😍海鮮😍.係好多香港人既至愛,亦係小弟既最愛,近期好好彩搵到檔街士海鮮檔,材料靚之餘又唔呃人,仲要好好傾,最夾既係,檔主都係好吃之人😊見佢平時去開,咁今晩有聚會,就膽粗粗叫檔主外賣海鮮去加工,順便可以試埋我好想朝聖既<<心夜來潮>>.試一試佢.大部份野正常.收費就公度自在人心.有D地方就一次過.但係我做生意就晤會殺雞取卵囉😌
魚皮
古法蒸班頭
豉椒炒聖子皇
椒鹽班馬瀬尿蝦
2017-09-03 392 瀏覽
一行三人,晚上七時左右去到,侍應哥哥幾友善,即刻安排入座,雖然坐門口旁邊,但座位空間尚算闊落。點了  砂鍋卜卜蜆、海膽炒飯、滷水鵝件共三款菜式。1) 滷水鵝件唔夠淋,味道尚可,但相比另外兩道菜式,份量相對少2)  砂鍋卜卜蜆所有蜆都開哂,無沙,湯底配粉絲、粟米及少許辣椒。湯底清甜非常好飲,如果怕辣建議一開始先夾起部分辣椒,辣椒滾開後,湯底微辣惹味3) 海膽炒飯整版海膽舖面,賣相吸引,惟拌勻後海膽味道不算突出,炒飯亦略為多油

點了  砂鍋卜卜蜆、海膽炒飯、滷水鵝件共三款菜式。

1) 滷水鵝件
唔夠淋,味道尚可,但相比另外兩道菜式,份量相對少

2)  砂鍋卜卜蜆

3) 海膽炒飯

2017-08-11
  • 砂鍋卜卜蜆
2017-08-28 399 瀏覽
媽媽很想試小米餃 但香港有的確實不多,一直知這裏有得吃,於是我們三人星期六晚上試了,抵達餐廳約6:30,已坐滿人,看看餐牌,幾乎所有手打餅類(魚餅...)都貼上售罄,我們點了小米餃,菜茶和南瓜烙小米餃皮厚餡極少,老實說,魚皮餃比它更好吃這菜茶味道還好,配料是雜菜粒,有些膶腸,但湯底胡椒粉味過重南瓜烙是最出色的,除了南瓜,還有點糖東瓜,這個菜屬比甜的味道三個人吃三個菜,其實不飽,只是我們點了2-3個餐牌上沒有寫「售罄」的食物,其實也沒有,店員黑口黑面,禮貌一般這間餐廳,可一,不可再😐
小米餃
小米餃皮厚餡極少,老實說,魚皮餃比它更好吃
菜茶

這菜茶味道還好,配料是雜菜粒,有些膶腸,但湯底胡椒粉味過重
南瓜烙
店員黑口黑面,禮貌一般
這間餐廳,可一,不可再😐
2017-07-21
2017-08-27 301 瀏覽
3個女人碌完ling ,就係荃灣遊蕩揾野食又少食潮州野,印象中係open rice評價幾好,襯早試下walk-in有冇位……唔洗等就即刻有位坐order 咗4個野試1.炸饅頭。size 唔大唔細剛剛好,加埋練奶冇得輸2.炒通菜,味道ok(唔食得辣既朋友會覺得好辣)3.個大拼盤,真係.好夠份量4.個豬軟骨入晒味,食到脷整體唔差
3個女人碌完ling ,就係荃灣遊蕩揾野食
唔洗等就即刻有位坐
order 咗4個野試
1.炸饅頭。size 唔大唔細剛剛好,加埋練奶冇得輸

2.炒通菜,味道ok(唔食得辣既朋友會覺得好辣)

3.個大拼盤,真係.好夠份量

4.個豬軟骨入晒味,食到

整體唔差

2017-07-29 1650 瀏覽
喺附近揼完骨,又係時候揾食!用openrice一search,“心夜來潮”喺附近有分店,仲喺三坡坊好近,一於試下!有個“潮”字緊係食潮州菜啦!其實之前見塘尾道開咗已經想試,但地址唔就腳冇去!已經夜晚9點,外面仲係好熱鬧好多人,好似以前屋企樓下大排檔“潮州佬”咁!入到去見到古式古香嘅裝修,好有電視劇嘅客棧feel~原本都諗住食砂窩粥,但一入舖就比牆上poster吸引住~又見隔離枱食緊~卜卜蜆!睇緊餐牌時就上左碟小食,呢個青瓜同平時有d唔同!個汁係有花生醬香味,食落有少少辣味!上枱時仲係凍嘅,顯得青瓜特別爽脆!爆炒醬啫秋葵加肉末爆炒完全冇滑潺潺嘅感覺,食落脆口又夠野味,好好味!秋葵其實好有益,但屋企人唔like佢滑潺潺似鼻涕!有機會要帶媽咪嚟試下,等佢對秋葵改觀!石板燒汁茄子呢個汁相對比較甜,我哋覺得麻麻地!傳統鴨蛋煎蠔烙呢個實物比起餐牌上張相炸得犀利好多!但佢又唔係粉頭果種,都可以接受嘅!蠔仔量唔算好多,可以再多少少會更加好!砂鍋卜卜蜆煲蜆雖然上枱時已經全部被打開,無咗一路煲一路"卜卜"聲咁彈開,唔夠過隱,但勝在蜆鮮甜無沙,加上有好多粟米同粉絲碎,可以食之餘仲可以飲湯,略嫌煲耐左粉絲變成

入到去見到古式古香嘅裝修,好有電視劇嘅客棧feel~

爆炒醬啫秋葵

加肉末爆炒完全冇滑潺潺嘅感覺,食落脆口又夠野味,好好味!
石板燒汁茄子
呢個汁相對比較甜,我哋覺得麻麻地!

傳統鴨蛋煎蠔烙

砂鍋卜卜蜆煲

蜆雖然上枱時已經全部被打開,無咗一路煲一路"卜卜"聲咁彈開,唔夠過隱,但勝在蜆鮮甜無沙,加上有好多粟米同粉絲碎,可以食之餘仲可以飲湯,略嫌煲耐左粉絲變成粉碎,但整體都好好味!
2017-07-05
5 分鐘 (堂食)
2017-07-27 400 瀏覽
一坐低有熱水,讚!但其中一杯超多油,同大佬侍應要求換杯,但佢比第二杯都仲係勁油唔敢再叫大佬換,因佢唔多願。邊位大佬?係好高大黑黑實實果位。另一嬌小金髮姐姐反而好好笑容,好大對比!叫左呢幾樣:小米餃:皮超油,味道...唔識欣賞方魚芥蘭:基本上無乜味只係勁油,應該落左好少鹽,啲方魚好硬,如果本身係咁硬,切簿片會好啲!鹵鵝,熱既?有一舊咬唔開,紅既?唔熟?炸豆腐炸得唔錯,唔油,皮簿。如果想食傳統潮州菜,唔洗黎,因呢度無潮州粥,蠔仔粥仲有個廁所....個人黎講一次夠,無下次!
一坐低有熱水,讚!

叫左呢幾樣:
小米餃:皮超油,味道...唔識欣賞

鹵鵝,熱既?有一舊咬唔開,紅既?唔熟?

炸豆腐炸得唔錯,唔油,皮簿。

如果想食傳統潮州菜,唔洗黎,因呢度無潮州粥,蠔仔粥

仲有個廁所....

個人黎講一次夠,無下次!

2017-07-19 391 瀏覽
呢條街好多潮州菜,一直想搵間試下,見到呢間有少見嘅菜茶,就來試下😄菜茶第一次食菜茶,感覺好得意,有脆脆米同花生嘅脆口野,又有魷魚肉粒好趙口,加上好多唔同嘅菜,口感好豐富。勝瓜鮮甜蜆煲唔太鐘意食勝瓜所以問可唔可以轉生菜,冇問題!蜆雖然唔大隻但勝在好多!湯有d似胡椒豬肚湯咁好好味!家鄉粉線兜亂好惹味!好多料!肉粒好似燒肉粒咁好香口!d薯粉好彈牙!意料之外咁好食!小米餃幾得意,好似魚皮餃咁煙韌,但皮有d厚,個醬汁唔太夾 下次要試下d滷水野同海鮮粥😄
菜茶

勝瓜鮮甜蜆煲

家鄉粉線兜亂

小米餃

幾得意,好似魚皮餃咁煙韌,但皮有d厚,個醬汁唔太夾

下次要試下d滷水野同海鮮粥😄
  • 家鄉粉線兜亂
2017-07-14 339 瀏覽
好耐無去打冷啦~但哩間d餸同平時食潮州打冷嘅好唔同wo! D餸細細碟,唔算抵食!但係一大班人食飯吹水飲酒就一流啦!因為我覺得下面哩碟餸好岩送酒!「饅頭都有得炒?」辣辣炸饅頭~細細粒~唔會太易飽!越食就越辣,好過癮!會追住食哩個湯好清甜,又可以食下蔬菜,不過食到最後,窩底d 湯有好多沙,成個口都係,感覺好唔舒服!!這碟是小米餃,質感就似魚米餃,純粹餡料是豬肉。唔係好好食,可當佐酒小食~這個是脆炸獅子頭片~普普通通~口感同魚片一樣
越食就越辣,好過癮!會追住食

這個是脆炸獅子頭片~普普通通~口感同魚片
一樣
2017-06-08
2017-07-09 525 瀏覽
三坡坊係潮氣十足嘅地方,好多間潮州小菜比街坊選擇。今晚隨意揀左此家心夜來潮,無論整滷水或正常嘅小菜都煮得好出色。另外,餐廳提供砂鍋粥給人客自選配料。供選嘅海鮮亦夠鮮味,並不是馬馬虎虎的配料,確係抵讚
2017-07-06
滷水鵝件
滷水拼盤
路邊炒米粉
豬油渣炒菜心
潮汕砂鍋粥
2017-07-08 234 瀏覽
Dinner口淡淡想食粥,又唔想食普通個啲,不如就食蟹粥,搵到呢間心夜來潮,見食評唔錯。閒日夜晚7點幾,唔太full,兩個人好易搵位。Menu一打開就係招牌海鮮沙砂粥,叫左一隻蟹120@ 花甲一份 60@ 田雞一隻@20 蟹好細隻 肉質唔新鮮 幾失望如果係佢招牌但幾多膏,成煲粥都係。花甲正常,田雞新鮮。但成煲粥好多薑,大大細細都有 唔係薑片,我數過有5舊,薑味蓋過鮮味😳反而小食ok牙纖雞幾過癮,一啖一件,脆口,外面個層炸板少少似米,kk話送酒一流😛😛 不過渣車無得飲。

蟹好細隻 肉質唔新鮮 幾失望如果係佢招牌

反而小食ok
牙纖雞

牙纖雞
2017-06-21 7741 瀏覽
老豆節同老豆通常都係食中菜,係Openrice 見到依間潮州菜食肆,之前又係fb見到有人分享過,所以就揀左依間。我以為唔使訂位,6點左右黎到都並差不多滿坐,好在早到,所以我地5個人坐張4人枱先唔使等好耐!真係好感恩,不過俾老公同細路話左幾句😭媽咪見到隔離枱食緊個沙煱,問係咩黎?我地見差不多枱枱都叫左依個 沙煱卜卜蜆煲。超多蜆,無沙,配粉絲同栗米。D 栗米好甜,湯底都甜,所以老公飲左d😁不過都有幾隻蜆唔開😆我地又叫左個小米餃,個樣好似魚皮餃,肉味同魚肉味好濃。個皮應該係糯米皮,好煙靭。😘隔離個d係蠔油,不過我覺得個小米餃已經好夠味,所以點唔點蠔油都得~通常食飯都最好叫碟菜,我地叫左個方魚炒芥蘭。芥蘭好爽脆,我好鐘意食方魚,佢炒得好香脆,又唔硬,咸咸地,好惹味!原本想叫海膽炒飯,但老豆唔食生野,所以只可以叫潮州炒飯。不過依個潮州炒飯都唔差,有魷魚乾,肉粒,炒得好香😬老公同細路強烈要求食蠔餅,勁多粒蠔,而且好脆,唔係齋食麵粉😁細路又點左個惹味秋葵,其實秋葵真係好個人喜好,有d人好怕佢d「潺」,但有d人又好喜歡。佢食度用左肉碎一齊烹調,調味我覺得係南乳,但媽咪話係蝦膏。不過我個人覺得怪怪的配搭
真係好感恩,不過俾老公同細路話左幾句😭
媽咪見到隔離枱食緊個沙煱,問係咩黎?

我地見差不多枱枱都叫左依個 沙煱卜卜蜆煲。
超多蜆,無沙,配粉絲同栗米。
D 栗米好甜,湯底都甜,所以老公飲左d😁
不過都有幾隻蜆唔開😆

我地又叫左個小米餃,個樣好似魚皮餃,肉味同魚肉味好濃。
個皮應該係糯米皮,好煙靭。😘

原本想叫海膽炒飯,但老豆唔食生野,所以只可以叫潮州炒飯。
不過依個潮州炒飯都唔差,有魷魚乾,肉粒,炒得好香😬

佢食度用左肉碎一齊烹調,調味我覺得係南乳,但媽咪話係蝦膏。
不過我個人覺得怪怪的配搭🤣
2017-06-18
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
父親節
  • 小米餃
2017-06-18 244 瀏覽
父親節晚飯,兩星期多前已訂座。前後有三次電話確認訂座,直到當晚都有確認。怕人多所以家人早到左少少,哇有排都未有位。我打去餐廳,長期唔通加留言。一去到,哇,門口咁多人既?再問,而家連大半小時訂座的都未有位,重點是都未知要等到幾時。好啦,滂沱大雨有老有嫩有手抱BB 一行十人於是在條街行來行去,終於有好心餐廳收留一句講晒,唔憂做早響哪!一早知就訂定另一間啦,全家人谷鬼氣

一句講晒,唔憂做早響哪!一早知就訂定另一間啦,全家人谷鬼氣
2017-06-13 304 瀏覽
是夜因為要同媽咪慶祝生日,本來打算去荃灣另一間食,但後來呀哥提議去依間,打去book左6點,因為遲左驚要坐出面無冷氣同無大圓台。咁我地去到都仲早,只有一兩台客,咁我地就叫野食喇。由於咁早食飯我地都唔敢叫太多住,叫左個石板燒茄子、牙簽雞、豬手(細)、海膽炒飯,滷味拼盤、蜆、豬油炒菜心。其實各樣都真係唔錯,不過可能因為我屋企人都係潮州人關係,由細到大平時都食開依d又無乜覺得好特別,由其個滷味拼盤媽媽話唔夠入味一般。牙簽雞係特別既,由其小朋友最中意食。個蜆都唔錯(我自己無食到)但入面既栗米吸晒d清湯既味好鮮甜,我地仲叫左白飯黎送,可以變湯飯。同埋份量超多!叫左細既都勁大煲!數埋有4/50隻😱豬油炒菜心都好食,不過始終感覺太油都唔敢食太多唔健康。其實佢都唔算話真係做十分正宗既潮汕菜,因為有好多都唔係潮式野,感覺似fusion多d。不過整體都ok穩陣既。
豬油炒菜心都好食,不過始終感覺太油都唔敢食太多唔健康。
2017-06-02 5855 瀏覽
又去荃灣探朋友兼飯聚, 雖知道呢區食店何其多, 比美旺角, 係唔知食咩好時途經呢間新式潮菜店, 我地不約而同大家對望了一眼就行入去, 點解咁老定? 事關早已係佢既旺角店開過餐!以印有店名既新式膠餐具侍客餐牌提供食物由小食, 海鮮類, 主菜, 炒飯/粉, 主要走平民化路線, 名貴既凍蟹, 螺片呢度唔會搵到!重口味友人率先點左呢碟香辣魚仔炒蟶子 ($84/2隻), 蟶子肉已預先起出, 一夾就食到, 好方便, 肉質爽甜, 但食到少少沙粒, 以大量洋䓤, 青紅椒配製而成既豉椒汁, 味道十分惹味, 用黎送啤酒就最岩數!食完D濃味野, 又係時候以呢個勝瓜鮮甜白蜆湯 ($88)沖淡一下味蕾, 材料包括勝瓜, 白蜆及粉絲, 白蜆數量仲多個勝瓜, 蜆肉雖細隻但食起黎無沙, 個湯底味道確實比較淡口, 與上一碟炒蟶子形成強烈對比!無需入長洲都有大魚蛋食, 仲要係超巨型, 呢粒巨型脆香手打魚蛋 ($34), 炸完後再切成片塊, 食落口感帶點煙韌, 點D酸辣醬汁食都唔錯再加埋呢碟家鄉路邊炒米粉 ($68), 以香菇, 蝦米, 洋䓤, 蛋皮絲, 肉粒一齊炒, 米粉口感食落幼滑, 炒得算乾身又唔算油膩, 材料雖簡單

以印有店名既新式膠餐具侍客

香辣魚仔炒蟶子

勝瓜鮮甜白蜆湯

巨型脆香手打魚蛋

再加埋呢碟家鄉路邊炒米粉 ($68), 以香菇, 蝦米, 洋䓤, 蛋皮絲, 肉粒一齊炒, 米粉口感食落幼滑, 炒得算乾身又唔算油膩, 材料雖簡單但好味!
家鄉路邊炒米粉

菜式平民化中又帶點自家創意, 上菜速度快, 可以邊食邊加菜都仲得, 黎開呢區都多一個開餐選擇!
香辣魚仔炒蟶子
家鄉路邊炒米粉
2017-05-23 257 瀏覽
心血來潮地去食心夜來潮😂😂呢間係荃灣三坡坊既新式潮州打冷外型已經同其地打冷唔同 連菜式都幾新潮架💁🏼.自選生滾砂窩粥 $200 呢個必叫!生滾粥大大煲要等成廿幾分鐘 即叫即煲 肥妹揀左 小膏蟹 豬骨 同 榣柱 等到頸都長 望到煲粥滿佈蟹膏 粥都變埋金黃色 😍😍雖然榣柱先叫左一份 但都好足料 鮮味入晒煲粥到 超正.炒饅頭 $68幾surprise既菜式 饅頭係迷你版 炸過再炒都係外層脆卜卜 有少少麻辣既味道 好香 但食落又唔會好辣.一口牙籤雞 $42🐔🐔牙籤雞一啖一舊 外面好脆中 入面雞肉可不咬到一絲絲 點埋個泰式酸辣醬食 食唔停口啊.整體黎講菜式都唔錯既 但餐廳職員唔夠主動 檯面既水無人會fill 等咁耐驚會落漏單 好有禮貌咁問下佢 又唔係催單 但都唔多耐煩咁🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️.📍心夜來潮 荃灣三陂坊30號地舖
心血來潮地去食心夜來潮😂😂
自選生滾砂窩粥 $200