2017-11-29 588 瀏覽
為了水煮魚而來......已經記不起從何認識這間小店,只要想吃水煮魚便會來這裡。小店自家經營,有媽媽阿姐幫手招待客人,大廚都會不時出來走走抖抖或同客人聊聊。每次來都會點水煮桂花魚,辣度隨你喜歡,由於不能吃辣只好叫小辣,對我來說就剛剛好了!水煮菜式除了主角桂花魚一定會有伴菜,最初小店放了薯粉、豬紅及豆腐卜,但三樣我都不喜歡,近來伴菜換了另一種薯粉及改了用豆腐,即刻沒食剩伴菜了😜小店環境衛生一般,大排檔形式,來只是為了吃到味美食物。
水煮桂花魚

小店環境衛生一般,大排檔形式,來只是為了吃到味美食物。
辣子炒蟹
  • 水煮魚
  • 燒蠔
  • 椒鹽茄子
2011-08-27 1667 瀏覽
之前睇電視介紹麻辣啤酒鴨鍋, 主持話個湯底好香好辣, 好有層次,聽落好吸引,所以去試。訂位:餐廳的聯絡電話是手提電話, 打去訂位, 一個男人聽電話。我話訂位,佢好似無反映然後答“哦”, 感覺我好似打錯電話咁。但佢又唔問我訂幾時,訂幾點, 自己好似傻咁自己講野。講完時間佢想收綫, 但佢又唔問我貴姓, 我要問反佢我使唔使講低貴姓,成個過程好古怪。經過依種對話,未食已經對依間餐廳有個唔係太好既印象。環境:有3間鋪, 一個鋪係廚房, 所以係對住條街做菜。我坐個間鋪,長條形,感覺好似係個貨櫃食飯, 環境好惡劣, 牆都是有色的水“積”, 其實真係幾唔開胃。門長期大開,冷氣又唔夠,對打邊爐或食辣野其實好難頂,我寧願坐街。菜式:有D朋友唔食辣,所以一半鍋係“麻辣啤酒鴨鍋”, 一半係”酸鴨鍋“。麻辣啤酒鴨鍋 ﹣ 唔麻又唔辣又唔香, 食咗之後真係好失望。究竟係水準下降定係電視做假?個鍋又無啤酒香味。鴨大部份係鴨頭鴨頸,想搵D肉食都好難。D鴨又實又乾, 超失望。酸鴨鍋 ﹣ 唔見好麻辣鍋得去邊。話唔辣, 反而有D辣。完全食唔出有酸味。唯一入面D酸蘿蔔又幾好味。火鍋料, 叫大部份都話無, 無蝦,無墨丸,無薯仔片

訂位:

環境:

菜式:

火鍋料, 叫大部份都話無, 無蝦,無墨丸,無薯仔片, 無白鱔。。。。。。。。。。。。真係呆咗。

手切肥牛 ﹣ 碟牛係瘀黑色,我未試過打邊爐D牛可以咁唔新鮮, 但食落好香牛味, 所以我估貨源本身唔係差,只不過後期無注重衛生同保鮮。

芝士腸﹣我想他們真係保鮮有問題,D芝士腸有異味,我食咗一啖都食不下去。連最難出事的東西都出事了,對其他食物真不敢再抱有期望。

蟶子﹣ 朋友想食,但經過以上的食物已經叫佢唔好叫,但佢唔食肉,所以最後都叫了。試了一口, 又有怪味,好唔新鮮, 又掉了。

整個火鍋經驗都好差, 但見隔離檯叫小菜個樣又好似好OK, 例如係水煮野, 同胡椒蟹。可能依度真係唔係打邊爐既地方, 但係食物唔新鮮真係死罪。

我地都有叫蒜泥白肉魚皮, 蒜泥白肉D肉好實好乾, 蒜香唔夠又唔辣,所以都係無下次。
唔講食物,環境其實都好惡劣, 莫講話D野唔好食, 就算好食,個度既衛生環境都令人卻步。

今次仲叫咗鬼咁多friends 同我一齊試,點知搞成咁,下次都唔敢再吹雞叫friend試新餐廳。
2011-08-26
2011-06-14 1194 瀏覽
為食姊妹兵團近日喜吃四川菜,想起年前與友人幫襯的這家川味港,便成為今次的目標。人流依然不絶,七時過後便全店滿座,大家高高興興點起菜來。餐牌跟以前一樣,菜式也沒有改變。原條水煮魚全晚最好吃的麻辣聖子黃金大蝦 - 蝦很大隻,也新鮮,可惜鹹蛋黃唔香,也吃不出蝦的鮮味。唔麻唔辣的口水雞阿姐介紹的茶香骨 - 又鹹又食唔到茶香呢個招牌菜鹹得不得了,好似放了雙重鹽。炒得非常濕,沒有了應有的爽脆要不是看見老闆在幫忙傳菜,還以為轉了手。跟老闆反映,竟然說川菜是偏鹹,似在投訴我地 "唔識食",真係好想叫佢自己試下咩味?難怪乎早前有朋友說這家店子來不得,看見食評仍有很多笑臉,便來幫襯。今天再詳看食評,原來最近期的食評已是半前年,只怪自己不聽朋友勸告。究竟何故小店變得如此?餸菜都變得死鹹死辣,吃過這餐,真係有排都唔想食四川菜

人流依然不絶,七時過後便全店滿座,大家高高興興點起菜來。

餐牌跟以前一樣,菜式也沒有改變。
原條水煮魚
全晚最好吃的麻辣聖子
唔麻唔辣的口水雞
阿姐介紹的茶香骨 - 又鹹又食唔到茶香
呢個招牌菜鹹得不得了,好似放了雙重鹽。
炒得非常濕,沒有了應有的爽脆

2011-06-10
2010-04-12 874 瀏覽
我同老公都好鐘意食辣野,但識嘅朋友都唔係好食得,因為我地多數一對對咁約出黎食飯,咁有d就男唔食得,有d就女唔食得,.所以好難約朋友食川菜,唯一只有一對好朋友可以一齊食,不過就難就時間,所以一年先一,兩次..>m<''咁次一行4個人,就食咗5個餸,加4個白飯.水煮羊(大辣):好好食,因為我地老公唔食牛,而上次的水煮魚又比較多骨,所以今次食羊,一樣好味,而且多配菜,d汁又可以送飯,正.巴蜀豬串骨:必叫,我地個個都讚不絕口,今次入口重好多肉汁,而且重好麻添.四季豆:無咩特別,但又一條一條接住食,因為都要食下菜呀.豬手: 呢個就真係好一般,因為冷凍咗,二來又比較硬,最後都食剩.蟶子:呢個好食,又新鮮,又惹味不過真係唔夠麻呵,如果勁d就再過癮啦

咁次一行4個人,就食咗5個餸,加4個白飯.
四季豆:無咩特別,但又一條一條接住食,因為都要食下菜呀.
蟶子:呢個好食,又新鮮,又惹味

不過真係唔夠麻呵,如果勁d就再過癮啦
2010-04-01
2009-11-20 547 瀏覽
這晚收工後約了朋友去川味港食辣野大概是十一點多,我點了雞煲(大辣)海蜇和干鍋肥腸,很可惜沒有影底給大家看,雞煲的雞是用新鮮雞的,很鮮,而且辣度也足夠(可能是大辣吧)還有底下的配菜完全吸了汁的味道,爽!!!干鍋肥腸_麻味十足,有一股勁從口直上頭部令你馬上流汗,而且肥腸比深圳的川菜館不遑多讓,不俗整體來說這裡的食物不錯.
這晚收工後約了朋友去川味港食辣野

整體來說這裡的食物不錯.
2009-11-17
  • 干鍋肥腸
2009-05-16 335 瀏覽
係HK好難食到好味道GA川菜...係大角咀你地就可以搵到啦..今日係到食飯晚飯,點左chopstick:泡椒大腸,虎皮尖椒和蒜泥白肉.兩支啤酒.好開心有咁爽GA生活.因為工作壓力太大啦...講返呢到GA出品.我最愛而且係必叫GA就係虎皮尖椒.做法雖簡單但好少人會係作住家菜好爽唔辣.泡得啱啱好...泡椒大腸:今次做得一般,唔夠熱而且個大腸好似翻炸咁有點韌...而且今次無咁辣.蒜泥白肉:第一次點呢道菜.估唔到可以喎..呢個下次可以再ORDER,最理想的話可以輕手就無咁酸咯.整體來說各方面都好好.
今日係到食飯晚飯,點左
chopstick:泡椒大腸,
虎皮尖椒和
蒜泥白肉.
兩支啤酒.
好開心有咁爽GA生活.因為工作壓力太大啦...
好爽唔辣.泡得啱啱好...
整體來說各方面都好好.
2009-04-11 204 瀏覽
A friend of mine brought us to this 'restaurant' for dinner yesterday, at first, I was a bit shocked when I saw its outlook, which wasn't impressive at all!We had 5 guys and ordered almost 10 dishes, and we could see all red color over the table!! Initially I thought we couldn't finish them all, but at the end I found myself not as full as expected! Since most of the dishes were not that big... because they were all filled with chilis..!!But in fact... most of the food was very tasty!! Great pla

But in fact... most of the food was very tasty!! Great place for lovers for Sichuan food!!

Highly recommended (if you don't mind the taipaidong-style environment)!!

Price: $180 per person (but we ordered many dishes!! i guess normally it should cost not more than $120-150 for dinner.)
2009-04-09
  • 口水雞,炒蟹
2009-04-01 169 瀏覽
近來不知道為什麼~突然喜歡吃辣…受辣的程度也因為不斷的訓練而得到提升呢~是夜又和食友到大角咀試吃四川菜…食友大概是熟客…所以老闆娘好像認得她…老闆娘給人的感覺很親切…雖然我只是第一次來…雖然她十分十分忙…但看到我們在呆等食物的時候…都不忘問一句關心一下…這種感覺很好~兩個人吃不了太多…所以只點了蒜泥白肉…水煮魚和麻辣海哲…其實志在試味~因為必然會有下場要再吃的…老闆娘擔心我們會餓…所以很快就上了蒜泥白肉….蒜泥白肉賣相不錯…肉片切得很薄…不過如果可以肥一點就好了…因為瘦肉比較多…感覺上有點鞋口…醬汁帶蒜香…甜甜地…但一點也不辣…其實我一直以為蒜泥白肉是辣的了…我想大概被川王誤導了…哈哈哈哈哈~因為上次吃有很多辣油浸著…水煮魚我們叫了大辣…一開始我是有點擔心大辣我吃不到…因為水煮魚始終份量不少…如果我吃不下要食友獨力吃完就不太好呢…結果…上檯的時候看到紅紅的…有不少辣椒…似乎很辣的模樣…但當我吃第一塊魚的時候….我就覺得….那些紅色的辣油是假的…..以我的辣度來說…這個水煮魚的辣只有幼稚園的程度…浸在底部的芽菜和豆卜都被我輕易的一一消滅….我甚至沒有叫可樂…只喝茶而己….味道是不錯的了.

水煮魚我們叫了大辣…一開始我是有點擔心大辣我吃不到…因為水煮魚始終份量不少…如果我吃不下要食友獨力吃完就不太好呢…結果…上檯的時候看到紅紅的…有不少辣椒…似乎很辣的模樣…但當我吃第一塊魚的時候….我就覺得….那些紅色的辣油是假的…..以我的辣度來說…這個水煮魚的辣只有幼稚園的程度…浸在底部的芽菜和豆卜都被我輕易的一一消滅….我甚至沒有叫可樂…只喝茶而己….味道是不錯的了...而且魚也新鮮...只是不辣的水煮魚有點奇怪...哈哈~

麻辣海哲最後也沒有來...老闆娘是忘記了...不過沒緊要呢~因為未吃都知道是不辣的了...
食物的質素只是一般...不過親切的態度讓我想會再來的~只是有一點不太高興的就是有人在店內吸煙呢...~_~"實在很討厭...
2009-03-22 140 瀏覽
好像總是和川味港欠點緣份,最近一年,每次想光顧卻老是不如顧,難得今天可舊地重遊一下。兩個人,要了兩味熱妙一個冷盤,以為剛剛好。冷盤是尖椒皮蛋;記得過往光顧,尖椒吃下去時,辣得要命;但這次的尖椒,香和辣味都欠奉,過癮度大減,不夠過癮。本想要老干媽炒蜆,但剛好貴光,就要了個麻婆豆腐 - 為了想一嘗四川人如何作此菜而已;奉上是暗紅的一碗,豆腐是用了老豆腐,不夠嫩滑;不過內裏的肉碎則鮮嫩可口,辣度同樣不足,只屬可以一吃之選,但不值得推介。最後,水煮魚上桌,份量大得嚇人!以一整個火鍋用的不锈鋼鍋盛著,裏面的材料滿滿,兩個人光吃這個鍋,原來已夠飽;魚肉相當嫩滑,但碎骨太多,不能大口吃,未能盡興;最美好的是芽菜和放在底部的粉皮,汲收了水煮湯的鮮味和麻辣之味。不過,這水煮魚終究還是不夠麻不夠辣,比去年在這裏吃的水煮牛肉,麻辣度差遠了;連上週在川之味吃的小辣米線也不如,只隱隱吃到微辣,完全不符合我對此店川菜的期望。後來聽鄰座與老闆娘談起,方發現此店原來最近增加了「為客人分麻辣級」的服務;但今次為我們落單的阿姐,卻沒有問我們要甚麼辣度,也許見我們生面口,就隨便給了我們小辣吧!而以前的水煮魚水煮牛肉不理好醜

兩個人,要了兩味熱妙一個冷盤,以為剛剛好。

後來聽鄰座與老闆娘談起,方發現此店原來最近增加了「為客人分麻辣級」的服務;但今次為我們落單的阿姐,卻沒有問我們要甚麼辣度,也許見我們生面口,就隨便給了我們小辣吧!而以前的水煮魚水煮牛肉不理好醜都是「大辣」 - 我也希望是這樣,因為,這是唯一一個,可以解釋為何辣度下降得如此驚人,又非因質素下降之理由了!

可幸的是,味覺上的麻辣度不夠,不是因為偷工減料 - 深夜回家,肚皮因著麻辣的刺激,隱隱地翻騰;原來,四川香料,店家沒有吝嗇,只是欠缺味覺上的刺殺而心有不甘。下次光顧,記得要叮囑老闆落重料!
不夠辣的尖椒皮蛋
很大的一鍋水煮魚 - 惜不夠麻辣!
麻婆豆腐 - 也是不夠辣
2009-02-12 125 瀏覽
也有一段時間沒有來過 , 這次叫的菜式全部也是新的. 涼拌野嶡菜 , 聽個名就知道是凍吃的 , 好爽口 , 不過有些鹹 . 川味生菜包 , 朋友說好辣 , 自己覺得 ok . 吃第一啖覺得有些鹹 , 再吃多幾啖 , 可能生菜沒味道 , 沖淡了辣味 , 又接受得到 . 其實吃完如上兩款 , 朋友的孖潤咀已經開始定型 , 紅到不得了 , 全靠一碗不辣的擔擔麵幫她消腫 . 之後 , 我們再繼續吃麻辣魚胶和巴蜀豬串骨 , 前面的是乾炸 , 好脆 , 麻麻地 , 魚胶又多肉 , 不錯 . 巴蜀豬串骨也 ok , 不過失手 , 炸得不夠熟 , 有些血 , 只好再炸過 . 我們再叫多一碗麻辣粉條 , 又是第一次吃 , 透明的 , 有些像水晶粉 , 我們叫了不辣 , 不過 , 朋友說太辣吃不到 , 最後只好由我一人清了它 .
也有一段時間沒有來過 , 這次叫的菜式全部也是新的.

巴蜀豬串骨
涼拌野嶡菜 -- 有些鹹
川味生菜包
麻辣魚胶
巴蜀豬串骨
麻辣魚胶
2009-01-16 106 瀏覽
帶一位四川人過來,嚐一嚐香港街頭風味的四川菜,看又行不行。有四川人在,我也不斑門弄斧了,點頭還是交由他負責。熟透四川菜的他,只循例式望望餐牌,吃什麼已有定案。虎皮尖椒一上場,大家已知道不太對辦,為什麼像用了XO醬去做呢?嚐一口,尖椒是幾爽口,不過就毫無味道,我想虎皮尖椒不是這樣的;鮮茄牛肉窩巴完全是廣東式做法,味道是酸甜的,幸好窩巴仍是十分脆口,較醒胃。坊間的水煮魚,有些是用生魚,有些用大魚,有些是桂魚,高檔一點甚至會用上東星斑。而我個人認為桂魚是最好的,因為魚肉相對嫩滑,亦沒太多骨,又有鮮味。東星不是不好,只覺得有點浪費。因此,今次我都係要桂魚,中辣。魚肉尚算嫩滑,但唔知係溫度不足還是什麼原因,魚皮頗韌的。再講辣度,中辣也不麻不辣,甚至浸在湯內的粉絲都欠缺刺激感。還有,哪有水煮魚會放豆腐卜的? 四川人介紹我吃酸菜麵,是我從前沒有食過的。據說正宗的做法是用豬油炒酸菜,再用水泡麵條,理應是酸得來亦十分香的。這裡的酸菜麵,竟有蕃茄在內,十分奇怪。再者,相信是沒有採用豬油,因此不香,只吃得到些少酸味。是我對川菜的要求太高嗎? 還是心理問題? 覺得這裡的川菜一點也不出色。
帶一位四川人過來,嚐一嚐香港街頭風味的四川菜,看又行不行。

虎皮尖椒
水煮魚
鮮茄牛肉窩巴
酸菜麵
2008-12-12 43 瀏覽
本身住大角嘴~近近地所以來試下~星期日七點左右來到~入面得一兩枱客食緊野~叫野嘅時候立刻醒目要住幾個餸先~叫左:蒜泥白肉($38): 完全唔掂!~ 又乾d肉又唔靚! 最緊要係味道唔得~! 仲係份量好小~好差~明爐香辣魚($108): 貴得來極之普通~ 佢先將條魚蒸到熟唒~之後就好似泰式明爐香辣魚咁用個爐一齊上~再放d辣椒係面~~咁就叫做川菜.........無野好講.......樟茶鴨($98): 熱辣辣~勁入味!不過隻鴨真係超肥~無咩肉食~如果唔送酒就會太咸!大嘅得四分一隻.....好唔值......之後再加埋鍾水餃同埋擔擔麵~鍾水餃不值一提~反而擔擔麵先係呢晚嘅最佳食品!請注意:擔擔麵都係無任何川味! 只是碗普通有味嘅麵條而已~四條友去食~$282埋單~當然係無食飽啦! 川味港??川味何在呀??
本身住大角嘴~近近地所以來試下~

星期日七點左右來到~入面得一兩枱客食緊野~

叫野嘅時候立刻醒目要住幾個餸先
~叫左:

蒜泥白肉($38): 完全唔掂!~ 又乾d肉又唔靚!
最緊要係味道唔得~! 仲係份量好小~好差~

請注意:擔擔麵都係無任何川味! 只是碗普通有味嘅麵條而已~

四條友去食~$282埋單~當然係無食飽啦!
川味港??川味何在呀??
  • 擔擔麵
2008-10-03 49 瀏覽
好辣食友首次成為飯局攪手,在情在理也以行動來支持,始終覺得攪飯局是越多越好,百花齊放更加精彩。就好似幾位女食友的甜品局,聽上去比"傳統"的飯局又多一個選擇,遲些看來不難見到一些冷門小局的出現呢。今天有一位特別人仕同行,他的豪邁和熱情,令我這個後輩感到份外親切。點好了菜,大家談了一會,全辣宴便開始了......首先出場的<<蒜泥白肉>>,主角在於薄切豬肉上的香料,既香又帶辣,夾在味淡的豬肉片上一起吃下去,感覺很好。接著來的<<水煮牛肉>>,牛肉都煮至入味,前輩則大讚醬汁夠香夠濃,還要了兩碗白飯來送汁,可見這個水煮味道有多好。再來<<川椒雞球>>,辣椒香味盡情發揮,雞球被濃濃的辣醬汁包裹著,雖說是雪藏雞肉,但口感不嚡,十分惹味。下一道小食<<川椒皮蛋>>,在虎皮椒上放了一些皮蛋,吃起來既香且滑又帶點辣,不錯不錯~ 好吃的<<虎皮椒>>一碟又怎夠呢﹖這個淨虎皮椒吃下去不怎麼覺得辣,它的汁液原來帶點甜味,好味道﹗四川名菜<

點好了菜,大家談了一會,全辣宴便開始了......

四川名菜<<毛血旺>>,醬汁味道已滲進了豬血之內,那有不好玩的道理﹖加上豬血無異味,質感好而沒有一咬即散。至於其他材料如牛柏葉、金錢肚等都煮得入味,這是必叫之選。

最令人意想不到的<<樟茶鴨>>,茶香味強烈,肉身夠乾不嚡口,皮亦香脆,想不到主理川菜的店子做這個鴨也頗出色。

<<魚子炒蛋>>是久未嚐過的小菜,而這裡做得很香口,蛋亦煎得很香,魚子有鮮味又帶少少咸味,空口吃就已經很美味了。

水煮牛之後,再來個<<水煮豬什>>。味道跟水煮牛沒甚大分別,豬什也煮至份煮,多吃幾件也仍然美味。

加了大辣的<<擔擔麵>>,吃下去時差不多全無反應,味道是沒有問題的,我想是自己吃得比較辣吧~

追加的<<怪味牛脷>>,一片片頗大塊的。牛脷甚有咬口,又能保留到原來的牛味,不錯呢。

<<火爆腰花>>的豬腰既爽無異味,辣辣的繼續惹味,爽﹗

一口氣吃了這麼道辣菜,實在甚有口福。大家在吃之餘,亦有談天說地,說到口乾便來一杯冰凍啤酒,真的快暢快。
  • 以上全部
2008-09-16 47 瀏覽
又在來到川味港,今次是另一個女食家A帶隊,聯同幾個麻辣狂人/可以吃辣的飯腳,來到這間大角咀的川菜小店,原來,她是熟客仔.難怪老細威哥也出來同佢打個招呼.很多道菜式之前已吃過也讚過,今次來吃,水準大致上不變.蒜泥白肉之蒜泥極惹味.毛血旺,水煮牛麻香辣味兼而有之.魚子煎蛋差不多來一次吃一次.魚春很甘香,蛋味香濃.很不錯.爆腰花比我之前帶夜鬼人的一次好.今次沒有丁點異味,亦沒有化學味.而且豬腰亦保持著爽口感.其他的如虎皮椒,吃下不算很辣,但當咬中辣椒內的籽的話,即刻刺激起來,川椒雞球又一味刺激之味,嫌其沒有太多肉吃.怪味牛舌的味並不怪,只是這種辣味比麻辣味更加複雜,可能"怪味"之名,就是如此得來.而牛舌本身很軟熟,淋上這個"怪味"汁,相得益彰.擔擔麵要中辣,不夠刺激.本來不寄厚望的樟茶鴨,在沒有期待之下,竟然有驚喜.鴨身充滿著茶香,外皮香脆,肉質嫩滑細致,不吃辣的話,兩口子來到的話可吃什麼?點個樟茶鴨,魚子蛋,再加碗擔擔麵,一樣可以.想起兩年多前,小弟在此"鐵樹開花",現今面對著檯上的血肉池林,毫無懼色.有些時候,條路係要自己行出來,當然,吃不吃到辣,因人而異.麻辣之快感過後,幸而小弟之慾望

麻辣之快感過後,幸而小弟之慾望,未盡迷失得徹底,只是吃到一咀烈焰紅唇,剩下乾涸美麗...
毛血旺
樟茶鴨
不夠刺激擔擔麵
怪味牛舌
毛血旺
樟茶鴨
怪味牛舌
2008-09-04 43 瀏覽
我平時間中都會去大陸食川菜湘菜, 所有對呢類野都有少少認識,我諗鍾意食川菜既朋友都知只有大陸至食到又平又正既川菜, 早一兩年前見到有人講到川味港咁正, 又講到幾正 就去食左一次,當時佢只有一間細舖, 果次食左水煮魚, 口水雞等等菜色都唔錯, 有大陸川菜館既8成功力.上個月再去, 宜家川味港係對面街租多一個大舖, (證明搵到啦~) 環境比細舖企理好多, 但係可能因為要遷就大多數客人, 味道就港式化左好多.同一個水煮魚, 又唔麻, 又唔辣…..失望…..口水雞, 唔香, 唔辣….失望….我諗好難有下一次.

同一個水煮魚, 又唔麻, 又唔辣…..失望…..
口水雞, 唔香, 唔辣….失望….

我諗好難有下一次.