2009-09-06 24 瀏覽
3pm 到 Time Square 找吃。選了 Simply Thai其實食物味道...真的非常普通, 尤其「泰式蝦餅」唯一可讚是「軟殼蟹香芒米紙卷」的醬汁!! 飲品是不錯的! 有望下次再嚐其他食物~
3pm 到 Time Square 找吃。
選了 Simply Thai

其實食物味道...真的非常普通, 尤其「泰式蝦餅」

唯一可讚是「軟殼蟹香芒米紙卷」的醬汁!!

飲品是不錯的!

有望下次再嚐其他食物~
柚子大蝦沙律
軟殼蟹香芒米紙卷
泰式蝦餅
鮮薑荔枝梳打 + 青檸梳打
2009-09-05
軟殼蟹香芒米紙卷
鮮薑荔枝梳打 + 青檸梳打
晚飯選了在Times的"Simply Thai"吃泰國菜,兩個人,要了燉椰皇蟹肉雞湯翅,喝第一口首先喝到椰皇的清甜味,熱騰騰的湯再滲著雞湯的香味,蟹肉和魚翅不算多,但我喜歡喝像這種"老火湯",萬金葉辣雞肉碎生菜包,第一次吃生菜包的我,論論盡盡,不過對我來說,就是有得玩有得食囉~~~吃第一口覺得不辣,雞肉碎酸酸地有點香料味,用清新爽脆的大大片生菜包著來吃,很好味,但是之後愈吃辣味便慢慢出來,愈來愈辣的感覺,是吃太多了嗎??(>~<)炭燒羊架青咖哩,食評大部份人都說好吃的一道菜,果然羊架好林好入味,和青咖哩的配搭出奇地夾,再用蒜蓉包包點咖哩汁吃,好好味~~仲一d都唔覺得辣~~之後是最大碟的辣椒香茅爆大頭蝦,充滿了炸蒜的香味,大蝦爆到金黃色脆卜卜,連d殼都入味,配菜墊底竟然有"腰果",我食食下食晒~~唔知點解,從小到大都認為餸菜裡有脆脆的腰果感覺好得意是給小朋友吃的嗎?!不過這是最辣的一道菜,我一邊吃一邊說好辣呀辣死我啦...咁囉!!(@~@)
晚飯選了在Times的"Simply Thai"吃泰國菜,

就是有得玩有得食囉~~~

炭燒羊架青咖哩,食評大部份人都說好吃的一道菜,

好好味~~仲一d都唔覺得辣~~

連d殼都入味,配菜墊底竟然有"腰果",

是給小朋友吃的嗎?!不過這是最辣的一道菜,

我一邊吃一邊說好辣呀辣死我啦...咁囉!!(@~@)

SIMPLY THAI
炭燒羊架青咖哩
辣椒香茅爆大頭蝦
萬金葉辣雞肉碎生菜包
2009-06-19 1 瀏覽
第二次黎食,因為真係唔錯,依日仲要係我生日,好友請食lunch! =]1. Italian House Wine($58/per glass) - 好易入口, like it!2. 脆鴨帶子春卷 - 真係有帶子係入面,都算大粒,出面脆脆的,good!3. 燒豬頸肉 - 依個又係上次食過,口感好正,難以形容...哈4. 薄餅($18) + 大蝦黃咖哩 - 係有大蝦,不過覺得今次依個curry d味普通了一點,薄餅都係好鬆化。無記錯好似around $3XX埋單

無記錯好似around $3XX埋單
Italian House Wine
脆鴨帶子春卷
燒豬頸肉
2009-06-17 18 瀏覽
環境唔錯,少少暗,但都坐得好舒服,食了兩小時呢!每碟份量好足,3個人都夠食1. 咖哩牛腩 + 薄餅($18) - 咖哩點薄餅好好食,不過$18得一大塊,3個人分真係唔係好夠,但個皮好鬆化,very nice! 牛腩就實左D2. 泰式豬頸肉 - 超好味,而且整得好林,個口感簡直係正!!!唔怕肥就真係要食多幾塊,點埋個sauce仲正!3. 酸辣肉碎生菜包 - 諗住都唔會大碟得去邊,點知係好大碟好足料,酸酸辣辣的肉醉,Yummy!4. 菠蘿海鮮炒飯 - 炒飯上面有D肉鬆,整碟個味都唔錯,唔會好oily另外叫左兩杯白酒,都好好飲!埋單每人around $100,抵lor..! 下次會再食!!!
環境唔錯,少少暗,但都坐得好舒服,食了兩小時呢!
每碟份量好足,3個人都夠食

另外叫左兩杯白酒,都好好飲!

咖哩牛腩 + 薄餅
泰式豬頸肉
白酒
2009-01-23
咖哩牛腩 + 薄餅
泰式豬頸肉
白酒
  • 咖哩,薄餅,泰式豬頸肉,酸辣肉碎生菜包,菠蘿海鮮炒飯
2009-03-18 2 瀏覽
本人好鐘意食泰國菜, 呢間未食過就唸著試下啦, 點知超失望.....- 芒果米紙卷: $68得6件, 每件除左頭尾有半粒芒果肉外, 淨係得d生菜&唔知咩(類似青瓜絲), 醬汁又甜又有d辣味, 好怪異的調味 - 差!- 咖哩嫩牛柳: 塊牛柳唔'un' 但咖哩完全入唔到牛肉度, 咖喱亦唔香- 菠蘿海鮮炒飯: 居然連最重要的原隻菠蘿都無, 只係得一碟周街茶餐廳都好食過佢的炒飯+幾粒菠蘿- 冬蔭功: 得半碗, 好似人地食剩的... 又係一般的香港式冬蔭功, 好多紅色的辣油浮係面, 味道無特別, 但已是呢餐最好的....食完埋單2個人差唔多要$300, 超級唔抵食! 下次都唔使指意再去!!!

2009-03-13
  • 無!!!
2009-03-01 27 瀏覽
星期六下午同女朋友仲諗緊食咩好既時候, 突然之間好想食泰國菜 @ Causeway Bay, 就 search 左呢間食通天既心.泰。未寫食評之前想讚下 d 侍應既 service, 態度很好。 講真呀, 我地作為 customers, 如果我地覺得 d 食肆都唔係有心 serve 我地既話, d 野食再好食都冇用。我地叫左 3 個菜, 先有軟殼蟹米紙卷, 未食之前仲以為入面係包檬粉, 原來唔係, 佢係包左芒果, 子薑 and 薄荷葉, 所以食落酸酸地, 軟殼蟹炸得很香脆, 米紙卷雖然厚左 dd, 但係好滑溜。再黎一客炭燒雞肉串, 哈, 佢係鐵籤上的 (仲以為佢會用竹籤), 所以唔怕 d 雞肉黐住曬 d 籤。串燒燒到岩岩好, 一上枱即係食得, 唔會熱到燙嘴, 仲有碟沙爹醬, 由於我比較鍾意食沙爹, 而且最鍾意佢係甜甜地, 唔辣的, 我直頭用埋剩個 d 黎撈飯。所指既飯係菠蘿海鮮炒飯, 又以為佢會用原隻菠蘿上 (3 次都估錯)。個飯除左用 XO 醬炒之外, 配料有蝦, 魷魚, 魚柳, 腰果, 肉鬆, 好似仲多過 d 飯咁, 真係一 d 都唔吝嗇。由於泰國菜都比較濃味, 到最後都係忍唔住叫

由於泰國菜都比較濃味, 到最後都係忍唔住叫左杯 mocktail (pineapple + lychee + cranberry)。wow, 勁酸, 飲完之後餐飯感覺上冇咁濟。

其實個度既環境幾適合情侶食飯的, 燈光比較暗 (所以 d 相都有 d 黑左既位 XD), 而且仲有一個角落位, 就好似一個露台仔咁 (我地就係坐個度)。下次一定再黎過!!!
軟殼蟹米紙卷
炭燒雞肉串
軟殼蟹米紙卷
炭燒雞肉串
2009-01-27 1 瀏覽
我們這一家很特別,不需指定於正日吃團年飯,更沒規定一定要吃中菜,總之,人齊就好了.七點鐘,已有約半數客人在餐廳裏,也算熱鬧. 很久沒有來過,餐牌也轉換了,從以往一本附插圖的小本子,變成現在的一張長紙,少了一份美感,但也較環保,簡約.鴨肉帶子春卷($52) - 外表極為平凡,餡料中的鴨和帶子份量都較少,味道一般,只有伴碟酸汁可記一功.飛天通菜($48) - 份量少得可憐,而味道就辣得過分,連嗜辣的媽也有點吃不消,辣椒太多,當中亦隱藏不少辣椒銀,吃得甚吃力.酸辣肉碎生菜包($58) - 又是一個辣. 肉碎夾雜了紅洋蔥,辣椒等,酸酸的其實挺開胃,但奈何太辣了.咖喱蟹($178) - 媽是咖喱蟹的超級粉絲,這裏價錢也定得不高,難怪成為大眾的招牌之選. 吃過多碟辣口的菜,心裏有點擔憂,怕連這個也吃不下. 但意料之外,這咖喱很易入口,辣度只為小辣,而且辣中帶甜,咖喱汁更是是撈飯的首選. 配料有大量洋蔥,蛋花,香蔥. 蟹肉肉質豐富而且鮮美,以價錢論極為超值.上菜很快,落單不足五分鐘,通菜便上桌,餘下的春卷,生菜包等也綠續上場,速度之快,很難想像. 服務也不錯,加水等工作亦沒有怠慢.這冒菜式很辣,不停

這冒菜式很辣,不停喝水,累得連甜品的位置也沒有,這裏的香蕉布甸印象記得不差,下次吧.
飛天通菜
鴨肉帶子春卷
2009-01-26 5 瀏覽
1)蝦餅:一份四件,呈圓球狀,扎實彈牙,可惜甜酸醬過酸,打了折扣。2)雞肉串燒:一共有五串,沙爹醬味道頗爲單調。 3)香葉辣肉碎炒飯:炒飯炒得不夠香,頗辣,但份量不輕,頗有瞄頭。4)名字忘記了,説是鹹魚炒蘆筍和各菌類,有鮮冬菇、秀真菇等,但味道零碎,既沒有鹹魚味道,但各類菇菜的獨有味道又被埋沒,炒得毫無水準。5)香葉豆葛炒肉片也是出奇地麻麻,味道各有各,毫不像樣。連兩杯飲品,一共四百多,以此水準,真的不值,實在是令人非常失望的一餐。

2)雞肉串燒:一共有五串,沙爹醬味道頗爲單調。

5)香葉豆葛炒肉片也是出奇地麻麻,味道各有各,毫不像樣。

2009-01-07 3 瀏覽
尋日約左幾個朋友仔食飯, 見simply thai 唔使等位所以就入左去食啦~~4個人叫左椰汁雞湯,炒通菜,燒豬頸肉,雜果紅咖哩燴鴨同蒜蓉飽.waiter就咁放低個湯,無俾到碗我地,要開聲問先有,不過個湯好好飲小小酸又有d椰汁味, 我本身唔鍾意椰汁既都覺得好味炒通菜就一如以往咁脆,豬頸肉燒完都好juicy, 個sauce都好match~~~個雜果燴鴨就略為淡左d,同埋d鴨切得太大件, 女仔食比較論盡d,另外叫左蒜蓉飽嚟配呢味菜,個蒜蓉飽係十分好食呀!!! 法飽個皮好脆裡面好軟,見唔到蒜蓉粒但係食落係好香蒜蓉味架!!!!平時嚟呢道食lunch係會叫喇沙湯米線架,不過今次大家share食就無叫, 佢d喇沙真係好香好濃架!我呢d唔食得辣既都要叫呀!!!!!
小小酸又有d椰汁味, 我本身唔鍾意椰汁既都覺得好味

• 燒豬頸肉
  • 蒜蓉飽
2008-12-27 7 瀏覽
之前聽過幾個朋友對心。泰的好評,於是在12月的某個星期六晚, 我就選了這裡跟朋友吃晚飯和聚舊.一進這間餐廳, 環境挺不錯, 侍應隨即為我們點起蠟燭,氣氛這麼浪漫, 難怪這麼多的情侶在這裡吃飯吧!我們倆的食量挺少, 所以只點了一客菠蘿炒飯和一客軟殼蟹香芒米紙卷,至於飲品, 我和朋友分別點了一杯Lychee's Smile和Sam's Thai Dream (兩杯都是mocktail).率先上桌就是兩杯mocktails.我的Lychee's Smile是lychee juice和mango juice的混合體, 再加cranberry juice on ice toppings.雖然只喝到mango juice的味道, 加少少lychee的味道 (因為飲品裡有一粒荔枝 ), cranberry juice一點也嚐不到,但是味道甜甜的, 入口怡人.至於我朋友的Sam's Thai Dream就味道清新, 最特別的是那青蘋果的味道和lime grass tea.等了一會兒, 菠蘿炒飯和軟殼蟹香芒米紙卷都給端上桌了.我首先試試那一客有六件的軟殼蟹香芒米紙卷,軟殼蟹的鮮味, 加上甜甜的芒果, 兩
之前聽過幾個朋友對心。泰的好評,
一進這間餐廳, 環境挺不錯, 侍應隨即為我們點起蠟燭,
氣氛這麼浪漫, 難怪這麼多的情侶在這裡吃飯吧!

率先上桌就是兩杯mocktails.
), cranberry juice一點也嚐不到,
但是味道甜甜的, 入口怡人.

等了一會兒, 菠蘿炒飯和軟殼蟹香芒米紙卷都給端上桌了.
我首先試試那一客有六件的軟殼蟹香芒米紙卷,
軟殼蟹的鮮味, 加上甜甜的芒果, 兩者配合好得出乎我意料之外,
再沾上隨碟附上的泰式醬汁, 酸酸甜甜, 口味非常清新.
另外的那碟菠蘿炒飯也富有熱帶風味,
炒飯被炒得挺乾身, 一顆一顆的, 還有菠蘿的果香, 味道怡人.
這一碟的菠蘿炒飯和我以前吃的不同,
雖然沒有東南亞的濃郁香料, 但效果反而較佳!

或許心。泰提供的不是正宗的泰國菜,
但是如果你喜歡味道清新的食物, 這裡你一定不能錯過!
(非會員)
2008-12-11 1 瀏覽
前兩日放左工同兩個fd一齊去左銅鑼灣心泰,個度環境雖然燈光好暗,但幾岩d情侶去,因為一坐底d侍應會埋黎點立蠋,好鬼死浪漫架,我地3 個人都點左超多野食,食到好飽呀~點左咖哩炒蟹,點菜既waitress問加唔加薄餅for curry初頭叫左一個先,但最後都叫多2 個真係超好食,一人一個既夠,又叫左軟殼蟹米紙卷,魚餅,飛天通菜呢個菜你食到spicy既話會覺得好食但係我地3 個都唔掂,超spicy,仲有waitress話有個speacil樃椒炒青口,呢個覺得ok因為唔係太spicy食唔到太spicy呢個ok,仲叫埋大蝦炒泰米呢個好好食因為又唔油又好乾身一d都唔肥,味道酸酸地d蝦又彈牙正~講到服務都算幾好,其實間餐廳好細,侍應都唔係太多,d waitress最細心,一聽到d客跌筷子唔使舉手即刻送返一對黎,呢度要讚一讚。最後叫左兩個超好超好食既甜品香蕉布甸畫上完美句號。
  • 軟殼蟹米紙卷
  • 咖哩炒蟹
  • 薄餅
  • 樃椒炒青口
  • 香蕉布甸
26/11晚朋友生日,約埋去心泰食。本來想訂七點半,但聽電話那個姐姐話無位,要訂就要七點,仲話要八點半交枱,同埋最多留枱十分鐘。因為主角想食,所以只好就範。七點準時去到拿到枱,拿起餐牌一看,發覺選擇不多,最後點了幾個例牌的泰國菜式:1. 青木瓜沙律--味道一般;2. 燒豬頸肉--都係一般;3. 咖喱牛腩--無咖喱味又唔辣,似普通燜牛腩,最奇係有花生;4. 咖喱炒蟹--無咖喱味又唔辣,只是帶甜,蟹蓋又無膏;5. 炒飛天通菜--普通炒菜,但唔用薑片,而用薑絲炒,唔知佢攪乜。6. 仲有個薄餅--味道都係一般。其他的食評話此店是快餐店質素,我就話仲差過快餐店,而且全部菜式份量都很小,所以就算吃得不太飽,全部人都話唔再加單,寧願之後去吃甜品。另外,之前訂位講到好似好滿座,但其實並未漢座。而且食物質素食到我們一肚氣,八點左右我們就離開。此店唯一可取的地方是環境,而侍應的服務亦十分好。

1. 青木瓜沙律--味道一般;
2. 燒豬頸肉--都係一般;
4. 咖喱炒蟹--無咖喱味又唔辣,只是帶甜,蟹蓋又無膏;
6. 仲有個薄餅--味道都係一般。

此店唯一可取的地方是環境,而侍應的服務亦十分好。
咖喱牛腩
青木瓜沙律
炒飛天通菜
咖喱炒蟹
如果你問我最鐘意食心泰既乜野,我一定會答 -- 薄餅!試過好多地方既薄餅,都無呢度既咁好食!呢度既薄係層次分明既,而且帶點煙韌,燒得好香,好食到不得了!每一次都係因為要食薄餅而叫咖哩,今次食既係侍應哥哥介紹既青咖哩,我地選左鴨肉。另加半隻燒雞同埋乾炒豬肉河。 青咖哩鴨幾好食,唔辣但香,鴨肉唔多,兩個人岩岩好! 兩個人食半隻燒雞就梗係食唔哂啦。雞幾好味,要食一隻雞燒得好唔好,就要試下胸肉,呢隻唔"鞋"喎,即係燒得好啦~ 但我略嫌香料味太重,唔太岩我個人口味。 乾炒豬肉河就有點失敗喇。豬肉太多、河太少。完全中和唔到我地另外兩個菜......喧賓奪主之作!總結一句﹕薄餅萬歲!
如果你問我最鐘意食心泰既乜野,我一定會答 -- 薄餅!

青咖哩鴨幾好食,唔辣但香,鴨肉唔多,兩個人岩岩好!

總結一句﹕薄餅萬歲!
青咖哩燴鴨
我最喜歡的薄餅
泰式燒雞 (半隻)
乾炒豬肉河
我最喜歡的薄餅
泰式燒雞 (半隻)
乾炒豬肉河
  • 薄餅
2008-09-23 7 瀏覽
於食通天逛來逛去,終於選擇 "心泰" 一試,不負眾望。環境舒適,最愛咖喱海鮮南瓜盅,令人回味無窮,每次必選的食物。食物賣相吸引,甜品亦很出色。
於食通天逛來逛去,終於選擇 "心泰" 一試,不負眾望。

食物賣相吸引,甜品亦很出色。
咖喱海鮮南瓜盅
咖喱海鮮南瓜盅
2008-08-10 3 瀏覽
爸爸生日, 哥哥建議黎心。泰約7點黎到, 大半滿了, 唔訂位應該會有排等食物先黎冬蔭公湯, 夠酸, 再辣d就更正 軟殼蟹米紙卷, 軟殼蟹很夠香脆, ricepaper本身係無咩味, 點佢既芒果汁黎食就相當配合, 清新爽甜的味道抵銷左炸軟殼蟹的熱氣飛天通菜, 又真係幾辣, 間中會咬到辣椒籽, 好惹味馬沙文咖哩牛腩, 牛腩不太多, 勝在咖哩味道不錯另外要了蒜蓉包伴咖哩食, 飽質ok, 蒜蓉味香蝦餅味鮮, 咬落亦幾彈牙咖哩羊架味道都唔錯呀, 羊架有咬口, 伴碟既菜都幾好食食物係唔錯的, 不過價錢就貴囉... 如果有特定信用卡就有折, 可惜我地無環境舒適, 不過waiter就唔多夠人, 睇到客人一多佢地就好忙, 個後加既蒜蓉包催左成20幾分鐘先黎...
爸爸生日, 哥哥建議黎心。泰
約7點黎到, 大半滿了, 唔訂位應該會有排等

食物先黎冬蔭公湯, 夠酸, 再辣d就更正

飛天通菜, 又真係幾辣, 間中會咬到辣椒籽, 好惹味

馬沙文咖哩牛腩, 牛腩不太多, 勝在咖哩味道不錯
另外要了蒜蓉包伴咖哩食, 飽質ok, 蒜蓉味香

蝦餅味鮮, 咬落亦幾彈牙

咖哩羊架味道都唔錯呀, 羊架有咬口, 伴碟既菜都幾好食

冬蔭公湯,米紙卷,通菜
馬沙文咖哩牛腩