2021-10-31
大閘蟹時節,同屋企人去酒樓食返隻應節!同兩老食飯唔慳得,嗌晒成枱海鮮應有盡有!有魚有肉夠駕勢!唔會失禮▪️太湖大閘蟹 $68只大約有五両重,我就係貪公蟹,肉比較多,連埋金黃色蟹膏撈埋一齊食!蟹膏蟹肉都好平均,啖啖好滋味,要食多一隻▪️冰鎮南非鮑魚 $58 一只賣相好精緻,好有驚喜,兩老見到好開心!醬汁用上Wasabi ,以為會好攻鼻,估唔到好夾,劈咗浸腥味,口感清新開胃。▪️北京填鴨 半隻$98我食唔晒所以叫半隻,呢個價錢幾抵食。呢個份量好適合兩三人。鴨皮超脆,鴨肉肥美多汁,這個質素可以媲美很多「專門店」!▪️八味豆腐 $58可說是我的至愛,去親所有中式酒家必點!份量超大!仲要唔使$60!炸皮很薄,食落卜卜脆,最重要係保持到裏面豆腐濕潤香滑!仲有炸蒜頭炒得很香,用嚟撈飯一流▪️芝士龍蝦伊麵 $248不得了!龍蝦$198另外加芝士麵底$50!本身諗住點都叫一碟麵食,冇諗過咁大碟!最後只能吃一半,阿媽提議打包芝士伊麵聽日繼續食講返正題,芝士好濃仲可以拉絲!隻龍蝦夠晒大隻,啖啖肉!冇後悔追加的一碟餸
▪️太湖大閘蟹 $68只
▪️冰鎮南非鮑魚 $58 一只
▪️北京填鴨 半隻$98
▪️八味豆腐 $58
▪️芝士龍蝦伊麵 $248
不得了!龍蝦$198另外加芝士麵底$50!本身諗住點都叫一碟麵食,冇諗過咁大碟!最後只能吃一半,阿媽提議打包芝士伊麵聽日繼續食[笑哭]