2021-06-07 1161 瀏覽
印象中的峰壽司,都是很多年前,每天都排晒長龍的壽司店。今日行過荃灣廣場,見到峰壽司,見佢唔使點排隊當然要試一試佢。環境尚算其理乾淨,牆上掛咗好多日本當地的黑白相都好有feel。講返食物,今日叫了兩個不同的壽司拼盤,壽司一上枱見到啲色澤已經唔開胃,一睇就知唔夠新鮮,都已經知道中伏,一放落口,帶子無鲜味,甜蝦壽司唔甜,吞拿魚直頭係醒嘅,嘅壽司啲飯一夾就散晒,佢嘅質素仲衰過去AEON或者SOGO買嗰啲盒裝壽司. 依家壽司店會以後喺我腦海中隨消失。
2021-06-04 836 瀏覽
謝絕元X壽司 但係壽司郎又要等好耐位就可以試吓峰壽司🚩三文魚盛 三人前 $290份量超級豐富🤭🥰又有壽司又有三文魚🍣刺身好新鮮冇腥味而且切得幾厚 食起上嚟好滿足👅👅一定會再encore😊👍🚩吞拿魚壽司盛 $72赤身就正正常常☺️中卜口 油脂感十足😛😛平時少機會食吞拿魚蓉軍艦整體都幾新鮮🤪反而個反卷就有一種食嘢都唔知原來自己食緊吞拿魚嘅感覺😂🤣🤣總結時間🥰鍾意食三文魚嘅朋友十分推介三文魚盛❗️❗️❤️❤️食壽司又多個選擇啦🥰😊
謝絕元X壽司 但係壽司郎又要等好耐位就可以試吓峰壽司

反而個反卷就有一種食嘢都唔知原來自己食緊吞拿魚嘅感覺😂🤣🤣

總結時間🥰
鍾意食三文魚嘅朋友十分推介三文魚盛❗️❗️❤️❤️
壽司又多個選擇啦🥰😊
今日同爸媽嚟開大餐,賺取收入同時別忘記好好孝敬父母,佢哋快樂來自於仔囡既陪伴+照顧,帶佢地周圍食大餐,無比既快樂,人大了,更有能力的照顧家人🥰一切都最完美入到嚟餐廳感覺比較依賴日光,靠窗四方枱既設計有d似麻雀枱😂環境系舒服既,相對地闊落,叫幾多嘢食都唔怕👉🏻蒜香三文魚飯定食下午時間$79食到咁大碗既三文魚切粒+切片丼飯真系抵爆,當然一分前一分貨,三文魚有些少筋同實既咬口,三文魚鮮味中等,定食配埋麵豉湯、炸物,對於一個人嚟食,已經足夠👉🏻火炙厚切明太三文魚、火炙盛呢三款既火炙壽司嚟講,最鐘意既系火炙厚切明太三文魚,厚得嚟卷過後魚香更重,少少明太子香系面,真系認真加晒分,而火炙盛比較普通質素,冇多特別👉🏻龍之卷最推推推薦要試既就系呢款龍之卷,中間包住天婦羅🍤外面海饅、蟹子,配埋佢地既燒汁,呢味帶有餐廳特色既創作壽司,爸媽讚不絕口,哈哈👉🏻加州卷蟹柳、蛋、青瓜、蟹子,因為少左沙律醬搭配好似總系差咁d,呢樣系個人口味,佢地既出品正常既,不過加州卷下次未必會再嗌👉🏻壽司盛-一人前刺身、魚、素食壽司都有,一碟有8件可以試晒咁多樣壽司,感覺上刺身壽司鮮味一般,大致上都系筋比較多,素食壽司正常,如果為

蒜香三文魚飯定食

👉🏻蒜香三文魚飯定食
火炙厚切明太三文魚、火炙盛

👉🏻火炙厚切明太三文魚、火炙盛
龍之卷

👉🏻龍之卷
加州卷

👉🏻加州卷
壽司盛-一人前

👉🏻壽司盛-一人前
刺身、魚、素食壽司都有,一碟有8件可以試晒咁多樣壽司,感覺上刺身壽司鮮味一般,大致上都系筋比較多,素食壽司正常,如果為左刺身而來,未必系個最好選擇
親子卷
👉🏻親子卷
望落似平時食既花之戀,今次唔系蟹籽,而系三文魚籽,三文魚籽比蟹籽更甘澀,未必個個啱好味,老豆反映麻麻地,最唔會再點既壽司會系佢

整體來說,
我地偏向熟食為主,呢到既刺身都系一般,而抵食嚟講系唔錯既,中午set選擇唔少,唔系話唔夠抵,但相對嚟講,食物質素將貨就價到有點食唔到合格感受,服務、環境正常,但短期未必再來,希望第時會有改進啦
小食
2021-05-09 524 瀏覽
依家都習慣咗買外賣返屋企食,壽司質素都唔係好大影響。呢個套餐入邊有多款唔同嘅壽司,比較鍾意三文魚腩壽司同甜蝦壽司。唔單止刺身新鮮,壽司飯都調味得啱啱好。但火炙三文魚壽司就爭啲,燒得太熟,令到冇咗三文魚嘅味。
依家都習慣咗買外賣返屋企食,壽司質素都唔係好大影響。

但火炙三文魚壽司就爭啲,燒得太熟,令到冇咗三文魚嘅味。
我經常出入荃灣,呢間日式餐廳之前光顧好幾次,水準都能保持,今次也不例外,抵讚👍。 三文魚頭麵豉湯頭 - 充滿omega 3,補充所需,有營養又鮮味,三文魚頭份量亦不少,😋😋😋 燒墨魚 -  墨魚燒完仍保持彈性和軟熟,澆上幾滴檸檬汁,更令味道提升,令人停不了一食再食喔!龍之卷 - 卷物內有脆口炸蝦,外層用魚子,鰻魚包著,有軟有脆,口感豐富。 火炙盛 - 帶子,三文魚及鰻魚各一件,刺身上被火炙一吓,迫出油香,味道更出。

2021-02-28 1084 瀏覽
今天朋友休假,特意到荃灣跟我午膳。知道朋友喜歡吃日本野,我選擇了峰壽司。朋友先到,被安排的坐位是全場最好的坐位 (我自己很主觀認為),坐位是靠窗的角位,加上那天陽光普照,陽光照射着我們的桌上,很寫意呢!可能大家心情很好,坐位又舒服,我倆各點了一份午市套餐,亦點了一些套餐上沒有的壽司,包括燒魚鮫,燒蠔壽司,中拖羅壽司,海膽壽司和牡丹蝦壽司。這裡的壽司每一款都很新鮮,魚生切得都算厚身。而熟食食物的味道就一般。其實,峰壽司的午市套餐已包括9-12件壽司、前菜沙律、小吃及麵豉湯,就算不另加壽司,份量亦足夠,很飽呢!這餐我倆都吃得超級飽超級滿足。

這餐我倆都吃得超級飽超級滿足。
2021-02-03
  • 中拖羅壽司,海膽壽司,牡丹蝦壽司,帶子壽司
2020-12-30 1119 瀏覽
已經好久好久沒有吃過峰壽司,分店少了很多,而且居住地區附近沒有就更少吃,成日心掛掛想食,今日黎到荃灣終於係荃灣廣場再試一次。第一次試峰壽司魚屋,不知道有什麼分別,不知道MENU是不是會有不同。叫左一些壽司壽司水準和以前差不多,仍然不差,壽司飯有醋味不過這次飯太黏特別留意是壽司內會有少許wasabi,不喜歡的可能要落單時講定玉子很甜,刺身方面都不錯,唔會好凍,唔會冇味,各樣刺身都幾香叫番個烏冬醫下肚天婦羅蝦烏冬竟然食個天婦羅蝦既時候,仲未浸淋,仍然有D脆,而蝦肉好彈牙烏冬就還好,不過起碼唔係超淋魚糕都唔錯,配大阪風幾特別幾夾魚糕都幾彈牙

叫左一些壽司

壽司水準和以前差不多,仍然不差,壽司飯有醋味
不過這次飯太黏

叫番個烏冬醫下肚
天婦羅蝦烏冬
竟然食個天婦羅蝦既時候,仲未浸淋,仍然有D脆,而蝦肉好彈牙
烏冬就還好,不過起碼唔係超淋

魚糕
都唔錯,配大阪風幾特別幾夾
魚糕都幾彈牙
2020-12-05
午餐
2020-12-11 817 瀏覽
壽司一向係香港人嘅最愛,冇得去日本都要食壽司嘆番吓,峰壽司一向都係打穩定水準,所以去到邊間分店都食到一樣質素👍🏻《三文魚盛 二人前》❤️❤️❤️❤️鍾意食三文魚嘅朋友呢個必食,成個set都係有三文魚組成包你滿足,三文魚夠新鮮,食落個口入面充滿魚油香

《三文魚盛 二人前》❤️❤️❤️❤️
2020-11-05 899 瀏覽
平時夜晚都好多人排,今日就黎食午餐,總共叫咗兩個樣野食,一個係lunch,一個係三文魚壽司拼盤。Lunch set 好多野食,有12件壽司,仲有一個炸雞,好多野食。三文魚壽司拼盤係最好食,有唔同味,可以試晒咁多味,最好食係海膽三文魚,真係好正
2020-11-03 730 瀏覽
今次去食lunch🤎▪️三文魚盛—2人前($198)佢有5款三文魚嘅壽司同4件厚切三文魚刺身 (厚切三文魚、厚切火炙三文魚、和風厚切三文魚、明太子花之戀、三文魚細卷)🥳件件三文魚都咁厚🤩讚🧡👏🏻厚過部iphone少少🤣▪️吞拿魚盛($62)三款吞拿魚好肥美😋(吞拿魚、吞拿魚中腩、SUPER蔥粒呑拿魚腩)▪️火炙厚切明太子三文魚壽司($24/2件)佢表面用火槍燒到好香💆🏻‍♀️食落好香魚油味口感好爽 同埋上面啲明太子醬一齊食真係好好味😚▪️火炙蟹柳壽司($9/1件)火炙蟹柳同沙律醬唔洗講 不嬲都咁夾😙▪️鵝肝壽司($38/1件)❤️件鵝肝幾厚幾大嚿👍🏻上面有d蔥絲同金箔✨滿足🤤▪️峰玉子壽司($7/1件)玉子燒正正常常🤣-總括而言:幾抵食😋d壽司好肥美🧡✨會再去🥰
今次去食lunch🤎
▪️三文魚盛—2人前($198)
🥳件件三文魚都咁厚🤩讚🧡👏🏻厚過部iphone少少🤣
三文魚盛—二人前

▪️吞拿魚盛($62)
三款吞拿魚好肥美😋
(吞拿魚、吞拿魚中腩、SUPER蔥粒呑拿魚腩)
吞拿魚盛

▪️火炙厚切明太子三文魚壽司($24/2件)

▪️火炙蟹柳壽司($9/1件)
火炙蟹柳同沙律醬唔洗講 不嬲都咁夾😙

▪️鵝肝壽司($38/1件)
❤️件鵝肝幾厚幾大嚿👍🏻上面有d蔥絲同金箔✨滿足🤤
鵝肝壽司

▪️峰玉子壽司($7/1件)
玉子燒正正常常🤣

吞拿魚盛
吉列炸蠔
  • 三文魚盛
2020-07-03 919 瀏覽
而家想食壽司,但又唔想食元氣同板長的話,應該都得返峰壽司可以選擇(作為連鎖式餐廳黎講)~呢間日式連鎖餐廳以價格親民見稱,所以如果揀繁忙時間去都要等耐少少我地兩個人,乜都叫左d,想咩都試下個夏威夷沙律感覺好清新,而且頂頭d吞拿魚粒都多不過d沙律菜可以多返少少汁,而家感覺好dry夏威夷沙律呢個蜆都幾好味,本身d蜆都新鮮,所以個湯都好飲但我個人就覺得可以再咸返少少,有D淡味蒜香草煮蜆呢個湯真係唔推薦,感覺係好似有舊魚浸住d水咁完全冇味可言,而且魚肉又唔係特別好食鱈魚湯佢地d壽司都ok嘅,火灸三文魚冇咩特別三文魚唔算好肥美,不過我中意佢唔落沙律醬係面,所以比高左d分火炙三文魚至於個壽司拼盤都算抵食,又有刺身又有唔同款壽司不過感覺d壽司魚味都唔係好重,但過下口癮都ok嘅雜錦壽司拼盤雜錦壽司拼盤

我地兩個人,乜都叫左d,想咩都試下
個夏威夷沙律感覺好清新,而且頂頭d吞拿魚粒都多
不過d沙律菜可以多返少少汁,而家感覺好dry
夏威夷沙律

呢個蜆都幾好味,本身d蜆都新鮮,所以個湯都好飲

但我個人就覺得可以再咸返少少,有D淡味
蒜香草煮蜆

呢個湯真係唔推薦,感覺係好似有舊魚浸住d水咁

完全冇味可言,而且魚肉又唔係特別好食
鱈魚湯
鱈魚湯

佢地d壽司都ok嘅,火灸三文魚冇咩特別
火炙三文魚

至於個壽司拼盤都算抵食,又有刺身又有唔同款壽司
不過感覺d壽司魚味都唔係好重,但過下口癮都ok嘅
2020-04-19
15 分鐘 (堂食)
2020-06-11 753 瀏覽
出開荃灣西站,去左附近商場食lunch今次找到這間峰壽司~~門面裝修不俗,夠日本風,員工亦有禮貌,送上餐紙,menu,綠茶👍👍👍👍👍👍👍👍👍今次點左個大壽司set小食沙律全有沙律一般,小食唔知係炸雞定八爪魚,食唔出😂😂😂👍👍真係奇怪各式魚肉有齊,款款味道都有水準本人無食八爪魚😂😂😂唔鐘意食總結必定有下次現時茶記都5/60蚊下,一餐sushi 100蚊超抵😂😊😍
出開荃灣西站,去左附近商場食lunch
今次找到這間峰壽司~~

今次點左個大壽司set
小食沙律全有
沙律一般,小食唔知係炸雞定八爪魚,食唔出😂😂😂👍👍真係奇怪

各式魚肉有齊,款款味道都有水準
本人無食八爪魚😂😂😂
唔鐘意食

總結必定有下次
現時茶記都5/60蚊下,一餐sushi 100蚊超抵😂😊😍
2020-06-05 634 瀏覽
無食峰壽司一排,發現原來不知不覺間佢地已經轉左午市套餐餐牌,同加左價😂就等小金睇下新menu嘅cp值高唔高啦😉壽司定食B$89🍣新嘅套餐B同之前一樣有麵豉湯同北寄貝沙律手卷,但壽司會同之前唔同,仲多左份炸雞,但食落外層頗硬,內層肉質夠味但少硬。壽司方面,蟹柳食落好散,海螺口感夠爽口,三文魚腩徧薄但幾新鮮,醋鯖魚酸得來味道有少少唔自然,口感上亦唔夠firm,有d散😭帶子又滑又厚,仲好新鮮添🤩蝦就普通,無乜蝦味,芥辣八爪魚非常Juicy,充滿口感🤤蔥粒吞拿魚既吞拿魚比想象中蓉,但食落好香☺️

壽司定食B$89🍣
2020-06-05 2299 瀏覽
今日小編嘅一位朋友升職話帶我哋去食正嘢😍,就嚟到荃灣廣場4樓角落嘅一間日本壽司店🍣。而呢個就係有幾間分店係唔同商場嘅「峰壽司」,雖然小編成日介紹街邊小店壽司餐廳,好少會嚟到呢啲地方🤫,不過朋友升職就緊係無所謂啦。唔知餐廳平時係咪都咁多人呢🤔?我哋差唔多等咗30分鐘先有位入到去呀😵。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦小編知道餐廳提供好多時令壽司同一啲叫做盛餐😳,入面係有齊嗰款刺身魚嘅唔同壽司😯。就好似三文魚盛咁,當中有三文魚卷,刺身,壽司,火灸、同比較特別嘅花之卷🤤,呢個就係特別在於醬料上,有明太子同沙律醬溝埋嘅味道,相當獨特,而且係一種新口味,新嘗試,超級好食😍。不過刺身好多都失去些少水份,食落就有啲乾身😔。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦另外,我哋仲叫咗幾款盛餐同甜品🍰,真係食盡朋友個荷包呀💸。而其他食物質素不過不失,價錢雖然略貴🤔,不過環境同服務質素係唔錯。就個人而言,小編就覺得三文魚盛係最好味道,款式又特別又多👍,相比嗌咗其他嘅盛餐有好大落差。雖然今次無嗌到一啲時令壽司😸,鍾意食得特別嘅朋友有興趣都不妨試試👏。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
小編知道餐廳提供好多時令壽司同一啲叫做盛餐😳,入面係有齊嗰款刺身魚嘅唔同壽司😯。就好似三文魚盛咁,當中有三文魚卷,刺身壽司,火灸、同比較特別嘅花之卷🤤,呢個就係特別在於醬料上,有明太子同沙律醬溝埋嘅味道,相當獨特,而且係一種新口味,新嘗試,超級好食😍。不過刺身好多都失去些少水份,食落就有啲乾身😔。

2020-06-03
30 分鐘 (堂食)
  • 三文魚盛
2020-05-23 278 瀏覽
北海盛有海膽 吞拿魚蓉 三文魚子海膽係少左dd 但三款都好味道 鵝肝壽司上面有d金箔 整得係幾靚好好食呀呢款 鍾意鵝肝就可以試下呢款有油甘魚盛 吞拿魚腩set 都好有魚脂香 亦好新鮮 呢度上菜時間都好快 價錢都唔貴 值得一試

北海盛
有海膽 吞拿魚蓉 三文魚子