2014-02-03 2334 瀏覽
呢間拉麵店地址同openrice記錄的唔同, 但我check過名字係一模一樣, 所以應該係佢搬左去新地方同一般拉麵店一樣, 選擇唔多, 冷麵, 熱麵, 粗, 幼, 加雞蛋, 紫菜....  最特別係要幾多倍辣, 見有食家選200倍之後上磅, 店主在牆上掛上木牌作紀念, 幾特別我兩一碗冷, 一碗熱冷麵: 附上的芝麻醬好好食, 麵身好有彈性, 大量的蔥, 青瓜跟麵浸入醬汁, 地道的日本風味溫泉雞蛋好軟熟, 塊豚肉就乾左D熱呢碗有少少怪, 原先以為係湯麵, 但原來係淥好的粗麵再浸杰身的"湯", 味道就ma ma 地 麵同冷麵的麵不同, 比較硬, 口感ma ma掙扎了一會, 都會俾個like, 因為碗冷麵好好食, 但大家不要叫熱麵食

我兩一碗冷, 一碗熱

溫泉雞蛋好軟熟, 塊豚肉就乾左D
 麵同冷麵的麵不同, 比較硬, 口感ma ma

2014-01-28
  • 冷麵
2013-09-03 975 瀏覽
女人是善變的, 是荷爾蒙的影響吧? 有時候會突然好想吃一樣東西, 便義無反顧地豁出去, 我說的是吃辣, 吃辣好像是一場耐力賽, 只會接受辣的程度, 越來越辣! 夏天吃辣可以精神煥發!今天有long lunch的時間可以到銅鑼灣去吃一個廣島沾麵, 這裡的特色之處是可以自選辣度, 朋友不吃辣的, 可以選不辣, 而我選的是20度的辣, 應該是我接受的範圍, 否則好像只吃辣椒, 什麼也吃不出來, 沾麵是冷麵, 再沾上湯吃, 這裡的是有日式叉燒 , 大量青瓜和青菜, 好清新, 但叉燒沒有什麼味道兼好瘦, 麵還好, 有彈性, 醬汁有大量芝麻, 好香, 辣椒的味道, 好刺激, 已經是我的上限, 但又沒有地獄拉麵那般令人回味, 可一不可再!
2013-03-01
2013-06-16 657 瀏覽
和男友去完旅遊展覽開始肚餓,想起朋友介紹的這間拉麵店喜歡吃辣的我知道這裡有0-200級辣任君選擇當然不會錯過店裡不算有很多裝修,但白色的牆上畫了很多有辣椒圖案的畫,配合主題!這裡有四款麵底大小供客人選擇,又是一間既環保又為女孩子們慳錢的店但它的辣的收費也太取巧了吧!以吃辣聞名的它,不同辣度竟有不同收費,而且收費並不便宜50級以上加$10, 100級以上加$20, 150級以上加$30 幾乎佔麵的一半錢!但我們既然是為吃辣而來,就是加錢也當然要吃辣我選了廣島麵100級辣;男友選了冷麵50級辣廣島麵為熱食,麵及沾醬都是熱的;冷麵則相反❨當然啦)冷麵的沾醬較少也較稠桌上有一大盤(真的很大的一盤) 芝麻可供客人自己調味廣島麵附有的厚切叉燒很淋很入味,滷水溏心蛋也很入味,但蛋黃有一點過熟還是豚的溏心蛋較好吃100級的辣大概為譚仔的中辣,味道很濃很有芝麻香,不會太咸50級的辣是譚仔的小辣,拉麵較幼身,質地較彈牙,我個人較喜歡冷麵但我嫌冷麵"太素食", 只有青瓜、菜及兩片薄切叉燒(叉燒入口ok溶)整體來說是滿意食物質素的,但辣的價錢頗貴最後,店員主動問我們畫不畫木牌,我當然畫啦!!很開心的一餐,有得
和男友去完旅遊展覽開始肚餓,想起朋友介紹的這間拉麵店
喜歡吃辣的我知道這裡有0-200級辣任君選擇當然不會錯過
但它的辣的收費也太取巧了吧!
以吃辣聞名的它,不同辣度竟有不同收費,而且收費並不便宜
幾乎佔麵的一半錢!
但我們既然是為吃辣而來,就是加錢也當然要吃辣
我選了廣島麵100級辣;男友選了冷麵50級辣
左-冷麵; 右-廣島麵
廣島麵為熱食,麵及沾醬都是熱的;冷麵則相反❨當然啦)
冷麵的沾醬較少也較稠
桌上有一大盤(真的很大的一盤) 芝麻可供客人自己調味
還是豚的溏心蛋較好吃
100級的辣大概為譚仔的中辣,味道很濃很有芝麻香,不會太咸
挑戰100級的路上! 圖中: 前-100級辣; 後-50級辣
整體來說是滿意食物質素的,但辣的價錢頗貴

最後,店員主動問我們畫不畫木牌,我當然畫啦!!
很開心的一餐,有得食有得玩,情侶吃飽後一起發揮創意很sweet ;)
左-冷麵; 右-廣島麵
2013-05-16 407 瀏覽
做嘢做到夜晚十一點幾, 沿路見到呢間有開就入, 純粹醫肚.好辣既我入到去完全係開心! 0-200級辣俾你揀喎!餐廳內好多挑戰者食完唔同級數既評語, 好有趣, 好多都係日文嚟0忝呀!可以揀份量, 一讚, 食唔哂可以叫個小既唔浪費.以上係, 小size, 20倍, 加蛋&叉燒我未食過沾麵, 呢個湯底勁濃, 都辣既, 仲好~~~熱!但真係好咸, 我勁鍾意食咸嘢既都覺得太咸.. .不過我會再試多一次, 叫另一款湯底, 試40倍 (50倍以上要加錢架! )
做嘢做到夜晚十一點幾, 沿路見到呢間有開就入, 純粹醫肚.
好辣既我入到去完全係開心! 0-200級辣俾你揀喎!
可以揀份量, 一讚, 食唔哂可以叫個小既唔浪費.
以上係, 小size, 20倍, 加蛋&叉燒

我未食過沾麵, 呢個湯底勁濃, 都辣既, 仲好~~~熱!
但真係好咸, 我勁鍾意食咸嘢既都覺得太咸.. .
2013-03-13
陳金:沾麵店開很多, 今日來銅鑼灣呢間試試.據講係日本已經有20幾間分店, 香港暫時得呢間, 出名食「辣」,我點會唔試試.點左一個「廣島麵」, 先試試150倍辣道(辣道有0-200倍).食左兩啖…唔對路….點解真係一D辣味都無…?試試叫店員加到200倍…加完…係無任何分別…照呢種程度相信我食可以食20,000倍….據講食到200倍以上會俾個牌仔你寫幾句留念, 我食完又唔見有人俾我喎….諗住見間店幾得意想玩下留個念都唔得.講返食物:麵條:我不覺得好吃, 不爽, 不曲, 據說是日本運過來的?我在日本隨便走入任何一間拉麵店的麵質都比他好, 有待改善吧.滷水糖心蛋:糖心是有的, 但整體都味很淡, 滷汁的香也吃不到….叉燒:原本是2片,追加4片才加$15,不貴, 可惜是叉燒本身味道很淡, 沒有肉的香, 也沒有微煎過的香….我見過日本師傅親手做叉燒, 知道製作不容易…但沒味如此的….不知如何製作….我會去多次試下是否溝通出錯所以唔辣, 試下食300-400-500-600….睇下冇冇得玩下留個念, 如果又係唔辣或者玩下留個念都冇嘅, 就可能未必再光顧了….
陳金:

沾麵店開很多, 今日來銅鑼灣呢間試試.

照呢種程度相信我食可以食20,000倍….

講返食物:

2013-04-11
2013-04-01 138 瀏覽
呢間麵店嘅食物質素簡直與普通foodcourt無異!不單止難食,仲令人誤以為日本嘅沾麵就係咁!呢間鋪嘅熱同冷沾麵雖然用咗兩款唔同嘅麵,但麵質都一樣平庸!似足喺街買獨立包裝嗰啲拉麵!配冷麵嘅凍湯等如芝麻加鼓油,仲有少少塑膠車呔味。而配熱麵嘅湯基本上同拉麵嘅湯無分別,一啲都唔濃郁!原來佢地所謂嘅沾麵,就係將拉麵同湯分開!
題外話/補充資料: 正宗嘅日本沾麵要比香港平,質素好!今時今日喺香港賣拉麵或沾麵咁嘅質素根本無可能生存!
2013-04-01
2013-04-01 119 瀏覽
在鵝頸橋附近出差,知道這裡有近期好HIT的沾麵食,當然要來試下啦。這裡除了沾麵外,也有湯拉麵。沾麵分冷同熱~有細,中,大同特大4個SIZE,再分2-200倍辣度~~其實我不吃辣,所以點了熱沾麵(中SIZE)2倍辣。每張枱面都有一大盤芝蔴~~自己鍾意加幾多就幾多~沾麵配菜有芽菜,溏心蛋同叉燒~其實D麵唔係好熱....食左一陣已經吹凍了...2倍辣其實不辣。聽說試過不夠可叫待應加辣,不過我怕一加就辣死我加上我喉嚨有點唔舒服,所以都無加辣。其實我就覺得味道一般,不過LUNCH時間都好多人來,搭枱的兩位男士仲話好味過同區某間沾麵添~順帶一提,這店經業至零晨四點,是肚餓的夜鬼另一選擇!

順帶一提,這店經業至零晨四點,是肚餓的夜鬼另一選擇!
2013-02-27
2013-04-01 75 瀏覽
晚上七點到達不需等位直接入坐點了廣島沾麵十點辣度沾麵有椰菜黃瓜作配料感覺蠻清新沾汁質感十分稀薄味鹹, 小麻辣, 沒了狂加枱都上的芝麻增加味道最後主角竟變成芝麻了雞蛋沒有蛋香叉燒如砂紙, 口感十分粗糙這家沾麵店以芝麻/ 辛辣作為噱頭但好像基本的沾汁/ 蛋/ 叉燒也沒有令人滿意
晚上七點到達不需等位直接入坐
點了廣島沾麵十點辣度
沾麵有椰菜黃瓜作配料感覺蠻清新
沾汁質感十分稀薄
味鹹, 小麻辣, 沒了
狂加枱都上的芝麻增加味道
最後主角竟變成芝麻了
雞蛋沒有蛋香
叉燒如砂紙, 口感十分粗糙
這家沾麵店以芝麻/ 辛辣作為噱頭
但好像基本的沾汁/ 蛋/ 叉燒也沒有令人滿意

2013-03-18 69 瀏覽
呢拉麵店門面裝修係幾吸引人去試下的,但真係試,無下次。SORRY!!地方唔算大,得5張圓枱,每張枱都有一個大碗芝麻比你任加,幾有趣。有不同的辣度, 50以下不用加錢, 50以上就由$10起。溫泉蛋豚肉拉麵 - 叫左50度辣, 一D都唔辣得個咸字, 係咪唔識分 咸同辣呀!!! 咸到要加杯熱水先食。豚肉湯拉麵 - 一樣!!都係得個咸字!! 個拉麵無驚喜!! 個湯就完全係味精,食完飲左勁多水!
有不同的辣度, 50以下不用加錢, 50以上就由$10起。
溫泉蛋豚肉拉麵 - 叫左50度辣, 一D都唔辣得個字, 係咪唔識分 咸同辣呀!!!
咸到要加杯熱水先食。
豚肉湯拉麵 - 一樣!!都係得個字!!
個拉麵無驚喜!! 個湯就完全係味精,食完飲左勁多水!
2013-01-10
2013-03-17 59 瀏覽
相約友人逛花展,先到附近”醫肚”吧!友人提議到”廣島流”吃拉麵,正是廣島沾麵本舖爆彈屋。甫進店內,即看到牆身上的拉麵手繪圖案和食客留言板,甚有日式小店風情。每張桌上都有一大盤芝麻供食客自行添加,牆上還有小告示提醒食客多添加免費的芝麻。經友人推薦,選了廣島麵(熱)。可以選1-200倍辣…有點像譚仔吧?!由於本人不吃辣,所以選了10小辣…友人說,不會辣的!拉麵來了,先說配料:叉燒是薄薄的兩片,醃菜的分量還好,糖芯蛋(日本蛋)的賣相非常吸引!!至於麵條:選了1.0個麵,份量剛剛好。吃下去,稍嫌不夠彈牙…而10小辣的湯底真的不大辣,很適合怕辣的人。整體而言,以$85的價錢來說,這樣的質素和份量是有點小貴,只能算是不過不失…一試無妨

經友人推薦,選了廣島麵(熱)。
可以選1-200倍辣…
有點像譚仔吧?!
由於本人不吃辣,所以選了10小辣…
友人說,不會辣的!
拉麵來了,先說配料:
至於麵條:
選了1.0個麵,份量剛剛好。
吃下去,稍嫌不夠彈牙…
而10小辣的湯底真的不大辣,很適合怕辣的人。
2013-03-16
2013-02-13 31 瀏覽
是咁的!銅鑼灣要找宵夜好像比旺角尖沙咀等地困難得多,選擇不外乎已貴得過份的翠華、招呼差劣的越華會,又或是24小時的麥記,所以知道銅鑼灣有一檔收凌晨4點的拉麵店,確實不得不支持一下!店面很光亮,係光到有點耀眼那種,可能是星期五晚凌晨關係,現場很多日本人,而且看得出是已有少許酒醉的日本人,感覺很像在新宿歌舞技町的地道小店裡,同台的日本人正埋頭苦幹地吃,面容有些汗水,畫面也很有趣。點選了熱吃,20倍辣度的,其實對它的辣沒有甚麼概念,但店員說20是入門級,那就聽他的。端上來,保持著沾麵湯頭不夠熱的傳統,但很香,加入芝麻是原因,辣度也能接受(印象下次可以挑戰30倍的),但這種辣不是很有個性,我以為廣島湯頭有一種屬於他的味道,但失望了!吃了也不會留下深刻印象 。麵條沒有甚麼特別,不夠曲未能盡情掛湯,配菜的荀及蔥絲也是普普通通,糖芯蛋做出合格以上的水準,下一回我會追加多一隻。叉燒確實強差人意,份量少,沒有肉香,是整碗麵的一大敗北。普通份對我這種大男人來說確實不夠喉,下次有機會想在半夜三更吃碗沾麵的話,我想都會再來的。沒有辦法,香港人對日本拉麵要求越來越高,高水準的拉麵也成行成市,廣島沾麵整體感覺不夠

沒有辦法,香港人對日本拉麵要求越來越高,高水準的拉麵也成行成市,廣島沾麵整體感覺不夠好,相信有很大進步空間,原本想俾喊面,但念在銅鑼灣區食店經營困難,而且也開得夠夜,所以今次俾個OK,希望下次來叉燒方面有改進吧!
2013-01-25
$85 (宵夜)
2013-02-01 13 瀏覽
看完食評便來試試,一入門口看到地方淺窄,一張圓枱要坐5人,但心想好吃都不緊要。看完menu選擇只有4款,冷或熱,辣或不辣,我們點了一冷一熱,先講熱的豬骨湯拉麵,湯底並沒有什麼特別,塊叉燒離譜到一張紙咁簿又細塊的超級肥豬肉,䈡又小,淨係得筍,$75 一碗可以話頗不值。另一碟是冷麵,D汁好咸,塊叉燒都係兩片簿簿肥豬肉,全冇肉香,仲貴D$85,所以今次係第一次,也是最後一次幫櫬!
2013-02-01
2013-01-19 18 瀏覽
廣島沾麵本舖爆彈屋門面像舊時的日本店舖,再加上閃閃的燈,十分搶眼。我7點多來到了,要等位!大約等了20分鐘。見店內細細的,有幾張大圓枱。等位期間見店外有塊木牌寫上營業時間,嘩~營業至零晨4點!! 啱晒d夜鬼。如果唔想食飯時間要等位,可以夜d先黎食~哈哈入到店內一見每枱都有一大盤芝麻,十分誇張!!! 芝麻係任加的~點了廣島麵(冷)特大$108,特大有2個麵底,2人share抵食d。再加了溏心蛋&滷水溏心蛋,試下有咩唔同點了10倍辣,試咗先,如果唔夠辣可再加辣汁廣島麵麵質不錯,有彈性,不易斷。重點----辣汁,夠大碗,而且有勁多芝麻,入口好重芝麻香味。但食食下就覺得芝麻太多了,有點防礙我食嘅拉麵,因為沾了太多芝麻,成口都係芝麻,都唔知自己係食芝麻定食緊麵10倍辣其實冇想象中咁辣,正常食到辣的朋友都可以接受到,如果係嗜辣者就應該唔夠辣喇。接受到10倍辣,一於加碼,加了5倍辣。食落真係辣咗,但都可以接受。溏心蛋&滷水溏心蛋溏心蛋只係一般雞蛋,冇任何味道,溏心效果一般。滷水溏心蛋味道好像日式醬油味,溏心效果幾好。好味過溏心蛋
廣島沾麵本舖爆彈屋
門面像舊時的日本店舖,再加上閃閃的燈,十分搶眼。
再加了溏心蛋&滷水溏心蛋,試下有咩唔同
點了10倍辣,試咗先,如果唔夠辣可再加辣汁
廣島麵麵質不錯,有彈性,不易斷。

溏心蛋&滷水溏心蛋
溏心蛋只係一般雞蛋,冇任何味道,溏心效果一般。
滷水溏心蛋味道好像日式醬油味,溏心效果幾好。好味過溏心蛋
2013-01-16
20 分鐘 (堂食)
2013-01-11 60 瀏覽
是日為了 "寬粉王" 即將入伙的新居,我們到銅鑼灣的傢具店逛了幾小時。然後順便嘆一下近日新鮮熱辣的廣島沾麵。廣島沾麵以辣的沾麵為題,在我心目中,日本對辣的接受程度遠遜其他東南亞國家,但廣島沾麵設有0至200的辣度,聽起來也頗為刺激兼有賣點,吸引我一試。廣島沾麵舖位成長方形,廚房在最末端,而座位就設於兩旁。如斯震憾的一座芝麻大山,每張桌子都備有,永不落空,不過我更愛的竟是店內另一個裝飾。最能吸引我的是牆上的Q版圖畫,不單可愛,亦能簡易地令食客了解廣島沾麵所用的選材與細節。從圖畫得知有來自日本的椰菜、雞蛋,還可以中途加辣等等。辣椒串也是店內常見的裝飾,為辣的元素打造更深刻的印象。廣島沾麵的辣油由1至200度,看您要給自己多少度的挑戰。老公和感冒未痊癒的我要了最輕的2度辣,而 "寬粉王" 則要了10度,我嫌 "寬粉王" 太保守了,她說還可以追加辣度,這道也是,先試試效果吧!麵條送來前,女侍應給我們紙質的圍裙,我跟 "寛粉王" 貪玩的戴上了。先送來的是多加的野菜,有葱絲、椰菜及青瓜絲,可混在麵條中同吃,或與麵條分開來吃也可,悉隨尊便,沒有一個指定的正宗吃法。野菜的新鮮度不錯,葱芳香,爽口的青瓜

廚房
廣島沾麵舖位成長方形,廚房在最末端,而座位就設於兩旁。
芝麻
牆上的畫
串辣
辣椒串也是店內常見的裝飾,為辣的元素打造更深刻的印象。
廣島沾麵的辣油由1至200度,看您要給自己多少度的挑戰。

圍裙
添加野菜

野菜的新鮮度不錯,葱芳香,爽口的青瓜也可作清熱解辣。
醬汁
跟著就是用來沾麵的招牌辣汁。據資料顯示,辣汁用上了秘製配方烹調,務求不只做到辣,還得要濃烈。大致採用了日本的 Tare Sauce, 即類似串燒 、網燒的稠身甜稠醬油,還有瀨戶島海域補捉的小魚、豉油、醋、鰹魚乾上湯等等熬製,聽落用料很講究,味道應該也不錯。

肉眼所見,前面的2度相比後面的10度,赤紅與密度都較淺較薄,用筷子點了一下嚐嚐,果然一點辣意也沒有。我們三人同放了大量的芝麻,果然香味給提昇了。可是伴麵後味道仍屬偏鹹,整體味道則較為單調,最後老公和 "寬粉王" 都多加了辣汁,聽說效果會較好。
前者是大的份量,後者是小的份量,對小麵條的份量還有信心完成,大的肯定投降了。

我們反而較欣賞廣島沾麵麵條的口感,原來由一家在日本的麵廠專門製造。

深橙色的雞蛋黃很搶眼,給人甜蜜蜜的感覺,沒有事先浸製,味道不算很突出,但質量可接受。
叉燒
看過到訪食家的報告,叉燒不是廣島沾麵的強項。我們那天的叉燒變了薄身長方形的模樣,可是質感確是較嚡,而且毫無口感,有點強差人意!

最後我還是完成不了小份量的麵條,除下圍裙後發現有3數點汚漬,但 "寬粉王" 那條就更加不堪入目,像小孩童一樣那麼糟!

我和老公還是懷念此舖前身的後巷車仔麵。

沾有醬汁的圍裙
2012-12-29
5 分鐘 (堂食)
牆上的畫
芝麻
串辣
廚房
圍裙
沾有醬汁的圍裙
2013-01-10 21 瀏覽
由於6pm去到,所以唔洗等位。好快就決定要食中size的冷廣島沾面,辣道3。送來時,賣相好好^^廣島冷沾面 D面都幾彈。沾面汁, 如果可以濃味一點就更好 芝麻,好香 下次會再去試其他款式^^
由於6pm去到,所以唔洗等位。

好快就決定要食中size的冷廣島沾面,辣道3。

送來時,賣相好好^^
廣島冷沾面

D面都幾彈。
沾面汁, 如果可以濃味一點就更好
芝麻,好香

下次會再去試其他款式^^