今日咁啱去開太古睇戲,健身開咗有間泰式餐廳仲標榜住上咗呢個米芝蓮排名榜,於是我就諗住去試試啦。舖頭位於food court入邊,切定咗一啲指定位置專食佢舖頭嘅嘢食,或者出邊嘅公眾地方去食都得!因為我其他朋友都諗住試food court嘅其他嘢食,所以呢我哋都揀咗出邊食!喺呢間舖頭我嗌咗個冬陰功雞絲撈河,價錢喺68蚊,想講個冬陰功湯係好香啦,但係個河粉係一支味道冇完全唔可以融入到個湯。然後雞絲呢係冇再額外加調味料啦俾佢嘅,結果成碗麵就係雞絲冬陰功湯同埋河粉三種唔同嘅單獨味道。
2024-05-19 294 瀏覽
說到太古城廣場的food court, 自從辦公室搬到這裏, 就見證著當中的變化, 特別是疫情之後回到辦公室工作的人真的少了, 所以食物質素更決定能否存在, 這次food court的變化除了更光鮮之外, 食物種類也更為豐富, 畢竟之前附近主打高級版的KIN也敗走了. 找來有連續五年拿到曼谷米芝蓮必比燈推介的帕泰家, 但吃罷覺得沒有對這裏有很多幫助, 因為水準真的一般.帕泰家就是主打泰式炒金邊粉, 用了除了正常的豬雞肉外, 也用上原隻蟹等較高貴的食材, 但最大問題是吃起來沒有鑊氣, 沒有焦香味, 就是一般餐廳黏在一起的金邊粉, 是但求其地炒兩炒就上碟, 所以金邊粉口感層次不分明, 甚至有點難夾起來. 豬頸肉水準一般般, 用上蛋粒而不是炒蛋, 還有醬汁過酸的味道, 真的有點難攪啊!

2024-04-28 219 瀏覽
見到food court咁多人,就入去裏便呢間泰國餐試吓啦燒雞金邊粉、豬頸肉金邊粉、大蝦沙律、芒果糯米飯、菠蘿沙冰金邊粉份量都算大碟,係略嫌芒果糯米飯啲飯比較硬咗啲,大蝦沙律都OK,隻蝦感覺上好似生生地但又幾好食,菠蘿沙冰好好飲,係新鮮菠蘿出嚟
見到food court咁多人,就入去裏便呢間泰國餐試吓啦

燒雞金邊粉、豬頸肉金邊粉、大蝦沙律、芒果糯米飯、菠蘿沙冰

2024-04-09 200 瀏覽
約咗人睇戲又未夠鐘,一個人最好就係去food court,太古城呢個新裝修之後都未來過,行行吓見到米其林推薦海南雞飯喎,會一會佢先。✨🥢無骨海南雞飯:$88套餐今時今日算市價,無加一,又坐得舒服因為人唔多。✨🥣冬瓜湯:ok喇,飲唔出有味精✨🍚油飯:餐牌話要加錢,不過又無喎✨🥢無骨海南雞:雞就一般水準喇,唔係好滑,但也不難食,跟三種醬汁我鍾意;仲有幾片酸姜,其他餐廳未見過,可清到醬汁味道;配埋新鮮青瓜,唔錯😁

無骨海南雞飯

✨🥣冬瓜湯:ok喇,飲唔出有味精

✨🍚油飯:餐牌話要加錢,不過又無喎

2024-03-29 162 瀏覽
今日諗住Lunch近近地去樓下food court買個沙律食見到餐廳都算多人食 諗住跟機實冇死啦  點知就出晒事 (;゚Д゚)!係出面等左一排見唔對路 入去問店員先知道原來外賣係要係出面收銀處買既買完之後返去等拎啦 點知前前後後等左成25-30分鐘先有都唔緊要 打開外賣的確係好香 啲汁亦都好夠但問題啲燒雞係凍既 又硬又乾之餘亦好重味精 感覺有啲唔太新鮮 所以我其實係完全唔明等30分鐘係for咩 唔講仲以為係即場燒隻雞俾我🤣食完之後已經feel到個胃唔太舒服可能係我唔好彩啦 或者唔食得太辣掛收費進取之餘最後仲病埋 唔會再有下次
買完之後返去等拎啦 點知前前後後等左成25-30分鐘先有
都唔緊要 打開外賣的確係好香 啲汁亦都好夠
食完之後已經feel到個胃唔太舒服
可能係我唔好彩啦 或者唔食得太辣掛
收費進取之餘最後仲病埋 唔會再有下次
2024-02-27
30 分鐘 (外賣自取)
2023-12-04 419 瀏覽
琴日阿娘同阿弟黎搵我行街食個晏去左太古城中心嘅帕泰家佢係個foodcourt 入面你經foodcourt自助點餐係foodcourt度食又得坐入佢地餐廳範圍又得我地入左餐廳坐 兩點幾接近員工落場食晏時間都仍然好主動殷勤招呼👍🏻但餐牌贏擇唔多 點左豬頸肉炒金邊粉正正常常 豬頸肉都夠入味阿弟點左香辣肉碎飯都係大衆口味囉對我黎講就唔夠辣同鑊氣春捲就炸得好好 好脆 無食哂啲油入去無油味 👍🏻👍🏻木瓜咸旦沙律阿娘話無食過加左咸旦啲木瓜沙律喎就叫個試下 原來好夾架😂加埋一杯泰茶 加埋一 埋單 $330 近我又唔洗等位 性價比ok啦
琴日阿娘同阿弟黎搵我行街食個晏

下午茶
豬頸肉炒金邊粉
炸春卷
2023-09-20 468 瀏覽
太古城食lunch有兩個大型food court揀今日去咗Carnival by Food Fiesta食泰國菜🇹🇭⭐️泰式肉碎煎蛋飯⭐️呢個係泰國菜signature之一,好有泰式風味🇹🇭香辣多汁既肉碎配以燶邊蛋,係我最鍾意既泰國菜之一油香四溢既肉碎加入金不換後有陣陣薄荷香氣🤤香氣令人好開胃蛋有燶邊,半熟流心蛋🍳張流心蛋黃戳穿後拌勻吃,送飯一流不過用上細蛋,食落唔太滿足🥹肉碎份量好多,唔算好辣 入口非常惹味,食落好有滿足感😀不過都幾多肥肉🙈唔太健康🫢 用多啲瘦肉會好啲總結: 呢個foodcourt weekday lunch time都唔算太多人,唔難搵位。我諗係因為呢個food court 既價錢有啲overprice。呢間泰國菜味道幾好,不過價錢有啲貴🙈
太古城食lunch有兩個大型food court揀

⭐️泰式肉碎煎蛋飯⭐️
油香四溢既肉碎加入金不換後有陣陣薄荷香氣🤤香氣令人好開胃

蛋有燶邊,半熟流心蛋🍳
張流心蛋黃戳穿後拌勻吃,送飯一流
不過用上細蛋,食落唔太滿足🥹

肉碎份量好多,唔算好辣
入口非常惹味,食落好有滿足感😀
不過都幾多肥肉🙈唔太健康🫢 用多啲瘦肉會好啲

2023-08-10 444 瀏覽
8號風之下有額外假期,無嘢做落咗去食個飯😝由屋企到商場全部室內,連遮都唔洗帶🤪落街之前無特別諗食咩,預咗唔係好多地方有開,見到咩就食咩。最近太古城中心入面food court裝修咗,除咗麵包店之外都無特別去試過,今日特登去揾嘢食🥢Food court模式同以前差唔多,有大約一半嘅位置係普通food court,有一半係餐廳。近出口位同樣有麵包店,今次去試一試泰國嘢。燒豬頸肉炒金邊粉 ($86)金邊粉上面鋪咗差唔多十片豬頸肉,份量比想像多。有芽菜、豆乾,仲有花生碎同辣椒乾放旁邊,要幾多撈幾多。豬頸肉煎到有少少焦脆,唔錯。不過豆乾有少少雪味。無骨海南雞飯 ($88)本身想叫芒果糯米飯😂但係因為打風,水吧整嘅所有食物暫停供應。Menu選擇唔多,於是揀多咗個主食。無骨海南雞肉質好滑,再配油飯,正😋整體食物份量都比想像中大,但天氣關係,想食嘅嘢都未能供應,而餐牌上選擇亦唔算好多。雖然餐廳座落喺food court入面,但係有一種自成一角嘅感覺,又坐得舒服,值得一試。

8號風之下有額外假期,無嘢做落咗去食個飯😝
由屋企到商場全部室內,連遮都唔洗帶🤪
落街之前無特別諗食咩,預咗唔係好多地方有開,見到咩就食咩。

燒豬頸肉炒金邊粉 ($86)

金邊粉上面鋪咗差唔多十片豬頸肉,份量比想像多。
有芽菜、豆乾,仲有花生碎同辣椒乾放旁邊,要幾多撈幾多。
豬頸肉煎到有少少焦脆,唔錯。不過豆乾有少少雪味。

無骨海南雞飯 ($88)

本身想叫芒果糯米飯😂
但係因為打風,水吧整嘅所有食物暫停供應。
Menu選擇唔多,於是揀多咗個主食。
無骨海南雞肉質好滑,再配油飯,正😋

2023-08-06 367 瀏覽
🇭🇰帕泰家·燒豬頸肉炒金邊粉$86 l 無骨海南雞飯$88又到左好不幸嘅中伏時間😔 因為我哋趕住去睇戲冇乜時間 所以我哋就去咗太古城新開呢個food court度食🤦🏻‍♀️呢間我之前有見過有人話都OK 所以我哋就入咗去 不過佢真係好唔好食 佢個海南雞飯個飯係好似一pat野咁樣 個雞都好韌 做法唔係好海南雞🙊 之後個金邊粉更差 佢好似未煮透咁 好難咬開 個豬頸肉都好乾 我哋最後食淨咗一半🥲🥲·📍帕泰家 (太古太古城道18號太古城中心2樓255及266號舖Carnival by Food Fiesta內)
🇭🇰帕泰家
燒豬頸肉炒金邊粉$86