2024-11-10 108 瀏覽
Tea Set馬來咖喱牛腩飯牛腩 肉質 okay,炆得軟淋咖喱汁 嘅味道有層次,有些spicy整體份量 不會太多花生香脆,半隻蛋 正常本來 想order 馬來拉茶,但想健康d,就order 熱薏米水,十分多薏米,唔會太甜。
Tea Set

馬來咖喱牛腩飯
牛腩 肉質 okay,炆得軟淋
咖喱汁 嘅味道有層次,有些spicy
整體份量 不會太多

花生香脆,半隻蛋 正常

下午茶
2024-08-09 176 瀏覽
没想到天水圍也可以喝到好喝的拉茶。他們家的拉茶味道可以,茶温夠,茶底味道突出,泡沫十分豐富,如果甜度能夠再降低一點點會更加好。腸仔&太陽蛋,不過不失,我就不多花時間點評了。但是多士會有一點點扣分,原因是温度是涼的,也不夠脆,有點失望。最後要讚他們家的香茅豬扒做得很好,炸得很香又入味,非常好吃,就是份量少了點。米粉應該是用河源那款,不是香港常吃白色的那款。整體來說,這份早餐還是不錯的,可以推薦。
整體來說,這份早餐還是不錯的,可以推薦。
香茅小豬扒米粉配腸,蛋,多士
2024-08-09
$40 (早餐)
香茅小豬扒米粉配腸,蛋,多士
  • 拉茶
2024-06-18 301 瀏覽
天水圍好難得有專食馬來西亞菜嘅餐廳,見到都有幾多街坊幫襯,同朋友叫咗二人餐試吓睇吓好唔好味先~峇峇二人餐💰HK$198✨梅頭肉肉骨茶有藥材湯底同埋胡椒湯底可以選擇,簡咗咗胡椒湯底,但係胡椒味好淡,而且肉骨茶嘅味道唔正宗,同平時飲開嘅好唔同,唔推薦~✨馬來咖喱牛腩煲本身以為咖喱比較穩陣,點知呢到咖喱嘅味道比較辣,不過牛腩份量多~✨沙巴酸甜魚柳魚柳即使沾滿酸甜汁,炸魚柳嘅外層都仲係好香脆,炸粉好薄,而且裡面嘅魚柳肉質唔會柴,本身以為平平無奇,但味道最令人喜出望外~椰漿飯💰+HK$8賣相同白飯一樣,但係有淡淡嘅椰子味~凍 班蘭椰汁紅豆冰💰+HK$12班蘭嘅味道配椰汁好夾,仲有粒粒紅豆增添口感,唔錯~熱 桂圓特飲💰+HK$4味道比較甜~

峇峇二人餐💰HK$198

✨梅頭肉肉骨茶

✨馬來咖喱牛腩煲

✨沙巴酸甜魚柳

椰漿飯💰+HK$8
賣相同白飯一樣,但係有淡淡嘅椰子味~

凍 班蘭椰汁紅豆冰💰+HK$12
班蘭嘅味道配椰汁好夾,仲有粒粒紅豆增添口感,唔錯~

熱 桂圓特飲💰+HK$4
味道比較甜~

梅頭肉肉骨茶、馬來咖喱牛腩煲
梅頭肉肉骨茶
馬來咖喱牛腩煲
沙巴酸甜魚柳
2076 瀏覽
沙巴酸甜魚柳
2024-06-14 243 瀏覽
瞓醒唔知食咩好 係商場隨便逛由於餐廳位置係邊邊 成日都會自動skip左🫣今日終於醒起成😂🐖豬膶肉片肉骨茶 配白飯落單時 姐姐會比你揀 黑椒味定藥材味咩咁sweet架咩 兩款都有得食?我就揀左藥材味🙂好多豆卜 冬菇 仲有油炸鬼 可以索哂啲湯😋 可惜藥材味偏淡 唔夠濃 唔夠過癮🐓香煎雞扒乾咖喱撈麵上檯好香 吸引過我碗肉骨茶🥲味道夠哂濃 乾撈真係幾正🥓香茅小豬扒+$10有三塊 煎得香口 唔錯🌱參巴通菜+$14個醬好味 $14都算抵食☕️馬來拉茶茶香十足 甜度都可接受$147 兩個人食到飽飽😋沒有太多驚喜 但亦算不錯👍🏻
瞓醒唔知食咩好 係商場隨便逛
由於餐廳位置係邊邊 成日都會自動skip左🫣
今日終於醒起成😂

🐖豬膶肉片肉骨茶 配白飯
落單時 姐姐會比你揀 黑椒味定藥材味
咩咁sweet架咩 兩款都有得食?
我就揀左藥材味🙂

$147 兩個人食到飽飽😋
沒有太多驚喜 但亦算不錯👍🏻
午餐
2024-05-02 194 瀏覽
輕營麥皮 配慢煮雞胸 沙律麥皮unexpected 有好多蛋白,練奶份量啱啱好,甜度啱我,整體味道好好。雖然話輕盈,但都幾大碗。慢煮雞胸雖然唔係好似高級餐廳咁滑口,但肉質軟腍,4大塊,唔會薄身。少d 芝麻沙律醬會更好。沙律三大片青瓜、兩大片番茄,兩樣都好新鮮,唔會有青草腥味。熱拉茶味道正常,上面的泡泡幾治瘉。
輕營麥皮 配慢煮雞胸 沙律

麥皮

慢煮雞胸

沙律
三大片青瓜、兩大片番茄,兩樣都好新鮮,唔會有青草腥味。

熱拉茶
味道正常,上面的泡泡幾治瘉。

早餐
2024-04-07 154 瀏覽
手撕雞滲滲喇沙香茅小豬扒蝦湯麵手撕雞滲滲喇沙:這道手撕雞滲滲喇沙呈現出一種濃郁的香辣風味,讓人期待與嗆辣的口感。然而,食物質素只達到了一般水平。手撕雞的質地有些過於乾燥白晒晒,缺乏嫩滑的口感。滲滲喇沙的湯汁味道鮮美,但是卻缺乏特色。香茅小豬扒蝦湯麵:這碗香茅小豬扒蝦湯麵散發出濃郁的香味,令人垂涎欲滴。然而,食物質素只能被描述為一般水平。豬扒和蝦的烹調技巧不夠精湛,豬扒稍嫌過熟且有點乾燥,蝦的口感也不夠鮮嫩。湯底的香茅風味不錯,但是缺乏一些酸辣或清爽的調味,使整體味道顯得單調。總體而言,這碗湯麵的風味有一定潛力,但是食材的處理和調味還有進一步改進的空間。
手撕雞滲滲喇沙
香茅小豬扒蝦湯麵

手撕雞滲滲喇沙:

香茅小豬扒蝦湯麵:
外賣送餐
2024-03-24 103 瀏覽
我係天水圍街坊, 下午茶個濕撈同涼伴豆腐都好好食, 青吉仔茶又提神, 可惜唔只一次堂食都有烏蠅伴坐, 難怪繁忙時間都大把位, 可能街坊都識揀外賣啦! 希望公司管理層可以改善下!😚
2023-11-27 297 瀏覽
香茅小豬扒3件,香口,惹味,唔係油炸果種。豆卜2件,熟曬蝦湯味,正。魚腐1件,味道同口感都正常。牙菜,真係好肥,口感好,水分足。蝦湯湯底,我覺得都幾辣,有d蝦味,但係唔及喺新加坡食咁濃蝦味。薏米水,唔太甜,薏米又多。lunch 冇加一
香茅小豬扒3件,香口,惹味,唔係油炸果種。
豆卜2件,熟曬蝦湯味,正。
魚腐1件,味道同口感都正常。
牙菜,真係好肥,口感好,水分足。

薏米水,唔太甜,薏米又多。

lunch 冇加一

2023-10-03 187 瀏覽
豬肋排肉骨茶(胡椒湯底)豬肋排肉多,應該係一字排配料足,東菇、豆腐卜各有4-5件如果配有肥芽菜就更好油炸鬼唔係好脆口惹味果種,所以冇食晒😅胡椒湯味濃,唔會太辣,幾暖胃餐飲~馬來拉茶甜甜地,唔會澀味
豬肋排肉骨茶(胡椒湯底)
豬肋排肉多,應該係一字排
配料足,東菇、豆腐卜各有4-5件
如果配有肥芽菜就更好

油炸鬼唔係好脆口惹味果種,所以冇食晒😅
胡椒湯味濃,唔會太辣,幾暖胃

餐飲~馬來拉茶
甜甜地,唔會澀味
tea set 來説,份量都唔少排骨🐽份量多,3大件,啖啖肉,汁底見到都知濃郁✌,入口濕濕地☺️,每啖麵都非常掛汁,惹味、濃郁😋,而且唔食辣🉑以食到❗配料好足:芽菜☘️新鮮、粗身、有口感索曬味嘅豆卜半隻蛋🥚炸乾蔥又惹味🤗跟餐飲:熱馬拉拉茶甜甜地馬拉味、面上有泡泡、口感順滑😊
tea set 來説,份量都唔少

配料好足:
芽菜☘️新鮮、粗身、有口感
索曬味嘅豆卜
半隻蛋🥚
炸乾蔥又惹味🤗

跟餐飲:熱馬拉拉茶
甜甜地馬拉味、面上有泡泡、口感順滑😊

2023-07-31 340 瀏覽
住咗天水圍咁多年都未食過呢間餐廳,見某外賣app外賣自取有八折,就叫黎試吓。最扺真係17:30前下午茶時段叫,價錢平D,我覺得份量都無特別少咗,好抵食。本身以為會份量少D,所以兩個人叫咗三個餐,食到勁飽!馬來咖哩牛腩飯配熱飲 $38.4(8折後價錢)咖哩汁好香,辣味恰到好處。牛腩亦好入味,肉質都炆得幾淋。不過唔知點解有啲三色豆,好奇怪。香茅小猪排蝦湯麵配熱飲 $35.2 (8折後價錢)香茅豬排就普普通通,肉質硬,味道是快餐店質素。蝦湯都算香濃。不過整體就不推薦了。魚腐滲滲喇沙配熱飲 $35.2 (8折後價錢)呢個我最鍾意,本身都鐘意食喇沙,估唔到價錢咁平味道都做到中上。椰汁味好香濃,辣道啱啱好。推薦!以$30幾蚊包埋飲品黎講,都的確抵食。

馬來咖哩牛腩飯配熱飲 $38.4(8折後價錢)

香茅小猪排蝦湯麵配熱飲 $35.2 (8折後價錢)

魚腐滲滲喇沙配熱飲 $35.2 (8折後價錢)

以$30幾蚊包埋飲品黎講,都的確抵食。
2023-06-07 422 瀏覽
之前見朋友買,今次終於自己食到啦。見到外賣平台做緊自取有優惠,就叫咗個外賣。今次叫咗香茅小豬扒乾咖喱撈麵,同埋叫咗南洋咖啡。小豬扒唔會太厚太硬,食落去大小啱啱好,咖喱好惹味,少少辣,一啖又一啖,咁就食晒。其實唔係好知南洋咖啡係乜,所以買來試吓🤣好似係烘豆嘅方式有啲唔同,最底部飲到有好濃嘅煉奶。
之前見朋友買,今次終於自己食到啦。

外賣自取
叫左檳城湯米早餐($36,外賣+$2)選擇好多,揀左香茅骨同班蘭咖央馬拉包(+$2)早餐內容豐富,雞肉腸、炒蛋、香茅骨跟一碗米粉同包,份量十足。香茅骨係炸豬排再切成細條,冇骨,幾香口,炒蛋唔老,馬拉包好似普通餐包咁,冇烘底,跟咖央都幾有新鮮感,杯拉茶幾好飲,甜度剛好,整體成個早餐味道合格。今次係叫外賣但留意到啲侍應十問九唔應,啲客叫左佢好多聲,佢先應人叫人等一等,不過廚房出餐既效率還好,落單後10分鐘拎到外賣。
叫左檳城湯米早餐($36,外賣+$2)
選擇好多,揀左香茅骨同班蘭咖央馬拉包(+$2)

2023-05-28 211 瀏覽
🍽魚腐乾咖喱撈麵🍜滿碗餸菜,有4件魚腐,4件豆腐卜,4件魚片,2件薯仔🥔,半隻蛋 🥚,全部都索曬味,正❗而咖喱汁底惹味、濃郁😋,每啖麵都非常掛汁都幾辣❗但都🉑以食到😜配料好足:芽菜☘️:新鮮,咬落索索聲,粗身,有口感炸乾蔥:好惹味餐飲:熱馬拉拉茶☕甜甜地馬拉味😆、口感順滑😊魚腐乾咖喱撈麵🍜魚腐魚片半隻蛋🥚豆腐卜薯仔🥔芽菜☘️熱馬拉拉茶☕
🍽魚腐乾咖喱撈麵🍜
而咖喱汁底惹味、濃郁😋,每啖麵都非常掛汁
都幾辣❗但都🉑以食到😜

配料好足:
芽菜☘️:新鮮,咬落索索聲,粗身,有口感
炸乾蔥:好惹味

餐飲:熱馬拉拉茶☕
甜甜地馬拉味😆、口感順滑😊
魚腐乾咖喱撈麵🍜
薯仔🥔
芽菜☘️

熱馬拉拉茶☕
午餐
1️⃣ 巴東牛肉🐮🔹牛肉🐮口感軟腍,唔會幹唔會鞋口,份量不少👏🏻🔹醬汁撈飯都一流😋2️⃣ 沙巴酸甜魚🐟🔹魚肉幾厚身,口感唔錯,味道酸酸甜甜好開胃,外層炸粉唔會厚,好味😋🔹配料有新鮮嘅三色椒🫑同洋蔥🧅、仲有惹味嘅乾蔥。3️⃣特色小食:五香肉卷🔹大家都話好味,裏面除了有豬肉,應該有芋頭蓉。4️⃣參巴通菜☘️通菜嫩口,呢個參巴醬原來都幾辣吓😛5️⃣熱薏米水🤍唔會太甜,都幾多薏米
1️⃣ 巴東牛肉🐮
🔹牛肉🐮口感軟腍,唔會幹唔會鞋口,份量不少👏🏻
🔹醬汁撈飯都一流😋

2️⃣ 沙巴酸甜魚🐟
🔹配料有新鮮嘅三色椒🫑同洋蔥🧅、仲有惹味嘅乾蔥。

3️⃣特色小食:五香肉卷
🔹大家都話好味,裏面除了有豬肉,應該有芋頭蓉。

4️⃣參巴通菜☘️
通菜嫩口,呢個參巴醬原來都幾辣吓😛

5️⃣熱薏米水🤍
唔會太甜,都幾多薏米
  • 巴東牛肉🐮
  • 五香肉卷🐷