2024-12-02 488 瀏覽
星期六嘅晚上,幫襯依間位於山道嘅cozy木系小店,叫咗一個二人餐 $560🥰前菜雞肉蘇格蘭炸蛋,材料豐富,有炸左嘅免治雞肉包住溏心蛋,下面舖有大量生菜絲,配上豐富嘅香料,切開炸蛋流心出嚟,好壯觀好好味😋主菜烤羊架配腐乳意式燉飯 +$80羊架香脆嫩滑,粉紅色好誘人,雖然配腐乳但好易入口,好快已經食晒成碟燉飯。法式多士 +$80海鹽焦蕉蕉海鹽焦糖香蕉+雲呢拿雪糕,配上法式多士,好香脆😍濃濃朱古力 +$48依個甜品好豐富,有朱古力mousse, 朱古力忌廉,海鹽可可脆片,配上特級欖油,滿載幸福感🤩飲品方面,我哋叫咗兩杯cocktail, 分別係Strawberry Mint Dark Rum $68,Chocolate Rumic $78,清新解膩😋評分:最高為5分治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️抵食度:💉💉💉💉翻兜指數:🩺🩺🩺🩺廿一由八石塘咀山道93號地舖 📍香港大學港鐵站A1出口5分鐘路程#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #山道 #ShekTongTsui #石塘咀 #廿一由八

前菜

主菜
烤羊架配腐乳意式燉飯 +$80

法式多士 +$80
海鹽焦蕉蕉
海鹽焦糖香蕉+雲呢拿雪糕,配上法式多士,好香脆😍

濃濃朱古力 +$48

石塘咀山道93號地舖
📍香港大學港鐵站A1出口5分鐘路程

2024-11-23
2024-11-21 629 瀏覽
應邀參加港大的活動,散場後隨友人到附近的廿一由八開餐。港大師生均有折扣優惠,超讚!環境舒適,落地玻璃,天然光可照暖室內,加上客人多是莘莘學子,陽光氣息滿滿。偌大的水吧,咖啡☕️飲品🍹,都出自這裏 ☺️☺️前菜小食 - 巴馬火腿卷用材豐富,有冧酒忌廉芝士、烤果仁、雜莓乾、火煎菜、藍莓果醬,頗有新鮮感的配搭。烤羊架配腐乳意式燉飯可算是一度 fusion 菜,效果比預期理想。烤羊烤至微焦,香氣迫人,肉質軟熟,好食。燉飯口感 creamy,加上冬菇及火箭菜的點綴,味道更上一層樓。Guava Coconut Water $48,石榴香甜味中有著點點椰香,甜度適中,味道甚好 🥰🥰Sparkling Lemonade $48,檸檬🍋味清新,解渴一流!海鹽焦蕉蕉,這款甜品食材全是大愛口味,有焦糖香蕉、海鹽焦糖、雲呢拿雪糕;合拼起來,好味道就係咁簡單 🥰🥰🥰濃濃朱古力,用了朱古力慕斯、朱古力忌廉、可可碎脆片、海鹽、特級欖油,跟海鹽焦蕉蕉,完全不同,屬另類甜品🍮。

偌大的水吧,咖啡☕️飲品🍹,都出自這裏 ☺️☺️

前菜小食 - 巴馬火腿卷

烤羊架配腐乳意式燉飯

2024-10-27 911 瀏覽
之前bookmark咗呢間餐廳好耐,呢一日就嚟咗呢度chill吓,可以好好享受呢一個美好嘅下午🥰1️⃣BBQ手撕豬芝士拖鞋包呢個拖鞋包入邊嘅餡料勁惹味,有大量BBQ醬嘅手撕豬肉,食落口一啲都唔韌,再撈埋芝士,真係一個冇得輸嘅組合🥰 令人飽肚又滿足😎2️⃣焦糖燉蛋西多士呢個賣相超靚,而且份量都好大嚿🍞 有吉士喺多士面輕輕燒過,再加上糖霜做裝飾,一啖有齊香脆焦糖、creamy吉士同埋沾上蛋汁軟綿嘅西多士🤩 3️⃣煙燻布里巴斯克芝士蛋糕呢個巴斯克芝士蛋糕嘅口味都比較特別,口感非常綿密,味道方面除咗有香濃嘅芝士味,仲有煙燻過嘅味道,後勁都幾強勁😙 餐廳仲特意淋上蜜糖,等整件蛋糕嘅味道更加多變🍰4️⃣飲品♦️Strawberry Cold Brew 呢一杯cold brew好特別,除咗有咖啡嘅香味,仲帶少少士多啤梨嘅酸🍓 Cold brew set咗用Home blend嘅咖啡豆,但係一樣好高質素☕️♦️Chocolate Tonic呢個係餐廳為夏日推出嘅新產品,果然冇介紹錯啊🍫 除咗朱古力嘅香甜之外,佢係有tonic Water嘅碳酸口感,好似飲緊朱古力味嘅汽水一樣,口感幾fresh🥤除咗甜品,主食同樣出色,真係

1️⃣BBQ手撕豬芝士拖鞋包

3️⃣煙燻布里巴斯克芝士蛋糕
煙燻布里巴斯克芝士蛋糕
煙燻布里巴斯克芝士蛋糕

4️⃣飲品
♦️Strawberry Cold Brew
♦️Chocolate Tonic

除咗甜品,主食同樣出色,真係好鍾意呢間餐廳嘅vibe🥳 有時間一定要再嚟😎
午餐
2024-10-23 899 瀏覽
廿一由八觀塘搬遷過黎,觀塘店系木工場,專營木造傢俬,同時提供各種輕食。搬到西環後仍然保留自然木系風格🪵靠窗位置能夠感受自然透光🌞值得一提系餐廳提供多款無麩質(Gluten Free) 菜式,對麩質敏感人士友好。✿ 香炒雜菇蘋果扁意粉配發達芝士 $128蘋果配意粉系第一次食😆🍎feta cheese系出面亦少見的,芝士來自希臘🇬🇷連同蘋果同意粉組合無生膩感👍🏼🧀有蘋果本身就 可以解膩,同時又品嚐到feta cheese芝味💛✿ 煙燻布里巴斯克芝士蛋糕 $58平時食burnt cheesecake就食得多,同smoky一齊都得?😆表面焦香層香氣濃郁,burnt cheesecake芝味好明顯😍可能經過煙燻關係,食落好似鹹鹹地,有煙肉🥓/火腿味咁😂但系又同cheesecake幾夾!✿ 焦糖燉蛋西多士 $138Cream brûlée french toast系呢度招牌菜之一,表面cream brûlée層十分香甜,蛋香濃郁🥚顏色鮮黃色同埋形狀亦做到美觀✨多士香脆之餘亦帶有軟稔感,朋友都好滿意😊✿ 伯爵茶拿鐵 $48伯爵茶味濃郁🫖淡淡既奶香,兩者比例剛好,好舒服嘅口味。✿ 焙茶朱古力 $54焙

✿ 香炒雜菇蘋果扁意粉配發達芝士 $128

✿ 煙燻布里巴斯克芝士蛋糕 $58

✿ 焦糖燉蛋西多士 $138

✿ 伯爵茶拿鐵 $48
伯爵茶味濃郁🫖淡淡既奶香,兩者比例剛好,好舒服嘅口味。

✿ 焙茶朱古力 $54
焙茶味道較朱古力明顯,同時飲得出牛奶味🥛

2024-10-21
下午茶
  • 焦糖燉蛋多士
趁著假日到香港大學附近Chill下🌤️發覺喺山道附近開左一件Cafe🖤位置比較自成一角寧靜舒適🥰四周木系嘅環境好有一種文青嘅感覺🪵對住落地窗望住出面既陽光感覺好舒服☀️特別一讚佢地既咖啡質素真係好高🥹⭐️ Roasted Kale & Pumpkin Warm Salad with Red Onion Agrodolce with Boneless Chicken Thigh 🥗暖沙律好有清新嘅感覺☘️羽衣甘藍烤過加上好洋蔥嘅調味🧅帶點甜酸嘅感覺唔會太單調 配上嫩滑既雞腿肉整體感覺好健康🍗⭐️ BBQ Pulled Pork Grilled Cheese Ciabatta 🥪手撕豬肉三文治嘅口味就比較惹味🌶️芝士味非常香濃🧀配上Pickle同埋Mustard好有美式嘅風味🇺🇸⭐️ Turmeric Custard Cake with Poached Pear 🍐蛋糕本體入口好鬆軟配上Custard感覺都好輕盈🍰特別好鍾意燉梨嘅呢個配搭好有創意🤪唔會過甜好有層次有種法式田園既感覺🇫🇷⭐️ Peanut Butter Latte 🥜花生味非常濃郁超級啱晒我呢個花生醬控🤎估唔到整體唔太甜同咖啡好配合☺️⭐️ H

暖沙律好有清新嘅感覺☘️羽衣甘藍烤過加上

Peanut Butter Latte

⭐️ Peanut Butter Latte 🥜
Hand Drip

⭐️ Hand Drip ☕️
不得不讚佢嘅手沖咖啡質素非常有驚喜😛入口好Smooth好順滑🤪用上來自巴布亞新幾內亞嘅咖啡豆🧐芒果同Citrus既果香🥭完全係咖啡體現出黎
Peanut Butter Latte
Hand Drip
5天前 0 瀏覽
大家估唔估到點解呢間餐廳叫做「廿一由八」?答案係:因為個店主姓「黃」🤣。「廿一由八」坐落於香港大學對面,是一間由本地木工傢俬工作室親手打造的餐廳 🪑✨。店內所有設計都係自家創作,以木造桌椅為主,打造出一個充滿文青風格的打卡聖地 📸🌿。講到食物,呢度喺星期五同星期六晚上會供應西式晚餐 🌙。無論係 PARMA HAM、 美國肉眼扒、法式三文魚定係烤羊架,每一款都係精心炮製,絕對值得一試 😋👌。除此之外,呢度仲有各種咖啡同 LATTE ☕,對於鍾意咖啡店氛圍的朋友嚟講,絕對係一個唔可以錯過的地方!🌟🕰️ 營業時間:星期五至六:09:00-11:00;19:00-22:00星期一至四:09:00-11:00;15:00-18:00💰 平日是沒有服務費,星期五至六的晚餐時段才有加一服務費。—————————————————🥓 巴馬火腿卷 $76✨ 冧酒忌廉芝士、烤果仁、雜莓乾、火煎菜、藍莓果醬火腿薄切,包住冧酒忌廉芝士同烤果仁,再配埋雜莓乾嘅酸甜同火煎菜嘅清爽,口感真係豐富到爆。藍莓果醬嘅點綴令整體味道更加有層次,食完仲有餘韻。真係超級特別,我最鍾意❤️🐟 法式紙包柑橘三文魚配托斯卡納五香法式多士及

🕰️ 營業時間:
星期五至六:09:00-11:00;19:00-22:00
星期一至四:09:00-11:00;15:00-18:00

💰 平日是沒有服務費,星期五至六的晚餐時段才有加一服務費。

—————————————————

🥓 巴馬火腿卷 $76
✨ 冧酒忌廉芝士、烤果仁、雜莓乾、火煎菜、藍莓果醬

🐟 法式紙包柑橘三文魚配托斯卡納五香法式多士及烤時蔬 $198
三文魚烤得啱啱好,上面鋪有柑橘,食落有甜有鹹,好清新嘅感覺。多士外脆內軟,加上托斯卡納香料,味道獨特。烤時蔬鮮甜多汁,整體搭配得宜,色香味俱全。

🍷 紅酒燉牛肋肉配番薯蓉 $168
牛肋肉燉得非常腍滑,紅酒嘅醇香完全滲入肉中,番薯蓉甜而不膩,同燉肉搭配得剛剛好,整體味道豐富而有層次。配菜嘅蘑菇同蔬菜令整道菜更加鮮美,值得一試。

🍫 濃濃朱古力 $88
✨ 朱古力慕斯、朱古力忌廉、可可碎脆片、海鹽、特級欖油
朱古力味濃郁,甜中帶鹹,口感層次豐富。鍾意食朱古力嘅朋友一定唔可以錯過。

🥤 Chocolate Rumic $78
有酒精嘅朱古力飲品,上面撒咗可可粉。建議先就咁飲,之後再攪勻,會飲到唔同嘅層次。

🍊 Fresh Orange Juice $48
新鮮榨的橙汁,味道清新,甜度適中。
2025-01-10
喺港大讀書嘅朋友就有口福啦,原來喺港大附近有一間Cafe shop - 廿一由八,餐廳嘅菜式都好多元化,雖然款式都比較少,但都好創新😋✨今次就同朋友簡簡單單咁叫咗個二人餐🍽️💕🌟Chicken Scotch 雞肉蘇格蘭炸蛋 免治雞肉、溏心蛋、生菜絲、香料 竟然可以喺香港食到蘇格蘭炸彈,糖心蛋外包裹住一層免治雞肉碎,炸到金黃酥脆的,爆流心嘅蛋黃超正!🤤🍳🥗🌟Roasted Lamb Rack with Fermented Tofu Risotto 烤羊架配腐乳意式燉飯 腐乳配上意大利飯,真係好難想像到佢嘅味道,但食落去又唔錯,有淡淡的腐乳香味,羊扒有濃郁的羊肉味,因為油脂非常豐富,令羊扒的口感鮮嫩多汁味道更香🍖🍽️🌿🌟Maple Pecan Dream 楓糖碧根脆脆 法式多士 碧根金寶、楓糖漿、雲呢拿雪糕 最期待就係佢哋嘅法式多士,厚厚的軟腍腍像是麵包布丁的法式多士,有香滑濃郁嘅雲呢拿雪糕🍨🍞💖,同埋香脆有香甜嘅Combo 碧根金寶🌟Choco-Olive Indulgence 濃濃朱古力 朱古力慕斯、朱古力忌廉、可可碎脆片、海鹽、特級欖油 滑滑嘅朱古力慕絲,配上香脆濃郁朱古

🌟Chicken Scotch 雞肉蘇格蘭炸蛋
免治雞肉、溏心蛋、生菜絲、香料

烤羊架配腐乳意式燉飯

碧根金寶、楓糖漿、雲呢拿雪糕

🌟Choco-Olive Indulgence 濃濃朱古力
朱古力慕斯、朱古力忌廉、可可碎脆片、海鹽、特級欖油
滑滑嘅朱古力慕絲,配上香脆濃郁朱古力味的可可脆片🤤🍫💞鍾意食朱古力嘅朋友千祈唔好錯過,包你一定會愛上呢一款極濃朱古力香味嘅甜品🍰

🌟Chocolate Rumic
飲落去就好似酒心朱古力,每一啖都超濃郁,高品質嘅享受!🥃🍬✨

🌟Apple Thyme Fizz
味道比較清淡,但亦都大有淡淡嘅蘋果香味🍏🍃🍹
2025-01-10 0 瀏覽
廿一由八就喺香港大學對面,香港大學mtr A1出口,上行人天橋行,係最快嘅。成間舖用上優質木制桌椅為主,有午巿晚巿,隨住晚巿又會轉燈光setting,好有格調。食物質素都唔係一般cafe咁,佢連食物都高質好多‼️👍絕對唔係普通cafe用現成食物焗又或者求其整個意粉,佢既食物好精緻,完全係高級西餐既食物水準!信我!值得試❣️🍴巴馬火腿卷咸香parma ham,包住富酒香既冧酒忌廉芝士,入面仲好豐富拌有烤果仁、雜莓乾。配左一小碟藍莓果醬,味道口感多層次又可以解膩感。仲有火箭菜,非一般cafe既食物‼️‼️勁有驚喜又好食😋🍽法式紙包柑橘三文魚配托斯卡納五香法式多士及烤時蔬三文魚滑嫰,加咗柑橘嘅酸酸甜甜。法式多士好濕潤,外面好多香料,鹹鹹香香,入面濕潤,有啲似食江戶前玉子燒嘅嗰種蛋糕感覺。好有新意好特別!🍫甜品濃濃朱古力好豐富多重既朱古力享受,只係個人覺得個欖油好似味道唔太夾,脆片亦嫌粘牙左d。不過佢複雜既制作,係感受到佢既認真同細緻。🍹Guava coconut water夜晚原來冇hand drip,有少少失望,好在呢個都好飲。

就喺香港大學對面,
香港大學mtr A1出口,
上行人天橋行,係最快嘅。

成間舖用上優質木制桌椅為主,
有午巿晚巿,
隨住晚巿又會轉燈光setting,
好有格調。
食物質素都唔係一般cafe咁,
佢連食物都高質好多‼️👍
絕對唔係普通cafe用現成食物焗又或者求其整個意粉,
佢既食物好精緻,
完全係高級西餐既食物水準!
信我!值得試❣️

🍴巴馬火腿卷
咸香parma ham,
包住富酒香既冧酒忌廉芝士,
入面仲好豐富拌有烤果仁、雜莓乾。
配左一小碟藍莓果醬,
味道口感多層次又可以解膩感。
仲有火箭菜,
非一般cafe既食物‼️‼️
勁有驚喜又好食😋

🍽法式紙包柑橘三文魚配托斯卡納五香法式多士及烤時蔬
三文魚滑嫰,
加咗柑橘嘅酸酸甜甜。
法式多士好濕潤,
外面好多香料,鹹鹹香香,
入面濕潤,有啲似食江戶前玉子燒嘅嗰種蛋糕感覺。
好有新意好特別!

🍫甜品濃濃朱古力
好豐富多重既朱古力享受,
只係個人覺得個欖油好似味道唔太夾,
脆片亦嫌粘牙左d。
不過佢複雜既制作,
係感受到佢既認真同細緻。

🍹Guava coconut water
夜晚原來冇hand drip,
有少少失望,
好在呢個都好飲。

2025-01-09 13 瀏覽
今晚同朋友黎到位於香港大學附近的咖啡店chill下, 呢間店的名字很特別, 入到裡面燈光柔和, 裝潢以木系為主, 感覺好舒服, 悠閒寫意, 好岩傾計食飯飲野, 店員親切有禮, 倍覺舒適~我地叫了一份二人餐 $560*巴馬火腿卷 這款巴馬火腿很有驚喜! 鹹香的巴馬火腿和冧酒忌廉芝士的微醺味道相當夾,再加上烤果仁的脆口和雜莓乾的酸甜,口感十分有層次。再點上清新酸甜的藍莓果醬, 非常豐富, 火箭菜新鮮主菜:*烤羊架配腐乳意式燉飯 +$80羊架煮得香脆嫩滑和軟腍, 呈現粉紅色煎得剛好,燉飯軟硬適中, 用上腐乳來燉飯, 味道帶點腐乳咸香, 油香creamy, 幾特別~*250克美國肉眼扒配烤時蔬及壓薯 +$80牛肉要了medium, 火喉剛好, 油花豐富, 口感軟腍, 薯仔煎得很香, 食落有小小咸咸地, 好味道~*波本香蕉+$48包括有波本香蕉福斯特, 碧根脆脆, 雲呢拿雪糕, 焦糖香蕉, 雪糕香滑混合埋碧根脆脆, 有小小咬口, 味道酸帶甜味, 很喜歡呢款甜品Earl Grey tea (hot) ~伯爵茶味道輕盈, 清爽的果香調味茶Latte (hot) ~ 口感順滑, 咖啡香濃

我地叫了一份二人餐 $560
*巴馬火腿卷

主菜:
*烤羊架配腐乳意式燉飯 +$80

*250克美國肉眼扒配烤時蔬及壓薯 +$80

*波本香蕉+$48

Latte (hot) ~ 口感順滑, 咖啡香濃
2025-01-03
2025-01-09 0 瀏覽
位於西環石塘咀的Cafe。難得的假日,就被帶到了香港大學拍照,閒逛完香港大學後,就在附近發現這間望落有點Chill的文青風cafe;店內主打木系的裝潢、加上採光度十足的落地大玻璃,在此用餐份外悠閒及舒適。 ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆✿ 紅酒燉牛肋肉配番薯蓉 $158使用紅酒燉煮後的牛肋肉變得更柔嫩軟腍,惟牛肋肉的份量不算多,當作下午茶份量可能更適合;紅酒的香氣十足,拌入綿滑的番薯蓉,口感層次更是豐富。.✿ 焦糖燉蛋西多士 $138法式厚切西多士的做法。沾滿蛋汁後的多士蛋香濃香,上面舖上焦糖燉蛋及炙燒過的吉士醬,入口空氣感重,軟綿綿又濕潤,味道香甜可口。.✿ 草莓冷萃咖啡 $58本來就很喜歡冷萃咖啡,喜歡其清爽、低酸及濃郁的香氣,令咖啡的味道更見柔和;而這杯特別加入士多啤梨後,入口除了能品嚐咖啡的醇香外,更能細品士多啤梨的清甜及微酸,口感十分清爽。.✿ Hot Mocha $48天寒地凍,熱呼呼的朱古力咖啡真的太適合冬天了,這杯mocha的咖啡味道不算濃郁,朱古力的味道較為突出,喜歡飲熱朱古力的應會更喜歡這杯。
位於西環石塘咀的Cafe。
難得的假日,就被帶到了香港大學拍照,
店內主打木系的裝潢、加上採光度十足的落地大玻璃,
在此用餐份外悠閒及舒適。
 ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
✿ 紅酒燉牛肋肉配番薯蓉 $158
使用紅酒燉煮後的牛肋肉變得更柔嫩軟腍,
惟牛肋肉的份量不算多,當作下午茶份量可能更適合;
紅酒的香氣十足,拌入綿滑的番薯蓉,口感層次更是豐富。
✿ 焦糖燉蛋西多士 $138
法式厚切西多士的做法。
入口空氣感重,軟綿綿又濕潤,味道香甜可口。
✿ 草莓冷萃咖啡 $58
本來就很喜歡冷萃咖啡,喜歡其清爽、低酸及濃郁的香氣,
令咖啡的味道更見柔和;
而這杯特別加入士多啤梨後,
✿ Hot Mocha $48
天寒地凍,熱呼呼的朱古力咖啡真的太適合冬天了,
這杯mocha的咖啡味道不算濃郁,朱古力的味道較為突出,
喜歡飲熱朱古力的應會更喜歡這杯。
2025-01-08 0 瀏覽
相約在香港大學返工的舊同學晚飯,他約我在香港大學站等,再帶我來到這間隱世寧靜的「廿一由八」餐廳。名字非常特別的餐廳,原來就是店主的姓氏拆開而成,餐廳環境以木系傢俬裝潢,完全有文青的感覺。我們點了一個二人餐,有前菜、主菜甜品及飲品。首先是《雞肉蘇格蘭炸蛋》,食物造型非常特別,真的是一個炸彈形狀,原來就是:溏心蛋加免治雞肉,一刀切下蛋黃流心便流出來,味道不錯!再來《烤羊架配腐乳意式燉飯》,羊架煎得好香,Risotto 有腐乳香味好特別,好Creamy!《海鹽焦蕉蕉法式多士》,法式多士一向都係我至愛,呢間嘅水準真的不錯,多士上有焦糖香蕉和雲呢拿雪糕,味道好夾。《濃濃朱古力》,這道甜品就和名字一樣,朱古力味濃,兼且很幼滑,非常好吃!

2025-01-08 95 瀏覽
☕️ 繁忙都市生活中,偶然去 coffee shop 放鬆心情,享受片刻寧靜,位於石塘咀咖啡店。店內設計融合自然元素,木質的桌椅、柔和燈光,加上窗外的綠樹,一股自然氣息,令人不自覺放慢腳步 🍃✨🧀香炒雜菇蘋果扁意粉配發達芝士 🍝🍏香炒雜菇與新鮮蘋果,搭配扁意粉,增添豐富層次口感,酸酸甜甜,撒上芝士,濃郁奶香味🍖BBQ壽司豬芝士拖鞋包🥪內餡BBQ醬豬肉配拉絲芝士🍰煙燻布里巴斯克芝士蛋糕🧀🔥口感豐富帶有微微煙燻風味,搭配傳統巴斯克風格,外表焦糖化,內裡滑順。🍫Mocha拉花 ☕濃郁摩卡咖啡,結合濃縮咖啡同巧克力,再加入牛奶,可愛嘅拉花🍫朱古力拉花❤️底部濃郁熱巧克力,表面厚厚奶泡,奶泡上拉出精緻花紋。混合牛奶絲滑感廿一由八📍石塘咀山道93號地舖

🧀香炒雜菇蘋果扁意粉配發達芝士 🍝🍏

🍖BBQ壽司豬芝士拖鞋包🥪
內餡BBQ醬豬肉配拉絲芝士
🍰煙燻布里巴斯克芝士蛋糕🧀🔥

🍫Mocha拉花 ☕
濃郁摩卡咖啡,結合濃縮咖啡同巧克力,再加入牛奶,可愛嘅拉花

🍫朱古力拉花❤️

📍石塘咀山道93號地舖
1K
2024-12-22 115 瀏覽
大學附近有間cafe 吸引到我, 聽同事講由香港本地木工傢俬工作室開嘅,桌子、椅子係自家設計,以木造🪵桌椅為主, 餐廳中間有張長方形玻璃木枱好吸引, 無論是坐窗邊位的座位,又可坐入面實木家具慢慢嘆咖啡都感覺特別寫意!精緻手工甜品海鹽香緹忌廉天使蛋糕帶有淡淡海鹽風的蛋糕質地香濃可口,配忌廉奶蓋口感滋味!花生拿鐵☕️濃郁奶香中又帶有花生🥜香味口感順滑焙茶拿鐵 ☕️我選了燕麥奶作為拿鐵的奶,都完美地融合到,茶底香濃使我難忘!

精緻手工甜品
海鹽香緹忌廉天使蛋糕
帶有淡淡海鹽風的蛋糕質地香濃可口,配忌廉奶蓋口感滋味!

花生拿鐵☕️
濃郁奶香中又帶有花生🥜香味口感順滑
焙茶拿鐵 ☕️
2024-12-21 149 瀏覽
"廿一由八" 位於香港大學附近,由香港本地木工傢俬工作室開設,整間咖啡店均是自家設計,以木造桌椅為主,絕對是打卡熱點。店內除了招牌咖啡外,亦不乏創意食品,充分展現出㕑師巧手創新的意念。🐔🥚雞肉蘇格蘭炸蛋~蛋炸得外皮香脆之餘,內裡依然有半熟溏心蛋效果。搭配免治雞肉及生菜絲後,令菜式更清新。🐑烤羊架配腐乳意式燉飯~中,西式的crossover成功例子!羊架肉嫩甘香,意大利飯充滿腐乳咸香味,配合鮮味磨菇及傳統Risotto 的忌廉汁,令味道昇華至更高層次。🥦椰菜花扒配阿根廷青醬及利馬豆蓉~椰菜花不會焗得太乾,利馬豆蓉沒有傳統薯蓉的滯膩感覺,豆香黏稠。🍌🍧波本香蕉~碧根果仁,雲呢拿雪糕及焦糖香蕉配搭而成的甜品,有嚼勁之餘又不會太甜,十分美味。🫖番石榴茶~富番石榴香味,清新滋潤。🍸Earl Grey Tonic~口感冰涼,茶味濃郁。
🫖番石榴茶~富番石榴香味,清新滋潤。
🍸Earl Grey Tonic~口感冰涼,茶味濃郁。

今晚我哋搵食搵到去西環,朋友介紹嗰度有一間文青cafe,喺香港大學站A1出口嗰條天橋再落樓梯就見到,都算幾方便易搵😌Earl Grey Tonic🍹甜甜地嘅Earl Grey加埋有氣湯力水,感覺非常清新😌Chocolate Rumic🥃酒味香濃之餘仲飲到甜甜地又香濃嘅朱古力味,係大人嘅味道😋巴馬火腿卷🐖火腿嘅鹹香同埋冧酒忌廉芝士嘅濃郁味道完美結合,真係估佢唔到咁夾😍再加上烤果仁嘅香味,仲有雜莓乾嘅酸甜,食落去口感豐富有層次,再加埋旁邊嘅藍莓醬,完全唔會覺得膩。而且火箭菜帶來嘅清新感,仲可以平衡埋其他味道,實在係一個好開胃嘅前菜😌烤羊架配腐乳意式燉飯🐑羊架外脆內嫩,加上少少臊味,啖啖肉質好Juicy🤤腐乳意式燉飯就更加特別,米飯吸收咗羊肉嘅鮮味,加埋腐乳嘅獨特味道,味道層次分明,腐乳同樣真係完美嘅組合😋開心果青醬扁意粉🍝開心果青醬,味道非常獨特。冇青醬嘅油膩感反而係好清新嘅味道🤩意粉煮得剛好,口感滑順,咬落去有啲嚼勁😋再加上哈羅米脆脆,既有咬口感,又添咗一啲鹹香味,令件事更加立體😌濃濃朱古力甜品🍫呢個真係必試!朱古力慕斯滑到不得了,朱古力cream配上可可碎脆片帶嚟嘅酥脆感🤩再加上海鹽嘅

Earl Grey Tonic🍹
甜甜地嘅Earl Grey加埋有氣湯力水,感覺非常清新😌

Chocolate Rumic🥃
酒味香濃之餘仲飲到甜甜地又香濃嘅朱古力味,係大人嘅味道😋

巴馬火腿卷🐖

烤羊架配腐乳意式燉飯🐑

開心果青醬扁意粉🍝

濃濃朱古力甜品🍫
呢個真係必試!朱古力慕斯滑到不得了,朱古力cream配上可可碎脆片帶嚟嘅酥脆感🤩再加上海鹽嘅點綴,完全提升咗整個甜品嘅味道。加埋橄欖油令到呢個甜品更加高級更特別😋

廿一由八係由香港本地木工傢俬工作室開嘅,成間舖自家設計,以木造桌椅為主🪵而星期五/六佢地仲設晚餐時段,都係以西式為主,仲有咖啡同LATTE☕️鍾意咖啡店嘅朋友仔一定要試試😌

🤑 人均消費:~$400
🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:廿一由八 (西環)
西環石塘咀山道93號地舖

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.lifestyle

#lifestyle #hklife #foodie #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkblogger #hkbeautyblogger #beautykol #hkinfluencer #hkmicroinfluencer #hkbeautyinfluencer #hkkol #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #香港大學站 #西環美食 #文青cafe #文青 #小店 #文青小店 #廿一由八