2017-11-15 525 瀏覽
非常不愉快的体验,点餐之后问什么时候能上,结果竟一边抱怨一边叫我们自己去拿;如果一个人去的话,会被安排在最不好的座位而且同桌人走后又被安排到其他位置“补空”。请问一个人来吃饭就不是客人吗?这种质素的服务,再好吃也不会来第二次,况且也不是健康的高品质食物。失望!没有服务意识路也走不长食物ok,点了招牌麻辣猪扒米线,但小辣也都够辣的,餐厅排风很不好,吃完身上都是油烟味,总之是一家不推荐的店。同等价位的连锁米线店环境会好很多。
2017-07-12 1132 瀏覽
用左openrice咁耐都未寫過食評,呢一間巴蜀軒真係唔寫唔得。我係晏晝十一點半未夠入到去,裏面只有四張四至六人枱同一張可以坐兩個人嘅小摺枱。見當時其中一張四至六人枱已經有四個人坐咗喺度,鋪裏面嘅人又唔理我 我咪自己坐低咗享晌其中一張四至六人枱度啦,反正都唔多人。 坐低咗又無人比餐牌我,心諗好多茶記都係咁, 見幅牆上面都印咗menu,睇完我就大大聲落order,叫咗雞扒麻辣四川粉,食物冇乜特別唔係難食,係值40蚊嘅。跟住再有另外三個女仔入咗嚟,唔知點解成間餐廳都冇人, 餐廳職員硬係要三個女仔坐喺我張枱嗰度。 點知三條女又極度嘈吵 ,咁我就問佢哋我可唔可以坐其他枱啦。結果係有人"黑著面"咁話畀我知你都係一個人,佢哋三個人, 坐返喺度啦唔好行嚟行去換來換去啦。"我11:24坐低,而家12:01都食完仲打緊食評,咁早食都係諗住唔同人迫, 亦都冇諗過阻住你張枱阻住你做生意囉。我從來都未試過晌呢啲非繁忙、拍烏蠅時段遇到咁嘅態度。食物質素不能抵銷非常惡劣服務態度,以後我會黑名單佢。
食物質素不能抵銷非常惡劣服務態度,以後我會黑名單佢。
2017-07-12
2017-07-03 1246 瀏覽
The food is too salty or sour its not good. Waste of money. Even their honey lemkn water is too sweet. Everything here is over.
我一直都中意食麻辣味,麻辣味四川粉較正,單骨雞翼我也覺得可以.但多數時候較鹹..香港大學站附近那一家我覺得好吃,沒想到在灣仔附近也能吃到.最近不敢去啦,灣仔店的服務生真是不敢惹,感覺脾氣火爆到分分鐘被打出門,一臉愛吃就吃, 不吃就滾的樣子.無所謂啦,老板生意好,不在乎我一個人..回頭選別家吃好了..
我一直都中意食麻辣味,
麻辣味四川粉較正,單骨雞翼我也覺得可以.
但多數時候較鹹..
香港大學站附近那一家我覺得好吃,沒想到在灣仔附近也能吃到.
最近不敢去啦,
灣仔店的服務生真是不敢惹,
感覺脾氣火爆到分分鐘被打出門,
一臉愛吃就吃, 不吃就滾的樣子.
無所謂啦,
老板生意好,不在乎我一個人..
回頭選別家吃好了..
不記得了
單骨雞翼
題外話/補充資料:
2017-06-23
15 分鐘 (堂食)
平日中午時間12點10分,都算早吖,叫一碗豬肚酸辣米線,等到12點45分先有,中間問了幾次有冇漏單都話整緊,我唔明整一碗米線點解要30分鐘,除非佢廚房得一個人!俾咗錢又冇單或紙仔俾你攞住等,感覺好差,如果兩個人同時叫同一樣米線,佢點知邊個先,到時嗌餐死。返工食晏得一粒鐘,返到公司得返10分鐘食。味道又冇乜特別好食,雖然唔係難食,一碗米線40蚊,質素同其他食店都係差唔多,所以都係去返x哥食好過,起碼出外賣10分鐘有得攞。

外賣自取
今晚同朋友出開銅鑼灣睇完跌打,諗住搵吓有咩岩食,無意間比巴蜀軒豬扒酸辣米線呢個招牌吸引,走左入去食。我order了一碗招牌豬扒四川粉,朋友order火爆腩肉酸辣米線。我等碗麵等左好耐(大約等了20分鐘),見隔離遲過我order食物既客都快過我地有野食,便叫店員幫我跟單,但換來一句「跟緊,陸續出緊」的呼喝語句回答我們。好,我忍。因見得你一個人做曬樓面既野,另外一個去左送外賣。我就算。跟住就出左野飲比我地,另上左碗招牌豬扒四川粉。因我朋友碗火爆腩肉酸辣米線未送到,我便食慢些少等佢。又等左5分鐘,見水吧不斷出外賣比人,堂食果啲全部都未有,我便再一次追單,因只有果位店員在樓面,無耐只可問佢,今次佢又係答番同樣既野「跟緊」😡我便話等左好耐,全店最早坐低既都未有得食。那時佢先問我係咩,我一講「腩肉」,佢就話無「腩肉」😤,即時我火都黎話無你唔早出聲,無又唔話比人知,要我地等左半個鐘。佢竟然連唔好意思都無講就去左做第二樣野。因我碗麵已經食左一半,如果唔係我一定即走。於事我即刻拿拿淋食完自己碗麵,出去陪佢食麥記。我咁大個人第一次遇到今次事件,員工態度極差,食物已經唔係所講既咁好食,一食已經知中伏,湯底無

我咁大個人第一次遇到今次事件,員工態度極差,食物已經唔係所講既咁好食,一食已經知中伏,湯底無味,只有辣油味,豬扒無驚喜。食碗麵卻換來一肚氣。唔會再有下次。
2017-04-19
2017-04-10 596 瀏覽
我不嬲非常偏好食麻辣,個種痺痺地又辣辣地既快感係令我成日都咁想食麻辣既誘因如果你同我一樣咁好食麻辣呢,呢間灣仔既巴蜀軒就真係岩晒你!佢價錢都唔貴,$40到都有碗粉,仲有半價可以點凍飲。食麻辣,當然要配埋凍檸檬茶先好味架嘛呢間既辣好足料,我通常點小辣都夠食架啦,唔係唔可以食中辣,但辣得滯就反而有時會食唔晒碗粉。我鐘意食麻辣四川粉,寶寶平時就會揀酸辣米線 仲平d 添。餸我就推介麻脆雞扒,雖然唔算大份,但夠晒香脆,岩晒鐘意食脆口野既我呀呢到都可以點唔辣既米線架,不過黎得當然要食速啦埋單$50 麻辣粉加凍檸茶,誠意推介!

如果你同我一樣咁好食麻辣呢,呢間灣仔既巴蜀軒就真係岩晒你!
我鐘意食麻辣四川粉,寶寶平時就會揀酸辣米線 仲平d 添。

呢到都可以點唔辣既米線架,不過黎得當然要食速啦

埋單$50 麻辣粉加凍檸茶,誠意推介!
2017-04-10
  • 脆麻雞扒四川粉
2017-04-04 827 瀏覽
每當途經附近, 一陣散不走的香辣味會陣陣傳出, 星期六下午下班後就前來一嚐, 當時門外有數人在排隊, 相信此店在此區算是有名氣, 門外亦有指示堂食在哪裏排隊店內只有4-5張檯, 繁忙時間5人迫在一張圓檯進食, 的確是有點狹窄雖然店舖不大, 但種類卻很多, 除了米線另可選揀四川粉.這裏的招牌菜是豬扒, 當然要來一份豬扒酸辣米線(小辣)首先嚐一啖湯, 味道偏淡, 酸菜份量不算多, 味道普通, 我點的是小辣, 但只有微辣的味道, 米線的份量剛好夠女仔享用, 豬扒一客四件碎上, 夠厚! 味道醃製得夠入味, 帶出一種麻辣於口腔內徘徊, 明明是酸辣, 但食出來的是麻辣味

雖然店舖不大, 但種類卻很多, 除了米線另可選揀四川粉.

這裏的招牌菜是豬扒, 當然要來一份豬扒酸辣米線(小辣)
招牌豬扒酸辣米線
首先嚐一啖湯, 味道偏淡
招牌豬扒酸辣米線
1906 瀏覽
2017-04-01
5 分鐘 (堂食)
為食Chloe自認係一個辣妹,又火辣!咪諗多左,我想講:我好中意嚐辣!!!無辣不歡!!!哈哈哈!連 愛玩生 Foster 都唔夠黎呀!今次介紹係招牌 豬扒紫菜卷酸辣薯粉~已炸厚切豬扒 (必點),秘制酸辣湯底加酸菜一流!我選嘅係大辣,大家不妨挑戰 「超級大辣」!只需半小時內食完一碗,即場免費!!!
今次介紹係招牌 豬扒紫菜卷酸辣薯粉~

已炸厚切豬扒 (必點),秘制酸辣湯底加酸菜一流!
我選嘅係大辣,大家不妨挑戰 「超級大辣」!

只需半小時內食完一碗,即場免費!!!
2017-03-08
5 分鐘 (堂食)
灣仔巴蜀軒服務態度差,唔係第一次,但會係最後一次,因為即使佢好近我家但我都唔會再去食。叫碗粉,要杯清水都要求佢,唔通要我叫杯熱檸水走檸檬至有水飲?每一次都要迫四個人,怎至五個人一張枱,食都食得唔舒服,但隔離兩張空枱就唔比座,食九大簋座你幾個鐘咩,繁忙時間我明白,但兩張,怎至三張枱無人座,都要所有人迫埋一齊膊撞膊?晚上差唔多九點幾,一D都唔滿,都要收番我放大手袋張櫈,食碗麵,十幾分鐘啫,都要我攬住個大手袋食?可唔可以為下食客著想?到抵知唔知咩係以客為先?我以前最初都會介紹朋友去食,家陣如果有人話去食我都叫佢地慳番。今次去食,雞翼仲要係凍既。一無可取。
2017-03-08
2017-02-22 438 瀏覽
行完山,一行6人搵食,又唔想行太遠,又無咩特別想食,見到呢間好似唔錯,大家都有心水食物,於是就等。店舖好細,侍應叔叔講野好唔客氣,無乜禮貌咁,食物就好求其咁整,聽到入面煮野嘅嬸嬸好似新來,唔多識點整,睇單又好似睇唔明,我地大家心諗中伏了吧…我要牛筋酸辣四川粉,要小小辣,果然少少辣,可以再辣啲,但牛筋腍到呢,無味嘅,而且無黏咀嘅感覺,覺得唔膠,就是一般車仔麵檔都一定好味過佢。朋友叫豬扒麻辣四川粉/酸辣米線、脆炸雞排麻辣四川粉/酸辣四川粉、雜錦小鍋米線,麻辣食唔出麻但卻酸味重,脆雞排都算幾好食,唯一可讚。雜錦嘅腩肉就全部都是脂肪,見唔到一點肉,睇見都唔想食。整體而言,我食果個認真麻麻,唔會有下次,3哥比佢好食得多多聲
牛筋酸辣四川粉
2017-02-19
15 分鐘 (堂食)
2017-02-20 375 瀏覽
经常从这里路过,路过时总能闻到店里飘出的猪扒香,特别诱人,每次都想着有机会一定要来这里尝尝。但是每次路过时又总是已经吃过饭了,于是专门空出一次时间来这里拔草。餐厅特别小,几张桌子也十分拥挤,基本都是拼桌的,这也是比较容易招人黑的地方。不过拼桌也没有什么不好,还省去了一人吃的些许尴尬。餐品种类还不少,米粉的各种搭配也不少,无从下手,就点了一个招牌猪扒四川麻辣粉,外加一杯冻柠茶。辣度要的是中辣。米粉上桌还不算小,里面米粉量还好,加了许多豆芽,炸好的猪扒已经切好块码在米粉上。猪扒没有辜负它的香气,的确很好吃,香嫩可口。米粉味道也不错,开始觉得还不够辣,但多吃几口就能感觉到它的辣劲,这时喝口冰凉的冻柠茶真是痛快。吃完门口买单一共50港币,价格也是十分优惠。

吃完门口买单一共50港币,价格也是十分优惠。
2017-01-30 3403 瀏覽
以前響西環返開工都很喜歡食呢間叫巴蜀軒既米線店。佢既麻煩唔係落麻辣油咁簡單,仲要係有啲新鮮辣椒同勁麻既感覺,第二度都既米線店係食唔到既。呢家響灣仔返工,可以重回巴蜀軒既懷抱了! 本來想叫水餃米線的,但同事話想叫一碗淨水餃share,所以就叫左紫菜卷嗰隻。水餃味道同以前一樣,有少許麻油同重韮菜味,正如我同事所講呢隻餃係菜多過肉的,適合喜歡多菜少肉既我地。 而紫菜卷都有一啲似魚蛋既肉,裹著蟹柳,外面用左紫菜包著,而且幾強牙,米線淋度剛剛好。單骨雞翼

單骨雞翼
2017-01-24
2017-01-05 498 瀏覽
灣仔兼職第二日,照舊90分鐘午膳時間,充足得很,便走12分鐘路程,到駱克道吃香氣馳名豬扒。數年前在這裡工作,午膳時間總會聞到陣陣豬扒香,但礙於人龍很長,真的很長,店內座位不多,故一直未有機會食。這次早早到來,聞其豬扒炸香味而進食店,沒有絲毫遲疑,否則再猶豫就得排隊,一進店內食客已滿,店員招呼我們再入內,明顯是雜物房放兩張圓桌,多座十人,午膳時間不可以浪費位置,店員會提醒你「坐埋dd」。招牌豬扒四川粉清湯豬扒厚切,炸過但皮不脆,肉厚但不乾,沒有梳打粉的味道,反而食到麻辣的麻味,有點驚喜。湯底不太鹹,有肉末花生芽菜青蔥香芹,平凡不特別。四川粉像粗一點的米線,是半透明的麵,帶一點點煙韌。麵的份量不多,對小女的我是足夠的,剛剛好吃完,不浪費食物。但對我的男同事則不太足夠,男生需要再另叫小食,才可飽肚。
招牌豬扒四川粉清湯
2017-01-05
2016-12-03 465 瀏覽
叫左一碗半邊雞翼轉薯粉,少辣,41蚊。凍檸茶加8蚊。湯底十分一般,好淡,冇食完酸辣嗰種過癮嘅感覺。可能我叫得唔夠辣啦。而且薯粉嘅份量好少。但雞翼係好食嘅,麻辣程度剛好,好香口,而且半邊容易處理(咬)。但夾埋49蚊仲要唔飽,應該冇下次。
叫左一碗半邊雞翼轉薯粉,少辣,41蚊。凍檸茶加8蚊。
但夾埋49蚊仲要唔飽,應該冇下次。