2021-12-22 50 瀏覽
超級精緻點心🤗🤗🤗星期日點少得帶屋企人飲茶🙂去咗間非常精緻同埋感覺新淨嘅酒樓,入面啲點心比一般酒樓精緻好多,可以用來打卡😍全家都食得好開心❁ 鳥語花香雀籠點心 $168超級吸引😱一見到點心紙即刻落咗單,超級精緻啊冇諗過飲茶都可以好似酒店下午茶咁樣打卡!!!!!點心總共有三層,上面嗰層係芋頭酥,賣相好靚好浪漫。中間就係流心煎堆,熱辣辣脆卜卜好好食🤗最底嗰層就係點心,好豐富。❁ 金光燦爛點心拼盤 $88呢個點心拼盤超抵食,隔離每張枱都有叫,總共有八件點心,啱晒一家人唔同口味,而且價錢好抵😜😜😜過嚟飲茶一定要試吓。❁椰皇雪蛤燉鮮奶 $55甜品熱辣辣好好味,椰汁味道香濃,份量都幾多,成個配搭好吸引,味道夾,媽咪食得好開心😃❁ 鮑魚燒賣 諗住試吓呢碟奢華嘅燒賣☺️果然冇令我失望,鮑魚足足可以蓋住成粒燒賣,燒賣唔會好多肥肉,口感好,而且好香口,正!全家都覺得呢間酒樓好高質,點心好精緻好鍾意呀!
超級精緻點心🤗🤗🤗

❁ 鳥語花香雀籠點心 $168

❁ 金光燦爛點心拼盤 $88

❁椰皇雪蛤燉鮮奶 $55

❁ 鮑魚燒賣

全家都覺得呢間酒樓好高質,點心好精緻好鍾意呀!
假期最緊要同屋企人飲茶!今次來到一間元朗新開的茶樓,樓底高,裝修粉紅色以及薄荷綠為主調,有種夢幻以及現代的感覺;食物方面主打新派粵菜,亦相當打卡,尤其是「雀籠點心」,估唔到飲茶都可以咁優雅!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍀 鳥語花香雀籠點心$168真係好靚,連侍應姐姐都話勁靚! 雀籠分左三層,最頂層的天鵝🦢造型為炸芋頭!入面除了芋頭,芋頭內還包著啖啖肉。中間為雀籠流沙煎堆仔,超好食,入面的流沙熱辣辣爆漿,味道濃郁!底層的傳統點心相當豐富,特別一提馬拉糕!做到好似麻雀牌咁!超用心!🍀甘荀鹹水角$48造型真係一流,用了曲奇🍪餅碎鋪係底,看上來好像泥土一樣,鹹水角都算大件,炸得好香,鹹料幾足!🍀紅燒原隻bb鴿 $38/隻真心唔錯,骨軟肉酥,鴿皮十分香脆, 肉很嫩滑,有椒鹽醬料,屋企一人半隻 ,滿足!🍀豬仔包$38一場黎到試下特色點心!豬仔造型令人印象深刻,入面係紫薯餡,健康又打卡!🍀假期午市優惠套餐($278)🔻蝦餃皇🔻蟹子燒賣🔻桂花紅豆糕🔻鮑汁炆鳯爪🔻田園菠菜汁海鮮炒飯呢個餐包左超多嘢食,價錢尚算相宜!我推薦一兩樣心水!員工特別推薦菠菜汁海鮮炒飯,食落去真的無負擔,有微微菠菜汁味,炒飯粒粒分明

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍀 鳥語花香雀籠點心$168

🍀甘荀鹹水角$48

🍀紅燒原隻bb鴿 $38/隻

🍀豬仔包$38

🍀假期午市優惠套餐($278)
🔻蝦餃皇
🔻蟹子燒賣
🔻桂花紅豆糕
🔻鮑汁炆鳯爪
🔻田園菠菜汁海鮮炒飯
呢個餐包左超多嘢食,價錢尚算相宜!

我推薦一兩樣心水!

員工特別推薦菠菜汁海鮮炒飯,食落去真的無負擔,有微微菠菜汁味,炒飯粒粒分明,入面還有蝦仁、玉米粒等等!絲毫不油膩!

鮑汁炆鳯爪也令人驚喜!鮑魚汁濃郁,令鳳爪炆得好入味,好淋!想再吃呢!

2021-12-20 104 瀏覽
朋友剛搬到錦上路,帶我們在爾巒商場的川.粵居吃個點心,再到他家,酒樓環境開揚,中午都好多客人用餐,點心款式選擇多,午市有套餐亦有單點點心,我們選了幾款特色點心!見好多食客都點了「天鵝紫霞雀籠點心」,我們又心思思都點了,在「雀籠」內放了幾款店內招牌點心,有天鵝酥、紫沙流心奶黃煎堆、金萡鮮蝦餃、川粵燒賣皇、麻雀千層糕,好適合打卡!第一層是蜂巢天鵝酥,外形神似天鵝,外皮金黃,內裏是鹹水角,滿滿的芋頭。第二層紫沙流心奶黃煎堆,鳥蛋造型,十分有趣,外層砂糖口感不錯,奶黃餡料香滑   。底層有金萡鮮蝦餃,皮簿晶瑩剔透,蝦肉十分新鮮,爽口彈牙!川粵燒賣皇,燒賣蝦肉同豬肉比例很好,燒賣味香濃!加上XO辣椒醬更加惹味。麻雀千層糕;好少看到的點心,入口鬆化香甜,麻雀的「中、發、白」造型,玩味十足。鮮蝦菜苗餃拼粗糧糕,有兩大隻足料菜苗餃,菜苗鮮嫩,餡料多汁,很久沒吃到粗糧糕好鬆軟,淡淡的糕香。鬼馬牛肉腸,熱騰騰腸粉,加入油炸鬼配牛肉,加上甜豉油,口感層次豐富。櫻花蝦香煎薄餅,份量大碟,邊緣位煎得很香脆!加上辣椒油更惹味!姖松菇上湯鮮竹卷,有三大條,湯汁甘香,鮮竹卷餡料足。時菜鯪魚球,三大粒,吃得出鯪魚的鮮味

底層有金萡鮮蝦餃,皮簿晶瑩剔透,蝦肉十分新鮮,爽口彈牙!

姖松菇上湯鮮竹卷,有三大條,湯汁甘香,鮮竹卷餡料足。

時菜鯪魚球,三大粒,吃得出鯪魚的鮮味,爽口彈牙,完全沒有骨。

鴛鴦糯米卷,用了黑和紫糯米,蒸得恰到好處,不會令外皮變濕。

桂花紅豆糕,清幽桂花味,加上滿滿的紅豆甜味,十分夾。

整體份量多味道也很好,職員很有禮貌!去錦上路可以一試這精緻的點心酒樓
2021-12-11
  • 天鵝紫霞雀籠點心
  • 鮮蝦菜苗餃拼粗糧糕
  • 鬼馬牛肉腸
  • 櫻花蝦香煎薄餅
  • 姖松菇上湯鮮竹卷
2021-12-19 56 瀏覽
🍁打算去大棠睇楓叶🤗咁啱見到附近新開咗間酒樓,主打新派粵菜,仲有好多款獨特造型嘅點心,真係超吸引呀🤩去欣賞🍁就順便去試下先🤗🔺一入餐廳感覺好舒服,比一般嘅酒樓乾淨好多,裝修用上咗好多水晶吊燈,燈光柔和感覺好優雅💜🔸鳥語花香雀籠點心 $168我完全係俾呢個雀籠吸引咗我嚟😜果然冇令我失望😍睇得又食得呀❗️必食👍🏻🥢燒賣,大大粒,食落新鮮彈牙👍🏻🥢蝦餃,比平時嘅蝦餃大粒,皮唔算好薄,但勝在蝦肉鮮甜彈牙😋🥢奶黃馬拉糕,印住個發住😛扮麻雀,有心思!食落奶黃味十足,唔會太甜😋🥢雀巢流沙煎堆仔一開始我唔知呢個係咩😂咬咗一口超有驚喜🥰外層係紫薯味煎堆再加d脆脆,入面係奶黃流心😍食落煙煙韌韌又有奶黃香,又唔會太甜,超好味,勁邪惡😋必食🥢蜂巢天鵝酥樣子💯分😜食落外層好脆,入面係芋泥加肉碎,都幾咸香下🔸紅燒原隻BB鴿 $38原隻上㗎🤣真係第一次!有提供鉸剪同埋手套😛自己剪好殘忍呀😂即叫即炸,真係好好味!皮脆肉質嫩,正!🔸紅油抄手 $28有6大粒,皮薄錎靚,唔會好淋有少少口感,個汁唔錯,唔會好辣😋🔸鮑汁炆鳳爪 $58鳳爪大隻,都幾淋,味道唔錯,仲有好多花生係個底,超淋超入味👍🏻如果嗰汁收返乾少少會更好🤗🔸脆皮金

🔸鳥語花香雀籠點心 $168

🥢燒賣,大大粒,食落新鮮彈牙👍🏻
🥢蝦餃,比平時嘅蝦餃大粒,皮唔算好薄,但勝在蝦肉鮮甜彈牙😋

🥢雀巢流沙煎堆仔

🥢蜂巢天鵝酥
樣子💯分😜食落外層好脆,入面係芋泥加肉碎,都幾咸香下

🔸紅燒原隻BB鴿 $38

🔸紅油抄手 $28

🔸鮑汁炆鳳爪 $58

🔸脆皮金鑽豆腐粒 $48
炸到粒粒金黃🤩外脆內滑,表面仲有些少嘅椒鹽粉同芝麻,趁熱食超香口,點少少淮鹽更惹味👍🏻

🔸功夫湯 $68
呢個湯有d搞笑😂好似飲功夫茶咁😛呢個係石斛燉排骨湯,湯好濃,有少少藥材味,感覺好夠火候,幾好

💁🏼‍♀️餐廳環境非常唔錯,而食物整體真係好高質,食落去好新鮮👍🏻好多點心都好得意,打卡都一流呀😍職員服務都幾好🤗可惜離我有d遠🥲如果唔係就可以經常去飲茶了😍

• 鳥語花香雀籠點心
  • 原隻bb炸乳鴿
2021-12-18 56 瀏覽
邊個話雀籠一定配酒店High tea, 又邊個話飲茶係老套過時💜呢間位於元朗近錦田嘅酒樓,唔單止有靚靚嘅海綠色裝修,仲有大量造型獨特嘅精緻點心🌺例如雀籠點心、紫薯豬仔包🐷、麻雀千層糕等等。 脆皮金磚豆腐粒 $48外脆內軟,蒜香令豆腐粒更香。 雀籠點心 $168呢個係超級推介🥰恨咗食打卡雀籠野食好耐🐦🥰平時睇其他人嘅post見到十次有八次啲雀籠high tea都話唔好食,今次我可以話,呢個真係有樣又有內涵💁‍♀️ 上層嘅雀係我最鍾意嘅芋角,芋泥好綿,外層炸網又脆又細緻🌺 中層好有驚喜,係流心奶皇紫薯煎堆,奶皇餡好香呀💁‍♀️個皮唔會太膩。 下層嘅燒賣同蝦餃又大粒,蝦又爽口,仲有麻雀千層糕😍唔太甜啱我。 甘筍咸水角🥕 $48呢個都係好值得叫🤭咸水角嘅皮好軟糯又有啲煙韌🤓個餡夠味。加埋啲oreo泥竟然唔太甜,口感豐富。 鮑魚燒賣 $55每粒燒賣都有隻小鮑魚,燒賣肉香而有口感。 紅菜頭野菌餃🍄 $38呢個好特別,紅菜頭味唔會好青,個皮好煙韌,正。 櫻花蝦香煎薄餅🍕 $33櫻花蝦都幾多,有微微脆邊,而且都幾飽肚。 叉燒腸 $38腸粉排得好靚。🥬中間有生菜增添清新嘅感覺。 茶錢$13/位以上係星期六日

脆皮金磚豆腐粒 $48
外脆內軟,蒜香令豆腐粒更香。

雀籠點心 $168

上層嘅雀係我最鍾意嘅芋角,芋泥好綿,外層炸網又脆又細緻🌺

甘筍咸水角🥕 $48

鮑魚燒賣 $55
每粒燒賣都有隻小鮑魚,燒賣肉香而有口感。

紅菜頭野菌餃🍄 $38
呢個好特別,紅菜頭味唔會好青,個皮好煙韌,正。

櫻花蝦香煎薄餅🍕 $33
櫻花蝦都幾多,有微微脆邊,而且都幾飽肚。

叉燒腸 $38
腸粉排得好靚。🥬中間有生菜增添清新嘅感覺。

茶錢$13/位
以上係星期六日假日嘅價錢,雖然唔係平,但係所有職員都好友善,而且食物又靚又好食,所以都值呢個價🥰會再帶屋企人去支持。
2021-12-16 32 瀏覽
估唔到飲茶都可以打卡😆✨呢度既點心都好有心思好靚 鳥語花香雀籠點心$168呢個必點呀 真係岩哂打卡 好似下午茶TEA SET 咁😆天鵝芋泥酥 呢個好精緻🥺整成天鵝既形狀🦢 炸得好酥脆 芋泥好粉好綿密好好食 入面餡唔乾有肉汁 呢個真係好睇又好食😋紫薯流沙煎堆 外層既粒粒炸得好脆 好有口感 有紫薯既香味 入面仲係奶黃流沙餡🥺好滑好香既奶黃 中意點甜呢個都必點☺️👍🏼✨最底層用籠仔裝住一個個點心好可愛 蝦餃皮好煙韌 唔黏 蝦好彈牙多汁👍🏼麻雀千層糕🀄️外形有趣 另外仲有另外仲有燒賣 都唔錯 川汁茄子 $22真係好大件 熱辣辣岩岩整起 茄子入面炸得勁鬆軟 好綿 魚肉醃得好入味 川式醬汁都好惹味姬松菇上湯鮮竹卷 $35 鮮竹卷吸哂啲湯汁 咬開好濕潤 都好足料 個湯好濃 但唔會鹹 有3件 份量都唔少 叉燒腸粉 $35腸粉皮唔黏👍🏼好滑 叉燒餡都多 配甜豉油😆呢個整得幾好
估唔到飲茶都可以打卡😆✨呢度既點心都好有心思好靚

腸粉皮唔黏👍🏼好滑 叉燒餡都多 配甜豉油😆呢個整得幾好

2021-12-14
  • 鳥語花香雀籠點心
2021-11-13 304 瀏覽
星期六十一時到達,原來是之前稻坊的舊址,剛開門只有一台客,確定已經開門後職員殷勤招待,我們一行四大一小,安排一張大枱,沒有風口位,非常細心。食物有午時套餐亦有單點點心,我們選了幾款點心,職員也推介了臘味煲仔飯。叉燒腸賣相有別於一般酒樓用生菜取代芫荽,叉燒又夠多,腸粉皮滑。叉燒包料多,新鮮熱辣。合桃馬拉糕相對失色了,雖然有合桃但因為比較散和不夠一般的鬆軟。中發白是奶皇馬拉糕,不太甜,夠奶皇味而且麻雀設計很有心思。這個點心拼盤,紅色的素餃和蝦餃都非常爽口美味。五個點心一個煲仔飯,四人大慨$500,在元朗區算走中高檔路線。

叉燒包料多,新鮮熱辣。

中發白是奶皇馬拉糕,不太甜,夠奶皇味而且麻雀設計很有心思。

這個點心拼盤,紅色的素餃和蝦餃都非常爽口美味。

2021-11-06
2021-11-08 316 瀏覽
知道爾巒開咗間新酒家,作為元朗人,真係要去試吓,未食之前已經聽過幾個評價好壞參半。有人話佢啲嘢貴又唔好食;但又有其他人話佢啲嘢抵食唔錯!所以前幾日親身去試。老實說,冇乜抱住好大期望。先講服務:間野開11點,我嗰日10點9就到咗,好在門口個姐姐都好熱情咁招呼我入去坐住先。但後來另一個客人就冇咁好彩,咁啱佢入嚟嗰刻冇人招呼佢,佢仲要自己搵位坐低,d職員圍埋一齊傾偈,見佢睇到心情有點不悅,服務呢個部分要改善一下。再講食物:因為食評從朋友口中好壞滲半,所以抱住不妨一試嘅心態去食,點知好驚喜,因為啲嘢唔差,可以話係好食!好有特色又可以打卡!餡料唔同一般嘅酒樓,不過如果想食返一般酒樓平時食到嘅嘢,呢度可能就會少啲,佢冇燒味嗰啲,聽講要提前訂。環境:其實環境非常之乾淨同埋優雅,不過佢嘅位置比較隔涉,同對面天空食街相比,如果唔係一早知道佢開張,真係唔識得搵過去。希望佢哋可以多啲做下宣傳👍🏻👍🏻等多啲街坊知道佢哋存在。
老實說,冇乜抱住好大期望。

先講服務:

再講食物:

環境:
希望佢哋可以多啲做下宣傳👍🏻👍🏻等多啲街坊知道佢哋存在。

2021-11-05