2025-05-24 88 瀏覽
話說我老豆一直只喜歡中菜,對食物的味道也有一定要求。遇到不好吃的,他會直言不諱。因此,帶他去新店總是有點壓力。今次好放心帶佢會下「張公子」,因為這家餐廳素來以美味著稱。店內環境雅致,散發著古樸的韻味,地方也相當寧靜。菜單上的選擇讓人眼前一亮,許多美食都讓我想試。是晚所選菜式無一令人失望,絕對係節日家人團飯的穩膽之選。秋霧鹵醉蝦 $128冷盤醉蝦使用大頭蝦,以花雕酒醃製,再加入花椒,入口香醇,帶有一絲麻辣感。蝦肉爽口彈牙,特別的是蝦身還有蝦籽,令人驚喜。出場時還有乾冰吐霧效果,視覺上也非常吸引。豔影帶子 $168薄薄的炸粉漿包裹著大粒帶子,口感軟嫩,加上檸檬醬汁,酸甜開胃,讓人回味無窮。公子牛肋排 $398原條牛肋骨份量十足,預先切片非常貼心。肉質軟嫩多汁,牛味濃郁,脂肪分布均勻,入口即化,淋上的紅燒醬汁濃稠帶甜,讓美味度瞬間爆燈,絕對係必食首選!X.O.醬紅蔥滷肉木桶拌飯 $168拌飯用上XO醬,味道非常鮮美,滷肉肥而不膩,咸鮮細膩,入味軟爛且濃郁。再加上鮮美的蝦米、香甜的紅蔥和辣椒,提升了整體的惹味度,配白飯非常合適,每一口都是滋味的滿足。
豔影帶子
是晚所選菜式無一令人失望,絕對係節日家人團飯的穩膽之選。
秋霧鹵醉蝦 $128
豔影帶子 $168
X.O.醬紅蔥滷肉木桶拌飯 $168

2025-05-14
5 分鐘 (堂食)
豔影帶子
2025-05-13 91 瀏覽
過完母親節,好快又到端午節,中菜通常都是家人飯聚之選,今次就來到位於觀塘的張公子,餐廳面積廣闊,環境開揚寬敞,詩情畫意及書卷氣息兼具的裝潢,散發優雅的東方韻味,餐牌主打融合傳統與創意的粵式美饌,種類繁多,老少皆宜,端午節推出三款頂級端午節靚粽,包括「雙鮑魚西班牙豚肉瑤柱蛋黃粽」、「西班牙豚肉蛋黃粽」及「八寶素粽」,全為自家出品,矜貴足料,絕無防腐劑。艷影蝦球(六件)$168作為餐廳招牌名菜,每個蝦球size都有如拳頭般巨型,炸至外層粉漿金黃酥脆不過厚,包裹著大隻肉厚又鮮味爽彈的原隻蝦肉,酸中帶甜的香芒醬汁,令人胃口大開。公子牛肋排 $398同樣是餐廳招牌菜,牛肋排以醬燒方法長時間烹煮,徹底吸收醬汁精華,鬆軟入味,大件厚肉的牛肋排具有適度的脂肪,肥瘦適中,肉質有如牛腩般軟腍多汁,輕易便離骨。避風塘茄子 $168撒滿爆香了的蒜末、豆豉、紅椒粒和椒鹽粉,呈現港式避風塘正宗口味,鹹香微辣,厚切茄子經過油炸後,口感外酥內軟帶有本身的清甜味。XO醬紅蔥滷肉木桶拌飯 $168以木桶盛載的拌飯份量驚人,深不見底,足夠3-4人享用,滷肉質地軟嫩,飯粒在木桶中與醬汁和配料充分拌勻,粒粒分明且飽吸微辣惹味的
過完母親節,好快又到端午節,中菜通常都是家人飯聚之選,

今次就來到位於觀塘的張公子,餐廳面積廣闊,環境開揚寬敞,

詩情畫意及書卷氣息兼具的裝潢,散發優雅的東方韻味,

餐牌主打融合傳統與創意的粵式美饌,種類繁多,老少皆宜,

艷影蝦球(六件)$168

避風塘茄子 $168
避風塘茄子

XO醬紅蔥滷肉木桶拌飯 $168
以木桶盛載的拌飯份量驚人,深不見底,足夠3-4人享用,滷肉質地軟嫩,飯粒在木桶中與醬汁和配料充分拌勻,粒粒分明且飽吸微辣惹味的醬香。
XO醬紅蔥滷肉木桶拌飯

鮮腐竹蕃茄浸菜苗 $138
吃完如此豐盛的佳餚後,是時候來一個清淡一點的時蔬,夾雜蔬菜的清新、腐竹的豆香和蕃茄的微酸,清爽開胃無負擔。
鮮腐竹蕃茄浸菜苗

2025-05-06
慶祝紀念
團年飯
XO醬紅蔥滷肉木桶拌飯
2025-04-22 50 瀏覽
今日想喺觀塘搵間酒樓同屋企人飲茶,我哋去咗一間位於觀塘新派中菜館「張公子」試吓佢哋幾款特色小菜,酒樓裝修雅致,燈光明亮,地方闊落,坐得幾舒服,而且每一台嘅茶壺都有蠟燭座喺下面為熱茶保溫。由於去嗰日係平日,所以唔算好多人,可以靜靜地同屋企人食住飯傾計。我地點咗幾款招牌菜,一試之下真係驚喜連連,菜式亦非常有特色,而且味道不錯。豔影蝦球 (轉帶子)薄薄嘅炸漿包住厚實的帶子,外皮非常鬆脆,金黃色嘅醬汁同樣出色,以檸檬汁同沙律醬調製,賣相和味道令人食慾大增,下面還鋪左檸檬,甜甜酸酸作為頭盤好開胃。公子牛肋排呢碟賣相雖然冇咁靚,但份量嚇一跳,原條牛肋排上碟,塊塊都厚肉,肉質軟嫩多汁,經過精心調味後,以慢火烹飪,煮得好腍好入味,同埋油脂嘅香味會一直喺口入面迴盪。翠綠色的蘆筍鮮嫩爽口,再加上秘製的醬汁,令這道菜的香味更上一層樓。鮮腐竹蕃茄浸菜苗呢個菜非常清新,蕃茄湯底清甜帶微酸,仔細嚼嚼,會吃到腐竹嘅豆香味,菜苗都好新鮮清甜,真係一個非常健康菜式,好有住家菜的感覺。生煎蓮藕餅外皮煎得金黃酥脆,內裡保持軟嫩,蓮藕切得好碎,混入肉餅之中,配上喼汁鹹香可口。總結:呢間中菜坐得舒服,是和家人朋友飯聚的好地方,

豔影蝦球 (轉帶子)

鮮腐竹蕃茄浸菜苗

生煎蓮藕餅

總結:呢間中菜坐得舒服,是和家人朋友飯聚的好地方,食物方面味道非常高質,還有很多特色的菜式,多啲人食就可以試多幾款菜式,因為每一碟都份量算多,對這間酒樓有興趣的不妨嚟試吓!
2025-04-16
用餐優惠
優惠券
呢到以傳統粵菜同魯菜為主,裝修雅緻,有好多藝術品🖼️,包括有書法、水墨山水畫、仿石🪨既雕花收銀台、刻左字既木竹🪵🎋裝飾等等,幾有特色同詩意~ 野食方面幾用心同埋多花樣,賣相精緻又好食😋 之後都想再黎食👍🏻(5 😍 係滿分,🤩係半分)豔影蝦球 (6件) 🍤🥭 - $168 (好味指數:😍😍😍😍😍)一上枱真係嘩一聲,個蝦球🍤有成個拳頭👊🏻咁大🤩 表皮夠薄同香脆唔會硬,有啲似炸雲吞皮~ 蝦球🍤爽口彈牙,味道鮮甜,配埋上酸酸甜甜既香芒汁🥭,芳香馥郁,幾清新開胃🤤 令我諗起西檸雞🍋😂 有埋清香爽口既蘆筍做裝飾幾靚~碧綠川椒雞 🌶️🌱🐥 - $148 (好味指數:😍😍😍😍🤩)估唔到呢個雞🐥幾特別,雖然叫川椒雞🐥,但其實只係微辣🌶️,以麻為主~ 用左唔少炸到脆口既辣椒葉🌶️🌱,口感豐富又清新香口啲~ 啲雞肉🐥嫩滑juicy,整體惹味有穫氣,用黎送飯🍚一流😍潮式蠔仔餅 🦪🫓 - $188 (好味指數:😍😍😍😍)煎到金黃香脆又唔會燶,另外粉感唔會重同實身,唔覺得油膩咁就無咁heavy👍🏻 蠔仔🦪既份量都幾多,質感軟嫩滑溜,鮮甜juicy~ 配埋蛋🥚就更加香口有鹹香,令人keep住想食~鮮腐竹番茄浸菜苗 🍅🥣🥬

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
豔影蝦球 (6件)

碧綠川椒雞

潮式蠔仔餅

潮式蠔仔餅 🦪🫓 - $188 (好味指數:😍😍😍😍)
鮮腐竹番茄浸菜苗

鮮腐竹番茄浸菜苗 🍅🥣🥬 - $138 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
食左咁多肉都想食啲菜清下,所以叫左個浸菜🥬,個湯底🥣清甜,帶有啲微酸幾清新~ 面頭有清香煙韌既腐竹🟨,連埋清甜軟腍唔會有渣既白菜苗🥬、酸甜多汁既番茄🍅同清新爽口既西芹一齊食都幾好~

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
豔影蝦球 (6件)
碧綠川椒雞
潮式蠔仔餅
鮮腐竹番茄浸菜苗
4天前 0 瀏覽
呢間中菜館一直book mark咗好耐🎉終於同屋企人黎試下!秋霧滷醉蝦 (八隻) $168一上菜好大煙好有仙氣嘅蝦🦐蝦係好多膏嘅大頭蝦!滷得非常之入味,但唔會蓋過蝦既鮮甜味🍻除咗酒香之外仲有少少花椒香味,果然係招牌菜!公子牛肋排 $398係真係一條骨咁上🔥起碼夠四個人食!冇諗過可以喺中菜館食到咁好食嘅牛助排🐂口感嫩滑得嚟仲煮得好入味💯必點!啫啫唐生菜煲 $158爆香過嘅蝦乾蒜頭🧄加埋蝦醬嘅啫啫煲做法🥬好惹味!艷影蝦球 $168賣相好靚✨上面嘅係西檸汁🍋令炸蝦球變得更fresh唔油膩🫶🏻每粒蝦球起碼都有兩隻蝦,好足料!回頭指數:🧡🧡🧡🧡🧡/5📍張公子觀塘駿業街58號3樓

秋霧滷醉蝦 (八隻) $168

啫啫唐生菜煲 $158
爆香過嘅蝦乾蒜頭🧄加埋蝦醬嘅啫啫煲做法🥬好惹味!

艷影蝦球 $168

回頭指數:🧡🧡🧡🧡🧡/5

📍張公子
觀塘駿業街58號3樓

今日我去咗觀塘一間高級粵菜餐廳——張公子,真係好開心!😍 我哋叫咗幾道超正嘅菜式,食到我心滿意足!首先試咗原隻膏蟹蒸肉餅,蟹肉鮮甜,肉餅滑溜,真係一絕!🦀🍖 然後係脆皮燒乳鴿,皮脆肉嫩,口感一流,每一口都令人陶醉!🐦🔥接住就係鮑汁花膠絲撈粗麵,花膠絲彈牙,搭配濃郁嘅鮑汁,味道真係好極!🍜🍲 而秋霧鹵醉蝦更係驚喜,蝦肉鮮甜,鹵味恰到好處,令人一試成主顧!🦐🍶最後,乾煸四季豆炒得香脆,清新又開胃,真係好正!🌱🌶️整體而言,張公子嘅用餐體驗非常滿意,食物質素高,服務周到,環境優雅,真係值得推薦!期待下次再來!🎉❤️地址:張公子 (觀塘)觀塘駿業街58號3樓

最後,乾煸四季豆炒得香脆,清新又開胃,真係好正!🌱🌶️

地址:張公子 (觀塘)
觀塘駿業街58號3樓
試過喺呢間高級中菜館飲茶,味道唔錯,臨近大時大節都想試吓佢晚市嘅菜式!五月啱啱開始就食咗佢嘅母親節套餐,六個人嘅食物份量都好足夠,可以加一兩個小朋友一齊食都冇問題!🍴母親節心春暉宴 半席$3,288鴻運金豬伴西班牙黑毛豬叉燒叉燒真係招牌,食落去軟滑,有豬嘅香味,乳豬都好香脆,真心好食!大理雞樅菌花枝片超級多菇,花枝片都好爽脆,味道都好協調!蠔皇海參扣原隻鮑魚鮑魚都彈牙唔會有坊間一般嘅腥味,生菜爽口!艷影大蝦球好鍾意食呢個酸酸甜甜嘅蝦球,用咗芒果汁,蝦肉都大隻爽彈!紅燒竹笙雞絲翅非常之清香,食得出有心機去整,雞肉同埋翅都好幻身足料!清蒸大沙巴龍躉整得啱啱好,都好大條,魚肉都嫩滑!野竹笙扒菜苗菜苗煮得啱啱好都好清爽!脆皮炸子雞炸得好香脆,雞肉都好嫩滑有雞味!公子炒飯炒得乾身,味道都調得好好!長壽蝦子蚊伊麵伊麵都好入味,唔錯的。賀壽壽桃包壽包都好鬆軟,蓮蓉係甜甜地!推薦指數: 8/10雖然價錢係比坊間嘅酒樓貴少少,不過勝在服務好坐得舒服,食物都高質有保證!

🍴母親節心春暉宴 半席$3,288

鴻運金豬伴西班牙黑毛豬叉燒

大理雞樅菌花枝片
超級多菇,花枝片都好爽脆,味道都好協調!

蠔皇海參扣原隻鮑魚
鮑魚都彈牙唔會有坊間一般嘅腥味,生菜爽口!

艷影大蝦球
好鍾意食呢個酸酸甜甜嘅蝦球,用咗芒果汁,蝦肉都大隻爽彈!

紅燒竹笙雞絲翅
非常之清香,食得出有心機去整,雞肉同埋翅都好幻身足料!

清蒸大沙巴龍躉
整得啱啱好,都好大條,魚肉都嫩滑!

野竹笙扒菜苗
菜苗煮得啱啱好都好清爽!

脆皮炸子雞
炸得好香脆,雞肉都好嫩滑有雞味!

公子炒飯
炒得乾身,味道都調得好好!

長壽蝦子蚊伊麵
伊麵都好入味,唔錯的。

賀壽壽桃包
壽包都好鬆軟,蓮蓉係甜甜地!

推薦指數: 8/10
用餐優惠
試食活動
2025-05-26 0 瀏覽
餐廳環境舒適,又唔會太嘈,坐得好舒服,啱晒同friend聚會或者一家大細嚟食。酥炸生蠔一上枱已經聞到香氣,嗰啲脆炸粉皮炸得好完美,咬落去非常脆,但又唔會覺得油膩。入面嘅生蠔非常飽滿,而且仲保持到啲鮮甜汁,咬落去啲汁喺口腔爆開,嗰種鮮味好令人驚喜,完全冇腥味。秋霧滷醉蝦呢個非常適合打卡,一上枱就煙霧彌漫,外形好吸引!啲蝦好新鮮,肉質彈牙,酒香滲入去但唔會搶晒味,幾balance。芥末秋葵炒鮑魚角秋葵炒得啱啱好,爽口唔會黐牙,鮑魚角啲膠質感同口感都好出色,咬落去有啲煙韌。最特別係有芥末,唔係嗰啲辣到衝鼻嗰種,係啱啱好嘅刺鼻香氣,令成個菜好有層次感。生煎蓮藕餅外層煎到金黃香脆,咬落去係crispy得嚟唔會硬。入面蓮藕餅嘅餡料又香又juicy,仲有啖啖蓮藕粒嘅脆口感,啲味道啱啱好,又唔會太heavy。

秋霧滷醉蝦

2025-05-13
2025-05-26 0 瀏覽
再訪高質素中菜館「張公子」,環境闊落 好舒適,好適合放工同朋友聚一聚或者包廂傾生意✨原隻膏蟹蒸肉餅勁吸引😍😍🦀 原隻蟹有新鮮蟹肉蟹膏,搭配豬肉餅蒸至熟透,肉餅滑嫩,每一口都能感受到蟹膏的濃郁,真係好味到不得了!豔影蝦球(六件)用大大隻新鮮蝦仁製作,外層酥脆,內裡鮮嫩,口感非常爽口,每一件都精心製作💛搭配酸酸甜甜嘅醬汁,開胃又好味🍤✨秋霧滷醉蝦(八隻)酒味香濃,蝦肉鮮甜,每一隻蝦都鮮嫩彈牙,食落非常過癮,特別適合喜歡海鮮的朋友!🦐張公子叉燒經典的廣東燒味,肉質鮮嫩,外皮微焦,醬汁香甜,叉燒色澤誘人好肥美,令人難以抗拒!🍖🔥避風塘茄子香噴噴😆 用新鮮茄子製作,加入蒜蓉、辣椒同香料,炸得香脆,作為配菜 十分開胃!🍆🌶️

原隻膏蟹蒸肉餅

豔影蝦球(六件)
酸酸甜甜嘅醬汁,開胃又好味🍤✨

秋霧滷醉蝦(八隻)

張公子叉燒

避風塘茄子
2025-05-24 0 瀏覽
位於觀塘嘅新派粵式中菜館,一開門就見到一張好吸睛嘅特色櫃檯。餐廳裝修簡潔,地方寬敞舒適。秋霧滷醉蝦醉蝦飽滿,蝦肉結實多膏,酒味濃郁入味。乾冰嘅煙就似秋霧一樣,好有意境。艷影蝦球香脆外皮沾滿香芒汁,裏面大大隻蝦球,新鮮肉嫩,超級彈牙。底層鋪咗檸檬,成道菜酸酸甜甜好開胃。公子牛肋排原條牛肋骨起左肉,醬汁濃郁。牛肋排軟嫩多汁,肉同脂肪分佈均勻,而且好夠腍,無牙都啱食🤣。推薦!海味桂花粉絲煲粉絲煲裏面有芽菜、花膠、海参、魷魚、金華火腿等食材。將全部材料切成絲,芽菜爽口,海味鮮味,口感豐富。金華火腿嘅鹹香味令粉絲煲味道更加提升。而滿滿嘅蛋黃碎帶濃郁蛋香,賣相就好似金黃色嘅桂花一樣。木瓜雪耳糖水清甜潤燥,食完甜品令成餐晚飯更滿足。

秋霧滷醉蝦

海味桂花粉絲煲

木瓜雪耳糖水
清甜潤燥,食完甜品令成餐晚飯更滿足。
  • 公子牛肋排
  • 秋霧鹵醉蝦
  • 艷影蝦球
2025-05-24 0 瀏覽
平時去開觀塘,都係去工廈搵嘢食,好少去中菜館坐,今日放工,想同朋友食啲嘢,附近有中菜館,裝修幾別字,於是入去試吓。我哋叫咗四個菜。首先,金蒜銀絲蒸大元貝,蒸得恰到好處,元貝鮮美的海味與金蒜的香氣完美結合。芥末秋葵炒鮑魚角,秋葵的脆嫩與鮑魚的鮮滑,搭配微微的芥末辛辣,增添了層次感,讓整道菜變得生動而不單調。而鮑汁燴筍殼魚,鮑汁的濃郁包裹著筍殼魚的鮮甜,醬汁入味,魚肉細膩。最後,乾煸四季豆,外脆內嫩,佐以蒜香,更是下飯的絕佳選擇。

2025-05-21 0 瀏覽
昨日同家人晚上來到一間高質中菜, 價錢都合理,中菜食物水準不錯有驚喜!其中我自己大愛:小花雕醉蝦醇香花雕酒同鮮美嘅鮮蝦結合,蝦與酒令到菜餚味道鮮美而濃郁。花雕酒獨特香氣又可提升蝦鮮甜味道,使人回味無窮!另還有「公子牛肋排」牛肋排肉質鮮嫩多汁,口感豐富。牛肋排的肉質富含獨特的牛肉香及適度的脂肪,使其口感更加豐富和美味。埋單千多元有四道菜,經理還送上每人一碗紅豆沙, 煲出來起沙的紅豆沙綿綿好味張公子 📍地址:觀塘駿業街58號3樓

其中我自己大愛:
小花雕醉蝦
另還有「公子牛肋排」

張公子
📍地址:觀塘駿業街58號3樓
2025-05-20 0 瀏覽
餐廳裝修很有特色,光線明亮,服務親切,很適合朋友親戚聚會,重點是位置方便,價格相宜,份量十足,非常推薦!.🌟秋霧鹵醉蝦乾冰在盤下散出煙霧,有點題的意思,非常適合打卡,蝦肉鮮甜爽口,微帶酒香,味香而不刺激,十分開胃。.🌟公子牛肋排牛肉味十分濃郁,外表煎至微焦,帶有炭香煙薰味,且所有的肉都已經起了,並重新放在骨頭上,方便打卡又容易分享,肥瘦部份平均,肉質煮至軟嫩,入口即化,配上微甜醬汁十分有驚喜!.🌟芥末秋葵炒鮑魚角秋葵爽脆,加入芥末十分開胃解膩,搭配鮑魚有咬勁,帶出兩種口感。.🌟艷影帶子厚多士多士香脆可口又不柴,每一塊都有兩只新鮮帶子,上層軟下層脆,加上甜酸醬汁,非常搭又不會膩。
🌟秋霧鹵醉蝦
🌟公子牛肋排
🌟芥末秋葵炒鮑魚角
🌟艷影帶子厚多士
艷影帶子厚多士
艷影帶子厚多士
2025-05-15 0 瀏覽
呢一間位於觀塘嘅中菜館之前嚟過一次食物好高質🌟,所以今日就再嚟試下其他菜式🥳 X.O.醬紅蔥滷肉木桶拌飯滷肉入味👅,肥瘦適中,配上香辣嘅X.O.醬同爽脆紅蔥🤪,撈勻之後每啖飯都好有層次,木桶保溫做得好好😛珊瑚汁金薯大蝦大蝦新鮮彈牙😌,金薯香甜軟糯,配上酸甜嘅珊瑚汁,味道配搭好有驚喜,擺盤亦都好精緻😍秋霧鹵醉蝦(五隻)蝦肉好大隻而口感都保持得好爽口👍,鹵醉嘅味道恰到好處,酒香濃郁但唔會過濃,作為前菜好開胃🤤 公子牛肋排呢度嘅王牌菜式一定要試下啦❤️,牛肋排煮得剛剛好,肉質軟嫩多汁,醬汁香濃得來唔會蓋過牛肉嘅原味😙

珊瑚汁金薯大蝦

秋霧鹵醉蝦(五隻)

公子牛肋排
都唔想浪費時間寫咁多野嘢:食物一般,可能睇食評關係,期望太高,有失望。服務簡直差,對熟客可能會好啲,對於第一次去試既新客就….熟客又派朱古力,又剩。點會理我哋呢啲生客呀
都唔想浪費時間寫咁多野嘢:
食物一般,可能睇食評關係,期望太高,有失望。
服務簡直差,對熟客可能會好啲,對於第一次去試既新客就….
熟客又派朱古力,又剩。點會理我哋呢啲生客呀