2024-04-04 772 瀏覽
這是一間帶有明顯四川風格的快餐店。首先是水煮肥牛米粉,湯底味道濃郁,肥牛肉片鮮嫩可口,米粉口感適中。但可能有些許油膩,建議店家在烹製時注意控制油脂的分量,以保持菜品的清爽口感。接著是雞絲拌麵,麵條口感彈牙,雞絲鮮嫩,整體味道還算不錯。但調味方面可能略顯單一,希望店家能夠在調味上多下功夫,使得菜品更加豐富多樣。最後是麻辣豆皮,豆皮口感爽滑,麻辣味道濃郁,是一道辣味小吃的不錯選擇。總的來說,這家四川風格餐廳的菜品整體表現還算不錯。

總的來說,這家四川風格餐廳的菜品整體表現還算不錯。
2024-02-18 808 瀏覽
Ok,價格不平,酸菜魚好多白菜,藕片,海帶。一份要76文,不夠味,店內沒有紙巾🧻,魚片不錯。銅鑼灣有好多川菜,其實有點小小失望。位置容易找,在街邊,有小食攤的感覺。
位置容易找,在街邊,有小食攤的感覺。
2024-02-07 732 瀏覽
好耐之前都聽過呢間舖頭名,不過以為佢哋淨係做火鍋,原來都有米線食,仲要係大熱嘅酸菜魚同水煮魚。🐻酸菜魚米線湯底好足料,辣椒泡椒酸菜樣樣齊,應有盡有,係正宗嘅味道,正到猛咁飲湯。魚片都比咗好多塊,成個碗表面都舖滿晒,仲要唔使吐骨。米線都煮得幾煙韌有口感。🐻水煮魚薯粉同個米線一樣好多塊魚,索晒啲水煮湯,另一番嘅體會。只係個湯對我辣咗少少,食到一半猛咁流汗,忍唔住夾起晒啲辣椒先勉強繼續食到haha不過係好食嘅,刺激咗少少haha啲薯粉都係好索啲辣汁,非常過癮。總評分:🍯🍯🍯🍯(4/5)

🐻酸菜魚米線

🐻水煮魚薯粉

總評分:🍯🍯🍯🍯(4/5)
2024-01-30 537 瀏覽
正!食到出嗰種夠晒味嘅川婆婆。我隨手點咗幾樣式,跟你哋分享下我嗰心水選擇啦!水煮肥牛嘛,真係肥美滑嫩,啖啖都肉嘅感覺真係正翻天啊~搞到我食米飯都停唔到口😋。啲海帶絲啊、蓮藕啊上桌時已經飄嚟誘惑嘅香味,簡直係得罪唔起咁嘅美味。飄香水煮魚方面嘞,個魚肉真係滑溜溜嘅,同啲菜一齊嚟一口真係食到瞓身世界。又係啲配菜哦,啲娃娃菜清爽得嚟仲足夠嚼勁,幾舒服呢。😊至於開胃嘅涼拌土豆絲啦,酸酸地喺辣椒嘅提味下,食得我一口接一口。講到辣汁牛柏葉嘅部分,香辣得黎唔會過火嘅,適合我咁愛辣嘅人士。咁最後,點可以少得呢個炸得金黃嘅饅頭?外層香脆,蘸咗煉奶已經係完美嘅結局。嗻,簡單嘅一餐,食得我心情都靚晒!額外夠晒心機嘅一頓食!呢間川婆婆,簡直係平民川菜嘅代表,你地有時間記得去捧捧場啊👍👍🔥。

2023-09-20 1158 瀏覽
作為一個四川麻辣嘅正宗愛好者,好後悔今年先開始認識到川婆婆,一試就已經愛上🥰.價錢嚟講真係冇得挑剔,$58可以揀到六餸,由於我鍾意食海帶絲,其中嘅三份餸我直接揀咗海帶絲🤭.湯底嚟講完全滿足到四川麻辣嘅口癮,正宗得來又夠麻😌👍🏻一個人嚟食都唔會尷尬,成間店舖都乾淨衛生,用QR code落單,落完好快就有得食。.要數唯一嘅缺點就係佢開得唔夠多分店😂😂😂希望佢哋喺香港可以繼續開分店,一定會繼續支持佢哋💕
湯底嚟講完全滿足到四川麻辣嘅口癮,正宗得來又夠麻😌👍🏻
2023-08-27 883 瀏覽
呢度嘅酸菜魚好好食呀!魚片超級多而且好滑冇骨~酸菜份量亦都好多,另外亦有好多炸蒜片👍🏻為成個餸加咗不少分!湯底味道啱啱好👍🏻另外叫咗個經典口水雞飯,口說醬汁不錯但不是很辣,雞件唔算好多,冇酸菜魚咁出色🤭
由於太鍾意食川菜, 所以成日都周圍搵川菜黎食😋由於係食Lunch唔洗好似食dinner咁豐富, 就搵到川婆婆呢間店, 除左有酸菜魚又有D似車仔麵都咁自己揀配菜🤩滿足下食川菜既癮。酸菜魚 $76酸菜魚份量好大碗🐟魚片好滑又冇骨, 而且有超多菜同蓮藕🥬湯底好濃味, 酸味適中, 亦唔會太辣。另外, 將白飯轉左配火鍋粉🍜有D似寬身既薯粉, 酸菜魚既最佳配搭, 吸晒D湯汁。粉麵套餐 $50套餐係3餸+粉麵🍥揀左麻辣湯底(小辣)配火鍋粉, 而配料揀左豬耳、腩肉同大腸🐖麻辣湯底麻味好出, 濃得黎又唔會好油, 飲落好惹味😋豬耳同腩肉正常水準, 而大腸偏瘦唔會好多肥膏👍🏼

酸菜魚 $76

粉麵套餐 $50
2023-06-08 926 瀏覽
川婆婆有好多分店,酸菜魚、涼麵、麻辣薯粉,有辣有唔辣,樣樣川菜都有,大份夾抵食。*腩肉(微辣) + 風琴豆腐 + 豆腐皮 + 娃娃菜 紅薯粉 BB麻辣蕃茄湯 $60BB麻辣蕃茄湯真係少辣,蕃茄酸味比較特出。腩肉份量慷慨,肥肉位唔多,啖啖都係肉,微辣都唔會太辣。豆腐皮係百頁,普普通通啦,娃娃菜腍又索湯,風琴豆腐最索湯。紅薯粉比想像中細身,彈牙微煙韌,連湯食更加好味。*金鳳烏龍茶 (冷泡) +$15茶味比較淡,但解辣很好!
腩肉(微辣) + 風琴豆腐 + 豆腐皮 + 娃娃菜
紅薯粉 BB麻辣蕃茄湯 $60
金鳳烏龍茶 (冷泡) +$15
茶味比較淡,但解辣很好!
紅薯粉
2023-05-25
紅薯粉
2023-04-29 1038 瀏覽
晚餐食川婆婆 外賣自取係OpenRice 到落單 有得用open rice dollar 叫咗三個餸一個麵麻辣湯最正紅薯細係必食 BB辣 🍜蓮藕,皇帝菜,漢堡扒再加左個炸饅頭湯底係大6風味既 不過下次叫番小辣 bb辣唔太夠
晚餐食川婆婆 外賣自取
係OpenRice 到落單
有得用open rice dollar 叫咗三個餸一個麵
麻辣湯最正
紅薯細係必食 BB辣
🍜蓮藕,皇帝菜,漢堡扒再加左個炸饅頭
湯底係大6風味既 不過下次叫番小辣 bb辣唔太夠

外賣自取
2023-04-07 794 瀏覽
今日去川婆婆食lunch 叫左個麻辣湯麵雞肉腩肉午餐肉腩肉唔薄身,都幾厚肉下雞肉份量都幾多👍🏻午餐肉放落辣湯 好滋味不過我鍾意佢個湯底 唔會太鹹又幾夠辣 面頭有蒜蓉係度 加左落去湯度增加左個濃味
今日去川婆婆食lunch 叫左個麻辣湯麵
雞肉腩肉午餐肉
腩肉唔薄身,都幾厚肉下
雞肉份量都幾多👍🏻
午餐肉放落辣湯 好滋味

2023-03-29 785 瀏覽
▫️粉麵套餐(3餸+1麵) [$50]正!嗌咗肥牛 娃娃菜 風琴豆腐<-超正!酸辣湯底 仲可以嗌多蒜 多酸 好多tailer made choices!!!最開心係可以食紅薯寬粉 係冬粉嘅質地🥹🥹love it!BB辣都幾正 上菜好快 $50我覺得都好抵
▫️粉麵套餐(3餸+1麵) [$50]
正!嗌咗肥牛 娃娃菜 風琴豆腐<-超正!
最開心係可以食紅薯寬粉 係冬粉嘅質地🥹🥹love it!
BB辣都幾正 上菜好快 $50我覺得都好抵
2023-03-27 647 瀏覽
比较内地风味的一家麻辣烫。我选的净送,可以加六份菜,荤素随意。比较喜欢汉堡猪扒和韩式鱼饼。其他玩类就中规中矩。我点的清汤但口味也比内地淡很多了,朋友点的辣味好像还不错👍🏻
比较内地风味的一家麻辣烫。

我选的净送,可以加六份菜,荤素随意。

豆浆
豆浆
2023-03-22 547 瀏覽
第一次食係TST 外賣既川婆婆一試已經愛上之後食埋川婆婆打邊爐又係好好食今次試埋CWB既川婆婆雖然我覺得TST 既係最好食太乾淨整齊反而無川婆婆果種感覺 哈哈同左舊同事食 我叫番平時叫既牛柏葉 玉子豆腐 萵筍 薯粉 BB辣平時都會叫佢既茶解辣 無糖既關係 我覺得有D淡朋友叫左蕃茄BB辣 試左佢一啖原來蕃茄仲好食過我一直食開既普通麻辣果晚番到去我朋友話要介食辣野點知過左幾日 佢影比我睇自己去左食川婆婆又導多左1個朋友食🥰🥰🥰
第一次食係TST 外賣既川婆婆

果晚番到去我朋友話要介食辣野
點知過左幾日 佢影比我睇自己去左食川婆婆
又導多左1個朋友食🥰🥰🥰
2023-03-06 492 瀏覽
夜麻麻肚餓又想食麻辣野🤭經過呢間舖頭就入咗去🤤叫咗個麻辣烏冬加雞肉同萵筍,另外仲叫咗一份炸饅,仲叫咗一枝荔枝茶,總括嚟講兩樣嘢食都非常滿意👍🏻首先個麻辣烏冬夠麻辣,湯底咸度適中,雞肉份量正常,萵筍爽口好食而且同個湯底非常夾,另外炸饅頭新鮮滾熱辣炸起上臺,脆卜卜外脆內軟,沾上煉奶,非常好食,食完辣嘢同埋脆炸野再配上荔枝茶,解渴又解膩👍🏻另外發現舖頭有火鍋粉可供選擇,相信配上麻辣湯都應該非常好味,下次再嚟必選!
2023-03-04 438 瀏覽
店名: 川婆婆地址: 銅鑼灣利園山道5號地舖銅鑼灣站F2出口,行2分鐘環境: 3.5/5價錢:4.5/5味道: 4.5/5一直都好想試呢間川菜小店,啲人話大份又抵食,果然無令我失望😚另設觀塘,旺角,尖沙咀分店酸菜魚配白飯$76食落唔會話好辣,酸味亦都適中食落魚好滑,完全唔會話腥,啲酸菜湯撈飯完全入哂味,不之不覺就食哂成碗飯🥰😍🤩飯量有得揀多飯,啱哂大食嘅人士😎三餸+粉$50今次揀左小辣嘅麻辣湯底,配紅薯寬粉配料就揀左腩肉,金菇同鴨血👍🏻但唔知點解呢個自選粉無酸菜魚咁入味,可能係因為叫左小辣嘅關係,啲餸就正常味道咁🙈不過50蚊有勁大碗,女仔一個人食實好飽🫢涼拌海帶絲$3232蚊有勁大碗,用黎撈粉/飯食都好好食#stitchfoodie銅鑼灣

店名: 川婆婆

地址: 銅鑼灣利園山道5號地舖
銅鑼灣站F2出口,行2分鐘

環境: 3.5/5
價錢:4.5/5
味道: 4.5/5

另設觀塘,旺角,尖沙咀分店

酸菜魚配白飯
食落唔會話好辣,酸味亦都適中
飯量有得揀多飯,啱哂大食嘅人士😎

三餸+粉
今次揀左小辣嘅麻辣湯底,配紅薯寬粉
配料就揀左腩肉,金菇同鴨血👍🏻
不過50蚊有勁大碗,女仔一個人食實好飽🫢

涼拌海帶絲