2024-08-26 3243 瀏覽
我冇用餐前留意餐牌實是欠周詳。餐牌只分七道菜和一人的套餐。所以大家不能散點。我一人去食晚飯,很自然點較便宜的一人套餐。套餐包括油醋配西班牙式麵包(可以添加)、主菜、拌碟菜、紅酒和茶(提供黑茶)。重點是不少主菜需要加錢。頭盤本身不包括在餐中自然要加錢。加錢的金額可不平宜。連餐後飲品只包茶一杯。咖啡也要另加$3x。整個着重另收費的餐牌令我十分不舒服。是晚一人餐點菜如下麵包(包括在套餐內)前菜-beef carpaccio (生牛肉配上芝士、火箭菜和油醋),另加$98主菜-prime tenderloin(有薯蓉)、免費配菜-忌廉波菜,另加$19x飲品由於不喝酒,免費轉為細支裝意大利有汽水餐茶-熱黑茶(如果是咖啡或其他飲品再加錢)無論麵包、生牛肉和牛腰肉都是水準之作。只是生牛肉的黑醋很濃稠,甜酸味往往蓋過生牛肉的鮮甜味,比較失色。服務方面,侍應為每道菜作介紹,令客人感覺用餐高貴。吃完前菜後,刀叉是沾上黑醋汁。待應竟然從碟上放回其他餐具中。更不可思議的就是下一道菜是主菜,奉上一把切牛肉的鋒利牛扒刀。所以侍應留下污漬的刀是多餘。不如換一支叉子給我吃牛扒更好。有一位侍應向一枱自𢹂白餐酒的客人查詢是

是晚一人餐點菜如下
麵包(包括在套餐內)
飲品由於不喝酒,免費轉為細支裝意大利有汽水
餐茶-熱黑茶(如果是咖啡或其他飲品再加錢)

服務方面,侍應為每道菜作介紹,令客人感覺用餐高貴。吃完前菜後,刀叉是沾上黑醋汁。待應竟然從碟上放回其他餐具中。更不可思議的就是下一道菜是主菜,奉上一把切牛肉的鋒利牛扒刀。所以侍應留下污漬的刀是多餘。不如換一支叉子給我吃牛扒更好。有一位侍應向一枱自𢹂白餐酒的客人查詢是否需要冰。其實喝白葡萄酒不需加冰,最好當然是冰鎮整支酒。到我用餐完畢用茶時,侍應介紹那一杯茶包冲泡的茶,來自新加坡WG。哈,頓時感覺是太過為介紹而做。侍應的表現令我難以稱心用餐。
免費麵包
Beef  carpaccio
配菜-忌廉菠菜
黑茶
2024-08-26
免費麵包
配菜-忌廉菠菜
牛腰肉
今年生日,我要求要食後街牛排。講左好多年,今年終於食到啦。我地叫左398 per person 嘅A Le Carte set, 包左bread, red wine, main course, side dishes 同tea. 餐廳唔係好大間,但裝修好有feel,睇相啦~先黎嘅係西班牙嘅包with olive oil and Italian balsamic 咬落去鬆脆,好香既油香。引唔住refill 左一次我地另外叫左StarterHam 同Beef 係正常嘅水準,唔會好驚艷,但好食咁Spanish Serrano Ham Beef CarpaccioBurrata with Cherry Tomato Kalamata & Arugula Pesto 布袋芝士陣味太騷,鐘意食個種騷味嘅朋友,值得試試Main course 我地叫左 2種牛 1雞 1豬 1 PastaU.S.D.A Brandt Beef Prime Holstein Bavette肉質細膩,好香牛味,有咬口但又唔會太韌。薯蓉奶味香濃,口感綿密。Uruguay Hanger Steak - 200 days Gai
今年生日,我要求要食後街牛排。

講左好多年,今年終於食到啦。

餐廳唔係好大間,但裝修好有feel,睇相啦~

咬落去鬆脆,好香既油香。引唔住refill 左一次

我地另外叫左Starter

Ham 同Beef 係正常嘅水準,唔會好驚艷,但好食咁

Spanish Serrano Ham

Beef Carpaccio

布袋芝士陣味太騷,鐘意食個種騷味嘅朋友,值得試試

Uruguay Hanger Steak - 200 days Gain fed

肉味濃郁,肉質結實。

Pork Today Special

比想像中乾左少少

Meat of the day (Slow cook chicken)

雞鮮嫩,咬落去好juicy,有驚喜

Linguine with Crab Meat and Crab Paste

好香好濃既蟹味,creamy既pasta sauce 。啖啖蟹味,好正。不過幾個人分就啱啱好,一個人食嘅話,可能會有啲啲漏。

最後

餐廳知道係慶祝生日,仲送左份生日禮物
,好有心

好滿足嘅一餐飯~下次會再黎架

推薦指數:

完。
  • 蘇格蘭公爵蟹肉扁意粉
2024-08-30 1687 瀏覽
Good and service are great. It’s rare to find such kind of service nowadays. They are considerate, customer focused snd with good quality of food .Their bread and ice-cream are must try options. Bread is crispy on the outside and soft on the inside. The vanilla ice-cream with the special edition vinegar is perfect match and impressive. Absolutely wonderful and will come back for it.
Good and service are great.

2024-08-26
10 分鐘 (堂食)
  • 前菜
  • 牛腰扒
優質牛扒,隱於鬧市:灣仔後街牛扒,良心製作,性價比高,令人食指大動,大家快來支持本地小店! 去酒店食牛扒?似乎太隆重。去西餐廳食牛扒?質素無保證。如果想到扒房吃個悠閒午餐,或者性價比高的晚餐,大家不妨去這間香港人小店:後街牛扒。 日前,我在港島辦點事後,便乘 Uber (的士不了)去灣仔交加里的後街牛扒,和朋友共晉午餐。 後街牛扒隱身於灣仔一條狹長小巷之中,真是「大隱隱於市」。開業九年以來,老闆一直堅持以本土小店的方式營運,在經濟蕭條,市道不佳的情況下,不少香港人小店陸續結業,後街牛扒仍在苦苦支撐下去,就是為了向香港人提供優質的牛扒及西餐。 這裡的座位不多,大約坐 30 人左右,大家最好先行預訂座位午餐 Menu 分為 Steak 和 Pasta,簡潔易明,都是 Bread + Starter + Main Course + 1 Side Dishes,部份選項需要加錢,Dessert 和 Drink 則是選擇性的。其實,專注做好幾道菜,讓客人選擇最優質的餐點,不是更好嗎? 我沒有吃早餐,點了 $258 起的 Steak。朋友是為了限量供應的蘇格蘭蟹肉蟹皇扁意粉而來,便選了 $158

這裡的座位不多,大約坐 30 人左右,大家最好先行預訂座位

我沒有吃早餐,點了 $258 起的 Steak。朋友是為了限量供應的蘇格蘭蟹肉蟹皇扁意粉而來,便選了 $158 起的 Pasta。

Bread 是多士配橄欖油和黑醋,正宗意大利食法,絕非坊間西餐廳的牛油麵包可比。

Starter 我選了沙律,朋友選了餐湯。沙律是凱撒沙律,沙律菜上舖滿芝士粉,加上脆煙肉、麵包粒和沙律醬的點綴,令人食指大動。餐湯是蘑菇湯,濃郁,有菇粒,質素甚佳。

Main Course 我加 $88 選了美國 Brandt Beef Prime 荷斯登牛腰扒 (160g),配法式忌廉牛油薯蓉。點餐時,侍應會問你想要多少成熟,抑或交由廚師發辦,我要求 Medium 或以上。

上枱時,待應會介紹一下食物,增加儀式感。牛扒表面焦脆,裡面呈粉紅色,肉質柔嫩,帶油香,牛味濃郁,完美!連朋友也忍不住要我分一塊給她。上次吃到如此高質的牛扒,是在四季酒店的 The Lounge,價錢是這裡的兩三倍,看來後街牛扒性價比真高呢!

朋友加 $98 點了蘇格蘭蟹肉蟹皇扁意粉,她說啖啖蟹肉,很 creamy,難怪它一直備受客人追捧,餐廳也徇眾要求,全日供應這道意粉。

Side Dishes 我點了法式欖油炒野菌,朋友點了法式奶油菠菜,我們 share 吃。兩款也很惹味,野菌新鮮,菠菜嫩滑,佐牛扒或意粉吃也滋味,值得一試。

Dessert 我們都加了 $108 點了 Tiramisu,口感綿密,味道濃郁,一口又一口,很快便吃完。坦白說,價錢有點貴,如果加 $68 或者 $80 的話,性價比會更高。

後街牛扒一直用心為香港人提供性價比高的西餐,讓大家在繁忙中 chill 一下,希望大家多多支持!
2024-08-13
2024-07-22 2955 瀏覽
隱世fine dining,性價比甚高,絕對有驚喜👍。其實早已聽聞過此隱世餐廳的食物美味且價錢相宜,只是一直拖延。終於今天和先生的起心肝來一趟,果然沒有令我們失望。叫了兩客 a la carte dinner sets,由麵包至甜品甚至咖啡也beyond expectations。不單食品色香味俱全,服務也極滿意,真心值得支持💪👍。我和先生離開前已跟waiters 承諾短期內必會再光顧呢!!😍😉😁
2024-07-22
  • 前菜
  • 火魔法威靈頓美國安格斯牛柳
  • 田園沙律
  • 頭盤
2024-05-28 3681 瀏覽
聽朋友介紹,喜歡食扒的我,為此遠道而來試吓,朋友口中所講的美食,不過應該唔會再有下次!我們二人於晚上光顧,這裏的環境氣氛尚算不錯,一來便聽店員介紹,叫了兩個有9款菜式的套餐set ,食咗約接近兩小時期間店員每道菜式都細心介紹,但老實講,食物質素只是普通貨色(太流於表面)⋯最後埋單合共3千多元,我個人認為唔係好值這個價格,我覺得收得人這個價,真係要再放多點心機落去,唔係只做門面野,所以晚市方面,本人不會推介

2024-05-28 2855 瀏覽
頭盤沙律同麵包沙律醬重複音樂太大聲蘑菇湯可以,牛扒🥩超細份,量少味道平平🙃服務服務不佳⋯⋯明白點解冇人去冇特色又扮高貴甜品平平。好後悔入咗嚟呢間餐廳。建議大家唔好中伏
頭盤沙律同麵包沙律醬重複
音樂太大聲

蘑菇湯可以,牛扒🥩超細份,量少味道平
平🙃服務

服務不佳⋯⋯明白點解冇人去
冇特色又扮高貴
甜品平平。好後悔入咗嚟呢間餐廳。建議大家唔好中伏

Lunch
2024-05-25 2361 瀏覽
黑松露蘇格蘭蟹皇扁意粉。一上枱陣陣松露嘅幽香, 真係好吸引。扁意粉嘅口感好彈牙, 煮得啱啱好, 唔會太硬亦唔會太軟。蟹皇嘅份量好足, 啖啖都係蟹膏, 好鮮甜。松露嘅香味同蟹皇嘅鮮味完美融合, 喺口腔裏面爆發出嚟, 真係好正!

2024-05-19
2024-04-16 3269 瀏覽
🌻推薦指數:西班牙麵包配橄欖油和意大利黑醋:7.5/10蜜思嘉:8.5/10美國荷斯登牛腰扒:8.5/10義大利燴牛膝:9/10忌廉牛油薯蓉:9.5/10環境整潔:8/10情調:8.5/10服務態度:8.5/10人均消費:$298 +10%整體評分:8.5/10食評:後街牛扒,顧名思義,係一間坐落喺灣仔道後街交加里既扒房,以牛扒馳名。同熙來攘往既灣仔道截然不同,交加里人煙稀少,環境清靜。餐廳室內裝潢略別具一格,兩面牆以無數酒樽同木箱裝飾,帶西洋風,對面灰色牆身則有掛畫同九龍皇帝風格既塗鴉點綴,將本地元素融入西方色彩之中。去到黃昏時分,餐廳會將燈光較暗,非常適合情侶或者密友一齊暢談心事。我地兩人總共點左兩份A La Carte。首先登場既係西班牙麵包配淺黃色橄欖油同埋深褐色意大利黑醋兩款醬料。西班牙麵包即叫即整,上碟時仲係觸手温暖,外皮乾脆,內裡軟熟蓬鬆,沾上橄欖油入口有淡淡既麥香餘韻。如果中意食甜既朋友不妨試吓沾意大利黑醋,醋味溫純細膩,葡萄芬芳,略帶微甜,亦都係唔錯既選擇。麵包免費任添,侍應亦會主動上前詢問,所以如果等緊主菜飢餓難耐既話不妨再叫多一碟同朋友分享。食完麵包略嫌口乾既話可
🌻推薦指數:
人均消費:$298 +10%
整體評分:8.5/10

食評:

西班牙麵包配橄欖油和意大利黑醋

食完麵包略嫌口乾既話可以飲一啖welcome drinks。今次我地揀既係汽泡型蜜思嘉moscato,濃郁香甜既水果香為口腔帶嚟清新既感覺,又可以同朋友開心事台,一齊準備好迎接主角登場。
Moscato

第一味主菜係五成熟美國荷斯登牛腰扒(USDA BRANDT BEEF PRIME HOLSTEIN BAVETTE) 配法式忌廉牛油薯蓉。荷斯登牛腰扒係來自美國頭三甲牧場,就算有一定厚度依然唔覺韌,肉質嫩滑,咀嚼幾啖成口已經充滿油香濃郁既肉味。再加上表面切碎既蒜蓉香草同埋醬汁,令味道昇華至另一種層次。

第二味主菜係義大利燴牛膝 (OSSOBUCO)配法式忌廉牛油薯蓉。同第一味最大既分別係佢帶有牛骨同埋少量肥腴既牛筋,牛膝經過細火慢燉之後肉質變得更為軟嫩。同第一味一樣,伴碟既法式忌廉牛油薯蓉極致綿密細滑,入口即溶。
義大利燴牛膝 (OSSOBUCO)配法式忌廉牛油薯蓉
題外話/補充資料: 因為每份牛扒係按照顧客既要求即叫即煮,烹調需時,所以筆者建議如果有心一試既朋友記得要預留充足既時間(大約1.5小時),咁先可以品嚐到真味道。
2023-10-30
$327.8 (午餐)
西班牙麵包配橄欖油和意大利黑醋
Moscato
義大利燴牛膝 (OSSOBUCO)配法式忌廉牛油薯蓉
  • 義大利燴牛膝 (OSSOBUCO)
  • 美國荷斯登牛腰扒(USDA BRANDT BEEF PRIME HOLSTEIN BAVETTE)
兩人本身不太餓想點一個大portion 份量 (hkd 998) 去share. 職員說每人必須各自點一個main dishes但我說我們不太餓 想share 一下. 他說不可以A La Carte Menu 的牛有3款 (1. hkd 998 , 2 hkd 5883. 已忘記了) 其中一個沒有了 職員 說可試豬柳 我回應我来這裡是想吃牛 不吃豬的.他說必須要點2個主菜 ( 當中另一menu 是9course 更加不選吧 因為不太餓 最後我點了一主菜是價值為hkd 998 的M9 和牛扒配薯像和mashes potato 友人點了 另一Bavette. 最終是令我氣憤時結帳時 職員問食物可以嗎 打包嗎(因為吃剩了一半)我一早說了會我只想share 因分量太大 。 職員說對呀份量是很大 因為這新出的 3塊扒份量迫客人點著不想點的份量 menu 選擇不多,想收酒店級的價錢非常不專業 會和朋友分享絕不再光顧 慎入!
3. 已忘記了) 其中一個沒有了 職員 說可試豬柳 我回應
非常不專業 會和朋友分享絕不再光顧 慎入!
2024-03-31
今晚終於試咗後街牛扒,哇塞🤩,食物之正宗!嗰碗南瓜湯滑到不得了,好似絲絨一樣,配埋嗰塊軟綿綿嘅西班牙麵包,真係正到爆,食一啖,又香又扎實。啱啱上嘅荷斯登短骨牛肋眼,撩起我個食慾到最高點。眼前嘅肋眼肉質咁嫩滑,啖啖肉味,咀嚼之間,肉汁四溢,簡直係👌!味覺上嘅享受,真係一流。而家口水又諗起嗰股香melt喺舌尖嘅滋味。雖然環境簡單啲,但坐喺度享受高級牛扒嘅滋味,心情真係百倍!佢哋嘅牛肉採擇,火候掌握,隨便一款都深得我心,而且個個菜式嘅味道都好有層次感,簡直係味蕾嘅盛宴。唔得唔提嗰小輪色彩繽紛嘅macaroon,甜而不膩,完美收尾。真係一次飽嘴又滿足嘅晚餐,呢間牛扒房,無得輸,絕對係食家嘅首選啊👍!下次一定會再嚟,要同埋三五知己一齊分享呢個驚喜!

2024-01-31 3072 瀏覽
夜晚9 course set $ 688起, 選擇main course 後便會有前菜、甜品等另外八道餸。每個course都有默認選擇,可另外加錢upgrade。9 course set 既默認選項已經好好味同好夠飽。今次主菜選擇左牛腰扒,朋友選擇左風乾熟成牛臉頰。叫完set後會送上welcome drink,moscato 一杯。果味香濃但不易入口。係牛肉既好夥伴。餐前麵包係西班牙既麵包,外皮脆得黎有D煙韌,細嚼下會食到麵粉香。內部鬆軟。第一道前菜,魚子醬北海道吞拿魚他他伴芒果醬。魚肉味濃,加上魚子醬更咸鮮。伴上芒果醬有一種清新的風味。下一道是意大利傳統餐前小食,感覺係普普通通既芝士。基本既沙律🥗係凱撒沙律,特別既係煙肉除左脆仲有好強既煙燻肉味。白酒漬三文魚,魚子醬沒有太濃的味道。旁邊的檸檬泡沫亦淡味。三文魚有白酒的香甜。我地額外加左意大利生牛肉片。生牛肉本身應該腌製過,有少少Parma ham既味道。配埋芝士同醋,味道我都幾鍾意。但之後既first course亦有喱道菜,所以唔需要額外叫。法式慢煮鵝肝亦係額外加錢既。喱道菜係最好食既。睇相都知係有幾粉嫩,食落去軟到好似cream咁

下一道是意大利傳統餐前小食,感覺係普普通通既芝士。

法式慢煮鵝肝亦係額外加錢既。喱道菜係最好食既。睇相都知係有幾粉嫩,食落去軟到好似cream咁,肝味非常濃。入口即溶,個浸肝味既回韻非常正。配埋炸無花果解膩之餘,提升埋口感。

餐湯係雲吞蘑菇雞湯。侍應話經過三日嘅熬製而煮成。睇相可見湯色如茶,非常清。飲落先有雞味再有蘑菇味,味道亦非常濃。

First course係唔同既牛小食,味道由淡至濃。最近的是味道最淡,生牛肉卷。排第二的是和牛卷,味道平平。中間的是熟成牛肉片,與片內的配菜一起食,咸咸辣辣,開胃。好似jelly個道應該係牛肉濃湯凍。最後一道是蒸、燉、焗店內唔同牛肉部位的牛肉tart。牛肉口感多層次,配上酥皮非常滿足。

Main course 係牛腰扒。叫左主廚推薦既三成熟。外層焦脆而且係好薄一層,內裏又非常嫩。唔知係點樣煎到。

是日甜品係檸檬tart。喱樣唔係幾啱我口味,太酸澀。

生日店舖仲送左份神秘生日禮物!

總括黎講,餐廳出品係對得住個價錢。但市場睇落係更受落之前既平民扒房路線。星期一既晚市只有我地喱一台客,我估係因為地點,環境,名氣等因素。如果大家鐘意食牛扒,價錢又接受到可以一試。支持小店!

Welcome  drink  moscato
雲吞蘑菇雞湯
First  course
牛腰扒
2024-01-05 2618 瀏覽
今日去了灣仔食牛扒,光顧了後街牛扒。餐廳格局及情調非常好,我點了名為 I have no idea 的餐。每度菜都非常精緻,侍應會詳細介紹每一道菜的食法及烹調方法。尤其牛扒,推介由最生至最熟,一口一口吃下去,非常美味。另外,甜品也值得一試。
2023-12-08 2595 瀏覽
後街牛扒Backstreet Steak House呢度嘅餐牌睇落有啲複雜,揀嘢都好多選擇。不過Dinner Set一般嚟講包括沙律、前菜、湯、小食、主菜同甜品,仲有兩杯飲品,一杯係迎賓酒,一杯係飯後嘅英式茶。最特別係佢哋嘅牛排和麵包。佢哋嘅牛排煮得剛剛好,外面煎得香脆,入面嘅肉質鮮嫩多汁,真係一咬就出汁,好過癮!至於麵包,佢哋嘅麵包鬆軟有彈性,香氣四溢,一口咬落去,麵包嘅味道即刻填滿口腔,真係好回味。呢間餐廳唔止係提供普通嘅食物,佢哋嘅菜式透過獨特嘅搭配同精心嘅烹調技巧,呈現出令人驚艷嘅美食體驗。由開胃嘅沙律,到精緻嘅前菜,再到豐盛嘅主菜同精心製作嘅甜品,每一道菜都展示住廚師哋嘅用心同專業。唔止食物好味,呢間餐廳嘅服務亦都值得一讚。服務員態度親切友善,時刻留意客人嘅需要,令用餐體驗更加愉快同舒適。呢間餐廳嘅菜單提供好多選擇,而Dinner Set係一個完整嘅套餐,包括唔同嘅精緻菜色同飲品。無論係牛排嘅美味定係麵包嘅香氣,每一道菜都能夠帶俾你難忘嘅味覺享受。價錢:$ 400分數:8/10地址:灣仔交加里7號永成大廈地下A號舖#灣仔美食 #hkfoodie #hkfood #food #

後街牛扒
Backstreet Steak House

價錢:$ 400
分數:8/10
地址:灣仔交加里7號永成大廈地下A號舖

#灣仔美食 #hkfoodie #hkfood #food #美食推薦 #美食推介 #香港美食 #灣仔#hkig
2023-11-23 2499 瀏覽
應該是第一次吃到西餐的omakase🍴 除了main course是自選的 其他dish都是unknown—🥂 Welcome drink - House White•🥖 Spanish Bread with Foie Gras Pate🧀 Cheese Platter🧀 Mozzarella cheese with Tomato🥗 Garden Salad•🐟 Slow-cooked Salmon with Caviar and Lemon Foam🍲 Lobster Bisque🐮 Beef Platter🥩 US Brandt Beef Prime Holstein Onglet🥩 US Brandt Beef Choice Holstein Chuck Short Rib•🍰 Homemade Lemon Tart☕️ Coffee or Tea—最為驚豔是它的Lobster Bisque🦞是龍蝦清湯 但香濃的味道絕不輸酒店扒房 非常鮮美👍清湯程序更為複雜 清湯最好的是飲哂都吾會膩同時又好滿足😌Main選擇了橫腹椎牛柳 每頭牛只有一條 咁特別部位就點了來試下牛味濃郁 肉質嫩滑 點
應該是第一次吃到西餐的omakase🍴

🥂 Welcome drink - House White