2024-11-05 806 瀏覽
從京都回來後一直都想念當地嘅美味,呢個城市太多過百年歷史嘅餐廳,估唔到番黎之後,竟然係一間香港餐廳可以食到全京都嘅料理。今次來嘅原因,因為請到兩間京都百年老店嘅主廚過黎,餐廳以魚三楼嘅荒木裕一朗同嵐山京都料理鳥米嘅田中良典設計咗一個時令嘅料理Menu。第一道菜係煮物碗,其中一件係清蒸鮮蝦,木耳・銀杏・白魚,用上京都嘅天然水煲左個清湯,魚蝦肉整碎成為一個蝦球,入面加上木耳,銀杏,食完飲一口湯,加上清新嘅菜青味,又因為用上係京都嘅軟水,很清甜,而蝦球口感好豐富。碗物入面有蒸鮑魚・小松菜・松葉黄柚子,鮑魚那感覺絕對係做得非常精準,加上來自日本的新鮮小松菜,同味道勁清新嘅松葉黄柚子,整體味道昇華了很多。常說料理一定會用上當日最當做的食材,當日早上先到的馬鮫魚,用上白麵豉腌左簡單15分鐘,之後用上特別嘅板燒,旁邊配上了京都嘅燒丹波栗子。燒魚個皮可以好脆,但唔會燒到魚令到魚質太乾,但佢嘅魚質好軟熟,非常精彩。佢嘅湯品用上了豆腐・栗麩・京都段水菜・黑七味多種不同嘅配料去煲,來到已經見師傅不停調教個味道,入口那刻同平時嘅麵豉湯非常不同,但最重要係件豆腐真心好好食。日本京都料理傳統最出名係漬物,送上主食

日本京都料理傳統最出名係漬物,送上主食前有幾件漬物,就咁食可能未必欣賞,但送湯送飯就立刻多左好幾個層次。

京都產嘅縜光米,師傅提醒我哋就咁要食一啖飯,吃到了係佢嘅煙韌度仲有甜美,那一刻感受到嘅係佢地食材嘅精彩。

之後就係照燒雞,個燒汁同方法用上了田中良典屋企儲存過百年嘅方式去做呢道料理,當然唯一嘅分別就係佢用唔到京都嘅雞肉,但食落去都感受到那股獨特嘅味道,食完即刻好想去原店試一次佢本身嘅水準。

甜品有時令水果,京丹後梨同靜岡蜜瓜 ,仲有用上京都唯一一支白酒整嘅啫喱,整體甜度都係來自當地嘅生果。

由於朋友認識餐廳嘅老闆所以先carry到我食下,當日仲見到京都府農林水產同京都料理芽生會嘅栂森勇輝,佢哋致力推廣京都嘅美食同文化,當日仲帶左當地先有嘅京都宇治綠茶俾我哋試,食咗幾樣嘢都感受到餐廳對於推廣京都嘅美食都好落力,當日餐廳亦都好爆 ,下次要研究過嚟再食返一餐正式嘅京都料理。

心一 · 影 (灣仔)
灣仔軒尼詩道318號永倫立方1樓A號舖
近排工作太忙,好需要高質Me time。今晚揾左間環境chill、氣氛正的日式餐廳食晚飯,同大家分享下😊。All-Day Bench Menu $438/位✨為客人特設✨🔸酒漬鮑魚酒味不會過重,爽口彈牙得來有點點酒香。🔸松葉蟹肉沙律配意式醋汁蟹肉量不少,沙律非常新鮮,配上酸甜的意式醋汁,食完十分清爽,幾fresh👏🏻🔸鹿兒島A4和牛壽喜燒小鍋和牛非常大塊及滑嫩,內裏還有鴻禧菇、金菇及蒟蒻等配料,吸滿微甜的湯汁,超級入味😍✨刺身✨🔸三文魚🔸鯛魚🔸赤蝦非常新鮮,三文魚超級厚切,鯛魚鮮甜無比,赤蝦晶瑩剔透,大隻彈牙,質素很高🤩✨前菜✨濃濃和風味,以日式食盒呈現,擺盤十分漂亮,儀式感滿滿。🔸帶子裙邊最佳小食前菜,非常惹味🔸 八幡魚餅兩小口,小食多滋味😍還搭配清爽的牛蒡,層次豐富。🔸 炸竹筍雞肉餅🔸 炸芝士雞肉卷炸物非常出色,前者咬開仍有肉汁,竹筍的鮮甜,非常醒神。後者芝士呈半融的狀態,鹹香味十足,真的平分秋色。🔸 紅燒鲱魚壽司魚味非常濃郁,與白飯一起進食,達到很好的平衡。🔸玉子燒有點布丁的感覺,非常Creamy。🔸燒魷魚軟骨乾🔸 日式炸薯角魷魚軟骨乾真的第一次食,非常酥脆,是很好的下酒菜😂搞到

All-Day Bench Menu $438/位

✨為客人特設✨
🔸酒漬鮑魚
酒味不會過重,爽口彈牙得來有點點酒香。

🔸松葉蟹肉沙律配意式醋汁

🔸鹿兒島A4和牛壽喜燒小鍋

🔸三文魚
🔸鯛魚
🔸赤蝦

✨前菜✨
濃濃和風味,以日式食盒呈現,擺盤十分漂亮,儀式感滿滿。

🔸帶子裙邊
最佳小食前菜,非常惹味

🔸 八幡魚餅
兩小口,小食多滋味😍還搭配清爽的牛蒡,層次豐富。

🔸 炸竹筍雞肉餅
🔸 炸芝士雞肉卷

🔸 紅燒鲱魚壽司
魚味非常濃郁,與白飯一起進食,達到很好的平衡。

🔸玉子燒
有點布丁的感覺,非常Creamy。

🔸燒魷魚軟骨乾
🔸 日式炸薯角
魷魚軟骨乾真的第一次食,非常酥脆,是很好的下酒菜😂搞到我有啲想飲啤酒。

✨串燒✨
🔸茄子
🔸雞脾菇
🔸雞翼
能看到師傅在你面前預備,氣氛很好。茄子上有櫻花蝦及鏗魚乾,香氣十足。雞髀菇大塊,淋上燒汁,非常Juicy。最令人驚喜的是雞翼,熱辣辣超級飽滿,啖啖肉超爆開心。

✨主菜✨
🔸雞肉大板燒
超多款式可選擇,真的可以滿足你願望。好似我咁心癮起,想食大阪燒都食到😂雞肉調味剛剛好,大量清爽的椰菜,配上燒汁,真的非常好味😍

✨季節甜品
是日甜品是抹茶奶凍,令我印象十分深刻。抹茶味香濃、奶凍非常軟滑,搭配鮮甜的士多啤梨,作為飯後甜品,食完覺得好滿足。

餐廳氣氛十分舒適,吧枱型格得嚟又令人很放鬆。服務員十分有經驗,會在你有需要的時候出現,又給予你適當的空間,拿捏程度簡直是滿分,真的讓我渡過了一個非常開心嘅晚上😍😍。

想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。
#big_big_foodie #big_big_foodie食勻灣仔#big_big_foodie食勻香港
  • 刺身
慶祝紀念
生日
  • 鮟康魚肝
2024-08-21 799 瀏覽
這間位於灣仔的日料餐廳,裝潢設計瑰麗且富格調,環境寬敞,空間感十足,有壽司吧、炭火燒烤區、酒吧區及四間獨位豪華貴賓房 ,走高檔路線,主打高級日式串燒及廚師發辦。最近推出人氣的全日優惠套餐,一個親民價錢即可品嘗超過十多品料理,包括前菜、沙律、串燒、主菜、甜品等,性價比高。ALL-DAY BENCH MENU $438SPECIAL🦋酒漬鮑魚鮑魚口感彈牙,帶淡淡的酒香。🦋松葉蟹肉沙律配意式醋汁清新開胃,打開味蕾。🦋鹿兒島A4和牛壽喜燒小鍋A4和牛肉質軟嫩,壽喜燒甜度剛好,惹味且暖胃。APPETIZER日替先付💠燒魷魚軟骨乾💠日式炸薯角💠炸芝士雞肉卷💠炸竹筍雞肉餅💠八幡魚餅💠玉子燒💠漬物💠紅燒鲱魚壽司陣容鼎盛的八道前菜,令人目不睱及。SASHIMI刺身💠三文魚💠鯛魚💠赤蝦刺身新鮮,味道平穩。串燒💠雞翼💠日替蔬菜二款雞翼肉質嫩滑不柴,雞味突出,脂香味濃。燒香的茄子灑上香脆的櫻花蝦,口感難忘。雞脾菇保持多汁,火喉控制功夫了得。主菜💠蟹膏蟹肉甲羅焗飯 +$68蟹香迎面拂來,陣陣咸香,啖啖滿足。💠炭燒A4伊藤和牛 +$98入口即化的和牛,油脂豐腴,肉質軟嫩多汁。甜品💠抹茶紅豆布甸最後附上季節甜品,甜

ALL-DAY BENCH MENU $438

SPECIAL
🦋酒漬鮑魚
鮑魚口感彈牙,帶淡淡的酒香。

🦋松葉蟹肉沙律配意式醋汁
清新開胃,打開味蕾。

🦋鹿兒島A4和牛壽喜燒小鍋
A4和牛肉質軟嫩,壽喜燒甜度剛好,惹味且暖胃。

APPETIZER
💠八幡魚餅
💠玉子燒
💠漬物
💠紅燒鲱魚壽司
陣容鼎盛的八道前菜,令人目不睱及。

SASHIMI
💠三文魚💠鯛魚💠赤蝦
刺身新鮮,味道平穩。

串燒
💠雞翼
💠日替蔬菜二款

主菜
💠蟹膏蟹肉甲羅焗飯 +$68
蟹香迎面拂來,陣陣咸香,啖啖滿足。

💠炭燒A4伊藤和牛 +$98
入口即化的和牛,油脂豐腴,肉質軟嫩多汁。

甜品
💠抹茶紅豆布甸
最後附上季節甜品,甜蜜滿足。
2024-08-20 681 瀏覽
一開lift 門被好靚嘅環境吸引, 好似去咗高級私人會所咁樣。環境好大,除咗酒吧區堂食區同席前料理區,仲有唔同類型嘅包廂配備卡拉OK,適合商務宴請或私人聚會。ALL-DAY BENCH MENU ($438/PERSON)酒漬鮑魚、松葉蟹肉沙律配意式醋汁、鹿兒島A4和牛壽喜燒小鍋APPETIZER燒魷魚軟骨乾、日式炸薯角、炸芝士雞肉卷、炸竹筍雞肉餅、八幡魚餅、玉子燒、漬物、紅燒鲱魚壽司SASHIMI三文魚、鯛魚、赤蝦SKEWERS雞翼、日替蔬菜二款MAIN蟹膏蟹肉甲羅焗飯 +$68、炭燒A4伊藤和牛+$98✨作為和牛控我最鐘意「炭燒A4伊藤和牛」,火候控制到啱啱好,每啖都入口即化,口感細膩肉汁豐富。DESSERT每位客人均可享有季節甜品一份

酒漬鮑魚、松葉蟹肉沙律配意式醋汁、鹿兒島A4和牛壽喜燒小鍋

蟹膏蟹肉甲羅焗飯 +$68、炭燒A4伊藤和牛+$98

DESSERT
每位客人均可享有季節甜品一份
2024-07-30 818 瀏覽
這間位於灣仔的🇯🇵日本菜餐廳由日籍主廚主理,主打高級日式串燒、Omakase。餐廳環境華麗,而且充滿格調,環境寬敞舒適,更設有壽司吧、炭火燒烤、酒吧、獨位豪華貴賓房✨.✨ALL-DAY BENCH MENU✨$438/PERSON.🔸SPECIALComplimentary Items For Every Guest.▪️酒漬鮑魚鮑魚彈牙鮮味,酒漬後味道醇厚酒香。.▪️松葉蟹肉沙律配意式醋汁沙律菜好新鮮,還有不少鮮甜🦀松葉蟹肉,配上意式醋汁新鮮開胃。.▪️鹿兒島A4和牛壽喜燒小鍋選用高質和牛🐮牛味香濃,肉質鮮嫩,配上壽喜燒湯汁,味道更提升,入面還有不少菇菌等配料。.🔸APPETIZER.▪️日替先付▪️燒魷魚軟骨乾▪️炸芝士雞肉卷▪️八幡魚餅▪️玉子燒▪️日式炸薯角▪️炸竹筍雞肉餅▪️漬物▪️紅燒鲱魚壽司擺盤造型精緻,一次過可以品嚐9️⃣款小食,每款都各有特色。個人特別偏愛炸芝士雞肉卷,流心芝士🧀香濃惹味;玉子燒🍳口感軟滑富蛋香;紅燒鲱魚壽司🍣味道香濃,令人回味。.🔸SASHIMI.▪️三文魚▪️鯛魚▪️赤蝦刺身🐟好新鮮鮮甜,三文魚富油脂香,鯛魚鮮甜彈牙,赤蝦鮮滑軟糯。而且店家已停止採用日本海產,不用擔心污染問題。.🔸

✨ALL-DAY BENCH MENU✨
$438/PERSON
🔸SPECIAL
▪️酒漬鮑魚
鮑魚彈牙鮮味,酒漬後味道醇厚酒香。
▪️松葉蟹肉沙律配意式醋汁

▪️鯛魚
▪️赤蝦

🔸SKEWERS
▪️雞翼
▪️日替蔬菜二款:櫻花蝦茄子、雞髀菇
用炭火即叫即燒,火喉十足。雞翼🐥燒得外脆內嫩,十分惹味。茄子🍆配上櫻花蝦更添美味,雞髀菇🍄口感彈牙美味。

🔸MAIN
▪️銀鱈魚西京燒 +$38
銀鱈魚🐟肉質雪白鮮嫩,以西京燒方式烹調,味道帶甜,亦能品嚐魚本身鮮味。

▪️炭燒A4伊藤和牛 +$98
選用高質日本A4伊藤和牛🐮肉質細緻,口感柔嫩,而且牛味香濃,牛魔王必定愛上。

🔸DESSERT
▪️抹茶奶凍
奶凍口感順滑,抺茶味濃郁,上面還有香甜士多啤梨,為完美一餐作結。
2024-07-09 723 瀏覽
心一影All-Day Bench Menu⭐️前菜 (燒鱈魚片丶玉子燒丶炸蟹肉可樂餅丶枝豆丶合桃小女子丶赤飯丶鮟鰊魚肝醬多士)⭐️刺身(三文魚丶鯛魚丶赤蝦)⭐️酒漬鮑魚⭐️雜錦魚生他他⭐️串燒(雞翼丶紫洋蔥丶茄子)⭐️和牛壽喜燒小鍋⭐️西班牙紅蝦松露天使麵⭐️季節甜品心一影All day bench set 都包咗幾多嘢食,淨係前菜都有六款。我比較鍾意佢嘅串燒,每一款都燒得好唔錯,特別係洋蔥同茄子,就算平時唔食洋蔥都覺得幾易入口。主菜揀咗喺日式餐廳比較少見嘅紅蝦天使麵,醬汁係用紅蝦蝦膏整成,成道pasta 蝦味都好濃郁。餐廳環境同Staff嘅服務態度都幾好,啱想搵安靜地方同朋友傾下計嘅人去。
心一影
All-Day Bench Menu
⭐️刺身(三文魚丶鯛魚丶赤蝦)
⭐️酒漬鮑魚
⭐️雜錦魚生他他
⭐️串燒(雞翼丶紫洋蔥丶茄子)
⭐️和牛壽喜燒小鍋
⭐️西班牙紅蝦松露天使麵
⭐️季節甜品

2024-07-08 637 瀏覽
間中想獎勵下自己,發掘到啲靚餐廳兩個人一千有找,都有類似omakase嘅套餐,性價比好高。酒漬鮑魚好大隻,質地軟滑,略嫌酒味唔夠濃,只有淡淡酒香。三文魚、鯛魚同赤蝦作為套餐刺身都好厚切,有加分,三款都好新鮮,尤其鐘意三文魚好肥美,赤蝦爽甜。雜錦魚生他他同刺身新鮮度一樣,有光澤有彈性,有少少紫蘇花提味。和牛壽喜燒小鍋有齊壽喜燒必備嘅配料,兩大片和牛肉質都唔錯,如果醬汁再濃味啲就更好。前菜拼盤擺盤好靚,炸蟹肉可樂餅熱辣辣外脆內軟,配清新嘅青椒仔係神來之筆。 合桃小女子份量俾得好慷慨,合核同魚仔都炒得脆身好香口,甜甜地餸酒一流。 鮟鱇魚肝醬多士搽薄薄一層已經好濃味,咸香惹味。 燒鱈魚片脆到好似薯片咁,魚香十足點沙津醬好好味。串燒非常出色,雞翼外脆內嫩,肉汁爆棚到滴出黎,簡單鹽燒已經好美味,媲美日本專門串燒店。 汁燒茄子甜甜地,加少少櫻花蝦好香口,紫洋蔥爽脆清甜。炭燒 A4 伊藤和牛表面燒得焦香,內裡嫩紅。 估唔到嘅係A4原來已經好甘香,油香同肉汁爆哂出黎,係今晚我最鐘意嘅一道菜,物有所值。

酒漬鮑魚好大隻,質地軟滑,略嫌酒味唔夠濃,只有淡淡酒香。

2024-06-11 559 瀏覽
今日去食日式料理,係一間私隱度好高嘅餐廳一入去係比較黑,唔似平時嘅日式餐廳咁暖和式仲有幾間私人嘅房間可以提供比客人或朋友用😆Menu有Dinner Set,我地嗌左兩個Dinner set🍴前菜到最尾道菜真係食得好飽好高質好有私隱度嘅房間🥹日式蟹籽沙律好多蟹籽係沙律🥗面頭,每啖都食到啖啖蟹籽,連沙律菜都好爽甜,係一道好開胃嘅前菜四款刺身每款刺身都係新鮮運到香港,全部都係好鮮甜肥美,油脂分布亦都好平均牛舌、手羽、小洋蔥、豆腐我地每人揀左6款唔同嘅串物,完全地估唔到每一款都燒到好惹味,平平無奇嘅洋蔥同豆腐都燒得好好食😋迷你香蔥碎吞拿魚腩飯細細碗嘅吞拿魚腩飯都係選用新鮮嘅食材,啖啖吞拿魚飯真係好好味🤤
今日去食日式料理,係一間私隱度好高嘅餐廳
一入去係比較黑,唔似平時嘅日式餐廳咁暖和式
仲有幾間私人嘅房間可以提供比客人或朋友用😆

前菜到最尾道菜真係食得好飽好高質

好有私隱度嘅房間🥹

日式蟹籽沙律

四款刺身

牛舌、手羽、小洋蔥、豆腐

迷你香蔥碎吞拿魚腩飯
2024-06-07 547 瀏覽
「心一影」位於灣仔永倫立方一樓,設計裝潢非常花心思,分為多個區域,有Omakase、席前創作料理、炭火燒及酒吧多個專屬分區,炭火串燒使用了備長炭,串燒師傅為客人席前細心烹調,燒爐前配置了一塊玻璃,完全感覺不到半點油煙,但又可以觀賞到串燒師傅的手藝,非常好的體驗👍🏻今日和朋友試咗佢哋全日供應套餐,只需要 $ 438就可以食到18樣菜式,包括特別菜單3款、前菜3款、時令刺身3款、串燒3款、主食和甜品,在這個環境用餐和食物質素這樣高質,實在是性價比超高😋⭐️All Day Bench $ 438 ▪️特別菜單Special ✨酒漬鮑魚~‎味道啖啖酒香,口感軟腍腍又鮮味✨雜錦魚生他他~多款鮮美的刺身,新鮮又有口感✨和牛壽喜燒小鍋~和牛油脂滿滿,非常高質,其他配料如蔬菜、豆腐,香菇等配合甜美適中極其美味▪️前菜 Appetizer ✨燒鱈魚片、玉子燒、炸蟹肉可樂餅枝豆、合桃小女子、赤飯、鮟鱇魚肝醬多士✨一共有7款美味的小點,設計有心思又特別,個人最喜歡「炸蟹肉可樂餅」的外脆內軟,「鮟鱇魚肝醬多士」香脆又濃香,「燒鱈魚片」沾上沙律醬滋味無窮▪️刺身Sashimi ✨三文魚、鯛魚、赤蝦✨3款刺身件件厚切,

⭐️All Day Bench $ 438

▪️特別菜單Special
✨酒漬鮑魚~‎味道啖啖酒香,口感軟腍腍又鮮味
✨雜錦魚生他他~多款鮮美的刺身,新鮮又有口感

▪️前菜 Appetizer
✨燒鱈魚片、玉子燒、炸蟹肉可樂餅
枝豆、合桃小女子、赤飯、鮟鱇魚肝醬多士✨

▪️刺身Sashimi
✨三文魚、鯛魚、赤蝦✨
3款刺身件件厚切,超級新鮮,尤其赤蝦Size超巨型,口感彈牙充滿膠質,好美咪

▪️串燒 Skewers
備長炭燒出嚟嘅串燒特別與眾不同,多了一份炭的的焦香,特別係肉類外層焦脆肉質Juicy ,食串燒時可以配上店鋪特別推薦的七味粉、黑胡椒、炭鹽,增添風味
✨雞翼~店家經理話基本上所有客人都會點,雞皮燒至特別焦脆,雞肉嫩滑,味道充滿鹽香
✨紫洋蔥~清甜、爽脆又Juicy
✨茄子~一口咬下去茄子汁蜂擁而出,配合埋櫻花蝦乾舊惹味

▪️主食Main
✨銀鱈魚西京燒 ~魚皮燒得超級香脆,充滿西京燒的甜香,厚肉無骨,魚皮焦香肉質細緻又香滑,非常鮮味

▪️甜品Dessert
✨抹茶奶凍~超級香滑充滿抹茶香,味道甘甜,配上新鮮忌廉、士多啤梨和藍莓,非常好食
  • 銀鱈魚西京燒
  • 燒雞翼
2024-06-07 483 瀏覽
餐廳位於銅鑼灣同灣仔中間,一入到去地方超大,甚至乎有個超大嘅心形吧檯,而且有極多唔同嘅酒可以揀🍷🍷今次同女朋友一齊去食當然要試佢哋嘅廚師發板,我哋坐咗喺吧台嘅對面,係一間房仔,但係入面都有五六個位置係第二個吧枱嚟,應有嘅設備一定唔會少。講咗咁耐環境,一於講下嘢食啦🤤🤤,前菜係赤貝,赤貝彈牙新鮮,另外仲配咗自家製嘅酸汁👍跟住落到刺身,今日嘅刺身係真鯛魚,深海池魚同埋吞拿魚豆腐,池魚超出色,而且師傅都有講解來源,一路食一路學嘢跟住就到壽司部分,北海道產嘅牡丹蝦,拖羅等等,最特別係有青柳貝,聽師傅講係三到五月先至係當造期🤤另外好難忘嘅就係生蠔,師傅揀咗小長井嘅真蠔,隻蠔極之大隻,係我食過嘅最大嘅,而且好鮮。最後甜品係自家製嘅玉子,玉子壽司試得多,估唔到可以直接拎黎做甜品🤤 玉子味道唔會太膩,係清甜嘅味道❤️

2024-06-07 428 瀏覽
首先,前菜係赤貝刺身,赤貝肉外表呈橙紅色,色澤亮麗吸引,味道鮮甜,帶有濃厚海洋氣息,口感外層爽脆,貝肉帶有柔軟而幼嫩口感。☺️☺️刺身方面,有真鯛魚和深海池魚,非常新鮮。另外,吞拿配海膽汁及豆腐亦都非常美味,係奢華嘅享受。🤩🤩壽司方面,師傅嘅手藝非常好,每舊壽司嘅調味和口感都係極致嘅味覺之旅,有北海道產嘅牡丹蝦、同樣來自北海道嘅青柳貝,師傅話每到三月到五月係捕捉期。😆😆另外,拖羅和中拖羅都非常肥美。此外,魚肉豆腐配上蟹肉嘅醬汁,兩者好夾,仲有小長井真蠔、沖繩水母配花竹蝦以及汁煮八瓜魚。最後,就到左赤海膽軍艦,超級多海膽,望見都心心眼。😍😍食完壽司之後,仲食到日本傳統小吃干瓢卷,非常特別,再食埋用玉子做成嘅甜品,睇落去以為係芝士蛋糕,好得意。🍰🍰

2024-06-06 474 瀏覽
位於灣仔的「心一.影」是家浪漫氣氛串燒居酒屋,佈置如酒吧,我們選擇坐串燒吧枱,點了 ALL-DAY BENCH MENU,每位$438,項目豐富多元,擺盤花過心思,烹調到位,無論是煎煮炸燒皆恰到好處,質素唔錯,CP值高!甫出電梯,隨即感到有格調,浪漫氣氛,柔和音樂,隨即想飲番杯,是與友傾談的好地方。我們選擇坐串燒吧枱,偶爾見火光熊熊,飄來肉香。開胃小食:酒漬鮑魚 Abalone Marinated With Sake保持生鮑魚原貌,醃得入味,口感溫柔討好。雜錦魚生他他 Assorted Sashimi Tartare切粒魚生放在魚子醬盒內,造型精緻,新鮮甜美。刺身:三文魚、鯛魚及赤蝦前菜八款:枝豆Edamame燒鱈魚片 Dry Cod Fish合桃小女子 Dried Fish and Walnut炸蟹肉可樂餅 Fried Crab Croquette赤飯 Red Bean Rice玉子燒Tamago鮟鰊魚肝醬多士Stew Monk Fish Liver Sauce with Toast見到已經開心,一次過可嚐到不同烹調方法的食物,各式各樣,各有風味。用心準備,水準平均。和牛壽喜燒小鍋
串燒茄子
我們選擇坐串燒吧枱,偶爾見火光熊熊,飄來肉香。
開胃小食:

酒漬鮑魚

保持生鮑魚原貌,醃得入味,口感溫柔討好。
酒漬鮑魚
雜錦魚生他他
切粒魚生放在魚子醬盒內,造型精緻,新鮮甜美。
三文魚、鯛魚及赤蝦
赤飯 Red Bean Rice
玉子燒Tamago
前菜八款
前菜
和牛壽喜燒小鍋 Wagyu Sukiyaki Small Pot
和牛壽喜燒小鍋
份量正好適合一人享用,和牛肉嫩,味道好。
和牛壽喜燒小鍋
串燒三款.七味粉、胡椒、炭鹽

七味粉、胡椒、炭鹽

茄子 Eggplant
茄子
鋪上櫻花蝦,成功提味。
紫洋蔥 Red Onion
紫洋蔥
貌如波板糖,唔辣的。
雞翼 Chicken Wing
雞翼
燒得得很有心機,皮脆肉嫩。
主菜:
炭燒 A4 伊藤和牛 Charcoal Grilled A4 Ito Wagyu  +$98
炭燒 A4 伊藤和牛
我點了炭燒 A4 伊藤和牛,一客四粒,鬆軟豐腴。
炭燒 A4 伊藤和牛
銀鱈魚西京燒 Grilled Cod Fish with Saikyo Miso
銀鱈魚西京燒
同伴點的銀鱈魚,肉質幼滑,燒汁濃郁。
季節甜品 Seasonal Dessert
抹茶布旬
有特色。
抹茶布旬
2024-06-03
串燒茄子
2024-06-05 291 瀏覽
呢間日式料理非常多元化,今晚就試咗ALL-DAY BENCH MENU($438/person)真的性價比高,包括了主食、魚生、串燒、前菜、甜品等等,裝潢型格高檔,服務也一流,另外有一款主打串燒($550/person),好適合一路食一路同朋友吹水!🌺SPECIAL酒漬鮑魚 - 鮑魚爽口雜錦魚生他他 - 鮮甜和牛壽喜燒小鍋 - 和牛嫩滑🌺APPETIZER首先送上燒鱈魚片和枝豆,其餘玉子燒、炸蟹肉可樂餅、合桃小女子、赤飯及鮟鱇魚肝醬多士會放在同一個日式盤上枱。炸蟹肉可樂餅是唯一熱的食物,最好趁熱食,蟹肉味好香濃。魚肝的咸味與薄脆多士好夾,合桃好脆,帶點甜的赤飯,玉子燒的蛋味濃!🌺SASHIMI三文魚 * 鯛魚 * 赤蝦 - 同樣夠鮮甜,個人就偏愛赤蝦。🌺SKEWERS雞翼 * 紫洋蔥 * 茄子紫洋蔥賣相似波板糖般可愛也好味,茄子上面有樱花蝦,口感更豐富,鷄翼燒得啱啱好,皮脆肉嫩滑!🌺MAIN銀鱈魚西京燒 - 魚燒得有焦香但又唔濕身,肉厚冇骨,入口即化。炭燒 A4 伊藤和牛(要另外+$98) - 切成厚厚的一件,增加口感,入口軟嫩多汁,肉味香濃!🌺DESSERT抹茶布甸 - 味道不會過甜
🌺SPECIAL
🌺SKEWERS
雞翼 * 紫洋蔥 * 茄子

🌺MAIN
🌺DESSERT
抹茶布甸 - 味道不會過甜,布甸好滑!
2024-06-03
2024-06-05 3011 瀏覽
放工又喺公司附近搵嘢食,搵到呢間只要用$438就可以食足15道菜嘅餐廳🥰 包括有刺身、前菜、串燒、主菜同甜品🫶🏻 cp 值好高👍🏻Special 酒漬鮑魚 - 食落軟熟彈牙❤️雜錦魚生他他 - 入面超多吞拿魚🥰和牛壽喜燒小鍋 - 細細份,份量啱啱好,因為我唔食牛,佢哋仲好好轉左豬肉俾我👍🏻 前菜🥗燒鱈魚片- 食落超香脆,仲配埋沙律醬😍枝豆玉子燒- 食落軟熟有蛋香☺️炸蟹肉可樂餅- 入面超多一絲絲蟹肉🥰合桃小女子- 合桃加小魚乾,合桃香甜香脆😍赤飯-紅豆飯配咗爽脆嘅黃色明太子☺️係紅豆飯鮟鱇魚肝醬多士- 鮟鱇魚肝夠咸香再配左香脆嘅多士❤️刺身三文魚鯛魚赤蝦新款刺身都好新鮮🥰串燒🍡雞翼紫洋蔥茄子我自己就最鍾意雞翼,一咬落口啲油香咇晒可能係出嚟,雞翼肉嫩多汁❤️主菜🍗西班牙紅蝦松露天使麵 (+$98)原來呢個係凍食嘅,天使麵裏面勁多黑松露醬,食落味道好濃郁,再配紅蝦好夾🫶🏻甜品🍮紅豆抹茶布甸抹茶布甸抹茶味濃郁,口感香滑❤️

Special
酒漬鮑魚 - 食落軟熟彈牙❤️
雜錦魚生他他 - 入面超多吞拿魚🥰

前菜🥗
燒鱈魚片- 食落超香脆,仲配埋沙律醬😍
枝豆
玉子燒- 食落軟熟有蛋香☺️
炸蟹肉可樂餅- 入面超多一絲絲蟹肉🥰
合桃小女子- 合桃加小魚乾,合桃香甜香脆😍
赤飯-紅豆飯配咗爽脆嘅黃色明太子☺️

赤蝦
新款刺身都好新鮮🥰

串燒🍡

主菜🍗
西班牙紅蝦松露天使麵 (+$98)

甜品🍮
紅豆抹茶布甸
抹茶布甸抹茶味濃郁,口感香滑❤️