呢餐既每一道菜式都圍繞住香港 充滿住香港特色 每上一道菜式店員都會詳細講解佢既來源同意義 睇得出廚魔花咗好多心思去構思每一道菜 就連一開始消毒毛巾出場既方式都好特別 毛巾放咗喺一個裝滿咗乾冰既容器裏面 然後店員會將花露水倒進毛巾 一陣陣既煙霧隨即飄散出黎 場面好壯觀(⁎˃ᴗ˂⁎) ✿ 廚魔 (2003)鵝肝醬脆片同埋一口既小籠包分子料理🥄 口感好特別✿ 皇后飯店(1952)【紅湯】用咗製作羅宋湯嘅材料去創新既一道菜 底層係牛肉他他🥩上面就係用紅菜頭製成既啫喱 再以羅宋湯餡料之一既椰菜製成椰菜脆片🥦 味道清新特別✿ 珍寶海鮮舫(1950)【白灼蝦】用咗慢煮既方式去烹調蝦🦐 蝦頭上面既白色泡沫係辣椒豉油黎 呢點真係好驚喜 而碟上面橙色嘅點綴就係蝦膏黎 呢度菜式真係又靚又好味✿ 蓮香樓(1927)【豬膶燒賣 】野菌燒賣🍄上面用咗帶有酒香味既鵝肝代替豬潤 鵝肝充滿油香好好味❤️‍🔥而淋喺燒賣上面既醬汁係芹菜汁✿ 陸羽茶室(1933)【白肺湯】好香滑濃厚既杏汁白肺湯 配以醃白菜味道更豐富🥬✿ 富臨飯店(1977【吉品乾鮑】口感軟糯既吉品鮑魚 配菜係鋪滿魚子醬同鴨旦既蘆

✿ 廚魔 (2003)
鵝肝醬脆片同埋一口既小籠包分子料理🥄 口感好特別

好香滑濃厚既杏汁白肺湯 配以醃白菜味道更豐富🥬

✿ 富臨飯店(1977【吉品乾鮑】
口感軟糯既吉品鮑魚 配菜係鋪滿魚子醬同鴨旦既蘆筍

✿ 森美餐廳(1969)【鐵板牛排】
和牛放咗喺鐵版上面燒🥩 模仿返舊式西餐聽既做法 和牛既肉質非常軟腍 而醬汁原來係用咗三款唔同既胡椒調製而成 包括胡椒、白椒同埋川椒 味道好特別

✿ 美都餐室(1950)【鴛鴦。西多士】
超級鍾意食甜品既我見到呢度菜式真係好驚喜 西多士既面層淋滿咗楓糖糖漿🍯 內涵就係青蘋果蓉🍏西多士旁邊既碎粒係用榛子製成 加埋嗰一小點既煉奶一齊食 好滿足👅

旁邊用黑白淡奶裝住既甜品模仿緊茶走既味道 最底層係咖啡奶凍 中間夾咗一層煉奶 最上層就係打得好幼滑既奶茶mousse 我略嫌呢杯甜品比較甜 如果可以少甜就perfect喇

✿ 占美廚房(1928)【火焰雪山】
又係好靚既一道菜式 店員會喺你面前將火焰雪山點火🔥 然後要你自己吹熄啲火 以免面頭嘅棉花糖燒得太耐會太燶 雪山其實係由熱情果雪糕整成🍨喺成餐飯既尾段食呢道菜發揮到解膩既作用

✿ 醉瓊樓(1956)【梅菜扣肉】
最後以梅菜扣肉味既朱古力🍫同花雕醉雞味既蛋白餅結束呢一餐 唯獨係朱古力唔係好食得出有梅菜扣肉味 只係食到一兩塊切到碎碎的梅菜喺裏面 而蛋白餅就完全食唔出花雕醉雞味

📍 廚魔
灣仔莊士敦道60號J Senses1樓平台8號舖

評分ʕ •̀ o •́ ʔ
👅味道:♥♥♥♥/5
💸cp值:♥♥♥♥ /5
🤟🏻回頭率:♥♥♥/5
2022-02-12 3076 瀏覽
記得舊年2021年又係冇晚市堂食,我哋又係嚟呢度食團年飯,不過係下晝3:00食團年晚飯😂 今次係食中午團年飯😆嚟呢度仲有兩個原因:1. 佢哋將會搬舖去中環,唔知幾時至重開😅2.今次個餐牌以不同特色餐廳作籃本,又幾得意😎特色餐牌(廚魔)花雕酒浸橋頭,60%慢煮蕃茄(廚魔)鵝肝醬脆片(廚魔)小籠包分子料理(廚魔)墨魚肉製作而成嘅腸粉,沾嘅醬分別係海膽芥辣醬、四季桔甜醬。賣相其係好神似,食嘅感覺又係另一樣野,好特別😄(皇后飯店1952)羅宋湯下面係牛肉他他,上面係紅菜頭啫喱,嗰3塊係泡菜乾,味道冇乜羅宋湯嘅,不過食嘅嘢係羅宋湯嘅材料☺️(蓮香樓1927)豬膶燒賣豬潤燒賣其實係鵝肝配燒賣,燒賣裏面係菇,芡汁係芹菜汁😋(富臨飯店1977)吉品鮑魚鮑魚、魚子醬蘆筍、鴨旦(森美餐廳1969)鐵板牛扒和牛,汁係三種椒、胡椒、白椒、川椒製成😋和牛大大份👏🏻👏🏻👏🏻(美都餐室1950)鴛鴦.西多士楓糖糖漿,西多士內涵係青蘋果,旁邊嗰塊係青蘋果薄片,嗰一點就係煉奶焗成,加一啲花生蓉,個杯飲品最底層係咖啡,中層係煉奶、加埋即係茶走,最上層係奶茶Mouse😋😋(醉瓊樓1956)梅菜扣肉朱古力係梅菜味,白色嘅係沙薑

嚟呢度仲有兩個原因:
1. 佢哋將會搬舖去中環,唔知幾時至重開😅
2.今次個餐牌以不同特色餐廳作籃本,又幾得意😎

特色餐牌

(廚魔)花雕酒浸橋頭,60%慢煮蕃茄

(廚魔)鵝肝醬脆片

(廚魔)小籠包分子料理

賣相其係好神似,食嘅感覺又係另一樣野,好特別😄

(皇后飯店1952)羅宋湯

(蓮香樓1927)豬膶燒賣
豬潤燒賣其實係鵝肝配燒賣,燒賣裏面係菇,
芡汁係芹菜汁😋

(富臨飯店1977)吉品鮑魚
鮑魚、魚子醬蘆筍、鴨旦

(森美餐廳1969)鐵板牛扒
和牛,汁係三種椒、胡椒、白椒、川椒製成😋
和牛大大份👏🏻👏🏻👏🏻

(美都餐室1950)鴛鴦.西多士

(醉瓊樓1956)梅菜扣肉
朱古力係梅菜味,白色嘅係沙薑鷄味嘅甜品
由蛋白造成,不過個人覺得兩隻甜品冇沙薑味、亦冇梅菜味,有啲奇怪🤔

2022-01-30
慶祝紀念
團年飯
  • 鐵板牛扒
2022-01-08 2449 瀏覽
很糟糕的餐厅,第一次去,也是最后一次。菜品除了摆盘漂亮,味道真的是很一般,有几道菜实在太腻。最要命的是餐厅服务员的手上全是疱疹,看到这个手端盘子,瞬间胃口全无。到家越想越恶心,真怕会不会传染。唉,总之是超级糟糕的一次体验。
2022-01-02 1906 瀏覽
第一次食分子料理,體驗真的很好!由第一道的廚魔(2003)到最尾的醉瓊樓梅菜扣肉,都美味又充滿驚喜!而且,侍應都好熱情介紹每道菜式的意念、品種、次序… 真係無可挑剔!唯一就係要揸車,所以冇點酒,所以美中不足了!有幾道菜唔記得影相
廚魔(2003)
超特別又好食嘅腸粉👍🏻👍🏻
美都餐室(1950)鴛鴦。西多士
  • 梅菜扣肉
  • 鴛鴦。西多士
2021-12-23 1749 瀏覽
當晚同朋友去咗廚魔,本身已經好想食呢間,因為佢係一間好有特色嘅分子料理食肆。餐廳內嘅間隔都算寬躺,我哋被安排咗其中一間房,內有三至四張枱。整間餐廳嘅佈置都頗有特色。當晚我哋叫咗個套餐。最令我有深刻印象嘅係一開始佢先會比消毒毛巾俾你抹手,但消毒毛巾出場嘅方式好特別,我初初以為係什麼食物,因為佢係一個盤裏面有晒乾冰有晒氣咁出場,再加埋花露水,非常壯觀。店員服務非常好,每道菜佢都先會叫我哋估下,睇下食唔食出係甚麼味道。因為食物嘅味道同外觀係完全不一樣的,係兩碼子嘅事。當我哋每食完一道菜,佢就會同我哋開估,而且亦都會詳細解釋佢嘅來源及意義。而確實每道菜都非常好食。每隻碗碟嘅款都好靚,亦都好有特色,好特別。最後仲有懷舊嘅瑞士糖及椰子糖,俾我哋帶走。各樣野都睇得出依間餐廳嘅老細擺咗好多心思落去,真係值得一讚。

每隻碗碟嘅款都好靚,亦都好有特色,好特別。

最後仲有懷舊嘅瑞士糖及椰子糖,俾我哋帶走。

Bo Innovation - Michelin 3-star fusion restaurant 以前食過幾間fine dine分子料理 (both HK & outside HK) 都吾太啱口味 但呢間真係值得拎3 star!佢個menu theme會變 我生日食就係依家既menu - “O”, 我個frd食就係人生-甜酸苦辣😂一入到去環境吾係平時個種Fine dining 係比較有個性同埋More fashionable既裝修 (有bearbrick & yellow umbrella💛)個menu係廣東話gimmick食完飯仲會送比你 食之前會比花露水濕紙巾洗手 係乾冰形式 啱晒Bloomerg 😆1st dish- O (圓) Snacks 個日係mini tart, biscuit & mochi present左烤鴨,糭,沙薑雞,咖哩魚蛋&蔥油餅小食夠脆 佢會比你估食到咩味 第一道菜已經好surprising 2nd dish- 大三O蟶子肉係最上面 蟶子味mousse係中間 最底層係asparagus 發菜汁 1st dish too impressive 呢道都好食但
但呢間真係值得拎3 star!

個menu係廣東話gimmick食完飯仲會送比你

1st dish- O (圓) Snacks

2nd dish- 大三O
1st dish too impressive 呢道都好食但無咁深刻 尤其是個汁

3rd dish- O to the dragon
蠔油tuna 有d太咸 側面有蠔葉(真係有少少蠔味) 食完見到李小龍係隻碟上面 呼應返個名😂

4th dish- Omg
Caviar 鮑魚片 配下面mung bean蓉 煮到好似薯蓉 非常Smooth 就算平時吾食Bean都覺得好食!

5th dish- Tai O
話明大澳 當然係蝦 食之前比大澳出名既蝦油客人聞下(used in the dish)
Uni 蝦油珍珠米 珍珠米煮到極有咬口 uni新鮮 蝦油夠香

6th dish- 007
Just like other fine dining, refreshment would be provided in the middle of meal.
呢款係咸檸加白酒 (無咩酒味) 用皇帝杯上 飲落真係中式咸檸咁 酸度啱啱好

7th dish- XO
無影到相😂 XO醬配腐皮 鵝肝煮成既汁 腐皮豆味夠香 鵝肚味啱啱好 吾會太濃太滯

8th dish- Smoke O
Australian M9 wagyu 肉味夠濃 煮得亦嫩 隔里既圓形shape係蘿蔔蓉 夠特別

9th dish- Chicken BO
雞粥煮法既risotto 飯粒軟硬適中(係好難做到好 出面食過好多Risotto飯都煮得吾夠好) 雞湯都好香 上面灑左鮑魚磨成既粉吊味

10th dish- JellO
響應環保以honey favoured jelly 扮成魚翅 witht truffle slices 杏汁做底 另外有枝eye drop既山楂醋比你自己加做調味

11th dish- Dessert
Very thick cheese cake 配香茅mini dongut 配八珍甜醋既Strawberry
鍾意食Cheese既人應該會好鍾意 佢既Cheese係極濃正宗Cheese 八珍甜醋配Strawberry意外地搭 成個食晒

食完幫你影完即影即有 會拎個超大懷舊糖盒出黎 裡面有晒白兔糖 椰子糖 等等懷舊糖比個紙袋你任裝haha

Overall:
Taste - 9/10
Service - 7.5/10 (有一位staff態度麻麻 其他都好好 而且好識氹女仔😼)
Environment - 8/10
Price - 2000 pp for dinner set (book online ahead - 1500 pp)
非常recommend 重要日子黎食 真係食得出廚師既心思同埋佢對香港既愛&尊重 而且味道都相當好💛💛
2021-11-15 1029 瀏覽
廚魔-港式分子料理好耐之前已經想去呢間餐廳試吓,上2個月見到openrice有優惠就book左個lunch個人最喜歡鵝肝桃膠,帶子女兒紅。仲有個鮑片魚子醬加豆蓉,將豆蓉整到好似薯蓉咁好特別,質地好滑但唔漏。腸粉包住蛋黃都幾好食,可惜openrice upload唔到video, 蛋黃爆出嚟嗰下好eye catching.甜品方面八珍甜醋蘋果好正👍🏻成個過程gimmick 比味道出色,但試下都唔錯,幾得意😆好鐘意女兒紅個酒香味😋
廚魔-港式分子料理
甜品方面八珍甜醋蘋果好正👍🏻
  • 帶來兒子
2021-10-11 1252 瀏覽
一路以來都想試,今日襯慶祝生日終於的起心肝黎試吓🥳 不過訂坐要比deposit 1000$/head 的要留意返餐廳嘅佈置都好多香港特色嘅掛畫同d 餐具都係好香港風情💛 每一期都會有唔同嘅主題,今次嘅主題就係🟡圓 亦有完美嘅意思一開始就已經用好特別嘅方式幫我哋洗手,用咗會出煙嘅雙妹嘜花露水紙巾 感覺好fresh 😇我地之前無check 過個menu, 所以見到果個似是而非嘅神秘menu 都好期待😙第一樣頭盤就係幾樣香港傳統食物整成嘅份子料理,侍應今次唔會話你知,等你食完先至開估😆而之後每一樣野嘅味道都好出色好意想不到,已經開始對之後落嚟嘅嘢充滿期待🥰由於係份子料理 都唔想劇透晒全部野不過的確每一樣野都有驚喜 一路食都覺得好好玩食物方面唔係每一樣都話好好好好味,但係全部都好有心思💛 我自己最鍾意好玩嘅頭盤同埋和牛,個牛真係好好食 只係個汁咸左少少 另外個意大利飯都係十分出色 好有咬口 聞落亦都十分之香 🙂 另外 大三元都係好好玩,"食糊" 設計一流👍🏻 差少少嘅話就係,自己略嫌D 甜品就無咁特出😅 最後,如果有朋友仔生日,晌book 位時講聲就可以晌甜品度寫名同埋會送返張即影即有比你 🥰

由於係份子料理 都唔想劇透晒全部野
不過的確每一樣野都有驚喜 一路食都覺得好好玩
食物方面唔係每一樣都話好好好好味,但係全部都好有心思💛

晌呢個時勢做一間良心fine dining 其實都好難,請大家多多支持啦💛
2021-10-06 923 瀏覽
5/10/2021 happy Tuesday! 朋友話想食分子料理,有冇興趣呀!why not? 四人一枱,剛剛好。踏入餐廳,侍應友善地接待,使客人頓時放鬆心情!坐低見到餐牌,十分之獨特,因為要估下內容是什麼?後來知道,原來客人有遊戲玩,就是要認真品嘗食物材料,跟著話比侍應知,究竟這道菜式是什麼材料製造出來!之後,侍應都會在遞送每道菜式時,向客人講解菜式的材料及製作。其中食物材料的配搭,確係有創意,連盛載食物的餐具,盡見心思。色、香、味俱全,客人慢慢享受美味嘅分子料理。Set Menu 內有「和牛」,由於本人唔食「牛」,廚師精心炮製美味「三杯酒乳鴿」,十分之好食。分子料理,有特色,好食,又飽飽,證明廚師是站在客人角度出發,值得一讚。
踏入餐廳,侍應友善地接待,使客人頓時放鬆心情!
烤鴨脆片  鴨肝  糯米糍  瑤柱
三杯酒乳鴿
黃油雞湯燒粟米意大利珍珠米飯
啫喱翅南北杏汁杏仁豆腐
2021-09-22 958 瀏覽
今日一試Bo Innovation,都覺得2星係實至名歸既。我一直都覺得fine dinning 係一個experience,而呢間餐廳就真係打造出一個連貫既experience . 一個有趣既story telling。 價錢方面佢係Petrus同MO GRILL 既水平(個人覺得MO Grill 好普通,Petrus我係鍾意既),但BoInnovation既食材配搭,煮法,都令我留下更深印象。(甜品用八珍甜醋,想唔想知道係咩味?鵝肝醬同腐竹又夾唔夾呢?)真心,出黎個結果真係唔錯。呢間係我近年食過印象最深既餐廳。我個人係會推薦呢間餐廳👍🏻
2021-09-11 751 瀏覽
       終於可以打卡大名鼎鼎的廚魔。這次在廚魔食的是好有心思wedding套餐。首先來是婚姻滋味,就是婚姻中的酸甜苦辣鹹,每一款前菜都對應一個主題,好巧思同好好味道!     之後是帶來兒子,用一個小小的餐盤做出了一片荷田景色,好靚!湯底是番茄湯,酸酸甜甜好開味,搭配帶子食落好滿足。      雙魚得水略顯普通,魚肉好嫩,但是調味有點淡口。     主菜是烤乳豬同甜蝦意粉,甜蝦意粉OK,蝦大大隻,意粉夠韌。烤乳豬盛盒好得意,有烤乳豬,威靈頓豬同豬紅。威靈頓牛就食得多,威靈頓豬就第一次見,食落都唔錯,調味層次分明,花咗好多心思。       最後甜品都有3個,不是魚翅,百福添丁同百世其昌,梅乾菜雪糕真是第一次食,味道就麻麻,不是很喜歡,不過創意一流。廚魔真是名不虛傳,食完好滿足,用足料同好有創意,以後換咗菜單一定要再來!

雙魚得水略顯普通,魚肉好嫩,但是調味有點淡口。

2021-08-01
超級驚喜既一餐。廚魔真係廚魔,食到每一道菜都充滿心機,完全感受到廚魔一定係一位偏執狂,佢設計既菜式,無論係食材,擺盤,餐具定係味度都追求完美。食到中途佢自己本人都要出黎巡視一下環境,感受到佢好緊張客人既反應,拎左星既廚師,仍然好緊張顧客既感受,真係好難得。今次食呢個菜單係以「圓」作為主題。第一道前菜,好多個圓,有好似糯米糍既糭,咸蛋脆片鵝肝醬既燒鵝:咖哩角菠蘿包中發白大三元碟拉開左個序幕,裡面有聖子,蘆筍。開頭入座心諗個台整到咁頹,原來係內藏玄機,扮緊麻雀台~菜芯芥蘭炒牛肉,廚魔堅持用菜芯個花黎做伴碟,好有心機。呢碟係OMG 代表左你見到咁高級既食材會叫omg ,又鮑魚又魚子醬蝦米,意大利飯,食落好似食緊粥好鐘意呢碟腐皮,加埋佢自制既XO 醬,一流M9+和牛,配埋陳枝記訂做既刀,真係好仔細。鮑魚碎飯八珍甜醋做既甜品!超有特色既餐牌
超級驚喜既一餐。

今次食呢個菜單係以「圓」作為主題。

咖哩角

菠蘿包

菜芯芥蘭炒牛肉,廚魔堅持用菜芯個花黎做伴碟,好有心機。

蝦米,意大利飯,食落好似食緊粥

好鐘意呢碟腐皮,加埋佢自制既XO 醬,一流

M9+和牛,配埋陳枝記訂做既刀,真係好仔細。

鮑魚碎飯

八珍甜醋做既甜品

超有特色既餐牌

2021-08-16
Innovative  chinese
$ 2000
2021-07-13 866 瀏覽
Famous for gastronomic creativity, Bo Innovation is a 2-Michelin star 🌟🌟 which offers modernized Chinese cuisine. Formerly it was a 3-Michelin star when I visited for dinner many years ago before they had a renovation. I wanted to come back and try their lunch this time Their restaurant feels a lot more spacious after the renovation. It’s still simple and modern in design but they have added many elements of Chinese and Hong Kong history in their decorations, which perfectly fits the theme. We o

We ordered the Wagyu Beef Lunch Tasting Menu (HK$1000) and it was on discount on weekdays. Perfect!

The 9-course tasting menu starts off with “Taste of Marriage”, which are little appetizers in 5 different flavors - Sweet, Sour, Bitter, Spicy, Salty 甜酸苦辣 to signify what you will go through in a marriage
What a fun, fascinating and creative concept to incorporate the Chinese traditions to your tastebuds!!

Taste  of  Marriage
Taste  of  Marriage

For appetizers, the set menu also includes their signature Molecular  X-trend  “Xiao  Long  Bao”
This is a must try!
I still remember I had this for dinner many years ago! Look how delicate it looks before the flavors burst in your mouth 💥

The next courses are “Son of a Scallop” , “Pieces Paradise” and “Rich Abalone” . All the dishes look so beautiful yet also tasty on the palate
Clearly many Chinese ingredients are used here with a twist. My favorite dish is “Rich Abalone” - which is poached abalone with caviar 20g and mung bean.

Son  of  a  Scallop
Pieces  Paradise
Butter  poached  abalone,  caviar  20g

The other course “Yin Yeung” , egg yolk with black truffle, is also delicious
Very rich and heavy in flavors.
Yin  Yeung

However, the main course “Wagyu Beef” is decent but not to my liking. Maybe it’s the dense black pepper sauce or the chewy texture of the meat, I didn’t enjoy it throughly.

Also, “No Shark Fins”, faux shark fins in rock sugar syrup 冰糖, is not my cup of tea either as I don’t normally fancy this type of Chinese dessert. Just my personal preference. I am sure many others like this course.
Wagyu  Beef
Not Shark  Fins

Then it’s “Comes after Sex” , which is a can of baby food! Just kidding….it’s a can of foam with crispy crumbs in Braised Pork in Preserved Vegetables flavors. It was very unique! Must try
Interesting name too!
This is the other signature dish I’ve had many years ago except it was in a different flavor.
Comes  after  Sex

Lastly, the final dessert “V generation” is composed of diced apple and chestnut mousse in ginger vinegar 姜醋 to complete the journey.
V  generation
After many years, I must say I am still fascinated with this place
As their menu changes quite regularly, the new menu really caught me by surprise. In fact, I think the whole journey was elevated by the entire Chinese Marriage theme. Beginning from courses relating to wedding traditions to Chinese banquet and then ending with baby food and the classic Chinese dish after giving birth. What a delightful and inspired story and experience!!
Definitely recommend it for everyone to try at least once, especially for tourists to enrich their Chinese culture through fine food! 👌🏻💫

The only small matter is I feel that their staff is not very genuinely friendly or attentive. Their service is ok and they will explain the menu and every course to you, but that’s about it. You would expect more enthusiasm and care from a 2-Michelin. Perhaps that’s why they lost a ⭐️ ?

Lunch: HK$ 1000 per person
2021-05-24
Son  of  a  Scallop
Yin  Yeung
Not Shark  Fins
Comes  after  Sex
  • Wagyu  Beef  Tasting  Menu
2021-07-09 828 瀏覽
今次menu以中式婚宴為主題第一度菜就係關於婚姻嘅甜酸苦辣之後每度餸都加入一些中國食品落去#女兒紅 口感食落疑似鮑魚,味道清新呢個蒸蛋好好食雙魚得水加左七喜浸嘅Gin用個鼎飲,個頭要抬好高先飲得晒乳豬四食,各有風味表面上係魚趐,但食落去係甜甜地八珍甜醋甜品最後可以攞啲糖返屋企食整體而言,成餐飯個感覺好有趣有好多估你唔到嘅味道同埋會感覺到廚魔團隊在好地方都花左心思值得一試!
今次menu以中式婚宴為主題
第一度菜就係關於婚姻嘅甜酸苦辣

之後每度餸都加入一些中國食品落去
#女兒紅 口感食落疑似鮑魚,味道清新

呢個蒸蛋好好食

雙魚得水

加左七喜浸嘅Gin
用個鼎飲,個頭要抬好高先飲得晒

乳豬四食,各有風味

表面上係魚趐,但食落去係甜甜地

八珍甜醋甜品

最後可以攞啲糖返屋企食

整體而言,成餐飯個感覺好有趣
有好多估你唔到嘅味道
同埋會感覺到廚魔團隊在好地方都花左心思