2023-05-05 622 瀏覽
【沙田區】【御犇麵館】被朋友話我喺呢度成日都講啲粉麵店,咁我得一條友,選擇不多,加上我同朋友食飯嗰啲都已經盡量做其他類型嘅餐廳。奈何我真係冇乜朋友,加上工作關係都幾難約食飯,而近期嘅堂食限聚令更加係雪上加霜,無奈至極都要講一句,想我點啫。另外,粉麵店其實都係陪住香港人成長嘅一個好重要嘅部份,有啲肚餓就隊碗麵,飽肚得嚟又唔貴,好過食啲 for 打咭嘅食物,虛有其表。加上做呢啲麵檔比較少機會被誤會係收錢寫嘢,唔想成個帳户都係「宣傳易」咁,完全冇晒本身嘅內容。咁今次嚟到大圍新開嘅呢間麵店,雖然話新但其實都開咗超過一年喇好似。入到去食個「皇牌三牛麵」,三樣嘢就係牛腩、牛筋、牛肚,配個粗麵,我覺得都唔錯,加 $10 要杯「凍檸茶」少甜之後變成 $67,都唔平喎,只能夠講個質素頂得住。既然未飽到透,仲有啲位可以再食多少少嘢,所以就叫咗碗「招牌人氣彈彈牛丸」,唔配粉麵,淨食。我覺得都幾有牛味,幾好食,七粒都做到少少爆汁嘅效果,可以話係鬆化彈牙。一碗 $35 嘅價錢,唔平,不過耐唔時一碗嘅話絕對過癮。食完呢次之後,有兩碗嘢其實已經寫得嘢,但係我覺得我仲會有機會食所以唔寫住,結果之後真係叫咗個「牛雜粗麵

食完呢次之後,有兩碗嘢其實已經寫得嘢,但係我覺得我仲會有機會食所以唔寫住,結果之後真係叫咗個「牛雜粗麵」外賣。分湯同外賣都要加錢嘅情況下收我 $37,都無可厚非嘅。咁味道上,佢又真係唔差,夜媽媽有碗熱嘢食嚟講,算啦。

咁耐都唔出 Post 係因為我仲係覺得我會再食佢,所以諗住再影多啲嘢畀大家睇先。之但係堂食限聚令生效之下,我諗我短期內都唔會再去食嘢。同埋我已經冇乜稿喺手,都係時候要寫呢啲喇。我仲未諗到冇晒稿嘅時候點算,到時先諗。。。

(地址:大圍道55號金禧花園地下5號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #1ambackup #1am0562 #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #沙田 #大圍 #御犇麵館 #御記 #牛腩 #皇牌三牛麵 #粗麵 #凍檸茶 #牛丸 #彈彈牛丸 #粉麵 #粉麵店
2023-04-10 524 瀏覽
喺大圍搵嘢食,經過這一間牛腩麵舖門口好似好勁好專家,廚窗又張貼明報專訪,又話日日新鮮咁,搞到我以為佢係名店。坐低後我想要食得最好,所以我問店員牛什牛腩麵可唔可以升級做牛什崩沙腩麵,店員回答加$17可以幫我升級,我便答應了。麵來到,我覺得餸好少,崩沙腩有五小舊,牛什更又少又碎少到睇唔到,咁樣呢碗野就$73蚊,我心諗,都唔緊要,好味咪得囉。。。點知崩沙腩都算焾,但係完全冇味,牛什只有一舊極細舊嘅牛膀,太細舊食唔出係乜嘢味,牛肚又無味,湯底又無味,呢碗野真係少D忍耐力都食唔晒😡最後講環境,地方窄、又污糟,店員顧住玩手機視像唔理客人落單,各方面都只能給他一個「差」字。

2023-03-11 402 瀏覽
又到放飯時間,Happy Friday不如落大圍食嘢。記得同事講過佢之前食過間崩沙腩粉麵唔錯,一於今日去試試😆魚蛋米 $39由於呢排要戒牛嘅關係,我叫咗碗魚蛋米🍜呢碗魚蛋米價錢絕對唔係平,但勝在份量搭夠😂魚蛋唔算係好彈滑嗰啲,不過就冇乜魚腥味都可以接受👌🏻同埋粒數都唔少值得一讚嘅係佢嘅辣椒油的確唔錯👍🏻佢嘅辣椒油係有渣,但唔係攪碎辣椒皮嗰種嘅辣椒油🌶️辣亦唔係花椒油嗰隻嘅辣😂熱飲+$8,凍飲+$10另外叫咗杯熱奶茶,奶味茶味都適中,正正常常舖頭細細,坐位唔多而且都坐得迫,同埋我哋都覺得

魚蛋米 $39
由於呢排要戒牛嘅關係,我叫咗碗魚蛋米🍜
魚蛋米

熱飲+$8,凍飲+$10
另外叫咗杯熱奶茶,奶味茶味都適中,正正常常

舖頭細細,坐位唔多而且都坐得迫,同埋我哋都覺得
2023-02-25 250 瀏覽
每次想食宵夜就會諗起呢間,夜媽媽又凍冰冰就好想食佢個湯底呢晚食左個牛腩牛丸河,河粉好多,個牛丸有驚喜,真係好彈同有汁!個人都係最like個湯底,食完好温暖佢開24真係好好,宵夜之選!
每次想食宵夜就會諗起呢間,夜媽媽又凍冰冰就好想食佢個湯底
個人都係最like個湯底,食完好温暖
佢開24真係好好,宵夜之選!
2023-02-22 265 瀏覽
誤打誤撞之下搵到一間高質牛丸•自制彈彈牛丸牛丸好爽口好彈牙 •崩沙腩撈麵估唔到係咁出色 啲腩好入味 連埋撈麵一齊食 讚•淨坑腩呢個都係出色 肉質林而且好入味值得一食♥️♥️♥️
誤打誤撞之下搵到一間高質牛丸

•淨坑腩
呢個都係出色 肉質林而且好入味
值得一食♥️♥️♥️

2023-01-24 331 瀏覽
去大圍見御犇便試下他們推介的崩沙腩河粉,加杯奶茶,共80多元,可惜名不副實,崩沙腩得五件,味道一般,河粉過冧,一夾便散,連蔥也沒有,碗筷也是也只是一次性胶碗木筷,不環保,奶茶更也是快餐店式的粉沖茶。不會回頭,見識過便算了!
2022-10-17 514 瀏覽
3/5Wanna give 5 star is for the best chilli oil. But hv to balance it.Frd said the beef is nice here, best one in taiwei area. But I don’t eat beef, ordered cuttlefish ball and wonton. Soup is plain. Cuttlefish ball is flavourful but texture is more like crunchy then bouncy. Wonton is abit salty and prawns is dry/rough. 2/5Frd said the beef is nice here, best one in taiwei area.
3/5

2022-09-07 496 瀏覽
咁岩喺大圍做嘢、經過這間有傳媒報道記牛腩粉麵店、咪入去試吓易爆個肚⋯⋯點知中伏!!一入到去服務員係操唔鹹唔淡嘅廣東話、其實都冇問題、問題係佢哋態度傲慢囂張!根本就好似唔想做生意咁!過咗10分鐘小弟點嘅牛腩雲吞麵終於送到、小弟點嘅係牛坑腩!此店標榜佢哋嘅牛腩係文咗好耐⋯醃咗好耐⋯好夠味⋯⋯但係其實佢哋所講嘅夠味係死鹹!基本上我食唔到有香嘅牛味⋯同埋醬汁味道!食落好似食罐頭牛腩咁😅😅而且佢哋連基本淥麵嘅功力都冇⋯個粗麵好生好生!我要咬好耐先至吞到落肚⋯⋯好彩雲吞尚算好食⋯成本嘢$56, 我食完之後超級口乾….此店真係我其中一間覺得最復嘅香港牛腩店top 3 🥲🥲
牛坑腩雲吞粗面
牛坑腩雲吞粗面
2022-05-19 722 瀏覽
慕名而來,家族生意,去到好多人排隊買外賣,裏面冇座位,亦都冇人招呼,落單都要等~一場來到,好不容易找到座位,牛,麵,湯底 ~可能是期望過高!反而最驚喜是辣椒油🌶️全碗麵嘅靈魂呀🤣
大圍24小時營業的御記御犇麵館? 早排係youtube睇到條片介紹呢間位於大圍既牛雜麵店, 佢地係家族經營, 牛丸都係自製既, 即刻好想試下!- 牛丸牛肚河($48)湯底好濃, 牛肚份量勁多, 好爽好入味, 牛丸好彈牙, 牛味好濃, 一咬就有汁浸出黎, 好juicy!- 牛丸牛雜河($62)牛雜非常入味, 唔會有內臟處理得唔好嘅怪味, 價錢唔算平但絕對對得住個價錢- 自家酥炸脆魚皮($22)老闆話係自家炸, 好新鮮好脆, 一浸落d湯到會聽到炸炸聲, 唔會太厚, 同個湯底襯到絕因為疫情關係, 佢地暫時暫停左24小時營業, 不過都開到好夜, 牛雜控一定要黎試下!

- 牛丸牛肚河($48)

- 牛丸牛雜河($62)

- 自家酥炸脆魚皮($22)

2021-10-13 1183 瀏覽
正好今天是假期,路過大圍地鐵站,記得出口處附近,好似有一間可以食牛雜的店鋪,但發現没有開店。就步行遠些,看到大大招牌“御犇麵館”,看似主打潮式牛食,店铺不是很大,一眼望盡内裏佈置。由於,此店主打食牛,就要了一碗崩砂腩和牛腸麵,配可樂,整體色澤算吸引,筋膜多吃起来又爽又滑,是瘦肉的很好吃。令我意外的是,牛腸也很好吃,炊得入味,彈牙爽口,但不敢食太多,始终自己有三高,滿足口感就算。同時,湯底也熬得很入味,喝起来有澧厚的肉鲜。唯獨是份量,可能自己大食,食完好似還未很飽。地方環境,佈置好似有些亂,可能舖位成三角形,但坐底仍可以接受。

先唔講食物住,三個樓面阿姐大大聲傾偈又大力掉碗筷,加上成日拉低口罩對住啲食物繼續傾偈,隻手不斷摸口罩再送餐,就算唔係疫情期間都非常極之不衛生!冇下次!我希望老闆睇到督促下啲員工!除咗衛生問題,其中有位阿姐帶埋個仔返工,個仔係咁跑出跑入間舖頭,阿姐又要呼喝鬧下佢,其實對食客係一種騷擾!呢間野嘅噪音就由阿姐大大聲傾偈,加上得閒鬧下細路,再加埋收碗筷之後大大力掉碗筷,呢幾種噪音充斥整間餐廳!食物就正正常常,價錢都算合理。但d阿姐嘅衛生常識同服務態度就大打折扣!大圍有好多選擇,如果老闆想生意好啲應該正視問題!
先唔講食物住,三個樓面阿姐大大聲傾偈又大力掉碗筷
我希望老闆睇到督促下啲員工!

2021-04-05
2021-03-06 690 瀏覽
之前食過幾次都覺得仲ok,不過不失。但係今次就真係唔掂。46蚊一個牛腩飯,份量唔算多。最令我感到失望嘅係,啲飯係未煲熟嘅。食到生米,我食到一半就食唔落。唔會再幫襯呢間舖
牛腩飯
2021-03-06
外賣自取
午餐
2020-05-27 830 瀏覽
佬飯日記4/5大圍御記御犇麵館(金禧商場個間)牛雜河宵夜之選次次去完夜街,番屋企都會食味道十足,牛雜同湯底好夾可惜河粉有時會好碎但價錢,只係三十幾蚊,好底,好滿足
佬飯日記
4/5
大圍御記御犇麵館(金禧商場個間)
牛雜河
宵夜之選
次次去完夜街,番屋企都會食
味道十足,牛雜同湯底好夾
可惜河粉有時會好碎
但價錢,只係三十幾蚊,好底,好滿足
2020-05-21
15 分鐘 (外賣自取)
宵夜
  • 牛雜河
2020-03-30 755 瀏覽
買了牛丸和墨魚丸各一斤,預備和家人打邊爐,心血來潮淥了幾粒做宵夜,配埋之前買的虎辣辣辣椒油。唔試由自可,一試真的不得了!!墨魚丸彈牙爽口,墨魚肉中間夾雜著少許馬蹄肉,非常清新!牛丸更加名不虛傳,一咬下去便爆汁,好鮮味!名乎其實「瀨尿牛丸」!一斤真是太少了,一開爐好快就搶晒,仲受歡迎過肥牛,下次一定要加碼呢個辣椒油都好正,少少都好夠味,尤其辣椒籽真係好提鮮,聽聞用幾種辣椒混合炒的,邊爐友試完都個個讚。店內職員都好有禮貌,仲好關心街坊防疫,抵讚!

唔試由自可,一試真的不得了!!
墨魚丸彈牙爽口

店內職員都好有禮貌,仲好關心街坊防疫,抵讚!
牛丸、墨魚丸
自家辣椒油