帝京軒

Di King Heen
2023-12-02 445 瀏覽
帝賞金卡會員生日送蛋糕 所以今晚2個人去帝京軒吃晚飯 服務員仍然是非常有禮貌 乳豬件皮薄又脆 好味焗蟹蓋 真是非吃不可 紅燒龍躉頭腩 鹹了少少蟹粉帶子豆苗 有點失望 帶子冇味 豆苗老 反而送的生日蛋糕 超好味 又滑又香呢會員有8折 用了送的500現金券 今餐很抵呀
乳豬件皮薄又脆 好味
會員有8折 用了送的500現金券 今餐很抵呀
2023-11-04
生日
2023-11-28 482 瀏覽
挨近十二月,終於有少許涼意,立馬拉埋幾件為食朋友,吔羊腩煲同埋煲仔飯,順道慶祝朋友生日。當然,煲仔飯羊腩煲呢啲,你可以去茶記或者快餐店食,但要慶祝埋生日,上酒店似乎比較恰當。帝京始終最受大家歡迎,畢竟地理位置佔極大優勢。沒有預先寫好菜單,到時喜歡吃什麼就點什麼,來得輕鬆自在。有人想飲湯,就來盅霸王花雪梨乾螺片煲豬腱。酒店既湯水或多或少都是信心保証,湯頭熱,清甜,螺片唔韌,喝得舒暢。燒味也是必然而選,呢個想食腩仔,嗰個愛吃燒鵝,我就從來是叉燒的粉絲,那就來份三拼。叉燒不像之前預先寫好菜單、位上般的厚切,但肉質依舊鬆化;燒腩仔皮脆肉咸香,層次分明;燒鵝亦做到甘香鬆化。再來的,也不是粉絲蝦煲咁簡單。因為除了珍寶蝦,還加入了幾大隻的蝦乾,同時亦有瑤柱混入粉絲之中,帶出不出層次口感。食材質素不用懷疑,大蝦彈牙,蝦乾咸香,粉絲香口乾身,成件事好惹味。主角之一的古法雙冬羊腩煲,羊腩皮厚肉不韌,羶香味於我而言是恰當,沾些腐乳來吃倍添滋味。生菜索盡煲內的汁醬,是精華所在,你我他都知道不能錯過。去茶記等麻甩地方就話食麻辣雞煲,來到酒店就要轉吃藥膳雞煲,雞肉嫩滑不在話下,那湯底更是靈魂所在。咕嚕肉加上乾冰營

帝京始終最受大家歡迎,畢竟地理位置佔極大優勢。

沒有預先寫好菜單,到時喜歡吃什麼就點什麼,來得輕鬆自在。
咕嚕肉加上乾冰營造出騰雲駕霧的氣勢,酸甜汁醬剛好包裹著鬆化的黑豚肉,不過多,最怕吃到成碟都係汁醬的咕嚕肉。
食個菜心平衡下之後,就輪到單尾既糯米飯和煲仔飯出場。
糯米飯口感唔錯,軟熟不硬,一匙飯,一口甘香之腊腸,呢個時候食岩晒合尺。
酒店出的排骨煲仔飯,還會加入舞茸菇,寧舍不同,但排骨質感可以做得更好。
怎樣也要叫些甜點吧!椰汁棗皇糕,賣相矜貴,吃起來軟熟不黏牙,既有紅棗味道,亦滲出陣陣椰汁香氣,頗有水準的。

食埋酒店餅房出品既生日蛋糕,滿足到一個點。
2023-11-24 495 瀏覽
在openrice訂左位中午12點,由於媽媽鍾意飲茶,所以訂間酒店中菜同佢飲茶。訂12點早左到都即刻有位,起初只有幾台客人的關係招呼是十分好,但到中午十二點幾開始人多的時候,因人手不足的關係,叫咗幾次都冇人加水,而且唔明點解要三個人執一張枱。我們叫了黑豚叉燒👍雞蛋叉燒腸就一般,蝦餃的皮未夾起已經爛,沒有酒店應有的水準,鮑魚珍珠雞,媽媽話這個很好味,還有一個蒸餃,啲皮都太淋好容易爛,懷舊芝麻糕,芝麻味如果重啲就perfect。我們還後加了龍躉頭腩煲,這個味道不錯,還有點心沙嗲金錢肚👍潮州粉果一般,臘味蘿蔔糕很精緻。由於人多的關係,酒店中菜部的冷氣都不夠,坐到出曬汗。可能我是第一次來的關係不是熟客,招呼就沒有那麼殷勤了。
由於人多的關係,酒店中菜部的冷氣都不夠,坐到出曬汗。
可能我是第一次來的關係不是熟客,招呼就沒有那麼殷勤了。
2023-11-21
生日
  • 龍躉頭腩煲
  • 金牌黑豚叉燒
2023-10-05 985 瀏覽
今日慶祝屋企人生日,由於一家都鐘意食中餐嘅關係,去左都頗出名,係帝京酒店入面嘅中菜廳,帝京軒都食生日飯🎂🐥帝京軒招牌炸子雞($288)呢味菜係鼓油雞上面用炸牛蒡做點綴,果然menu名起得無錯,係好出色嘅招牌菜😋 鼓油雞唔係太油,而每件嘅肉質都好嫩滑,而且舊舊都好多肉😍而炸牛蒡都好驚喜!佢有啲似炸蛋散嘅味道,配埋鼓油雞或者碟上嘅醬料一齊食好正💯🐖金牌黑豚叉燒($298)叉燒整得好淋,整體肥瘦都好均衡☺️佢嘅蜜香味加上煮得微焦嘅邊邊位,好快我地一家就食晒成碟喇😋🍚龍蝦湯蝦球帶子泡脆米飯($328)呢味飯都係帝京軒嘅招牌菜🦞湯底有好濃郁嘅龍蝦味,湯入面嘅帶子都好大粒,而且仲有蝦球,肉粒同米飯,索晒啲龍蝦味,味道一流🥰另外,仲有加左啲炸米粒,吸收晒湯底嘅道道,口感係半脆咁,好好食👍🏻🐠崧子菊花醋香鱸魚球($298)鱸魚炸得好香脆,而且亦唔會太多嘅炸份☺️佢嘅酸酸甜甜嘅醬汁撈埋啲炸魚到非常開胃😋評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5人均:~$300-$350

🐥帝京軒招牌炸子雞($288)

🐖金牌黑豚叉燒($298)

🍚龍蝦湯蝦球帶子泡脆米飯($328)

🐠崧子菊花醋香鱸魚球($298)
鱸魚炸得好香脆,而且亦唔會太多嘅炸份☺️
佢嘅酸酸甜甜嘅醬汁撈埋啲炸魚到非常開胃😋

評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
人均:~$300-$350
2023-08-06 3137 瀏覽
應該有一段時間無黎帝京軒食飯,今次呢個menu我都幾鐘意,「悅夏宴」,顧名思義全部嘢都好啱夏天食。套餐於2023年7月1日至9月27日期間供應,凡於7月至9月惠顧「悅夏宴」,可享85折優惠,每位$788,兩位起,成日有人問我有咩中菜好,呢啲唔使煩又喺酒店又有質素保證就最啱。香麻蟲草花魚皮,鳳梨桂花燒脆鱔,話梅鴛鴦脆涼瓜松露南瓜炒穀飼和牛粒花雕話梅紅麴京烤骨蔥爆智利響螺片伴琥珀生汁高湯松茸燉玉環瑤枉甫崧子菊花醋香鱸魚球油鹽水金菇水瓜浸鮮蜆燒汁野菜龍蝦炒絲苗十勝紅豆綠茶奶凍成個menu最特別係鳳梨桂花加落燒脆鱔,甜甜到完全唔覺熱氣,香麻蟲草嘅魚皮都真係第一次見,話梅鴛鴦脆涼瓜一睇就知係夏日之物。脆蝦球嘅沙律汁,好清爽,蝦球都好大件,蔥爆智利響螺片 ,我唔明點解啱夏天,原來大廚話螺片係可以滋陰補腎夏天食最好,又學到野。南瓜加和牛,再加黑松露醬,呢個組合係真係少見,估唔到和牛原來都可以咁清新。油鹽水金菇水瓜浸鮮蜆嘅蜆好肥美,個湯係甜到入心。花雕話梅紅麴京烤骨個種又酸又有酒的開胃感,如果你冇胃口食就啱,絕對打開你嘅味蕾,啖啖肉都唔覺大問題。崧子魚食得多,用鱸魚真係幾好,至少魚質同肉味嘅感覺同平時

香麻蟲草花魚皮,鳳梨桂花燒脆鱔,話梅鴛鴦脆涼瓜
松露南瓜炒穀飼和牛粒
花雕話梅紅麴京烤骨
蔥爆智利響螺片伴琥珀生汁
高湯松茸燉玉環瑤枉甫
崧子菊花醋香鱸魚球
油鹽水金菇水瓜浸鮮蜆
燒汁野菜龍蝦炒絲苗
十勝紅豆綠茶奶凍

油鹽水金菇水瓜浸鮮蜆嘅蜆好肥美,個湯係甜到入心。

崧子魚食得多,用鱸魚真係幾好,至少魚質同肉味嘅感覺同平時好唔同。

剛好今日朋友K生日,同佢講聲生日快樂,祝身體健康。

2023-07-25 623 瀏覽
以$788/位,如果85折之後比較合宜,但不只作為女性的吃不完全個餐,連男仕也吃到炒飯前已經吃不下,其實可以考慮減些份量,順便減低售價,那麽會更親民,夏天的份量也不用太大,魚皮冷盤很清爽,菊花松子魚應該外國人會比較喜歡,牛柳粒和蝦球都做得味道剛剛好,如果炒飯改成脆米鍋巴或西施泡飯,或會更香口。
2023-07-24
用餐優惠
優惠券
  • 鳳梨桂花燒脆鱔
2023-07-21 2893 瀏覽
今日約咗一個老朋友嚟飲茶!純粹諗住地點方便泊車,又未嚟過試吓呢度嘅茶樓!點知質素比想像中好,環境非常舒服,侍應服務態度優良,而且效率不錯 成餐用的非常愉快 不過佢上菜嘅速度真係非常慢,知道佢係即叫即整,不過時間都係有少少長,我哋嗌完個點心好似唔知有冇過半個鐘先有嘢食等到肚仔都篇埋 🤣🤣我哋得兩個人,嗌唔到好多嘢食,本身諗住嗌個套餐,眼利嘅我睇到有個點心套餐性價比高,而且咩都有啲!所以就試咗呢個,不過唔夠飽,最後加多個油鹽水浸菜心㗎金錢肚㗎叉燒腸粉我哋嗰餐一上枱超級興奮,雖然唔係樣樣都啱食,不過乜都有啲,因為我本身唔鍾意煎炸嘢~個灌湯餃有好多蟹肉喺入面,主要係蟹肉,有個竹笙好好味整體😋不過咸咗少少🤏紅棗糕軟綿綿,又有口感彈性不會太甜正蝦餃,足料不會有太多肥膏正常高質素蝦餃水平燒賣有帶子喺面頭,入面覺得有少少油膩,而且肥豬肉較多,呢個我嫌油得滯潮州粉果,香口好味,個皮都係!不過你都預佢油少少🤏鹹水角一定好香口,不過係邪惡之選haha珍珠雞有鮑魚!不錯個吉仔包造型一流,肚仔餓都忍唔住打給張卡!唔算話太留心,不過做得幾好味!極度滿足最後加多左個甜品,朋友揀紅豆沙,我本身揀豆腐花,但係賣晒😮‍💨
成餐用的非常愉快

等到肚仔都篇埋 🤣🤣
不會太甜正
蝦餃,足料不會有太多肥膏
正常高質素蝦餃水平

個吉仔包造型一流,肚仔餓都忍唔住打給張卡!
唔算話太留心,不過做得幾好味!極度滿足

最後加多左個甜品,朋友揀紅豆沙,我本身揀豆腐花,但係賣晒😮‍💨🥲所以跟朋友食紅豆沙算!雖然佢叫陳皮紅豆沙$40一碗,不過個人食唔出陳皮味…

整體非常高興滿足!有機會會再嚟
2023-07-17 714 瀏覽
基本上耐唔耐都會嚟食吓飯 感覺水準穩定 一定唔會話中伏😂 而且環境寬敞 幾啱靜靜哋食吓飯傾吓偈  拔絲菠蘿咕嚕黑豚($258) - 個皮卜卜脆😙 不過醬汁偏甜 砂鍋家常紹子煮海參($338) - 辣辣地好惹味 海參彈牙有咬口😁  鳳梨桂花燒脆鱔($298) - 唔脆 面頭搽咗好多桂花蜜偏甜🤔  油鹽水金菇水瓜浸鮮蜆($268) - 加咗蜆同水瓜嘅湯底幾鮮甜 夏天食瓜啱晒😋
基本上耐唔耐都會嚟食吓飯 感覺水準穩定 一定唔會話中伏😂
而且環境寬敞 幾啱靜靜哋食吓飯傾吓偈

拔絲菠蘿咕嚕黑豚($258)

- 個皮卜卜脆😙 不過醬汁偏甜

砂鍋家常紹子煮海參($338)

- 辣辣地好惹味 海參彈牙有咬口😁

鳳梨桂花燒脆鱔($298)

- 唔脆 面頭搽咗好多桂花蜜偏甜🤔

油鹽水金菇水瓜浸鮮蜆($268)

- 加咗蜆同水瓜嘅湯底幾鮮甜 夏天食瓜啱晒😋
2023-07-13 1818 瀏覽
Their restaurant recently had a promotion where a set meal included most of their award winning dishes.Their Dim Sum presentation looked amazing. However, initially, they forgot to introduce it and whether any order we should enjoy it so I ended up eating the sweet dim sum(sticky dumpling) first.Subsequently all dishes were introduced. I love how the next dish incorporated lamb in so many different ways without the smell overpowering all the ingredients.For this dish, despite it looked really im
For this dish, despite it looked really impressive, I felt the large eggplant slightly dilute the flavors of the other ingredients.
The garoupa and deep fried mushrooms, despite not being their award winning dish, was actually richer in terms of flavors.
There was some delay for the chicken dish. We didn't mind actually as we were chatting non-stop about work. We were surprised when they apologized and offered the barbecued pork while we were waiting. Definitely good service.
The chicken was tender and the aroma of the liqour was just right.
My favorite dish was their lobster bisque with poached seafood and crispy rice. The prawn and scallop was perfectly cooked and adding the crispy rice in the end was a great way to enjoy every drop of the bisque.
Their dessert was a perfect ending. The slight bitterness of the lychee tea complemented the chocolate dessert well.
2023-07-11
2023-07-10 451 瀏覽
💡記得訂位時留意 Openrice 優惠細節哦天時暑熱,一間連接地鐵站、商場嘅中菜館對 family gathering好重要!🌬️🥵濃淡得宜嘅套餐😋 香麻魚皮(好耐都唔敢食生魚皮)加左薑絲生蒜超正!鱸魚球啖啖肉唔使拆骨!共8道菜: (左起) 話梅鴛鴦涼瓜、桂花燒脆鱔、香麻魚皮8/10 松露南瓜牛柳粒 7/10 高湯松茸燉玉環瑤柱甫 8/10 蔥爆智利響螺片 伴 脆蝦球 7/10 崧子菊花鱸魚球 7/10 金菇水瓜浸蜆 6.5/10 (蜆肉鮮味再突出D就更好) 野菜炒飯 8/10 (一滴油都冇,炒得好乾身👍🏼) 十勝紅豆綠茶奶凍 8/10 (呢個堅好味,食完好fresh冇負擔)
💡記得訂位時留意 Openrice 優惠細節哦

濃淡得宜嘅套餐😋
香麻魚皮(好耐都唔敢食生魚皮)加左薑絲生蒜超正!
鱸魚球啖啖肉唔使拆骨!

共8道菜:
[1] (左起) 話梅鴛鴦涼瓜、桂花燒脆鱔、香麻魚皮8/10
[2] 松露南瓜牛柳粒 7/10
[3] 高湯松茸燉玉環瑤柱甫 8/10
[4] 蔥爆智利響螺片 伴 脆蝦球 7/10
[5] 崧子菊花鱸魚球 7/10
[6] 金菇水瓜浸蜆 6.5/10 (蜆肉鮮味再突出D就更好)
[7] 野菜炒飯 8/10 (一滴油都冇,炒得好乾身👍🏼)
[8] 十勝紅豆綠茶奶凍 8/10 (呢個堅好味,食完好fresh冇負擔)

2023-06-30 1870 瀏覽
當你走入一間餐廳,打開琳瑯滿目的餐牌,結果「選擇困難症」發作時,最簡單的解決方法,便是試餐廳的招牌菜和得獎菜色。這個方法亦可以了解大廚的手藝,一舉兩得。最近我們來到帝京軒,品嚐了一系列餐廳的招牌菜和得獎菜色。結果,果然沒有令人失望,得到比預期更好的體驗。頭盤先來一個【花樣年華】,共三道小點:黑虎掌杏仁將黑虎掌菌加入蔬菜、黑松露爆炒,又香又好味。櫻花海膽蟹肉盒的餡是手拆鱈場蟹肉及豆腐,鮮甜飽滿;加上北海道海膽及蟹油醬汁的邪惡滋味,以及外層炸到香酥的櫻花蝦。很好吃!不過我覺得更好吃的是桂花龍蝦脆米餅。啖啖彈牙龍蝦肉已夠吸引。最特別是配上酸忌廉、蔬菜,放在脆米餅上,加上桂花柚子啫喱和食用花點綴。滿足得來,卻又帶點開胃的味覺元素,層次豐富。不愧是曾獲「香港國際美食大獎」金獎的得獎菜色。【陳皮墨魚餅.手絲雞陳村粉.京蔥爆遼參】陳皮墨魚餅用順德鯪魚球的做法製成,加入葱花、芫荽及陳皮等材料。吃起來甚有鯪魚球的風味,但又保留了墨魚餅本身的飽滿彈牙口感。京蔥爆遼參煮得出常軟腍入味,值得一讚。手絲雞陳村粉則四平八穩,粉的質感夠細滑。【黃金紫玉杯】這道曾獲得「美食之最大賞」至高榮譽金獎的菜色,是這個晚上最令
最簡單的解決方法,便是試餐廳的招牌菜和得獎菜色。
這個方法亦可以了解大廚的手藝,一舉兩得。

最近我們來到帝京軒,品嚐了一系列餐廳的招牌菜和得獎菜色。
結果,果然沒有令人失望,得到比預期更好的體驗。
頭盤先來一個【花樣年華】,共三道小點:
黑虎掌杏仁將黑虎掌菌加入蔬菜、黑松露爆炒,又香又好味。
櫻花海膽蟹肉盒的餡是手拆鱈場蟹肉及豆腐,鮮甜飽滿;
滿足得來,卻又帶點開胃的味覺元素,層次豐富。
不愧是曾獲「香港國際美食大獎」金獎的得獎菜色。
陳皮墨魚餅.手絲雞陳村粉.京蔥爆遼參
京蔥爆遼參煮得出常軟腍入味,值得一讚。
手絲雞陳村粉則四平八穩,粉的質感夠細滑。
黃金紫玉杯
這道曾獲得「美食之最大賞」至高榮譽金獎的菜色,
是這個晚上最令我們難忘的美食。名字很古典,做法卻很有創意。
將茄子挖空做成杯狀,中間的主角是帶子,釀入洋葱、煙肉、忌廉汁等。
個人非常喜歡這個香濃又帶點辛香的忌廉汁,而茄子帶來意想不到的清新。
加上頂層的椰絲焗蛋,咸香和椰香混冶一爐,味道澎湃而且豐富。
松露煎焗沙巴龍躉柳
這道帝京軒的經典菜式沒有太花巧,但就非常好味的一道招牌菜。
未吃已聞到焦香,煮得非常入味,而肉質很好地保留了嫩度和彈性。
黑松露醬和切片,將香氣進一步昇華,起到了畫龍點睛的效果。
酒香棗茸雞
另一道得獎菜。炒香的雞肉口感嫩滑,醬汁惹味,而且有濃厚芳醇的酒香。
作為配角的青椒、百合、木耳等,亦很討喜。
龍蝦湯蝦球帶子泡脆米
這個主食是帝京軒的招牌菜。
非常喜歡那個帶點蕃茄味、鮮甜濃郁的龍蝦湯底。
伴以帶子、鮮蝦球、肉碎及米飯等材料,本身已夠吸引。
最特別之處是加入了脆米,吸收了龍蝦湯後,半脆的口感帶來驚喜。
【荔枝茶芒果朱古力慕絲蛋糕】
最後的甜品環節,主角是荔枝茶芒果朱古力慕絲蛋糕。
裡面海綿蛋糕、慕絲、忌廉層層相間,更有榛子帶來的薄脆口感。
好睇又好食,令人食得開心。
總括而言,這一晚的體驗非常滿意,值得向大家推薦。
餐廳提供的得獎菜和招牌菜不止這些,下次有機會要再試其他菜色。

除了散叫之外,帝京軒正在進行「得獎招牌.星級饗宴」推廣。
推出了一個集合多款招牌菜及獲獎菜的套餐餐單,供應期去到9月中,每位只需688,相當抵食。
餐單內容除了頭兩款菜外,基本上跟我們這晚所選的菜色差不多。
如果「選擇困難症」不知到怎樣入手,不妨簡簡單單,叫個套餐。
2023-04-14 2398 瀏覽
順德這地方會令大家想起什麼?粵曲、粵劇的發源地、大良媽姐!而饞嘴我則想起魚米之鄉的順德特色菜餚。我們一眾吃貨這次再訪帝京軒是衝著新推出的鳳城.尋鮮譜而來,所以事不宜遲先品嚐首道前菜,包括是京蔥爆遼參、陳皮墨魚餅及手絲雞陳村粉。大廚以日本遼參遼來炮製燜煮至軟腍入味,墊底經爆炒過的京蔥香甜味美,兩者渾然天成一拍即合。順德的鯪魚菜式出名大家也知道,但大廚破格地用上墨魚膠來製作向鯪魚餅致敬,墨魚餅內裡有滿滿的葱花、芫荽及陳皮,吃下口感彈牙之餘還帶上幽香的陳皮味很可口。最後的手絲雞陳村粉選用本地農場鮮雞手撕而成,配襯芝麻醬、秘製辣汁調配的醬汁,質感滑溜的陳村粉配香嫩手絲雞太好吃喇。接下來這個是生拆魚雲燴花膠,魚雲羹是順德著名手工菜製作工序繁複,拆出來的魚肉、魚雲配以奶白色的鮮濃魚湯,再加入勝瓜絲、木耳絲、陳皮絲及鮮竹絲和養顏花膠,呷一充滿骨膠原的湯羹充斥鮮甜的味道,丁點腥氣也沒有連胡椒粉也不變成無用武之地。第三道菜欖仁銀杏蝦球炒鮮奶是我的至愛順德菜之一,傳統是用水牛奶大廚改用了北海道3.6牛奶來炮製。炒鮮奶口感滑溜味道香濃,內裡的蝦球彈牙鮮爽,配襯鮮銀杏、蜜豆、炸欖仁及金華火腿蓉,鹹香添鮮味滋味

炒鮮奶口感滑溜味道香濃,內裡的蝦球彈牙鮮爽,配襯鮮銀杏、蜜豆、炸欖仁及金華火腿蓉,鹹香添鮮味滋味非常可口。

緊接著是蔥燒豉蒜筍殼魚球,用上名貴的淡水筍殼魚去骨起肉半煎炸成魚球,再加入豆豉、蒜子及京蔥來燒焗而成。

筍殼魚肉外層金黃索盡豉蒜香氣,內裡的魚肉仍然保持著嫩滑溜質感,吃得我這個魚迷大滿足啊。

來到第五道菜籠香大頭菜蒸肉眼,我忍不了點來碗靚仔來佐吃,

有順德鮑魚之稱的大頭菜是順德人愛用配菜之一,用來配襯口感爽脆的肉眼筋很匹配,再加上銀魚、蝦乾及薑絲一起蒸熟然後灑上熟油及蔥花,鹹鮮惹味伴上一口白飯共嚐超好吃耶。

來到第六道是梅菜芯蜆肉生菜包,除了大頭菜梅菜在順德亦相當有名,大廚用上爽口甜梅菜芯配搭鮮甜的蜆肉,再加入臘腸、菇粒、豬肉碎炒香,最後灑上炸至香口的崧子仁,以嫩脆的生菜盞盛載同吃口感超豐富,而味道則鹹香鮮甜層次感十足。

吃罷多道美味的菜式之後,來一客氣蟲草花鮮竹小耳浸絲瓜清新味蕾。

香甜的魚湯內有爽口的蟲草花和木耳,還有索盡香甜魚湯的清甜勝瓜,這道菜好味得我吃至一滴不留!

單尾我們還有邪惡又健脾的薑蔥五層腩撈淮山麵作後盾。

淮山麵本應是非常健脾有益的麵食,但大廚配上五花暔肉和超邪惡但可口的豬油,這個淮山麵又怎能不好吃呢。

來到這個時候大家其實已經很滿足!但席間有好友很想試這個順德著名農家菜銅盤沙薑豬肚污糟雞$328,作為吃貨一族當然是樂意奉陪啦!

這個污糟雞大廚選用本地農場鮮雞來炮製,伴以新鮮沙薑、紅棗、香菇和豬肚放在鋪有新鮮荷葉的銅盤上蒸煮,雞件帶上幽幽荷葉香氣吃下肉質嫩滑味道香甜,絕對是非常吸引的味道。

尋鮮譜最後一道菜當然是甜品,我們得到的是流心栗蓉西米焗布甸,明明說好了不吃甜品的我,一看見有栗子蓉又打敗仗了!

用上栗子蓉作餡比起蓮蓉更不我歡心!那份栗子濃郁的香氣真的令我神魂顛倒,最後我吃上半份才肯罷口罪過罪過!

帝京軒八道菜的鳳城.尋鮮譜收費為$738/位、另外順德.漁鄉風味菜式由$88起,於即日起至6月30日供應。
2023-03-31
2023-04-14 1283 瀏覽
帝京酒店中式廚藝總監江肇祺師傅入行超過30年,經驗及廚藝水平自不在話下;創意更是無限,例如為傳統菜式注入另一些原素,一新大家的耳目。所謂「食在廣州、廚出鳳城」,這次便以順德菜為主題,加上自家創意;呈獻出全新的「順德.漁鄉風味」與「鳳城.尋鮮譜」套餐。邊吃邊等,很快這些炸得酥香的駐檯小吃(合桃及腰果)已被吃至七七八八了。我們選了每位HKD738的「鳳城.尋鮮譜」套餐,而兩位起更可享85折優惠!繼而在侍應推介之下多添兩個小菜。首先上場的前菜有陳皮墨魚餅、手絲雞陳村粉及京蔥爆遼参(由右至左)。陳皮墨魚餅 ~取裁自鯪魚球的製作手法,改以墨魚膠替代,加入葱花、芫荽及陳皮等食材,入口鮮爽彈牙,更帶微微陳皮香。手絲雞陳村粉 ~選用本地新鮮雞,熟後拆肉,加入芝麻醬及秘製辣汁調配而成的醬汁,雞肉鮮嫩,陳村粉細滑煙靱;清新醒胃。京蔥爆遼参 ~選用海參中之上品日本遼參,滑溜且膠質重,浸發一晚後;加入煎香過的京蔥燜煮至軟腍入味,更帶誘人的蔥香。順德生拆魚雲燴花膠~魚雲羹是順德其中一味出色的手工菜,但因工序繁複,現已甚少地方供應,故而更顯珍貴。須先將魚頭蒸熟;放涼後再拆成細絲,過程中還要剔除細骨,非常費時;熬煮

陳皮墨魚餅 ~
手絲雞陳村粉 ~
京蔥爆遼参 ~
順德生拆魚雲燴花膠~
魚雲羹是順德其中一味出色的手工菜,但因工序繁複,現已甚少地方供應,故而更顯珍貴。須先將魚頭蒸熟;放涼後再拆成細絲,過程中還要剔除細骨,非常費時;熬煮成鮮魚湯後再加入勝瓜絲、木耳絲、陳皮絲及鮮竹絲等食材;為了令湯羹膠質更添豐滿,更加入了花膠,倍添滋潤!
欖仁銀杏蝦球炒鮮奶~
傳統大良炒鮮奶是以水牛奶製作而成,大廚則以北海道3.6牛奶代之,味道更香濃,口感更細膩綿滑;伴以鮮銀杏、蜜豆仁及蛋白經慢火炒製成奶漿;灑上炸香的欖仁、鹹香的金華火腿蓉及爽彈的油泡蝦球,無以尚之!
蔥燒豉蒜筍殼魚球~
重約1公斤的筍殼魚去骨起肉後蘸上蛋白漿,煎炸至色澤金黃的魚肉,以豆豉、蒜子及京蔥調味;將魚肉燒焗得鮮嫩滑溜,鹹香有緻,惹味非常。
梅菜芯蜆肉生莱包~
幾特別的組合,以蜆肉代替鴨鬆/肉鬆,配爽甜梅菜芯、臘腸、菇粒、豬肉碎及香脆的崧子仁;層次及味道均十分豐富。
蟲草花鮮竹小耳浸絲瓜~
蟲草花有平喘、止咳及改善血糖濃度等功效,夥以腍滑帶豆香的鮮腐竹和爽脆的絲瓜及雲耳,清淡卻不寡淡,讓人吃得非常舒服。
籠香大頭菜蒸肉眼筋~
肉眼筋即是連在肉眼扒上的筋膜,質感煙靭帶爽脆,數量稀少、非常矜貴,以順德大頭菜、銀魚、碩大的虎頭蝦乾及薑絲等調味,蒸熟後灑上熟油及蔥花;簡直是 rice killer。
銅盤沙薑豬肚污糟雞~
污糟雞又名銅盤蒸雞,以新鮮走地雞配惹味大頭菜;加入新鮮沙薑、紅棗、菇絲和豬肚攪拌均勻,醃至入味,放在鋪了新鮮荷葉的銅盤上蒸煮而成;肉質鮮嫩juicy,更帶陣陣荷葉香;非常正斗!
薑蔥五層腩撈淮山麵~
脂肪與瘦肉層層相間,皮脆肉嫩、口感鬆化,最傳統當然是配黃芥辣同吃啦。豬油不管配什麼,總會令食物有所提升,用來撈麵或撈飯足可以清碟;近年豬油獲得平反,被評為10大健康食物之一,適量攝取反而對人體有一定好處呢。
流心栗蓉西米焗布甸~
今次大廚改用栗蓉作餡,甜度適中,加上面頭的香脆焦糖,吃得滿足!
每次到帝京軒都被江師傅的手藝所驚嘆到,看似簡單的食材,內裡的心機着實不少,簡單的幾句詩詞,更也能創造出不一樣的美食,真心佩服!

帝京軒
優惠券
  • 順德.漁鄉風味
  • 鳳城.尋鮮譜
2023-04-10 1045 瀏覽
認識我既朋友,大概會知道我是帝京之常客,每隔一、兩個月都會到訪酒店的不同Outlet。週五收左工,又約埋大家去中菜廳帝京軒,品嚐佢新既餐單。今期,大玩順德菜~一開波的頭盤,分別有陳皮墨魚餅、手絲雞陳村粉,以及京蔥爆遼參。遼參軟腍入味,口感唔錯,記住要連埋京蔥同吃,那馥郁的蔥香,令遼參更迷人。素來喜歡吃雞絲粉皮,將之換成陳村粉,沾些足量之麻醬,一樣掂!墨魚餅口感彈牙,還有絲絲陳皮香,用料十足,絕無欺場。順德的魚雲羹出晒名,生拆魚雲就是相當花時間的工序,畢竟細骨實在多。生拆後配以濃郁的魚湯,再混入勝瓜絲、木耳絲及鮮竹絲等等的材料,當然仲有花膠,各款材料切得細緻,湯頭熱度夠,喝得舒服。大良炒鮮奶是順德另一名菜,來到酒店,用料自然更矜貴。師傅採用了北海道3.6牛奶,加入鮮銀杏、蜜豆、金華火腿蓉及欖仁等,面頭再整隻大蝦,炒出來更為香滑及有層次,我連底下的脆盞也吃清光。很愛吃筍殼,平時多半是吃油浸,但今次師傅將之起肉去骨,再以豆豉及蒜子去燒焗,魚球咬落啖啖肉,又香口,吃得滋味。污糟雞以銅盤盛載,保留原始風味。雞肉是毫無疑問的入晒味,肉嫩多汁,妙在加入了爽脆之豬肚,層次感更為豐富。蒸籠上桌,眼見薑絲

週五收左工,又約埋大家去中菜廳帝京軒,品嚐佢新既餐單。

今期,大玩順德菜~
墨魚餅口感彈牙,還有絲絲陳皮香,用料十足,絕無欺場。

蒸籠上桌,眼見薑絲及大頭菜也蓋不住特大的蝦乾,好鬼誇張。然而煙韌咸香的蝦乾還不是主角,墊底的鮮肉眼筋才是極品,其爽脆口感,跟咸鮮的大頭菜配合的天衣無縫,識食的朋友即時要碗白飯來伴之。
生菜包吃得多,但今次的餡料除左豬肉碎、松子及菇粒等,仲加入左鮮蜆肉,同埋甜梅菜,增添順德原素,出來的效果肯定好。
套餐一定會有菜喇,簡單的蟲草花鮮竹小耳浸絲瓜,清清地但不失美味,我唔係下下都要食啫啫唐生菜咁重口味既。
單尾的麵條也絕不敷衍,是五層腩撈淮山麵。健康爽口的淮山麵混入左豬油,再咬一口皮脆肉咸香之燒腩,難為正邪定分界。
甜品並不難猜,就係粟蓉西米焗布甸,很好吃,若然面頭再焗燶一點,仲岩心水。

一直感覺順德菜係比較平民,但大廚之演繹,將順德菜登上了大雅之堂,讚!
2023-01-31 1405 瀏覽
裝修後第一次嚟帝京酒店,環境靚咗好多,感覺高尚得多。到達酒店自取盆菜回家過年食,職員細心講解兩碗盆菜湯汁需加熱後加入盆菜享用。盆菜以鍋盛載,面層放滿名貴食材,賣相唔錯!6隻糖心鮑魚,隻隻有手掌咁大,咬落好淋好好味。平時好少食蠔豉嘅我,今次食咗好幾隻,味道唔咸又軟又入味。大大粒瑤柱入口甘香。最精彩最滿意係個盆菜汁,唔會過咸,味道鮮味。
裝修後第一次嚟帝京酒店,環境靚咗好多,感覺高尚得多。

盆菜以鍋盛載,面層放滿名貴食材,賣相唔錯!

6隻糖心鮑魚,隻隻有手掌咁大,咬落好淋好好味。

平時好少食蠔豉嘅我,今次食咗好幾隻,味道唔咸又軟又入味。

大大粒瑤柱入口甘香。

最精彩最滿意係個盆菜汁,唔會過咸,味道鮮味。