2006-06-05 36 瀏覽
(4/6)晨光乍現的星期天,上茶樓,還不記得甚麼時間是早上五、六時飲茶。其實環境、意境更勝食物,各階層的茶客亦有,不乏老人家、夫婦、甚至公仔......繼續飲茶,香片,本人常叫的心水,而龍井留待下次吧。燒賣,冬菇、蝦肉、鮮肉報到,濃郁的肉味,一件起,兩件止。蝦餃,不是差的,當然不是晶瑩蝦餃皮,有些暗淡的蝦餃皮,很久沒有吃。而馬拉糕,意外地不太好味,一口便知,剩了一大件。老百姓,還是繼續喝茶。曙光乍現,但陰霾不散,昨日、今日、明日,撥雲見日,何去何從?
(4/6)

老百姓,還是繼續喝茶。

2006-06-04 16 瀏覽
唱K團一晚苦戰後,聲嘶力竭,散Band前先祭五臟廟為妙,星爺的意見是到老酒家:得如,眾人暈暈噩噩的,在無反對票下就拉隊去試下。行開附近都會被那磅重機吸引,講真,可以將佢放入博物館收藏,門後入兩蚊搖兩野的電動飛船,香港地都幾難搵得返咁懷舊的玩意,當然,懷舊還懷舊,除非阿隔離屋個死o靚仔得罪你,否則都係敬而遠之。估唔到舊酒家都有電梯,搭上一樓,熱的要命,阿叔話樓上啦,樓上有冷氣呀,見唔到有雀籠,無留下的理由,轉戰樓上。掛著亂影一番,吉檯多的是,卻見柴娃娃卻四圍穿插,原來是想找個較涼的位置,冷氣忽冷忽熱,又是特色之一。早茶,老規矩,有乜叫乜,蝦餃、燒賣、蝦/叉燒腸、煎三寶(魚餅、蘿蔔糕、鮮竹卷)、馬拉糕,阿姐落力的推介裹蒸粽,份量大得嚇怕人,好意心領;腸粉端出來時阿姐又問要唔要加油,相信無幾多酒樓可以見到咁既場面,再加埋油膩膩的煎三寶,怪不得食客絕大部分都是中年人士,最特別的是燒賣,豬肉加蝦加蟹籽,是潮流之作。又瞄瞄環境,貼著嚴禁吸煙的牌,四周卻是煙霧迷漫,幾滑稽,倒不如貼張廿年前光頭阿叔的經典廣告:「如果當日唔食煙,今日就唔會係度同你講野」好過。懷舊照:http://www.imagest

懷舊照:
2006-05-29 15 瀏覽
星期日下午跟朋友忽發奇想來到得如, 已經兩點. 可能因為落雨的關係, 比較少人, 多數是單拖亞叔亞伯. 這裡環境非常舊式, 沒有冷氣, 舊式的茶壺和痰罐, 膠板枱面白色瓦仔牆, 推車亞姐只得一個, 錯個了一班'車'便要等十多分鐘, 所以我們都狂掃車上的點心. 亞姐的態度極度友善, 而且非常好耳, 不用像其他酒樓般要大聲呼叫. 雖然因為晚去點心已賣得七七八八, 沒太多選擇, 但平均質素不錯, 最值得吃的是蓮蓉飽, 絕對是皮薄餡靚, 蓮蓉分量極多, 而且像月餅的幼滑. 還有傳統的糯米飽, 是用雲吞皮包糯米的小圓包, 也很好吃. 我們四人叫了十籠點心, 很飽. 下次會吃亞姐極力推介的奶皇飽.

2006-04-15 15 瀏覽
諗著食個feel, 十一點幾去到, 得兩架點心車, 而且好少點心, 等左幾個字, 終於有新車出, 拿拿聲叫兩個點心先, 質素可以啦, 環境麻麻地, D客人D樣都幾凶, 通風唔夠, 又唔俾帶雀仔, 有D失望. 如果做到好似澳門龍華咁樣就好喇.

如果做到好似澳門龍華咁樣就好喇.
2006-04-13 25 瀏覽
o係上海街未到果欄既街口,有呢一間只會o係80 年代出現既茶樓。佢既格局,猶如n 年前未執、未翻新既新光酒樓,佢既食物,仍然停留o係n 年前用無蒸鍋底既推車、又或者靚姐捧餐咁serve。有時會懷疑自己返番80 年代...佢唔似得蓮香樓、龍門大酒樓咁車水馬龍,食物既質素亦都不能用以比較。佢有既,係等待被淘汰既舊式酒樓有既特色。

有時會懷疑自己返番80 年代...

佢有既,係等待被淘汰既舊式酒樓有既特色。
2004-08-15 19 瀏覽
要還人情債,下午落新填地街幫朋友做左幾個鐘,佢話未食飯,就同佢一齊去搵食。唔經得如,佢問我試過未,名聽過但就未試過,就來吃一吃。樓下有唐餅賣,仲有果部人咁高的橙色磅,加上一檯一個痰罐,淨睇呢幾樣野就知這裡絕對是本地的文化遺產之一。客人多是上了年紀的或打赤膊的勞動階層,大半人在吞雲吐霧,是非常典型的舊式茶樓的場景。四點幾已經無晒點心,唯有沖壺普洱叫碟頭飯,佢叫了火腩斑塊,我就叫了碗瓜粒湯飯湊下熱鬧。即叫即製熱辣辣,可能吃的也是靠勞力搵食的朋友,碟頭都不少,朋友的那碟飯兩個人分吃也會夠飽。水準不是十分高,料足而不是正貨,亦有味精的點綴,我的瓜粒湯飯比不上蓮香的,但已交足功課。價錢都係三、四十蚊,都可算是抵食的街坊茶樓。檯面、檯布、餐具、廁所的衛生水準還是停留在廿多年前,一些對上述東西有嚴格要求的真的不要來試。但我來說就沒有所謂,志在一試,都可以體會一下地道舊式茶樓的味道。況且如其他食家話齋,呢度隨時會拆,始終呢類舊式茶樓已買少見少。
2004-07-07 23 瀏覽
前幾日lunch同左同事去左 得如酒樓(位於油痳地)飲茶。一樓煙霧迷漫+嘈,可能大部份都係工人啦,個亞姐叫我地上二樓,嘩!上到去,成個感覺唔晒!整齊好多+清靜,裝修又唔同下面喎~一坐底,茶都未到,D車仔已經圍住我地張臺啦@@”個個都叫我地食野!由於佢地太過熱情啦,我地都叫左個點心平息下佢地先!壽眉茶到啦!um...好香,但入口後冇甘甘地既感覺。我地食左X春蛋燒賣、春卷、雞札、同一個勁大既咸肉粽!X春蛋燒賣:細細周圍都有得食,返而大個到到都冇得食。春卷:包住原隻既蝦!正。雞札:個舊白色既野(唔係叫咩名<魚肚?>),好大舊!好爽!咸肉粽:唔錯,綠豆好”林”同大件,可惜豬肉唔肥。埋單2人:73可能我地生面口啦,個D推車仔既婆婆時不時都推架車黎,望住我地@@”,有D仲同我地傾計TIM~,舊式酒樓就有哩D人情味,個個笑住對你^^今次冇帶DC,下次再去時,一定要影返幾張先得~
前幾日lunch同左同事去左 得如酒樓(位於油痳地)飲茶。

壽眉茶到啦!um...好香,但入口後冇甘甘地既感覺。

我地食左X春蛋燒賣、春卷、雞札、同一個勁大既咸肉粽!

X春蛋燒賣:細細周圍都有得食,返而大個到到都冇得食。

春卷:包住原隻既蝦!正。

雞札:個舊白色既野(唔係叫咩名<魚肚?>),好大舊!好爽!

咸肉粽:唔錯,綠豆好”林”同大件,可惜豬肉唔肥。

埋單2人:73

舊式酒樓就有哩D人情味,個個笑住對你^^

今次冇帶DC,下次再去時,一定要影返幾張先得~
2001-07-24 23 瀏覽
呢度係舊式茶樓風格,D 點心都係舊式0既.必試雞球大包,份量大,經典在用0既料係傳統做法0既有骨雞件(所以千祈唔好大大力一啖咬落去),好有古風.另一樣就係千層糕,充滿豬油香,甜到入心,絕對係古樸風味(怕甜可以用茶送,傳統千層糕係幾甜0架).