2024-10-11 0 瀏覽
好耐冇食啦,期待再食返,特登出尖沙咀購買。怎料到……. 現在無辣粉,BB辣 現在是= 不辣。原本有朋友告知 川婆婆已經不是之前的味道 現在難吃!我不信 還跑去買。最後 更是吃不下🤦🏽‍♀️
好耐冇食啦,期待再食返,特登出尖沙咀購買。
怎料到…….
現在無辣粉,BB辣 現在是= 不辣。
最後 更是吃不下🤦🏽‍♀️

外賣自取
2024-09-11 94 瀏覽
喺尖沙咀做facial 前,搵d 野食,想食紅薯粉🤩 就試下呢間店。座位不多,不過乾淨新淨,有bar 枱比一人食客坐住唔洗搭枱,每個座位枱下面有個籃,好小既事但好貼心,可以放手袋入籃,唔洗擺個袋喺凳,坐到咁迫。手機落單,搭左自選麵食,至少要揀3餸,我揀左鴨血,蓮藕同椒麻墨魚嘴。湯底揀酸菜金湯,紅薯幼粉。可能揀左金湯,有d 咸鴨血同蓮藕都幾好食,係椒麻墨魚嘴嘛地😢平日午餐時間都唔算多人食呢間,唔洗排隊,又可以慢慢食。
可能揀左金湯,有d 咸

鴨血同蓮藕都幾好食,係椒麻墨魚嘴嘛地😢
平日午餐時間都唔算多人食呢間,唔洗排隊,又可以慢慢食。
自選餸配米線(鴨血,蓮藕,墨魚咀)
2024-09-05
平安夜
2024-09-03 247 瀏覽
平時冇時間返大陸嘅時候又想食辣嘢就會去川婆婆度食以前想搵間新鮮肥腸都唔用易重要係好食嘅💕每次想食辣野我到會諗到川婆婆辣得夠過忍豬腸夠乾淨魚片都好爽口(不過就唔係新鮮)價錢都好合理水煮豬腸酸菜魚米線$100
平時冇時間返大陸嘅時候又想食辣嘢
就會去川婆婆度食
以前想搵間新鮮肥腸都唔用易
重要係好食嘅💕
每次想食辣野我到會諗到川婆婆
辣得夠過忍
豬腸夠乾淨
魚片都好爽口(不過就唔係新鮮)
價錢都好合理
水煮豬腸酸菜魚米線$100
水煮肥腸魚薯粉
水煮肥腸魚薯粉
2024-08-08 306 瀏覽
之前去尖沙嘴經過見到就試試,本身都鍾意食少辣米線🍜第一次試食後真唔推薦!😆啱好下午食左個下午茶,58蚊肥腸鴨血米線🍜➕荔枝檸檬茶?味道中規中矩,還好吧。但是只有三角形鴨血3舊,豆腐串一串,少少酸菜。肥腸太細塊太少啦,就係你見既咁少。一小塊6舊吧?58蚊呀!唔使咁孤寒🤣哈哈!食完我係飽既,米線多點啊嘛。我唔會再去食,唔抵!性價比低!隔離條街食桂林米粉,人地份量唔少。我係旺角食肥腸面➕小食➕小冰粉才48蚊起。香港好多四川湘菜風味,再去試下其他。
之前去尖沙嘴經過見到就試試,
本身都鍾意食少辣米線🍜
第一次試食後真唔推薦!😆

啱好下午食左個下午茶,58蚊
肥腸鴨血米線🍜➕荔枝檸檬茶?
味道中規中矩,還好吧。
但是只有三角形鴨血3舊,
豆腐串一串,少少酸菜。
肥腸太細塊太少啦,
就係你見既咁少。一小塊6舊吧?
58蚊呀!唔使咁孤寒🤣哈哈!
食完我係飽既,米線多點啊嘛。
我唔會再去食,唔抵!性價比低!

隔離條街食桂林米粉,人地份量唔少。
我係旺角食肥腸面➕小食➕小冰粉才48蚊起。
香港好多四川湘菜風味,再去試下其他。
2024-08-01 351 瀏覽
其實味道可以接受的,個葯材雞湯底都叫有葯材味但十五蚊一份牛腩,只係有四粒,係粒唔係片!四粒加埋,大約有正常牛腩河一片牛腩嘅大小!十五蚊豬大腸,又係四粒!應該係香港第一次見到咁細件嘅豬腸十五蚊尤魚鬚,四小條雲吞忘記幾多錢,兩粒!一般般,食肥仔記好食好多成碗嘅七十幾蚊我唔介意七八十蚊食碗車仔面!但都真係好過份!望下其他客人果碗,可能佢地點比較多蔬菜類,碗麵睇上黎俾我果碗好睇好多!尖沙咀中午一點都只係坐一半!證明唔係我一個人覺得有問題
其實味道可以接受的,個葯材雞湯底都叫有葯材味
十五蚊豬大腸,又係四粒!應該係香港第一次見到咁細件嘅豬腸
十五蚊尤魚鬚,四小條
雲吞忘記幾多錢,兩粒!一般般,食肥仔記好食好多
成碗嘅七十幾蚊
我唔介意七八十蚊食碗車仔面!但都真係好過份!
尖沙咀中午一點都只係坐一半!證明唔係我一個人覺得有問題
重新開工後,我又開始到市區覓食🍽️。今日就黎到呢間川味餐廳,佢簡單迷人的氣氛,同質量一流的食品,絕對係我黎呢間餐廳嘅原因😋。酸菜金湯肥牛粉💙今次選嘅係酸菜金湯肥牛粉,肥牛分量足,鮮嫩可口,酸菜同金湯搭配得啱啱好,再有粉絲嘅滑潤,每條粉絲都吸足湯汁,風味絕佳,簡直就係冬日暖心之選❤️‍🔥。招牌麻辣湯底寬粉💙玉子豆腐,芝士腸,鮮蝦雲吞湯底微辣,完全喺掌握中,寬粉滑溜,玉子豆腐滑蛋質感,芝士腸香脆可口,配上鮮蝦雲吞。尖沙咀呢間餐廳,價錢公道,環境整潔,係一個好去處。👍🏻🥰
尖沙咀呢間餐廳,價錢公道,環境整潔,係一個好去處。👍🏻🥰
2024-05-20 434 瀏覽
💖 酸菜魚(配有大豆芽,娃娃菜,海帶絲,豆皮,寬粉)湯底鮮美湯色紅濃,一喝就能感受到濃郁的酸菜與鮮魚之間的完美結合,入面包左果個大豆芽吸晒d湯,超好食,同埋本身最鍾意食豆皮,同個湯真係好夾,酸酸辣辣😋!然後必食💖 招牌麻辣湯底,粉絲,蟹籽丸,肥牛,金針菇車仔麵餐廳的招牌麻辣湯底,口味濃郁,辣而不燥🌶️。配料豐富,粉絲Q滑,蟹籽丸,肥牛,金針菇,飽飽luuuuuuu最後呢💖涼拌萵筍清新的萵筍配上店家調製的特調醬,清新爽口,既可以做開胃菜,也能解膩,好一道美味涼菜!環境、服務、美食,全部一流👏🏻!要向朋友推薦呢間美食餐廳💛!
2024-05-17 283 瀏覽
通常我地食飯會想揾間環境舒適嘅餐廳,不過今次我選擇咗走入額簡單的環境,卻令我驚喜連連嘅港式車仔麵餐廳。首先,我就點咗個個人都幾鍾意嘅醉香雞湯,一打開個蓋,雞湯的香氣立刻撲鼻而來,濃郁嘅香味令人忍不住一試。隨後食落口嘅烏冬面同厚切午餐肉,都令人味覺驚艷😍厚切午餐肉咬落去有彈性,配上軟滑嘅烏冬,真係一絕🥰 牛柏葉嘅油脂分布均勻,令湯底變得更為濃郁。其次,涼拌萵筍,據店家講,係用上咗最新鮮嘅材料,炮製得非常得體。配上一點點辣椒,經過特別的調配,味道清爽開胃,食過不能忘😋雖然環境簡單,但食物的創新和質素都非常之高。食物選擇多樣化,由湯品到涼菜,每一道都可以找到精緻的細節。揮灑創意的烹飪技巧,不僅令每道料理都鮮美可口,更讓人有一種舌尖上的幸福感。👍😊如果你亦好鍾意食車仔麵,又想感受新口味的話,都好適合嚟呢度一試。😉👌
2024-05-10 305 瀏覽
今日第一次食 買外賣自取返屋企 叫咗麻辣中辣寬粉($22)+蘿蔔($8)+牛腩($15)+炸豬扒$(15) 返到去打開個盒o咗個嘴😓得3舊仔牛腩(2大1細)寫到明係靚牛腩啫 加咗15蚊都唔係呢個份量啊嘛😅味道正常 肉質偏瘦有啲柴 似煮得唔夠耐 寛粉勁淋一啲咬口都冇 完全唔似係薯粉 未食過咁難食嘅 已經叫咗分湯 好心就換過批貨啦 份量又係勁少 半兜都冇😑正餐嚟講冇可能食得飽 湯底第一啖食落唔錯 夠濃夠惹味 麻同辣都夠 但係食食下就覺得太咸同埋太重味精 要一路食一路飲嘢 食完勁口渴 蘿蔔又係得3舊仔(1大2細)好彩都幾好食 夠淋同埋冇渣 豬扒拎到返嚟淋咗 不過味道唔錯 調味都係偏咸 重香茅味幾香口 但係痴咗啲燶咗嘅香茅係底😅份量正常 有一塊完整嘅 總結60蚊食呢碗麵完全唔值又食唔飽 唔知係咪外賣所以份量咁少😓唯一值得一贊嘅係男店員幾有禮貌😄本來見到咁多好評滿心期待😅點知換嚟嘅係失望 希望老闆見到呢篇文會好好改善分店食物質素同份量啦 唔係都好難會再幫襯
外賣自取
呢間簡單嘅車仔麵餐廳,我覺得好舒服,好似走進咗香港人嘅日常生活。🔴酸菜金湯肥牛粉🔴湯底醇厚而又清甜,湯裏面嘅酸菜同肥牛,味道絕配,食到我成日都想多講幾句讚賞之辭。而且,佢用上嘅肥牛質感柔嫩,酸菜帶出咗金湯嘅滋味,絕對喺一道身心滿足嘅料理😋。🔴酸辣湯底米線🔴係我食過最震撼嘅一碗。湯底既酸又辣,食得開胃又解渴,加入嘅蓮藕,雞翼尖同埋魷魚鬚,每一種食材都烹調得剛剛好,俾人一種莫名嘅幸福感💕。🔴麻辣風琴豆腐🔴優質豆腐切成風琴狀,湯底夠麻夠辣,食落去就感覺有種美妙嘅香辣滲漏心扉的感覺,讓人停不下來😍。無論你係邊種口味,喺呢度總可以尋找到你嘅最愛。因為嗰心情就好似返咗香港街頭,食住呢啲有家鄉味道嘅美食。所有人都應該要嚟試一試,開開眼界,嚐嚐唔同嘅滋味🤤👍💯。如果你都係飲食愛好者,如果你都係想尋找一個有家鄉滋味嘅地方,呢間餐廳一定唔會令你失望。你一定要嚟試試佢哋食嘅車仔麵,味道真心真意🔝💕
今次同朋友一齊去嘅呢間車仔麵真係好令人驚喜!環境寬敞舒適,服務員親切有禮,而且個車仔麵配料真係係多😍🥢#招牌麻辣湯底寬粉玉子豆腐芝士腸鮮蝦雲吞:湯底麻辣醬香濃,辣度剛剛好,不會太辣!寬粉滑嫩,入口即化,配上玉子豆腐、芝士腸同鮮蝦雲吞,每一口都好滿足😋👍🏻🦑#椒麻墨魚嘴:墨魚嘴炸至香脆,外層酥脆,內裡嫩滑,滿口椒麻香辣味,每一口都讓人愛不釋手❤️服務員服務態度親切周到,餐廳環境舒適,整體體驗非常好!下次再搵朋友一齊嚟探索更多美食!💖
盡享美食嘅一日從尖沙咀嘅呢間港式車仔麵店開始啦!一到門前,就見到熙來攘往的食客,正正正!😄首先🔥- 炸醬豬扒撈米線豬扒肥瘦得宜,火候剛剛好炸得金黃脆口🐖,炸醬味道豐富且醇厚,撈上新鮮嘅米線,一啖一啖都好彩迷人😋!其次🔥- 酸菜鴨血肥腸粉呢款係我嘅私心推得,酸菜酸得剛剛好,配上鴨血肥腸又滑又嫩🦆,食落去酸中帶辣,啖啖帶勁!再來係🔥- 椒麻墨魚嘴墨魚口感彈牙,椒麻香重,食落去有冇那種麻麻辣辣嘅刺激口感,極具挑戰呀!店內環境簡單卻唔失溫馨感,服務品質高,店員非常親切有善👍🏻整體體驗,真係可以話係無得頂!美食就系要同你嘅朋友分享,下次定必再帶朋友嚟呢度💕!
👋 大家好!今日我想同大家介紹一間舊日風格嘅車仔麵餐廳,佢睇似平凡,但係每一個細節都刻劃住廣東人嘅真摯與熱情。我喺度食過兩款出眾嘅美食,實在好值得同大家分享😊。首先,我要推介佢嘅「酸菜鴨血肥腸粉」🍲。喺豐富鮮美嘅湯底中,鴨血同肥腸嘅味道揚得淋漓盡致。湯底醇厚濃郁,香氣撲鼻,配搭上少許酸菜嘅酸味,令味蕾間嘅平衡得以恰到好處。特別提一提,肥腸煮得剛剛好,口感彈牙;鴨血又滑又嫩,佢哋嘅配搭簡直係天作之合。最後再加上一根滑溜溜嘅腸粉,呢個組合絕對係冬日裏暖呼呼嘅美食啊😋。再者就係「青椒釀魚肉」🌶️。我一直都覺得,將魚肉釀入青椒中,係將傳統菜式提升到新嘅高度。佢嘅魚肉鮮嫩,有淡淡嘅海味。佢配上青椒之後,變得更加美味;清香嘅青椒同魚肉嘅海味完美地結合在一起,令人回味無窮👍。簡單嘅環境中,每一款食物其實都攞到手工嘅精緻與用心。每一口都能感受到香港嘅街頭滋味,那種親切與真摯,好似我哋喺繁忙生活中尋找嘅平和與溫暖💕。最後,呢間車仔麵餐廳,喺我心目中,已經成為一個能重溫舊日滋味嘅地方🌟。不論食物質素定係價格,都絕對令你滿足。無論你乜時有心情想重溫舊日街頭嘅滋味,呢度都會俾你一個好味嘅答案👍。我會再繼續探索佢
最後,呢間車仔麵餐廳,喺我心目中,已經成為一個能重溫舊日滋味嘅地方🌟。不論食物質素定係價格,都絕對令你滿足。無論你乜時有心情想重溫舊日街頭嘅滋味,呢度都會俾你一個好味嘅答案👍。我會再繼續探索佢更多款式嘅車仔麵,等待更多驚喜等緊我呢🥳
2024-05-03 122 瀏覽
炸醬豬扒撈米線,這道料理絕對是美味的代表,每一口都帶來濃郁的豬扒和炸醬的香氣,配上Q彈的米線,讓人回味無窮。接下來是菌菇雞湯,拉麵,萵筍,鴨血,五花肉的組合,每一款食材都經過精心烹調,展現出豐富的口感和層次感。菌菇雞湯帶來的濃郁湯底和鮮美菌菇的香氣,讓人回味無窮。拉麵的Q彈口感搭配上萵筍的鮮嫩和鴨血的彈牙口感,令人愛不釋手。五花肉的香脆口感更是令人垂涎欲滴,每一口都令人驚喜連連。最後是麻辣鴨血,辛辣的麻辣味道和鴨血的濃郁口感完美結合,讓人嘴巴發麻又不禁停下來,一口接一口,讓人欲罷不能。這家港式車仔麵餐廳以簡單的環境呈現著高質素的食物和獨特的口味。每一款食物都經過精心炮製,味道和口感都讓人驚艷。無論是撲鼻而來的豬扒撈米線,還是豐富多樣的菌菇雞湯,每一道都值得一試。所以快來這家港式車仔麵餐廳,品嚐這些美食的獨特風味吧!🍲🌶️😋🌟
《酸菜鴨血肥腸粉👅》 肥腸濃郁的肉香和酸菜的爽口酸香相交織,將滑潤的粉絲裹住,口感豐富,味道正宗。那湯底久久停住🤤《菌菇雞湯拉麵👅》拉麵的口感煙韌,湯底的鮮香味美,雞雞滲出的油脂誘出湯底的肉香,讓人拖延不斷。而煮的恰到好處的鴨血,吸收了菌菇雞湯的精華,配上清香的萵筍,讓人欲罷不能。😍兩款港式飲品,《荔枝茉莉花茶👅》和《凍檸茶👅》那荔枝茉莉花茶香甜無比,凍檸茶,柔中帶點酸,酸中帶點香。一口嘗試,如嘗試仙女的笑聲,讓人沉醉。🍹🍶最後,一定要說的還是他們的《招牌小鹵肥腸👅》。肥腸口感扎實,嚼勁十足,鹵水鎖住肥腸中的精華,吸足了風味,每一齒都讓人斷不斷,好像別戒不掉的魔咒。😋😱熱鬧熱鬧的港式車仔麵餐廳,還有那一道道美妙的菜式,讓人一次次回味。🍲🍜如果你在尋找一家既舒適又美味的餐廳,不妨到這裡來看看吧,這裡應有盡有。不管你喜歡甚麼口味,這裡總有一種滋味會讓你深深沉醉。😘👍這裡不只是美食,更是一个和親朋好友共享愉快時光的地方。❤️‍🔥🥳返回家的感覺,既溫馨又舒適,讓人再三回味。在這裡,你可以品嚐到真正的港式風味。👫🥂所以,如果你希望找到一種可以讓你感到回家的味道,這裡就是你的不二之選。我想,你一定會
所以,如果你希望找到一種可以讓你感到回家的味道,這裡就是你的不二之選。我想,你一定會愛上這裡的。😉🎉到此一遊,你一定會有更深的體會。👏👏還在等什麼,快來試試吧!嗜好美食的你們,帶著你的愛人、親朋,來這裡享受一下吧!👌👌😊😊