2024-10-06 72 瀏覽
好少嚟西灣河呢頭 不過聽講呢個麻糬波波係必食 而且佢好抵 所以特登嚟試一試佢🤤🤤因為我哋有啲飽,所以只係買咗兩個嚟試吓點知有啲後悔,應該買多幾個 佢一個先$3.5真係好平 而且佢仲要有一袋袋裝嘅 $18有成六個咁多 平均一個先$3 真係勁抵食🥰🥰❤️伯爵茶菠蘿麻糬波波我自己鍾意伯爵茶味 唔係好甜 但係菠蘿麻糬皮好香口 越咬越好食🥰❤️斑斕椰絲麻糬波波斑斕味都唔錯 平時喺出邊好少見 食落去都會有好香斑斕味 鍾意食斑斕嘅都可以去試吓🤤

因為我哋有啲飽,所以只係買咗兩個嚟試吓
點知有啲後悔,應該買多幾個 佢一個先$3.5

❤️伯爵茶菠蘿麻糬波波

❤️斑斕椰絲麻糬波波

2024-03-18 297 瀏覽
西灣河街坊麵包店庭昌,除左多款港式麵包糕餅,最開心係有麻糬波波。麻糬波波口味有五款:原味,斑蘭椰絲,伯爵茶,朱古力同鹹芝士,隻隻都大大粒,外層菠蘿皮酥脆酥脆,口感尚算煙韌但可惜空心感;每款味道都特出,尤其朱古力同伯爵茶味真係估佢唔到,竟然會有格仔餅,$15/ 2大件,咬落鬆軟,有蛋香味,中間有煉奶同花生醬,味道唔差!如果叮熱會更加正
2024-02-28
外賣自取
[📍西灣河|庭昌麵包餅店]黎到西灣河 除左去太安樓 呢間隔一條街既麵包店都好值得大家去試下呢間係一間好街坊好平民既麵包店但佢地麵包蛋糕既款式非常多 脆皮麻糬波波就最吸引到我佢地既麻糬波波偏向空氣感 薄薄既一層麻糬咬落去好煙韌 仲有幾款口味選擇 唔怕食到厭
[📍西灣河|庭昌麵包餅店]
呢間係一間好街坊好平民既麵包店
但佢地麵包蛋糕既款式非常多 脆皮麻糬波波就最吸引到我
佢地既麻糬波波偏向空氣感 薄薄既一層麻糬
咬落去好煙韌 仲有幾款口味選擇 唔怕食到厭
2024-02-29
1 分鐘 (外賣自取)
2023-09-19 442 瀏覽
西灣河大件抵食麻薯波波 定期番黎試試地麻薯波波水平 順便記錄下月餅價格.⭐️菠蘿皮麻糬波波 $12 3粒同樣$12 3粒 比其他麻薯波波大粒👍🏻菠蘿皮係重點 咬開會食到成地碎👍🏻食落煙韌度足夠 🤔小空心👍🏻 夠軟熟 👍🏻有明顯牛油香.今次⭐️班蘭味重左好多 ⭐️伯爵茶味 今次冇咩茶香 仲細粒過其他3份1⭐️鹹芝士麻糬 同樣係 最煙韌 最飽滿.再睇下呢到月餅價格細月餅$15~$20大蓮蓉月餅 大概$50左右月餅價格報道完畢..#庭昌麵包餅店 (西灣河)地址:西灣河筲箕灣道162號地下.⭐️評分:味道:4.5/5環境:-/5服務:-/5抵食:4.5/5
⭐️菠蘿皮麻糬波波 $12 3粒
再睇下呢到月餅價格
細月餅$15~$20
大蓮蓉月餅 大概$50左右
月餅價格報道完畢
#庭昌麵包餅店 (西灣河)
地址:西灣河筲箕灣道162號地下
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:-/5
服務:-/5
抵食:4.5/5
2023-09-08 316 瀏覽
➲ 西灣河 庭昌麵包餅店性價比好高,比起其他舖頭嘅麻糬波波,佢地嘅又大又平。不過一買返嚟個樣脹卜卜,返到屋企食嘅時候已經扁晒。但價錢真心抵,還要什麼自行車?➳ 原味菠蘿皮麻糬波波 ⁽⁷/¹⁰⁾有蜂巢格格,脆皮加煙靭,似返平時見到嘅菠蘿皮麻糬波波。庭昌呢間嘅麻糬波波啲菠蘿皮痴得幾實,拎到返屋企都唔會甩到成袋都係。➳ 伯爵茶菠蘿皮麻糬波波 ⁽⁷/¹⁰⁾茶味唔係好出,伯爵茶味冇乜蜂巢格格,骨肉分離。不過都幾煙靭又咬口。➳ 斑蘭菠蘿皮麻糬波波 ⁽¹⁰/¹⁰⁾呢個口味相當獨特,好少見有舖頭出呢隻味嘅麻糬波波。甜度高過伯爵茶味,斑蘭味好出,值得一試。➳ 雞仔餅 ⁽⁹/¹⁰⁾軟糯口感唔黐牙,係麥牙糖加老婆餅嘅質感。一入口南乳鹹香味好重,焗返熱就餅皮就更脆身,好惹味。➳ 南乳餅 ⁽⁸/¹⁰⁾硬身版動物餅,南乳味一入口唔太出,咬多陣就慢慢湧出來。⤵ 庭昌麵包餅店西灣河筲箕灣道162號地下

➲ 西灣河 庭昌麵包餅店

➳ 原味菠蘿皮麻糬波波 ⁽⁷/¹⁰⁾

➳ 伯爵茶菠蘿皮麻糬波波 ⁽⁷/¹⁰⁾

➳ 斑蘭菠蘿皮麻糬波波 ⁽¹⁰/¹⁰⁾

➳ 雞仔餅 ⁽⁹/¹⁰⁾

➳ 南乳餅 ⁽⁸/¹⁰⁾
硬身版動物餅,南乳味一入口唔太出,咬多陣就慢慢湧出來。

庭昌麵包餅店
西灣河筲箕灣道162號地下

2023-04-11 592 瀏覽
好耐無食百利嘅出名沙翁.今日專程遠方到來探訪.可惜我哋來到門前摸門釘.才發現原來今天是星期四.百利逢星期四休息.唯有抱着失望而回.當行到不遠處.經過《庭昌麵包餅店》呢間餅店是老字號.佢哋已平靚正大件低食.西灣河街坊.無所不識!我哋順道入內覓食.依度啲菠蘿皮麻薯波波出名平靚正.有斑蘭椰絲/朱古力/綠茶/咸芝士/伯爵茶及原味等.$12元有三個.但本人未層食過.所以一於買齊咁多款試吓.姐姐見我哋每款都揀兩個.便介紹給我們在身後架上特價菠籮皮麻薯波波.一袋有六個.$17元.有齊咁多隻味道.剛剛出爐無耐.因外形唔夠美觀.無影响麻薯波波嘅味道.所以唔會多.得嗰兩至三袋!見姐姐誠意介紹吓.我哋買咗兩袋回家品嚐!🚶🏻‍♂️👉📌庭昌麵包餅店 (西灣河)西灣河筲箕灣道162號地下😋食後評語:綜合家人意見.菠蘿皮麻糬波波好味!菠蘿皮麻糬波波皮脆.要小心進食.脆皮跌到周圍都係.麻糬煙靭.外型好似波波.雖然食嗰陣已經凍咗.無損每種唔同味道感覺.每一種都有佢哋應有唔同嘅香味!👍😋😋😋
特價菠蘿皮麻薯波波
🚶🏻‍♂️👉📌庭昌麵包餅店 (西灣河)
西灣河筲箕灣道162號地下
2023-03-30
$17 (早餐)
  • 菠蘿皮麻糬波波
  • 特價菠籮皮麻糬波波
📍Hong Kong📍庭昌麵飽餅店近年黎連鎖麵包店,愈黎愈多已經好少人再去啲小型麵包店去買麵包食!仲記得細細個,個時買菠蘿包只係1蚊一個。🤣真係抵到爛,但今時今日路過見到要成8、9蚊一個。😣今次帶大家去一間,又好味又抵食既平民麵包店!1. 菠蘿皮麻糬呢間應該係我食過最多口味既一間麻糬🤣有成5種味!今次我就試左朱古力味同斑斕椰絲。平時中意食菠蘿包既我好中意佢個皮,加上麻糬本身煙煙韌韌既口感,有啲特別兩種口感加埋一齊!兩個口味味道唔係話好濃,但有淡淡香味。買個時仲熱辣辣!12蚊3個比起某啲連鎖店 20蚊5個同36蚊6個,真係抵食好多。又唔細個,其實我食左2個都飽飽地。🤣2. 斑斕蛋糕其實我就好少見香港有斑斕蛋糕買(可能我少見多怪),勁加難見到好食又抵食既!自從以前去新加坡玩之後我就深深愛上斑斕蛋糕。😍呢個$9好大舊,超級抵食。好軟熟,有陣陣既斑斕味!雖然無新加坡個個咁香,但都唔錯。下次決定買大舊啲。🤭______________________________
💰價錢: HKD $ 5-20😋味道: ❤️❤️❤️❤️🖤📍地址: 西灣河筲箕灣道162號地下#hongkong#hkfoodie#hki
📍Hong Kong📍

庭昌麵飽餅店

1. 菠蘿皮麻糬

2. 斑斕蛋糕

💰價錢: HKD $ 5-20

😋味道: ❤️❤️❤️❤️🖤

📍地址: 西灣河筲箕灣道162號地下

#hongkong#hkfoodie#hkig#foodgasm#foodphotography#hkfoodblogger #hongkong
斑斕蛋糕
斑斕椰子菠蘿皮麻糬
斑斕蛋糕
斑斕椰子菠蘿皮麻糬
🇭🇰庭昌麵包餅店·伯爵茶 朱古力 原味 菠蘿皮麻糬 $11/3個之前見有page推介呢間嘅麻糬波波 所以個日黎開西灣河呢邊就專登買咗😎佢呢度個價錢真係超級親民 而且佢有好多個味揀 我記得我哋嗰日係仲有芝士味添嘅 不過我地就無買到🤣🤣我自己就最鍾意佢個伯爵茶味 佢呢一個個茶味真係好出 食落好香 之後個朱古力味都唔錯 反而原味就淡味啲😂不過佢呢度個麻糬波波唔算話好煙韌 佢中間麻糬嘅結構唔算好多 所以主要都係食佢個菠蘿皮🤫但係呢個價錢都真係算係咁🤑😈·#rbyeat#rby港式 #rbybakery#rby西灣河·📍西灣河筲箕灣道162號地下
🇭🇰庭昌麵包餅店
伯爵茶 朱古力 原味 菠蘿皮麻糬 $11/3個
原味菠蘿皮麻糬

#rbyeat
#rby港式 #rbybakery
#rby西灣河
📍西灣河筲箕灣道162號地下
2022-06-17 532 瀏覽
最近好高人氣嘅菠蘿皮麻薯波波 真係開到周圍都係~但係呢一間舊式麵包店嘅麻薯波波就真係好平好抵食🤑面頭嘅菠蘿脆皮好香甜又夠脆!麻薯波波都好煙韌有咬口 夾埋一齊食 口感真係超級豐富😈
2022-05-30 449 瀏覽
而家周圍都係菠蘿皮麻薯波波 而呢一間喺西灣河嘅 真係超級抵食 $11 三粒 而且仲要唔使排隊!麻薯波波面頭個菠蘿皮 新鮮出爐 真係好脆 甜甜地 麻薯波波都好大粒 食落好煙韌 外脆內煙靭 真係好好食😋
西灣河人氣菠蘿皮麻薯波波 呢排去多咗港島 四圍發掘下有咩食 點知見到呢間 麻薯波波都只係$11 3粒 價錢相當抵食 望落都幾大粒 味道有菠蘿皮 /菠蘿皮朱古力/鹹芝士麻薯 仲要賣相勁吸引 去咗試試.⭐️菠蘿QQ波$11 3粒😋外層表面 有一層菠蘿皮 味道唔難想像如果新鮮出爐 會相當脆口😋一咬絕對會食到成地都係碎👍🏻大小比一般麻薯波波大粒 🤔中間相當空心👍🏻食落煙韌度足夠 👍🏻有明顯牛油香如果唔係即食外層會變軟 但同樣好食.⭐️菠蘿皮朱古力麻薯 同菠蘿皮差唔多但變咗朱古力口味 菠蘿皮更加碎身.⭐️鹹芝士麻薯 最Basic 同煙韌相比較上面2款厚身(但其實都空心).如果要用一句去形容平 大粒 抵食 空心 好食.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_西灣河.#庭昌麵包餅店 (西灣河)地址:西灣河筲箕灣道162號地下..#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機
⭐️菠蘿QQ波$11 3粒
如果唔係即食外層會變軟 但同樣好食
⭐️菠蘿皮朱古力麻薯 同菠蘿皮差唔多
但變咗朱古力口味 菠蘿皮更加碎身
⭐️鹹芝士麻薯 最Basic 同煙韌
相比較上面2款厚身(但其實都空心)
如果要用一句去形容
平 大粒 抵食 空心 好食
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_西灣河
#庭昌麵包餅店 (西灣河)
地址:西灣河筲箕灣道162號地下

#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #西灣河美食 #麻薯波波 #菠蘿皮麻薯
2022-05-17 355 瀏覽
食友早前推介的「菠蘿皮麻糬波波」,銷售點就在筲箕灣道電車路旁的庭昌麵包餅店,非常易找。麻糬波波由每日早上9點新鮮出爐,味道有三,除原味外還有朱古力及芝士味道;可惜當日芝士味遲遲仍未出爐,師傅還說沒有這樣快,無奈只好留待下次再試了。麻糬波波外層脹卜卜,就像吹了氣的氣球一樣,又有啲似糯米糍的感覺;一啖咬落去,外層鬆脆,中間煙韌,甜度不高,沒有餡料,空氣感好重,食完一件會追住食第二件,輕輕鬆鬆便KO完成。價錢只係11元三個,真係超值抵食;見店內還有蛋撻及多款不同麵包,下次來一於試多幾款至得。庭昌麵包餅店地址: 西灣河筲箕灣道162號地下電話: 25398589

菠蘿皮麻糬波波
菠蘿皮朱古力麻糬波波

庭昌麵包餅店
地址: 西灣河筲箕灣道162號地下
電話: 25398589
2022-05-16
$11 (早餐)
菠蘿皮麻糬波波
菠蘿皮朱古力麻糬波波
2022-05-02 232 瀏覽
《脆皮麻糬菠蘿包》上次排完銅鑼灣個間個幾鐘,今次去咗西灣河既小店買,舊式餅店,舖頭細細,店員話隔半個鐘頭就出爐一次。————————————————————————#菠蘿麻糬波 💰11/3個呢間當然平好多!又唔洗排隊,出爐個陣放喺度俾你任夾,無限買幾多個!佢既size 應該係cwb個間既一半,但都唔算細!佢既菠蘿皮係細細粒細細粒碎,meet空有啲係一半空心,佢既麻糬唔係好多,食落無cwb個間咁煙韌,所以食完無咁飽肚。但勝在唔洗排隊性價比都高!經過西灣河既時候可以去試試佢!下次會唔會再買?留返$11貨金其他包算🫠————————————————————————
《脆皮麻糬菠蘿包》
————————————————————————
#菠蘿麻糬波 💰11/3個

————————————————————————
2022-04-10
2022-04-10 208 瀏覽
🍽 QQ Ball💰 HK$11 for 3pcs (Takeaway)When everyone was queuing for James Bonbon Bakery in Causeway Bay, I decided to try Ting Cheong Bakery in Sai Wan Ho instead. Actually I have eaten James Bonbon Bakery half year ago but there was no queue at all LOL!! Sadly I have to queue for half an hour to purchase now....🙄Wowwww! Surprisingly Ting Cheong Bakery tasted very nice! Unlike James Bonbon Bakery, it only has one flavor. However, the price is relatively cheaper. The top layer was same as pineapple
🍽 QQ Ball
💰 HK$11 for 3pcs (Takeaway)

Wowwww! Surprisingly Ting Cheong Bakery tasted very nice! Unlike James Bonbon Bakery, it only has one flavor. However, the price is relatively cheaper. The top layer was same as pineapple bun.🍍 It was sweet and crispy while it has a bit of a bite inside but in a good way!

If you cba to queue like me, why don't you try Ting Cheong Bakery first?!🤪 Defo worth a try!
外賣自取
我一直都喜愛麻薯波波,好多麵包舖都有得賣,通常有原味、朱古力、黑芝麻、咖啡等味。我又好喜歡菠蘿包,經過這家庭昌,門口有張相吸了我的目光,菠蘿皮麻薯波波,嘩,將我兩種喜愛的食物二合為一,究竟得唔得?當然第一時間入去睇下,當時都只是博下,因為已是下午五點幾近六點,都可能賣晒。.入到店,有個位特別有多幾個人,我仲以為麵包舖晏啲通常特價推賣麵包清貨,行埋去原來係菠蘿皮麻薯波波,而且仲係脹卜卜,出爐不久,只剩唔夠十個,$11有3個,size不錯。.俾完錢攞落手仍有暖意,第一啖食口已覺好正,正啲乜?首先啲菠蘿皮好脆,同時又唔會過硬,甜度適中,少少甜夠滋味得來又唔會過份,個麻薯波波又好煙韌,轉眼間3個好快食完左,下次真係最少要買6個😅😅其實我係啱啱食完晚飯,呢個飯後甜品我好滿意,真係的確甜品係有另一個胃,哈哈😆😆.仲有,我搵極都搵唔到銀包,個收銀員好耐心咁微笑叫我慢慢,大力推介。