2023-06-27 45 瀏覽
夜晚同朋友去咗食二人套餐($288),入面包兩碗拉麵+4串串燒+小食(餃子/雞翼)+沙律+飲品*赤武士辛拉麵呢個係朋友食嘅,佢話都幾好食同埋唔太辣,大部份人都食到*櫻花蝦味增拉麵湯底幾香,麵身算係比較粗,所以好有彈性同埋冇咁快淋。面頭有啲櫻花蝦,食落口感有啲似蝦米*和風餃子佢其實就係普通日式餃子嘅味道,不過煎得幾脆,仲有雪花底*牛舌、雞軟骨、雞肉,多春魚牛舌同雞軟骨好食!唔會太韌*軟殼蟹沙律呢個沙律上面有兩隻軟殼蟹,幾好食,不過冇咩汁,所以有啲dry。其餘玉米、生菜個啲就正常發揮,正常沙律嘅感覺。佢個沙律係用胡麻醬撈

*赤武士辛拉麵
呢個係朋友食嘅,佢話都幾好食同埋唔太辣,大部份人都食到

*櫻花蝦味增拉麵

*和風餃子
佢其實就係普通日式餃子嘅味道,不過煎得幾脆,仲有雪花底

*牛舌、雞軟骨、雞肉,多春魚

牛舌同雞軟骨好食!唔會太韌

*軟殼蟹沙律

2023-06-24 45 瀏覽
灣仔不嬲都出名好多野食,呢日就去左橫街窄巷搵下有無野想食,呢間拉麵店望落幾吸引,一於就入去試下🐷北海道蟹肉湯拉麵 $138呢個拉麵係期間限定,一黎到見到有滿滿既蟹肉仲有蟹子同蟹膏;除此之外仲有叉燒,雞胸,溏心蛋同埋火箭菜;一飲個湯頭係蟹肉味噌湯,超級重蟹味。麵身軟硬適中,每啖麵都可以連到蟹肉一齊食,叉燒同雞胸都好腍好入味👍🏻🐷櫻花蝦味噌拉麵 $88呢個拉麵好多野有得揀,麵既粗幼,軟硬,湯既濃度,香油濃度,叉燒既選擇,蔥同椰菜既多少;我揀左粗麵,其他項目都揀左正常;個拉麵黎到見到好多櫻花蝦係面頭,湯底飲落去好有蝦味,好香濃飲完一啖又一啖;揀左叉燒同豚角煮既mix, 叉燒同樣地好腍好入味,豚角煮肥瘦適中,有咬到脂肪又有瘦肉好出色。👍🏻🐷和風餃子 $38一黎到係冰花煎餃既模樣,賣相好靚,餃子有6隻,表皮好脆;皮唔厚入面餡好多,配以大阪燒既醬汁黎食好夾喎🐷章魚小丸子 $38呢個一客有4粒,一黎到熱辣辣,咬落去外脆內軟,入邊章魚粒大大粒,加埋面頭既香蔥,木魚碎同埋沙律醬,味道唔錯

🐷北海道蟹肉湯拉麵 $138

🐷櫻花蝦味噌拉麵 $88

🐷和風餃子 $38

🐷章魚小丸子 $38
2023-06-20
15 分鐘 (堂食)
2023-06-22 52 瀏覽
數香港拉麵激戰區,灣仔真係數一數二。多間高評價拉麵店都集中係灣仔區。今日大約二點嚟到呢間都仲要等幾分鐘先有位。餐廳門口俾小販檔遮住,好多人唔知,其實幸屋已經開咗好多年。今期有兩個期間限定,試咗熟成味噌廣島蠔赤雞湯拉麵。湯頭係赤雞湯X熟成味噌,味噌味唔算太濃,雞湯味出啲,配料有蛋、木耳、筍、水菜、紫菜、2塊雞叉燒、4隻廣島蠔。廣島蠔煮得啱啱好,好嫩唔會腥。雞叉燒帶皮,唔係慢煮但唔老。麵係正常粗度,感覺配幼麵更好。個湯係尾聲有啲膩,加啲檸檬汁,可以中和油膩感。另外叫咗客和風餃子,大阪燒口味,餃子皮薄多汁,值得一試

餐廳門口俾小販檔遮住,好多人唔知,其實幸屋已經開咗好多年。

另外叫咗客和風餃子,大阪燒口味,餃子皮薄多汁,值得一試
2023-06-21
午餐
2023-06-19 30 瀏覽
灣仔拉麵盛世,要喺呢一區屹立不倒應該都有啲本事. 今日經過呢一間小店好似冇咩人幫襯入去試試佢入到去好似去咗日本居酒屋咁好有氣氛,侍應姨姨好有禮貌問我地要熱茶定凍水.比起日本仲多咗份愛心喺度嚟咗兩款小食先第一款係煎餃子第二款係章魚丸. 兩個都陪咗燒汁識落冇平時嘅咁dry 我哋揀咗櫻花蝦拉麵 同埋下蝦汁立貝沾麵同樣都好自由,面嘅軟同硬 湯濃定適中 都有得揀.我自己揀咗個特濃. 掛湯力驚人. 隻糖心蛋都好靚仔. 價錢又經濟,下次試吓其他限定🥰

2023-06-16 41 瀏覽
呢間拉麵同沾麵小店位於灣仔,平日夜晚去都要排一陣隊😗店入面既裝修好有日本feel,有張長既木Bar檯,都有D四人座位🙌🏻我地叫左個櫻花蝦味增拉麵($88)、蝦汁帆立貝沾麵($128)同章魚小丸子🙊個拉麵湯底好鮮甜同濃厚,大量既櫻花蝦令到個口感同味道都更豐富🤪特別想讚一讚佢個肉,煮到軟嫩得黎不失口感,好入味😍而麵方面可以自己揀粗幼同硬度,我揀正常硬度都幾彈牙,岩岩好😉個沾麵同樣有櫻花蝦同肉,仲多左兩大粒帆立貝😛佢個汁味道濃郁,唔會過鹹,而且好掛麵,個粗麵都好彈牙好好食❤️今次最surprise到我既係,個麵就算唔沾汁都好好食! 因為個麵上面有椰菜、生洋蔥、木耳、蛋等等既配菜,再加埋個檸檬汁就係一個好開胃清新既冷麵😛當然加返個沾麵汁熱食都好正🤣個小丸子有好多木魚碎,外脆內軟,食完成碗麵再食呢個都唔會覺得好膩😚整體我覺得呢間d麵都幾好食,而且價錢唔貴,大家可以試下🙌🏻

整體我覺得呢間d麵都幾好食,而且價錢唔貴,大家可以試下🙌🏻
灣仔隱世嘅拉麵小店🙌🏻❤️叫左個二人餐 $288 好抵食(沙律、餃子/雞翼、串燒4串、丼飯/拉麵2碗、飲品2杯)蟹籽沙律🥗成座山勁大份!絕對無揸流攤和風煎餃子🥟賣相好靚! 仲用左冰花煎餃煎法煎得好脆 皮薄餡靚串燒🍢揀左燒茄子 燒冬菇 燒雞肉串 燒豬頸肉全部燒到剛剛好 好juicy🥸尤其係燒冬菇櫻花蝦味增拉麵🌸🦐湯底蝦味好重 每一啖都有蝦嘅鮮甜味鹿兒島赤雞沾麵好少見雞肉嘅沾麵!幾驚喜 雞肉非常嫩滑!幸屋 (灣仔)灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖

灣仔隱世嘅拉麵小店🙌🏻❤️

叫左個二人餐 $288 好抵食
(沙律、餃子/雞翼、串燒4串、丼飯/拉麵2碗、飲品2杯)

蟹籽沙律🥗

尤其係燒冬菇

櫻花蝦味增拉麵🌸🦐
湯底蝦味好重 每一啖都有蝦嘅鮮甜味

鹿兒島赤雞沾麵
好少見雞肉嘅沾麵!
幾驚喜 雞肉非常嫩滑!

幸屋 (灣仔)
灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖
2023-06-12 118 瀏覽
又食到一間唔錯的拉麵黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵黑蒜湯底再加上山藥,好健康的拉麵,味道唔會好咸,剛剛好,叉燒有兩款可以揀,分別係BBQ /豚角煮,個人覺得豚角煮較為出色,肥瘦均勻,入口即化🤤🤤赤武士辛味拉麵 辣度有5個level,呢次簡左2小辣,湯底睇落紅卜卜但實質唔係好辣,湯底濃面不油~和風餃子冰花煎餃賣相好吸引,自家製餃子🥟都幾足料,咬落啖啖肉汁,表面吱左沙律醬再痾上木魚絲,整體都幾match~~~
又食到一間唔錯的拉麵

2023-06-08
10 分鐘 (堂食)
2023-06-10 40 瀏覽
一入坐,旁邊有酸豆芽可作為前菜,它的味道很特別,有一點酸味,但不會太酸,反而是很清爽,很適合當作前菜。先叫了一碗招牌黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵,這碗拉麵的湯頭真的很濃郁,讓人一口接一口,吃不停。不過,叉燒有點偏肥,但是也不會影響整體的口感。第二碗是熟成味噌廣島蠔赤白湯拉麵($128),這碗拉麵的湯頭比起第一碗要清淡一些,但是味道同樣不錯。上面還有4個大蠔,味道鮮美。最後是和風餃子,這個小食很有特色,味道也很不錯。另外我們還加配了一份小丸子,非常飽足。

2023-06-09 51 瀏覽
真係好掛住日本啲拉麵🥺 經同事介紹公司附近有間唔錯嘅拉麵店😋 早咗放工去到,見到晚市未開始,已經有人排緊隊😮 入去食咗一陣已經爆滿,出面又排緊😮 真係好受歡迎🥰 記得訂位先去啦😆赤武士 辛味拉麺拉麵可以好個人化,主要我哋揀咗叉燒係豚角煮&幼麵💕幼麵更加掛湯,辛味揀咗2度,唔會太辣,更多嘅係辛辣嘅香味🥰叉燒肥瘦雙間,入口即融又帶有燒烤味,有肉味😍好正😍😍推薦❣️蝦汁帆立貝沾麵(熱)蝦汁沾麵嚟到嘅時候滾下滾下好香好誘人🥰沾麵湯底鮮甜濃郁,唔會太膩💕呢款有櫻花蝦、帆立貝&豚肉,都真係幾滿足😋和風餃子煎餃子加了木魚絲及醬汁,又脆又香💕 餃子皮薄多肉,真係幾驚喜🥰 一定要食😋😋😋‼️芝麻手羽手羽外酥內嫩,芝麻除咗增加口感,仲特別香🥰
赤武士 辛味拉麺
蝦汁帆立貝沾麵(熱)
芝麻手羽
手羽外酥內嫩,芝麻除咗增加口感,仲特別香🥰
天氣好熱,出街行幾步路都好似要融化。灣仔有間拉麵位於小巷之中,幾有日本居酒屋感覺,最緊要喺咁熱天氣都有冰涼冷氣,食野都唔會熱死啊嘛!座位雖然不算多,但食物種類都有拉麵、沾麵和丼飯提供,上菜速度都幾快。一入坐店員隨即附上冷水/熱茶,有點餐紙選擇食物。<北海道蟹肉湯拉麵> $138點了一款期間限定拉麵。蟹肉湯底濃郁,配料有日本赤雞胸和叉燒肉,肥瘦適中又好咬,拉麵幾掛汁吸收湯底味道。<櫻花蝦味噌拉麵> $88呢款可以自行選擇麵條粗幼/軟硬度等。滿滿櫻花蝦,湯底香濃蝦味。揀咗叉燒&豚角燒mix,豚角燒厚身肥美。<和風餃子> $38餃子賣相不俗,見到好多客人都有加點!如同冰花餃子,表面會有一層薄脆。餡料飽滿,附上木魚片/沙律醬。<芝士年糕> $38一咬落去爆餡兼流心,口感軟糯煙韌。

一入坐店員隨即附上冷水/熱茶,有點餐紙選擇食物。

<北海道蟹肉湯拉麵> $138

<櫻花蝦味噌拉麵> $88

<和風餃子> $38
<芝士年糕> $38
一咬落去爆餡兼流心,口感軟糯煙韌。
  • 和風餃子
  • 櫻花蝦味噌拉麵
2023-06-07 40 瀏覽
好耐冇食拉麵就同朋友放工係附近搵間拉麵館食下,整體來說餐廳性價比頗高,而且我中意餐廳店員有禮貌,食都食得開心啲🤣朋友點左黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵,自製拉麵選擇好多,除咗平時麵質嘅軟硬度,仲有粗面幼麵、湯底濃度、叉燒口感選擇,想講個湯底味道非常濃郁,一上枱已經聞到好香蒜油味,半肥瘦叉燒真係非常好味,脂肪入口即融後加一啖瘦肉,好幸福,溏心蛋一咬開加埋流心蛋漿落拉麵,好味😋我自己就點左蝦汁帆立貝沾麵,大大隻帆立貝,蝦汁湯底十分濃郁,有少少海鮮甜,推薦食凍麵粗身,有香葱調味較香,加微燒過既叉燒真係好正,湯底預熱住,正啊👍小食點左和風餃子及燒章魚小丸子,第一次見餃子會連埋脆皮一齊上,酸甜餃子汁加沙律醬係最佳拍擋哈哈😆

朋友請食lunch 佢話帶我食佢食過香港最好食嘅餃子之一呢間拉麵店如果唔係有人帶路,我應該都唔會無端端走入呢條巷朋友話呢度唔算大 專登今次黎食個early dinner 避開人潮~第一枱坐低坐低老闆介紹我食 期間限定北海道蟹肉湯拉麵除咗朋友仔講過一定要食既餃子之外 佢話呢度嘅牛肉飯都係佢嘅favorite 之一晚餐仲可以加錢配小食我揀咗章魚小丸子 期間限定北海道蟹肉湯拉麵超級大碗~~ 食材絕無馬虎~有2大塊叉燒 再加2塊赤雞 仲有一隻流心蛋 湯底濃厚 唔會好咸~拉麵可自行揀軟硬度 其他配料隨喜好加減當然唔少得 呢碗麵嘅精髓:蟹肉蟹膏如果可以大啖啲就最好啦~和風餃子煎到金黃色既餃子 炸到脆卜卜配埋bb醬同木魚 賣相一流!果然係我朋友的推介餃子煎得啱啱好 咬落去仲有超多肉汁 章魚小丸子發揮正常!每粒小丸子入邊都有兩粒章魚肉~醬燒牛肉丼牛肉分量多到呢~配埋香口芝麻 一定開胃Overall 未算有驚喜 但我覺得係唔錯的呢個價錢 係灣仔食到一碗咁大份的拉麵 真係好抵!仲要質素唔差!絕對可以一試
朋友請食lunch 佢話帶我食佢食過香港最好食嘅餃子之一

呢間拉麵店如果唔係有人帶路,我應該都唔會無端端走入呢條巷

坐低老闆介紹我食 期間限定北海道蟹肉湯拉麵

晚餐仲可以加錢配小食

我揀咗章魚小丸子

期間限定北海道蟹肉湯拉麵
超級大碗~~ 食材絕無馬虎~

當然唔少得 呢碗麵嘅精髓:蟹肉蟹膏

如果可以大啖啲就最好啦~

和風餃子
煎到金黃色既餃子 炸到脆卜卜配埋bb醬同木魚 賣相一流!

果然係我朋友的推介

餃子煎得啱啱好 咬落去仲有超多肉汁

章魚小丸子
發揮正常!每粒小丸子入邊都有兩粒章魚肉~

醬燒牛肉丼
牛肉分量多到呢~配埋香口芝麻 一定開胃

Overall 未算有驚喜 但我覺得係唔錯的

工作結束之後和同事去了灣仔的幸屋用餐。門口長這樣。😙餐廳長這樣。 ☺我們點了吉列廣島蠔、金武士豚骨拉麵和蝦汁帆立貝沾麵。吉列廣島蠔蠔肉鮮嫩多汁,配上濃郁的沙津醬,口感非常豐富。此外,吉列炸蠔超大一個,兩個人分來吃剛剛好,也很適合當作開胃菜。接下來是金武士豚骨拉麵。我同事覺得這道拉麵的湯頭非常濃郁,味道濃厚,但不會太鹹。豚肉也煮得很嫩,口感非常好。麵條的硬度也恰到好處,非常好吃。最後是我點的蝦汁帆立貝沾麵。這道菜的麵條非常有嚼勁,且帶有一點點的彈性。蝦汁和帆立貝的味道融合在一起,很搭!!😍蝦汁的味道非常濃郁,但不會太鹹,非常適合喜歡蝦味的人。
工作結束之後和同事去了灣仔的幸屋用餐。

門口長這樣。😙

餐廳長這樣。 ☺

我們點了吉列廣島蠔、金武士豚骨拉麵和蝦汁帆立貝沾麵。

吉列廣島蠔

蝦汁的味道非常濃郁,但不會太鹹,非常適合喜歡蝦味的人。
2023-06-05
10 分鐘 (堂食)
  • 吉列廣島蠔
  • 蝦汁帆立貝沾麵
2023-06-04 32 瀏覽
今日去睇大離婚日---夫,去前當然要食餐好。朋友以前曾有一段時間係灣仔工作,介紹灣仔隱世好味拉麵店,就是幸屋,地鐵站行去約五分鐘,十分方便。日式裝潢,服務員體貼安排熱茶或冰水,異常貼心。店內選擇多樣,有湯麵、沾麵,日本飯,總有一款合你心意。前菜有辣芽菜在枱上,供客人享用。胡麻王豚肉拉麵:選了mix有豚肉及叉燒,令菜色更豐富仲有一顆流心玉子,配菜仲有椰菜,木耳及蔥花。我點選了濃厚湯底,而幼麵偏愛較軟麵身,最緊要有得選擇。自己選擇就是皇道。整體十分滿意,朋友果然係好介紹

前菜有辣芽菜在枱上,供客人享用。

整體十分滿意,朋友果然係好介紹
🐷🍜 金武士豚骨拉麵 $78重口味怪揀咗特濃湯底,第一啖入口覺得都幾香豬骨味,拌勻啲黑蒜油之後,就更香😋不過之後就……食到揸著筷子發吽哣🫥,回過神之後,忍唔住諗:入嚟之前望過吓,見佢open rice 正評多達三位數,唔通係自己眼花,睇多咗一個位?😵‍💫講唔出係咩原因,可能個人本身已經熱親,又或者其實唔太肚餓,成碗麵冇任何問題,叉燒同豚角煮亦夠腍,但硬係冇覺得「好味」🤔最後內心一邊抱住不解,一邊成碗食晒,務求唔好浪費🥺 🧄🐓 蒜香雞軟骨 $38唔好講性價比高唔高,想食就食😤手多多落啲炸蒜落碗麵度,好似又再好食咗少少,係要一個人食,先唔使擔心口唔口臭嘅問題🤣🤐一於冬天凍啲時,再嚟幫襯,畀多次機會,唔想因為季節因素,就影響咗對呢間餐廳嘅印象🧐

金武士豚骨拉麵

🐷🍜 金武士豚骨拉麵 $78

不過之後就……

最後內心一邊抱住不解,一邊成碗食晒,務求唔好浪費🥺
蒜香雞軟骨

🧄🐓 蒜香雞軟骨 $38

唔好講性價比高唔高,想食就食😤

蒜香雞軟骨