2024-12-21 709 瀏覽
多得組員嘅支持,籌備咗差不多半年嘅籌款活動終於順利完成🍻 為咗好好獎勵自己,一於食好啲啲😊 跟朋友仔嚟到 #灣仔 一間 #廚師發辦 餐廳「彩羽壽司家」,好好享受一個晚上🤩咪以為廚師發辦菜式一定好貴,呢晚我哋就揀咗個套餐「樁 Tsubaki」,每人都只係$880(另加服務費),裡面已經包咗 #前菜、#茶碗蒸、,四度 #魚生刺身、#串燒 五款、#火鍋SabuSaBu、六種 #壽司、#魚湯 同埋 #甜品 🤤 仲要全晚有專人招待,好chill呀!前菜🥢- 脆脆嘅鱈魚片,點埋加咗蟹籽嘅沙律醬一齊食,淡淡嘅魚香好鬆化- 師傅用高糖蕃茄、白蘆筍、仙人掌葉、鱈魚春砌成一個拼盤,精緻得嚟味道又清新,啱晒做一個開胃菜茶碗蒸🐣入口有清新嘅柚子味🤤 大大粒嘅蜆肉同埋啲海鮮加埋蛋漿一齊蒸,好鮮味呀刺身🐟- 師傅將刺身 #真鯛🐟,一刀一刀咁切片再送到我哋面前,魚肉入口充滿魚油香- #大分縣蠔🦪 非常肥美,蠔肉加上特製嘅醬油,份外鮮甜- #鮟鱇魚乾泡芙 味道好特別,鬆化嘅泡芙皮,一啖放入口,鮟鱇魚乾蓉爆到一口都係,好滿足呀- #煙燻富士山三文魚 上枱嘅時候非常有儀式感,師傅將煙燻化成氣球,煙燻味從天而降散落三文魚上

前菜🥢

刺身🐟
- #大分縣蠔🦪 非常肥美,蠔肉加上特製嘅醬油,份外鮮甜
- #煙燻富士山三文魚 上枱嘅時候非常有儀式感,師傅將煙燻化成氣球,煙燻味從天而降散落三文魚上,真係好睇又好食

串燒🍢
師傅將 #虎蝦、#雞翼、#豚肉、#冬菇、#秋葵 放喺烤爐上烤熟,微焦嘅外層,拎食物味道更有層次感

火鍋Sabu Sabu
咁凍嘅天氣,有個熱辣辣嘅火鍋非常爽,肉味香濃嘅和牛肉片,配上嫩滑嘅豆腐同粉絲,暖在心

壽司🍣
每次見到師傅即場為我哋做手握壽司,都會睇到 #小秘書 目不轉睛,#拖羅、#深海池魚、#鯖魚 嘅魚肉都非常新鮮🤤 大大粒嘅 #帶子,一啖一口,口常滿足🤤 不得不提係佢哋嘅 #海膽軍艦,軟綿綿嘅海膽,加上獨特嘅海鮮氣味,好想再encore呀🤪

其實食到呢度菜已經有十成飽😅 不過見到師傅正在為隔籬枱整緊一個充滿東京特色嘅 #彩羽太卷,色彩繽紛之餘,材料仲好豐富,裡面有 #蛋黃醬油漬、#大拖羅、#小拖羅、#海膽,仲有 #白石青瓜,單係外型已經夠吸引🤩 為食嘅我哋當然忍唔住都要嚟一份🤪 師傅以純熟嘅手藝,將新鮮又色彩繽紛嘅材料,一行一行咁放喺壽司飯上,我哋成晚就好似睇緊表演一樣,非常精彩🍻 我哋照師傅嘅建議,將一大舊太卷一次過啪晒入口,食材嘅鮮味一次過湧晒出嚟… 正呀喂🤤🤤

魚湯🐟 非常鮮甜,充滿魚肉嘅香氣🤤 同一般餐廳比嘅麵豉湯,味道實在高質好多

嚟到最後,當然要嚟一個精美嘅甜品做總結啦😊 師傅用佢強勁嘅臂彎,配上只會喺卡通片上見到嘅傳統式刨冰機,為我哋炮製咗兩款 #雪花刨冰,綿綿嘅雪花冰上淋上 #綠茶紅豆白玉 同 #士多啤梨 醬料,甜在心嘅口感,最好為呢餐畫上完美句號🙏🏼

整體我都非常滿意餐廳嘅食物質素,員工嘅服務亦都非常貼心,我哋成晚同師傅有講有笑,仲學識咗唔少日本食材嘅知識。餐廳裝飾簡潔,環境清雅,係三五知己聚會嘅好地方🤩
2024-12-19
港島抵食午市omakase,人均$500吃爆七龍珠太卷!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・💚 廚師發辦 HK$480>沙律+茶碗蒸+刺身4款+壽司8貫+手卷+玉子燒+麵豉湯+甜品🐟 真鯛:正常白身魚,偏乾身~🦪 大分縣真蠔:新鮮肉厚但唔算濃郁,有加辣汁幾香,吊起蠔鮮味,幾滑身~🐟 煙燻鯉魚:幾酸嘅白身魚,邊邊有黑椒煙燻到,鹹香中和返酸味🐟 鰤魚:鹹酸相間幾特別,入口油潤順滑🐟 貝柱:有啲太乾了,加上本身貝柱冇咩味,小小失望TT🐟 池魚:正常白身魚啦,冇咩特別~🍣 太卷:鮮甜!吞拿魚、海膽都新鮮濃郁,特別蛋黃有用醬油醃過,入口豐富好食嘅!🐟 鮟鱇魚乾泡芙:好似蟹膏味,好濃郁!加上泡芙好脆,極重牛油香,有少食鹹味嘅泡芙,印象幾深刻而且好食!🍣 赤身:純純正正嘅吞拿魚香甜!掂嘅~🦐 瀨尿蝦:鮮甜蝦香,想像到嘅好食,不過上面啲粉冇味,唔知咩東東嚟XD🐟 右口魚:極重油香,加埋櫻花蝦係畫龍點睛!軟嫩,入口即融,燒香嘅魚油極正!!🍣 拖羅:鮮甜,重脂香,軟嫩香滑,但無可避免地有小小筋~🍣 昆布海膽:同樣鮮甜濃郁,昆布好重海水味,包住鮮甜厚肉海膽,係好鮮甜,加埋Wasabi中和返甜味,極掂!🍧
港島抵食午市omakase,人均$500吃爆七龍珠太卷!

💚 廚師發辦 HK$480

🐟 真鯛:正常白身魚,偏乾身~

🐟 鰤魚:鹹酸相間幾特別,入口油潤順滑

🐟 貝柱:有啲太乾了,加上本身貝柱冇咩味,小小失望TT

🐟 池魚:正常白身魚啦,冇咩特別~

🍣 赤身:純純正正嘅吞拿魚香甜!掂嘅~

🍣 拖羅:鮮甜,重脂香,軟嫩香滑,但無可避免地有小小筋~

🍧 刨冰:加錢揀咗蜜柑味刨冰,好綿密,0冰感,鮮甜嘅!但冇乜生果,sad了~

🥩 蒜香一口牛飯 HK$98
・味道:加錢試了個熱食,醬汁香甜,香蔥炸蒜夠惹味,但牛冇咩特別,亦都冇乜牛味,正常發揮啦!
・口感:有啲有筋,但整體鬆軟,唔似係用鬆肉粉乸過嘅~

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:呢個價錢嚟講性價比好高,食物新鮮食材高質,但醋飯真係太酸,酸到食每款壽司都蓋過魚生味🥶~想weekend食個開心高質靚日式lunch,呢到係個不錯嘅選擇!

daitouball
2024-10-05
最近心血來潮又想食omakase,系灣仔搵到一間夜晚人均1000蚊都吾洗嘅,就食到多款菜式~更可欣賞師傅席前製作刨冰😁🍧十分多花款,難怪平日亦滿座😳✿ 前菜2款鱈魚乾同埋佐子鱈魚春,鱈魚乾對於好中意香口野嘅我黎講次次都清曬😆香脆可口,沾上蛋黃醬更美味。佐子鱈魚春配以無花果同日本蕃茄🍅鱈魚春吾腥,無花果香甜清新。✿ 鮟鱇魚肝泡芙平時omakase都會食到鮟鱇魚肝,有啲餐廳會做到好腥,呢度就冇呢個問題,吾腥之餘同泡芙嘅爽脆輕易融合。✿ 茶碗蒸裡面蜆肉新鮮冇沙,雞蛋蛋味濃郁🥚食到陣陣柚子味頗清新💛✿ 刺身真鯛 帶子 煙燻鰹魚 ,真鯛表面有梅蓉,真鯛薄片得黎魚味又算出,梅蓉帶點清甜。帶子爽口彈牙,煙燻鰹魚師傅整煙燻之前會比客人先拍照📷泡泡效果好得意😆🫧煙燻味好勁。✿ 串燒5串有豬腩肉🐷阿波尾雞翼🐔大蝦🦐大蔥 車厘茄🍅豬腩肉肉質肥美,油脂豐富。阿波尾雞翼好大隻,外脆內軟,雞皮脆卜卜,雞肉嫩滑。大蝦燒得爽口彈牙。車厘茄頗有驚喜,吾會太酸,有解膩作用。✿ 和牛壽喜燒壽喜燒好多人中意食,和牛有入口即溶感覺😍油脂分佈均勻,壽喜燒湯底香甜,同和牛系天作之合🐮加埋日本蛋黃令和牛層次更能提升。✿ 壽司6貫有鰤

✿ 前菜2款

✿ 鮟鱇魚肝泡芙

✿ 茶碗蒸
裡面蜆肉新鮮冇沙,雞蛋蛋味濃郁🥚食到陣陣柚子味頗清新💛

刺身

✿ 串燒5串

✿ 和牛壽喜燒

壽司6貫
有鰤魚 牡丹蝦 甜蝦 拖羅 貝柱 海膽,鰤魚系近年omakase幾常見,平時食開嘅口感較實在,呢度竟然系軟稔😳油香不俗。牡丹蝦同甜蝦表面亦有蛋黃粉,兩者同樣十分新鮮🦐拖羅油脂多,入口即溶☺️貝柱一粒粒口感十足🤍海膽向來系大家最愛🧡

✿ 吸物
鯛魚呈奶白色,魚味香濃🐟裡面有吾少本菇。

✿ 彩羽太卷
講到餐廳招牌菜,非彩羽太卷莫屬!又名為龍珠壽司卷,材料有海膽 拖羅 赤身 青瓜 醬油漬蛋黃,色彩鮮艷❤️🩷🧡💚各款受歡迎刺身組合埋一齊口感相當豐富~

✿ 雪花刨冰
講到餐廳特色之一,一定有雪花刨冰份!有部機器系度⚙️師傅會擺成個冰入去🧊跟住系度刨,就有一絲絲雪冰掉落,感覺非常治癒🥰客人可自行選擇口味,我地揀咗蜜柑同抹茶紅豆白玉🫘兩款甜度自然🍧夏天食想必更滋味❤️
2024-10-14
  • 彩羽太卷
  • 鮟鱇魚肝泡芙
  • 和牛壽喜燒
記錄吓人生第二次食omakase🤤同男朋友即興去食一個set有沙律、麵豉湯、茶碗蒸、玉子燒、四片刺身、八款壽司、一款手卷、甜品,超豐富飽肚!▶️ 沙律🥗配有粟米粒、車厘茄,甜酸沙律醋汁▶️ 日式蒸蛋/茶碗蒸面頭一粒大蜆肉,配上草菇食得出柚子汁味,另外仲有海苔粉可惜偏水汪汪同欠缺蛋香味🥚而且底部少配料《刺身4款》1️⃣真鯛:入口肥美,配上一點甜酸紅醬,不過魚皮有少少韌2️⃣ 大分縣真蠔:手掌咁大🦪聞落有黑松露香入口冰凍新鮮,滑捋捋juicy💦帶海水味而唔腥👍🏻鍾意佢醬汁用清新柚子醋3️⃣煙燻鰹魚:上面放上大量蒜蓉,魚皮有鹽鹹味,後勁有少少苦不過鰹魚本身冇乜味道*呢個有儀式感,師傅會整個有士多啤梨香氣嘅波波出嚟俾你打卡🤣4️⃣秋刀魚:中間包住醃蘿蔔,外面有紫菜,好fancy秋刀魚同樣肥美有魚油香🐠醬汁配料令整體味道偏甜《壽司8件》壽司飯本身已調味,唔需要點醬油米飯黏黏地,每件都會加山葵調味米飯:刺身比例恰當🍣唔會太飽1️⃣油甘魚壽司:無筋,好順滑,中規中矩2️⃣貝柱壽司:除咗wasabi仲有柚子皮未算好鮮甜細嫩3️⃣赤身壽司:赤身紅潤,簡單配上Wasabi唔錯嘅4️⃣墨魚壽司:上面芝麻粒七彩繽紛好似爆炸糖🌈口感有驚喜,墨魚一
記錄吓人生第二次食omakase🤤
同男朋友即興去食

▶️ 沙律🥗
配有粟米粒、車厘茄,甜酸沙律醋汁

▶️ 日式蒸蛋/茶碗蒸
面頭一粒大蜆肉,配上草菇
食得出柚子汁味,另外仲有海苔粉
可惜偏水汪汪同欠缺蛋香味🥚而且底部少配料
茶碗蒸

刺身4款》
1️⃣真鯛:入口肥美,配上一點甜酸紅醬,不過魚皮有少少韌
真鯛

2️⃣ 大分縣真蠔:手掌咁大🦪聞落有黑松露香
入口冰凍新鮮,滑捋捋juicy💦帶海水味而唔腥👍🏻
鍾意佢醬汁用清新柚子醋
大分縣真蠔

不過鰹魚本身冇乜味道
煙燻鰹魚

4️⃣秋刀魚:中間包住醃蘿蔔,外面有紫菜,好fancy
秋刀魚同樣肥美有魚油香🐠醬汁配料令整體味道偏甜
秋刀魚

壽司8件》
壽司飯本身已調味,唔需要點醬油
米飯黏黏地,每件都會加山葵調味
米飯:刺身比例恰當🍣唔會太飽

1️⃣油甘魚壽司:無筋,好順滑,中規中矩

2️⃣貝柱壽司:除咗wasabi仲有柚子皮
未算好鮮甜細嫩

3️⃣赤身壽司:赤身紅潤,簡單配上Wasabi唔錯嘅

4️⃣墨魚壽司:上面芝麻粒七彩繽紛好似爆炸糖🌈
口感有驚喜,墨魚一條條卷埋一齊,食落爽彈似蒟蒻
只係調味偏鹹咗少少🤏🏻
墨魚壽司

5️⃣鯖魚壽司:鯖魚獨特味道配上煙燻香,外圍有紫菜,中間係壽司
幾特別係面頭放咗塊甜甜地嘅海帶
咁多款壽司最有層次嘅一個😗

6️⃣大拖羅壽司:油脂重,超肥美多汁,入口即溶😋

7️⃣ 瀨尿蝦壽司:第一次食,冇一般蝦咁爽彈🦐上面有啲蛋黃碎

8️⃣海膽壽司:樣子平平無奇,但亦係今餐最好食嘅一款👍🏻
海膽冰凍新鮮,入口即溶又鮮甜juicy

▶️ 手卷
可以加$120升級signature「彩羽太卷」
大部份食客都會升級,好適合用嚟影相 (偷影咗隔籬嗰份haha)
我哋食返本來嘅「免治拖羅配紫蘇葉手卷」
免治拖羅入口細緻,夾雜爽脆蘿蔔粒,形成質感上嘅對比😍
紫菜保持乾脆,配送紫蘇葉幾香☘️
手卷

▶️ 玉子燒
以為係castella cake….個面真係似蛋糕
質感奇怪🧐完全唔似蛋,成嚿芝士咁
只有甜味冇蛋香,唔鍾意🙅🏻‍♀️
玉子燒

▶️ 麵豉湯
正常,幾好係食完生冷嘢有啲嘢暖肚

▶️ 甜品
一球冰凍嘅雲呢拿雪糕🍧配上一粒青提
將雪糕球放上薄脆和菓子餅乾食好正😋自製雪糕三文治
甜品

整體魚生刺身新鮮肥美💗
✨個人最鍾意係「大分縣真蠔」、「墨魚壽司」、「海膽壽司」、「鯖魚壽司」✨
唯獨茶碗蒸、玉子燒失色
環境舒服,服務有禮貌,師傅望落professional
95折之後$500/人,可以話係omakase入門版,相對地affordable但又享受到高級食物同體驗😌
呢度仲有刨冰食,隔籬枱叫咗個
望住師傅用部機,將大冰磚磨成冰沙,在倒上唔同口味嘅醬🍧
大分縣真蠔
煙燻鰹魚
秋刀魚
手卷
甜品
  • 瀨尿蝦
2024-10-11 1204 瀏覽
話說早前被呢間嘅七龍珠太卷燒到即刻嚟試下最平嘅Omakase(午/晚)係$500以下🤎價錢真係實惠,好適合平平地慶生!另外加配嘅彩羽太卷和雪花刨冰都有驚喜❝ 廚師發辦 Omakase $480 ❞茶碗蒸 有齊蜆、菇、芫荽、洋蔥絲嘅簡單配搭刺身 ( 四款 ) 🥢 真鯛口感厚實🥢 大分縣真蠔口感滑爽香滑,帶幾分creamy🥢 自家製鮟鱇魚肝泡芙係幾特別嘅配搭😚 鮟鱇魚肝打成蓉帶陣陣魚嘅鹹味,以紅酒慢配上泡芙有幾分鹹中帶甜🥢 煙燻鰹魚味道清新,簡單鮮魚味中帶點煙燻口感壽司 ( 八貫 )深海池魚.帶子.鱘魚.鰈魚赤身.拖羅.瀨尿蝦.昆布海膽玉子燒 好有日式芝士蛋糕嘅感覺但更充滿蛋香❝ 彩羽太卷 $250 / 兩件 ❞師傳用醬油漬蛋黃、拖羅、海膽、白石青瓜包在一起一口吃下去,醬油漬蛋黃味道真的超濃郁🤤❝ 日本雪花刨冰 $48 ❞我選擇了off menu的蜜柑雪花刨冰🍊師傅直接用上日本冰,係客人面前來刨體驗一流!
話說早前被呢間嘅七龍珠太卷燒到即刻嚟試下
最平嘅Omakase(午/晚)係$500以下🤎
價錢真係實惠,好適合平平地慶生!
另外加配嘅彩羽太卷和雪花刨冰都有驚喜

廚師發辦 Omakase $480 ❞

茶碗蒸 有齊蜆、菇、芫荽、洋蔥絲嘅簡單配搭

刺身 ( 四款 )
🥢 真鯛口感厚實

🥢 大分縣真蠔口感滑爽香滑,帶幾分creamy

🥢 煙燻鰹魚味道清新,簡單鮮魚味中帶點煙燻口感

壽司 ( 八貫 )
深海池魚.帶子.鱘魚.鰈魚
赤身.拖羅.瀨尿蝦.昆布海膽

玉子燒 好有日式芝士蛋糕嘅感覺但更充滿蛋香

❝ 彩羽太卷 $250 / 兩件 ❞
師傳用醬油漬蛋黃、拖羅、海膽、白石青瓜包在一起
一口吃下去,醬油漬蛋黃味道真的超濃郁🤤

❝ 日本雪花刨冰 $48 ❞
我選擇了off menu的蜜柑雪花刨冰🍊
師傅直接用上日本冰,係客人面前來刨體驗一流!
午餐
最近發現位於灣仔的「壽司家彩羽」他們的午市𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞性價比超高😍𝐎𝐩𝐞𝐧𝐫𝐢𝐜𝐞訂座好像還有𝐝𝐢𝐬𝐜𝐨𝐮𝐧𝐭呢!「彩羽」裝潢簡約舒適🪵木質的桌椅搭配柔和的燈光店內不算太大 只有吧枱座位但師傅和店員的服務態度很親切 整體環境氛圍都好舒適溫馨🥰【午市廚師發辦 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞】❥ ⸜蒼 あおい Á𝐨𝐢 ⸝ ($𝟒𝟗𝟖)/沙律//茶碗蒸/茶碗蒸的質感十分滑嫩 好清甜 ヾ(𝐨˃‿˂𝐨)シ裡面有超鮮甜大蜆 滿滿元貝和小香菇/刺身𝟒款/包括鯛魚|煙燻鰹魚|生蠔|鮟鱇魚乾泡芙每一款都幾有特色 幾新鮮꒰ ⸝⸝ɞ̴̶̷ ·̮ ɞ̴̶̷⸝⸝꒱♥♥生蠔搭配醋彩雲 口感滑溜 味道清新又開胃/壽司𝟖件/一共有八款壽司包含鰤魚|鯛魚|深海池魚|貝柱|赤身|黑池魚|拖羅|海膽每一件壽司都不會馬虎 (๑´ސު`๑)ᜊ特別是海膽 鮮味十足 口感好軟滑 好正🧡/彩羽太卷/ (+$𝟏𝟐𝟎)我哋仲加配了人氣的「彩羽太卷」 ✨✨師傅把海膽|大拖羅|醬油漬蛋|青瓜包卷在一起卷物的橫切面超美的 賣相非常震撼 !!!一口咬下去 甘香綿密的蛋黃在口中化開(´ε` )♡搭配著鮮甜的海膽和肥美的大拖羅味道層次好豐富 超甘甜鮮美( ˘ ³˘)

最近發現位於灣仔的「壽司家彩羽」
他們的午市𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞性價比超高😍
𝐎𝐩𝐞𝐧𝐫𝐢𝐜𝐞訂座好像還有𝐝𝐢𝐬𝐜𝐨𝐮𝐧𝐭呢!

「彩羽」裝潢簡約舒適🪵
木質的桌椅搭配柔和的燈光
店內不算太大 只有吧枱座位
但師傅和店員的服務態度很親切
整體環境氛圍都好舒適溫馨🥰

【午市廚師發辦 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞】
❥ ⸜蒼 あおい Á𝐨𝐢 ⸝ ($𝟒𝟗𝟖)

/沙律/

/壽司𝟖件/
一共有八款壽司
包含鰤魚|鯛魚|深海池魚|貝柱|赤身|
黑池魚|拖羅|海膽
每一件壽司都不會馬虎 (๑´ސު`๑)
ᜊ特別是海膽 鮮味十足 口感好軟滑 好正🧡

/彩羽太卷/ (+$𝟏𝟐𝟎)
我哋仲加配了人氣的「彩羽太卷」 ✨✨
師傅把海膽|大拖羅|醬油漬蛋|青瓜包卷在一起
卷物的橫切面超美的 賣相非常震撼 !!!
一口咬下去 甘香綿密的蛋黃在口中化開(´ε` )♡
搭配著鮮甜的海膽和肥美的大拖羅
味道層次好豐富 超甘甜鮮美( ˘ ³˘)♥

/玉子燒/
/麵豉湯/

/甜品-細刨冰/ (+$𝟔𝟎)
最後當然要吃甜品
我們追加了士多啤梨口味的刨冰🍧
師傅現場即席刨冰 口感超級細緻~
配搭上煉奶甜而不膩 作結尾好滿足♥(ノ´∀`)

【𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐒𝐞𝐭】
壽司𝟓件+迷你鳥冬 ($𝟏𝟎𝟖)
❥麵豉湯+沙律(+$𝟏𝟓)

𖦹魷魚|口感彈牙 鮮味十足
𖦹三文魚 𖦹黑鰤魚池|魚肉鮮嫩 油脂豐富
𖦹拖羅蓉|綿滑的口感 帶有淡淡的甜味
𖦹火灸鰈魚邊|個人最鍾意食這款!
經過火灸的鰈魚邊 油脂在口中爆發
搭配櫻花蝦 味道層次豐富 令人回味無窮 💖

📍 彩羽壽司家 (灣仔)
🐰: 𝟒.𝟐/𝟓

#eatwithkeikei #彩羽壽司
#sweetiedaily_wanchai

2025-01-22 0 瀏覽
最近去咗灣仔一間隱世Omakase店,原來呢間店成立於1985年,現在呢個舖位已經有5年歷史。呢度嘅環境真係好特別,隱藏喺繁忙嘅市中心。餐廳內部設計簡約而高雅,木質嘅桌椅同柔和嘅燈光,令人感到非常放鬆同愜意。✨🍣*前菜*:仙人掌葉、高糖蕃茄同鱈魚春組成嘅前菜,色彩繽紛,口感清新,蕃茄甜美多汁,鱈魚春鮮嫩,每一口都係唔同嘅味覺體驗。🍅🐟*帶子秋葵茶碗蒸*:茶碗蒸嘅口感嫩滑,帶子鮮甜,秋葵增加咗少少脆口嘅感覺,味道非常豐富。🦪🍵*真鯛刺身*:真鯛魚刺身鮮嫩細緻,魚肉口感柔軟,味道清甜,絕對係一個非常高質嘅選擇。🐟🍣*大分縣真蠔配黑松露酸汁*:真蠔鮮甜多汁,配上黑松露酸汁,香氣撲鼻,味道濃郁,每一口都係極致嘅享受。🦪🍋*煙燻三文魚*:煙燻三文魚味道濃郁,魚肉柔嫩,入口即化,非常滿足。🐟🔥和牛壽喜燒:和牛壽喜燒嘅牛肉鮮嫩多汁,壽喜燒嘅湯底濃郁甘甜,配埋新鮮嘅蔬菜,每一口都係極致嘅享受。*鮟鱇魚乾泡芙*:升級左鮟鱇魚乾泡芙外脆內嫩,魚乾嘅香味同泡芙嘅鬆脆完美結合,味道豐富。🐟🍰*墨魚壽司配青檸汁*:墨魚壽司口感彈牙,配上青檸汁嘅清新味道🐙🍋*鰤魚壽司*:鰤魚壽司魚肉鮮嫩,味道清甜,每一口都係味覺

*鰤魚壽司*:鰤魚壽司魚肉鮮嫩,味道清甜,每一口都係味覺嘅享受。🐟🍣

*帶子壽司*:帶子壽司鮮甜多汁,口感柔軟,味道非常豐富。🦪🍣

*沙甸魚壽司卷*:沙甸魚壽司卷口感層次豐富,魚肉鮮美,味道濃郁。🐟🍣

*海膽壽司卷*:海膽壽司卷鮮美多汁,海膽嘅甜味同壽司卷嘅軟糯完美結合。🦪🍣

*拖羅壽司*:拖羅壽司魚肉脂肪豐富,口感柔軟,味道濃郁,非常滿足。🐟🍣

*七龍珠卷*:七龍珠卷由海膽、蛋黃、拖羅同青瓜組成,口感層次豐富,味道鮮美。🍣🥒

*鱲魚湯*:鱲魚湯湯底清甜,魚肉鮮嫩,味道濃郁,令人暖胃。🍲🐟

*手掣刨冰蜜瓜味道*:手制刨冰口感細膩,蜜瓜味道清甜,每一口都係清涼嘅享受,為整個餐點劃上完美句號。🍈🍧
2025-01-18 7 瀏覽
前菜白蘆筍 仙人掌葉 高糖蕃茄黑梅貝肉質飽滿彈牙真鯛刺身油脂含量偏低 肉質柔韌日本大分縣生蠔 配黑松露燒汁味道好濃郁 生蠔飽滿肉厚煙燻富士山三文魚在碗上面爆破泡泡儀式感十足蒸蛋 蛋味香濃又嫩滑鮟鱇魚肝泡芙魚肝鹹香味同微甜嘅泡芙好夾和牛壽喜燒 牛味突出 齒頰留香串燒包括蝦 雞翼 冬菇 五花腩火喉控制得宜壽司也很出色深海池魚脂肪結實 口感順滑鮮甜貝柱圓大飽滿 肉厚味甜七龍珠材料非常豐富包括蛋黃 海膽 吞拿魚 青瓜建議可以一啖放入口感受唔同材料的鰈魚肉質細嫩 油脂豐富𩶘魚湯雖然已經好飽但都飲哂極之濃嘅奶白魚湯
前菜

𩶘魚湯
雖然已經好飽但都飲哂
極之濃嘅奶白魚湯

2025-01-15 0 瀏覽
完全自費!真實食評!可以比單據你哋睇!今晚同朋友仔嚟到灣仔嘅「彩羽壽司家」,喺呢度真係食得好開心,咪以為廚師發辦菜式一定好貴,呢晚我哋就揀咗個套餐「樁 Tsubaki」,每人都只係$880(另加服務費),裡面已經包咗兩款前菜、茶碗蒸、,四道魚生刺身、串燒五款/和牛壽喜燒SabuSaBu、六件壽司、魚湯同埋甜品💖仲要全晚有專人招待,好正呀!簡直係omakase界嘅黑馬!🎊**前菜:- 鱈魚片又脆又香,配上蟹籽沙律醬,好食到停唔到口- 還有個拼盤,師傅用高糖蕃茄、白蘆筍、仙人掌葉同鱈魚春整,個造型靚到可以入畫,味道清新又香氣四溢👍**茶碗蒸:呢個茶碗蒸有股清新嘅柚子味,蜆肉同海鮮一齊蒸就變得好鮮味,真係好似海底捞到嘅寶藏!😍**刺身:**- 師傅將真鯛切得好精緻,魚肉鮮嫩,魚油香氣四溢- 大分縣嘅蠔非常之肥美厚肉,搭配特製醬油,真係好食到暈- 鮟鱇魚乾泡芙,咬落去好似有隻小炸彈爆開,滿口鮟鱇魚乾香味,真係好滿足- 煙燻富士山三文魚,師傅將煙燻變成一種藝術,煙霧彌漫,真係好似睇魔術,食得又睇得,真心正❤️**串燒:師傅將虎蝦、雞翼、豚肉、冬菇同秋葵放喺烤爐上,外焦內嫩,啖啖都有驚喜,食到我忍唔

**前菜:
- 鱈魚片又脆又香,配上蟹籽沙律醬,好食到停唔到口

**茶碗蒸:

**刺身:**
- 師傅將真鯛切得好精緻,魚肉鮮嫩,魚油香氣四溢
- 大分縣嘅蠔非常之肥美厚肉,搭配特製醬油,真係好食到暈

**串燒:
師傅將虎蝦、雞翼、豚肉、冬菇同秋葵放喺烤爐上,外焦內嫩,啖啖都有驚喜,食到我忍唔住想大叫「好好味呀!!!」😆

**火鍋Sabu Sabu:
冷到入骨嘅天氣,嚟個熱辣辣嘅火鍋,和牛肉片香到飛起,豆腐滑到無朋友,暖心又暖胃,真係好想捉住個鍋唔放😛

**壽司
見到師傅即場做手握壽司,我同朋友仔都眼睛發亮,拖羅、深海魚同鯖魚新鮮得可以參加海鮮選美😌大粒帶子一口咬落,口感爆炸,海膽軍艦軟綿綿,真係想再要一份,心裡想:「可唔可以一次過食十件?」🤪

即使食到呢度已經飽到捧住個肚。但見到師傅為隔籬桌整嘅龍珠彩羽太卷,色彩繽紛,內有蛋黃醬、大拖羅、小拖羅、海膽同白石青瓜,外型吸引到我忍唔住要試一份!😝師傅熟練地將新鮮材料一層層放上壽司飯,真係好似睇表演,食材嘅鮮味一口吞落,真係好正到想唔想停!😚

**魚湯:
鮮甜可口,充滿魚肉香氣,味道高質!飲完之後返唔到轉頭,我唔想再飲其他魚湯了🙃

最後,當然要來個精美甜品做總結!師傅用傳統刨冰機為我哋即場炮製咗兩款雪花刨冰,上面淋上蜜柑醬同果肉,仲有哈密瓜醬,甜得剛好,果肉鮮美,為呢餐完美收尾!🥳

總括來講,我對呢間餐廳嘅食物質素同服務非常之滿意,成晚同師傅有講有笑,仲學到唔少日本食材嘅知識。環境清雅,裝潢簡單得來精緻,真係三五知己聚會嘅理想地方!食完之後,我心裡大叫:「我仲要再嚟啊啊啊!!!!」
2025-01-13 71 瀏覽
朋友仔見我好耐無食好嘢,就帶咗我去灣仔食omakase。一坐低,就好好服務,比左兩杯熱茶我哋飲。之後每上一道菜,師傅都會介紹用什麼材料去製作同點樣進食先最食得出食物嘅鮮味,非常貼心。每食完一碟菜都會幫我哋收碟。醃咗味嘅蒜粒、薑片同wasabi 仲可以全程無限添加。最後跟朋友叫了每位$880 「Tsubaki 樁」餐。有前菜2款雞泡魚乾片:好有雞泡魚味,食落唔會好硬。黑毛貝仙(螺):食落去幾特別嘅口感,陪上超清爽的白蘆筍、咬落超脆同爽口的仙人掌葉。好鮮甜高糖蕃茄。日式蒸蛋:超濃雞蛋味,裏面超多仲要超多料。有元貝肉同不同種類嘅菇。刺身4款真雕刺身:魚肉透明晶凝通透、食落非常爽口好有鮮味。大分元貝:來自日本大分縣的生蠔,超大隻。日本叫元貝即係生蠔。元貝陪上黑松露燒汁,估唔到咁match。黑松露令蠔嘅鮮味再提升。煙燻富士山三文魚:用槍打一個空氣波波出來,等到波波爆開就會有煙出來,打卡必點。鮟鱇魚肝泡芙:鹹味泡芙,旁邊再加小玫瑰,非常精緻可愛。和牛shabu shabu壽喜燒:剛煮好的和牛入口即溶,金菇、生菜已吸了牛味,非常好味。仲有日本生蛋,比你點和牛進食,更提鮮。串燒5串有海蝦、五花腩(豬)

有前菜2款
雞泡魚乾片:好有雞泡魚味,食落唔會好硬。

刺身4款
真雕刺身:魚肉透明晶凝通透、食落非常爽口好有鮮味。

鮟鱇魚肝泡芙:鹹味泡芙,旁邊再加小玫瑰,非常精緻可愛。

和牛shabu shabu壽喜燒:

串燒5串
有海蝦、五花腩(豬)、雞翼,燒得超香口。

壽司6件

深海池魚壽司:好新鮮
貝柱紫菜壽司:紫菜夠新鮮,包住貝柱做成壽司好好味。

七龍珠壽司壽司內有蛋黃、海膽、拖羅、青瓜,再用紫菜包住。最特別用龍珠細碟裝此壽司

鯖魚壽司:唔會覺得食落好有腥味。
鰈魚壽司:非常新鮮。
湯品
海膽壽司:好鮮甜,無苦澀味

湯品
𩶘魚湯:魚湯呈奶白色,未飲都知好足料煲。豆腐吸晒魚嘅精華,食落非常入味。飲完魚湯非常暖身。

抹茶紅豆玉子刨冰:師傅即場拎出日本刨冰機係我哋面前製作,
再加上抹茶醬、紅豆同玉子,超正。每啖刨冰都有綠茶味,唔會覺得好膩,好消滯解渴。食完整餐Omakase 好滿足嘅一晚。
2025-01-06
  • 大分縣真蠔
  • 海膽壽司
  • 雪花刨冰
  • 和牛壽喜燒
2025-01-13 82 瀏覽
今晚的師傅發辦跟平時吃到的有所不同,可以吃到師傅的用心製作。先來沙律,蕃茄及粟米很新鮮清爽,而且味道甜甜的,柚子醋酸酸的使人很開胃。茶碗蒸,温度夠熱辣辣,蛋很滑溜,魚糕及帶子很清甜,店家加了海苔使味道很鮮,還有百合使甜的味道層次提升。真鯛刺身,師傅加上了梅子醬平衡了鯛魚皮的油膩感,肉質彈牙,味道帶微微的鮮甜味,這個白身魚刺身通常的味道是平淡的,估不到這裡會有這樣高質的食材。沙甸魚卷,這個是用心之作,師傅將要很費神去清走所有魚骨,使人非常欣賞,魚肉很嫩滑,沙甸魚的味道是很突出的,而且意想不到這刺身的油脂充沛。剝皮魚刺身,肉質結實有咬口,師傅把剝皮魚魚肝打蓉及調味,再撈勻魚肉,這個味道很鮮,入口即溶,味道濃郁。鰤魚壽司,魚肉的油脂豐富,配了醬油使味道很鮮美。白子天婦羅,師傅做到外脆內的白子很細滑,經過炸的處理使平時吃白子的油膩感全部消失,畫龍點睛是梅子粉,加少許的酸味就剛剛好。池魚壽司,魚質較爽口,味道平實。富士山三文魚壽司,魚肉的顏色很鮮豔,肉質柔軟,油脂很豐富。鮟鱇魚肝泡芙,這個很少見,泡芙脆脆鬆化帶點甜味,內面的鮟鱇魚肝是綿綿滑滑味道鹹鹹鮮鮮的,這個強烈對比,使這個是不可錯過的美食。
鰤魚壽司,魚肉的油脂豐富,配了醬油使味道很鮮美。
池魚壽司,魚質較爽口,味道平實。
富士山三文魚壽司,魚肉的顏色很鮮豔,肉質柔軟,油脂很豐富。
右口魚魚邊壽司,魚邊入口即溶,豐富的油脂使質感很順滑,師傅用火燒過進一步使油分出來,味道很好。
貝柱壽司,貝柱肉質爽口,味道帶點鮮甜味。
中拖羅壽司,拖羅完全沒有筋,這種順滑感就是要這樣,師傅處理得很出色,味道帶點點的酸味。
海膽壽司,海膽質地較水潤細滑,味道甘甜。
彩羽太卷,顏色豐富很有喜感,就像會有好事發生的感覺,蛋黃有流心,味道甜甜的,海膽亦是很甜美,加了青瓜很清爽。
麵豉湯,湯不會過鹹,味道很鮮。
玉子燒,質地很厚實有蛋香,味道甜甜的。
甜品選了雪糕,下次一定要選刨冰,因師傅是即時製作的。
味道: 值得一試
環境: 舒適
服務: 殷勤
衛生: 整潔
價錢: 超值
今晚去咗食廚師發辦,估唔到驚喜一籮籮。前菜有爽脆的蘿蔔片和甜辣的薑片。🔸沙律沙律有多款蔬菜、車厘茄和粟米粒,配上柚子醋,味道帶酸,令人開胃。🔸茶碗蒸🤩茶碗蒸很熱,蛋很滑溜,魚糕微甜,百合清甜,金菇、冬菇和帶子粒都嫩滑。🔸刺身4款✨真鯛的魚皮帶韌性,魚肉鮮嫩有油分,橙紅色的梅醬,酸味突出,蓮芋淡口。✨沙甸魚的魚肉幼滑有油香,包著甜美的蘿蔔和蔥很香。✨剝皮魚的魚肉煙韌帶黏,廚師醬剝皮魚的肝醬打成蓉與剝皮魚肉拌勻,味道甘香。✨天婦羅有滑而稠身的白子、爽口甘香的苦瓜和甜得來口感較粉的南瓜,3款都有輕輕的鹽味。🔸壽司8件✨鰤魚魚肉嫩滑,味道濃郁。✨池魚肉質嫩滑。✨富士山三文魚的色澤比平日食到的更橙,魚肉質感較滑口,帶少少芥茉辣。✨鮟鱇魚泡芙,呢款有驚喜🤩,唔知仲以為食甜品,其實係壽司。每咬一啖,泡芙脆口微甜,鮟鱇魚醬就似吉士醬多到漏曬出黎,不過鮟鱇魚醬味道係鹹香。✨右口魚裙邊入口即化,油分分泌濃郁,櫻花蝦味道鹹香。✨包著貝柱的紫菜超脆,貝柱口感有咬口,味道較淡。✨拖羅係中拖羅和大拖羅中間的位置,顏色粉嫩,口感是軟身而有少少嚼勁,係感覺到有油分,但入口又唔覺好油。✨海膽質地濃稠,紫菜脆口。🔸彩羽太
今晚去咗食廚師發辦,估唔到驚喜一籮籮。
前菜有爽脆的蘿蔔片和甜辣的薑片。
🔸沙律
🔸茶碗蒸

🔸刺身4款
✨沙甸魚的魚肉幼滑有油香,包著甜美的蘿蔔和蔥很香。

🔸壽司8件
✨鰤魚魚肉嫩滑,味道濃郁。
✨池魚肉質嫩滑。
✨鮟鱇魚泡芙,呢款有驚喜🤩,唔知仲以為食甜品,其實係壽司
✨右口魚裙邊入口即化,油分分泌濃郁,櫻花蝦味道鹹香。
✨包著貝柱的紫菜超脆,貝柱口感有咬口,味道較淡。
✨海膽質地濃稠,紫菜脆口。
🔸彩羽太卷
加$120升級食彩羽太卷,廚司將口感軟糯的蛋黃、爽脆的青瓜、軟滑無筋的吞拿魚、有油分的拖羅和軟身的海膽捲成彩羽太卷,🌈顏色色彩繽紛,齋睇都勁開心。
🔸玉子燒
玉子口感微實帶甜,入口有蛋糕香。
🔸麵豉湯
麵豉湯有海藻、白蘿蔔片,味道唔會鹹又有山椒味。
🔸甜品
唔食冰,揀咗食生果雪糕,小熊好歎咁瞓咗係雪山(雪糕)上,超可愛呀!🥰
2025-01-11 56 瀏覽
上星期冬至食Omakase🤩彩羽壽司家~全部座位都係吧枱可以睇住師傅準備食材 欣賞師傅細膩嘅刀工 🔪 🥚 日式蒸蛋~好大粒帆立貝 蒸蛋質感幼滑刺身四款🐟真鯛~厚切 表面有梅蓉魚肉好嫩滑 加上魚本身嘅香味 味道清新鮮甜✨鮟鱇魚肝泡芙泡芙外皮香脆 中間全部都係鮟鱇魚乾餡 味道香濃🦪大分生蠔配水雲生蠔肉質肥美 味道鮮甜水雲夠冰凍 酸酸地好醒胃🐟煙燻富士山三文魚 三文魚顏色鮮艷 師傅即場打上起泡 好有儀式感壽司八貫🦑魷魚~上面加咗竹炭鹽調味令魷魚鮮味更突出🐟金線鯛~味道鮮甜 肉質結實有彈性🐚貝柱~賣相細細粒幾得意味道鮮甜爽口 加上醬油更有鮮味🐟鰤魚~充滿油脂 味道鮮美🐟鯖魚~用上醋麵豉汁調味師傅燒完之後 加上一塊好薄好清透嘅昆布味道好清甜 又有鯖魚獨有嘅香味🐟中拖羅~口感肥美 入口鮮甜🦐 瀨尿蝦~表面加上蛋黃粉 影相幾靚第一次omakase食瀨尿蝦 肉質彈牙 🧡海膽~ 份量都幾多 味道濃郁 口感creamy 加上醬油漬 味道鮮甜又香濃🌈🐟彩羽太卷🐟🌈望住師傅喺太卷加入大量刺身有中拖、赤身、海膽、蛋黃 賣相已經好靚刺身味道好鮮甜 加上蛋黃好香口 🥚 玉子燒~帶有淡淡嘅蛋香味🥣 麵豉湯~入面有豆
上星期冬至食Omakase🤩

味道濃郁 口感creamy
加上醬油漬 味道鮮甜又香濃

🌈🐟彩羽太卷🐟🌈
望住師傅喺太卷加入大量刺身
有中拖、赤身、海膽、蛋黃 賣相已經好靚
刺身味道好鮮甜 加上蛋黃好香口

🥚 玉子燒~帶有淡淡嘅蛋香味

🥣 麵豉湯~
入面有豆腐粒、各種菇、昆布
味道鮮甜 天氣咁凍 飲完暖笠笠

🧊 最後一定要食刨冰🍧
好多款味道可以選擇 我揀咗蜜瓜味 🍈
刨冰機由日本運到香港 刀鋒夠鋒利
刨冰質感很軟滑 蜜瓜嘅清甜加上牛奶嘅香甜
為你一餐完美作結🫶🏻
吃過omakase很多次,但還是第一次吃有40年歷史的店,彩羽自1985年成立,在現時灣仔的店舖已經有5年了。今晚朋友和我補祝生日,選了兩個椿omakase set,原價$880,現有9折優惠,感覺好抵食,有人說omakase吃不飽,我可以告訴你,這個set吃得好飽啊。燒鱈魚乾二人分享的小吃,鱈魚乾經過烤製後,外皮金黃香脆,帶有淡淡魚香,沾上沙律醬更惹味。高糖蕃茄鱈魚春蕃茄紅潤多汁,白蘆筍清甜可口,仙人掌葉多汁脆爽,配搭濃味的鱈魚春,口味得以平衡,前菜的選材蠻特別的。帶子秋葵茶碗蒸蒸蛋如絲般滑嫩,帶子鮮甜,秋葵切片帶來微脆的口感,原來秋葵和茶碗蒸是這麼合。真鯛刺身這道厚切真鯛刺身色澤透明略帶粉紅,肉質細膩而結實,厚切口感較好,帶有微微的甜味。大分縣生蠔大分縣生蠔大細適中,放上精美的小碟及碎石上,造形加分,生蠔上加上不少的黑松露酸汁,提升了生蠔的鮮味,酸香濃郁。煙燻三文魚師傅即席做煙燻的效果,用儀器做出一個汽球波形,再爆破,三文魚厚切口感豐富,配搭微微的煙燻味更特別。鮟鱇魚肝泡芙餐廳不少特色創作美食,這個鮟鱇魚肝泡芙是第一次吃,泡芙外脆內軟,鮟鱇魚肝香濃嫩滑。串燒5串包括雞翼、蝦、冬菇、
燒鱈魚乾
高糖蕃茄鱈魚春
帶子秋葵茶碗蒸
真鯛刺身
大分縣生蠔
煙燻三文魚
鮟鱇魚肝泡芙
串燒5串
包括雞翼、蝦、冬菇、豬腩和青椒仔,各有風味。雞翼外皮金黃酥脆,內裡嫩滑多汁;蝦肉鮮甜彈牙;冬菇多汁濃郁;豬腩肉燒到香脆,肥美不膩;青椒仔清甜爽脆。
立魚湯
立魚湯呈奶白色,非常鮮甜,加入柔滑的豆腐增添口感。
墨魚壽司
墨魚呈色澤光亮,彈牙爽口鮮阜,搭配青檸汁,帶出淡淡的酸香,口感清新。
鰤魚壽司
鰤魚呈現淡粉色,鮮嫩多汁,帶有豐富的油脂香氣。
帶子壽司
帶子透亮飽滿,厚厚的疊在飯上,幾乎見不到飯,帶子鮮甜多汁,口感豐富,和飯一起吃令口感平衡。
沙甸魚壽司
沙甸魚與蔬菜混合卷起再切開,沙甸魚帶有濃郁的鮮香,搭配壽司飯和海苔,口感層次豐富。
海膽壽司
海膽壽司的海膽色澤金黃,入口即化。
拖羅壽司
肥美的拖羅質感柔嫩,大大件放在壽司飯上,入口即化,有獨特的吞拿魚香味。
雪花刨冰
現場即席人生製作的雪花刨冰,很有昭和時代的感覺,刨冰質感綿密,可自選口味,我選了當造的蜜柑,酸搭煉奶,酸酸甜甜。
彩羽太卷
彩羽太卷是另外叫的,這款龍珠卷以海膽、醃製過的蛋黃、拖羅和青瓜為主要材料,色彩鮮豔,口感豐富。
上次喺日本食Omakase,同「#龍珠太卷」緣慳一面,估唔到香港都會有得食😍 呢到嘅18貫料理 #廚師發辦,只要400幾蚊就食到,性價比好高👍🏻【LUNCH OMAKASE】➖沙律➖茶碗蒸➖刺身4款➖壽司8貫➖手卷 (+$120升級彩羽太卷)➖玉子燒➖麵豉湯➖甜品 日式刨冰➿沙律+茶碗蒸+麵豉湯🥗沙律用料新鮮,蔬菜爽脆,開胃一流;🥚茶碗蒸細膩滑嫩,多種配菜造就層次感;🥣麵豉湯滿滿魚香➿ 壽司8貫+手卷油口魚邊炙燒後,油脂更加迫爆,配上櫻花蝦,口感一流;拖羅油脂豐盈,肉質鬆軟嫩滑,香氣入口即融;墨魚幾鮮甜,而且做法特別,曬上碳鹽同芝麻,添加不違和嘅鮮味;海膽份量多,每瓣都鮮甜 Creamy;貝柱肉質有彈性,咬落幾有口感,味濃;熟蝦爽,上面嘅蟹膏香濃細滑,昇華熟蝦味道;鰤魚比Zaza平常食嘅魚鮮美;池魚厚切又肥美,滿滿油香彩羽太卷嘅材料豐富多樣,有拖羅、蛋黃、海膽同青瓜等,口感豐盈;將太卷放口一刻,香濃嘅漬製蛋黃、滿滿海膽鮮香,加上拖羅油脂香氣 即時爆發,填滿整個口腔,完全冇令人失望➿刺身4款🫧食北海道煙燻三文魚前,好有儀式感,事關師傅會先以煙燻泡泡微微薰香魚肉,油脂更甘香;🥧鮟鱇魚肝以泡

【LUNCH OMAKASE】
➖沙律
➖茶碗蒸
壽司8貫
➖手卷 (+$120升級彩羽太卷)
➖玉子燒
➖麵豉湯
甜品 日式刨冰

➿沙律+茶碗蒸+麵豉湯

壽司8貫+手卷

刺身4款
🥧鮟鱇魚肝以泡芙嘅方式呈現,諗都冇諗過,魚肝醬濃,泡芙鬆軟,口感獨特,
🐠真鯛偏乾身,用上微微酸香梅蓉,吊起甘甜香氣;
🦪大分縣真蠔嘅肉厚質感Creamy,用黑松露酸汁調味,微辣,勾起蠔鮮

➿碎蔥拖羅丼
拖羅蓉好多堆到好似一個小山丘咁高,拖羅新鮮細軟;醋飯冰凍

➿玉子燒
質感唔似玉子🍳,滿滿蛋糕口感,將蛋香、芝士香同甜味融為一體,好似甜品

➿日式刨冰
師傅極速攪動卡通片上見到嘅傳統大大刨冰機,炮製士多啤梨 #雪花刨冰🍧,為呢餐畫上完美句號😘