2024-07-27 1295 瀏覽
去屋企人屋企玩貓,佢之前嚟元朗市中心飲個下午茶先。呢間其實都出邊試過唔同嘅分店都大概知係咩水準。所以都唔會抱太大期望。不過呢度就勝在坐得舒服今次坐咗喺廳房裏面傾偈都冇咁嘈。食物方面基本上係正常表現冇乜特別出色嘅地方,不過佢個及靠粥都還好,煮得綿綿的。其他脆奶、榴槤酥、流心包就好似交貨點心咁冇乜特別。
2024-06-01 1789 瀏覽
🍽️餐飲: 雖然是晚餐,但還是要喝茶,點了香片,很香,愛茶的人就知道茶香是很吸引人的!前菜是花生,這家的花生有薄薄的外皮,像炸過一樣,但又沒有炸的油味,反而味道偏清淡,吃得到花生味,來的時候一大碟,滿滿的,不一會道吃到見底了🤭🤭兩個人點了兩道菜1. 清蒸海瓜子海瓜子蠻大條的,所以蒸出來有的魚肉比較結實,有的魚肉很滑,整體來說是好吃的,而家上面還有一大堆蔥花,配著魚肉一起吃增加香味👍🏻2. 薑汁炒芥蘭芥蘭炒得爽脆,薑汁可以再濃一點,吃到最後少不免會覺得有點油(酒樓炒菜的通病)🎄環境: 可能位置的原因,門口不太明顯,人流也不多,被安排坐在卡位,蠻安靜的酒樓乾淨程度就…一般般,碗碟還是要洗一下,枱布跟椅子會有老舊的污漬🎎服務:服務是很好的,也很體貼,原本菜還未到,白飯已經送到,經理就把白飯收走,等菜送到,再送白飯來㊗️結論:不錯吃的酒樓,看到別人吃炸蠔(應該是)也炸得不錯,有機會會再去試一試,但不用特別去
🍽️餐飲:

2024-05-30
薑汁炒芥蘭
清蒸海瓜子
2024-04-11 1472 瀏覽
話說我哋幾個朋友好鍾意飲茶,終於約咗日子可以試吓呢間酒樓👍🏻試過吃晚飯,但未試過飲茶🫖可以用OpenRice訂位,實在太方便!我朋友早咗少少到,侍應都俾佢早少少入座。見到可以坐卡位,都好驚喜,比起坐圓枱,感覺有多啲私密嘅空間😎我哋一行四人都嗌咗好多嘢食🤣我覺得樣樣嘢都好精緻好食😋炸魷魚鬚係大愛😍雖然樓面人手比較緊張,但侍應都常常幫我哋加水,臨尾有一個點心漏單,好像都好細心幫我哋跟進👍🏻想再來👏🏻

想再來👏🏻

2024-02-24 1301 瀏覽
中學同學新春團拜,揀咗元朗呢間御名園。佢其實都有好幾間分店,今次我哋有九個人,就叫咗八個餸。同學仔話呢檔嘢啲魚鮫好正,所以佢預先通知酒樓留咗。另外再叫咗幾碟小菜,包括有鮮菠蘿咕嚕肉,蜂蜜柚子脆蝦球,姬松茸遼參豆腐煲,金奬蝦醬海山骨等等。炆龍躉撥水翅入邊有冬菇、筍、腐皮等等,都幾入味。女同學補充骨膠原啱晒。菠蘿咕嚕肉水準之作。另外佢嘅燒鵝亦都出名,連埋皮食都得。至於兩個菜,薑汁芥蘭好有薑味;蒜蓉豆苗亦都夠火候。但就略嫌兩碟菜少咗啲。最後仲送埋個紅豆沙,紅豆沙有西米同好重嘅陳皮味值得一讚。另外見到呢間酒樓有幾間梗房,朋友聚會,有時想傾吓偈就最啱。朋友話呢間酒樓有得飲茶,點心都出色,有時間可以入嚟試吓,重點係服務非常之好!
同學仔話呢檔嘢啲魚鮫好正,所以佢預先通知酒樓留咗。
最後仲送埋個紅豆沙,紅豆沙有西米同好重嘅陳皮味值得一讚。
2023-12-20 1315 瀏覽
第一次喺雞地幫襯酒樓,真係未試過~ 見依間喺open rice算多人讚,雖然唔少人話服務差,但又有老人家,我又大住個肚,唔行得遠,都係膽粗粗試下啦!.點知食落又驚喜喎,服務亦唔錯呀,好彩我有預早book定枱,因為真係全場爆滿、座無虛席,侍應們喺百忙之中都算serve得唔錯喇😊所以想食個食評支持下✊🏻.我哋叫左冬至四人盛A餐,另加一個小菜,無諗過會最後會寫食評,所以唔係每道菜式都有影相,亦無影得menu😝所以菜式名都係我見道餸有咩就寫咩~ 見諒見諒.石斛響螺湯傳菜侍應姐姐無講錯,真係真材實料,湯頭鮮甜,唔會好油,好味道👅.上湯蟲草花浸豆苗又係抵讚菜式!大大碟,食極都仲有,而且豆苗嫩滑,一啲都唔老唔苦,味道咸淡適中,真係食極唔停😋.脆皮文昌雞(半隻)🤔🤔Um… 普普通通,不過不失,本身麻麻地食炸嘅中式雞,個人認為依半邊文昌雞無咩特別.甜豆雙耳炒北寄貝(餐牌並非此名)本身唔太中意食甜豆,但睇套餐完全唔知道係蔬菜類菜式😂點知啲甜豆食落鮮甜,亦無渣,十分有驚喜😋.芝士龍蝦伊麵好耐冇食過好味嘅芝士龍蝦伊麵!!!芝士濃郁,龍蝦新鮮,肉質爽口,伊麵十分入味,索晒啲芝士醬真係超!級!好!食!真心推介😊.

上湯蟲草花浸豆苗

脆皮文昌雞(半隻)

脆皮文昌雞(半隻)🤔🤔
甜豆雙耳炒北寄貝

甜豆雙耳炒北寄貝(餐牌並非此名)

黑木耳鮮百合炒勝瓜

依道餸係套餐以外另加,原本只係因為有老人家一齊食,想叫啲瓜菜易咬啲,但點知又係好有驚喜🥹勝瓜好爽甜,炒得好入味,食落唔會過生或過熟,老人家亦岩口味👍🏻
原條蒸石斑魚

蒸魚好食,肉質夠爽,蒸得好夠火候,魚汁好好送飯😋
五穀糕(四件)(餐牌並非此名)

超級有驚喜!起初睇到套餐包埋,覺得唔知咩嚟同好唔好食,點知食落一來唔甜,二來口感煙韌又有少少𡁻頭,老人家亦讚👍🏻
紅豆沙(五碗)
套餐冇包,但最後連同糕點比我哋,我哋諗係咪叫晚餐就有😂平時唔中意食紅豆沙嘅我,都覺得好味,甜度適中,紅豆亦有少許咬口,唔會煲到紅豆完全融晒,係我第一次會食晒嘅紅豆沙😋
整體評價

餐廳食物整體質素中上,上菜快,套戲送啤酒及兩罐汔水,非常豐富。服務真係唔太差,侍應百忙中serve到已經好好😊我哋食晒所有餸菜後,都爭啲唔記得左甜品,後尾叫佢上返甜品,佢哋都唔好意思前唔好意思後,好快就上晒甜品,整體嘅體驗都係唔錯,長輩們都十分滿意,下次同佢哋應該會試吓飲中午茶☕️🫖😁
2023-12-18
甜豆雙耳炒北寄貝
2023-10-29 1175 瀏覽
第一次出post,係因為呢度食物質素同員工質素成反比,特登開post分享,不吐不快今日係御名園食飯,餐具比平時飲茶地方好,食飯過程一路都ok,食物新鮮熱辣,種類繁多,我地叫左一d平時比較少見既食物,例如花膠炒雙絲(米粉同粉絲)、炸物糯米夾芋頭,叉燒包都比其他酒樓食到既好,一籠三隻,塞滿成個籠,餡料唔係剩係得醬,而係有唔少叉燒,令我喜出望外。我食之前都睇左唔同既comment,有唔少都係話食物好,服務差,我暫時仲以為唔係。點知去到俾錢既時候,有人打尖都唔理,都已經算。終於去到我既時候,見收銀阿姐拎住張單係電腦打左一輪又唔出聲,咁我就等多陣,等佢俾張單我,我lum住佢未搞掂,費事全程望住佢大家尷尬,咪望下隔離,轉個頭望佢,見佢手上張單無左,再等左陣,依然唔出聲,於是問佢:「我張單呢?」佢好寸咁話:「你見唔到㗎咩?」我見到就唔洗問啦大佬。原來張單佢pass左俾第二個再入d資料。佢大可以話:「係果度」或者「經理仲入緊」而唔係咁既反應。果然唔係單一事件如果想去飲下茶,食物質素比一般連鎖酒樓好d,但收銀阿姐態度連茶記職員都不如。
2023-08-22 1183 瀏覽
食物質素正常,但樓面服務差劣,廚房多得佢唔少。樓面對不同客人有明顯不同態度,其實對熟客熱情一點都無可厚非嘅,但唔代表可以當生客透明,叫極都唔應,就算有眼神接觸都走咗去!另外,睇佢外面啲装修靚靚咁,餐具精緻,點知廁所居然一大陣臭味,每個廁格裹面嘅地下同洗手盆地下好多垃圾、紙巾,衛生惡劣。雖然廁所地上嘅垃圾係客人無公德心造成嘅,好似與酒樓職員,但其實酒樓有責任安排定時清潔,好明顯酒樓無咁樣做。無下次,無下次,無下次。

無下次,無下次,無下次。
2023-08-21
2023-07-21 2197 瀏覽
今天又是聚會既時候啦 ~ 依次揀咗元朗 "御名園" 。之前我都去過架啦,覺得食物質素同服務都唔錯,所以介紹俾他們,真係飲茶聚餐好地方。入到去已經見到大大個魚缸,有魚、蝦、蟹、鮑魚等等,樣樣新鮮生猛  ;  酒樓地方闊落,環境潔淨舒適,依家除咗大廳有多張枱之外,另設有獨立房間用餐。中午時候嚟到,餐牌內有多款精美小菜、巧手點心、生滾煲仔粥、大師粉麵飯、燒味自選組合、燉湯套餐、手工甜品等等,選擇非常多。XO醬蝦球粉絲煲    $138色澤金黃既煲仔菜,粉絲炸至乾身,條條分明,粉絲吸盡XO醬香味。蝦球都幾大隻,鮮嫩可口,爽滑彈牙,配合雞蛋絲、爽口芽菜、紅蘿蔔和蔥一齊食,口感特別豐富。雙蔥炒安格斯牛肉    $138依款小菜又係我最鍾意嘅,鑊氣十足!安格斯牛肉非常嫩滑,肉味濃厚,吸收醬油既香味,加入蒜茸炒,味道層次提升。蔬菜方面配有紫洋葱、紅黃椒、京葱等,新鮮爽脆,確實係好惹味既菜色。㰖香酥米蝦球    $138炸到非常脆脆既米米同㰖菜,香酥可口,用來做小食都唔錯。蝦球彈牙爽口,肉質鮮美,與㰖菜同脆米一齊吃很滋味,這道帶嚟色、香、味俱全既菜式。沙参玉竹燉生魚湯    $33.8/盅喜歡依度既養生

XO醬蝦球粉絲煲    $138
XO醬蝦球粉絲煲

雙蔥炒安格斯牛肉    $138
雙蔥炒安格斯牛肉

㰖香酥米蝦球    $138
㰖香酥米蝦球

沙参玉竹燉生魚湯    $33.8/盅
喜歡依度既養生燉湯,燉盅熱騰騰的,打開蓋已經聞到香味,飮到生魚同沙参玉竹既清香,以及唐排、雞肉味,好足料既燉湯,湯底清徹,味道鮮甜,順喉清潤。
沙参玉竹燉生魚湯

鮮味蝦餃皇    $34.8
蝦餃都好大隻,外皮唔會太厚,加上餡料飽滿,蝦肉非常多,鮮味多汁,彈牙爽滑,鮮甜美味,確係真真正正既巧手點心。
鮮味蝦餃皇

出爐叉燒滑腸粉    $34.8
最怕食厚皮腸粉既我,呢款係即叫即整,純人手製作既腸粉,師傅拉出透、薄、香、軟既腸粉,然後再包著用秘製醬汁醃製既半肥瘦叉燒,口感軟滑,帶有啖啖叉燒既香味。
出爐叉燒滑腸粉
沙参玉竹燉生魚湯
鮮味蝦餃皇
出爐叉燒滑腸粉
  • 沙參肉竹燉生魚湯
同得老大出街食既👨‍👩‍👧‍👦家庭晚餐🥢佢一定會揀中菜,依𝐝係咪叫傳統?🤔點都好啦,最緊要𝟐老開心🫡不過依個餐咁抵食,我銀包都表示開心😏~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 👨‍👩‍👧‍👦 御鮮薈 𝟒人套餐 (優惠價 $988) 👨‍👩‍👧‍👦(*經𝐭𝐨𝐠𝐞𝐭𝐝𝐚togetda 訂購優惠) .▪沙薑豬手 拼 醬香小青瓜冷盤小食黎講,都幾多舊,豬手唔會有雪味🐷,小青瓜爽脆🥒.▪御膳佛跳牆灌湯餃 皇太后👩‍👧去親飲茶必食灌湯餃依個點心,但依個係加強版❣️豪華版❣️大大隻餃🥟之外,再有齊晒鮑魚 • 魚翅 • 海參 • 蟲草花...仲要係𝟏人𝟏個唔洗爭🤭.▪𝐗𝐎醬碧翠炒蘭花蚌幾惹味,平時唔太好豆既我都食唔少🥢.▪孔門魚咬羊 (淮陽漫釀海花斑)條魚🐟個肚脹卜卜,因為入面釀左羊肉粒粒🐐曾經聽過人講"鮮"係魚+羊組成,𝟐樣拼埋就可以互相提升鮮味💦連底既魚湯都勁鮮甜🍲.▪黑白胡椒燒鵝皇令立立✨燒鵝髀,外皮脆脆,點埋酸甜醬一流🧡.▪紅茄鮮竹泡菜苗食左咁多肉類,梗係要食返個菜清清💚有埋鮮竹紅 • 黃 • 綠色都有齊晒🤩.▪乾煏金磚馬拉糕煎香表面,軟熟又香甜😝.▪精美甜
同得老大出街食既👨‍👩‍👧‍👦家庭晚餐🥢
佢一定會揀中菜,依𝐝係咪叫傳統?🤔
點都好啦,最緊要𝟐老開心🫡
不過依個餐咁抵食,我銀包都表示開心😏

(*經𝐭𝐨𝐠𝐞𝐭𝐝𝐚togetda 訂購優惠)
▪沙薑豬手 拼 醬香小青瓜
冷盤小食黎講,都幾多舊,豬手唔會有雪味🐷,小青瓜爽脆🥒

▪御膳佛跳牆灌湯餃
皇太后👩‍👧去親飲茶必食灌湯餃依個點心,
但依個係加強版❣️豪華版❣️
仲要係𝟏人𝟏個唔洗爭🤭

▪𝐗𝐎醬碧翠炒蘭花蚌
幾惹味,平時唔太好豆既我都食唔少🥢

▪孔門魚咬羊 (淮陽漫釀海花斑)
條魚🐟個肚脹卜卜,因為入面釀左羊肉粒粒🐐

▪黑白胡椒燒鵝皇
令立立✨燒鵝髀,外皮脆脆,點埋酸甜醬一流🧡

▪紅茄鮮竹泡菜苗
食左咁多肉類,梗係要食返個菜清清💚
有埋鮮竹紅 • 黃 • 綠色都有齊晒🤩

▪乾煏金磚馬拉糕
煎香表面,軟熟又香甜😝

▪精美甜品
咁岩撞正我鍾意既紫米露🥣

▪茶位($15/位) • 餐前小食($28)
🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺有𝐖𝐈𝐅𝐈,週末同長輩飲茶都唔怕爆𝐃𝐚𝐭𝐚📱
2023-06-14 763 瀏覽
呢間裝修幾大氣 座位舒服 樓底夠高食物質素 符合價錢 我地午市叫左個海皇泡飯 大概120蚊未加一如果比海港 呢間就一定貴d 但如果比翠園 呢間就抵d由於距近西鐵站 同 yoho 如果唔想挨yoho 貴酒樓 又想舒服飲餐茶 唔需要超好食 可以考慮
呢間裝修幾大氣 座位舒服 樓底夠高

如果比海港 呢間就一定貴d
但如果比翠園 呢間就抵d

由於距近西鐵站 同 yoho
2023-06-07 738 瀏覽
平日黎食lunch 見到menu 有2個點心幾特別,出面少見,叫左2個試下手磨紅米銀羅腸粉(大 $30.8) 紅色的外皮,應該就係用紅米整嘅腸粉皮入面有一層脆炸皮,然後包住銀羅餡料(銀羅應該係係蘿蔔)口感好豐富芝麻芋絲脆軟夾 (中$26.8) 底面2層有少少似煎堆皮,不過係超薄版!入面全部都係芋頭,蒸得好淋,芋頭控嘅我好鍾意食!小籠包 (大$30.8) 皮薄多汁,瑤柱藜麥珍珠雞 (特$34.8) 2啖就食曬一隻,一個人份量啱啱好,無肥豬肉,仲用左藜麥,係健康之選潤燒石岐乳鴿($58)唔知潤燒石岐係咩黎,上網search 一search 原來係嘅中山一個地方。我個人認為沙田乳鴿好食啲😆乾清養顏棗皇糕(中 $26.8 )最鍾意食紅棗糕,感覺好似會好養顏,依度嘅紅棗糕偏甜但有一粒粒既口感,感覺好似好足料味道:7/10環境:8/10服務:7/10價錢:$280/2推薦:7/10
平日黎食lunch
見到menu 有2個點心幾特別,出面少見,
叫左2個試下

手磨紅米銀羅腸粉(大 $30.8)
紅色的外皮,應該就係用紅米整嘅腸粉皮
入面有一層脆炸皮,
然後包住銀羅餡料(銀羅應該係係蘿蔔)
口感好豐富

芝麻芋絲脆軟夾 (中$26.8)
底面2層有少少似煎堆皮,不過係超薄版!
入面全部都係芋頭,蒸得好淋,芋頭控嘅我好鍾意食!

小籠包 (大$30.8)
皮薄多汁,

瑤柱藜麥珍珠雞 (特$34.8)
2啖就食曬一隻,一個人份量啱啱好,
無肥豬肉,仲用左藜麥,係健康之選

潤燒石岐乳鴿($58)
唔知潤燒石岐係咩黎,上網search 一search
原來係嘅中山一個地方。
我個人認為沙田乳鴿好食啲😆

乾清養顏棗皇糕(中 $26.8 )
最鍾意食紅棗糕,感覺好似會好養顏,
依度嘅紅棗糕偏甜
但有一粒粒既口感,感覺好似好足料

味道:7/10
環境:8/10
服務:7/10
價錢:$280/2
推薦:7/10
2023-05-23 651 瀏覽
屋企人生日話想食中菜,之前lunch 食過御名園嘅點心覺得唔錯,加上見到網上平台 可以用優惠價預訂佢嘅御鮮薈四人套餐,一次過可以品嚐晒鮑參翅肚呢啲名貴食材,😳價錢仲只需$988我二話不說就訂購咗☺️套餐包括:▶️沙薑豬手拼醬香小青瓜青瓜夠晒爽口,而沙薑豬手夠入味,老人家非常啱食!▶️御膳佛跳牆灌湯餃佛跳牆有4碗咁多! 用料豐富,每啖都食到鮑參翅肚,味道香濃,仲有大大粒灌湯餃,吸晒湯嘅精華食,特別滋味🤩▶️X0醬碧翠炒蘭花蚌蘭花蚌新鮮爽口▶️孔門魚咬羊甜品今晚係芋頭西米露🤩真心好食,食埋佢已經勁飽🤣

套餐包括:
▶️沙薑豬手拼醬香小青瓜
青瓜夠晒爽口,而沙薑豬手夠入味,老人家非常啱食!

▶️御膳佛跳牆灌湯餃

▶️X0醬碧翠炒蘭花蚌
蘭花蚌新鮮爽口

▶️孔門魚咬羊[淮陽漫釀海花斑〕
海花斑勁大條,食落都夠晒鮮味,魚肉夠嫩滑

▶️黑白胡椒燒鵝皇
好鍾意佢燒鵝王油脂嘅芳香味,減緊肥嘅我都忍唔住食完再食🤣

▶️紅茄鮮竹泡菜苗
正常發揮,係健康之選

▶️乾煏金磗馬拉糕
每邊都整到金黃色,咬落口感好似海綿一樣,味道唔會太甜

▶️精美甜品
今晚係芋頭西米露🤩真心好食,食埋佢已經勁飽🤣
2023-05-23 557 瀏覽
🐳經常經過這附近,但都不知道這裏有間飲茶的酒樓,由於門面細細,所以開業兩年也不知道。今晚就來到這裏吃晚餐,因為有一些特價套餐。🐳酒樓環境有高檔感,樓底較高,裝修舒服美觀,晚市都有很多客人來吃飯。🐳沙參玉竹燉山班魚湯很久也沒有喝過燉湯了,一坐下見到有特價燉湯,馬上吸引我嘗試。隨著日子不同,推出不同款式的燉湯。今期是山班魚湯,材料十分足料,非常清甜,好味。🐳晚市呈獻三重奏💰328精品厚切黑豚叉燒皇(例)清蒸老虎斑(約一斤)另加💰40拍蒜炒菜遠白菜苗叉燒真的很厚切,而且肥瘦適中,外面還有層薄薄蜜糖籠罩着,燒香之後外皮脆脆地。一斤老虎斑剛好夠兩個人吃,上面鋪滿蔥絲,蒸的時間剛剛好,魚肉剛剛熟,夠鮮味。由於菜心賣光了,所以轉了白菜仔,炒的時候放了很多拍蒜,所以很香蒜頭味,跟白菜仔是非常好的配搭。

🐳沙參玉竹燉山班魚湯

🐳晚市呈獻三重奏💰328
精品厚切黑豚叉燒皇(例)
清蒸老虎斑(約一斤)另加💰40
拍蒜炒菜遠白菜苗

2023-05-21 574 瀏覽
元朗御名園喺鴻運中心,即係雞地,中午飲茶非常高質,今日想同大家分享吓有好多燉湯揀,揀左南北杏雪梨燉鷓鴣湯,非常足料,飲落去有清甜滋潤嘅感覺,10分推介之後來個百合貓耳炒勝瓜,炒得好爽甜,食材新鮮,火候掌握得好好薄皮京川滑餃子,呢個唔係周圍酒樓有得食,做得好好,一食落口真係好滑溜,配上辣味好醒胃,又係必食之選中午都有石岐乳鴿㗎,食落外皮香脆可口,油脂香味爆發韭黃鮮蝦滑腸粉,鮮蝦大大隻,隻隻爽甜彈牙,腸粉皮厚薄適中,食落有米香㗎鮮蝦田園菜苗餃,除咗鮮蝦靚,佢地真係選用好鮮嫩呢菜苗,隻隻足料飽滿鮮肉灌湯小籠包,小心啊,食落真係爆湯,熱辣辣,一夾上手就知道師傅有幾出色,個飽皮有好多摺,手工野,雖然入面好多湯,但係唔好穿,一流咁多點心都咁出色,好味得來又唔會過咸重味精感覺,唔覺唔覺食咗好多款,甜品又如何呢,原來仲精彩,手磨薑汁千層糕,可能係我食過咁多次最好食嘅薑汁千層糕,個薑味拿捏得好好,甜度適中,熱到出煙咁上枱最後食埋佢嘅蟠桃蓮蓉壽包,蓮蓉蛋黃都好新鮮,好香,如果大家晚飯來,要叫夠一打啊

中午都有石岐乳鴿㗎,食落外皮香脆可口,油脂香味爆發

🍽 餐廳:御名園 (元朗)😋高質中菜晚餐,環境和服務態度好🔆優質中菜御名園,筆者平時都去開飲茶,食物質素高,今次朋友們難得入黎元朗,我地成班人想圍埋坐傾計,就揀左呢間御名園食中菜晚餐啦~地方優雅,座位舒適,服務周到,性價比高,餐廳仲有個大大靚魚缸養住海鮮,可以即叫即食。🍽️西澳洲龍蝦6人盛$1288🦞西澳洲龍蝦(約1斤4兩)金湯焗伊府麵龍蝦砌開起肉,啖啖爽口龍蝦肉,配上金湯濃汁和伊麵底,伊麵掛湯一流,正呀!🥣御膳養生燉靚湯(6位)鹹菜豬骨燉湯,食中菜叫燉湯當然唔少得,酒樓平時都有多款合時燉湯供應,清熱去濕。🫛X0醬碧翠炒蘭花蚌四季豆鮮甜翠綠,與蘭花蚌互相輝映,味道清新鮮味。🐟清蒸海沙巴斑(約1斤)新鮮沙巴斑魚,魚的肉質唔鞋口,啖啖肉,一條大骨,蒸魚淋上豉油和大量蔥絲,鮮味十足!🪿黑白胡椒燒鵝皇(半隻)作為招牌燒鵝,皮脆肉軟!個皮真係脆架!香脆可口!肥瘦均勻,有鵝油令齒甲留香,記得要點酸梅醬。🍅🥬紅茄鮮竹泡菜苗健康之選,蕃茄新鮮,菜心鮮甜,配上高湯,清清地亦是一道健康菜。🍠是日精選甜品芋頭西米露熱食湯水,綿密香芋,香滑椰汁,西米露甜度適中,飯後甜品一流!追加:🐷例牌精品黑豚叉燒皇$98必叫
🍽 餐廳:御名園 (元朗)

😋高質中菜晚餐,環境和服務態度好

🍽️西澳洲龍蝦6人盛$1288

🦞西澳洲龍蝦(約1斤4兩)金湯焗伊府麵

🥣御膳養生燉靚湯(6位)

🫛X0醬碧翠炒蘭花蚌
四季豆鮮甜翠綠,與蘭花蚌互相輝映,味道清新鮮味。

🐟清蒸海沙巴斑(約1斤)

🪿黑白胡椒燒鵝皇(半隻)

🍅🥬紅茄鮮竹泡菜苗

🍠是日精選甜品芋頭西米露

追加:
🐷例牌精品黑豚叉燒皇$98
必叫單品!用黑豚肉腩排制成既叉燒相對較肥,但係叉燒要半肥瘦先好食,外皮燒到有少許燶邊,令人回味無窮。

🍲海皇西施泡飯168
筆者每次黎都叫呢個,用石鍋煮熱,泡飯還在熱得起泡時,加入炒過的米通,米香撲鼻,入面是帶子粒、粟米粒、菜粒、蕃茄粒等等等用料十足!開胃又飽肚!

🫖平時飲茶點心都好高質,今次晚餐都好有質素,呢個價錢食到海鮮餐,真心抵食!而且服務態度很好,不停會收拾用過的餐碟,主動分湯分食物。
地方闊落,唔會同隔離枱痴埋一齊,連餐具杯碟都有優雅花紋,細節中顯心思。

📍元朗鳳琴街15-21號鴻運中心地下A1,3-10及69-70號舖
黑白胡椒燒鵝皇
精品黑豚叉燒王