2023-05-12
2014 瀏覽
朋友生日想一班人飲下酒食下野,去居酒屋🏮就最岩不過,揀左呢間「心燒食堂」磯煮鮑魚鮑魚煮得入味又彈牙,佐酒小食一流一帶一露上面係帶子刺身同海膽再加左少少黑松露醬,下面係青瓜沙律,但青瓜沙律都佔左好多位,海膽份量偏少,不過味道是不錯的燒鱈魚干燒到好脆身,好似食緊薯片咁,食唔停口炸七味魷魚鬚魷魚鬚漿粉唔算好厚,加埋七味粉作調味,仲有沙律醬可以蘸,更加惹味涼拌山葵牛脷醬汁酸酸甜甜,牛脷厚薄適中,做前菜真係一流燒雞皮燒到好脆加埋雞皮既油香,齒頰留香燒白鱔白鱔好厚大件呀,但味道有點腥,麻麻地南蠻炸雞炸漿好脆身,入面d雞仲保持juicy,好味燒特級牛脷芯牛脷好厚身,好有咬口心燒龍串鳳(蝦乾釀雞翼)蝦乾本身好乾,燒後更加乾同硬,同雞翼唔太夾燒佐賀白金豚豚肉就好似五花腩咁,一層肥一層瘦,非常邪惡又好食心燒免治雞肉棒雞肉棒入面有d雞軟骨,燒得岩岩好唔會太乾,蘸埋個蛋黃一齊食仲正燒豬頸肉伴柚子汁燒得又嫩又香口,柚子汁有助中和返個油膩感海鮮脆炸廣島蠔、薑蔥煎蠔個蠔都一般,感覺唔太新鮮,而燒魷魚筒 & 自家製手打墨魚餅味道就唔錯澱粉質類日式燒飯團搽上醬油後燒致有飯焦的,飯焦控一定好鍾意燒芝士年糕餅亦都燒得好好,
磯煮鮑魚
鮑魚煮得入味又彈牙,佐酒小食一流
一帶一露
燒鱈魚干
燒到好脆身,好似食緊薯片咁,食唔停口
炸七味魷魚鬚
涼拌山葵牛脷
醬汁酸酸甜甜,牛脷厚薄適中,做前菜真係一流
燒雞皮
燒到好脆加埋雞皮既油香,齒頰留香
燒白鱔
白鱔好厚大件呀,但味道有點腥,麻麻地
南蠻炸雞
炸漿好脆身,入面d雞仲保持juicy,好味
燒特級牛脷芯
牛脷好厚身,好有咬口
心燒龍串鳳(蝦乾釀雞翼)
蝦乾本身好乾,燒後更加乾同硬,同雞翼唔太夾
燒佐賀白金豚
豚肉就好似五花腩咁,一層肥一層瘦,非常邪惡又好食
心燒免治雞肉棒
燒豬頸肉伴柚子汁
燒得又嫩又香口,柚子汁有助中和返個油膩感
海鮮
澱粉質類
日式燒飯團搽上醬油後燒致有飯焦的,飯焦控一定好鍾意
燒芝士年糕餅亦都燒得好好,入面既芝士加上年糕煙煙韌韌的
海膽炒飯就炒得麻麻,唔夠乾身
燒松菜蟹蓋配多士,蟹膏調味唔錯,唔算好咸配多士食都好夾
蔬菜
咁多肉類都要叫d蔬菜食下,叫左海膽胡麻豆腐沙律、燒秋葵、燒翠玉瓜 & 高湯蘿蔔,味道還不錯
整體既食物都尚算不錯,係有幾款食物就有d失準,最開心係有間房安排左卑我地,自成一角,咁就唔怕嘈親人啦