2023-12-22 773 瀏覽
垃圾酒樓,由上菜到第一碟餸一小時,最後一個半小時,上了三碟餸。咕嚕肉好多番薯,菠蘿黑心,白飯冰凍,冬天飲凍茶,試問大家能接受嗎?答案完全不能接受,詢問菜式幾時到達?永遠沒有答案。一間無可能接受的酒樓。

2023-12-22
90 分鐘 (堂食)
2023-07-19 1571 瀏覽
做節試新嘢去元朗川粵居,地點非常隔涉,有私家車會比較好,但有商場附屬停車場。上湯澳洲龍蝦伊麵,伊麵底真係冇得輸,小朋友最鍾意,反而龍蝦身肉不多。清蒸紅東星斑仔,雖然只一斤但幾好肉,蒸得剛好,真係考師傅手勢。招牌水煮牛肉,不算很辣,牛肉嫩滑。石鍋咖喱牛腩(跟饅頭)是最受歡迎的一個餸,牛腩煮得入味又軟嫩,咖喱很惹味,配饅頭是絕配。花膠北菇鵝掌煲,花膠不多,北菇煮得入味,鵝掌亦鬆化。其他還有椒絲腐乳通菜、勝瓜雲耳百合炒芹香、金銀蒜粉絲大元貝及沙薑蔥油雞等,都不過不失。整體而言,偶爾來一次這麼隔涉的地方吃飯都有去旅行的感覺,食物亦不差,不過服務不勤快,衷心有需要進一步改善。尤其部長當日不斷游說叫餐,想叫單點就心不在焉,有趕客之嫌。

招牌水煮牛肉,不算很辣,牛肉嫩滑。
花膠北菇鵝掌煲,花膠不多,北菇煮得入味,鵝掌亦鬆化。

2023-07-03 1043 瀏覽
七一回歸假期同家人飲茶聚會😋綠色有金箔晶瑩通透嘅蝦餃皇好靚,香口炸小食魷魚鬚最搶手😋姪仔姪女說已很不飽不再吃,見到最後出場的炸魷魚鬚出場,又即刻搶住食,好快掃清光,說是有第二個胃😆😆於香港元朗錦田的爾巒川粵居 較偏僻,交通較不方便,幸勝在環境舒適不會很嘈,較容易搵位,可預約有位,點心質素好(班頭腩炒河麻麻),去到時都滿座👍#飲食情侶🥰#MagicCherry攻美食🍒#MagicRaymond食好野😋
七一回歸假期同家人飲茶聚會😋
綠色有金箔晶瑩通透嘅蝦餃皇好靚,香口炸小食魷魚鬚最搶手😋

#飲食情侶🥰
#MagicCherry攻美食🍒
#MagicRaymond食好野😋
2023-05-13 1030 瀏覽
今日朋友介紹去呢間「川·粵居」飲茶;地點都幾隱世。環境相當唔錯,又寧靜。員工服務態度非常友善。我哋仲有得坐喺卡位,非常好嘅地方。打開餐牌,一見到咁多打卡able嘅點心😁差唔多一次過叫曬,呢幾款真係「睇得又食得」。我哋叫咗幾款,飲完茶之後再約定下星期再試埋其他點心。呢個點心拼盤非常適合兩個人嚟飲茶嘅,總共4款不同口味,蝦餃燒賣,加埋包;味道唔錯。天鵝🦢係芋角,正!紅蘿蔔🥕係咸水角!好味。荔枝😋係芋泥煎堆。X O醬炒腸粉!妙!仲有星期六日先有既莎翁,即炸即賣。超級好味,超香蛋味呀!

我哋仲有得坐喺卡位,非常好嘅地方。

天鵝🦢係芋角,正!

紅蘿蔔🥕係咸水角!好味。

荔枝😋係芋泥煎堆。

X O醬炒腸粉!妙!

仲有星期六日先有既莎翁,即炸即賣。超級好味,超香蛋味呀!
2023-05-13
2023-03-31 917 瀏覽
平時去開元朗市中心飲茶今日想特別小小 去錦田那邊的 川 粵居 嘗嘗名字都挺有意思的 超越時代的感覺🪶鳥語花香雀籠點心 $168金色鳥籠呈上 打卡一流最上層是芋角 做了天鵝🦢的樣子 中層是流沙煎堆 內餡是奶黃 脆脆的咬入食到有奶黃的流心底層 有蝦餃🦐鮑魚燒賣 🀄️麻雀千層糕 最後 估唔到除了賣相 食物都相當有水準😋專程入黎都值得👍🏻⭐️CP值;⭐️⭐️⭐️👩🏻回頭指數;👩🏻👩🏻👩🏻📸打卡比分;📸📸

平時去開元朗市中心飲茶

⭐️CP值;⭐️⭐️⭐️
👩🏻回頭指數;👩🏻👩🏻👩🏻
📸打卡比分;📸📸
2023-02-18 877 瀏覽
每次飲茶,面對住點心紙都有選擇困難症?招牌點心拼盤✨,一次過滿足晒幾個願望✨✨忙裡偷閒來一客精緻點心為自己打打氣✨今夏的甘筍豐收,等着你來收成✨甘筍鹹水角!唔好懷疑自己對眼睛👀,亦都唔係圖片特效😎✨企得起身既足料飛天麵!?川.粵居真係有企得起身既足料飛天麵架,飛天大蝦翡翠炒麵~~~好睇又好食!!仲有仲有...... 招牌龍蝦沙律,有讓你「相機📷食先」的衝動嗎?✨✨食完好開胃!!飯後一道精緻甜品能為一頓美饌畫上完美句號✨炎炎夏日來一客水果透心涼✨水晶啤梨酥

2022-07-30
10 分鐘 (堂食)
2023-01-29 652 瀏覽
係FB成日見到啲人去打卡,影到啲嘢食好靚好精緻,又話好好食咁,所以就同屋企人去試吓,酒樓唔喺市中心,我哋到元朗西鐵站後,再轉的士入去。平日下午去到,茶客不多,我哋叫咗好幾款點心。💛紅菜頭野菌餃$35👉🏻賣相特別,味道一般💛蠔皇叉燒包$22👉🏻味道正常💛原隻鮮蝦腸$50👉🏻腸粉皮比較厚,一般💛金光燦爛點心盛盆$98👉🏻 川粵蝦餃皇,蝦餃皮較厚,重味精味👉🏻 蟹籽燒賣,有點鹼水、味精味👉🏻 奶皇千層糕軟熟,甜而不膩👉🏻 紅菜頭野菌餃,賣相特別,味道一般👉🏻 熊貓流心包,正常💛鳥語花香雀籠點心$168📷打咭之選,但質素與價錢就不成正比👉🏻 麻雀千層糕軟熟,甜而不膩👉🏻 蜂巢天鵝酥,外皮鬆脆香口,頭及頸位置較硬,內餡肉碎太多,芋蓉較少,不夠軟綿👉🏻 川粵蝦餃皇,蝦餃皮較厚,重味精味👉🏻 蟹籽燒賣,有點鹼水及味精味👉🏻 雀巢流沙煎堆仔,唔會覺得好油,但外皮就較硬,流沙餡較甜💛桂花紅豆糕🫘$22👉🏻清新又不太甜👍💛川汁抄手 $28👉🏻皮薄,餡料多💛乾炒安格斯牛河$128👉🏻味道一般,食落唔似安格斯牛肉💛南瓜煎軟餅$28👉🏻皮很厚,餡較少,麻麻💛手抓西芹鮮蝦春卷$35👉🏻香脆可口❤️甘筍咸水角🥕$45

平日下午去到,茶客不多,我哋叫咗好幾款點心。

💛紅菜頭野菌餃$35
👉🏻賣相特別,味道一般

💛蠔皇叉燒包$22
👉🏻味道正常

💛原隻鮮蝦腸$50
👉🏻腸粉皮比較厚,一般

💛金光燦爛點心盛盆$98
👉🏻 川粵蝦餃皇,蝦餃皮較厚,重味精味
👉🏻 蟹籽燒賣,有點鹼水、味精味
👉🏻 奶皇千層糕軟熟,甜而不膩
👉🏻 紅菜頭野菌餃,賣相特別,味道一般
👉🏻 熊貓流心包,正常

💛鳥語花香雀籠點心$168
📷打咭之選,但質素與價錢就不成正比

👉🏻 麻雀千層糕軟熟,甜而不膩
👉🏻 川粵蝦餃皇,蝦餃皮較厚,重味精味
👉🏻 蟹籽燒賣,有點鹼水及味精味

💛桂花紅豆糕🫘$22
👉🏻清新又不太甜👍

💛川汁抄手 $28
👉🏻皮薄,餡料多

💛乾炒安格斯牛河$128
👉🏻味道一般,食落唔似安格斯牛肉

💛南瓜煎軟餅$28
👉🏻皮很厚,餡較少,麻麻

💛手抓西芹鮮蝦春卷$35
👉🏻香脆可口

❤️甘筍咸水角🥕$45
👉🏻外皮香脆煙韌,好食,造型可愛

茶位$12/位

另+10%服務費

整體來講:食飯質素一般,價格較貴。

CP值:⭐️
2022-08-16 1440 瀏覽
精彩點心酒樓成日想黎呢間酒樓飲茶地方有點難搵 泊車行出黎都有啲遠但味道不錯 而且好靚好精緻出菜速度都還好 假日就較多人唯一美中不足係菜吾夠熱雷莎湯圓奶皇餡幾夠熱同流心外皮酥脆口感豐富沙律Tart呢個做法同平時啲tart吾同吾係得個tart+salad好有層次感 夠脆口芋頭酥外表好似天鵝🦢整得幾靚 味道都好好 好鬆脆奶皇千層糕味道不錯 但吾夠熱中發白麻雀🀄️造型都好特別呢幾款點心其實有個set好似打卡下午茶咁不過有款點心吾岩食就無叫到Suggest叫果款試下整體來說味道好外觀精緻但好貴 吾多抵
精彩點心酒樓

但好貴 吾多抵
  • 鳥語花香雀籠點心
  • 雀巢流沙煎堆仔
2022-08-14 865 瀏覽
呢間茶樓除左有傳統蝦餃,燒賣之外,亦有好多新式點心,甘荀咸水角,花膠灌湯餃,雀巢流沙煎堆仔,仲有個肉鬆腸粉,最緊要佢的點心唔係得個樣,都幾好食,仲要都抵食,每份點心都好大碟,唔錯
2022-07-25 784 瀏覽
爾巒川粵居飲茶,想去好耐,去到不用等位,未食先興奮🤤,美點精緻,用心制作,味道比較淡,反而更合我哋口味#麻雀千層糕,反傳統的千層糕,無用椰絲,只用奶黃,不太甜,也不太膩🥰#蜂巢天鵝酥,其實係芋泥角,好靚的天鵝做型,芋角外脆內軟,內心多肉粒熱辣辣,平時芋角食落口會好油同有陣油「益」味,但呢個無,正🥰#肉鬆煎米雞,未食之前睇賣相以為炸脆漿外層,但原來只是一層好薄的脆衣,煎得好靚同香脆,糯米煙煙勒勒🥰#甘筍咸水角,好靚的甘荀外型,內外兼備,放了一段時間都依然脆同熱,還有泥沙脆脆,好食,最緊要不甜,配埋膠泥剷好攪笑🥰#雪糕柚皮,已好少地方整柚皮了,柚皮似雪糕入口即溶,配上鮑魚汁,即刻高貴左🤣,再配上松草花和芽菜,爽脆又冧痴痴,口感好特別
2022-07-15 921 瀏覽
川.粵居味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️⭐️地點⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️見到有人介紹,我地都走左去試🥰分別叫左兩個套餐~A :🐟龍躉腩炒時蔬(躉腩肉勁厚而唔油膩)🦞芝士龍蝦伊面(必試!龍蝦啖啖肉,芝士味勁濃)🐖酸甜咕嚕肉(咕嚕肉鬆軟)B :🦐胡椒蝦(隻隻蝦都勁大又多肉,配埋掛面簡直一絕)🐓柚子片皮雞半隻(酸酸甜甜好開胃)送:🐓鮮奶脆皮雞半隻(依個勁Like,諗住送既唔會點好味,點知勁正 ~皮香肉嫩)🍵綠豆沙(唔係出面酒樓既綠豆水,係堅起沙既🫢)首先,我地無諗過叫套餐個份量都咁足料同大份嫁👍🏻樣樣都勁好味同有驚喜!勁滿足🥰4人埋單$1065我地覺得唔貴仲好抵食添😋搵日要試埋早茶先😜
川.粵居
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢⭐️⭐️⭐️⭐️
地點⭐️⭐️⭐️
服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
見到有人介紹,我地都走左去試🥰
分別叫左兩個套餐~

A :🐟龍躉腩炒時蔬(躉腩肉勁厚而唔油膩)
🦞芝士龍蝦伊面(必試!龍蝦啖啖肉,芝士味勁濃)
🐖酸甜咕嚕肉(咕嚕肉鬆軟)

B :🦐胡椒蝦(隻隻蝦都勁大又多肉,配埋掛面簡直一絕)
🐓柚子片皮雞半隻(酸酸甜甜好開胃)

🍵綠豆沙(唔係出面酒樓既綠豆水,係堅起沙既🫢)

4人埋單$1065
柚子半皮雞
芝士龍蝦伊面
胡椒蝦
2022-07-01 738 瀏覽
環境舒適乾淨,點心熱辣辣,值得推介烏龍茶,回沖多次依然味濃回甘。兩個人飲茶最怕唔叫得多,叫個點心拼盤或鳥籠set就可以試多幾款👍食滿$200可享免費2小時泊車優惠今次飲茶,下次試試晚飯
食滿$200可享免費2小時泊車優惠
今次飲茶,下次試試晚飯
甘荀鹹水角
甘荀鹹水角
蝦春卷
蟲草花陳皮鴨腿湯飯
2022-06-12 631 瀏覽
新品牌形象 親友試過味道都算唔算咁一行人就去試一試晚市叫返幾道小菜可能附近多餐廳🍴加上疫情 少左聚餐晚市比較靜局諗住食魚同燒鵝 都賣晒拔絲菠蘿咕嚕肉隱陣 香脆 開胃惹味川味麻辣雞煲就有點兒失色個煲只係暖食煲平時最正係熱辣辣同剛煮好時 有啲滋滋色配飯一流可惜 完全欠奉🥲反而個通菜真係即整上菜仲係熱辣辣好味道最後好似叫左個客家煎釀豆腐🧐豬肉仲係生 火喉完全唔夠食到懷疑人生😥意見反映 都只係將餘下件數翻蒸唔知點咁浪費左半碟最後緊係熟 仲熟過頭蒸到過哂火😅嚴重懷疑 換湯不換藥都係舊一班廚?以前又係試過一次豆腐又係唔掂檔😤不過都係就腳聚一聚勉勉強強又一餐😶
新品牌形象

豆腐又係唔掂檔😤

不過都係就腳聚一聚
勉勉強強又一餐😶
2022-06-12 473 瀏覽
見個個都寫午市點心打卡,我就講吓晚市小菜,今晚食晚市孖寶:「柚子片皮雞」配「星加坡胡椒蟹」,雞絲夾雜咗柚子、柚子汁、柚子皮,寧捨開胃、醒神,連皮也炸到脆卜卜;胡椒蟹是肉蟹…略細,炸到有點偏乾,但蟹肉仍嫩滑,而胡椒味很搶,夾雜著 鹹蛋黃,用嚟送飯一流,最後送甜品綠豆沙糖水,好少見到送嘅糖水都有水準,當送上枱時,聞到陣陣臭草味,而綠豆沙煲到起沙 …掂。
星加坡胡椒蟹
臭草綠豆沙( 送)
2022-06-11
60 分鐘 (堂食)
星加坡胡椒蟹
臭草綠豆沙( 送)
2022-04-11 413 瀏覽
係新年期間同屋企人黎到呢間酒樓飲茶,呢度泊車係爾巒個度,好方便同埋有幫襯嘅話會免泊車費🚘首先酒樓嘅環境都係比較modern,感覺新式d。佢嘅點心都幾精緻,同埋除左一般茶樓有嘅點心,都加左d新野✨有呢個紫薯奶皇球,佢外脆,內有奶皇流心,脆得黎煙韌有咬口,好少茶樓有呢款點心,覺得係必叫嘅!呢個都係新款點心,綠茶奶皇包,個包係綠茶味,平日多數都係白包或者黑色,依家多左個綠茶味令到個包更加香👃🏻呢個三色潮州粉果,個皮特等整左幾個色,好特別🍀另外都有普通嘅點心最後推薦呢個鹹蛋黃炒飯,佢啖啖都會食到鹹蛋香,加埋飛魚子增加d口感😋

呢個三色潮州粉果,個皮特等整左幾個色,好特別🍀
另外都有普通嘅點心