2024-09-16 157 瀏覽
元朗區真係美食天堂,放工後超級想食米線,嚟到西菁街嘅常得館,正宗湖南米線店。店員親切有禮,餐廳座位寬闊,坐得舒適。我同朋友各自叫咗一碗米線,仲可以自製雙拼。湖南麻辣牛肉米線 朋友唔係食得好辣,見到餐牌有三個辣椒,有少少嚇親,所以點咗少少辣。首先講下湯底,極之入味同好香湖辣味,仲係多蔥多蒜系列。湯底入邊有木耳,生菜,牛肉係牛腩,連住啲根食落都好淋好易入口。自創麻辣五花腩米線湯底同朋友嗰碗一樣,店員同我哋講,佢哋每日用新鮮豬骨熬製而成,真材實料。五花腩肥瘦適中,兩碗嘅餸菜同餐牌圖一樣都有咁多,好抵食!

我同朋友各自叫咗一碗米線,仲可以自製雙拼。

湖南麻辣牛肉米線

自創麻辣五花腩米線

2024-09-11 177 瀏覽
想食辣野就黎左常得館,貪佢啲湯底啱口味。坐低先叫碗米線,再加凍飲同小食,正。⭐麻辣五花腩米線五花腩軟腍入味,脂肪入口即化,好食。湯底麻麻辣辣好香口,好味到湯都飲晒。⭐泡椒肥腸米線肥腸清理乾淨無異味,吸滿辣油夠惹味,泡椒湯無麻辣湯咁濃郁,但更嚐到豬骨湯的鮮味。⭐涼拌皮蛋晶瑩剔透的蛋白配上綿滑香口的蛋心,再加上蒜香同辣油,勁正👍⭐凍檸茶飲辣點少得杯解渴凍飲,冰冰涼涼啱晒。出左新品雞米線,下次黎試下先😋
想食辣野就黎左常得館,貪佢啲湯底啱口味。

坐低先叫碗米線,再加凍飲同小食,正。

⭐麻辣五花腩米線

⭐泡椒肥腸米線

⭐涼拌皮蛋
晶瑩剔透的蛋白配上綿滑香口的蛋心,再加上蒜香同辣油,勁正👍

⭐凍檸茶
飲辣點少得杯解渴凍飲,冰冰涼涼啱晒。

出左新品雞米線,下次黎試下先😋

2024-09-09
2024-09-07 162 瀏覽
酸辣雞什米線真係一絕!雞肉切得薄薄的,配上鮮香的米線,湯底酸酸辣辣,開胃又過癮。每一口都能感受到辣椒的爽口和檸檬的清新,完美搭配!如果你鍾意重口味,記得加多點辣椒,絕對令你食完想再食!涼拌皮蛋涼拌皮蛋就係夏天的必備小菜,皮蛋滑溜溜,搭配香菜和蒜蓉,淋上醬油和麻油,吃的時候,皮蛋的濃郁和醬汁的香氣交織在一起,無論係配飯定係單吃,都好正!這個小菜真係越食越上癮,根本停唔到口。常得牛肚米線常得的牛肚米線,牛肚煮到啖啖入味,米線吸滿了湯汁,真係一流!牛肚的脆彈口感和米線的柔軟形成對比,讓人每一口都充滿驚喜。再加上一點香菜和辣椒,整碗米線充滿了層次感,讓人回味無窮。凍檸茶炎熱的天氣怎可以少了凍檸茶?這杯凍檸茶酸酸甜甜,清爽解渴,搭配豐富的茶香,簡直係夏日消暑的最佳選擇!每一口都能感受到新鮮檸檬的香氣和茶的濃郁,無論係配小食定係單喝,絕對係夏日的必備飲品。
酸辣雞什米線

涼拌皮蛋

常得牛肚米線

凍檸茶
🎀元朗。街坊平價湖南米線🍜🎀🪄店名* #常得館湖南米線🔮地址* 元朗西菁街30號地舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$194 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_元朗剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_港式➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵今次放假又黎到元朗食平野拉😆呢一間湖南米線之前系元朗另一邊 而家搬左舖頭 都係一樣有好多人幫襯👍餐廳裝修系偏中式mix港式 入面空間中等 坐得都幾舒服~燈光夠明亮 我地去既時候系下午茶時間 客量就唔算多 但聽到大部分都係熟客😗🍽️食物質素🍽️餐廳主要食辣野為主 佢地食材系湖南直送 仲有獨家秘製醬料 湯底系每日新鮮熬制既豬骨湯底 無加任何味精 有好多地道食材可以選擇 例如牛肉,豬軟骨,肥腸,五花腩,肉丁等 仲有多款小食 例如麻辣雞翼尖,豬耳,青瓜,蓮藕等👀評分💖💖💖💖🪄 湖南麻辣牛肉米線$59呢碗系男朋友叫 佢地米線偏粗身 質地有咬口 本身叫左少辣 但佢都話好辣😂所以呢間應該系岩睇好食得辣既人👹不過牛肉整得幾淋身 好入味 味道不錯~👀評分💖💖💖💖🪄 常得雙拼牛脷牛腩米線$69我當然就叫翻唔辣清湯
🎀元朗。街坊平價湖南米線🍜🎀

🪄店名* #常得館湖南米線
🔮地址* 元朗西菁街30號地舖🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$194 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄 湖南麻辣牛肉米線$59

🪄 常得雙拼牛脷牛腩米線$69
我當然就叫翻唔辣清湯 我覺得都好值得一試 佢地湯底好濃郁 牛脷勁厚勁大塊 牛腩肥瘦均勻 味道都相當不錯哦~

🪄拍青瓜(一份) $30
我地叫左唔辣 但味道都幾好 青瓜爽脆冰涼 醬汁酸酸甜甜好開胃👍

🪄凍奶茶&凍檸茶 均$18
飲品正常 如果可以再平啲就更好啦😜

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌💌
2024-08-10 269 瀏覽
成日食連鎖店米線鋪,有時候食得多真係會悶😌而且啲餸來來去去都果幾味😅今日途經附近 🚩見到打正旗號以湖南米線作招徠。見到有大部分湯麵紅噹噹都有少少卻步🫣好彩有得揀少辣或分碗上,老闆娘介紹湖南麻辣牛肉米線,同埋泡淑肥腸米線。🔸湖南麻辣牛肉米線 🌶️🌶️🌶️$58牛肉炆得好淋,好入味,辣中帶香,唔係太麻,食到好多香料味。再加上豬骨湯底,濃香鮮甜,另外米線口感與別不同,好爽彈吸味👍🏻🔸自制泡淑肥腸米線 🌶️🌶️$68肥腸係食得出新鮮,唔會太肥但帶少少豬油香,咬落好出味,香辣味道唔係一般死辣👍🏻🥰老闆話自製醬汁及家鄉風味,每款餸都不同味道炆煮。食得出係用心之作。第一次食湖南米線,比我想像中無咁辣,食落唔油膩。
成日食連鎖店米線鋪,有時候食得多真係會悶😌
而且啲餸來來去去都果幾味😅

🔸湖南麻辣牛肉米線 🌶️🌶️🌶️$58

🔸自制泡淑肥腸米線 🌶️🌶️$68

泡椒肥腸米線
泡椒肥腸米線
  • 自制泡椒肥腸米線
2024-08-02 198 瀏覽
在元朗購物夜了,一個人想吃米線,找到這家吃湖南米線的比較特別,依照街名號碼來搵比較難,在富達廣場停車場右邊第二間就比很易找到。選了豬軟骨牛腩米線,餸料非常豐富,肉煮得鬆化入味,特別是牛腩都沒有一點韌,還有少許木耳和大冬菇,米線很滑,湯底不是沉悶單調那種,是有層次香味的。配了凍檸檬茶少甜,紅茶底夠香濃,檸香消滯解渴。價錢實惠的街坊小店,家庭式經營,可以支持一下米線小店,喜歡吃辣的朋友,會有更多選擇呢!

2024-07-30 150 瀏覽
#20240728 📝📍 常得館湖南米線 @chang_de_guan 元朗西菁街30號地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#酸辣雞什米線 $68💭 通街都係雲南米線,今次就尼試下湖南米線先😏湖南既酸辣有啲唔同,個酸味其實來自於古法泡椒,揀左小辣食落都好溫和唔會太嗆喉,雞什幾款都有唔同口感,有雞潤既粉、雞腸既脆、雞腎既爽,惹味之選🐔. #自創麻辣五花腩米線 $58💭 想食五花腩又怕麻辣太辣,正當糾結之際老闆娘好貼心咁話其實可以分開上😂咁就可以更加品嚐到個湯既鮮味,原來個湯係每日新鮮製造,用豬骨同雞殼熬足一日,仲標榜無添加味精👍🏼麻辣腩肉又香又麻,食落好過癮~.#拍青瓜 #全份 $30💭 有得揀半份定全份,原來全份係咁大碟,真係要share食先搞得掂🙈叫左小小辣就認真唔多辣,味道重蒜香味又酸酸地咁,開胃得尼又健康🥒. 🥢 #忌廉 +$8 🥢 #王老吉 +$10.#元朗美食 #🐷在元朗 #🐷_食
#20240728 📝

🥢 #忌廉 +$8
🥢 #王老吉 +$10

#元朗美食 #🐷在元朗 #🐷_食
2024-07-28 143 瀏覽
好幾年前就想去吃嘅米線店~但系元朗實在離我屋企有點遠一直冇機會去,剛好今天來元朗朋友家裡玩可以會食店裡招牌就係常德米線,湯頭主打無味精,有很濃郁嘅骨香~我飲完所有湯都冇覺得有口渴嘅感覺!我同朋友嗌佐麻辣牛肉米線同泡椒肥腸米線麻辣牛肉燉的很軟爛幾入味,好大一塊肥瘦相連,辣味都比較重,屬於香辣口味,越食越香!泡椒肥腸量料足,肥腸清洗幾乾淨冇過分多的油脂,鹵嘅很香辣洽到好處,吃的很滿足😌有機會都要再去幫襯!

有機會都要再去幫襯!
辣🥵得過癮,辣到出曬汗好辣之人可以試下挑戰極限湖南人主理嘅米線舖除米線,有多款涼菜,小食去揀🍜 自創麻辣五花腩牛展薯粉(可以自由配搭雙拼)辣度可以揀,小辣已經足夠辣可以揀飯/米線/薯粉五花腩肥瘦適中,肥膏部分係入口即溶牛展爽口,味道鮮甜薯粉質地較腍身,索曬湯嘅汁,唔係爽口個款有生菜,黑木耳🥢 紅油抄手與一般的抄手有啲唔同,呢個用上湯熬製,豬肉餡,好多香蔥,皮好薄好滑溜,好似食緊雲吞咁,唔算好辣涼伴皮蛋皮蛋呈溏心狀,落左蔥,蒜,白芝麻,辣椒油,非常香,口感不錯👍🏻凍檸茶正常發揮,唔會話太甜,解辣一流
辣🥵得過癮,辣到出曬汗
好辣之人可以試下挑戰極限

湖南人主理嘅米線舖
除米線,有多款涼菜,小食去揀

可以揀飯/米線/薯粉

五花腩肥瘦適中,肥膏部分係入口即溶
牛展爽口,味道鮮甜
薯粉質地較腍身,索曬湯嘅汁,唔係爽口個款
有生菜,黑木耳

🥢 紅油抄手

涼伴皮蛋

凍檸茶
正常發揮,唔會話太甜,解辣一流
2024-05-24
  • 涼伴皮蛋
  • 牛展薯粉
📍#常得館湖南米線 (元朗)元朗西菁街30號地舖▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️位於元朗西菁街隱藏着一間高質既湖南米線,店舖裝修樸實無華,但小店卻充滿人情味同老闆娘對湖南米線嘅一份堅持~✨#自創麻辣五花腩米線💰$58同平時食開既米線不同,湖南比較粗身同彈牙,無肉碎但自製豬骨湯配上蒜抹辣椒,非常有驚喜,辣口不辣心。五花腩一層肥一層瘦 煮得非常冧同入味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻✨#湖南麻辣牛肉米線💰$59牛肉其實係牛腩黎,份量中上,牛肉味濃,叫左碗小辣,對鐘意食辣既朋友已經好夠。兩碗米線食到大半重可以加陳醋同老闆娘自家製既剁辣椒,入面有佢自家泡既獨子蒜,無得彈,男朋友加左人地勁多🤣🤣✨#涼拌豬爽耳(半份)💰$26同外面米線店唔同,唔會有太多汁浸住啲豬耳,我個人反而鐘意咁,夠味唔會一味死辣死鹹👍🏻✨#涼拌貓耳朵(半份)💰$22調味調得好好,蒜香味夠,夠哂清爽,直情想買份返去送啤酒🤣🤣整體來講非常之有驚喜👍🏻呢個價錢平,對於米線食黎食去都係雲南米線,試吓湖南都唔錯,會再食▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

📍#常得館湖南米線 (元朗)
元朗西菁街30號地舖

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#自創麻辣五花腩米線💰$58

✨#湖南麻辣牛肉米線💰$59

✨#涼拌豬爽耳(半份)💰$26

✨#涼拌貓耳朵(半份)💰$22
調味調得好好,蒜香味夠,夠哂清爽,直情想買份返去送啤酒🤣🤣

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2024-07-17 100 瀏覽
之前係舊舖都見到幾多人食,成日都想去嚟試下。搬左新位置,更加方便,近返元朗市中心。本身都幾驚會好辣,貼近返湖南口味,但有得揀辣度,啱哂我食開微辣嘅人😜😜湖南麻辣牛肉米線,食完都覺得係餐廳招牌之一。朋友揀左小辣,對我嚟講都有啲辣。加入左蒜蓉同蔥粒更加惹味。牛肉帶有脂肪,肉質軟腍,食落都幾香口。牛肉辣辣地,加埋湯底係香而辣😋😋豬軟骨冬菇米線,叫左微辣,食食下就覺得唔夠辣,加左枱面嘅辣椒粒。而豬軟骨肥瘦適中,冬菇炆到好淋。但最好食嘅都係啲米線,同一般米線唔同,湖南米線係用大米製成,好香米味,又唔會煮到淋哂,加埋每日新鮮煲嘅豬骨湯底,食完都唔口渴👍🏻👍🏻夏天飲凍檸茶真係好爽,消暑之餘又解辣🤩🤩
夏天飲凍檸茶真係好爽,消暑之餘又解辣🤩🤩
經過西菁街發現有間米線小店 作為米線愛好者當然要試一試看餐牌是主打湖南米線 推介的款式都以辣為主 幸好店只說辣度可以選擇的 最後選擇了大廚推薦的湖南麻辣牛肉、自製麻辣五花腩米線及涼拌蓮藕半份湖南麻辣牛肉米線 $59這裏的米線不是平常多吃到像著名連鎖店的那款 是比較粗身一點 圓滑爽口的米線 喜歡吃爽口米線的人會很喜歡 牛肉其實是牛腩 不肥而家夠入味同腍自製麻辣五花腩米線 $58上枱時五花腩排得好靚 層層肥瘦分明 五花腩炆到好入味但不會散開 分量都幾多 後來侍應姐姐告訴我們 牛腩及五花腩都是自家製的 辣味亦是來自餸而不是湯底 所以可以要求辣另上 湯底則是新鮮豬骨湯底涼拌蓮藕半份 $20最欣賞有半份點選 人少唔怕食唔哂 夏天最喜歡吃涼拌菜 配合埋麻辣米線又可以解膩👍🏻總括來說喜愛吃辣的朋友一定要來試下 包保可以過足辣癮
經過西菁街發現有間米線小店 作為米線愛好者當然要試一試

湖南麻辣牛肉米線 $59
牛肉其實是牛腩 不肥而家夠入味同腍

自製麻辣五花腩米線 $58

涼拌蓮藕半份 $20

總括來說喜愛吃辣的朋友一定要來試下 包保可以過足辣癮
2024-07-08 81 瀏覽
第一次去元朗呢間常得館湖南米線用膳。元朗有好多小店,前日經過見到呢間米線店,就入去試吓,果然有驚喜。⭐️ 湖南麻辣牛肉米線牛肉肉質爽口,不會太辣,但充滿麻辣味道。麻辣味道又剛剛好,不會太過多麻味,亦不會太多辣味。自家製的米線好彈牙、煙韌。佢嘅湯底係豬骨湯來的,不是味精湯。好味👍因為今次我同個女去食,佢想食D米線,但係唔食得辣。老闆娘好細心,話可以將牛肉同米線分開上。⭐️ BB版肉燥飯肉燥好香,撈埋D飯一齊食,一流👍⭐️ 拍青瓜半份青瓜爽脆。酸味剛好,不會太酸。店員服務態度好好,好有禮貌又細心。地方又乾淨好坐,食物又好味。如果想食湖南米線,呢間係好好嘅選擇。下次我都會再嚟幫襯。
⭐️ 湖南麻辣牛肉米線
⭐️ BB版肉燥飯
肉燥好香,撈埋D飯一齊食,一流👍
⭐️ 拍青瓜半份
青瓜爽脆。酸味剛好,不會太酸。

下次我都會再嚟幫襯。
2024-07-06
午餐
  • 湖南麻辣牛肉米線
2024-07-07 69 瀏覽
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk正宗😋 × 香辣🌶️ × 米線😍講到湖南菜,一定係正宗嘅香辣米線🔥!辣得嚟帶有香味,唔會太過麻,配埋香口嘅配料,喺咁熱嘅天氣都可以勾起食慾😚。自製泡椒肥腸米線嘅味道好香,肥腸味超級濃郁,而且係自家醃製,有埋好甜好入味嘅醃蘿蔔粒,好好食😍。酸辣雞什米線真心開胃,酸辣嘅湯底好吸引食慾,雞雜有唔同部位,香口嘅、爽脆嘅、綿身嘅都有🥰。舖頭用嘅係直送米線,食落特別長,又滑又有咬口✨。舖頭嘅紅油抄手好受歡迎,皮薄餡靚,配埋香口嘅辣豬骨湯好正🤤。湖南麻辣牛肉,同埋湖南麻辣五花肉都係舖頭自己醃,超入味、超軟腍🙂‍↕️,配埋米線又辣又爽。💰自製泡椒肥腸米線($68)💰酸辣雞什米線($68)💰紅油抄手($38/8隻)💰湖南麻辣牛肉💰湖南麻辣五花肉
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk
正宗😋 × 香辣🌶️ × 米線😍

舖頭用嘅係直送米線,食落特別長,又滑又有咬口✨。

💰自製泡椒肥腸米線($68)
💰酸辣雞什米線($68)
💰紅油抄手($38/8隻)
💰湖南麻辣牛肉
💰湖南麻辣五花肉
2024-07-04 57 瀏覽
元朗有好多米線,今日試吓呢一間喺千色附近,米線爽口,湯底唔會好味精,食完好口渴,辣度可以有得選擇,最特式係餐廳每張枱上面仲有剁椒、辣椒油,如果要唔夠辣嘅話就可以自己加👍🏻🔸麻辣五花腩米線五花腩肥瘦分明,食落有啲似扣肉,肥膏一啲都唔油膩🔸泡椒肥腸米線肥腸份量都唔少,食落軟糯得來有口感,但係泡椒味就有啲唔係好夠🔸涼拌豬爽耳可以自由選擇辣度,同埋即叫即撈,豬耳爽口彈牙,撈汁香辣惹味🔸凍檸檬茶冰冰涼涼解辣一流食食下見到餐廳仲有自製既辣魚仔,望落去好吸引,老闆娘話送飯撈粥一流👍🏻

🔸麻辣五花腩米線
五花腩肥瘦分明,食落有啲似扣肉,肥膏一啲都唔油膩

🔸泡椒肥腸米線

🔸涼拌豬爽耳
可以自由選擇辣度,同埋即叫即撈,豬耳爽口彈牙,撈汁香辣惹味

🔸凍檸檬茶
冰冰涼涼解辣一流