今次黎到沙田覓食!發現科學園有一間隱藏小店!餐廳環境闊落🙂‍↕️乾淨又可以chill著聽純音樂🎵主打食川菜~有雞煲、米線、酸菜魚、和牛食🔥!!!踩單車可以順便入去試試😙【藤椒青湯酸菜魚米線(麻辣)】 $65藤椒青湯好特別!配酸菜魚好襯好入味🥰酸同辣既配搭唔錯😌我地就嗌咗小辣 口味啱啱好 辣度足 味道濃😙米線適中偏硬 做到爽口彈牙!配料都頗豐富 有金針菇、芽菜同木耳!🙂‍↕️【炙燒A4和牛米線】 $78和牛米線同樣嗌咗藤椒湯底小辣🌶️唔同既係湯底會加入左和牛香!😌又係另一番風味!和牛油脂大爆發💥味道好濃郁又好juicy🥩雖然有一個煮得韌左 但大部分咬落都容易咬開🤩五塊好足料!另外配料仲有生菜、腐竹同埋豆卜✨相對地和牛會比較吸引🙂‍↕️【酸菜肥腸香鍋】 $58香鍋有好多素菜🥦包括花菜、冬菇、蓮藕、薯仔等等🥔素菜非常新鮮爽脆!配飯一流💫酸菜同肥腸好入味~係重口味之選🙂‍↕️【+$15酸辣豬肚】小食方面非常大份!豬肚食落唔韌~15蚊真心抵🙈最後!食物全部可以揀走芫荽同蔥💫份量大大份🙂‍↕️價錢都貼地!又冇入座時間限制!推薦大家經過可以去試試😙 佢仲有串燒 雞煲!但要5.30之後才供應~想試的朋友要睇時間啦

【藤椒青湯酸菜魚米線(麻辣)】 $65

【炙燒A4和牛米線】 $78

【酸菜肥腸香鍋】 $58

【+$15酸辣豬肚】
小食方面非常大份!豬肚食落唔韌~15蚊真心抵🙈

最後!食物全部可以揀走芫荽同蔥💫份量大大份🙂‍↕️價錢都貼地!又冇入座時間限制!推薦大家經過可以去試試😙 佢仲有串燒 雞煲!但要5.30之後才供應~想試的朋友要睇時間啦💫

🔔:沒有加一服務費~加配每杯嘢飲半價!

😋:7.5/10
性價比:8/10
回頭指數:7/10

📍川濃
沙田科技大道東 1 號 1E 大樓地下 S003C 號舖

#川濃 #川菜 #科學園 #科學園美食 #香港美食 #米線 #雞煲 #日本和牛 #沙田美食 #香港打卡 #香港美食指南 #香港美食日記 #foodie #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #foodiehk #hkigfood #852food #hongkongfoodie #foodhk #shatin #hongkong

2024-11-15 0 瀏覽
最近發現沙田科學園環境清幽,好舒服🍂 可以與朋友相約在那裏享用晚餐~ 之後海旁散散步,消消食🌀川濃以川菜風味為主,有粉麵、酸菜魚、串燒,甚至雞煲,很多樣化,總有款菜式適合你口味,而且價錢便宜抵食…🎈雞煲 $138/半隻椒麻小辣的雞煲好香微麻微辣. 惹味又下飯😋yo不小心吃掉一整碗飯呀🙈而且2人分享半隻雞. 份量剛好👍🎈香蒜牛油燒娃娃菜 $38燒娃娃菜好清甜香蒜牛油味特別飄香🤗🎈燒雞皮串 $13🎈燒豚肉串 $18🎈四川麻辣燒生蠔 $23串燒的種類很多即叫即燒. 所以要耐心等等🤣當中yo和朋友特別推薦雞皮及豚肉串燒雞皮串油香薄脆豚肉串則油香嫩口且帶點嚼勁🤗

🎈雞煲 $138/半隻

當中yo和朋友特別推薦雞皮及豚肉串燒
雞皮串油香薄脆
豚肉串則油香嫩口且帶點嚼勁🤗
2024-11-14 0 瀏覽
位於科學園嘅大大園區,黎到呢間新式川味小菜館,裝修簡潔,店舖坐位非常寬敞,因為假日去食,所以人流不多。😊辣滷水和牛腱飯,🐄牛肉肉質厚實,脂肪很少,滷水味濃郁,香料味道明顯,小小甜味更帶出到濃郁嘅肉香。配菜嘅豆腐亦選得滑溜香嫩,唔會怪怪哋唔新鮮嘅豆味。紅油炒手調味適中,肉質唔會過肥,少少辣好開胃,拌飯一流。😁郊外油菜十分新鮮,煮得爽脆,落app設計可以揀走蠔油,令一餐外食都無咁heavy,食得安心。

紅油炒手調味適中,肉質唔會過肥,少少辣好開胃,拌飯一流。😁

2024-11-10
秋意起🍃 踩單車去到科學 正當想揾野食醫肚嘅時候就俾我見到間專食辣嘅川菜美食 餐廳環境闊落 乾淨企理 最緊要係食完唔會即刻趕你走 抖足腳力先繼續踩單車炙燒A4和牛米線 & 雲南米線兩碗都試左自家川濃藤椒青湯 入口唔會話太辣太刺激 入口有少量麻椒味 但係係容易入口 如果唔太食得辣嘅可以叫微辣 辣度有根據香港人嘅口味調較過🤣小食仲叫左個重慶燒椒皮蛋皮蛋同重慶燒椒好夾 唔會互相搶左大家嘅味 配合得好好 不過呢個就比較重口味~ 呢度另外都好出色嘅係雞煲 今次就叫左半隻雙胡椒味 川菜嘅胡椒味同平時嘅胡椒味唔同 呢個胡椒味更加豐富 唔知廚師用左咩秘方 胡椒味好香 又唔會淨係得個種刺鼻味 係食落好舒服嘅感覺呢餐作為運動補給係非常滿意👍 食飽先有力繼續踩單車🚴🏻‍♀️

炙燒A4和牛米線 & 雲南米線

辣度有根據香港人嘅口味調較過🤣

小食仲叫左個重慶燒椒皮蛋

呢度另外都好出色嘅係雞煲

放假踩單車去到科學園醫肚,唔想食連鎖店,不如試吓特色啲嘅餐廳,搵咗間川菜🌶️見到有酸菜魚食,又好耐冇食過,一於試吓!餐廳都多位,唔洗點等,坐得又舒服😌我哋揀咗金湯酸菜魚米線,魚肉份量好多,雖然有少少碎骨,但係都好嫩滑,湯底清甜,帶有少少酸辣, 十分開胃!另外叫咗幾樣小食share食,有餡料滿滿既紅油抄手🥟唔算好辣。呢到仲有川式燒烤,款式都唔少架。我哋要左燒魷魚鬚、燒雞中翼 、燒牛肉串、香蒜燒扇貝,都幾香口,最正係燒扇貝,$24蚊一份原來係兩隻,仲等我地要左兩份🫢好抵!加左啲蒜,超惹味🤤呢度仲有啲小菜或者雞煲,都幾多選擇,如果想食辣嘢嘅話可以揀呢間!🔸金湯酸菜魚米線🔸紅油抄手🔸炸豬扒🔸燒魷魚鬚🔸燒雞中翼 🔸燒牛肉串🔸香蒜燒扇貝📍#川濃 (#沙田美食)#沙田 科技大道東1號1E大樓地下S003C號舖

另外叫咗幾樣小食share食,有餡料滿滿既紅油抄手🥟
唔算好辣。呢到仲有川式燒烤,款式都唔少架。

🔸金湯酸菜魚米線
🔸紅油抄手
🔸炸豬扒
🔸燒魷魚鬚
🔸燒雞中翼
🔸燒牛肉串
🔸香蒜燒扇貝

📍#川濃 (#沙田美食)
#沙田 科技大道東1號1E大樓地下S003C號舖
喺科學園做嘢嘅朋友就有口福啦!最近出job去到科學園,收工後就梗係要搵吓嘢食啦🍽️。原來科學園都有唔少嘢食㗎,咁啱就經過一間餐廳 - **川濃**,原來呢一間餐廳主打香辣嘅菜為主🌶️,而最近佢哋推出涮涮鍋,有牛同豬俾你選擇,成個鍋$100都唔使💰。有辣有唔辣嘅湯底選擇,而我就揀咗一個**四川雞煲川辣湯**🐔配赤肉和牛🥩,仲追加咗鮑魚🦪同牛丸兩款配料,再加上一碗悶悶嘅白飯🍚,超級滿足嘅一餐!🌟 赤肉和牛涮涮鍋 + 四川雞煲川辣湯 + 白飯 + 追加鮑魚及牛丸嗰鍋入邊已經有晒所有配料,有蘿蔔🥕、豆卜、枝竹、木耳🍄、金菇同埋生菜🥬,仲有食落去入口即溶嘅牛肉🥩。再加咗嘅鮑魚,食落去非常之爽口,而牛丸都好多汁😋。而四川雞煲川辣湯食落去辣,但唔會太辣😊。

2024-10-25 138 瀏覽
平常沒什麼事都不會去科學園一趟~這次和朋友從大埔踩單車到沙田 晚餐就選在科學園吃了科學園的1E大樓底層有很多餐廳 居然有做晚市!▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂☞ 薑蔥雞煲 (半隻) $138有分半隻和一隻 兩個人點半隻剛剛好有幾款醬汁可選 我們點了薑蔥超級推薦薑蔥!!! 爆香蔥油味(〃'▽'〃) 雞件份量多但偏小粒用慢火熬煮 超級入味☞ 辣滷水米鴨飯 $62這個是隨便點的 沒想到有驚喜!!滷水米鴨醃製得超入味 而且肉質鮮嫩一口連皮吃 再配一口飯(*¯︶¯*)除了米鴨還有幾塊滷水豆腐 也是很入味~☞ 重慶燒椒皮蛋 $28這個是我近期吃過最好吃的辣皮蛋比譚仔的好吃很多(✪ω✪)超香辣椒香+皮蛋本身的香味配飯吃真的一流☞ 燒雞皮串 $13很久沒有吃雞皮串就點了一份( • ̀ω•́ )一份兩串 不過不失如果可以更加脆口就好了▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂📍川濃沙田科技大道東1號1E大樓地下S003C號舖
平常沒什麼事都不會去科學園一趟~
這次和朋友從大埔踩單車到沙田 晚餐就選在科學園吃了
科學園的1E大樓底層有很多餐廳 居然有做晚市!
☞ 薑蔥雞煲 (半隻) $138
有分半隻和一隻 兩個人點半隻剛剛好
有幾款醬汁可選 我們點了薑蔥
超級推薦薑蔥!!! 爆香蔥油味(〃'▽'〃)
雞件份量多但偏小粒
用慢火熬煮 超級入味

☞ 辣滷水米鴨飯 $62
這個是隨便點的 沒想到有驚喜!!
滷水米鴨醃製得超入味 而且肉質鮮嫩
一口連皮吃 再配一口飯(*¯︶¯*)
除了米鴨還有幾塊滷水豆腐 也是很入味~

☞ 重慶燒椒皮蛋 $28
這個是我近期吃過最好吃的辣皮蛋
比譚仔的好吃很多(✪ω✪)
超香辣椒香+皮蛋本身的香味
配飯吃真的一流

☞ 燒雞皮串 $13
很久沒有吃雞皮串就點了一份( • ̀ω•́ )
一份兩串 不過不失
如果可以更加脆口就好了
📍川濃
沙田科技大道東1號1E大樓地下S003C號舖
2024-10-16 229 瀏覽
科學園發現超抵食川菜$158超大盤滕椒酸菜魚藤椒啱晒我呢啲鍾意食麻多過辣既人個湯底咁正配埋啲索汁嘅配料真係食多幾碗都得平時食酸菜魚,餐廳都會放超級多酸菜鋪底但始終酸菜食唔到好多呢間反而放咗好多可以食嘅配料有粉絲,金菇,薯仔片,雲耳,萵筍最顛係白飯任裝識我嘅朋友都知,我盡量食少澱粉不過真係忍唔住叫多咗碗飯🔹麻辣真鴨血豚肉米線 $58食得太多中伏鴨血見到呢度寫到明,係真鴨血即管試試佢鴨血的確幾高質,口感水嫩,又唔會有奇怪腥臭味湯底麻辣都幾惹味米線煮得唔會過淋過硬整體唔錯科學園長期做緊泊車優惠真係好啱啲渣車友食輕鬆食飯,唔使煩泊車
科學園發現超抵食川菜
$158超大盤滕椒酸菜魚

藤椒啱晒我呢啲鍾意食麻多過辣既人
個湯底咁正配埋啲索汁嘅配料
真係食多幾碗都得

平時食酸菜魚,餐廳都會放超級多酸菜鋪底
但始終酸菜食唔到好多
呢間反而放咗好多可以食嘅配料

有粉絲,金菇,薯仔片,雲耳,萵筍
最顛係白飯任裝

識我嘅朋友都知,我盡量食少澱粉
不過真係忍唔住叫多咗碗飯

🔹麻辣真鴨血豚肉米線 $58

食得太多中伏鴨血
見到呢度寫到明,係真鴨血
即管試試佢
鴨血的確幾高質,口感水嫩,又唔會有奇怪腥臭味

湯底麻辣都幾惹味

米線煮得唔會過淋過硬
整體唔錯

科學園長期做緊泊車優惠
真係好啱啲渣車友食
輕鬆食飯,唔使煩泊車
💠💠川濃💠💠🔹炙燒A4和牛米線 $94A4和牛入口綿密軟嫩,經炙燒之後入口更加體驗到油香👍🏿,當日揀咗豚肉雞骨濃湯,湯頭幾清澈清爽,米線亦都軟硬適中🤝🏻🔹北海道戶米豚涮涮鍋 $88涮涮鍋跟白飯同新鮮蔬菜,豚肉肉質鬆軟冇豬腥味,脂肪分佈有啲似和牛😆,當日揀嘅四川雞煲川辣湯幾惹味🙌🏿🔹香蒜燒生蠔 $23🔹燒牛肉串 $20🔹燒雞腿肉串 $13🔹燒雞皮串 $13串燒幾香,燒得唔乾仲保留到肉汁,調味亦都恰當,鹹淡適宜🙂‍↕️𖤥 川濃 𖤥🗺️ 科技大道東1號1E大樓地下S003C號鋪
💠💠川濃💠💠

𖤥 川濃 𖤥
🗺️ 科技大道東1號1E大樓地下S003C號鋪
2024-10-07
2024-10-02 185 瀏覽
#foodiezo食在沙田 #foodiezo新界篇搵食搵到入科學園真係好癲🤣 我真係可以為咗食而唔怕路途崎嶇😆 去石門練完yoga就撘806B入白石角食嘢🤩 好在有yoga buddy 陪🙂‍↕️ 佢又食得辣 所以就試間川菜🤪 鋪面好大 出面有幾張圓枱,梳化打卡位 啱曬我哋呢啲港女坐📷————————————————————🌶️藤椒青湯酸菜魚米線 (麻辣) $65湯底有芽菜、金菇、木耳,少酸+麻麻哋嘅辣😛 食完個嘴唇會發麻 好正🤩 魚片嘅份量都唔少,無骨非常好🤓 魚肉唔會一咬就散,酸菜多又爽脆🙂‍↕️-🫕酸菜肥腸香鍋 $58用鑊仔上仲配埋絲苗白飯,原因係真係好辣🥵 一定要送飯🌶️ 就咁睇已經有好多隻辣椒😂 舀咗好多出嚟都有啲辣椒籽係豬大腸入面 好癲🤣 腸煙韌 除咗辣 食落唔會覺得油😆 炒得好乾身😉 勁食蓮藕、椰菜花,酸菜都好惹味🤤-🐚香蒜牛油燒花甲 $58見到落足牛油🤫 花甲無沙抵讚嘅 都燒到好香🫢 -🥚重慶燒椒皮蛋 $28呢種整法第一次食😳 平時食開嗰啲感覺無咁正宗😆 估唔到皮蛋同青椒咁夾🫨 剁碎咗嘅青椒散發曬啲香辣出嚟 加埋蔥花 連溏心皮蛋食 好開胃
#foodiezo食在沙田 #foodiezo新界篇

見到落足牛油🤫 花甲無沙抵讚嘅 都燒到好香🫢
🥚重慶燒椒皮蛋 $28
  • 酸菜肥腸香鍋
  • 藤椒青湯酸菜魚米線
點了一個酸菜魚和雞煲,加上白飯300。酸菜魚辣度不可調整,非常辣,魚肉有些不新鮮。雞煲則是忘記放鹽,完全無味,雞肉非常少。所有的飲品都不便宜,最基本的奶茶檸茶都要20蚊一杯。
2024-09-22 205 瀏覽
《川濃 - 沙田》好日唔入科學園,一去科學園就係要去做嘢😂辛勞咗一個上午,放飯嘅時候特別肚餓🤭一個人就喺科學園度搵咗一間食川菜同米線嘅餐廳食個自私lunch同埋休息一下🤭唔知點解當日好想食啲辣辣地又酸酸哋嘅嘢,見餐廳有午市套餐,咁我就叫咗個酸菜大腸香鍋再加配生菜,另外再叫咗個尖椒皮蛋小食酸菜大腸香鍋本身就跟配白飯,呢個香鍋入面有大腸、酸菜、蓮藕、薯仔同埋香菇等食材,自問自己都食得辣,我就覺得佢嘅辣度都算幾足,大腸嘅份量好多,入口彈牙易咬,個香鍋嘅醬料掛滿晒喺食材上面,薯仔同埋蓮藕食落爽脆,加埋酸菜酸酸甜甜嘅感覺味道豐富,我另外加咗錢要一碟生菜,除咗可以解辣之餘,用嚟夾住大腸食就冇咁油膩啦而尖椒皮蛋都算幾大碟,$28嚟講算幾抵食,建議兩個人share會好啲,如果唔係因為口痕嘅關係我都唔敢自己一個人食晒成份皮蛋😂最後就梗係食唔晒啦,不過皮蛋嘅味道其實幾香濃,質感呈流心嘅狀態,融合埋喺啲紅油後入口惹味,喜歡食皮蛋的話可以試吓
《川濃 - 沙田》

2024-09-20
今天去了科學園踩單車,又發現這裏原來開了很多不同的餐廳,這家川菜很吸引我,環境乾淨舒適,選擇又多,價錢還很相宜第一次吃藤椒酸菜魚,滿滿的藤椒作為湯底,麻麻辣辣,但不像平時水煮魚那麼油膩,辣度很適中不會死辣,很惹味。魚片的份量很多,而且每件都去了骨,啖啖肉吃起來十分滿足。湯底有不同的配料,例如粉絲、雲耳、土豆片和金針菇等等,粉絲吸滿了湯汁很好味,點這個魚還可以白飯無限吃,性價比很高另外點了慢煮米豚叉燒米線,米豚叉燒肥瘦均勻,叉燒表皮很香脆,入口肉汁juicy,值得叫來試試。湯底選擇了中辣雙胡椒雞骨濃湯,胡椒味很香濃,喝下去很暖胃而且沒有味精感,十分推薦!湯底配有肉碎、豆ト、腐竹及時菜。#川濃 #川菜 #科學園 #科學園美食 #香港美食 #酸菜魚 #麻辣 #重慶雞煲 #米線 #雞煲 #日本和牛

2024-08-21 306 瀏覽
📍川濃 (沙田)沙田科技大道東1號1E大樓地下S003C號舖今日同朋友友去左沙田踩單車,中午出發,回程踏到科學園個陣已經超攰,諗住入去食啲野先再踩返大圍。我地呢間川濃好似幾抵食,咁岩我又鐘意食沙薑雞,就同幾個朋友試下。我地分別叫左沙薑雞客飯,口水雞客飯,金湯酸菜魚米線(酸微辣) & 重慶辣滷水雞翼(4隻)。沙薑雞同口水雞都ok , 雞肉幾滑,但口水雞都幾辣,因為我怕辣,所以沙薑雞岩我多啲,而且有沾滿沙薑。重慶辣滷水雞翼反而唔算好辣,我呢個食平食十小辣既人都食到。總括黎講難得係科學園有一間又平又抵食既川濃,下次經過都可以試一試。#沙田#川濃#科學園#米線#美食#美食推薦#抵食 金湯酸菜魚米線個湯底好正,味道濃啖適中,不過如果濃多小小會更加惹味,魚肉都幾彈牙幾滑,唔霉。
📍川濃 (沙田)
沙田科技大道東1號1E大樓地下S003C號舖

#沙田#川濃#科學園#米線#美食#美食推薦#抵食

2024-08-19 230 瀏覽
🌶️川濃🐓今日去咗位於科學園的川濃,一入餐廳,燈光充沛💡座位寬敞一人牛肉胡椒豬骨湯邊爐🫕🐖呢個豬骨湯十分有驚喜,胡椒味好重,湯底好香濃,可以直接飲,好過癮,無乜味精😋😋配埋稻庭烏冬🍜 麵條滑順,咬落好煙靭,絶對值得一試💖💖招牌藤椒雞煲🍗 配料豐富,份量充足,鷄肉鮮嫩,略嫌有丁點雪肉味,特別加入咗好多香菜和辣椒,辣味偏淡🌶️如果食開大辣,可以叫服務員加辣,服務員態度和藹親切,有禮貌
🌶️川濃🐓

今日去咗位於科學園的川濃,一入餐廳,燈光充沛💡座位寬敞

一人牛肉胡椒豬骨湯邊爐🫕🐖

招牌藤椒雞煲🍗