餅 ($38)夠熱夠脆,蟹味唔濃但薯餅好幼滑。芝士玉子燒 ($48)一切開芝士就流哂出黎,玉子燒亦燒得岩岩好,嫩滑有蛋汁,十分高質。好難飲乳酸梳打 ($78)問左店員係雜果梳打,味道好豐富唔會過甜。 最欣賞係中間放左一大塊疑似菠蘿冰,一路飲一路融化之下,飲到尾都夠味唔會得返冰水咁。 但冇飲管的確係好難飲。幾鐘

特選浜燒盛合 ($268)

岸久漁師特選丼 ($168)

吉列蟹肉忌廉餅 ($38)
夠熱夠脆,蟹味唔濃但薯餅好幼滑。

芝士玉子燒 ($48)

好難飲乳酸梳打 ($78)

幾鐘意呢度座位闊落,適合摸住酒杯底傾下計,定價亦較平實。 總括黎講熟食質素都好高,自問廚藝一般唔多識燒海鮮既話,叫哂熟食都會係滿足既一晚。
2020-02-02 23 瀏覽
Came here for lunch with my friend last Saturday and found this restaurant pretty good. They offer various kinds of lunch set including sashimi, sushi and cooked food. We ordered the deluxe sashimi set and the sushi don with uni. It came with the appetiser, salad and miso soup. They were surprisingly fresh and delicious, and the portion was big. We had the snacks fried crab cake and chicken wing as well, which were very tasty. Overall the food quality was outstanding and the price was reasonable. We had a pleasant time for lunch here.
2020-01-31 38 瀏覽
今日兩個人嚟到尖沙咀行街食野,於是上網搵下有咩日本餐廳啦,俾我哋搵到呢間岸久巿場。餐廳嘅裝潢俾人嘅感覺好似去咗日本咁,四周圍都貼咗電影海報,可以令人忘記呢一刻出面嘅煩惱。餐牌上面仲有好多唔同嘅選擇,我哋兩個就叫咗兩個餐,分別係A3 壽司配照燒雞扒定食同埋漁師特選剌身定食。壽司同魚生都好新鮮呀,剌身定食仲會跟一碗壽司飯同紫菜,可以自己捲返壽司食呢!呢間餐廳價錢合理,食物又有驚喜,下次嚟尖沙咀又多個選擇啦~
漁師特選剌身定食
設於厚福街呢條食街既『H8』,成幢都係食肆 ,要突圍而出確實唔容易。但呢間新開既「岸久市場」都吸引到唔少顧客,原因也許是CP值高,品質唔錯,而價錢亦比同類型食店較低。裝潢唔算特別,但就好有日式居酒屋既atmosphere,周圍都貼左好多水產既詳細介紹,食客可邊睇邊食,還能長知識。刺身四點盛合 - 三文魚,油甘魚,帆立貝,以及甜蝦刺身。刺身整體新鮮鮮甜,例如油甘魚較為厚實,油香味重,十分甜美,三文魚更係無人不喜愛。味噌蟹甲羅燒 - 甲羅燒即係將蟹絲,味噌,香蔥放係蟹殼攪勻黎燒製,但呢度仲加左好多蟹籽同蟹柳,口味濃郁之餘,亦有蟹籽既爽脆口感同甜美,幾好食。芝士玉子燒 - 半熟玉子非常幼滑,蛋香適中,夾心有大量流心芝士,cheesy之餘,但又唔會太膩,$48算係好抵食!燒魔鬼魚翅 - 有少少似燒雞泡魚乾,但味道更為香口,魚翅位置燒得脆香。

刺身四點盛合 - 三文魚,油甘魚,帆立貝,以及甜蝦刺身刺身整體新鮮鮮甜,例如油甘魚較為厚實,油香味重,十分甜美,三文魚更係無人不喜愛。

「浜燒」即是海產即捕即燒,在香港而言,價錢相對昂貴,並不Approachable。這《岸久市場》從名字看來相對玩味,主打年輕一代millennials,因此價錢比一般浜燒專門店稍稍便宜 (但當然不要期望蔗渣價錢吧) 岸久刺身四點盛合: 刺身四款分別是帆立貝、油甘魚,、三文魚及甜蝦:帆立貝幼嫩清甜;油甘魚相當厚切,很有肉感,油份豐富,油香味重;而三文魚亦頗新鮮。岸久漁師精選丼: 以大量拖羅蓉、三文魚籽、玉子粒配漬飯享用,此丼有三種食飯:(1) 普通日式丼飯,漬飯加刺身的食法,傳統食法,更能食到刺身的鮮甜原味;(2) 以紫菜捲著漬飯及刺身,沾芥末豉油享用;(3) 把附送的鮮魚湯、刺身和漬飯一同倒進碗內,造成茶漬飯。一道丼飯,三種食法,各有特色,即管一試!味噌蟹甲羅燒: 把蟹籽、蟹肉、蟹柳、味噌、蔥粒及鵪鶉蛋放在蟹蓋上燒,拌勻即可享用(店員會幫忙燒製,無須自己操作)。味道而言,濃度適中,不會太濃太澀,整體調味得宜,加上大量蟹籽粒能中和味噌的鹹香,鹹中帶甜,還有粒粒蟹子的脆香口感。菠蘿乳酸梳打: 乳酸梳打加入鮮菠蘿,酸酸甜甜般,蠻可口。另外,還附原條阿菠羅雪條,非常Refreshing 以下是

以下是餐牌資訊:-

2020-01-22
2020-01-21 442 瀏覽
厚福街素來是尖沙咀著名的美食街,除了街道兩邊林立的餐廳,我們也不忘看看樓上的食店。這間餐廳位於美食街樓上,地點方便。穿越熱鬧繁華的美食街,走到樓上享用日本料理,找回片刻的寧靜。餐廳一邊鋪上酒的招紙,另一邊則是蓋滿日本劇集圖片的牆。假日也有午市套餐,附送前菜,是每人一份少量的沙律菜、微辣的泡菜和燙熱的麵䜴湯。岸久漁師特選丼($168),與$128的精選丼只是一字之差,因着這個是餐廳的推介,便點了這個。店員告知,我倆才知原來這款丼有三種食法。一是如普通丼直接吃,二是以碗內的紫菜片捲成手卷吃,三是加上茶壼內的海鮮湯,製成湯飯吃。我喜歡順着這三種方法吃,便不會被前一種方法的味道覆蓋。第一種食法可直接品嚐魚生的鮮味。及後把飯輕放在脆紫菜片,變成温熱的外脆內軟手卷。最後把飯和魚生放進湯碗,澆上熱海鮮湯,同時嚐到魚生和海鮮湯的鮮。呷一口熱海鮮湯,細味魚的香甜,連向來不喝魚湯的友人,也把整壼喝光。另一款午市套餐選擇更多,可搭配飯或刺身。A1餐($98)包括刺身——兩片厚身三文魚、切成三片的帶子、一份海膽和一隻赤蝦,及搭配B1的丼或定食。刺身中最喜歡海膽,海膽質感細膩,入口即溶。三文魚前的綠色小花印證師

前菜

刺身

帶子、海膽
三文魚
赤蝦

另一款午市套餐選擇更多,可搭配飯或刺身。A1餐($98)包括刺身——兩片厚身三文魚、切成三片的帶子、一份海膽和一隻赤蝦,及搭配B1的丼或定食。刺身中最喜歡海膽,海膽質感細膩,入口即溶。三文魚前的綠色小花印證師傅的刀功,和蘿蔔絲一樣爽脆。

鰻魚丼

鰻魚丼的鰻魚極佳,拌上少量鰻魚汁。厚肉鰻魚味道濃郁,豐腴肥美,口感十足,值得一試再試。
題外話/補充資料: 加一服務費
2020-01-19
刺身
鰻魚丼
2020-01-20 15 瀏覽
岸久巿場, 女友話想去此餐廳, 因為憑餐廳名字, 吃海產會是首選.  日式裝璜, 居酒屋格局. 餐廳內好熱鬧!座位也不少.餐牌大大本, 要商量今 晚吃什麼?有海鮮丼、火鍋、燒物、沙律、刺身、小食及甜品等,牆上介紹魚的品種, 吃日本魚, 刺身最正.Sake  品種多, 女友不懂酒, 我只好陪她飲啤酒.我叫啤酒,   三得利英雄啤酒,   啤酒夠冰凍, 配燒烤食物最理想. 第一道食品送上岸久漁師精選丼 ~     好豐富, 一盤子送到,  木盆載著精選魚生丼,  配有一壺熱湯, 一碗紫菜.魚生切成魚蓉造型似小山,  份量多, 新鮮魚蓉好鮮味滑口,  還用瓜粒/蛋粒圍著.   好睇好食.侍應姐姐教我們三種食法,先淨食魚生點些  Wasabi.   二, 用紫菜包住食,口感又脆又軟,有新鮮既又甘甜味.三,  加入熱湯泮飯,如吃茶漬飯.   好味. 池魚刺身,  我們最愛原條魚以刺身上檯. 經理哥哥講話剛有新鮮池魚空運到港, 池魚刺身片片重疊,   輕輕點上甜豉油、蘿蔔蓉及薑蔥食,果然甘香嫩滑,鮮味盡顯. 池魚, 片片肉質鮮美有彈性,食得出係好新鮮。浜燒盛合, 有馬刀貝,  生蠔,北寄貝寶寶,
日式裝璜, 居酒屋格局. 餐廳內好熱鬧!
座位也不少.
餐牌大大本, 要商量今 晚吃什麼?
有海鮮丼、火鍋、燒物、沙律、刺身、小食及甜品等,
牆上介紹魚的品種, 吃日本魚, 刺身最正.
Sake  品種多, 女友不懂酒, 我只好陪她飲啤酒.
木盆載著精選魚生丼,  配有一壺熱湯, 一碗紫菜.
侍應姐姐教我們三種食法,先淨食魚生點些  Wasabi.
二, 用紫菜包住食,口感又脆又軟,有新鮮既又甘甜味.
三,  加入熱湯泮飯,如吃茶漬飯.   好味.
池魚刺身,  我們最愛原條魚以刺身上檯.
池魚, 片片肉質鮮美有彈性,食得出係好新鮮。
浜燒盛合, 有馬刀貝,  生蠔,北寄貝寶寶, 黃金貝.  各款兩件.  色澤鮮明.
侍應姐姐把馬刀貝, 北寄貝寶寶放在爐上, 又指導我們慢慢燒 .   女友上了一課浜燒, 實習之後, 唔會手忙腳亂,
馬刀貝 (即蟶子)  体形大, 好肉.   加些高湯去燒,帶出真滋味.
北寄貝寶寶, 口感彈牙.
 生蠔, 新鮮滑口, 肉質飽滿,  黃金貝,  入口鮮甜.
最後我加點  腐皮湯烏冬 ~
一碗簡單的湯烏冬 , 想不到煮得好出色.  腐皮, 魚片, 粟米, 配料多, 質素好, 烏冬夠滑, 湯調味好適中.
這個日式浜燒晚餐, 大家在香港也可享受到 岸邊即捕即燒的原始風味, 實在不錯.
  • 浜燒盛合
  • 池魚刺身
  • 岸久漁師精選丼
2020-01-20 11 瀏覽
年頭年尾特別多聚會,今次揀咗一間在尖沙咀食日本浜燒同好朋友來食。岸久漁師特選丼($168): 成座山咁高,有拆咗肉嘅蟹肉同蟹柳,配上三文魚子及吞拿魚生仲配埋紫菜做手卷及高湯茶漬飯,一物三種食法!湯底熱辣辣好鮮味,紫菜脆卜卜好咬口。跟住有我最期待嘅海鮮浜燒,點了北寄貝,大生蠔,黃金貝。睇色澤都知夠晒新鮮,不用飛去日本都食到日本的味道。記得落高湯提鮮,餐廳會有本秘芨教晒你點煮,平時甚少下廚的我,覺得好好玩!製成品的北寄貝非常肥美,好爽口!岸久漁師野菜火焰鍋($138):美味健康的一餐又點少得蔬菜,呢個火鍋價錢實惠,用清酒做湯底,再加上魚及蜆,level 即時double up! 啱晒一年四季都鍾意打邊爐的香港人仲有個前菜芥辣八爪魚漬,芥辣配上芝麻好清新開胃估唔到呢間餐廳有驚喜,價錢亦算親民。

岸久漁師特選丼($168):
成座山咁高,有拆咗肉嘅蟹肉同蟹柳,配上三文魚子及吞拿魚生

製成品的北寄貝非常肥美,好爽口!

岸久漁師野菜火焰鍋($138):

仲有個前菜芥辣八爪魚漬,芥辣配上芝麻好清新開胃

估唔到呢間餐廳有驚喜,價錢亦算親民。