幕多巨蠔拉麵🦪🍤必叫醬油小食新舖就係舊舖既對面街.都係用紅色🔴做主色好易見到.分別係中午時去食.點知個日蠔麵未準備好🥲(宜家逢星期四先有蠔麵~)➿醬油蝦濃湯麵但食返🦐蝦麵配刀削麵一樣係舊舖既水準😚 店員重會另外落蝦油係湯上~最後成碗見底係一定既~ (有興趣可以睇返之前既食評) 每次都感恩店員一早已將蝦殼剝好.先食得咁方便👍➿蠔拉麵之後再同朋友去試蠔麵🦪🍜比想像中有驚喜.湯底係有花椒味🌶😲如果比例少一D會突顯返個蠔湯.始終湯底係用日本廣島蠔打碎再熬湯🥹麵入面既蠔就用美國桶蠔🦪.每粒都飽滿新鮮食完都飽😂.如果唔夠喉.追加店主自家醃製既海鮮都過份地好食.蝦肉好爽口🤤微辛口味又有醬油既甜味好順口--➿蠔拉麵 ʜᴋᴅ 𝟷𝟻𝟾➿醬油蝦濃湯麵 ʜᴋᴅ 𝟷𝟷𝟾➿追加➿海螺ʜᴋᴅ 𝟹𝟾➿醬油蠔 ʜᴋᴅ 𝟹𝟾➿醬油蝦 ʜᴋᴅ 𝟹𝟾--(.❛ ᴗ ❛.) foodiepoison👩‍🍳  整體味道: 7.5/10💸  性價比: 7/10📸  打卡指數: 8/10🤵🏼  環境服務: 7/10🤔  推薦指數: 8/10
幕多巨蠔拉麵🦪🍤必叫醬油小食

2023-07-20
  • 醬油蠔
  • 醬油蝦
  • 醬油蝦濃湯麵
其實一直以來都睇咗唔同Foodie或者Blogger 嘅推薦,就算佢搬咗新舖都未扚起心肝去試一試呢個高質嘅蝦濃湯拉麵😅 就係怕要排隊,所以揀咗喺紅雨星期六嘅晏晝去一試 🤣由於去到已經係下午2:30,佢嘅刀削麵已經賣晒,所以我同男朋友都係揀咗一人一碗蝦拉麵🍜喺拉麵上枱之後,店員會淋上一圈自家製嘅蝦油增加拉麵嘅蝦香味,令成碗拉麵提鮮不少😋 首先講講湯底,食得出佢嘅湯底用咗好多哈利淆制,非常濃郁,值得讚👍🏻不過我哋兩個都嗌咗正常嘅蔥同蒜,但係成碗湯除咗蝦味之外都有好濃烈嘅蔥蒜味,就算我哋兩個都係蔥蒜愛好者都覺得有少少喧賓奪主嘅感覺😅 拉麵就明顯係由其他地方攞貨,冇乜特別🤔 至於蝦嚟講總體都係新鮮嘅,而且蝦身同蝦尾嘅蝦殼,都剝得10分乾淨,誠意可嘉👍🏻 呢間蝦麵店建議未嚟食過嘅朋友都可以過嚟一試,至於我哋就未必會試第二次🙈因為我心目中第一位嘅蝦拉麵,始終係台中嘅” 無魚”1️⃣醬油蝦濃湯拉麵($118)

拉麵就明顯係由其他地方攞貨,冇乜特別🤔

醬油蝦濃湯拉麵($118)
2024-04-27 80 瀏覽
朋友介紹話呢間啲蝦麵,好好食。知道晏啲一定要排隊,所以就6:00去到,但係都滿。絕對覺得佢性價比非常之高!- 個蝦湯仲有蝦油再加埋兩隻已經剝咗殼嘅蝦🦐x2- 同埋啲麵🍜煮得非常之好👍唔會太腍- 加咗個鮑魚小食ok- 下次應該會試吓佢是日精選嘅小食同朋友都係第一次去食。之後齊齊話下次再會返嚟食😋😋😋

絕對覺得佢性價比非常之高!
- 個蝦湯仲有蝦油再加埋兩隻已經剝咗殼嘅蝦🦐x2
- 同埋啲麵🍜煮得非常之好👍唔會太腍
- 加咗個鮑魚小食ok
- 下次應該會試吓佢是日精選嘅小食

同朋友都係第一次去食。之後齊齊話下次再會返嚟食😋😋😋
2024-04-27
  • 醬油蝦濃湯拉麵
朋友極力推介,有人自己就一個月可能去食四次。最後俾佢游說就去一試。選擇不多只有蝦面一款,不過可以選擇多麵少麵面多湯少湯,配料亦可以自己選擇多或少。Friend strongly recommend this tiny restaurant, my friend visits four times a month. Finally, i was persuaded to give it a try. There is only one choice and it’s the shrimp noodle. However, you can choose more noodles, less noodles, more soup, less soup, and you can choose more or less condiments. 細食的朋友可以叫小麵因為精髓在於喝完成碗湯。湯底非常美味,絕對不會希望被浪費。Friends who are not big eaters can order less noodles because the essence is to drink th

Friends who are not big eaters can order less noodles because the essence is to drink the entire bowl of soup. The soup base is so delicious that you definitely don’t want it to go to waste.

今次慶幸有貨就食咗一隻鮑魚,都有成個手掌咁大隻。

This time I was lucky enough to have some, so I ate an abalone, which was as big as the palm of my hand.
2024-04-22
2024-04-09 195 瀏覽
餐廳嘅蝦湯真是正!濃濃嘅湯底散發出迷人的香氣,喺門口等位都聞到,令人垂涎欲滴。蝦湯嘅口感非常豐富,充滿了海鮮的鮮味,每一啖都能感受到蝦的鮮甜。此外,餐廳還提供了追加海鮮的選項,呢d海鮮入味且微辣,增添了一份惹味嘅風味,令整個菜餚更加美味。唯一改進空間可能在於面底,雖然湯底非常濃郁,d麵都幾掛湯,但如果可以稍微彈牙一d,應該會更好。因此,如果能夠微調面底的烹飪時間,使其更具嚼勁,將會係一個唔錯嘅改善方向。

2024-04-09
  • 醬油蝦濃湯拉麵
倒數年頭的某一天,自己獨個兒去「偷吃」,而「偷吃」的對象是尖沙咀的 「幕多」!聽聞「幕多」由一位愛好露營的年青人開店,如今露營人、店主,亦同時化身為「幕多」的大廚。店內展現不少露營主題的裝飾,而我則特別喜歡那橙紅的色系,縱使陰天,令人有著陽光的好心情!喜愛大自然的人,通常也愛種植,對嗎?正如我自己也樂在耕種中。好像一直沒有提及「幕多」是吃什麼?「幕多」是主打自家熬製的濃蝦湯麵店,更有驚喜與特別的醬油海鮮供應,看來這位露營人對烹調也有一手啊。我點了必吃的醬油蝦濃湯拉麵 HK$118,與及追加醬油鮑魚 HK$38 小食一客。滿滿蝦香的麵條送來了 (其實濃香早已瀰漫店內,蝦蝦!),店主會第一時間為客人加入自家炮製的蝦油,濃香蝦油會進一步提升  麵湯的惹味度,讚!店主亦會應客人要求追加蝦油,絕不吝嗇!稠密的湯底十分甜美豐郁,每一口仿似是蝦鮮與羔香的融合!湯頭還有大量的櫻花蝦佐味,蝦迷必定會大滿足!湯麵附有兩隻醬油蝦,蝦頭是特別滋味的部位,不單吸收了醬油的精華,還加了一點 Citrus 去平衡,令人有股如沐春風的感覺,好吃好吃!記得千萬不要浪費蝦頭!湯麵附有兩隻醬油蝦,蝦頭是特別滋味的部位,不單
稠密的湯底十分甜美豐郁,每一口仿似是蝦鮮與羔香的融合!
湯頭還有大量的櫻花蝦佐味,蝦迷必定會大滿足!
好有誠意的醬油鮑魚,醬油甘香可口,鮑魚連同大蔥一起吃會更滋味!

除了鮑魚,還有醬油溏心蛋、蝦、蠔、海螺和是日精選的選擇。
最欣賞小店獨特的個性與滋味,假如沒有小店,香港食事便變得枯燥了!一定會支持,加油啊~

對是日「偷吃」非常滿意,也跟另一半報告了,下次起碼是二人起行,蝦蝦蝦!
2024-01-31
  • 醬油蝦
2024-03-31 162 瀏覽
呢間主打食蝦濃湯拉麵既小店🍜平日都幾多人食下🤭Lunch time都要等一等先有得食——————————————————🍴醬油蝦濃湯麵($118)佢哋既拉麵有得揀要拉麵底/刀削麵底今次就揀咗刀削麵底 食落十分煙韌😚拉麵上碟後 店員會幫你加蝦油🦐呢個蝦油真係神來之筆🤩完全提升左成個拉麵同埋湯底蝦味極香濃 鮮味都好岀☺️絕對會再再再Encore‼️‼️‼️
呢間主打食蝦濃湯拉麵既小店🍜
平日都幾多人食下🤭
Lunch time都要等一等先有得食
——————————————————
🍴醬油蝦濃湯麵($118)

佢哋既拉麵有得揀要拉麵底/刀削麵底
今次就揀咗刀削麵底 食落十分煙韌😚
拉麵上碟後 店員會幫你加蝦油🦐
呢個蝦油真係神來之筆🤩
完全提升左成個拉麵同埋湯底
蝦味極香濃 鮮味都好岀☺️
絕對會再再再Encore‼️‼️‼️
2024-03-30 139 瀏覽
今日適逢星期五,決定Happy Friday 收工食好啲🤣 之前都一直想試呢間蝦麵好耐,今次就俾個機會啦!星期五黎講,我大約7點半左右到,眼見前面都有3/4個排隊等緊,雖然店子座位不算多,不過好好彩我都只係等左15分鐘左右 。我一黎到就揀左蝦湯配拉麵,另外仲叫左是日精選蟶子,職員好快捧住一碗熱騰騰香噴噴的蝦麵來到我面前😍仲幫我落埋蝦油,成件事視覺上好加分🤣黎之前已經做左功課,聽講拉麵麵質普通,所以我不抱任何期望🤣但個拉麵比我想像中好食啵~至於個湯先係重中之重🦐🦐🦐非常濃郁,一個字「鮮」!飲一啖湯就好似有成隊蝦兵蟹將係我口入面游緊水🤣🤣本身118蚊一個拉麵,定價係比較進取,而且配料得兩隻蝦,蛋都要另外加錢🤧 同埋我叫果個醬油小食,蟶子雖然係幾大隻,但要$38,係有少少貴 。但個湯真係feel 到係心機野黎,用心用時間熬出來蝦湯,老闆都好有心咁,最後仲問我覺得好唔好食,呢間我下次都會再來👍
  • 醬油蝦濃湯麵
2024-03-11 278 瀏覽
初嚐呢間蝦拉麵 湯底好濃蝦味 會食得出係真材實料淆 比起另一間連鎖更濃味 而且配咗啲京葱更好食 麵質就可以再調較得好啲 如果可以更掛湯會更好 期待之後會有更多唔同款式嘅蝦湯底
2024-03-04 339 瀏覽
聽講話尖沙咀附近有間好出名嘅蝦麵,作為拉麵控嘅我點都要嚟試一試。舖頭非常之簡潔嘅裝修,真係幾有日本地道拉麵舖嘅風格,嘢食方面舖頭獨沽一味只賣蝦拉麵一樣嘢,但同平時嘅拉麵舖一樣可以自己揀多蔥少蔥而唔鍾意食拉麵嘅朋友呢度更加可以揀刀削麵。咁我第一次嚟食,就梗係揀返最傳統嘅拉麵啦,朋友就叫我記得要試吓佢嘅醬油小食,咁啱嗰日嘅精選係琵琶蝦,佢點咗份琵琶蝦,我就點咗份蠔。面方面略嫌隻蝦有少少細,湯底嚟講都係出色嘅麵條粗幼同埋軟硬都適中不過可能因為我好耐冇食咁重口味,成個晏晝都好口渴。反而最令我驚喜嘅係醬油小食,肥美嫩滑嘅生蠔,一旦拍入口。一個字正。

2024-03-03 238 瀏覽
睇過幾個Foodie 嘅介紹超過一年,一直未有機會光臨。多謝老闆堅持,今天有幸試到高質心機拉麵。蝦湯極濃, 食到最尾碗湯仍然保持溫度有煙出的。蝦完全去殼,驚喜地連蝦尾個殼都剝得好乾淨,好完美,由心感到溫暖😅。 拉麵恰到好處,剛做完3個鐘gym 都夠飽滿。八點單人匹馬進場,其他位都有人,店員安排咗個2人枱。後來有兩位要等枱,主動搭枱騰出二人枱給新客人,老闆溫柔地道謝。不論食物質數,服務態度,環境裝修,收費都極滿意。 期待下次試蠔麵和其他海鮮。

2024-03-03
2024-02-19 320 瀏覽
醬油蝦濃湯麵$118兩隻醬油蝦--普通拉麵--普通湯低--非常濃郁的蝦湯可免費加麵(我加了一次 是否可再加第二次不清楚)這個麵主要重點應該是湯底 因為麵和醬油蝦的味道並沒有令人感覺特別的地方而湯底確實是喝得出來濃郁的蝦味
醬油蝦濃湯麵$118

兩隻醬油蝦--普通
拉麵--普通
湯低--非常濃郁的蝦湯

可免費加麵(我加了一次 是否可再加第二次不清楚)

這個麵主要重點應該是湯底
因為麵和醬油蝦的味道並沒有令人感覺特別的地方
而湯底確實是喝得出來濃郁的蝦味
2024-02-18
2024-02-16 298 瀏覽
從植幕宵移到更大的舖面,幕多依然專注於製作醬油蝦濃湯麵。湯底用大量鮮蝦殼熬製,濃郁香甜。麵條可選擇彈牙的日式拉麵,以及掛湯力一流的刀削麵,上桌後再於席前淋上蝦油,無論儀式感及味道上,皆是令人滿足的一次體驗。The shrimp soup noodles of Camping Kitchen (formerly One Night Camp) starts with a flavorful broth made from shrimp shells, dressed with shrimp oil when served, and letting you choose the noodle type between ramen and sliced noodles.
2024-02-09 253 瀏覽
-{尖沙咀街角蝦麵店🍜}🤤 醬油蝦濃湯麵 🤤 ($118)一上枱會倒啲蝦油 湯頭第一啖好濃郁嘅蝦味😋間唔中亦食到啲蝦米 幾啖之後冇咁濃 最後面真係要飲水平衡下 蝦有2隻剝曬殼嘅!連蝦尾都係有肉~但食曬成碗有啲濟😳麵質素軟硬適中!👖褲評: 7.8/10蝦湯幾好味 值得一試但未必會encore~性價比: 7/10服務: 7.5/10環境: 8/10🚩 幕多 🚩地址: 尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下A號舖#fuudjai #fuudjai日本菜 #fuudjai拉麵 #fuudjai尖沙咀
{尖沙咀街角蝦麵店🍜}
🤤 醬油蝦濃湯麵 🤤 ($118)

👖褲評: 7.8/10

蝦湯幾好味 值得一試但未必會encore~

性價比: 7/10
服務: 7.5/10
環境: 8/10

🚩 幕多 🚩
地址: 尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下A號舖

2024-02-07 279 瀏覽
「幕多」前名係「植幕宵」,因為轉了更大既舖位,並改名以「幕多」再係拉麵界繼續打併醬油蝦濃湯拉麵🦐每煲湯需要炒20斤蝦殼,再加入蝦肉打至順滑,熬湯時間大概一個鐘,但剝蝦同炒蝦殼先係最花時間,可見個蝦湯底真係真材實料同絕不馬虎湯底味道帶甜,鮮味好出,蝦味濃郁得黎唔會話好咸同好口渴個種兩隻蝦用上醬油、青辣椒 & 指天椒等等既材料做成汁,再浸醃最少一日,我係食到濃濃既醬香味,最正係兩隻蝦都已剝殼,非常體貼☺️上麵時仲會淋上自家提煉蝦油,整碗都係充斥住蝦既味道地方雖然唔算大,但坐得自在舒服,貌似簡單既一碗拉麵,但背後老闆其實係花左好多心機製作,用呢碗有著本地味道既拉麵繼續係拉麵界發光發亮

醬油蝦濃湯拉麵🦐
湯底味道帶甜,鮮味好出,蝦味濃郁得黎唔會話好咸同好口渴個種
上麵時仲會淋上自家提煉蝦油,整碗都係充斥住蝦既味道