2023-02-09 3231 瀏覽
平時親戚聚餐都會係德興酒家訂枱食圍菜今日出到尖東想搵地方飲茶其中親友提議上去試下呢度點心上到去左邊就係飲茶區域地方幾大算整潔,反而人手略不足-睇過點心紙,都有唔少選擇,點心仲做緊優惠值得一讚係點心有得只揀2件啱哂人數少都可以食多幾款蘿蔔絲酥餅呢款點心而家好少見到,外脆內軟且比較濕潤蠔皇叉燒包包皮鬆軟綿密,餡料香濃而肉汁四溢黃金流心包包皮軟熟,搣開即刻流心,奶黃夠香又可口德興蝦餃皇外皮薄而煙韌,蝦夠大而爽口蟹籽燒賣皇賣相靚仔,食落鮮美多汁蜜汁叉燒腸腸粉皮厚薄適中而軟滑柔韌,叉燒質嫩多汁鳳爪排骨煲仔飯上菜時已經好香,賣相吸引鳳爪細膩柔軟又入味,排骨香嫩爽滑飯粒粒分明,仲有飯焦,非常滋味凍焦糖燉蛋,蛋味香濃,甜味適中凍薑汁雙皮奶,薑味較淡,質地滑嫩整體點心幾有質素,價錢中上,坐得舒適只係點心出得較慢,同好難搵人加水及跟單茶位每人$12就比較貴,而茶係一般
平時親戚聚餐都會係德興酒家訂枱食圍菜
今日出到尖東想搵地方飲茶
其中親友提議上去試下呢度點心
上到去左邊就係飲茶區域
地方幾大算整潔,反而人手略不足
睇過點心紙,都有唔少選擇,點心仲做緊優惠
值得一讚係點心有得只揀2件
啱哂人數少都可以食多幾款

蘿蔔絲酥餅
呢款點心而家好少見到,外脆內軟且比較濕潤

蠔皇叉燒包
包皮鬆軟綿密,餡料香濃而肉汁四溢

黃金流心包
包皮軟熟,搣開即刻流心,奶黃夠香又可口

德興蝦餃皇
外皮薄而煙韌,蝦夠大而爽口

蟹籽燒賣皇
賣相靚仔,食落鮮美多汁

蜜汁叉燒腸
腸粉皮厚薄適中而軟滑柔韌,叉燒質嫩多汁

鳳爪排骨煲仔飯
上菜時已經好香,賣相吸引
鳳爪細膩柔軟又入味,排骨香嫩爽滑
飯粒粒分明,仲有飯焦,非常滋味

凍焦糖燉蛋,蛋味香濃,甜味適中
凍薑汁雙皮奶,薑味較淡,質地滑嫩

整體點心幾有質素,價錢中上,坐得舒適
只係點心出得較慢,同好難搵人加水及跟單
茶位每人$12就比較貴,而茶係一般

2023-01-13 2958 瀏覽
好細個已經聽過德興火鍋,不過從來未去過,見商場樓下廣告牌寫無限時,於是就約三五知己一齊去傾餐飽,時下流行新式限時120分鐘火鍋店,跟本大家都趕頭趕命咁塞啲食物落肚,仲要未夠鐘已經叫你起身,今次終於有得食吓傾吓啦,一去到門口排隊攞位,絕大部份都係班年長人士,尚算順利好快入座,可能樓底矮,真係比較嘈,舊式酒樓任食火鍋,全部都係寫紙仔入單,真係唔好咁大期望,漏單係好平常,送黎嘅食物同你點嘅食物可以完全唔同,蝦落左3次單,係上過一次,仲要係部長推住一車問你要唔要先比一碟5只,再落單已經完全冇反應,元貝同牛脷直頭從來冇出現過,所謂嘅手打蝦丸同牛丸,細到手指頭咁大,又唔係話真係好好食⋯⋯彈完一輪又讚下佢啦,基本上員工都好快手快腳,忙到飛起都會理你嘅,收碟速度都好快,自助區嘅食物亦補得好快,牛肉,羊肉比我想像中好,脆肉鯇都好新鮮,飲品選擇都幾多,最後仲有一杯movenpick雪糕,$2xx無限時算係咁啦
5 分鐘 (堂食)
  • 脆肉鯇、蟮片
2022-12-25 2753 瀏覽
提前慶祝平安夜加聖誕節依家好多地方都有限時唯有呢個地方仍然做緊無限時仲要任食又要有好多吾同食物可選地方又大今次去請多左好多年青的人手以下的都係寫字叫的鱔片牛肉片羊肉片雞子下面的就自己出去拎炸魚皮鵝腸丸類豬粉腸蔬菜醬料也是自己調配最後仲有以人頭計的Movenpick 雪糕不過今次得2款味朱古力同雲呢拿有2款糖水1. 紅豆沙2. 南瓜西米露
提前慶祝平安夜加聖誕節

有2款糖水
1. 紅豆沙
2. 南瓜西米露

2022-12-23
👭🏻孖妹琴晚staycation 完,今日一朝就喺尖沙咀,陪下壽星👨🏻去飲早茶🥢 菜苗翠玉餃✨水晶外皮比較腍身,但算整得幾薄✨內餡幾足料,除咗一般時蔬同肉醉餡外,師傅加入竹筍增加口感,調味🆗👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑🥢 奶皇千層糕✨依家越黎越少酒樓有懷舊千層糕食,👭🏻孖妹見襯都實叫,雖然呢度唔係懷舊款:白色面中層有2-3層奶黃糕+鹹蛋黃碎🥚但奶皇糕都唔多酒樓有得食就叫✨🧁Size唔算太大,酒樓將佢面頭輕輕界開4份,一其有3️⃣層,每層都有鹹蛋碎,份量足,而且個糕好fluffy鬆軟,食完都唔係好夠喉😆👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑🥢 德興蝦餃皇✨飲茶喎點可以唔叫蝦餃呢😇蝦餃通常都係特點,師傅包得幾多餡,每粒都脹卜卜,蝦肉餡好彈牙,d蝦唔係完全碎哂,保番有兩粒蝦仁,提升口感✨外皮就同菜苗餃一樣有進步空間啦😙👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌑🌑🥢 蠔皇叉燒飽✨叉燒包就一般般,包比較厚身,但👷🏻‍♀️細孖好鍾意食麵包,所以覺得冇問題🤪✨叉燒碎係半肥瘦,有d肉食下,醬汁就偏甜👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌑🌑🥢 蟹籽燒賣皇✨ 又一大路款點心,但反而做得唔錯🔆豬肉餡係半肥瘦,加入大❗️蝦仁混入燒賣餡,用雲吞皮包住,好爽口又唔會太鹹♨️👭

奶皇千層糕,德興蝦餃皇,蠔皇叉燒飽,菜苗翠玉餃

🥢 菜苗翠玉餃

✨水晶外皮比較腍身,但算整得幾薄

🥢 奶皇千層糕

🥢 德興蝦餃皇

✨外皮就同菜苗餃一樣有進步空間啦😙

🥢 蠔皇叉燒飽

✨叉燒碎係半肥瘦,有d肉食下,醬汁就偏甜

🥢 蟹籽燒賣皇

🥢韮黃鮮蝦腸

韮黃鮮蝦腸

✨腸粉層比較厚身,米漿滑度有改善空間,值得一讚既係酒樓包鮮蝦幾大隻同新鮮😙 基本上每1/3條腸粉都有一隻蝦,手工當然唔好要求咁高啦

🥢 迷你蛋撻仔

迷你蛋撻仔

✨去飲茶點親煎炸焗點心都比較快,因為一早整好,但今日喺尾二款點心上枱😆可能有foodie唔明點解要叫,港式食物緊係去茶仔叫仲新鮮😅但你哋錯啦❗️
✨蛋撻皮係酥皮❗️雖然冇出面摺得咁多層,但師傅手工好,每層都好薄所以好鬼脆😋,仲要熱辣辣㗎😜可能👭🏻孖妹今日飲早茶,焗點心都即整👍🏻
✨蛋漿都夠滑流,甜度適中,師傅落多少少蛋黃應該會仲重蛋味

🥢 香酥炸芋角

香酥炸芋角

✨ 有冇人同👷🏻‍♀️細孖一樣好鍾意食芋頭,對咸食芋頭類食品係完全冇抵抗力😂
✨ 同蛋撻一樣,可能早師傅未整得切,一開頭漏左單🥹姐姐都好好見我哋問即刻追廚房🥠芋角一般將芋泥煮熟磨成泥狀,包入豬肉碎、香蔥,混入醬酒類調味,面淋上炸粉再落鑊炸,所以面頭有少少飲鬆散零碎既薄炸粉
✨果然冇改錯名,名香夠酥,芋泥好綿冇一粒粒,正到似食炸雪糕咁,外脆內軟👶🏻

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌕

👭🏻服務評分:🍀🍀🍀🍀

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

💰人均消費:$50 - $100
2022-10-23
$80 (早餐)
迷你蛋撻仔
  • 香酥炸芋角
  • 奶皇千層糕
《🌈港式火鍋必食 高CP 值之選:德興火鍋(尖沙咀)》🇭🇰提到港式火鍋,相信有一定年紀的人,也會馬上想到德興火鍋。有不少人問,德興火鍋還存在嗎?🙈不是已經被很多台式火鍋過江龍取代了嗎?不是的,德興火鍋還是有他過人之處。😄🌈近年,有不少台式吃到飽火鍋進駐香港,令到不少人遺忘了也有港式火鍋德興火鍋。德興火鍋用了實在,當中包括了很多不同的食材,甚至乎海鮮也在免費無限添加的菜單上。😍而且,這裏所用的牛肉🐮,並不是熱冷凍肉舖那種只有肥膏而沒有瘦肉的美國肥牛。而是選用質素較佳的牛肉,🐄合乎小廚神的心意。✅除此之外,這裏還有無限添加海鮮。鯇魚片、海蝦、還是價格較高的白線片,也可以無限任叫。🥰🥰這點令到大吃貨與大吃貨的家人讚賞,畢竟如此低價的任食火鍋,我們不敢要求太多。而德興火鍋這間餐廳已經在食物質素及服務態度上,表現出超凡的價值。😍😍❤️德興火鍋人情味十足,上次經理、下次侍應也十分熱情,他們會盡力幫助食客尋找食客想吃的食材,😇而且收碟迅速,也樂意幫忙追單。德興火鍋實在值得一讚‼️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️德興火鍋(尖沙咀)地址: 尖沙咀麼地道67號半島中心2樓(港鐵尖東站P
《🌈港式火鍋必食 高CP 值之選:德興火鍋(尖沙咀)》

德興火鍋(尖沙咀)

地址: 尖沙咀麼地道67號半島中心2樓(港鐵尖東站P出口)
電話: 2721 8102

#美食 #港式火鍋 #任食 #火鍋 #肥牛 #海鮮 #打邊爐 #foodiegram #火鍋控 #火鍋吃到飽 #火鍋推薦 #火鍋放題 #德興火鍋 #火鍋料 #尖東美食 #尖東 #半島中心 #k11 #打邊爐 #德興火鍋海鮮酒家 #尖沙咀美食地圖 #火鍋湯底 #火鍋配料 #香港美食 #foodie #hkfoodie #hotpot #香港探店 #海港城 #尖沙咀美食 #尖沙咀美食推介

• 肥牛
2022-10-29 2299 瀏覽
星期五晚約了舊同事一齊聚舊, 大家都想可以傾耐啲, 發現德興酒家是不限時火煱任飲飲食的, 我們七點鐘坐到十點半先離開, 火鍋紙的種類雖然不算太多, 但是出面的自助吧也有很多火鍋配料可供選擇, 飲品有多款汽水, 也有石榴汁芒果汁等, 對我們來說是非常不錯的地方, 我們竟然傾到連最後甜品可以食Movenpick雪糕也忘記了整體來說CP值也算中上的, 每人@HK$253, 可以享受一個盡興的晚上, 幸好我們今次附近啲食客好斯文, 大家都係細細聲傾計唔算好嘈喎(初時都有啲擔心)。PS. 德興酒家地方很大, 用八達通埋單的話, 有可能好像我們要由東行到西邊的另一邊收銀處去埋單

2022-10-28
2022-10-15 2172 瀏覽
當晚是星期四但都竟然可以坐滿人,唔知道係消費券嘅影響下,定係佢地有推出優惠券免費一位關係所以咁多人,因為我當晚都係有一位免費才會幫襯😅如果以佢咁嘅價錢同質素我一定唔會幫襯佢囉…食材種類好少,出邊自取嘅食物亦都係下等貨色,D菜新鮮到仲有大大條活生生嘅蟲,但最簡單嘅菜係長期無貨可能成個鐘頭都無補充,入單牛肉祇係嚟咗頭一轉,之後已經無影無踪。人手肯定係唔夠之不過D員工算好勤力不斷不停咁收碟。環境需要大但非常之嘈,坐正我隔離枱全部係D大叔,全晚俾佢地轟炸簡直耳膜受損,吵到一個點係😖我地同枱自己人講野可以完全聽唔到囉😠佢呢度嘅唯一個賣點祇係可以俾你無限時任坐,但食物質素完全唔可以有期望,總括黎講當晚唔喺有一位免費我一定唔會再幫襯🙄因為二佰幾蚊位無可能食呢D野,況且要吹水根本唔會選擇呢度,因為嘈到根本完全傾唔到計😤
如果以佢咁嘅價錢同質素我一定唔會幫襯佢囉…
2022-10-08 1785 瀏覽
之前食過很多次任食鍋,亦介紹很多朋友去。但今晚真係超級失望,第一叫了第一轉之後,入第二轉單10樣得2樣到,問樓面只答太忙可能漏單叫我再入過,之後入完亦同樣,咁即係所謂任食只能有限量供應?咁樣揾老襯都算喇~到埋單玩咗9年嘟咗好多次消費劵支付寶話唔得,又要山長水遠去了另一邊收銀嘟先話over$1000唔可以用消費券?乜道理呀?一係早講唔好嘥人咁多時間走來走去丫~做唔到就唔好發到咁大做,完全唔掂!
今晚去了尖沙咀東半島中心的德興酒家吃火鍋..星期一至四$210 星期五六日及假期$230 另加一服務費..價錢可以!食物質數都ok! 環境檯與檯之間有距離!侍應都有禮貌!收碟也快!都值得推介..
今晚去了尖沙咀東半島中心的德興酒家吃火鍋..
都值得推介..
2022-10-04
10 分鐘 (堂食)
  • 肩胛牛肉眼
  • 白鱔片
2022-07-30 3636 瀏覽
超抵食嘅尖東德興放鍋放題。上次跟同事食完後德興俾咗張買一送一優惠咭,真係到期前快啲沖去用埋佢,$240-2位, 抵到傻!CP值勁超高。 德興海鮮超新鮮,可以叫魚肚、帆立貝、帶子片、花枝片、魚頭雲、脆鯇魚片、脆鯇魚骨腩、白鱔片及青口。魚片全部都好新鮮,魚嘅色澤非常光澤,煮完之後真係好爽口好,魚肉口感唔會淋。 尤其海蝦啲手腳會郁。order 幾多份,佢每次只比五隻蝦,所以要叫十轉。 肉類方面都有好多選擇。 最推介係羊卷肉,超有羊嘅蘇味。 肩胛牛肉眼,脂肪比例平均唔會過肥,口感不錯。 肥牛心腹肉不及牛大人/一鍋堂好味,但性價比高。手打蝦丸、麻辣牛肉非常新鮮爽口、彈牙,細細粒唔會食到飽,想食完再食。食完火鍋後,仲有出名嘅Movenpick雪糕附送。 現場飲品、啤酒任飲。 上次有日本🇯🇵Premium啤酒飲, 今次就有好Hoegaarden 新出嘅草莓味飲。 超多人拎冬瓜茶飲可以下火仲有自家製嘅西洋菜蜜拎。德興係朋友聚會最好嘅選擇,因為不限時火鍋放題。 可以傾到10:30pm
超抵食嘅尖東德興放鍋放題

2022-07-28
  • 海蝦
  • 手打蝦丸
2022-06-22 2313 瀏覽
一班人食飯最怕就係限時好多時都總有點原因會有人遲來限時就無法坐得耐同用餐會好趕攪到好似食快餐甘呢間無限時任食火鍋(抵食)多食物選擇之如又可以食住等朋友海參鮮菌豬骨鍋海參白到似豬皮🙈🙈有寫紙也有出去自取的食物牛、羊、魚、海鮮都係寫紙的其他就出去自取有豬粉腸、豬肚、鵝腸....等的選擇最後仲有每位一人一個 movepick 雪糕有3款口味可選吾食雪糕的也有甜水可以任食🤣🤣
一班人食飯最怕就係限時
好多時都總有點原因會有人遲來
限時就無法坐得耐同用餐會好趕
攪到好似食快餐甘

呢間無限時任食火鍋(抵食)
多食物選擇之如又可以食住等朋友

海參鮮菌豬骨鍋
海參白到似豬皮🙈🙈

有寫紙也有出去自取的食物
牛、羊、魚、海鮮都係寫紙的
其他就出去自取
有豬粉腸、豬肚、鵝腸....等的選擇

最後仲有每位一人一個 movepick 雪糕
有3款口味可選

吾食雪糕的也有甜水可以任食🤣🤣

2022-06-17
2022-04-26 2616 瀏覽
朋友介紹去德興食任食火鍋,整體感覺良好,性價比高,無限時,供應的食材算不上什麼特別貴價,但勝在有誠意,並不是求其是但。魚旦,牛筋丸,羊肉片有驚喜,種類選擇不算少,有水魷,鱔片,蝦,牛栢葉,鵝腸...仲有一丁麵可任食。環境寛敞乾淨尚企理,員工做到野反應算快,最後仲送每人口罩一個及movenpick 雪糕一杯。呢個價錢我覺得無投訴,當然仲可以加錢叫貴價食材,但我覺得平平地食個火鍋同朋友傾吓計,絕對係好地方!
2021-12-24 2877 瀏覽
第一次去食德興火鍋,火鍋湯上抬得一半,未開火已經要加湯,食物質素差,全部都係雪藏嘢,魚雲唔新鮮又有腥味,任飲任食,飲品不凍,要比錢加冰桶雪啤酒,可惜七點幾就已飲曬啤酒無得補,牛肉豬肉又未解凍一舊舊,仲衰過街市大牌檔,埋單6人$1400,每人要$240,完全不值。伏字
第一次去食德興火鍋火鍋湯上抬得一半,未開火已經要加湯,食物質素差,全部都係雪藏嘢,魚雲唔新鮮又有腥味,任飲任食,飲品不凍,要比錢加冰桶雪啤酒,可惜七點幾就已飲曬啤酒無得補,牛肉豬肉又未解凍一舊舊,仲衰過街市大牌檔,埋單6人$1400,每人要$
240,完全不值。伏字
時間過得好快每月一次的聚餐又到啦,上次食完話搵另一間,點知confirm咗日期時無人提議去邊,最後又去返德興,而家主打食自助打邊爐,而我哋去咗3次都喺食小菜,6個有個同學唔想食都無得轉,今晚好多人我哋訂早咗約7點到已坐咗8成客,個個打邊爐冷氣唔多夠,我哋食小菜都安排坐喺中間,初時感覺好熱到齊人時叫咗半圍餐一試,價錢雖然比幾年前貴咗幾百蚊,但菜嚟後可能太耐無食,又唔想叫返之前的2人餐,見菜式無咩點改,今次呢半圍都好多嘢食,個個食到好飽,埋單每人$250都唔算太貴,我就好想試打邊爐,可以邊食邊等,個帶位姐姐話可以坐好耐叫我哋試,每次都話好下次嚟再試
六小碟
風沙炸子雞
蛋白菜粒炒飯同餃子
奶黃糕
蓮子紅豆芝麻湯丸
已經係唔係第一次去德興火鍋放題, 地點嘅方便. 有試過平日亦有時過假日收費嘅放題, 感覺質素正想同埋保持, HKD200左右有齊啤酒汽水及無糖飲料, 食物及湯底亦有水平及選擇多. 牛肉都有三個品種, 雖然係普通貨, 但係如果價錢已經好好, 海鮮種類亦有好幾款回本位, 蝦, 帶子, 花枝片等. 甜品亦都有糖水同埋有品質嘅雪糕. 員工服務幾好, 至少有效率同埋合理應對. 將聽用石油氣火鍋爐, 火力猛, 不過就可能會感覺氣温熱少少, 不過想讚一讚佢地打理嗰啲火鍋爐做得幾好, 因為之前去另一間火鍋放題, 啲火鍋石油氣爐食食下有曱甴走出黎, 超誇張, 仲要同德興收差唔多價錢, 又限時兩個半鐘頭
2021-10-01
  • 火鍋放題海鲜